Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-12-17

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Oλη η Ευρώπη μιλά για τα επεισόδια στην Ελλάδα
  • [02] Το Λίμπερτυ κατευθύνεται στην Ελλάδα
  • [03] Ψήφισμα στα Η.Ε. για το Μεσανατολικό
  • [04] Στο Υπουργείο Παιδείας ο ¶ρνη Ντάνκαν
  • [05] Ιράκ: Η νέα Αμερικανική κυβέρνηση δεν θα πρέπει να εγκαταλείψει τη Βαγδάτη
  • [06] Επιστροφή στη Βοσνία για τρεις κρατουμένους στο Γκουαντάναμο
  • [07] Ημερολόγιο 2009 της ΦτΑ

  • [01] Oλη η Ευρώπη μιλά για τα επεισόδια στην Ελλάδα

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Λουξεμβούργο

    17-12-2008

    Η εορταστική ατμόσφαιρα επιστρέφει στην Ελλάδα

    Δεν υπάρχει ούτε μία ευρωπαϊκή εφημερίδα, ούτε καν αυτές που διανέμονται δωρεάν, που να μην έχει κάθε μέρα μικρή ή μεγάλη αναφορά στις διαδηλώσεις, τα συλλαλητήρια, τις πορείες και τις καταλήψεις και αναταραχές που συμβαίνουν εδώ και 10 μέρες στην Αθήνα και στις άλλες πόλεις της Ελλάδας, από τους μαθητές και φοιτητές που διεκδικούν δικαιώματα και διαμαρτύρονται για την στάση της ελληνικής αστυνομίας και τον θάνατο του δεκαπεντάχρονου αγοριού από σφαίρα ειδικού φρουρού.

    Από το πρωί τα ξένα ραδιόφωνα και τα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων μιλούσαν για μια καθαρότερη ημέρα χωρίς δακρυγόνα, χωρίς οργανωμένες ομάδες, εξαφανισμένη αστυνομία, επισκευασμένα καταστήματα και την χριστουγεννιάτική ατμόσφαιρα να επανέρχεται στην πρωτεύουσα με το καινούργιο χριστουγεννιάτικο δέντρο στην Πλατεία Συντάγματος.

    Από το μεσημέρι και μετά νέοι κύκλοι κινητοποιήσεων αναφέρθηκαν από τους ξένους ανταποκριτές και πορείες διαμαρτυρίας μαθητών που επιτέθηκαν και πάλι με πέτρες, μπουκάλια, γιαούρτια και αβγά στις δυνάμεις των ΜΑΤ, οι οποίες τους απώθησαν φυσικά με δακρυγόνα από την Γενική Διεύθυνση της Αστυνομία, το Υπουργείο Παιδείας, Δημοσίας Τάξεως, και τα δικαστήρια της οδού Ευελπίδων.

    Την ίδια ώρα όμως τα γεγονότα έπαιρναν ακόμη μεγαλύτερη δημοσιότητα και βαρύτητα όταν ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, αφού ολοκλήρωσε τον απολογισμό της ευρωπαϊκής του Προεδρίας από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, σε συνέντευξη τύπου αναφέρθηκε στις ταραχές στην Ελλάδα. 'Η Ελλάδα', είπε 'είναι μια δημοκρατία. Και σε μια δημοκρατία υπάρχουν οι θεσμοί, οι εκλογές και μια νόμιμη κυβέρνηση. Σε μια δημοκρατία όταν ο λαός θέλει κάποια αλλαγή αυτή περνάει μέσα από τις κάλπες. Σε μια δημοκρατία δεν αποφασίζει ο δρόμος. Όπως καλά το ξέρετε αγαπάω την Ελλάδα, την γνωρίζω και λυπήθηκα πραγματικά όταν είδα τις σκηνές που είδαμε όλοι στους δρόμους των Αθηνών. Για το σύνολο των Ευρωπαίων η Ελλάδα είναι η εικόνα του πολιτισμού, της κουλτούρας και όταν βλέπουμε τέτοιου είδους βίαιες συγκρούσεις, λεηλασίες, πλιάτσικο σε μια χώρα σαν την Ελλάδα πραγματικά αυτό συγκινεί και ταράζει όλο τον κόσμο'.

    Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν θεωρεί ότι υπάρχει φόβος να συμβούν τέτοιες κινητοποιήσεις και σε άλλες χώρες ο Γάλλος Πρόεδρος απήντησε ότι είναι προφανές και θύμισε ότι το 2005 όταν ο ίδιος ήταν υπουργός Εσωτερικών είχε να αντιμετωπίσει 25 συνολικά εξεγέρσεις. 'Πως θα μπορούσα να πω ότι αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα είναι πρωτοφανές;' αναρωτήθηκε.

    Επεισόδια βίας και μαθητικές αντιδράσεις όμως έχουν αρχίσει να εμφανίζονται και στην Γαλλία λόγω του νομοσχεδίου για την μεταρρύθμιση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Όπως έγινε γνωστό αναβλήθηκε η ανακοίνωσή του και γι αυτό και η εφημερίδα Λε Μόντ έγραψε ότι στην απόφαση για την αναβολή των ανακοινώσεων ελήφθη υπ όψη η κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα.

    Τέλος ο πρώην γάλλος υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Ζακ Λάνγκ εξέφρασε την συμπάθειά του προς τον ελληνικό λαό και την νεολαία κρούοντας τον κώδωνα για ενδεχόμενες παρόμοιες ταραχές και στην Γαλλία.

    [02] Το Λίμπερτυ κατευθύνεται στην Ελλάδα

    Αθηνά Κρικέλη

    Nέα Υόρκη

    17-12-2008

    Τον Ατλαντικό Ωκεανό διανύει αυτές τις ημέρες το τελευταίο αμερικανικό πλοίο 'Λίμπερτυ, ¶ρθουρ, Μ. Χάντελ', το οποίο θα φτάσει στην Ελλάδα στα μέσα του Ιανουαρίου, προκειμένου να μετατραπεί σε πλωτό μουσείο με το όνομα 'Ελευθερία'.

    Το Μνημόνιο Συναντίληψης και Παραχώρησης του πλοίου αυτού στην Ελλάδα υπογράφει το 2008 μετά όμως από προεργασία ετών. Συγκεκριμένα πρόκειται για μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 2005 και καρποφόρησε ένα χρόνο μετά, με την ψήφιση από το αμερικανικό κογκρέσο, ειδικού νόμου για την παραχώρηση του συγκεκριμένου πλοίου.

    Αξίζει να αναφερθεί πως τα πλοία τύπου Λίμπερτυ, αποτέλεσαν τα βασικά σκάφη μεταφοράς εφοδίων από την Αμερική προς την Ευρώπη στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Σε αυτά πολέμησαν κατά του ¶ξονος μαζί με τους συμμάχους χιλιάδες Έλληνες ναυτικοί, εκ των οποίων, δύο χιλιάδες έπεσαν ηρωικά στις μάχες του Ατλαντικού. Μετά την λήξη του πολέμου, τα πλοία τύπου Λίμπερτυ παραχωρήθηκαν από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα, με ευνοϊκούς όρους, σε αναγνώριση της μοναδικής προσφοράς και θυσίας της στο πλαίσιο ανασύνταξης της κατεστραμμένης Ευρώπης.

    [03] Ψήφισμα στα Η.Ε. για το Μεσανατολικό

    17-12-2008

    Το Συμβούλιο Ασφάλειας των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε ομόφωνα ψήφισμα που συνέταξαν από κοινού ΗΠΑ και Ρωσία και το οποίο ζητά από Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους για την διασφάλιση της ειρήνης στη Μέση Ανατολή. Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι εξέφρασαν ικανοποίηση για το ψήφισμα, αλλά η Υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Τζίπι Λίβνι, δήλωσε ότι οι συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις θα πρέπει να συνοδευτούν και από προσπάθειες των Παλαιστινίων να εξουδετερώσουν τις τρομοκρατικές τους οργανώσεις και να τερματίσουν τον έλεγχο της Γάζας από τη Χαμάς.

    Από την πλευρά τους Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι εξέφρασαν ικανοποίηση για την διεθνή υποστήριξη στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. Το ψήφισμα χαρακτηρίζει τις Ισραηλο-Παλαιστινιακές ειρηνευτικές συνομιλίες 'μη αναστρέψιμες' και ζητά και απ' τις δύο πλευρές να αποφύγουν ενέργειες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα των συνομιλιών.

    [04] Στο Υπουργείο Παιδείας ο ¶ρνη Ντάνκαν

    17-12-2008

    Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, προέβη σε μια ακόμη ανακοίνωση υπουργικού στελέχους της κυβέρνησης του. Πρόκειται για τον ¶ρνη Ντάνκαν, που προτείνεται για το Υπουργείο Παιδείας. Ο κ. Ντάνκαν είναι επιθεωρητής πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην πόλη του Σικάγο, δηλαδή στο τρίτο σε μέγεθος σχολικό σύστημα της χώρας.

    Ο κ. Ομπάμα χαρακτήρισε τον ¶ρνη Ντάνκαν μεταρρυθμιστή με ανεξάρτητη σκέψη και τόνισε ότι η βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος στις ΗΠΑ είναι κρίσιμης σημασίας για την διατήρηση της ηγετικής θέσης της χώρας τον 21ο αιώνα.

    Επίσης παράγοντες της ομάδας του κ. Ομπάμα ανέφεραν ότι ο νεοεκλεγείς πρόεδρος θα διορίσει τον πρώην κυβερνήτη της ¶ιοβα, Τομ Βίσλακ, στο αξίωμα του Υπουργού Γεωργίας.

    [05] Ιράκ: Η νέα Αμερικανική κυβέρνηση δεν θα πρέπει να εγκαταλείψει τη Βαγδάτη

    17-12-2008

    Σαμίρ Σουμαϊντάγιε

    Ο πρέσβης του Ιράκ στις ΗΠΑ, Σαμίρ Σουμαϊντάγιε, ζητά από την επόμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ να μην εγκαταλείψει τη χώρα του, λέγοντας ότι αν το Ιράκ καταλήξει ένα αποτυχημένο κράτος, θα αποτελέσει εκατονταπλάσια απειλή από ότι η Σομαλία.

    Σε ομιλία του εδώ στην Ουάσιγκτον, ο κ. Σουμαϊντάγιε δήλωσε τη Δεύτερα ότι αν το Ιράκ με τον σημαντικό πετρελαϊκό του πλούτο, περιπέσει σε χάος, θα αποτελέσει μεγάλη απειλή για την ασφάλεια της περιοχής και επεσήμανε ότι το Ιράκ αντέστρεψε το κύμα τρομοκρατίας και τόνισε ότι είναι η πρώτη φορά που η Αλ Κάιντα ηττήθηκε σε μουσουλμανικό έδαφος.

    Ο πρέσβης του Ιράκ στις ΗΠΑ σημείωσε ότι η Ουάσιγκτον πρέπει να επικεντρωθεί στα αίτια της τρομοκρατίας, η οποία πηγάζει, όπως είπε, από το θέμα της Ισραηλο-Παλαιστινιακής διαμάχης.

    [06] Επιστροφή στη Βοσνία για τρεις κρατουμένους στο Γκουαντάναμο

    17-12-2008

    Οι Βοσνιακές αρχές ανακοίνωσαν ότι τρεις Βόσνιοι πολίτες Αλγερινής καταγωγής που κρατούνταν στις φυλακές του Γκουαντάναμο επέστρεψαν στην πατρίδα τους μετά την απελευθέρωση τους με εντολή Αμερικανού ομοσπονδιακού δικαστή. Οι τρεις επέστρεψαν στη Βοσνία μετά από 7 χρόνια κράτησης στο Γκουαντάναμο χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.

    Τον περασμένο μήνα δικαστήριο της Ουάσιγκτον απεφάνθη ότι δεν υπήρχαν λόγοι για περαιτέρω κράτηση τους και δεν επείσθη από ισχυρισμούς κυβερνητικών παραγόντων ότι αν αφεθούν ελεύθεροι οι τρεις κρατούμενοι θα μετέβαιναν στο Αφγανιστάν για να ενταχθούν στο δυναμικό της Αλ Κάιντα. Οι τρεις είχαν συλληφθεί το 2002 στη Βοσνία και είχαν μεταφερθεί στο Γκουαντάναμο.

    [07] Ημερολόγιο 2009 της ΦτΑ

    17-12-2008

    To Ημερολόγιο της ΦτΑ για το 2009 είναι έτοιμο. Φέτος θα γνωρίσετε παρουσιαστές και δημοσιογράφους από τις 45 υπηρεσίες που απαρτίζουν τον ειδησεογραφικό αυτό οργανισμό και φέρνουν κάθε μέρα κοντά σας τις διεθνείς εξελίξεις. Μπορείτε να κατεβάσετε το ημερολόγιο κάνοντας κλικ στην εικόνα, ή να μας δώσετε τη διεύθυνση σας (lettersuser@voanews.com) για να σας το στείλουμε. Θα θέλαμε επίσης τη γνώμη σας για το τι θα θέλατε να δείτε σε άλλα ημερολόγια στο μέλλον (askvoa@voanews.com).


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 18 December 2008 - 2:18:49 UTC