Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 09-03-05

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] 75 δις βοήθεια για κατόχους στεγαστικών δανείων
  • [02] Κλίντον: "Απαράδεκτη" οικιστική δραστηριότητα Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ
  • [03] Σύνοδος Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ
  • [04] Ένταλμα σύλληψης του προέδρου του Σουδάν
  • [05] Ομπάμα: Αυστηρός έλεγχος στις συμβάσεις έργων του δημοσίου
  • [06] Ομιλία Μπράουν στο Αμερικανικό Κογκρέσο

  • [01] 75 δις βοήθεια για κατόχους στεγαστικών δανείων

    05-03-2009

    Η Αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σχέδιο βοήθειας 75 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του στεγαστικού τους δανείου. Το πρόγραμμα θα βοηθήσει μέχρι και 9 εκατομμύρια Αμερικανούς να επαναδιαπραγματευτούν τους όρους του στεγαστικού τους δανείου ή να μειώσουν την μηνιαία δόση τους. Επικριτές του σχεδίου δηλώνουν ότι δεν είναι αρκετό για να σταθεροποιήσει την αγορά ακινήτων. Νέα έρευνα δείχνει ότι ένας στους 5 Αμερικανούς έχει στεγαστικό δάνειο μεγαλύτερο από την αξία του σπιτιού του.

    Παράλληλα η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ δήλωσε ότι η κατάσταση της οικονομίας επιδεινώθηκε τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο λόγω του περιορισμένου δανεισμού, της μείωσης της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών και της φθίνουσας αγοράς ακινήτων. Η εν λόγω έκθεση της Φέντ η λεγόμενη βbeigebookβ δείχνει επίσης ότι οι καταναλωτές αποφεύγουν πολυτελή προϊόντα και προτιμούν τα απολύτως απαραίτητα τα οποία τα προμηθεύονται από καταστήματα με χαμηλές τιμές.

    Επισημαίνεται παράλληλα ότι οι πωλήσεις μεταχειρισμένων αυτοκινήτων πήγαν καλύτερα απ' τις πωλήσεις καινούργιων αυτοκινήτων, ενώ μειώθηκε σημαντικά και η ζήτηση υπηρεσιών, εκτός απ' την ζήτηση νομικών υπηρεσιών σε ορισμένες πολιτείες της χώρας, λόγω της ανάγκης νομικής εκπροσώπησης σε περιπτώσεις πτωχεύσεων.

    [02] Κλίντον: "Απαράδεκτη" οικιστική δραστηριότητα Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ

    05-03-2009

    Η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρυ Κλίντον, χαρακτήρισε το προγραμματισμένο από το Ισραήλ γκρέμισμα Παλαιστινιακών κατοικιών στην ανατολική Ιερουσαλήμ 'τελείως απαράδεκτο' με ευρύτερες συνέπειες.

    Σε δηλώσεις της στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης μετά από συνομιλίες με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς, και τον πρωθυπουργό, Σαλάμ Φαγιάντ, η κ. Κλίντον επεσήμανε ότι θα εγείρει το θέμα στις Ισραηλινές αρχές.Η Παλαιστινιακή ηγεσία ζήτησε απ' την Αμερικανίδα Υπουργό Εξωτερικών να πιέσει το Ισραήλ να παγώσει εποικιστικές δραστηριότητες στη Δυτική Όχθη και να άρει τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας.

    Επίσης η κ. Κλίντον επανέλαβε την αφοσίωση των ΗΠΑ στην ιδέα της σύστασης Παλαιστινιακού κράτους και τόνισε ότι οποιαδήποτε νέα Ισραηλινή κυβέρνηση θα πρέπει να σεβαστεί τον οδικό χάρτη που προβλέπει την δημιουργία κράτους για τους Παλαιστινίους.

    [03] Σύνοδος Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ

    05-03-2009

    Από την άφιξη της κ. Κλίντον στις Βρυξέλλες

    Η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρυ Κλίντον, δήλωσε ότι η Ρωσία έχει αρχίσει να κατανοεί πως το προτεινόμενο Αμερικανικό αμυντικό αντιπυραυλικό σύστημα στην Ευρώπη θα στοχεύει το Ιράν και όχι τη Μόσχα. Καθ' οδόν προς τις Βρυξέλλες για την σημερινή σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, η κ. Κλίντον επεσήμανε ότι το Ιράν αποτελεί απειλή για την Ευρώπη και τη Ρωσία και ότι η συνεργασία για την αντιμετώπιση αυτής της απειλής είναι 'ο τομέας που χρειάζεται διερεύνηση', όπως είπε χαρακτηριστικά, στις συνομιλίες με τη Μόσχα. Η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι θέλει πραγματικό και επί της ουσίας διάλογο με τη Ρωσία σε ευρύ φάσμα θεμάτων, συμπεριλαμβανομένης και της συνεργασίας σε θέματα αντιπυραυλικής άμυνας.

    Ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι στην σύνοδο τους στις Βρυξέλλες οι Υπουργοί Εξωτερικών της συμμαχίας αναμένεται πως θα αποφασίσουν επανέναρξη των υψηλού επιπέδου επαφών τους με τη Ρωσία που διακόπηκαν πέρυσι μετά τον πόλεμο στη Γεωργία.

    [04] Ένταλμα σύλληψης του προέδρου του Σουδάν

    05-03-2009

    Το διεθνές Ποινικό δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης του προέδρου του Σουδάν Ομάρ Αλ Μπασίρ, για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο Νταρφούρ, αλλά όχι για γενοκτονία όπως ήλπιζαν οι εισαγγελείς. Το δικαστήριο απεφάνθη ότι υπάρχουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία για την σύλληψη του Μπασίρ, αλλά οι Σουδανικές αρχές επανέλαβαν προηγούμενες δηλώσεις τους ότι δεν αναγνωρίζουν την δικαιοδοσία του δικαστηρίου και δεν πρόκειται να συνεργαστούν μαζί του. Μάλιστα ένας απ' τους συμβούλους του προέδρου Μπασίρ χαρακτήρισε το δικαστήριο σαν τρόπο με τον οποίο οι ξένες δυνάμεις προσπαθούν να υποσκάψουν την σταθερότητα του Σουδάν. Επίσης χιλιάδες Σουδανοί υποστηρικτές της κυβέρνησης πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Χαρτούμ κατά της απόφασης του δικαστηρίου.

    Παράλληλα αυξήθηκαν τα μέτρα ασφάλειας στην πρωτεύουσα του Σουδάν, ιδιαίτερα γύρω από διπλωματικές αποστολές, ενώ έχει δοθεί εντολή σε ξένους πολίτες να μην βγαίνουν στους δρόμους.

    Εξάλλου, οι ΗΠΑ ζητούν απ' όλες τις πλευρές στο Σουδάν να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση μετά το ένταλμα σύλληψης του προέδρου Μπασίρ από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

    Ανακοίνωση του Στέητ Ντηπάρτμεντ αναφέρει ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν πως τα άτομα που έχουν διαπράξει βιαιότητες είναι υπόλογοι για τις πράξεις τους. Η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρυ Κλίντον, δήλωσε ότι αν ο πρόεδρος του Σουδάν πιστεύει πως είναι αθώος των κατηγοριών θα του δοθεί η ευκαιρία να απολογηθεί ενώπιον του δικαστηρίου.

    Παράλληλα το Γαλλικό υπουργείο εξωτερικών ζήτησε απ' το Σουδάν να συνεργαστεί αμέσως και πλήρως με το διεθνές δικαστήριο, ενώ ο πρόεδρος της Αφρικανικής Ένωσης, Ζάν Πίνγκ, εξέφρασε ανησυχία ότι το ένταλμα σύλληψης του προέδρου Μπασίρ θα απειλήσει την ήδη εύθραυστη ειρηνευτική διαδικασία στο Σουδάν. Επίσης και το Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι το ένταλμα σύλληψης θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση στο Σουδάν.

    [05] Ομπάμα: Αυστηρός έλεγχος στις συμβάσεις έργων του δημοσίου

    05-03-2009

    Ο πρόεδρος Ομπάμα δεσμεύτηκε ότι θα περιορίσει τις δαπάνες του Αμερικανικού δημοσίου κατά δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο, αλλάζοντας τον τρόπο λειτουργίας πολλών υπηρεσιών. Ο κ. Ομπάμα διέταξε την Τετάρτη πλήρη αναδιάρθρωση των κανονισμών στις συμβάσεις έργων του δημοσίου λέγοντας ότι είναι καιρός 'για αντιστροφή της εποχής οικονομικής ανευθυνότητας', όπως είπε.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι οι κρατικές δαπάνες για τις συμβάσεις για έργα και υπηρεσίες στο δημόσιο διπλασιάστηκαν τα τελευταία 8 χρόνια λόγω χαλάρωσης των ελέγχων και έλλειψης διαφάνειας στους μειοδοτικούς διαγωνισμούς. Και προειδοποίησε ότι τελείωσε η εποχή των 'απεριόριστων χρημάτων' για τις εταιρείες στον τομέα της άμυνας. Οι εν λόγω μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με τον πρόεδρο Ομπάμα, θα μειώσουν τις κρατικές δαπάνες κατά 40 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο.

    [06] Ομιλία Μπράουν στο Αμερικανικό Κογκρέσο

    05-03-2009

    Σε ομιλία του ενώπιον κοινής συνεδρίασης των δύο σωμάτων του Αμερικανικού Κογκρέσου, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Γκόρντον Μπράουν, ζήτησε απ' τις ΗΠΑ να κινητοποιήσουν ολόκληρη την διεθνή κοινότητα πίσω από μια κοινή προσπάθεια αντιμετώπισης της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και επανέλαβε την έκκληση του για αναδιάρθρωση του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος. Ο κ. Μπράουν ζήτησε την εφαρμογή διεθνών κανόνων για το τραπεζικό σύστημα και διεθνή συνεργασία σε σχέδια τόνωσης της οικονομίας και μείωσης των επιτοκίων.

    Επίσης ο κ. Μπράουν επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ και η Βρετανία θα πρέπει να αποφύγουν τάσεις προστατευτισμού και να αποκαταστήσουν 'την εμπιστοσύνη των λαών στο μέλλον' με επενδύσεις σε νέα προϊόντα, υπηρεσίες και τεχνολογίες για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την αντιστροφή της ύφεσης. Ο Βρετανός πρωθυπουργός εξήρε επίσης τον ηγετικό ρόλο των ΗΠΑ επί δεκαετίες και επανέλαβε την δέσμευση της χώρας του να συνεργαστεί με την Ουάσιγκτον, χαρακτηρίζοντας την συμμαχία μεταξύ των δύο χωρών 'αδιάσπαστη'.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 6 March 2009 - 2:18:31 UTC