Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 09-07-20

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] H Ινδία απορρίπτει αίτημα των ΗΠΑ
  • [02] Βίντεο με Αμερικανό στρατιώτη όμηρο των Ταλεμπάν
  • [03] Νέα διαμάχη ΗΠΑ-Ισραήλ για τους οικισμούς
  • [04] Για νέες επιθέσεις στην Ινδονησία προειδοποιεί η Αυστραλία
  • [05] Εορτασμοί για 40η επέτειο του πρώτου διαστημικού περιπάτου στη Σελήνη.
  • [06] Προειδοποιήσεις Χαμενεΐ κατά εξωτερικής ανάμειξης στο Ιράν.
  • [07] Ένοχος των κατηγοριών ο επιζών βομβιστής της Μουμπάης.

  • [01] H Ινδία απορρίπτει αίτημα των ΗΠΑ

    20-07-2009

    Χίλαρυ Κλίντον και Τζαϊράμ Ραμές

    Η Ινδία απέρριψε την Κυριακή αίτημα των ΗΠΑ για τον περιορισμό των εκπομπών βλαβερών αερίων στα πλαίσια των συνομιλιών της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρυ Κλίντον, με τον υπουργό Περιβάλλοντος της Ινδίας, Τζαϊράμ Ραμές στο Νέο Δελχί.

    Ο κ. Ραμές είπε στην Αμερικανίδα Υπουργό Εξωτερικών ότι η Ινδία δεν μπορεί να δεχτεί περιορισμούς στις εκπομπές αερίων στα πλαίσια της συνθήκης για τις κλιματολογικές αλλαγές. Και πρόσθεσε ότι η χώρα του επίσης αντιμετωπίζει την απειλή επιβολής δασμών στις εξαγωγές της σε χώρες όπως οι ΗΠΑ.

    Πάντως η κ. Κλίντον, υποβάθμισε τις διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών, λέγοντας ότι υπάρχουν περισσότεροι τομείς συμφωνίας απ' ότι διαφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Ινδίας.

    Η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι η συνάντηση της με τον κ. Ραμές 'ήταν πολύ εποικοδομητική' και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ουάσιγκτον και το Νέο Δελχί μπορούν να καταρτίσουν σχέδιο που θα αλλάξει δραστικά τον τόπο με τον οποίο παράγουν, καταναλώνουν και εξοικονομούν ενεργεία.

    Η Ινδία και η Κίνα δεν θέλουν να προβούν σε περικοπές στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μέχρι οι αναπτυγμένες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, δεσμευτούν σε ανάλογες περικοπές.

    Σήμερα, η κ. Κλίντον αναμένεται να συναντήσει τον πρωθυπουργό της Ινδίας Μανμοχάν Σιγνκ για συζητήσεις που επικεντρωθούν σε θέματα εξωτερικής πολιτικής; κλιματολογικών αλλαγών και ενέργειας.

    Εξάλλου, οι ΗΠΑ και η Ινδία αναμένεται να επικυρώσουν δύο συμφωνίες. Η μία θα επιτρέπει σε αμερικανικές εταιρίες να κτίσουν 2 πυρηνικά εργοστάσια στην Ινδία. Και η άλλη θα διασφαλίσει ότι αμερικανική τεχνολογία σε θέματα εξοπλισμών δεν θα διαρρεύσει σε τρίτες χώρες.

    [02] Βίντεο με Αμερικανό στρατιώτη όμηρο των Ταλεμπάν

    20-07-2009

    Οι Αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις καταδικάζουν την δημοσιοποίηση βίντεο Αμερικανού στρατιώτη ο οποίος κρατείται όμηρος από τους Ταλεμπάν στο Αφγανιστάν, λέγοντας ότι αποτελεί παραβίαση της διεθνούς νομοθεσίας η χρήση στρατιώτη για προπαγάνδα.

    Αμερικανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν την ταυτότητα του άντρα που εμφανίζεται στο βίντεο, πρόκειται για τον στρατιώτη Μπόου Μπέργκνταλ, ο οποίος απήχθη στις 30 Ιουνίου από τη βάση του στην επαρχία Πακτίκα στο ανατολικό Αφγανιστάν. Οι αξιωματούχοι πρόσθεσαν ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την ασφαλή ανεύρεσή του.

    Στο διάρκειας 28 λεπτών βίντεο, που αναρτήθηκε σε ιστοσελίδα των Ταλεμπάν, ο στρατιώτης φαίνεται να είναι καλά στη υγεία του και να λέει ότι φοβάται πως δεν θα μπορέσει να γυρίσει στο σπίτι του. Ο Μπέργκνταλ, επίσης ζητά από τον Αμερικανικό λαό 'να πιέσει την κυβέρνηση των ΗΠΑ για την επιστροφή των στρατιωτών στην πατρίδα τους'.

    [03] Νέα διαμάχη ΗΠΑ-Ισραήλ για τους οικισμούς

    20-07-2009

    Το Ισραήλ απέρριψε Αμερικανικό αίτημα να τερματίσει την ανέγερση κατοικιών στην ανατολική Ιερουσαλήμ. Πρόκειται για μια ακόμη αναμέτρηση μεταξύ των δύο πλευρών για τους Εβραϊκούς οικισμούς σε εδάφη που διεκδικούν οι Παλαιστίνιοι.

    Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν τη Κυριακή ότι το Στέητ Ντηπάρτμεντ κάλεσε τον πρέσβη του Ισραήλ στην Ουάσιγκτον για να του ζητήσει τον τερματισμό της ανέγερσης των κατοικιών. Πρόκειται για σχέδιο του Αμερικανο-Εβραίου εκατομμυριούχου, Έρβινγκ Μόσκοβιτς, να χτίσει 20 διαμερίσματα σε σημείο όπου βρισκόταν ξενοδοχείο στην ανατολική Ιερουσαλήμ.

    Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Βενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε ότι Εβραίοι και Άραβες κάτοικοι της Ιερουσαλήμ έχουν το δικαίωμα να ζουν και να αγοράζουν περιουσία 'οπουδήποτε θέλουν' στην πόλη, την οποία το Ισραήλ θεωρεί αδιαίρετη πρωτεύουσα της χώρας.

    [04] Για νέες επιθέσεις στην Ινδονησία προειδοποιεί η Αυστραλία

    20-07-2009

    Εμπειρογνώμονες διερευνούν συντρίμμια της βομβιστικής επίθεσης στο ξενοδοχείο Ritz-Carlton της Τζακάρτα

    Η κυβέρνηση της Αυστραλίας προειδοποιεί ότι και νέες τρομοκρατικές επιθέσεις προγραμματίζονται στην Ινδονησία, μετά τις βομβιστικές επιθέσεις με 9 νεκρούς στη Τζακάρτα. Η Καμπέρα προειδοποιεί τους πολίτες της να 'επανεξετάσουν' ενδεχόμενα ταξίδια τους στην Ινδονησία, λόγω 'εξαιρετικά υψηλού κινδύνου για τρομοκρατική επίθεση', όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

    Η αστυνομία της Ινδονησίας δηλώνει ότι πιστεύει πως η περιφερειακή τρομοκρατική οργάνωση Τζεμάα Ισλαμίγια ευθύνεται για τις βομβιστικές επιθέσεις. Μάλιστα ο εκπρόσωπος της Ινδονησιακής αστυνομίας δήλωσε ότι βόμβα, που δεν είχε προλάβει να εκραγεί, βρέθηκε σε δωμάτιο του ξενοδοχείου Marriott και έμοιαζε με εκρηκτικούς μηχανισμούς που είχαν χρησιμοποιηθεί από την Τζεμάα Ισλαμίγια στις πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις στο Μπάλι.

    [05] Εορτασμοί για 40η επέτειο του πρώτου διαστημικού περιπάτου στη Σελήνη.

    20-07-2009

    Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα συναντήθηκε με τους πρώτους αστροναύτες που περπάτησαν στην επιφάνεια της Σελήνης, στα πλαίσια των εορτασμών για την τεσσαρακοστή επέτειο της προσγείωσης του διαστημοπλοίου Απόλλων 11 στο δορυφόρο της γης.

    Ο κ. Ομπάμα υποδέχτηκε τους αστροναύτες Νηλ Άρμστρονγκ, Μπαζ Ώλντριν και Μάικλ Κόλλινς στο Λευκό Οίκο. Ο αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε και τους τρεις αστροναύτες ήρωες που ενέπνευσαν μία ολόκληρη γενιά επιστημόνων.

    Στις 20 Ιουλίου του 1969, ο Νηλ Άρμστρονγκ ήταν ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε στην επιφάνεια της Σελήνης και έκανε την αξέχαστη δήλωση 'Ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, αλλά ένα άλμα για την ανθρωπότητα'.

    Ο Μπάζ Ώλντριν ήταν ο δεύτερος αστροναύτης που περπάτησε στη σεληνιακή επιφάνεια και ο οποίος τώρα ζητά από τις ΗΠΑ να σχεδιάσουν αποστολή στο Άρη. Ο αμερικανός αστροναύτης υποστηρίζει ότι ο Άρης διαθέτει καταλληλότερο περιβάλλον για τον άνθρωπο απ' ότι η Σελήνη.

    [06] Προειδοποιήσεις Χαμενεΐ κατά εξωτερικής ανάμειξης στο Ιράν.

    20-07-2009

    Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολλά Αλί Χαμενεΐ, προειδοποίησε κατά προσπαθειών για αποσταθεροποίηση της χώρας, μετά το αίτημα των μεταρρυθμιστών για δημοψήφισμα επί της νέας κυβέρνησης, λόγω του επίμαχου αποτελέσματος των τελευταίων προεδρικών εκλογών.

    Σε ομιλία του ο Αγιατολλά Χαμενεΐ, δήλωσε ότι η ελίτ του Ιράν θα πρέπει να αποφύγει σχόλια που βοηθούν τους εχθρούς της χώρας, όπως είπε χαρακτηριστικά και εξαπέλυσε φραστική επίθεση κατά της Δύσης κατηγορώντας την για ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις του Ιράν.

    Από τη πλευρά του, ο ηττημένος φιλομεταρρυθμιστής προεδρικός υποψήφιος, Μιρ Χοσσεΐν Μουσαβί, αναφέρει σε ανακοίνωση του ότι αποτελεί προσβολή για τους Ιρανούς ψηφοφόρους η υπόνοια ότι οι διαδηλωτές της αντιπολίτευσης αποτελούν πράκτορες ξένων χωρών.

    Ο πρώην πρόεδρος του Ιράν, Μοχάμεντ Χαταμί, ζήτησε την διενέργεια δημοψηφίσματος επί της νέας κυβέρνησης με στόχο τον τερματισμό της μετεκλογικής κρίσης στη χώρα.Πριν μερικές μέρες και άλλος ένας πρώην πρόεδρος του Ιράν, ο Χασεμί Ραφσαντζανί, είχε δηλώσει ότι πολλοί Ιρανοί έχουν ακόμη αμφιβολίες για τα αποτελέσματα των εκλογών της 12ης Ιουνίου.

    [07] Ένοχος των κατηγοριών ο επιζών βομβιστής της Μουμπάης.

    20-07-2009

    Ο μοναδικός ύποπτος που επέζησε των τρομοκρατικών επιθέσεων στη Μουμπάη της Ινδίας παραδέχτηκε την ενοχή του τη Δευτέρα.

    Ο ηλικίας 21 ετών Πακιστανός, Μωχαμέντ Αζμάλ Κασάμπ, είναι ο μόνος δράστης από τους 10 που επέζησε των επιθέσεων. Από τις επιθέσεις έχασαν τη ζωή τους 166 άτομα.

    Ο εισαγγελέας εξεπλάγη από την ομολογία του, Κασάμπ, ο όποιος όταν άρχισε η δίκη τον Μάιο δεν παραδεχόταν την ενοχή του.

    Στον Κασάμπ απαγγέλθηκαν 86 κατηγορίες, για δολοφονία, εμπόλεμη δράση κατά της Ινδίας και κατοχή εκρηκτικών υλών.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 21 July 2009 - 1:18:25 UTC