Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 09-03-26

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] O πρόεδρος Ομπάμα απαντά στις ερωτήσεις Αμερικανών
  • [02] Κλίντον: Οι ΗΠΑ στο πλευρό του Μεξικού
  • [03] New York Times: Πακιστανοί πράκτορες βοηθούν τους Ταλεμπάν στο Αφγανιστάν
  • [04] Ιράκ: 90% μείωση των βιαιοτήτων
  • [05] Νετανιάχου: Το Ισραήλ εταίρος των Παλαιστινίων
  • [06] Ο Πρόεδρος Ομπάμα τιμά την Ελλάδα και την 25η Μαρτίου

  • [01] O πρόεδρος Ομπάμα απαντά στις ερωτήσεις Αμερικανών

    26-03-2009

    Σε δημόσια συζήτηση μέσω διαδικτύου θα συμμετάσχει σήμερα ο πρόεδρος Ομπάμα, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους Αμερικανούς να του απευθύνουν ερωτήσεις για την οικονομία.

    Ο Λευκός Οίκος προσκαλεί όλους τους Αμερικανούς να υποβάλλουν τις ερωτήσεις τους στον διαδικτυακό του κόμβο: www.whitehouse.gov, μέσω του οποίου ο κ. Ομπάμα θα απαντήσει στις πλέον δημοφιλείς απ' αυτές τις ερωτήσεις. Δεκάδες χιλιάδες κόσμος έχει ήδη επισκεφτεί την ιστοσελίδα και έχει υποβάλλει ερωτήσεις.

    Επίσης την Τετάρτη ο πρόεδρος Ομπάμα είχε επαφές στο Κογκρέσο με στόχο την προώθηση του σχεδίου του προϋπολογισμού ύψους 3,55 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Μετά το τέλος των συναντήσεων

    Στο μεταξύ, ανάμεικτη εικόνα της Αμερικανικής οικονομίας παρουσιάζουν οι τελευταίες πληροφορίες που δόθηκαν τη Τετάρτη στη δημοσιότητα.

    Η μεγάλη Αμερικανική εταιρεία IBM ανακοίνωσε περικοπές 5 χιλιάδων εργασιακών θέσεων, κυρίως στις ΗΠΑ, αλλά υπάρχουν και κάποιες ποιο αισιόδοξες ανακοινώσεις όπως αυτή του Υπουργείου Εμπορίου που αναφέρει ότι αυξήθηκαν κατά 3,4% οι παραγγελίες ακριβών βιομηχανικών προϊόντων.

    Επίσης σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Κτηματομεσιτών Αμερικής αυξήθηκε κατά 32% την περασμένη εβδομάδα ο αριθμός αιτήσεων για στεγαστικό δάνειο. Επίσης οι κατασκευές νεόδμητων κατοικιών αυξήθηκαν κατά 4,7%.

    [02] Κλίντον: Οι ΗΠΑ στο πλευρό του Μεξικού

    26-03-2009

    Η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρυ Κλίντον, θα επισκεφτεί σήμερα την βιομηχανική πόλη Μοντερέι του Μεξικού, κατά την δεύτερη και τελευταία μέρα της επίσκεψης της στη περιοχή. Την Τετάρτη, η κ. Κλίντον δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον θα παραμείνει στο πλευρό του Μεξικού στον αγώνα που καταβάλλει κατά των καρτέλ ναρκωτικών και επεσήμανε ότι η συνεχής ζήτηση των ναρκωτικών ουσιών στις ΗΠΑ ευθύνεται εν μέρει για την κλιμάκωση των βιαιοτήτων μεταξύ αντιμαχόμενων καρτέλ ναρκωτικών στην Αμερικανο-Μεξικανική μεθόριο.

    Η κ. Κλίντον έκανε αυτές τις δηλώσεις στην πόλη του Μεξικού όπου είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο, Φελίπε Καλντερόν, που επικεντρώθηκαν σε τρόπους αντιμετώπισης των καρτέλ ναρκωτικών και της κλιμάκωσης της βίας. Η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών είχε επίσης συνομιλίες με την ομόλογο της, Πατρίσια Εσπινόζα.

    Οι Αμερικανικές προσπάθειες τα τελευταία 30 χρόνια για την μείωση της ζήτησης των ναρκωτικών έχουν κατά μεγάλο μέρος αποτύχει, τόνισε η κ. Κλίντον και γι' αυτό η ζήτηση των ναρκωτικών και η παράνομη διακίνηση όπλων από τις ΗΠΑ τροφοδοτούν τα καρτέλ του Μεξικού, επεσήμανε η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών. Η κυβέρνηση Ομπάμα έχει ανακοινώσει ήδη νέο σχέδιο αντιμετώπισης του προβλήματος στην Αμερικανο-Μεξικανική μεθόριο.

    [03] New York Times: Πακιστανοί πράκτορες βοηθούν τους Ταλεμπάν στο Αφγανιστάν

    26-03-2009

    Σημερινό άρθρο των Τάιμς της Νέας Υόρκης αναφέρει ότι η διεύρυνση του κινήματος των Ταλεμπάν στο νότιο Αφγανιστάν είναι αποτέλεσμα απ' ευθείας υποστήριξης από πράκτορες των Πακιστανικών μυστικών υπηρεσιών. Η εφημερίδα φέρει Αμερικανούς αξιωματούχους, που παραμένουν ανώνυμοι, να δηλώνουν ότι η συνεργασία Ταλεμπάν και Πακιστανικών μυστικών υπηρεσιών συνεχίζεται παρά τις υποσχέσεις της Πακιστανικής κυβέρνησης για διακοπή κάθε σχέσης με εξτρεμιστικές οργανώσεις στο Αφγανιστάν.

    Μάλιστα το άρθρο των NewYorkTimes αναφέρει ότι Πακιστανοί πράκτορες συναντώνται τακτικά με διοικητές των Ταλεμπάν και συζητούν μαζί τους επιχειρησιακά σχέδια ενόψει των εκλογών στο Αφγανιστάν στις 20 Αυγούστου.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η σχέση αυτή Ταλεμπάν και Πακιστανών πρακτόρων έχει αποδειχτεί από ηλεκτρονικές παρακολουθήσεις και έμπιστους πληροφοριοδότες. Πακιστανοί αξιωματούχοι που μίλησαν στους Τάιμς της Νέας Υόρκης παραδέχονται την σχέση πρακτόρων με τους Ταλεμπάν, αλλά διαψεύδουν ότι αυτή η σχέση ευθύνεται για την κλιμάκωση της βίας στο Αφγανιστάν. Εκπρόσωπος της πρεσβείας του Πακιστάν, εδώ στην Ουάσιγκτον, αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα των Τάιμς.

    [04] Ιράκ: 90% μείωση των βιαιοτήτων

    26-03-2009

    Ο Αμερικανικός στρατός δηλώνει ότι ο αριθμός ανταρτικών επιθέσεων στο Ιράκ μειώθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 6 χρόνων. Εκπρόσωπος του Αμερικανικού στρατού δήλωσε ότι τους τελευταίους μήνες σημειώθηκαν οι λιγότερες επιθέσεις από τον Αύγουστο του 2003 και επεσήμανε ότι τα τελευταία 2 χρόνια, δηλαδή από τα μέσα του 2007, έχει σημειωθεί κατακόρυφη μείωση των ανταρτικών επιθέσεων κατά 90%.

    Οι Αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις αναγνωρίζουν πάντως ότι σε ορισμένες περιοχές του Ιράκ συνεχίζονται οι καθημερινές επιθέσεις. Την Τετάρτη η Ιρακινή αστυνομία δήλωσε ότι από βόμβα στο οδόστρωμα στη Μοσούλη σκοτώθηκαν 3 παιδιά που γύριζαν στο σπίτι τους απ' το σχολείο.

    [05] Νετανιάχου: Το Ισραήλ εταίρος των Παλαιστινίων

    26-03-2009

    Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου, δεσμεύτηκε ότι θα επιδιώξει ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Παλαιστίνιους, αλλά δεν αναφέρθηκε στην επιδίωξη τους για σύσταση Παλαιστινιακού κράτους, που υποστηρίζεται και απ' τις ΗΠΑ.

    Σε ομιλία του στην Ιερουσαλήμ, ο κ. Νετανιάχου δήλωσε ότι η κυβέρνηση του θα ενεργήσει σαν εταίρος για ειρήνη, ασφάλεια και γρήγορη ανάπτυξη της Παλαιστινιακής οικονομίας.

    Πάντως ο κύριος διαπραγματευτής των Παλαιστινίων, Σαέμπ Ερεκάτ, δήλωσε ότι για να γίνει η Ισραηλινή κυβέρνηση πραγματικός εταίρος σε ειρηνευτικές συνομιλίες, θα πρέπει να παγώσει την εποικιστική της δραστηριότητα στη Δυτική Όχθη και να δεσμευτεί για μια λύση που θα προβλέπει την σύσταση δύο κρατών.

    Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ επανέλαβε την Τετάρτη την υποστήριξη των ΗΠΑ για την δημιουργία ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους.

    [06] Ο Πρόεδρος Ομπάμα τιμά την Ελλάδα και την 25η Μαρτίου

    Γιώργος Μπίστης

    Oυάσιγκτον

    26-03-2009

    Δείτετο ρεπορτάζ "Ο Πρόεδρος Ομπάμα τιμά την Ελλάδα και την 25 Μαρτίου" - Download (WM)

    Δείτετο ρεπορτάζ "Ο Πρόεδρος Ομπάμα τιμά την Ελλάδα και την 25 Μαρτίου"

    - Δείτε (WM)

    Ο Πρόεδρος Ομπάμα με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο.

    Ο Πρόεδρος Barack Obama κήρυξε την 25η Μαρτίου ημέρα εθνικού εορτασμού της Ελληνικής ανεξαρτησίας στις Ηνωμένες Πολιτείες κι επέδωσε αντίγραφο της διακήρυξης στον Αρχιεπίσκοπο κ. Δημήτριο κατά την διάρκεια επίσημης τελετής στον Λευκό Οίκο.

    Στην τελετή του Λευκού για τον εορτασμό της 188ης επετείου της Ελληνικής Παλιγγενεσίας την Ελλάδα εκπροσώπησαν ο Υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Δένδιας και ο Πρέσβης Αλέξανδρος Μαλλιάς. Ο Αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Joseph Biden υποδέχτηκε με θέρμη όλους τους εκλεκτούς προσκεκλημένους τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Ελληνοαμερικανική κοινότητα.Τα λόγια του έκαναν τους πάντες να νοιώθουνε ευπρόσδεκτοι.

    Τζο Μπάιντεν

    Όπως είπε: 'Είμαι επίτιμος Έλληνας, όχι μόνο σήμερα αλλά και κάθε μέρα. Χαίρομαι που γιορτάζουμε μαζί μια τόσο σημαντική επέτειο για την Ελλάδα και για την Αμερική. Όταν λέω ότι είμαι Έλληνας κάθε μέρα δεν είναι απλώς γιατί πρωτοεκλέχθηκα στο Κογκρέσο με την βοήθεια της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας, αλλά είναι επειδή η Ελλάδα και η Αμερική έχουνε κοινές αξίες, κοινούς στόχους, και κοινή φιλοσοφία, αντλημένη από την κλασσική εποχή'.

    Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος στην δική του προσφώνηση, αφού εξήρε την σπουδαιότητα της 25ης Μαρτίου 1821, ζήτησε από την κυβέρνηση Obama να βοηθήσει για να δοθεί τέλος 'σε χρόνιες αδικίες που σχετίζονται με την θρησκευτική ελευθερία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ειρηνική συνύπαρξη, τον δημοκρατικό νόμο και την επιδίωξη της ευδαιμονίας'.Ο Σεβασμιότατος πρόσθεσε: 'Αναφέρομαι συγκεκριμένα στα εξής τρία θέματα. Πρώτον, την κατοχύρωση της θρησκευτικής ελευθερίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως β¦δεύτερον, το γνωστό πρόβλημα της Κυπριακής Δημοκρατίας και τρίτον την υπόθεση του ονόματος της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Είμαστε βέβαιοι κύριε Πρόεδρε ότι θα ακολουθήσετε το υπέροχο παράδειγμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και θα μπορέσετε να λύσετε τον Γόρδιο Δεσμό των άλυτων τούτων προβλημάτων για να ενισχύσετε την ειρήνη και την συμφιλίωση μεταξύ των λαών που τα προβλήματα αυτά αγγίζουν'.

    O Πρόεδρος Obama παίνεψε στους προσκεκλημένους του τον Ελληνισμό του Σικάγου, τον οποίον ξέρει καλά μια και εκεί πέρασε πολλά χρόνια της ζωής του. Κατά την έκφρασή του: 'Στο Σικάγο έχουμε μια λαμπρή Ελληνοαμερικανική κοινότητα, αναπτυγμένη γύρω από την λεγόμενη Ελληνική Συνοικία της πόλης. Κάθε χρόνο κάνει παρέλαση για την 25η Μαρτίου και αυτή την στιγμή μπορεί να κυκλοφορούν στους δρόμους της παιδιά που να δείχνουν περηφάνια για την Ελληνική καταγωγή τους, φορώντας παραδοσιακή στολή (τσολιά) με φουστανέλα'.

    O Πρόεδρος Barack Obama έκανε κατόπιν έναν παραλληλισμό ανάμεσα στους αγώνες ανεξαρτησίας της Ελλάδα και των ΗΠΑ. Τόνισε μεταξύ άλλων: 'Οι αγωνιστές της Αμερικανικής επανάστασης αποζητούσαν ένα νέο σύστημα διακυβέρνησης αλλά χρησιμοποίησαν ένα αρχαίο πρότυπο. Δεν είναι τυχαίο ότι μεγάλοι αγωνιστές όπως ο Jefferson, ο Madison, ο Adams και ο Hamilton ήτανε μελετητές της Ελληνικής ιστορίας και φιλοσοφίας. Ο Jefferson, συντάκτης της διακήρυξης της ανεξαρτησίας μας, λέγεται ότι όταν ήταν παιδί προτιμούσε να διαβάζει βιβλία αρχαίων Ελλήνων αντί να παίζει. Στις δύσκολες μέρες της Αμερικανικής επανάστασης, όταν οι φίλοι ήτανε λίγοι και οι νίκες ακόμα λιγότερες, οι ηγέτες της βρίσκανε συμμάχους σε αρχαία κείμενα κι αντλούσανε ιδέες κι έμπνευση από την Ελλάδα. Οι Έλληνες αγωνιστές του 1821 άντλησαν κι εκείνοι δύναμη και υποστήριξη από την Αμερική, όπως είπε και ο σεβασμιότατος'.

    Στην τελετή του Λευκοί Οίκου παρέστησαν επίσης ο Πρέσβης της Κύπρου Ανδρέας Κακουρής, Ελληνικής καταγωγής μέλη του Αμερικανικού Κογκρέσου όπως οι βουλευτές John Sarbanes, Zackary Space και Gus Bilirakis καθώς και οι ηγέτες όλων των μεγάλων ομογενειακών οργανώσεων στις ΗΠΑ.

    Μετά την τελετή στον Λευκό Οίκο ο Πρέσβης Αλέξανδρος Μαλλιάς παρέθεσε δεξίωση για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου και στην Πρεσβεία της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον.

    Οι εκδηλώσεις για την επέτειο της Ελληνικής Παλιγγενεσίας θα συνεχιστούν την άλλη εβδομάδα στο Κογκρέσο και θα αποκορυφωθούν με παρελάσεις σε διάφορες μεγαλουπόλεις από άκρου σε άκρο των Ηνωμένων Πολιτειών.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 27 March 2009 - 2:19:06 UTC