Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 09-01-16

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Την Τρίτη ορκίζεται ο πρώτος Αφρο-Αμερικανός Πρόεδρος των ΗΠΑ
  • [02] Μπούς: Φεύγω "με την καρδιά μου γεμάτη ευγνωμοσύνη"
  • [03] Αίσιο τέλος στην προσγείωση αεροσκάφους στον ποταμό Χάτσον
  • [04] Διπλωματικές προσπάθειες για επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα
  • [05] Επικυρώθηκε ο διορισμός της Χίλαρυ Κλίντον
  • [06] Εγκρίθηκε η χορήγηση και του 2ου μέρους του πακέτου οικονομικής βοήθειας

  • [01] Την Τρίτη ορκίζεται ο πρώτος Αφρο-Αμερικανός Πρόεδρος των ΗΠΑ

    Άννα Καραγιαννοπούλου

    Oυάσιγκτον

    16-01-2009

    Mπαράκ Ομπάμα

    Την ερχόμενη Τρίτη, 20 Ιανουαρίου, αλλάζει η ιστορία των ΗΠΑ με την ορκωμοσία του πρώτου Αφρο-Αμερικανού προέδρου της χώρας, του Μπαράκ Ομπάμα.

    Αποδεχόμενος την εκλογική του νίκη το Νοέμβριο ο Μπαράκ Ομπάμα υποσχέθηκε ότι θα τηρήσει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις να αλλάξει την Ουάσιγκτον, αντιμετωπίζοντας παράλληλα μια σοβαρότατα ασθενή οικονομία και παραλαμβάνοντας δύο πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.Στις προκλήσεις αυτές προστέθηκε το τελευταίο καιρό και η κλιμάκωση των βιαιοτήτων στη Μέση Ανατολή.

    Αναλυτές πιστεύουν ότι η ομιλία του προέδρου Ομπάμα κατά την ορκωμοσία του θα είναι καθησυχαστική για την οικονομία των ΗΠΑ και το μέλλον της χώρας. Κάτι παρόμοιο είχε κάνει και ο Φράνκλιν Ρούσβελτ, κατά την πρώτη ορκωμοσία του στο αποκορύφωμα του Μεγάλου Οικονομικού Κράχ το 1933 που είχε πει: 'Το μόνο πράγμα που έχουμε να φοβηθούμε είναι ο ίδιος ο φόβος'.

    Νάνσυ και Ρόναλντ Ρήγκαν σε δεξίωση μετά την ορκωμοσία στις 20 Ιανουαρίου 1981.

    Ο καθηγητής Άλαν Λίχτμαν, του πανεπιστημίου American εδώ στην Ουάσιγκτον, λέει ότι η τελετή της προεδρικής ορκωμοσίας κάθε 4 χρόνια αποτελεί σημαντικό σύμβολο του Αμερικανικού δημοκρατικού πολιτεύματος. 'Δεν έχουμε πολλά τέτοια έθιμα στην Αμερικανική πολιτική' επισημαίνει ο κ. Λίχτμαν. 'Γι' αυτό το έθιμο της ορκωμοσίας αποτελεί σύμβολο της μεταβίβασης εξουσίας από μια κυβέρνηση σε άλλη, ή από ένα κόμμα σε άλλο'.

    Φέτος βέβαια υπάρχει και έντονο διεθνές ενδιαφέρον για την ορκωμοσία του νεοεκλεγέντος προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, όπως λέει ο Στήβεν Χες του Ινστιτούτου Brookings. 'Έχει ρίζες στο εξωτερικό, στη Χαβάη και την Ινδονησία', λέει ο κ. Χες. 'Κατάγεται επίσης απ' την Κένυα. Όλη η ανθρωπότητα αισθάνεται κάποια διασύνδεση με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ'.

    Η ορκωμοσία Μπους στις 20 Ιανουαρίου 2005.

    Η εκάστοτε ορκωμοσία του Αμερικανού προέδρου αποτελεί πανηγυρικό γεγονός που γιορτάζεται με παρελάσεις και πολυτελέστατες χοροεσπερίδες.Φέτος όμως η ορκωμοσία του Μπαράκ Ομπάμα, του πρώτου Αφρο-Αμερικανού προέδρου των ΗΠΑ, έχει ιδιαίτερη χροιά.: 'Ο Λευκός Οίκος χτίστηκε από μαύρους σκλάβους', τονίζει ο κ Χες 'και τώρα έχουμε τον πρώτο Αφρο-Αμερικανό πρόεδρο πολύ νωρίτερα στην ιστορία μας απ' ότι προέβλεπαν οι ειδικοί. Ο Μπαράκ Ομπάμα αποτελεί φαινόμενο της Αμερικανικής πολιτικής'.

    Πάντως λόγω της κατάστασης τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό ο Μπαράκ Ομπάμα δεν θα έχει και πολύ χρόνο για πανηγυρισμούς. Αλλά όπως έχει πει και ο ίδιος οι σοβαρές προκλήσεις παρουσιάζουν και μεγάλες ευκαιρίες.

    [02] Μπούς: Φεύγω "με την καρδιά μου γεμάτη ευγνωμοσύνη"

    16-01-2009

    Στο αποχαιρετιστήριο τηλεοπτικό του διάγγελμα από το Λευκό Οίκο μόλις πριν λίγο, ο πρόεδρος Μπούς υπογράμμισε τα επιτεύγματα του τα τελευταία 8 χρόνια στο τομέα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και υπεραμύνθηκε αποφάσεων του που πολλοί Αμερικανοί θεωρούν επίμαχες. Ο κ. Μπούς αποχωρεί από το Λευκό Οίκο με την χαμηλότερη δημοτικότητα απ' οποιονδήποτε άλλο πρόεδρο στην σύγχρονη ιστορία των ΗΠΑ, αλλά στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του δήλωσε χαρακτηριστικά ότι 'η καρδιά του είναι γεμάτη ευγνωμοσύνη'.

    Ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος παραδέχτηκε ότι τα αντιτρομοκρατικά μέτρα που εισήγαγε μετά τις επιθέσεις της 11ηςΣεπτεμβρίου του 2001, έχουν προκαλέσει σοβαρές διαμάχες, αλλά σημείωσε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα μέτρα αυτά έχουν επιτύχει, όπως είπε, γιατί δεν έχει υπάρξει άλλη τρομοκρατική επίθεση στο Αμερικανικό έδαφος. Επίσης ο κ. Μπούς τόνισε ότι παρόλο που η χώρα ήρθε στο χείλος της οικονομικής καταστροφής, η κυβέρνηση του με αποφασιστικές κινήσεις κατόρθωσε να διασφαλίσει την βιωσιμότητα της Αμερικανικής οικονομίας.

    Πάντως ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος παραδέχτηκε πως σημειώθηκαν και λάθη, αλλά τόνισε ότι πάντα ακολούθησε αυτό που του υπαγόρευσε η συνείδηση του και έπραξε αυτό που πίστευε ότι ήταν το σωστό.

    [03] Αίσιο τέλος στην προσγείωση αεροσκάφους στον ποταμό Χάτσον

    16-01-2009

    Όλοι οι επιβάτες αεροσκάφους τύπου Airbus-320 της εταιρείας US Airways που πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση στον ποταμό Χάτσον στη Νέα Υόρκη, απομακρύνθηκαν από το σκάφος, σώοι με ελαφρά μόνο τραύματα. Επρόκειτο για την πτήση 1549 που είχε απογειωθεί από το αεροδρόμιο Λαγκουάρντια της Νέας Υόρκης με προορισμό το Σάρλοτ της Βόρειας Καρολίνας. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, κατά την απογείωση του το αεροσκάφος έπεσε πάνω σε σμήνος πουλιών που προκάλεσαν σοβαρή ζημιά στους κινητήρες του. Μετά την αναγκαστική προσγείωση στον ποταμό Χάτσον, οι 150 περίπου επιβάτες μπόρεσαν να βγουν από το σκάφος που επέπλεε και να περισυλλεγούν από τα φεριμπόουτ που πραγματοποιούν διαδρομές στον ποταμό, καθώς και άλλα πλοιάρια.

    Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ, συνεχάρη τον πιλότο για την 'εκπληκτική', όπως είπε, προσγείωση και επεσήμανε ότι εμπειρογνώμονες του Αμερικανικού Υπουργείου Συγκοινωνιών μεταβαίνουν από την Ουάσιγκτον στη Νέα Υόρκη για να διερευνήσουν τα αίτια του δυστυχήματος.

    [04] Διπλωματικές προσπάθειες για επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα

    16-01-2009

    table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0in 5.4pt 0in 5.4pt; mso-para-margin:0in; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman";

    Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι οι ΗΠΑ συνεργάζονται με το Ισραήλ για την διασφάλιση βιώσιμης εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας. Η Υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Τζίπι Λίβνι, φθάνει σήμερα στην Ουάσιγκτον για την ολοκλήρωση συμφωνίας ΗΠΑ-Ισραήλ για το πρόβλημα της παράνομης διακίνησης όπλων προς τα Παλαιστινιακά εδάφη. Ο Ισραηλινός εκπρόσωπος Έιμος Γκιλάντ, επιστρέφει επίσης σήμερα στην Αίγυπτο για περαιτέρω συνομιλίες με Αιγύπτιους διαμεσολαβητές με θέμα την εκεχειρία.

    Στο μεταξύ, οι Ισραηλινές δυνάμεις προωθήθηκαν ακόμη βαθύτερα στην πόλη της Γάζας μετά από σφοδρές μάχες που είχαν σαν αποτέλεσμα το θάνατο ανώτερου αξιωματούχου της Χαμάς και τους βομβαρδισμούς 3 νοσοκομείων, ενός κέντρου τύπου καθώς και κτηρίου του ΟΗΕ. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Εχούντ Ολμέρτ, ζήτησε συγνώμη για τους βομβαρδισμούς αλλά δήλωσε ότι η επίθεση ήταν απάντηση σε πυρά που δέχτηκαν οι Ισραηλινοί από το κτήριο του ΟΗΕ, ισχυρισμός που διαψεύστηκε από αξιωματούχους των ΗΕ. Επίσης η Χαμάς έριξε 25 ρουκέτες στο νότιο Ισραήλ, τραυματίζοντας τουλάχιστον 6 άτομα.

    Σύμφωνα με Παλαιστίνιους υγειονομικούς παράγοντες μέχρι τώρα περίπου 1.100 κάτοικοι της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων 300 παιδιών, έχουν σκοτωθεί απ' τις Ισραηλινές επιχειρήσεις. Επίσης έχουν σκοτωθεί 13 Ισραηλινοί.

    [05] Επικυρώθηκε ο διορισμός της Χίλαρυ Κλίντον

    16-01-2009

    Χίλαρυ Κλίντον

    Με 16 ψήφους υπέρ έναντι μιας, επικυρώθηκεαπό την επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας ο διορισμός της Γερουσιαστή Χίλαρυ Κλίντον στο αξίωμα της Υπουργού Εξωτερικώντων ΗΠΑ.Αναμένεται ότι η ολομέλεια της Γερουσίας θα επικυρώσει και αυτή το διορισμό της κ. Κλίντον τη Τρίτη μετά την τελετή ορκωμοσίας του νεοεκλεγέντος Πρόεδρου Μπαράκ Ομπάμα.

    Έρικ Χόλντερ

    Παράλληλα ενώπιον της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων της Γερουσίας κατέθεσε τη Πέμπτη ο υποψήφιος για το αξίωμα του Υπουργού Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Έρικ Χόλντερ.Ο κ. Χόλντερ δήλωσε ότι ο καλύτερος αγώνας κατά της τρομοκρατίας είναι η προστασία των πολιτικών ελευθεριών και ο σεβασμός στους νόμους.Η κυβέρνηση Ομπάμα θα διασφαλίσει ότι οι ανακριτικές διαδικασίες θα συνάδουν με τις υποχρεώσεις των ΗΠΑ όπως προβλέπονται από την Συνθήκη της Γενεύης, τόνισε ο κ. Χόλντερ και επεσήμανε ότι θα κλείσουν οι φυλακές στο Γκουαντάναμο.

    [06] Εγκρίθηκε η χορήγηση και του 2ου μέρους του πακέτου οικονομικής βοήθειας

    16-01-2009

    table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0in 5.4pt 0in 5.4pt; mso-para-margin:0in; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman";

    Η Αμερικανική Γερουσία ενέκρινε αίτημα του νεοεκλεγέντος προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, για το 2ομέρος, ύψους 350 δισεκατομμυρίων δολαρίων, του πακέτου στήριξης του χρηματοπιστωτικού τομέα, με στόχο την αποκατάσταση της φυσιολογικής ροής δανεισμού και την προσφορά βοήθειας σε ιδιοκτήτες ακινήτων που κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους. Με 52 ψήφους υπέρ, έναντι 42, η Γερουσία ενέκρινε την χορήγηση των κονδυλίων παρά τις ανησυχίες πολλών μελών.

    Ο ανώτερος οικονομικός σύμβουλος του κ. Ομπάμα, Λάρρυ Σάμμερς, απέστειλε επιστολή στην ηγεσία της Γερουσίας λέγοντας ότι μέχρι και 100 δισεκατομμύρια δολάρια απ' το πακέτο θα χορηγηθούν σε ιδιοκτήτες ακινήτων για να αποφευχθούν περαιτέρω κατασχέσεις ακινήτων από τράπεζες και ότι τα χρήματα δεν πρόκειται να διατεθούν σε τομείς που αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως η αυτοκινητοβιομηχανία.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 17 January 2009 - 2:18:36 UTC