Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 09-02-03

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διχασμένη η Γερουσία για το πακέτο αναθέρμανσης της οικονομίας
  • [02] Διαβουλεύσεις Ομπάμα για πολιτική προς Αφγανιστάν
  • [03] Πρώτη περιοδεία Κλίντον στην Ασία
  • [04] Ο πρώτος Αφρο-Αμερικανός στο Υπουργείο Δικαιοσύνης
  • [05] Επίσκεψη Μπακογιάννη στην Ουάσιγκτον στα τέλη του μήνα
  • [06] ΟΗΕ: Προτεραιότητα η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα

  • [01] Διχασμένη η Γερουσία για το πακέτο αναθέρμανσης της οικονομίας

    03-02-2009

    Μίτς Μακόνελ

    Η Αμερικανική Γερουσία άρχισε διαβουλεύσεις επί του πακέτου μέτρων ενίσχυσης της οικονομίας στο οποίο, όμως, έχουν αντιταχθεί οι Ρεπουμπλικανοί.

    Ο Πρόεδρος Ομπάμα ζήτησε από τα μέλη της Γερουσίας να μην αφήσουν 'μικρές διαφορές' όπως τις χαρακτήρισε, να καθυστερήσουν την έγκριση του πακέτου το οποίο προβλέπει φοροαπαλλαγές αλλά και δημοσιονομικές δαπάνες.

    Η Βουλή των Αντιπροσώπων ήδη ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα μια μορφή του προτεινομένου σχεδίου, υπέρ του οποίου όμως δεν ψήφισε ούτε ένα μέλος της Ρεπουμπλικανικής αντιπολίτευσης.

    Ο ηγέτης των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, ζήτησε μετατροπές στο πακέτο με στόχο την χρηματοδότηση διαφορετικών προτεραιοτήτων και την χορήγηση μεγαλύτερων φοροαπαλλαγών. Αλλά και ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής Μπεν Νέλσον, ζήτησε αλλαγές στο πακέτο λέγοντας ότι ορισμένες απ' τις δαπάνες που περιέχει δεν αρμόζουν σε πακέτο αναθέρμανσης της οικονομίας.

    Παράλληλα νέα έκθεση δείχνει μείωση των καταναλωτικών δαπανών για 6ο συνεχή μήνα στις ΗΠΑ και το μεγάλο πολυκατάστημα MACY's ανακοίνωσε περικοπές 7 χιλιάδων εργασιακών θέσεων.

    [02] Διαβουλεύσεις Ομπάμα για πολιτική προς Αφγανιστάν

    03-02-2009

    Ο πρόεδρος Ομπάμα είχε συνομιλίες στο Λευκό Οίκο με τον Αμερικανό Υπουργό Άμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, καθώς ο νέος ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ετοιμάζεται για επίσκεψη στη περιοχή.

    Λεπτομέρειες των συνομιλιών δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα, αλλά είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση Ομπάμα επανεξετάζει την Αμερικανική πολιτική για Αφγανιστάν και μελετά το ενδεχόμενο αποστολής περισσότερων Αμερικανικών δυνάμεων στη περιοχή. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε τη Δευτέρα ότι δεν υπάρχει ακόμη τελική απόφαση για τον αριθμό των Αμερικανών στρατιωτών που θα σταλούν στο Αφγανιστάν.

    Στο μεταξύ, έκθεση του Αμερικανικού στρατού για το Αφγανιστάν επιρρίπτει ευθύνες για την κλιμάκωση της βίας στην αναποτελεσματικότητα της Αφγανικής κυβέρνησης, στις περιοχές καταφύγια στο Πακιστάν για τους Ταλεμπάν και στην αύξηση της παρουσίας ξένων δυνάμεων σε περισσότερες περιοχές της χώρας. Η ίδια έκθεση αναφέρει ότι θα χρειαστούν δεκαετίες για την οικοδόμηση μιας ικανής και ανεξάρτητης κυβέρνησης στο Αφγανιστάν.

    Εξάλλου, ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ αναχωρεί σήμερα για την περιοχή. Ο Αμερικανός απεσταλμένος θα μεταβεί πρώτα στη Γερμανία για τριήμερη σύνοδο για θέματα ασφάλειας και στη συνέχεια θα μεταβεί σε Αφγανιστάν και Πακιστάν.

    [03] Πρώτη περιοδεία Κλίντον στην Ασία

    03-02-2009

    Η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρυ Κλίντον, θα συναντηθεί σήμερα με τους ομολόγους της απ' την Βρετανία, Ντέηβιντ Μίλιμπαντ και τη Γερμανία, Φράνκ Βάλτερ Στάινμαγιερ, για συνομιλίες που αναμένεται ότι θα επικεντρωθούν στην κατάσταση στο Αφγανιστάν και το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

    Επίσης αξιωματούχοι του Στέητ Ντηπάρτμεντ δηλώνουν ότι ολοκληρώνονται οι προετοιμασίες για την πρώτη περιοδεία της κ. Κλίντον στο εξωτερικό και ποιο συγκεκριμένα στην Κίνα, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα. Στόχος του ταξιδιού, δηλώνουν οι ίδιοι αξιωματούχο, είναι η επαναβεβαίωση των στενών σχέσεων των ΗΠΑ με την Ιαπωνία και την Νότια Κορέα και η επανεξέταση της περίπλοκης σχέσης της Ουάσιγκτον με το Πεκίνο. Αναμένεται ότι το θέμα του πυρηνικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας θα κυριαρχήσει στις συνομιλίες που θα έχει η κ. Κλίντον κατά την περιοδεία της αυτή στην ανατολική Ασία.

    [04] Ο πρώτος Αφρο-Αμερικανός στο Υπουργείο Δικαιοσύνης

    03-02-2009

    Με 75 ψήφους έναντι 21, η Αμερικανική Γερουσία επικύρωσε το διορισμό του πρώτου Αφρο-Αμερικανού Υπουργού Δικαιοσύνης, του Έρικ Χόλντερ. Η επικύρωση του διορισμού καθυστέρησε μια εβδομάδα λόγω ενστάσεων του Ρεπουμπλικανού Γερουσιαστή, Τζον Κόρνιν, ο οποίος ζητούσε διαβεβαιώσεις ότι ο κ. Χόλντερ δεν θα ασκήσει διώξεις σε βάρος Αμερικανών πρακτόρων που συμμετείχαν σε ανακρίσεις υπόπτων για τρομοκρατία επί κυβέρνησης Μπούς.

    Στη διάρκεια των ακροάσεων για την επικύρωση του διορισμού του, ο κ. Χόλντερ δήλωσε ότι θεωρεί βασανιστήρια ορισμένες μεθόδους ανάκρισης που έχουν χρησιμοποιηθεί σε υπόπτους για τρομοκρατία.

    [05] Επίσκεψη Μπακογιάννη στην Ουάσιγκτον στα τέλη του μήνα

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Αθήνα

    03-02-2009

    Η προεδρία του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη από την Ελλάδα, αποτελεί κι ένα είδος διαβατηρίου για την Υπουργό Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, που επιχειρεί επισκέψεις ενημέρωσης σε διάφορα κράτη, αλλά και προγραμματισμό άλλων ταξιδιών μεταξύ των οποίων και στις Ηνωμένες Πολιτείες, προκειμένου να προωθήσει τις πλέον σημαντικές προτεραιότητες της Eλληνικής εξωτερικής πολιτικής με την κυβέρνηση Ομπάμα.

    Η κοινά αποδεκτή ονομασία για τα Σκόπια, η λειτουργική λύση στο Κυπριακό, η εξομάλυνση των σχέσεων με την Τουρκία, αλλά και η κατάργηση της βίζας των Ελλήνων που ταξιδεύουν στις ΗΠΑ, είναι τα θέματα που εν συντομία συζήτησαν στην πρώτη τηλεφωνική τους επικοινωνία η Ελληνίδα Υπουργός Εξωτερικών με την Αμερικανίδα ομόλογό της Χίλαρυ Κλίντον.

    Μετά την επικοινωνία αυτή έγιναν γνωστές σήμερα και οι ημερομηνίες του ταξιδιού της Ντόρας Μπακογιάννη στην Ουάσιγκτον. Από τις 23 ως τις 26 Φεβρουαρίου η Υπουργός θα συναντηθεί με την Χίλαρυ Κλίντον, μέλη του Κογκρέσου αλλά και τον αντιπρόεδρο Μπάιντεν ο οποίος γνωρίζει ιδιαίτερα καλά το Κυπριακό και τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις.

    Δύο μήνες αργότερα ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Βαγγέλης Μεϊμαράκης θα μεταβεί στην Νέα Υόρκη για να παραστεί στην παρέλαση της ομογένειας και δύο μέρες μετά στις 27 -30 Απριλίου θα επισκεφθεί την Ουάσιγκτον και θα συμμετάσχει σε συνέδριο για την συνεργασία Ελλάδας βΗΠΑ σε διμερές και πολυμερές επίπεδο στα πλαίσια του ΝΑΤΟ.

    Το ενδεχόμενο επίσκεψης στην Αμερικανική πρωτεύουσα του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή είναι ακόμη άγνωστο. Πληροφορίες λένε ότι αν πραγματοποιηθεί η επίσημη αυτή επίσκεψη θα είναι αργά την άνοιξη κι αυτό γιατί ο πρωθυπουργός μέχρι σήμερα έχει επισκεφθεί την Ουάσιγκτον δύο φορές το 2004 και το 2005 τον μήνα Μάιο την ημέρα της ονομαστικής του εορτή.

    [06] ΟΗΕ: Προτεραιότητα η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα

    03-02-2009

    Τζον Χόλμς

    Ο συντονιστής των ΗΕ για θέματα έκτακτης βοήθειας, Τζον Χόλμς, ζήτησε απ' όλες τις πλευρές να αποφύγουν ανάμειξη με την διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στους κατοίκους της Γάζας. Ο κ. Χόλμς επεσήμανε ότι θα συνεργαστεί με το Ισραήλ, την Παλαιστινιακή Αρχή και τις 'αρχές της περιοχής', όπως είπε αναφερόμενος στην Χαμάς που ελέγχει τη Γάζα, για να διασφαλιστεί η διανομή της βοήθειας.

    Ο ειδικός συντονιστής των ΗΕ επεσήμανε ότι ο διεθνής οργανισμός παρακολουθεί την βοήθεια έτσι ώστε κατασκευαστικά υλικά, που προορίζονται για την Γάζα που υπέστη καταστροφικές ζημιές από τις Ισραηλινές επιχειρήσεις, δεν θα διοχετευτούν σε στρατιωτικές χρήσεις.

    Στο μεταξύ, καθώς δρομολογείται αργά η ανοικοδόμηση της Γάζας, συνεχίζονται και οι διπλωματικές προσπάθειες για την επίτευξη μακροχρόνιας εκεχειρίας. Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, βρίσκεται στη Γαλλία για συνομιλίες με τον πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 4 February 2009 - 2:18:23 UTC