Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 09-06-11

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επίθεση σε φρουρό ασφάλειας στο Μουσείο του Ολοκαυτώματος
  • [02] Προσηλωμένη η Ουάσιγκτον στην επίλυση του Μεσανατολικού
  • [03] Δεν θα ανακάμψει γρήγορα η οικονομία
  • [04] Έντονη προεκλογική αναμέτρηση στο Ιράν
  • [05] Χόλμπρουκ: 'Σοβαρότατη' ανθρωπιστική κρίση στο Πακιστάν
  • [06] Νέο σχέδιο ψηφίσματος του ΣΑ κατά της Βόρειας Κορέας
  • [07] Σύνδρομο της Άσπρης Μύτης, μια νέα φοβερή απειλή

  • [01] Επίθεση σε φρουρό ασφάλειας στο Μουσείο του Ολοκαυτώματος

    11-06-2009

    Ένοπλος υπερήλικας, γνωστός για τις αντι-Εβραϊκές και νεοναζιστικές του απόψεις, άνοιξε πυρ μέσα στο Μουσείο του Ολοκαυτώματος, εδώ στην Ουάσιγκτον, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας απ' τους φρουρούς.

    Το επεισόδιο σήμανε συναγερμό στο κέντρο της Αμερικανικής πρωτεύουσας, αλλά η επικεφαλής της αστυνομίας της Ουάσιγκτον, Κάθυ Λενήρ, δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο 88χρονος δράστης είχε και συνεργάτες.

    Ο πρόεδρος Ομπάμα εξέφρασε λύπη για το επεισόδιο, ενώ η πρεσβεία του Ισραήλ, εδώ στην Ουάσιγκτον, σε ανακοίνωση της καταδικάζει την σοκαριστική, όπως αναφέρει, επίθεση.

    Στήβεν Ταϊρόν Τζόνς

    Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες ο ένοπλος μπήκε στην είσοδο του μουσείου μεταφέροντας ντουφέκι μέσα στο μπουφάν του και άνοιξε πυρ πριν περάσει τα μηχανήματα ανίχνευσης επικίνδυνων αντικειμένων.Ο φρουρός Στήβεν Ταϊρόν Τζόνς δέχτηκε τα πρώτα πυρά, αλλά ανταπέδωσε, παρά το ότι είχε τραυματιστεί σοβαρά, τραυματίζοντας τον δράστη.Ο φρουρός αργότερα υπέκυψε στα τραύματα του, ενώ ο δράστης συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

    Οι επισκέπτες του μουσείου δήλωσαν ότι το προσωπικό ασφάλειας τους οδήγησε εκτός του κτηρίου από άλλη έξοδο.Σύμφωνα με την διεύθυνση του Μουσείου Ολοκαυτώματος περίπου 2 χιλιάδες επισκέπτες βρίσκονταν μέσα στο κτήριο όταν συνέβη το επεισόδιο.

    Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι ο δράστης είναι ο, ηλικίας 88 ετών, Τζέιμς Βον Μπράν, ο οποίος διατηρούσε επαφές με νεοναζιστικές οργανώσεις και οργανώσεις που υποστηρίζουν την ανωτερότητα της λευκής φυλής.

    [02] Προσηλωμένη η Ουάσιγκτον στην επίλυση του Μεσανατολικού

    11-06-2009

    Τζωρτζ Μίτσελ και Μαχμούντ Αμπάς

    Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, Τζωρτζ Μίτσελ, τόνισε ότι η Ουάσιγκτον είναι προσηλωμένη στην επίλυση της διαμάχης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων με τη δημιουργία Παλαιστινιακού κράτους.

    Ο κ. Μίτσελ έκανε τις δηλώσεις αυτές στη Ραμάλα την Τετάρτη μετά από συνομιλίες με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς.

    Ο Αμερικανός απεσταλμένος επεσήμανε επίσης ότι οι ΗΠΑ προσβλέπουν 'στη γρήγορη επανέναρξη' των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστίνιων. Ανάλογη δήλωση έκανε ο κ. Μίτσελ και την Τρίτη μετά από τις συνομιλίες του με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου.

    Στη συνέχεια ο κ. Μίτσελ μετέβη στην Αίγυπτο όπου θα έχει συνομιλίες με τον Υπουργό Εξωτερικών, Αχμέντ Αμπούλ Γκαΐτ και τον επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, Ομάρ Σουλεϊμάν. Αναμένεται ότι ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος θα ενημερώσει του Αιγύπτιους αξιωματούχους αναφορικά με τις τελευταίες συνομιλίες του με την Ισραηλινή και την Παλαιστινιακή ηγεσία.

    [03] Δεν θα ανακάμψει γρήγορα η οικονομία

    11-06-2009

    Η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ διατηρεί αμφιβολίες για τις πιθανότητες ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας στο εγγύς μέλλον.

    Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία η αμερικανική οικονομία ή παρέμεινε ασθενική, ή επιδεινώθηκε τον Απρίλιο και Μάιο, ενώ οι καταναλωτές διστάζουν να ξοδέψουν χρήματα σ' ότι δεν είναι απολύτως απαραίτητο.

    Η Κεντρική Τράπεζα επεσήμανε ότι πολλές εταιρείες και καταναλωτές εξακολουθούν να δυσκολεύονται να βρουν δάνεια και ότι οι τιμές προϊόντων ή έχουν παραμείνει στα ίδια επίπεδα, ή ακολουθούν πτωτική πορεία. Τα συμπεράσματα αυτά η Κεντρική Τράπεζα τα συμπεριέλαβε σε έκθεση της στο λεγόμενο 'Μπεζ Βιβλίο'.

    Άλλη μία έκθεση του Υπουργείου Εμπορίου αναφέρει ότι τον Απρίλιο η ζήτηση για τα αμερικανικά προϊόντα σημείωσε πτώση2,3%, που είναι το χαμηλότερο σημείο των τελευταίων τριών χρόνων.

    [04] Έντονη προεκλογική αναμέτρηση στο Ιράν

    11-06-2009

    Μεγάλη ένταση επικράτησε μεταξύ των προεδρικών υποψηφίων στο Ιράν κατά την τελευταία μέρα της προεκλογικής εκστρατείας ενόψει των προεδρικών εκλογών της Παρασκευής.

    Σε τηλεοπτικό του μήνυμα, ο πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, κατηγόρησε τους αντιπάλους του για άδικες επιθέσεις σε βάρος του και αναφέρθηκε στα επιτεύγματα της κυβέρνησης του, συμπεριλαμβανομένης και της προώθησης του επίμαχου πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης.

    Επίσης σε προεκλογική του συγκέντρωση τη Τετάρτη, ο κ. Αχμαντινετζάντ κατηγόρησε τους αντιπάλους του ότι υιοθετούν Ναζιστικές και Χιτλερικές προσβλητικές τακτικές και επεσήμανε ότι οι αντίπαλοι του ψεύδονται όταν χαρακτηρίζουν την οικονομία του Ιράν αδύναμη.

    Από τη πλευρά του ο φιλομεταρρυθμιστής προεδρικός υποψήφιος Μιρ Χοσσεΐν Μουσάβι, κατηγόρησε τον κ. Αχμαντινετζάντ για ψεύδη για την κατάσταση της οικονομίας και για το γεγονός ότι έχει χαρακτηρίσει ως μύθο το Ολοκαύτωμα από τους Ναζί και επεσήμανε ότι τέτοιου είδους δηλώσεις οδηγούν στην διεθνή απομόνωση του Ιράν.

    [05] Χόλμπρουκ: 'Σοβαρότατη' ανθρωπιστική κρίση στο Πακιστάν

    11-06-2009

    Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για Αφγανιστάν και Πακιστάν, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, δήλωσε ότι θα πρέπει να επιτραπεί σε πρόσφυγες από την ζώνη μάχης στο δυτικό Πακιστάν, να επιστρέψουν στα σπίτια τους το συντομότερο δυνατόν. Ο κ. Χόλμπρουκ επεσήμανε ότι το Πακιστάν αντιμετωπίζει 'σοβαρότατη' ανθρωπιστική κρίση και την μεγαλύτερη ροή εκτοπισθέντων τα τελευταία 62 χρόνια.

    Περίπου, 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει το βορειοδυτικό Πακιστάν τον τελευταίο μήνα, δηλαδή από τότε που άρχισαν οι επιχειρήσεις του Πακιστανικού στρατού σε βάρος των Ταλεμπάν στην κοιλάδα Σουάτ.

    Ο κ. Χόλμπρουκ σημείωσε ότι ύψιστη προτεραιότητα για το Πακιστάν είναι η επιστροφή των προσφύγων στις εστίες τους υπό συνθήκες ασφάλειας.

    Αναφερόμενος στην επίσκεψη του στο Πακιστάν την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Χόλμπρουκ δήλωσε ότι αναγνωρίζει μια 'τεράστια αλλαγή' και μια 'νέα αποφασιστικότητα', όπως είπε χαρακτηριστικά, στην διάθεση της Ισλαμαμπάντ να εξουδετερώσει τους Ταλεμπάν.

    [06] Νέο σχέδιο ψηφίσματος του ΣΑ κατά της Βόρειας Κορέας

    11-06-2009

    Η πρέσβης των ΗΠΑ στα ΗΕ, Σούζαν Ράις

    Τα 5 μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφάλειας, μαζί με την Ιαπωνία και την Νότια Κορέα, συμφώνησαν σε σχέδιο ψηφίσματος των ΗΕ που προβλέπει νέες κυρώσεις σε βάρος της Βόρειας Κορέας λόγω των πρόσφατων πυρηνικών και πυραυλικών της δοκιμών.

    Το σχέδιο ψηφίσματος καταδικάζει τις πυρηνικές δοκιμές της Πιονγκγιάνγκ και τις χαρακτηρίζει παραβίαση προηγούμενων ψηφισμάτων των ΗΕ. Επίσης επιβάλει επιπρόσθετες κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένων και επιθεωρήσεων σε πλοία, πλήρες εμπάργκο όπλων και αυστηρότερα οικονομικά μέτρα.

    Η πρέσβης των ΗΠΑ στα ΗΕ, Σούζαν Ράις, που ηγήθηκε των διαπραγματεύσεων και υπέβαλε το σχέδιο στην ολομέλεια του Συμβουλίου Ασφάλειας, δήλωσε ότι το κείμενο αποτελεί 'αυστηρή, εξαιρετικά αξιόπιστη και κατάλληλη' απάντηση στις ενέργειες της Βόρειας Κορέας.

    [07] Σύνδρομο της Άσπρης Μύτης, μια νέα φοβερή απειλή

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    11-06-2009

    Δείτε το ρεπορτάζ "Σύνδρομο της Άσπρης Μύτης, μια νέα φοβερή απειλή" - Download (WM)

    Δείτε το ρεπορτάζ "Σύνδρομο της Άσπρης Μύτης, μια νέα φοβερή απειλή" - Δείτε (WM)

    Πριν τρία χρόνια εκατοντάδες νυχτερίδες πέθαναν σε σπηλιές της Νέας Υόρκης στην διάρκεια της χειμέριας νάρκης.Τον επόμενο χρόνο το φαινόμενο επαναλήφθηκε στην ίδια περιοχή με περισσότερα θύματα και φέτος οι νεκρές νυχτερίδες φτάνουν σε επίπεδα ρεκόρ.Επιστήμονες εκδηλώνουν μεγάλη ανησυχία γιατί δραστική μείωση του αριθμού των νυχτερίδων ή και πιθανή εξαφάνιση του είδους, θα είχε τεράστιες υγειονομικές, οικονομικές και περιβαλλοντολογικές επιπτώσεις.

    Σε ένα εκατομμύριο φτάνουν οι νυχτερίδες που πέθαναν φέτος τον χειμώνα στην βορειοανατολική ακτή της Αμερικής.Το αίτιο του θανάτου τους ήτανε μια λίγο γνωστή ασθένεια, το λεγόμενο Σύνδρομο της Άσπρης Μύτης.Το σύμπτωμα της ασθένειας είναι ένας μύκητας, που εμφανίζεται σαν λευκή πούδρα μούχλας στα ρουθούνια, τα αυτιά και τα φτερά των νυχτερίδων.

    Νυκτερίδες με υπέρυθρο φιλμ

    Ο Τομ Κανζ, διευθυντής του Οικολογικού Κέντρου του Πανεπιστημίου της Βοστώνης και αυθεντία σε θέματα νυχτερίδας, δήλωσε στην Φωνή της Αμερικής πως 'είναι άγνωστο το τι προκαλεί το σύνδρομο' κι αποκάλυψε ότι 'εκτός της άσπρης μύτης, άλλο σύμπτωμα της ασθένειας είναι ότι περί τα μέσα του χειμώνα το φτερωτό αυτό θηλαστικό έχει χάσει το περισσότερο από το πάχος του'.

    Στα βορειοανατολικά διαμερίσματα των ΗΠΑ νυχτερίδες διαχειμάζουν σε σπηλιές κι ορυχεία χρησιμοποιώντας αποθέματα θερμίδων που συγκέντρωσαν κατά τις άλλες εποχές στις οποίες τρέφονταν.Αν ξυπνήσουν πριν το τέλος του χειμώνα, επιδίδονται σε κινήσεις για τις οποίες χρειάζεται να καταναλώσουν περισσότερες δυνάμεις από όσες τους επιτρέπουν οι θερμίδες τις οποίες έχουν.Ως αποτέλεσμα, αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να πεθάνουν αργότερα μέσα στον χειμώνα από πείνα, όπως τεκμηριώνεται και σε φωτογραφίες που τράβηξε ο Τομ Κανζ.

    Τομ Κανζ

    Σύμφωνα με τον ίδιο διακεκριμένο επιστήμονα: 'Πολλές νυχτερίδες με άσπρη μύτη χάνουν όλο το πάχος τους έως τα μέσα Φεβρουαρίου.Ξυπνούν σε κάποια στιγμή και πεινασμένες βγαίνουν από την φωλιά τους. Κόσμος τις έχει δει να πετούν πάνω από παγωμένες εκτάσεις, όπου δεν υπάρχει καθόλου τροφή τον χειμώνα και τα φτερά τους καταστρέφονται από κρυοπαγήματα'.

    Υπάρχουν πάνω από χίλια είδη νυχτερίδας στον κόσμο και το καθένα τους παίζει απαραίτητο ρόλο στο οικοσύστημα, από την μεταφορά γύρης μέχρι τον έλεγχο του πληθυσμού των εντόμων.

    Βίντεο που μαγνητοσκοπήθηκαν νύχτα με κάμερες υπέρυθρης θερμογραφίας από τον Τομ Κανζ και τον Νικολάϊ Χριστόφ στο Τέξας, όπου βρίσκεται και το μεγαλύτερο καταφύγιο νυχτερίδων, δείχνουν ότι 'σε ένα μόνο βράδυ οι νυχτερίδες μπορούνε να φάνε ποσότητα εντόμων αντίστοιχη με το μισό ή και ολόκληρο το βάρος του σώματός τους'.

    Με μια απλή μαθηματική πράξη ο κύριος Κανζ αποδεικνύει την ωφελιμότητα των θηλαστικών αυτών ζώων. Όπως λέει: 'Ένα εκατομμύριο νυχτερίδες τρώνε 630 τόνους εντόμων. Δίχως νυχτερίδες θα είχαμε τόνους βλαβερών εντόμων να πλήττουν τις καλλιέργειες λαχανικών και δημητριακών κι οι αγρότες θα κατέφευγαν στην χρήση εντομοκτόνων'.

    Πέραν του ότι θα στοίχιζαν εκατομμύρια δολάρια, τα πρόσθετα εντομοκτόνα θα έβλαπταν επίσης την μελισσοκομεία και το περιβάλλον.

    Την άνοιξη, όταν διαπιστώθηκε πως το Σύνδρομο της Λευκής Μύτης άρχισε να εκδηλώνεται και σε νοτιότερες πολιτείες, συγκλήθηκε στην Δυτική Βιρτζίνια σύσκεψη 25 κορυφαίων βιολόγων και άλλων ειδικών για να εξετάσουν το θέμα υπό την αιγίδα αρμόδιας ομοσπονδιακής υπηρεσίας.

    Μαίρη Πάρκιν

    Η Μαίρη Πάρκιν είναι συντονιστής προγραμμάτων προς όφελος των ζώων που κινδυνεύουν, στην Υπηρεσία Αλιείας και Άγριας Φύσης των Ηνωμένων Πολιτειών. Αναγνωρίζει ότι 'πρόκειται αληθινά για μια βιολογική κρίση που εξαπλώνεται με ανησυχητικό ρυθμό'.

    Αν και παραδέχεται ότι κανείς ακόμα δεν ξέρει επακριβώς τι προκαλεί το Σύνδρομο της Λευκής Μύτης, εν τούτοις η Μαίρη Πάρκιν δεν έχει καμιά αμφιβολία πως εάν η αρρώστια συνεχίσει να απλώνεται ορισμένα είδη νυχτερίδων θα εκλείψουν. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες ο μύκητας που προκαλεί το Σύνδρομο της Λευκής Μύτης εμφανίστηκε προ ημερών για πρώτη φορά και στον Καναδά.

    Το ρεπορτάζ αυτό στηρίχτηκε σε οπτικοακουστικό υλικό που συγκέντρωσε η δημοσιογράφος και παραγωγός ZulimaPalacio, από την Κεντρική Υπηρεσία Ειδήσεων της VoiceofAmerica.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 12 June 2009 - 1:18:26 UTC