Browse through our Interesting Nodes on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 09-01-06

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο 'Επαναστατικός Αγώνας' αναλαμβάνει την ευθύνη
  • [02] Αντίδραση του πολιτικού κόσμου στην επίθεση κατά αστυνομικών
  • [03] Ομπάμα: Άμεσα και αποφασιστικά μέτρα για την οικονομία
  • [04] Ο Λίον Πανέτα για το πηδάλιο της CIA
  • [05] Συνεδρίαση Σ. Α. για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα
  • [06] EE: Επαρκούν μέχρι στιγμής τα αποθέματα φυσικού αερίου
  • [07] Πρόοδος στις συνομιλίες Χριστόφια-Ταλάτ

  • [01] Ο 'Επαναστατικός Αγώνας' αναλαμβάνει την ευθύνη

    06-01-2009

    Σύμφωνα με διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία άγνωστος ανέλαβε με τηλεφώνημα του στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA την ευθύνη για την επίθεση σε βάρος τριών αστυνομικών στα Εξάρχεια, επ' ονόματι της οργάνωσης 'Επαναστατικός Αγώνας'. Πάντως ο ισχυρισμός δεν έχει επιβεβαιωθεί από τις Ελληνικές αρχές. Η αστυνομία επιβεβαιώνει μόνο ότι ένα απ' τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση της Δευτέρας είχε επίσης χρησιμοποιηθεί το 2007 σε επίθεση κατά του αστυνομικού τμήματος Νέας Ιωνίας, ενώ ένα δεύτερο όπλο απ' την επίθεση στα Εξάρχεια είχε χρησιμοποιηθεί πριν τα Χριστούγεννα στην επίθεση κατά λεωφορείου των ΜΑΤ.

    Η οργάνωση 'Επαναστατικός Αγώνας' είχε αναλάβει την ευθύνη και για την επίθεση σε βάρος της Αμερικανικής πρεσβείας στις αρχές του 2007.

    [02] Αντίδραση του πολιτικού κόσμου στην επίθεση κατά αστυνομικών

    Μαρία Σπυριδωνάκου

    Αθήνα

    06-01-2009

    Αμηχανία αλλά και αγανάκτηση προκαλεί στη κοινή γνώμη αλλά και τον πολιτικό κόσμο της χώρας ο βαρύτατος τραυματισμός νεαρού αστυνομικού από πυρά που δέχτηκε από αγνώστους την ώρα που εκτελούσε μαζί με συναδέλφους του υπηρεσία έξω από το υπουργείο Πολιτισμού στα Εξάρχεια.

    Η δολοφονική επίθεση καταγγέλθηκε από τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Χρήστο Μαρκογιαννάκη, που ζήτησε ψυχραιμία για την αντιμετώπιση τέτοιων γεγονότων. Για θλιβερά γεγονότα που θα συνεχιστούν αν δεν υπάρξει αλλαγή στη ψυχολογία των ελλήνων έκανε λόγο ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Αμοιρίδης. Η επίθεση στον νεαρό αστυνομικό είναι προβοκατόρικο χτύπημα σημείωσε ο Μάκης Μαϊλης υπεύθυνος του γραφείου τύπου του ΚΚΕ. Φόβους ότι θα υπάρξουν κι άλλα γεγονότα με στόχο την ελληνική αστυνομία εξέφρασε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Άδωνης Γεωργιάδης. Πρέπει να υπάρξει ιδεολογική ακύρωση αυτής της δολοφονικής ενέργειας τόνισε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουρέλης. Πρέπει, συνέχισε, όλοι να βρεθούν αντιμέτωποι με όλους εκείνους που θέλουν να ανοίξουν έναν κύκλο αίματος σε τούτο τον τόπο.

    [03] Ομπάμα: Άμεσα και αποφασιστικά μέτρα για την οικονομία

    06-01-2009

    O Μπαράκ Ομπάμα με την πρόεδρο της Βουλής, Νάνσι Πελόσι

    Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε ότι η χώρα αντιμετωπίζει 'ιδιάζουσες' προκλήσεις στο χώρο της οικονομίας και πρέπει να δράσει 'γρήγορα και με αποφασιστικότητα' για την επίλυση των οικονομικών προβλημάτων.

    Ο κ. Ομπάμα συναντήθηκε τη Δευτέρα με ηγετικά στελέχη της Γερουσίας και της Βουλής σε μία προσπάθεια δημιουργίας πακέτου ενίσχυσης της οικονομίας που θα εγκριθεί γρήγορα από το Κογκρέσο

    Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος ζητά από τους νομοθέτες να εγκρίνουν κονδύλια περιπου750 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την βελτίωση οδικών δικτύων, γεφυρών, των μέσων μαζικής μεταφοράς και των σχολείων δημιουργώντας με τον τρόπο αυτό 3 εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Το σχέδιο του νέου προέδρου επίσης ζητά τη διενέργεια φορολογικών απαλλαγών για εργαζόμενους και επιχειρήσεις και πιστεύει ότι το σχέδιο θα τύχει υποστήριξης και από τους Ρεπουμπλικανούς.

    Ο κ. Ομπάμα δήλωσε ότι περιμένει το Κογκρέσο να εγκρίνει το νομοσχέδιο στα τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου.

    [04] Ο Λίον Πανέτα για το πηδάλιο της CIA

    06-01-2009

    Λίον Πανέτα

    Αξιωματούχοι του Δημοκρατικού Κόμματος δηλώνουν ότι ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, επέλεξε τον πρώην βουλευτή απ' την Καλιφόρνια και πρώην προσωπάρχη του προέδρου Κλίντον, Λίον Πανέτα, για το αξίωμα του επικεφαλής της CIA. Για να ισχύσει ο εν λόγω προτεινόμενος διορισμός θα πρέπει να επικυρωθεί και απ' την Αμερικανική Γερουσία. Ο κ. Πανέτα είχε επίσης διατελέσει μέλος της διακομματικής επιτροπής που μελέτησε την στρατηγική των ΗΠΑ στο Ιράκ.

    Επίσης σύμφωνα πάντα με αξιωματούχους του Δημοκρατικού Κόμματος ο κ. Ομπάμα θα διορίσει τον απόστρατο ναύαρχο, Ντέννις Μπλέαρ, στο αξίωμα του επικεφαλής των Αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.

    [05] Συνεδρίαση Σ. Α. για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

    06-01-2009

    Υπουργοί Εξωτερικών Αραβικών χωρών συναντήθηκαν την Δευτέρα με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν και εκπροσώπους του Συμβουλίου Ασφάλειας για να συζητήσουν σχέδιο ψηφίσματος που ζητά τον άμεσο τερματισμό των Ισραηλινών επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής, Ριγιάντ Αλ Μαλκί, δήλωσε ότι το σχέδιο ψηφίσματος ζητά μόνιμη κατάπαυση του πυρός, παρατηρητές των συνόρων και διεθνή δύναμη για την προστασία των αμάχων, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θα υπάρξουν Αμερικανικές αντιρρήσεις στο εν λόγω Αραβικό σχέδιο. Επίσης ο κ. Μαλκί εξέφρασε απογοήτευση για το γεγονός ότι ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, δεν έχει σχολιάσει το θέμα και επεσήμανε ότι περίμενε πως ο κ. Ομπάμα θα ανταποκρινόταν στην κατάσταση στη Γάζα.

    Η κυβέρνηση Μπους δηλώνει ότι υποστηρίζει τον τερματισμό των εχθροπραξιών το συντομότερο δυνατόν, αλλά επισημαίνει παράλληλα ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι επιδιώκουν συμφωνία στη Γάζα η οποία θα προβλέπει και τον τερματισμό των επιθέσεων με ρουκέτες στο Ισραήλ, την παράνομη διακίνηση όπλων μέσω Αιγύπτου, καθώς και το άνοιγμα των συνοριακών φυλακίων για την διανομή εφοδίων και την προώθηση εμπορικών συναλλαγών.

    Τραυματισμένο αγόρι μεταφέρεται σε νοσοκομείο στην πόλη της Γάζας.

    Σήμερα ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, θα συμμετάσχει σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφάλειας για το θέμα του νέου σχεδίου ψηφίσματος.

    Στο μεταξύ, Ισραηλινοί στρατιώτες και εξτρεμιστές της Χαμάς συγκρούστηκαν στα περίχωρα της πόλης της Γάζας τη Δευτέρα, καθώς Ισραηλινές χερσαίες δυνάμεις με την βοήθεια μαχητικών αεροσκαφών και πλοίων συνέχισαν να πλήττουν στόχους της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

    Οι υγειονομικές αρχές της Γάζας δηλώνουν ότι πάνω από 550 άτομα έχουν σκοτωθεί και άλλα 2.500 έχουν τραυματιστεί από την έναρξη των Ισραηλινών επιχειρήσεων επιθέσεων πριν από 10 μέρες. Το Ισραήλ ανακοίνωσε τον θάνατο 4 στρατιωτών του και τον τραυματισμό 24 άλλων.

    Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Εχούντ Μπαράκ, δήλωσε ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις θα συνεχιστούν έως ότου εδραιωθεί η ασφάλεια των κοινοτήτων στο νότιο Ισραήλ με τον τερματισμό των επιθέσεων της Χαμάς με ρουκέτες.

    Όμως παρά τις Ισραηλινές επιχειρήσεις, η Χαμάς συνέχισε να ρίχνει ρουκέτες στο νότιο Ισραήλ σκοτώνοντας 4 Ισραηλινούς, από τους οποίους 3 ήταν άμαχοι. Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος της Χαμάς, Αμπού Ομπέϊντα, ζήτησε απ' τους Παλαιστίνιους να πολεμήσουν τις Ισραηλινές δυνάμεις 'σε κάθε δρόμο, κάθε σοκάκι και κάθε σπίτι'.

    [06] EE: Επαρκούν μέχρι στιγμής τα αποθέματα φυσικού αερίου

    06-01-2009

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση δηλώνει ότι τα αποθέματα της φυσικού αερίου είναι ασφαλή μέχρι στιγμής, αλλά επισημαίνει ότι η διαμάχη Ρωσίας-Ουκρανίας χρειάζεται άμεση λύση. Εκπρόσωπος της Τσεχικής προεδρίας χαρακτήρισε τη διαμάχη για το φυσικό αέριο, σοβαρό πρόβλημα, αλλά επεσήμανε ότι ακόμη δεν απειλούνται τα Ευρωπαϊκά αποθέματα και σημείωσε ότι άλλες οδοί ανεφοδιασμού θα αντικαταστήσουν τα ελλείμματα που δημιουργεί η διακοπή φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ουκρανία.

    Στο μεταξύ, τη Δευτέρα ο Ρώσος πρωθυπουργός, Βλαντιμίρ Πούτιν, ζήτησε από την κρατική εταιρεία φυσικού αερίου Γκαζπρομ, να περικόψει την ποσότητα αερίου που περνά μέσω Ουκρανίας με το ισόποσο που το Κίεβο, κλέβει, όπως είπε, από την ροή αερίου που προορίζεται για την Ευρώπη. Εξάλλου, αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα έχει συνομιλίες για το θέμα σήμερα στη Μόσχα και στη συνέχεια θα μεταβεί στο Κίεβο για συνομιλίες με Ουκρανούς αξιωματούχους.

    [07] Πρόοδος στις συνομιλίες Χριστόφια-Ταλάτ

    06-01-2009

    Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ανέφεραν ότι σημειώθηκε πρόοδος στις συνομιλίες τους τη Δευτέρα.

    Οι κύριοι Χριστόφιας και Ταλάτ δήλωσαν ότι έχουν καταλήξει σε πλήρη συμφωνία στο θέμα της εναρμόνισης και της συνεργασίας μεταξύ της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και των συνιστώντων πολιτειών και ανέφεραν ότι συζήτησαν επίσης την διαμόρφωση μιας μέλλουσας κεντρικής κυβέρνησης. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να ξανασυναντηθούν στις 12 Ιανουαρίου.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 7 January 2009 - 2:18:17 UTC