Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-12-23

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Χιονοθύελλες πλήττουν τις ΗΠΑ
  • [02] Έκθεση: Οι ΗΠΑ θα χάσουν άλλο 1 εκατ. θέσεις εργασίας το 2009
  • [03] Ψήφισμα στα ΗΕ για την προστασία των περιουσιακών στοιχείων του Ιράκ
  • [04] Ο Μαχμούντ Αμπάς ζητά τη βοήθεια της Μόσχας
  • [05] Ο Εχούντ Ολμέρτ στην Άγκυρα
  • [06] Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν
  • [07] Μικρή πρόοδος έχει σημειωθεί για το Κυπριακό
  • [08] Κοινωνικό παντοπωλείο και στον Πειραιά

  • [01] Χιονοθύελλες πλήττουν τις ΗΠΑ

    23-12-2008

    Ταχυδρόμος στην πολιτεία Μέιν επι το έργον.

    Ισχυρές χιονοθύελλες κάλυψαν τις ΗΠΑ με χιόνι και πάγο και προκάλεσαν το θάνατο τουλάχιστον 3 ατόμων, ενώ ακυρώθηκαν εκατοντάδες πτήσεις σε πολλά αεροδρόμια της χώρας. Η κακοκαιρία προκάλεσε επίσης καθυστερήσεις στα αεροδρόμια της Νέας Υόρκης και του Νιού Τζέρζυ τη Δεύτερα, ενώ το χιόνι καθήλωσε ταξιδιώτες στα αεροδρόμια της πολιτείας Ουάσιγκτον και της Μασαχουσέτης.

    Παγοθύελλα στο Μίσιγκαν προκάλεσε καραμπόλα 30 αυτοκίνητων σε εθνική οδό της πολιτείας, ενώ 2 άτομα σκοτώθηκαν από συγκρούσεις αυτοκινήτων στην Αϊόβα λόγω του πάγου στο οδόστρωμα.

    [02] Έκθεση: Οι ΗΠΑ θα χάσουν άλλο 1 εκατ. θέσεις εργασίας το 2009

    23-12-2008

    Άλλο ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας θα περικοπούν μέσα στο 2009 προβλέπει νέα έκθεση στις ΗΠΑ. Η έκθεση επιρρίπτει ευθύνες στη μείωση της αγοραστικής ικανότητας καταναλωτών και επιχειρήσεων και επισημαίνει ότι οι προσπάθειες αναζωογόνησης της αμερικανικής οικονομίας θα πάρουν χρόνο.

    Στην Ασία, η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας μείωσε ξανά το κύριο διατραπεζικό επιτόκιο και μείωσε επίσης το υποχρεωτικό αποθεματικό των τραπεζών. Τα μέτρα αυτά διευκολύνουν το δανεισμό των επιχειρήσεων για την πρόσληψη προσωπικού και τη διεύρυνση των δραστηριοτήτων τους.

    Η οικονομική ύφεση έπληξε επίσης και τη βιομηχανία αυτοκινήτων Τογιότα της Ιαπωνίας, η οποία προβλέπει για πρώτη φορά φέτος έλλειμμα στα λειτουργικά της έξοδα.

    Αλλά και ο άλλοτε κραταιός τομέας των ηλεκτρονικών υπολογιστών έχει και αυτός πληγεί. Νέα έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης αναφέρει ότι οι πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών και συναφών υπηρεσιών αυξήθηκε φέτος κατά μόνο 4% και το 2009 θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα ή και θα μειωθεί.

    [03] Ψήφισμα στα ΗΕ για την προστασία των περιουσιακών στοιχείων του Ιράκ

    23-12-2008

    Το Συμβούλιο Ασφάλειας των ΗΕ ψήφισε παράταση, για ένα ακόμη χρόνο, του μέτρου προστασίας των περιουσιακών στοιχείων του Ιράκ, ένα μέτρο που προστατεύει το Ιράκ από προσφυγές σε δικαστήρια του εξωτερικού. Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφάλειας ενέκριναν ομόφωνα το ψήφισμα.

    Τα έσοδα του Ιράκ από το πετρέλαιο και άλλα περιουσιακά στοιχεία της χώρας βρίσκονται σε λογαριασμό που παρακολουθείται απ' τα ΗΕ για να διασφαλιστεί η χρήση τους για την ανοικοδόμηση της χώρας. Τα περιουσιακά αυτά στοιχεία δεν μπορούν να κατασχεθούν από ξένες κυβερνήσεις ή άλλα πρόσωπα που ενδεχομένως να επιχειρήσουν να ζητήσουν αποζημιώσεις απ' την Βαγδάτη.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ, Χοσιάρ Ζεμπαρί, εξέφρασε ικανοποίηση για το ψήφισμα χαρακτηρίζοντας το ξεκάθαρο μήνυμα προς τη διεθνή κοινότητα ότι το Ιράκ δεν αποτελεί πλέον απειλή για την ανθρωπότητα.

    [04] Ο Μαχμούντ Αμπάς ζητά τη βοήθεια της Μόσχας

    23-12-2008

    Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, βρίσκεται στη Μόσχα όπου είχε συνομιλίες για πρώτη φορά με τον Ρώσο ομόλογο του, Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, επιζητώντας την υποστήριξη του για την εύθραυστη ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή. Η επίσκεψη του κ. Αμπάς στη Μόσχα συμπίπτει με τις νέες βιαιότητες στη Λωρίδα της Γάζας και τις απειλές του Ισραήλ ότι θα εξαπολύσει μεγάλες στρατιωτικές επιχειρήσεις στη περιοχή.

    Ο κ. Μεντβέντεφ δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι το διεθνές Κουαρτέτο για τη Μέση Ανατολή, στο οποίο συμμετέχει και η Ρωσία, θα πρέπει να κινηθεί γιατί η κατάσταση στη περιοχή επιδεινώνεται. Επίσης ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρώφ, εξέφρασε υποστήριξη προς τον κ. Αμπάς στη διαμάχη μεταξύ του κόμματος Φατάχ και της Χαμάς που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας.

    [05] Ο Εχούντ Ολμέρτ στην Άγκυρα

    23-12-2008

    Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Εχούντ Ολμέρτ, βρίσκεται στην Άγκυρα, για συνομιλίες με θέμα τις υπό Τουρκική διαμεσολάβηση ειρηνευτικές συνομιλίες Ισραήλ-Συρίας. Ο κ. Ολμέρτ είχε ξεχωριστές συναντήσεις με τον Τούρκο ομόλογο του, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον πρόεδρο της Τουρκίας, Αμπντουλλάχ Γκιούλ. Ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού πρωθυπουργού δήλωσε ότι στις συνομιλίες θα εξεταστούν επίσης περιφερειακά και διμερή θέματα.

    Την περασμένη εβδομάδα ο κ. Ολμέρτ είχε δηλώσει ότι είναι πιθανή μια ειρηνευτική συμφωνία Ισραήλ-Συρίας. Από τον περασμένο Μάιο, το Τελ Αβίβ και η Δαμασκός έχουν πραγματοποιήσει 4 γύρους συνομιλιών με Τουρκική διαμεσολάβηση.

    [06] Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν

    23-12-2008

    To Ταζ Μαχάλ περιτυλιγμένο στις φλόγες, 29 Νοεμβρίου 2008.

    Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν, ενώ η Ινδία δηλώνει ότι ο μόνος τρομοκράτης που επέζησε και συνελήφθη απ' τις επιθέσεις στο Μουμπάι, έχει ζητήσει συνάντηση με τον πρέσβη του Πακιστάν. Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ινδίας ανακοίνωσε ότι ο ύποπτος, Μοχάμεντ Ατζμάλ Κασάμπ, σε επιστολή του αναφέρει ότι είναι Πακιστανός πολίτης και θα ήθελε να συναντηθεί με τον εκπρόσωπο της χώρας του στην Ινδία. Η Ινδία δηλώνει ότι όλοι οι δράστες των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Μουμπάι ήταν Πακιστανοί, ενώ το Πακιστάν δηλώνει ότι το Νέο Δελχί δεν έχει αποδείξεις για την εθνικότητα των δραστών.

    Μετά τις δηλώσεις του συλληφθέντος δράστη, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας, κατηγόρησε την Ισλαμαμπάντ ότι ακολουθεί 'πολιτική άρνησης' και τόνισε ότι η Ινδία εξετάζει όλους τους πιθανούς τρόπους αντιμετώπισης της κατάστασης. Από τη πλευρά του ο πρωθυπουργός του Πακιστάν δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να αμυνθεί, ενώ Πακιστανικά μαχητικά αεροσκάφη προέβησαν σε επίδειξη δύναμης πετώντας πάνω από μεγάλες πόλεις της χώρας.

    [07] Μικρή πρόοδος έχει σημειωθεί για το Κυπριακό

    23-12-2008

    Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, δεσμεύτηκαν ότι θα κάνουν ότι μπορούν για την επίτευξη συμφωνίας επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος.

    Σε κοινό τους ανακοινωθέν μετά από άλλον ένα γύρο συνομιλιών στη Λευκωσία, οι κύριοι Χριστόφιας και Ταλάτ δήλωσαν ότι έχει σημειωθεί πρόοδος από το Σεπτέμβριο που άρχισαν τις επίσημες συνομιλίες τους, αλλά επεσήμαναν ότι η πρόοδος αυτή δεν επαρκεί.

    Από τη πλευρά του ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ, δήλωσε ότι οι κύριοι Χριστόφιας και Ταλάτ παραδέχτηκαν ότι μακροσκελής κατάλογος θεμάτων δεν έχει ακόμη εξεταστεί. Η επόμενη συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών έχει προγραμματιστεί για τις 5 Ιανουαρίου.

    [08] Κοινωνικό παντοπωλείο και στον Πειραιά

    Μαρία Σπυριδωνάκου

    AΘήνα

    23-12-2008

    Φωτογραφία αρχείου.

    Μετά τον δήμο Αθηναίων και ο δήμος του Πειραιά εγκαινιάζει το κοινωνικό παντοπωλείο αναγνωρίζοντας την ανάγκη στήριξης άπορων ατόμων και οικογενειών που πλήττονται από την οικονομική κρίση, την ανεργία και την αναδουλειά.

    Θα είναι ένα παντοπωλείο που θα ψωνίζουν δωρεάν όσοι έχουν πραγματική ανάγκη σημειώνει η αντιδήμαρχος κοινωνικών υπηρεσιών Νίτσα Βλασοπούλου. Το παντοπωλείο που θα λειτουργεί 2 φορές την εβδομάδα θα καλύψει αρχικά τις ανάγκες 200 δημοτών ή οικογενειών για 6 μήνες μετά οι δικαιούχοι θα αλλάζουν. Η δημοτική αρχή οφείλει να στέκεται δίπλα στους χαμηλοσυνταξιούς, τους μετανάστες τους χαμηλόμισθους αλλά και τους άνεργους, επισημαίνει η αντιδήμαρχος κοινωνικών υπηρεσιών. Για αυτό και οι δράσεις που θα αναπτύξει η δημοτική αρχή θα είναι πολύπλευρες.

    Ο θεσμός του κοινωνικού παντοπωλείου χρηματοδοτείται, σύμφωνα με το δήμο Πειραιά, από το διεθνές ίδρυμα Carrefour το οποίο στηρίζει τέτοιου είδους κοινωνικές πρωτοβουλίες από δήμους για την ανακούφιση οικογενειών που αντιμετωπίζουν βιοποριστικά προβλήματα.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 24 December 2008 - 2:18:20 UTC