Browse through our Interesting Nodes about Agriculture in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 09-06-08

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μεταρρυθμίσεις στο σύστημα υγείας
  • [02] Προσπάθειες να μπλοκαριστεί η πώληση της Chrysler
  • [03] Συνεργασία Κίνας και Ιαπωνίας
  • [04] Μεγάλη αποχή σ' ολόκληρη την Ευρώπη
  • [05] Ανασύρονται σοροί του αεροσκάφους της Air France
  • [06] Το κόμμα του Χαρίρι διακηρύσσει νίκη στο Λίβανο
  • [07] ¶μαχοι επιτίθενται σε Ταλεμπάν στο Πακιστάν

  • [01] Μεταρρυθμίσεις στο σύστημα υγείας

    08-06-2009

    Ο πρόεδρος Ομπάμα αλλάζει πορεία αυτή την εβδομάδα και από θέματα Μέσης Ανατολής και διεθνών σχέσεων, θα επικεντρωθεί σε εσωτερικά θέματα και πιο συγκεκριμένα αυτό της μεταρρύθμισης του Αμερικανικού συστήματος υγείας. Ο ανώτερος σύμβουλος του κ. Ομπάμα, Ντέηβιντ ¶ξελροντ, δήλωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα ήθελε να υπογράψει μεταρρυθμιστικό νομοσχέδιο για την υγεία αργότερα φέτος, ένα νομοσχέδιο που θα ασφαλίζει τα περίπου 50 εκατομμύρια ανασφάλιστους Αμερικανούς.

    Σε επιστολή του προς το Κογκρέσο τη περασμένη εβδομάδα ο κ. Ομπάμα ανέφερε ότι συνεχίζει να υποστηρίζει την ιδέα ενός νέου δημόσιου προγράμματος ασφάλισης. Η επιστολή αυτή προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των αντιπολιτευόμενων Ρεπουμπλικανών. Πάντως ο κ. ¶ξελροντ επεσήμανε ότι δηλώσεις ορισμένων Ρεπουμπλικανών μελών του Κογκρέσου δείχνει ότι είναι δυνατή η σύνταξη υπερκομματικού νομοσχεδίου.

    [02] Προσπάθειες να μπλοκαριστεί η πώληση της Chrysler

    08-06-2009

    Ομάδες επενδυτών και πιστωτών που αντιτίθενται στην αγορά της χρεοκοπημένης Αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Chrysler από την Ιταλική Fiat, εφεσιβάλλουν την απόφαση στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ με στόχο να μπλοκάρουν την πώληση και να διαπραγματευτούν καλύτερους όρους για δικό τους όφελος. Πρόκειται για οργανώσεις προστασίας των δικαιωμάτων των καταναλωτών, καθώς και συνταξιοδοτικά και άλλα επενδυτικά ταμεία από την Ιντιάνα. Την Παρασκευή, ομοσπονδιακό εφετείο ενέκρινε την συγχώνευση της Chrysler με την Fiat με αποτέλεσμα οι πιστωτές να εφεσιβάλλουν την απόφαση στο Ανώτατο Δικαστήριο.

    [03] Συνεργασία Κίνας και Ιαπωνίας

    08-06-2009

    Oι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ασίας, η Κίνα και η Ιαπωνία συμφώνησαν στην ενίσχυση της συνεργασίας τους στο εμπόριο, την τεχνολογία και σε άλλους τομείς.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας Χιροφούμι Νακασόνε και ο αντιπρόεδρος της Κίνας Ουάνγκ Κισάν δήλωσαν την Κυριακή μετά από συνάντησή τους στο Τόκυο ότι οι χώρες τους θα χρησιμοποιήσουν την ισχύ τους για την ενίσχυση της διεθνούς οικονομίας. Η Κίνα και η Ιαπωνία συμφώνησαν στην έναρξη διμερών συνομιλιών και συνεργασίας που θα επικεντρωθεί στις κλιματολογικές αλλαγές, την ενέργεια και την τεχνολογία.

    Πριν από την συνάντηση οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν να εξετάσουν επίσης θέματα πνευματικών δικαιωμάτων, τα οποία απασχολούν Ιαπωνικές εταιρείες οι οποίες υποστηρίζουν ότι τα προϊόντα τους αντιγράφονται παράνομα και πουλιούνται στην Κίνα.

    [04] Μεγάλη αποχή σ' ολόκληρη την Ευρώπη

    08-06-2009

    Οι συντηρητικοί αναμένεται πως θα αποτελέσουν την πλειοψηφούσα δύναμη στο Ευρωκοινοβούλιο, ενώ αποχή ρεκόρ χαρακτήρισε τις εκλογές σ' ολόκληρη την Ευρώπη. Συγκεκριμένα αναμένεται ότι τα κεντροδεξιά κόμματα θα ελέγχουν 271 απ' τις 736 έδρες της Ευρωβουλής, ενώ τα κεντροαριστερά κόμματα θα ελέγχουν περίπου 161 έδρες. Οι συντηρητικές παρατάξεις προηγούνται στις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας, ενώ στη Βρετανία αναμένεται ότι το Εργατικό Κόμμα του πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν, θα καταλήξει ίσως και στην τέταρτη θέση. Επίσης η αποχή στην Ευρώπη έφτασε το 57%.

    Στην Ελλάδα, νικητής αναδείχθηκε το κόμμα του ΠΑΣΟΚ με ποσοστιαία διαφορά περίπου 4,4% έναντι του κυβερνώντος κόμματος της Νέας Δημοκρατίας.

    [05] Ανασύρονται σοροί του αεροσκάφους της Air France

    08-06-2009

    Το πολεμικό ναυτικό της Βραζιλίας ανακοίνωσε ότι ανέσυρε 17 σορούς επιβαινόντων στο μοιραίο αεροσκάφος της AirFrance που συνετρίβη στο Ατλαντικό Ωκεανό ενώ εκτελούσε πτήση Ρίο ντε Τζανέιρο-Παρίσι.

    Το αεροπλάνο μετέφερε 228 επιβάτες και πλήρωμα όταν εξαφανίστηκε από τα ραντάρ στις 31 Μαΐου. Αργά την Κυριακή το βράδυ το πολεμικό ναυτικό της Βραζιλίας ανέφερε ότι εντόπισε συντρίμμια από το αεροπλάνο να επιπλέουν βορειοδυτικά των νησιών Φερνάντο ντε Νορόνχα, στα ανοικτά των βορειοδυτικών ακτών της Βραζιλίας.

    Γάλλοι εμπειρογνώμονες αναφέρουν ότι είναι ακόμη πρόωρα τα συμπεράσματα για τα αίτια της συντριβής της πτήσης 447. Εξετάζουν, όμως την πιθανότητα δυσλειτουργίας των μηχανημάτων καταγραφής της ταχύτητας. Αν τα αισθητήρια ταχύτητας ενός αεροσκάφους δεν λειτουργούν με ακρίβεια τότε μπορεί να αναπτύξει πολύ μεγάλη, ή πολύ μικρή ταχύτητα , η οποία και στις δυο περιπτώσεις μπορεί να αποβεί μοιραία.

    Εμπειρογνώμονες αναφέρουν ότι η κατασκευάστρια εταιρεία Airbus είχε προτείνει την αντικατάσταση τμημάτων των αισθητήρων καταγραφής ταχύτητας στα αεροπλάνα τύπου A330. Τα συγκεκριμένα τμήματα δεν είχαν αντικατασταθεί ακόμη στο μοιραίο αεροσκάφος.

    [06] Το κόμμα του Χαρίρι διακηρύσσει νίκη στο Λίβανο

    08-06-2009

    Σαάντ Χαρίρι

    Στο Λίβανο, ο φιλο-δυτικός κυβερνητικός συνασπισμός διακήρυξε την νίκη του στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής. Σε ομιλία προς τους υποστηρικτές του ο ηγέτης της πλειοψηφίας στο κοινοβούλιο του Λιβάνου, Σαάντ Χαρίρι, διακήρυξε νίκη έναντι του συνασπισμού της Χεζμπολλά που υποστηρίζεται από τη Συρία και το Ιράν και πρόσθεσε ότι οι πραγματικοί νικητές είναι ο Λίβανος και η δημοκρατία. Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο το πόσες έδρες παίρνει η κάθε μια απ' τις δύο παρατάξεις γιατί τα επίσημα αποτελέσματα δεν έχουν ακόμη δοθεί στη δημοσιότητα.

    Η εξτρεμιστική οργάνωση του Λιβάνου, Χεζμπολλά και οι σύμμαχοι της επεδίωκαν να αντιστρέψουν την μικρή πλειοψηφία του φιλο-δυτικού κυβερνητικού συνασπισμού στο κοινοβούλιο. Ο Υπουργός Εσωτερικών του Λιβάνου, Ζιγιάντ Μπαρούντ, δήλωσε ότι η προσέλευση στις κάλπες έφτασε το 52%, ξεπερνώντας ποσοστό 45% που είχε καταγραφεί κατά τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές το 2005.

    Αυστηρά μέτρα ασφάλειας είχαν τεθεί σε εφαρμογή για τις εκλογές στο Λίβανο με περίπου 50 χιλιάδες στρατιώτες και αστυνομικούς για να αποφευχθούν επεισόδια βίας. Πάντως ορισμένες ομάδες υποστηρικτών αντίπαλων παρατάξεων συνεπλάκησαν μεταξύ τους, αλλά χωρίς να σημειωθούν σοβαρά επεισόδια.

    [07] ¶μαχοι επιτίθενται σε Ταλεμπάν στο Πακιστάν

    08-06-2009

    Στο βορειοδυτικό Πακιστάν, εκατοντάδες κάτοικοι επιτέθηκαν κατά υπόπτων εξτρεμιστών Ταλεμπάν σε τουλάχιστον τρία χωριά της περιοχής Ντίρ, σε αντίποινα για την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας τη Παρασκευή σε τοπικό τέμενος. Αξιωματούχος δήλωσε ότι περίπου 500 χωρικοί σχημάτισαν πολιτοφυλακή και επιτέθηκαν κατά εξτρεμιστών με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 7 Ταλεμπάν και τα πυρποληθούν 20 σπίτια όπου πιστευόταν ότι ζούσαν Ταλεμπάν.

    Παράλληλα νότια της Πεσαβάρ, άγνωστοι άνοιξαν πυρ κατά δύο Σιιτών, ενώ λίγες ώρες αργότερα ένας άνδρας έριξε χειροβομβίδα σε κατάστημα τραυματίζοντας δύο άτομα.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 9 June 2009 - 1:18:19 UTC