Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 09-01-05

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκτός κυβέρνησης Ομπάμα ο Μπιλ Ρίτσαρντσον
  • [02] Στη Ραμάλα ο Σαρκοζύ
  • [03] Διαβουλεύσεις Ομπάμα με την ηγεσία του Κογκρέσου
  • [04] Έκτακτη σύνοδος ΕΕ
  • [05] Ιράκ: Επίθεση με 35 νεκρούς πριν την Ασούρα
  • [06] Ισραηλινές χερσαίες επιχειρήσεις στη Γάζα

  • [01] Εκτός κυβέρνησης Ομπάμα ο Μπιλ Ρίτσαρντσον

    05-01-2009

    Μπιλ Ρίτσαρντσον

    Ο κυβερνήτης του Νέου Μεξικού, Μπιλ Ρίτσαρντσον, απέσυρε την υποψηφιότητα του για το αξίωμα του Υπουργού Εμπορίου της κυβέρνησης Ομπάμα.

    Ανακοίνωση του κ. Ρίτσαρντσον τη Κυριακή αναφέρει ότι η απόφαση του αυτή αποτελεί συνέπεια διερεύνησης, από ομοσπονδιακό δικαστήριο, εταιρείας που χρηματοδότησε τις πολιτικές δραστηριότητες του κ. Ρίτσαρντσον και στην οποία παραχωρήθηκε εξαιρετικά επικερδές πολιτειακό συμβόλαιο στο Νέο Μεξικό.

    Ο κ. Ρίτσαρντσον επισημαίνει ότι τόσο ο ίδιος όσο και η πολιτεία του έχουν ενεργήσει νόμιμα, αλλά σημείωσε ότι η συνεχιζόμενη διερεύνηση θα διαρκέσει πολλές εβδομάδες, ή μήνες, γεγονός που θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα στην επικύρωση από τη Γερουσία του διορισμού του στο αξίωμα του Υπουργού Εμπορίου. Ο κυβερνήτης του Νέου Μεξικού δήλωσε ότι 'η συνείδηση του δεν του επιτρέπει', όπως είπε, να ζητήσει από τον Μπαράκ Ομάμα να καθυστερήσει τον διορισμό Υπουργού Εμπορίου σε μια τέτοια περίοδο σοβαρότατης οικονομικής κρίσης.

    Από την πλευρά του ο κ. Ομπάμα αποδέχτηκε 'με βαθιά λύπη', όπως είπε, την απόσυρση της υποψηφιότητας του κ. Ρίτσαρντσον και επεσήμανε ότι η απόφαση του κυβερνήτη του Νέου Μεξικού αντικατοπτρίζει την πρόθεση του να θέσει το συμφέρον της χώρας πάνω από το δικό του συμφέρον.

    [02] Στη Ραμάλα ο Σαρκοζύ

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Λουξεμβούργο

    05-01-2009

    Πορείες διαμαρτυρίας κατά του Ισραήλ και στην Ιορδανία.

    Σε εξέλιξη, βρίσκονται οι χερσαίες επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας και με απολογισμό, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές πηγές, 500 νεκρών. Επί ποδός πολέμου και η διεθνής κοινότητα στην προσπάθειά της να πεισθούν οι δύο πλευρές για την αναγκαία κατάπαυση του πυρός.

    Έκκληση απευθύνει η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του Χαβιέ Σολάνα και έτοιμη να συμπράξει σε αποστολή παρατηρητών για την διατήρηση της εκεχειρίας και της ειρήνης, ενώ αποφάσισε την εκταμίευση 3.000.000 ευρώ για ανθρωπιστική βοήθεια στην Γάζα.

    Από την Πράγα έκκληση απηύθυνε, πριν αναχωρήσει για την Μέση Ανατολή, και η ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Υπουργό Εξωτερικών της Τσεχίας, η οποία προεδρεύει της Ένωσης, Κάρελ Σβάρτζεμβεργκ. Ο κ. Σβάρτζεμβεργκ παραδέχτηκε ότι ήταν σοβαρό λάθος του εκπροσώπου της τσέχικης προεδρίας που χαρακτήρισε 'αμυντική' την χερσαία επίθεση του Ισραήλ και προκάλεσε μεγάλη δυσαρέσκεια .

    Χιλιάδες διαδηλώσεις έγιναν από το Σάββατο το βράδυ σ' όλη την Ευρώπη με αίτημα τον τερματισμό των βομβαρδισμών και την Κυριακή των στρατιωτικών επιθέσεων. Κινητοποιήσεις σημειωθήκαν επίσης από την Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη μέχρι το Σίδνευ και την Μελβούρνη.

    Νικολά Σαρκοζύ

    Ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζύ φτάνει σήμερα στην Ραμάλα και θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούτ Αμπάς προτού αυτός αναχωρήσει για την Νέα Υόρκη όπου θα μιλήσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα ζητήσει από τον γάλλο Πρόεδρο να ασκήσει πιέσεις στο Ισραήλ το οποίο όπως φαίνεται είναι αποφασισμένο να συνεχίσει. Συγκεκριμένα, ο ισραηλινός πρόεδρος Σιμον Πέρεζ δήλωσε απερίφραστα ότι στόχος είναι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας εννοώντας τη Χαμάς και απέρριψε τα αιτήματα για κατάπαυση του πυρός.

    Κινητικότητα όμως σημείωσε και η ελληνική διπλωματία εκτός από την ανθρωπιστική βοήθεια που ήδη εστάλη στην Γάζα. Η Υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου είχε διαδοχικές τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Πρόεδρο των Παλαιστινίων Μαχμούντ Αμπάς και τους Υπουργούς Εξωτερικών της Αιγύπτου της Ισπανίας, της Γαλλίας και της Μεγάλης Βρετανίας Ντέιβ Μίλιμπαντ , ο οποίος υπερτόνισε σήμερα την επικινδυνότητα των χερσαίων επιθέσεων. Η κ. Μπακογιάννη επανέλαβε σε όλους την ελληνική αρχή των τριών σημείων που είναι: άμεση επίτευξη εκεχειρίας, παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και συνέχισης της διαπραγματευτικής διαδικασίας για το Παλαιστινιακό σε διπλωματικό επίπεδο.

    [03] Διαβουλεύσεις Ομπάμα με την ηγεσία του Κογκρέσου

    05-01-2009

    Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, συναντάται σήμερα με ηγετικά στελέχη του Κογκρέσου για διαβουλεύσεις σχετικά με μεγάλο πακέτο αναθέρμανσης της οικονομίας. Ο κ. Ομπάμα δήλωσε ότι θα ζητήσει απ' το Κογκρέσο κονδύλια για έργα βελτίωσης του οδικού δικτύου, των μαζικών μέσων μεταφοράς και των σχολικών κτηρίων και προτείνει μείωση της φορολογικής υποχρέωσης των Αμερικανών με μεσαία και χαμηλά εισοδήματα. Ο κ. Ομπάμα επεσήμανε ότι το σχέδιο αυτό θα δημιουργήσει 3 εκατομμύρια θέσεις εργασίας και αναμένεται ότι θα κοστίσει πάνω από 750 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Τη Κυριακή, ο ηγέτης της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στην Αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων, Στένυ Χόγιερ, δήλωσε ότι είναι μάλλον απίθανη η έγκριση ενός τέτοιου μέτρου πριν την ορκωμοσία του νεοεκλεγέντος προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, στις 20 Ιανουαρίου. Είπε όμως ότι το μέτρο θα μπορούσε να εγκριθεί μέχρι τις αρχές με μέσα Φεβρουαρίου.

    Από τη πλευρά του ο ηγέτης της μειοψηφίας των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, εξέφρασε ανησυχία για το ενδεχόμενο γρήγορης έγκρισης ενός τέτοιου σχεδίου και εξέφρασε την ελπίδα ότι το Κογκρέσο θα επιτρέψει υπερκομματική συνεργασία για το πακέτο αναθέρμανσης της οικονομίας.

    [04] Έκτακτη σύνοδος ΕΕ

    05-01-2009

    Έκτακτη σύνοδος της Ευρωπαϊκής Ένωσης πραγματοποιείται σήμερα στη Πράγα με θέμα την διαμάχη Ρωσίας-Ουκρανίας για το φυσικό αέριο, που θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στην ροή αερίου προς την Ευρώπη. Η προεδρεύουσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Τσεχία συγκάλεσε την έκτακτη σύνοδο, αλλά ξεκαθάρισε ότι δεν επιθυμεί απ' ευθείας ανάμειξη στο θέμα, χαρακτηρίζοντας το εμπορική διαμάχη.

    Η Ρωσία διέκοψε την ροή φυσικού αερίου προς την Ουκρανία την 1η Ιανουαρίου, κατηγορώντας το Κίεβο ότι αρνείται να πληρώσει τους λογαριασμούς του για το Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Επίσης οι δύο πλευρές διαφωνούν και ως προς το τιμολόγιο φυσικού αερίου για το 2009. Παράλληλα ο επικεφαλής της Ρωσικής κρατικής εταιρείας φυσικού αερίου, Γκάζπρομ, Αλεξέι Μίλλερ, κατηγορεί την Ουκρανία ότι κλέβει φυσικό αέριο που προορίζεται για την δυτική Ευρώπη από αγωγούς που περνούν απ' το έδαφος της. Πάντως το Κίεβο διαψεύδει ότι κλέβει φυσικό αέριο.

    [05] Ιράκ: Επίθεση με 35 νεκρούς πριν την Ασούρα

    05-01-2009

    Γυναίκα βομβιστής αυτοκτονίας αυτοανατινάχθηκε μέσα σε πλήθος Ιρανών προσκυνητών στη βόρεια Βαγδάτη σκοτώνοντας τουλάχιστον 35 άτομα και τραυματίζοντας 72 άλλα. Οι τοπικές αρχές δηλώνουν ότι η βομβιστική επίθεση πραγματοποιήθηκε κοντά στο τέμενος Ιμάμ Μούσα Αλ Καντίμ, καθώς οι Σιίτες ετοιμάζονταν για την εορτή Ασούρα. Μεταξύ των θυμάτων είναι γυναίκες και παιδιά.

    Σε κοινό τους ανακοινωθέν ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Ιράκ, Ράιαν Κρόκερ και ο διοικητής των Αμερικανικών δυνάμεων, Ρέι Οντιέρνο, καταδίκασαν έντονα την επίθεση λέγοντας ότι οι ΗΠΑ παραμένουν αποφασισμένες να νικήσουν του εχθρούς της ειρήνης.

    [06] Ισραηλινές χερσαίες επιχειρήσεις στη Γάζα

    05-01-2009

    Χερσαίες δυνάμεις του Ισραήλ με την υποστήριξη μαχητικών ελικοπτέρων έχουν διχοτομήσει τη Λωρίδα της Γάζας και βρίσκονται έξω από τη πόλη της Γάζας, μια μέρα μετά την εισβολή τους στη περιοχή στα πλαίσια επιχειρήσεων κατά εξτρεμιστών της Χαμάς.

    Παλαιστινιακές ιατρικές πηγές αναφέρουν ότι πάνω από 500 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τις τελευταίες 9 μέρες Ισραηλινών βομβαρδισμών και των μετέπειτα χερσαίων επιχειρήσεων. Επίσης Ισραηλινές πληροφορίες αναφέρουν ότι ένας στρατιώτης έχει σκοτωθεί και 30 έχουν τραυματιστεί κατά τις επιχειρήσεις, ενώ η Χαμάς κατάφερε να εκτοξεύσει τη Κυριακή πάνω από 30 ρουκέτες στο νότιο Ισραήλ παρά τις Ισραηλινές επιθέσεις.

    Αξιωματούχος της Χαμάς δήλωσε ότι η οργάνωση σκοπεύει να στείλει σήμερα αντιπροσωπεία της στην Αίγυπτο, 'μετά από πρόσκληση της Αιγύπτου για συνομιλίες', όπως ανέφερε. Πάντως το Ισραήλ ξεκαθάρισε ότι θα συνεχίσει τις επιθέσεις μέχρι την επίτευξη λύσης που θα προσφέρει μακροπρόθεσμη ειρήνη και θα δώσει τέλος στις διασυνοριακές επιθέσεις με ρουκέτες.

    Πάντως ο Ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι τα αεροσκάφη και τα πλοία του συνέχισαν τις επιθέσεις σε βάρος στόχων εξτρεμιστών, συμπεριλαμβανομένων τούνελ παράνομης διακίνησης όπλων, σημείων εκτόξευσης ρουκετών και συγκεκριμένων εξτρεμιστών της Χαμάς. Επίσης το Ισραήλ συνεχίζει να απαγορεύει σε ξένους δημοσιογράφους να μπουν στη Γάζα για να καλύψουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις.

    Σε άλλες εξελίξεις, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Ντικ Τσέινι, υπεραμύνθηκε των Ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας αλλά επεσήμανε ότι το Ισραήλ δεν ζήτησε την άδεια των ΗΠΑ για την εισβολή.

    Ο κ. Τσέινι πρόσθεσε ότι οι Ισραηλινοί ηγέτες είχαν προειδοποιήσει ότι δεν θα μείνουν αδρανείς όσο η Χαμάς ρίχνει ρουκέτες στο Ισραήλ. Η κυβέρνηση Μπους επιρρίπτει ευθύνες στη Χαμάς για τον τελευταίο αυτό γύρο συγκρούσεων και για την απόσυρση απ' την εκεχειρία που είχε επιτευχθεί με την διαμεσολάβηση της Αιγύπτου πέρυσι.

    Στο μεταξύ, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μούν, ζήτησε την άμεση κατάπαυση των χερσαίων Ισραηλινών επιχειρήσεων και εξέφρασε απογοήτευση για το γεγονός ότι το Συμβούλιο Ασφάλειας δεν μπόρεσε να καταλήξει σε συμφωνία για το θέμα. Ο κ. Μπαν δήλωσε ότι θα συναντηθεί σήμερα με μέλη του Συμβουλίου καθώς και με Άραβες ηγέτες με την ελπίδα ότι θα μπορέσει να επιτευχθεί κάποια συμφωνία.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 6 January 2009 - 2:18:18 UTC