Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-12-24

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο πρόεδρος της Τογιότα ενδεχόμενο θύμα της οικονομικής κρίσης
  • [02] Καμία ανάμειξη συμβούλων Ομπάμα στις επίμαχες δραστηριότητες Μπλαγκόγιεβιτς
  • [03] Σε Ευρωπαϊκές χώρες ορισμένοι κρατούμενοι στο Γκουαντάναμο
  • [04] Μέτρο για την παραμονή ξένων δυνάμεων στο Ιράκ
  • [05] Εξασθενεί και άλλο η Αμερικανική οικονομία
  • [06] Αμυντική συμφωνία Γαλλίας-Βραζιλίας
  • [07] Βίαιες συγκρούσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων
  • [08] ΗΠΑ: Συνεχίζεται η επισιτιστική βοήθεια στην Βόρεια Κορέα
  • [09] Βελτίωση παρουσιάζει η εμπορική κίνηση στο κέντρο της Αθήνας

  • [01] Ο πρόεδρος της Τογιότα ενδεχόμενο θύμα της οικονομικής κρίσης

    24-12-2008

    Κατσουάκι Γουατανάμπε

    Η μείωση των πωλήσεων αυτοκινήτων σε διεθνές επίπεδο, ενδέχεται να στοιχίσει σε πρόεδρο εταιρείας τη δουλειά του. Δημοσιογραφικές πληροφορίες από την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ αναφέρουν ότι ο πρόεδρος της εταιρείας Τογιότα, Κατσουάκι Γουατανάμπε, ενδέχεται να παραιτηθεί στις αρχές του νέου έτους. Πάντως η ίδια η Τογιότα δηλώνει ότι δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις για το θέμα.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο Γουατανάμπε θα αντικατασταθεί από τον Ακίο Τογιότα, τον εγγονό του ιδρυτή της εταιρείας. Μόλις τη Δευτέρα η Τογιότα ανακοίνωσε ότι φέτος θα παρουσιάσει έλλειμμα για πρώτη φορά εδώ και 70 χρόνια, ενώ εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε ότι δεν αποκλείονται απολύσεις προσωπικού στα εργοστάσια της εταιρείας στις ΗΠΑ. Η Τογιότα έχει ήδη διακόψει την λειτουργία εργοστασίου της παραγωγής ημιφορτηγών στο Τέξας, καθώς και την παραγωγή υβριδικών αυτοκινήτων της στο Μισισιπή.

    [02] Καμία ανάμειξη συμβούλων Ομπάμα στις επίμαχες δραστηριότητες Μπλαγκόγιεβιτς

    24-12-2008

    Ρόντ Μπλαγκόγιεβιτς και Μπαράκ Ομπάμα (φωτο αρχείου)

    Εσωτερική διερεύνηση που πραγματοποίησε το περιβάλλον του νεοεκλεγέντος προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι σύμβουλοι του κ. Ομπάμα δεν είχαν καμία ανάρμοστη επαφή με τον κατηγορούμενο για διαφθορά κυβερνήτη του Ιλλινόις, Ρόντ Μπλαγκόγιεβιτς, ο οποίος κατηγορείται για προσπάθεια εκποίησης της Γερουσιαστικής έδρας του κ. Ομπάμα. Ο νομικός σύμβουλος του νεοεκλεγέντος προέδρου, έδωσε στη δημοσιότητα το πόρισμα της διερεύνησης που αναφέρει ότι ο κ. Ομπάμα δεν είχε καμία επαφή με τον κ. Μπλαγκόγιεβιτς ή κάποιο συνεργάτη του σχετικά με την έδρα του στη Γερουσία.

    Επίσης το πόρισμα αναφέρει ότι ο προσωπάρχης του κ. Ομπάμα, Ραμ Εμάνουελ, είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τον κ. Μπλαγκόγιεβιτς και το γραφείο του για το θέμα της Γερουσιαστικής έδρας και πιθανούς υποψηφίους για την θέση, αλλά δεν υπήρξε καμία αναφορά για ανταλλαγή της έδρας με κάποιο ανώτερο αξίωμα ή άλλο προσωπικό όφελος προς τον κυβερνήτη του Ιλλινόις.

    [03] Σε Ευρωπαϊκές χώρες ορισμένοι κρατούμενοι στο Γκουαντάναμο

    24-12-2008

    Η Ουάσιγκτον δηλώνει ότι έχει σημειωθεί πρόοδος σε επαφές με Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για την αποδοχή από μέρους τους κρατουμένων απ' τις φυλακές στο Γκουαντάναμο. Αξιωματούχοι του Στέητ Ντηπάρτμεντ δηλώνουν ότι δεν υπάρχουν ακόμη δεσμεύσεις από μέρους Ευρωπαίων συμμάχων για την αποδοχή κρατουμένων, αλλά επικρατεί 'μια νέα διάθεση', όπως χαρακτηρίστηκε, από μέρους συμμάχων που στο παρελθόν είχαν απορρίψει παρόμοια αιτήματα του προέδρου Μπούς.

    Το Στέητ Ντηπάρτμεντ προέβη στα εν λόγω σχόλια μετά από άρθρο της εφημερίδας Washington Post που αναφέρει ότι τουλάχιστον 6 Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εξετάζουν την πιθανότητα αποδοχής κρατουμένων απ' το Γκουαντάναμο. Σύμφωνα με το άρθρο η διάθεση αυτή των Ευρωπαίων αποτελεί χειρονομία προς την επερχόμενη κυβέρνηση Ομπάμα, που έχει δεσμευτεί ότι θα κλείσει τις φυλακές.

    Πάντως η εφημερίδα αναφέρει πως δημόσια μόνο η Γερμανία και η Πορτογαλία έχουν παραδεχτεί ότι εξετάζουν την πιθανότητα αποδοχής κρατουμένων. Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ χαρακτήρισε τη διάθεση αυτή των Ευρωπαίων 'ικανοποιητική και θετική' ανεξάρτητα από τα κίνητρα της. Αμερικανοί αξιωματούχοι εκφράζουν την ελπίδα ότι μέχρι και 60 κρατούμενοι απ' το Γκουαντάναμο θα μπορέσουν να εγκατασταθούν στην Ευρώπη.

    [04] Μέτρο για την παραμονή ξένων δυνάμεων στο Ιράκ

    24-12-2008

    Η Ιρακινή Βουλή ενέκρινε μέτρο που επιτρέπει την παραμονή ξένων στρατευμάτων στη χώρα και μετά τις 31 Δεκεμβρίου του 2008.

    Το ψήφισμα επιτρέπει στους 4 χιλιάδες Βρετανούς στρατιώτες, καθώς σε στρατεύματα από την Αυστραλία, την Εσθονία και τη Ρουμανία να παραμείνουν στο Ιράκ μέχρι τον Ιούλιο του 2009. Το Ελ Σαλβαδόρ ανακοίνωσε την απόσυρση των στρατευμάτων του από την περιοχή στα τέλη αυτού του μήνα.

    Οι ΗΠΑ έχουν ήδη υπογράψει ξεχωριστή συμφωνία με το Ιράκ για την παραμονή των στρατευμάτων τους μέχρι το 2011.

    [05] Εξασθενεί και άλλο η Αμερικανική οικονομία

    24-12-2008

    Ο νεοεκλεγμένος αντιπρόεδρος Τζόζεφ Μπάιντεν με τον διευθυντή του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου Λώρενς Σάμμερς.

    O εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τονυ Φράτο, δήλωσε ότι η Αμερικανική οικονομία εξασθένησε σημαντικά το τρίμηνο Οκτωβρίου- Δεκεμβρίου λόγω της πιστωτική κρίσης και των προβλημάτων στις χρηματαγορές. Ο κ. Φράτο δήλωσε ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν των ΗΠΑ μειώθηκε τους τελευταίους 8 μήνες, γεγονός που αποτελεί κλασική ένδειξη οικονομικής ύφεσης. Νέα κυβερνητική έκθεση αναφέρει ότι η μείωση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος ανέρχεται στο 0,5 % κατά το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου.

    Όμως μία άλλη έκθεση επισημαίνει ότι μειώθηκε και ο πεσιμισμός των καταναλωτών το Δεκέμβριο καθώς υποχώρησαν οι τιμές ενέργειας και τα καταστήματα προσέφεραν μεγάλες εκπτώσεις.

    Στο μεταξύ, εντείνονται οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης από μέρους του νεοεκλεγέντος Πρόεδρου και Αντιπροέδρου των ΗΠΑ. Ο νεοεκλεγμένος αντιπρόεδρος Τζόζεφ Μπάιντεν ανέφερε ότι η νέα κυβέρνηση Ομπάμα καθώς και μέλη του Κογκρέσου πλησιάζουν στη επίτευξη συμφωνίας για ένα πακέτο στήριξης. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενίσχυση της οικονομίας με την ανάληψη δημοσίων έργων και φοροαπαλλαγών για τη μεσαία τάξη.

    [06] Αμυντική συμφωνία Γαλλίας-Βραζιλίας

    24-12-2008

    Η Βραζιλία και η Γαλλία υπέγραψαν αμυντική συμφωνία ύψους 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ενδεχομένως να οδηγήσει στο να αποκτήσει η Λατινική Αμερική το πρώτο της πυρηνικό υποβρύχιο.

    Ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Λουίζ Ινάσιο Λούλα Ντα Σίλβα, υπέγραψε τη συμφωνία τη Τρίτη στο Ρίο Ντε Τζανέιρο, με τον Γάλλο ομόλογο του, Νικολά Σαρκοζί, που πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στη περιοχή. Εκτός από την αγορά τεχνολογίας για την κατασκευή 4 συμβατικών υποβρυχίων και ενός πυρηνικού, η Βραζιλία θα αγοράσει 50 μεταγωγικά ελικόπτερα τύπου Κούγκαρ.

    [07] Βίαιες συγκρούσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων

    24-12-2008

    Ισραηλινός στρατιώτης στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας.

    Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν τρεις Παλαιστίνιους εξτρεμιστές στα πλαίσια των αιματηρότερων συγκρούσεων μετά την εκπνοή της εκεχειρίας Ισραήλ-Χαμάς την περασμένη εβδομάδα. Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εξτρεμιστές εντοπίστηκαν την στιγμή που τοποθετούσαν εκρηκτικά κοντά στο τείχος ασφάλειας μεταξύ Ισραήλ και Λωρίδας της Γάζας. Η Παλαιστινιακή πλευρά δεν έχει σχολιάσει το γεγονός. Πάντως νωρίτερα τη Τρίτη εξτρεμιστές επιτέθηκαν με ρουκέτες εναντίον του νότιου Ισραήλ, αλλά δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα ή ζημιές. Όμως παρά τις βιαιότητες το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι σήμερα θα ανοίξει τρεις συνοριακούς σταθμούς προς τη Λωρίδα της Γάζας για την μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας και άλλων αγαθών.

    [08] ΗΠΑ: Συνεχίζεται η επισιτιστική βοήθεια στην Βόρεια Κορέα

    24-12-2008

    Η κυβέρνηση Μπους δήλωσε ότι θα συνεχίσει την βοήθεια σε τρόφιμα προς την Βόρεια Κορέα, παρά το αδιέξοδο που έχει προκύψει στις συνομιλίες για τον πυρηνικό αφοπλισμό της Πιονγιάνγκ. Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Σων Μακόρμακ, δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον θα στείλει 21 χιλιάδες τόνους τρόφιμα στη Βόρεια Κορέα μέχρι το τέλος του μήνα. Τα τρόφιμα αυτά θα διανεμηθούν από το Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ και άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις. Ο κ. Μακόρμακ είπε επίσης ότι οι ΗΠΑ έχουν ήδη στείλει 143 χιλιάδες τόνους τροφίμων στη Βόρεια Κορέα και σκοπεύουν να αυξήσουν το ποσό αυτό στις 500 χιλιάδες τόνους και επεσήμανε ότι η βοήθεια αυτή δεν συνδέεται με την επίτευξη προόδου στις εξαεθνείς συνομιλίες για τα πυρηνικά της Πιονγιάνγκ.

    [09] Βελτίωση παρουσιάζει η εμπορική κίνηση στο κέντρο της Αθήνας

    Μαρία Σπυριδωνάκου

    AΘήνα

    24-12-2008

    Σημάδια βελτίωσης παρουσιάζει η αγορά λίγες μόνο ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα παρά το γεγονός ότι πολλοί καταναλωτές ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει τις αγορές τους αλλά, όπως επισημαίνει ο Νίκος Γιαννέτος μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών. Το μεγάλο ωστόσο πρόβλημα που φαίνεται να αντιμετωπίζει ο εμπορικός κόσμος είναι ο ανταγωνισμός με τα μεγάλα πολυκαταστήματα. Όπως λεει ο κύριος Γιαννέτος 'την ώρα που αυτά στέλνουν μηνύματα εκπτώσεων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις απαγορεύεται ακόμη και η ανακοίνωση προσφορών'.

    Με φτηνές τιμές και καλά ντόπια κρέατα προσπαθούν να προσελκύσουν τους καταναλωτές και οι κρεοπώλες στη Βαρβάκειο Αγορά. Ωστόσο όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Κεντρικής Αγοράς της Αθήνας Κλεάνθης Τσιρώνης ο τζίρος είναι χαμηλότερες σε σχέση με πέρυσι. Για την ανάγκη στήριξη του εμπορικού κόσμου μίλησε και ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης καλώντας τους Αθηναίους να πραγματοποιήσουν τις αγορές τους από κει.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 25 December 2008 - 2:18:20 UTC