Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 09-01-12

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ένα παράθυρο στον κόσμο
  • [02] Συνέντευξη Ομπάμα για οικονομία, Γάζα, Ιράν και Γκουαντανάμο
  • [03] Συνεχίζονται οι διαφωνίες Ρωσίας-Ουκρανίας
  • [04] Eπίσκεψη Μπάιντεν στο Αφγανιστάν
  • [05] Οι Ισραηλινοί διεισδύουν βαθύτερα στη Λωρίδα της Γάζας
  • [06] Τουρκία: Νέες συλλήψεις για το καταγγελλόμενο σχέδιο πραξικοπήματος

  • [01] Ένα παράθυρο στον κόσμο

    Μαρία Σπυριδωνάκου

    AΘήνα

    12-01-2009

    Αντικατέστησε τον μαυροπίνακα και κέρδισε τους μαθητές και τις εντυπώσεις. Στο πενταθέσιο δημοτικό σχολείο του Λεχόβου της Φλώρινας ο διευθυντής και δάσκαλος Σταύρος Πασπάλης εισήγαγε την καινοτομία στη τάξη του αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες προς όφελος των μαθητών του.

    Έτσι οι μαθητές της τρίτης δημοτικού έχουν την ευκαιρία να παρακολουθούν τις παραδόσεις των μαθημάτων μέσω ενός υπολογιστή και ενός προτζέκτορα που προβάλλουν σε διαδραστικό πίνακα το περιεχόμενο των βιβλίων.

    Με αυτόν τον τρόπο οι μαθητές μπορούν να λύνουν ασκήσεις, να παίζουν διαδραστικά παιχνίδια και να αναλύουν κείμενα με βάση το περιεχόμενο των βιβλίων ακόμη και να δημιουργούν αρχείο με τις παραδόσεις όλης της χρονιάς.

    'Το σχολείο βρίσκεται σε απομακρυσμένη περιοχή και οι μαθητές δεν έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε βιβλιοθήκες, μουσεία ή σε περιοδικά. Με την τεχνολογία μπορούμε να τα φέρουμε όλα αυτά στην τάξη για να προωθήσουν την καλλιέργεια των παιδιών της επαρχίας και να μην νιώθουν μειονεκτικά', δήλωσε ο κ.Πασπάλης.

    [02] Συνέντευξη Ομπάμα για οικονομία, Γάζα, Ιράν και Γκουαντανάμο

    12-01-2009

    Ο νεοεκλεγμένος Πρόεδρος των ΗΠA Μπαράκ Ομπάμα με τον Πρόεδρο Μπους.

    Ο νεοεκλεγμένος Πρόεδρος των ΗΠΑ επανέλαβε ότι θα κλείσει τις φυλακές στο Γκουαντανάμο της Κούβας, αλλά επεσήμανε ότι μπορεί αυτό να μην επιτευχθεί τις πρώτες 100 μέρες της προεδρίας του.

    Σε συνέντευξη του την Κυριακή, προς τον Ελληνο-Αμερικανό δημοσιογράφο του δικτύου ABC, Τζώρτζ Στεφανόπουλο, ο κ. Ομπάμα δήλωσε ότι το να κλείσει η φυλακή του Γκουαντάναμο είναι πιο δύσκολο απ' ότι πολλοί νομίζουν, αλλά πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή του τελικά θα το καταφέρει.

    Ο κ. Ομπάμα επίσης αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στη Γάζα και πρόσθεσε ότι οι απώλειες Ισραηλινών και Παλαιστινίων είναι 'οδυνηρές'. Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος όμως αρνήθηκε να σχολιάσει εκτενώς τις συγκρούσεις, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ δεν μπορεί να έχουν δυο προέδρους που να ασχολούνται με το ίδιο θέμα. Ο κ. Ομπάμα ορκίζεται πρόεδρος των ΗΠΑ στις 20 Ιανουαρίου.

    Ο κ. Ομπάμα σχολιασε και το θέμα της Αμερικανικής οικονομίας ζητώντας απ' το Κογκρέσο να ενεργήσει άμεσα για την έγκριση του πακέτου ενίσχυσης ύψους 775 δισεκατομμυρίων δολαρίων και πρόσθεσε ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση στις προσπάθειες αρωγής της οικονομίας θα επιδεινώσει ακόμα περισσότερο την κατάσταση.

    Ο κ. Ομπάμα δήλωσε ότι θέλει αλλαγές στο ύψους 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων ισχύον πακέτο βοήθειας για την στήριξη του χρηματοπιστωτικού τομέα, ενώ οι οικονομικοί σύμβουλοι του νεοεκλεγέντος προέδρου των ΗΠΑ διαπραγματεύονται με το Κογκρέσο νέο πακέτο αναθέρμανσης της οικονομίας. Στην ίδια τηλεοπτική του συνέντευξη ο κ. Ομπάμα επεσήμανε ότι δεν είναι καθόλου ικανοποιημένος από το γεγονός ότι η Αμερικανική κυβέρνηση δεν γνωρίζει επ' ακριβώς πως έχει δαπανηθεί το πρώτο μέρος, ύψους 350 δισεκατομμυρίων δολαρίων, της βοήθειας. Ο κ. Ομπάμα σημείωσε ότι έχει ζητήσει την στοιχειοθέτηση αρχών με στόχο μεγαλύτερη διαφάνεια στον τρόπο με τον οποίο δαπανώνται τα χρήματα των Αμερικανών φορολογουμένων και τόνισε ότι οι σύμβουλοι του σε συνεργασία με το Κογκρέσο εργάζονται για την δρομολόγηση πακέτου αναθέρμανσης της οικονομίας που θα δημιουργήσει μέχρι και 4 εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Αυτή τη στιγμή το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ έφτασε το 7,2%. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας τα τελευταία 15 χρόνια.

    Για το θέμα του Ιράν ο κ. Ομπάμα υποσχέθηκε μια νέα προσέγγιση που θα αρχίσει με την διπλωματία. Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος πιστεύει ότι το Ιράν θα αποτελέσει μία από τις 'μεγαλύτερες προκλήσεις' της κυβέρνησής του.

    Σε ξεχωριστή τηλεοπτική συνέντευξη ο απερχόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, αναφερόμενος στα 8 χρόνια της προεδρίας του δήλωσε ότι είναι περήφανος για τα επιτεύγματα του. Ο κ. Μπους αποχωρεί από το προεδρικό αξίωμα με χαμηλή δημοτικότητα και παραδίδει μία χώρα εν μέσω οικονομική κρίσης και πολέμου.

    [03] Συνεχίζονται οι διαφωνίες Ρωσίας-Ουκρανίας

    12-01-2009

    Η Ρωσία αρνείται να εφαρμόσει συμφωνία με την Ουκρανία που προβλέπει αποκατάσταση της ροής φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Η Μόσχα διαφωνεί με χειρόγραφη διακήρυξη του Κιέβου που προστέθηκε στο έγγραφο. Η Ρωσική ηγεσία χαρακτήρισε τη Κυριακή τη διακήρυξη κοροϊδία. Η διακήρυξη δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα, αλλά Ρωσικές και δυτικές δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ουκρανία επιμένει ότι δεν κλέβει Ρωσικό φυσικό αέριο που προορίζεται για την Ευρώπη και ότι έχει πληρώσει την οικονομική της υποχρέωση προς τη Μόσχα. Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης δηλώνουν ότι το Κίεβο συμφώνησε να ανταποκριθεί στις Ρωσικές ανησυχίες.

    [04] Eπίσκεψη Μπάιντεν στο Αφγανιστάν

    12-01-2009

    Ο νεοεκλεγείς αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν στην Κανταχάρ.

    Ο νεοεκλεγείς αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, επανέλαβε την πλήρη υποστήριξη του νέου Προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, για τα Αμερικανικά στρατεύματα στο Αφγανιστάν κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην περιοχή.

    Ο κ. Μπάιντεν επισκέφτηκε την Κανταχάρ την Κυριακή όπου στρατιωτικοί αξιωματούχοι τον ενημέρωσαν για τις δραστηριότητες των συμμαχικών δυνάμεων. Η Κανταχάρ θεωρείται προπύργιο των Ταλιμπάν και η εντατικοποίηση των επιθέσεων στην περιοχή ώθησε τις ΗΠΑ στην αποστολή 30 χιλιάδων επιπλέον στρατιωτών στο Αφγανιστάν στα τέλη αυτού του χρόνου.

    Ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα οι Νατοϊκές δυνάμεις φέρουν τον κ. Μπάιντεν να δηλώνει ότι τον ενδιαφέρει το τι θα γίνει στην περιοχή αυτή του Αφγανιστάν 'γιατί επηρεάζει όλους μας', όπως είπε χαρακτηριστικά. Να σημειωθεί, ότι ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ υποσχέθηκε να τερματίσει τον πόλεμο στο Ιράκ και να επικεντρώσει τις προσπάθειες των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν.

    Ο κ. Μπάιντεν εξέτασε την κατάσταση στο Αφγανιστάν με τον Αφγανό Πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι στο Σάββατο. Επίσης ο κ Μπάιντεν συναντήθηκε με τον επικεφαλής των Νατοϊκών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, στρατηγό Ντέιβιντ Μακίερναν και τον αντιπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών Κάι Έιντε.

    [05] Οι Ισραηλινοί διεισδύουν βαθύτερα στη Λωρίδα της Γάζας

    12-01-2009

    Ισραηλινές δυνάμεις διείσδυσαν βαθύτερα σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας βομβαρδίζοντας στόχους κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο. Αξιωματούχοι της Γάζας δηλώνουν ότι τουλάχιστον 870 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας από τις επιχειρήσεις σε βάρος της Χαμάς τις τελευταίες 16 μέρες, ενώ και τη Κυριακή συνεχίστηκαν οι επιθέσεις με ρουκέτες της Χαμάς στο Ισραήλ.

    Παράλληλα θραύσματα από Ισραηλινές βόμβες κοντά στο συνοριακό φυλάκιο της Ράφα μεταξύ Αιγύπτου και Λωρίδας της Γάζας προκάλεσαν τον τραυματισμό δύο Αιγύπτιων αστυνομικών και δύο μικρών παιδιών. Πάντως λόγω των περιορισμών που έχει θέσει το Ισραήλ στην δημοσιογραφική κάλυψη των πολεμικών επιχειρήσεων στη Γάζα, ο αριθμός των νεκρών δεν είναι εύκολο να επιβεβαιωθεί. Από τις επιχειρήσεις έχουν επίσης χάσει τη ζωή τους 10 Ισραηλινοί στρατιώτες και 3 Ισραηλινοί άμαχοι.

    Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Εχούντ Ολμέρτ, δήλωσε ότι ο στρατός πετυχαίνει τους στόχους του και θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις σε βάρος της Χαμάς έως ότου σταματήσουν οι επιθέσεις εξτρεμιστών με ρουκέτες σε βάρος του Ισραήλ.

    [06] Τουρκία: Νέες συλλήψεις για το καταγγελλόμενο σχέδιο πραξικοπήματος

    12-01-2009

    Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι κανείς στη χώρα του δεν θα πρέπει να θεωρηθεί πέραν του νόμου, καθώς συνεχίστηκαν την Κυριακή οι συλλήψεις στα πλαίσια διερεύνησης σχετικά με καταγγελλόμενο σχέδιο πραξικοπήματος σε βάρος της Τουρκικής κυβέρνησης.

    Ο κ. Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκική δημοκρατία θα αναδειχθεί δυνατότερη μετά την εν λόγω διερεύνηση. 9 ακόμη ύποπτοι για ανάμειξη στο καταγγελλόμενο σχέδιο συνελήφθησαν τη Κυριακή.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 14 January 2009 - 14:50:37 UTC