Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 09-02-09

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Παμμακεδονικής με Μάθιου Νίμιτς
  • [02] Κόεν: Ο Ομπάμα μπορεί 'να αλλάξει την πορεία της χώρας'
  • [03] Το Ισραήλ εξετάζει πρόταση εκεχειρίας
  • [04] Εκστρατεία προώθησης του πακέτου στήριξης της οικονομίας
  • [05] Συνομιλίες Μπάιντεν-Ιβανώφ
  • [06] Στο Πακιστάν ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ
  • [07] 116 οι νεκροί από τις πυρκαγιές στην Αυστραλία

  • [01] Συνάντηση Παμμακεδονικής με Μάθιου Νίμιτς

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    09-02-2009

    Ο Θ. Σπυρόπουλος με τη σύζυγό του Έρικα και τον Μ. Νίμιτζ με την Ν. Γκατζούλη.

    Η Παμμακεδονική Ένωση Η.Π.Α. εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία μετά την συνάντηση που είχε η ηγεσία της στις 6 Φεβρουαρίου με τον Ειδικό Διαμεσολαβητή του Ο.Η.Ε., Μάθιου Νίμιτς, η οποία 'την φορά αυτή διεξήχθη σε φιλικότερο και ηπιότερο κλίμα'. Η συνάντηση, στην οποία πήρε επίσης μέρος ο Συντονιστής του Σ.Α.Ε. Αμερικής Θεόδωρος Σπυρόπουλος, διήρκεσε κάπου μία ώρα, δηλαδή χρόνο διπλάσιο από τον προγραμματισμένο, γεγονός που θεωρείται ως ενδεικτικό της ατμόσφαιρας που επικράτησε στην συζήτηση.

    Η Πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης Νίνα Γκατζούλη ανέφερε ότι ο κ. Νίμιτζ αφού άκουσε με προσοχή τα επιχειρήματα που του ανέπτυξε η αντιπροσωπεία απήντησε πως ο ίδιος είναι 'απλώς ένας υπάλληλος των Ηνωμένων Εθνών' και τους συμβούλεψε να απευθυνθούν στην Αμερικανική κυβέρνηση και στις χώρες της Ευρώπης, κυρίως της Γαλλίας και της Γερμανίας, που έχουν μεγαλύτερη ισχύ και επιρροή από τον ίδιο στο θέμα της ονομασίας της Π.Γ.Δ.Μ.

    Η Πρόεδρος της Παμμακεδονικής επέδωσε στον ειδικό διαμεσολαβητή και γραπτό υπόμνημα στο οποίο τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι τα Ηνωμένα Έθνη πρέπει 'να απαιτήσουν από την π.Γ.Δ.Μ. να διαπραγματευθεί με καλή πίστη με την Ελλάδα για τη νέα της ονομασία'.

    Στη συνάντηση παραβρέθηκαν επίσης ο Αντιπρόεδρος της Παμμακεδονικής, Αντ. Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος 'Αλεξάνδρειο', Φώτης Γερασόπουλος, ο Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος και εκπρόσωπος του Ελληνο-Αμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου, Βασίλης Γκατζούλης και η σύζυγος του Συντονιστή Σ.Α.Ε. Αμερικής, Έρικα Σπυρόπουλου.

    [02] Κόεν: Ο Ομπάμα μπορεί 'να αλλάξει την πορεία της χώρας'

    Ζωή Λεουδάκη

    Ουάσιγκτον

    09-02-2009

    Ακούστε τη συνέντευξη του Μάικλ Κόεν στη ΦτΑ - Download (MP3)

    Ακούστε τη συνέντευξη του Μάικλ Κόεν στη ΦτΑ

    - Listen (MP3)

    Μερικοί πολιτικοί αναλυτές στις ΗΠΑ λένε ότι ένας νέος Πρόεδρος έχει τις πρώτες 100 μέρες για να κάνει πραγματικές αλλαγές. Μετά τα πράγματα δυσκολεύουν.Και είναι αλήθεια ότι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ ξεκίνησε τη θητεία του με ορισμένες ξεκάθαρες αλλαγές πολιτικής.

    Τα μέσα ενημέρωσης στις ΗΠΑ και οι μπλόγκερ λένε ότι οι πρώτες μέρες της θητείας Ομπάμα χαρακτηρίζονται από αναιρέσεις της πολιτικής Μπους. Αναφέρονται στο προεδρικό διάταγμα για το κλείσιμο των φυλακών στο Γκουαντανάμο και στο διάταγμα εργατικής νομοθεσίας που διευκολύνει την υποβολή μηνύσεων σε περίπτωση μισθολογικής ανισότητας.

    Άλλοι όμως λένε ότι ο νέος Πρόεδρος προσπαθεί να εισάγει περισσότερες αλλαγές από αυτές που είναι σε θέση να εφαρμόσει. Ο πολιτικός αναλυτής του Ιδρύματος Νέα Αμερική, Μάικλ Κόεν, επισημαίνει τη μοναδικότητα της ευκαιρίας που παρουσιάζεται αυτή την στιγμή. 'Έχει μία μοναδική ευκαιρία που παρουσιάζεται σε πολύ λίγους πολιτικούς να αλλάξει την πορεία τη χώρας κατά τρόπο σημαντικό', τονίζει ο κ Κόεν 'Και ίσως είναι καλύτερα που προσπαθεί περισσότερα από ότι όλοι περιμένουν, γιατί η ευκαιρία αυτή δεν θα διαρκέσει απ' αόριστον'.

    Μάικλ Κόεν

    Αλλά ποια είναι η πιο σημαντική απόφαση που ο πρόεδρος Ομπάμα έχει πάρει μέχρι στιγμής; Ο κ Κόεν θεωρεί ότι η πιο σημαντική κίνησή του μέχρι στιγμής το κλείσιμο των φυλακών στο Γκουαντανάμο. 'Με αυτή διαχωρίζει ξεκάθαρα τη θέση του από τη κυβέρνηση Μπους. Επίσης η κίνηση του αυτή θα βελτιώσει την αμερικανική εξωτερική πολιτική και την εικόνα της Αμερικής στον κόσμο'.

    Στο εσωτερικό της χώρας τώρα έχει αρχίσει το παιχνίδι με την αντιπολίτευση. O κ. Κόεν επισημαίνει ότι οι Ρεπουμπλικανοί του Κογκρέσου προσπαθούν να αντιταχθούν σ' ότι προτείνει ο νέος Πρόεδρος. Αυτή τη στιγμή η αντίθεση των Ρεπουμπλικανών επικεντρώνεται στο πακέτο ενίσχυσης της οικονομίας. 'Αυτό είναι μεγάλο λάθος των ρεπουμπλικανών', επισημαίνει ο πολιτικός αναλυτής 'γιατί φαίνεται ότι παίζουν μικροκομματικά παιχνίδια. Νομίζω ότι μέρος του προβλήματος είναι ότι δεν ξέρουν πως να αντιμετωπίσουν τον Ομπάμα και δεν φαίνεται να έχουν εναλλακτική πρόταση στο οικονομικό πακέτο, όποτε ασχολούνται με λεπτομέρειες.'

    Τι νομίζει, λοιπόν ο κ. Κόεν για τη θεωρία των 100 ημερών; Ισχύει ή όχι; 'Αποτελεί μύθο' τονίζει 'που βασίζεται στις 100 πρώτες μέρες του Προέδρου Ρούζβελτ το 1933, το κόμμα του οποίου διατηρούσε την πλειοψηφία σε Βουλή και Γερουσία. Σπάνια γίνονται πολλές αλλαγές τις 100 πρώτες μέρες. Και νομίζω ότι δίκαια ο Αμερικανικός λαός δίνει πίστωση χρόνου στο Ομπάμα για να γίνουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις'.

    Ο Αμερικανικός λαός περιμένει μία οικονομική πολιτική που θα του δώσει ξανά ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον. Η γερουσία αυτή την εβδομάδα συνεχίζει διαβουλεύσεις για την έγκριση πακέτου ενίσχυσης της οικονομίας.

    [03] Το Ισραήλ εξετάζει πρόταση εκεχειρίας

    09-02-2009

    Βενιαμίν Νετανιάχου

    Η Ισραηλινή ηγεσία εξετάζει πρόταση της Αιγύπτου για την επίτευξη δεκαοκτάμηνης εκεχειρίας και την ανταλλαγή κρατουμένων με εξτρεμιστές της Χαμάς οι οποίοι ελέγχουν τη Λωρίδα της Γάζας. Ισραηλινά και Αραβικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι το σχέδιο ζητά από τη Χαμάς να απελευθερώσει Ισραηλινό στρατιώτη, ενώ το Ισραήλ καλείται να απελευθερώσει εκατοντάδες Παλαιστίνιους, μερικοί από τους οποίους κατηγορούνται για ανάμειξη σε θανατηφόρες επιθέσεις.

    Σύμφωνα με το Αιγυπτιακό σχέδιο το Ισραήλ και η Αίγυπτος πρόκειται να ανοίξουν επίσης τουλάχιστον 2 μεθοριακά περάσματα προς τη Γάζα.

    Το Ισραήλ ετοιμάζεται για εκλογές

    Στο μεταξύ ο Ισραηλινόςπρωθυπουργός, Εχουντ Ολμέρτ, υποβάθμισε δημοσιογραφικές πληροφορίες ότι βρίσκεται κοντά στην επίτευξη συμφωνίας για μακροχρόνια εκεχειρία. Αξιωματούχος της Χαμάς επίσης απέρριψε πληροφορίες ότι πρόκειται να γίνει ανταλλαγή κρατουμένων, χαρακτηρίζοντας τες Ισραηλινή προπαγάνδα.

    Εξάλλου, ο ηγέτης της Ισραηλινής αντιπολίτευσης, Βενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε ότι αν το κόμμα του Λικούντ κερδίσει τις εκλογές της Τρίτης, δεν πρόκειται να επιστρέψει τα Υψώματα του Γκολάν στη Συρία.Σε προεκλογική του εμφάνιση στην περιοχή των Υψωμάτων ο κ. Νετανιάχου επεσήμανε ότι μόνο μια κυβέρνηση του κόμματος Λικούντ θα κρατήσει την περιοχή σε Ισραηλινά χέρια.

    Η ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος Καντίμα, Τζίπι Λίβνι, δεν έχει απορρίψει την πιθανότητα απόσυρσης των Ισραηλινών απ' τα Υψώματα του Γκολάν με αντάλλαγμα ειρηνευτική συμφωνία με την Συρία.Προκαταρκτική ψηφοφορία έχει ήδη αρχίσει στο Ισραήλ.

    [04] Εκστρατεία προώθησης του πακέτου στήριξης της οικονομίας

    09-02-2009

    Ο πρόεδρος Ομπάμα θα απευθυνθεί στον Αμερικανικό λαό αυτή την εβδομάδα με προεκλογικού τύπου εκδηλώσεις και τηλεοπτικό διάγγελμα με στόχο την προώθηση του σχεδίου του αναθέρμανσης της οικονομίας. Ο κ. Ομπάμα μεταβαίνει σήμερα στο Έλκχαρτ της Ιντιάνα όπου θα συμμετάσχει σε δημόσια συζήτηση για το θέμα, ενώ αργότερα θα πραγματοποιήσει την πρώτη του βραδινή συνέντευξη τύπου στο Λευκό Οίκο.

    Αναμένεται ότι απόψε το βράδυ η Αμερικανική Γερουσία θα τερματίσει τις διαβουλεύσεις επί του πακέτου στήριξης της οικονομίας ετοιμάζοντας έτσι τελική ψηφοφορία για το θέμα την Τρίτη. Αναμένεται ότι τελικά το πακέτο θα εγκριθεί με τις ψήφους κυρίως των Δημοκρατικών και ενδεχομένως και πολύ λίγων Ρεπουμπλικανών. Οι περισσότεροι Ρεπουμπλικανοί αντιτίθενται στο σχέδιο χαρακτηρίζοντας το εξαιρετικά δαπανηρό και λέγοντας ότι θα πρέπει να συμπεριλάβει μεγαλύτερες φοροαπαλλαγές.

    [05] Συνομιλίες Μπάιντεν-Ιβανώφ

    09-02-2009

    Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας, Σεργκέι Ιβανώφ, χαρακτήρισε 'εξαιρετικά θετική' την διάθεση των ΗΠΑ για βελτίωση των σχέσεων τους με τη Μόσχα. Ο κ. Ιβανώφ έκανε δηλώσεις πριν τις συνομιλίες του τη Κυριακή με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, στο περιθώριο της διάσκεψης για θέματα ασφάλειας στο Μόναχο. Ο κ. Μπάιντεν δήλωσε στη διάσκεψη ότι είναι καιρός για την αποκατάσταση μιας 'επικίνδυνης εκτροπής', όπως είπε χαρακτηριστικά, στις Αμερικανο-Ρωσικές σχέσεις.

    Πάντως στο Μόναχο ο κ. Μπάιντεν συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της Γεωργίας, Μιχαήλ Σαακασβίλι. Όταν ρωτήθηκε αν υποστηρίζει ενδεχόμενη ένταξη της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ, ο κ. Μπάιντεν σημείωσε ότι πρόκειται για απόφαση που μπορεί να ληφθεί μόνο απ' την ίδια την Γεωργία.

    [06] Στο Πακιστάν ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ

    09-02-2009

    Ο βετεράνος Αμερικανός διπλωμάτης, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, μεταβαίνει σήμερα στο Πακιστάν, στα πλαίσια του πρώτου ταξιδιού του στη περιοχή με την ιδιότητα του ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ.

    Την Κυριακή σε διεθνή διάσκεψη στη Γερμανία, ο κ. Χόλμπρουκ δήλωσε σε διεθνείς εμπειρογνώμονες και ηγέτες ότι η κατάσταση στο Αφγανιστάν αποτελεί μια απ' τις δυσκολότερες προκλήσεις που έχει αντιμετωπίσει ποτέ στην καριέρα του και επεσήμανε ότι η εξουδετέρωση του ανταρτικού κινήματος και η επίτευξη σταθερότητας στο Αφγανιστάν θα είναι πολύ δυσκολότερη απ' ότι στο Ιράκ. Το Αφγανιστάν χρειάζεται μια νέα προσέγγιση, επεσήμανε ο κ. Χόλμπρουκ, καθώς και περισσότερες στρατιωτικές δυνάμεις για την αντιμετώπιση των ανταρτών.

    [07] 116 οι νεκροί από τις πυρκαγιές στην Αυστραλία

    09-02-2009

    Τους 116 έφτασε ο αριθμός των νεκρών απ' τις πυρκαγιές στην νοτιοανατολική Αυστραλία, ενώ οι αρχές δηλώνουν ότι ο αριθμός των νεκρών ενδεχομένως να αυξηθεί καθώς τα σωστικά συνεργεία ψάχνουν στα αποκαΐδια της πολιτείας Βικτώρια.Περίπου 400 εστίες πυρκαγιών έπληξαν την περιοχή της Μελβούρνης καταστρέφοντας πάνω από 700 σπίτια και περίπου 3 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα γης.

    Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Κέβιν Ράντ, δήλωσε ότι θα στείλει στρατιώτες για να βοηθήσουν χιλιάδες εθελοντές πυροσβέστες που μάχονται ασταμάτητα με τις φλόγες. Οι αρχές πιστεύουν ότι ορισμένες τουλάχιστον απ' τις εστίες ήταν έργο εμπρηστών.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 10 February 2009 - 2:18:27 UTC