Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 09-08-03

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Άλλη μια ευεργετική ιδιότητα του κόκκινου κρασιού
  • [02] Καλά τα πάει η οικονομία στις ΗΠΑ
  • [03] Καταδίκη Ταρίκ Αζίζ
  • [04] 50 Παλαιστίνιοι στο δρόμο
  • [05] Αντισυνταγματική η 'δίκη θέαμα' στο Ιράν
  • [06] Απευθείας συνομιλίες με τους Ταλεμπάν
  • [07] Συνελήφθησαν τρεις αμερικανοί ορειβάτες στο Ιράκ
  • [08] Οι προτεραιότητες του νέου γ.γ. του ΝΑΤΟ
  • [09] Συγκρούσεις διαδηλωτών-αστυνομίας στη Τεχεράνη
  • [10] Ζαουάχρι: Ισχύει η πρόταση για εκεχειρία με ΗΠΑ
  • [11] Έρευνα: Η ελονοσία μεταδόθηκε στον άνθρωπο από χιμπατζήδες

  • [01] Άλλη μια ευεργετική ιδιότητα του κόκκινου κρασιού

    03-08-2009

    Σκωτσέζοι επιστήμονες βρήκαν άλλη μια ευεργετική ιδιότητα του κόκκινου κρασιού. Όπως λένε, το κόκκινο κρασί αποτρέπει τις φλεγμονές στον ανθρώπινο οργανισμό, που οδηγούν σε χρόνιες ασθένειες όπως η αρθρίτιδα.

    Συγκεκριμένα ερευνητές του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αντιοξειδωτική ουσία στο κόκκινο κρασί θωράκισε τον οργανισμό πειραματόζωων που τους είχε χορηγηθεί ουσία που προκαλούσε φλεγμονές. Οι επιστήμονες δηλώνουν ότι η αντιοξειδωτική ουσία στο κόκκινο κρασί απενεργοποίησε δύο πρωτεΐνες που προκαλούν φλεγμονές.

    Και προηγούμενες έρευνες έχουν αναφέρει τις ευεργετικές ιδιότητες του κόκκινου κρασιού για την πρόληψη ασθενειών όπως η καρδιοπάθεια και ο καρκίνος.

    [02] Καλά τα πάει η οικονομία στις ΗΠΑ

    03-08-2009

    Ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιτνερ, επεσήμανε ότι εμφανίζονται σημεία χαλάρωσης της οικονομικής ύφεσης αλλά χρειάζεται να γίνουν περισσότερα για να επιτευχθεί πλήρης οικονομική ανάκαμψη.

    Ο κ. Γκάιτνερ δήλωσε στα πλαίσια τηλεοπτικής συνέντευξης ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα δεν διατρέχει πλέον κίνδυνο κατάρρευσης, αναγνώρισε όμως ότι η ανεργία και το δημοσιονομικό έλλειμμα, που ανέρχεται σε πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, παραμένουν μεγάλα προβλήματα.

    Ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομικών είπε επίσης ότι ότανο ιδιωτικός τομέας αρχίσει να αναπτύσσεται τότε πρέπει να ληφθούν 'δύσκολες αποφάσεις' για την 'δραστική' μείωση του ελλείμματος και δεν απέρριψε το ενδεχόμενο αύξησης της φορολογίας. Ο κ. Γκάιτνερ επεσήμανε επίσης ότι οικονομολόγοι προβλέπουν οικονομική ανάπτυξη και μείωση της ανεργίας κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2009.

    Αλλά και ο πρώην επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Άλαν Γκρήνσπαν, συμφώνησε ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στο οικονομικό σύστημα, αλλά προέβλεψε ότι η ανεργία θα εξακολουθήσει να αυξάνεται αλλά με πιο αργό ρυθμό.

    [03] Καταδίκη Ταρίκ Αζίζ

    03-08-2009

    Tαρίκ Αζίζ

    Ο Ανώτατο Δικαστήριο του Ιράκ καταδίκασε τον πρώην αντιπρόεδρο του Ιράκ, Ταρίκ Αζίζ, σε 7 χρόνια φυλάκιση για την εκδίωξη Κούρδων από το βόρειο Ιράκ, επί καθεστώτος Σαντάμ Χουσεΐν.

    Στο μεταξύ, ο Πρωθυπουργός του Ιράκ, Νούρι αλ Μαλίκι, επισκέφτηκε το Ιρακινό Κουρδιστάν για επαφές με Κούρδους αξιωματούχους σε μία προσπάθεια επίλυσης των διαφορών σε θέματα διαχείρισης πετρελαϊκών πόρων και εδαφικών διεκδικήσεων. Ο κ. Μαλίκι συναντήθηκε με τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρος της περιοχής, Μασουντ Μπαρζανί και τον Πρόεδρο του Ιράκ, Τζαλάλ Ταλαμπανί, ο οποίος είναι επίσης Κουρδικής καταγωγής.

    Μετα το πέρας των συνομιλιών και οι δύο πλευρές συμφώνησαν στη συνέχιση των επαφών για να εξετάσουν περαιτέρω τις διαφορές τους.

    [04] 50 Παλαιστίνιοι στο δρόμο

    03-08-2009

    Ισραηλινοί έποικοι εισέρχονται σε σπίτι Παλαιστινίων οι οποίοι μόλις απομακρυνθηκαν.

    Η Ισραηλινή αστυνομία ανάγκασε 50 Παλαιστίνιους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στην ανατολική Ιερουσαλήμ την Κυριακή και εγκατέστησε σ' αυτά Εβραίους εποίκους. Η αστυνομία αναφέρει ότι η εντολή για έξωση είχε δοθεί από το Ισραηλινό Ανώτατο δικαστήριο.

    Οι Παλαιστίνιοι που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις κατοικίες τους είναι δύο οικογένειες και αξιωματούχοι λένε ότι ορισμένα μέλη των οικογενειών αυτών ζούσαν στα συγκεκριμένα σπίτια επί 50 χρόνια. Ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σαέμπ Ερεκάτ, δήλωσε ότι στους αστέγους αυτούς Παλαιστίνιους περιλαμβάνονται και μικρά παιδιά. Στην καταναγκαστική αυτή έξωση αντέδρασαν έντονα οι Παλαιστίνοι, τα Ηνωμένα Έθνη και οι ΗΠΑ.

    Ο ειδικός απεσταλμένος των Η.Ε. για το Μεσανατολικό, Ρόμπερτ Σέρυ, χαρακτήρισε την ισραηλινή αυτή ενέργεια 'τελείως απαράδεκτη'. Αμερικανοί και Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι σε ξεχωριστές δηλώσεις τους επεσήμαναν ότι το Ισραήλ με την κίνησή του αυτή αγνοεί τις υποχρεώσεις του.

    Να σημειωθεί ότι η διεθνής κοινότητα ασκεί πιέσεις στο Ισραήλ να σταματήσει την εποικιστική του δραστηριότητ.

    [05] Αντισυνταγματική η 'δίκη θέαμα' στο Ιράν

    03-08-2009

    Ο πρώην πρόεδρος του Ιράν, Μοχάμεντ Χαταμί και ο πρώην πρωθυπουργός, Μιρ Χοσείν Μουσαβί, επέκριναν έντονα τις δίκες ατόμων που συνελήφθηκαν στα μετεκλογικά επεισόδια, λέγοντας ότι οι καταθέσεις των συλληφθέντων είναι άκυρες.

    Ο κ. Χαταμί επεσήμανε ότι η μαζική δική που άρχισε το Σάββατο είναι αντισυνταγματική, την χαρακτήρισε 'δίκη θέαμα' και εξαπέλυσε δριμύτατη κριτική στις τακτικές του δικαστηρίου. Είπε επίσης ότι οι εισαγγελείς βασίζονται σε ομολογίες που εξασφαλίστηκαν με παράνομα μέσα. Ο πρώην προεδρικός υποψήφιος Μιρ Χοσείν Μουσαβί τόνισε ότι οι κρατούμενοι υποβλήθηκαν σε βασανιστήρια για να ομολογήσουν.

    Το Σάββατο οι εισαγγελείς κατηγόρησαν πάνω από 100 Ιρανούς για την οργάνωση μαζικών διαδηλώσεων και για συνομωσία κατά της κυβέρνησης.

    [06] Απευθείας συνομιλίες με τους Ταλεμπάν

    03-08-2009

    Ο ανώτατος απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών στο Αφγανιστάν, Κάι Εΐντ, ζητά ειρηνευτικές συνομιλίες με την ανώτατη ηγεσία των Ταλεμπάν, λέγοντας ότι επί μέρους συμφωνίες με τοπικούς διοικητές δεν είναι αρκετές για τον τερματισμό της βίας και την επίτευξη περιεκτικής ειρηνευτικής διαδικασίας. Σε συνέντευξη τύπου στην Καμπούλ ο κ. Εΐντ δήλωσε ότι μόνο συνομιλίες με την ανώτατη ηγεσία των Ταλεμπάν θα μπορούσαν να δώσουν τέλος στις εχθροπραξίες στη χώρα.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, έχει επανειλημμένα ζητήσει ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Ταλεμπάν, συμπεριλαμβανομένου και του ηγέτη της εξτρεμιστικής οργάνωσης, Μουλλά Ομάρ. Αλλά ο Ομάρ έχει απορρίψει τέτοιες προτάσεις, λέγοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει κανένας διάλογος όσο βρίσκονται στο Αφγανιστάν ξένες δυνάμεις.

    Ο Ιούλιος ήταν ο πλέον πολύνεκρος μήνας στο Αφγανιστάν από τα τέλη του 2001, με τουλάχιστον 75 νεκρούς στρατιώτες των συμμαχικών δυνάμεων. Επίσης τις δύο πρώτες μέρες του Αυγούστου σκοτώθηκαν στο Αφγανιστάν 9 στρατιώτες: 6 Αμερικανοί, 2 Καναδοί και ένας Γάλλος.

    [07] Συνελήφθησαν τρεις αμερικανοί ορειβάτες στο Ιράκ

    03-08-2009

    Η οικογένεια Αμερικανού που συνελήφθη στο Ιράν εξέφρασε ανησυχία για την τύχη του και για την τύχη άλλων δύο Αμερικανών πολιτών που συνελήφθησαν μαζί του με την κατηγορία ότι μπήκαν παράνομα σε Ιρανικό έδαφος από το βόρειο Ιράκ.Σύμφωνα με τις αρχές του Ιρακινού Κουρδιστάν ο Αμερικανός Τζος Φαττάλ, και οι δύο συνταξιδιώτες του ήταν τουρίστες που έμεναν σε ορεινό θέρετρο του βορείου Ιράκ. Οι τρεις έκαναν ορειβασία στη περιοχή κοντά σε καταρράκτη, όταν μπήκαν κατά λάθος σε Ιρανικό έδαφος, όπου περικυκλώθηκαν από Ιρανούς στρατιώτες και συνελήφθησαν.

    Το Στέητ Ντηπάρτμεντ δήλωσε ότι συνεργάζεται με την πρεσβεία της Ελβετίας στην Τεχεράνη για περισσότερες πληροφορίες για την τύχη των τριών Αμερικανών.

    [08] Οι προτεραιότητες του νέου γ.γ. του ΝΑΤΟ

    03-08-2009

    Ο νέος γ.γ. του ΝΑΤΟ, πρώην πρωθυπουργός της Δανίας, Άντερς Φόγκ Ρασμούσεν, δήλωσε ότι ένας απ' τους κύριους στόχους του θα είναι η σταδιακή μεταβίβαση του ελέγχου του Αφγανιστάν από τις συμμαχικές δυνάμεις στους ίδιους τους Αφγανούς. Ο κ. Ρασμούσεν δήλωσε ότι οι Αφγανοί θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη της ασφάλειας τους στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας τους. Σε συνέντευξη του ο νέος γ.γ. του ΝΑΤΟ επεσήμανε επίσης ότι υποστηρίζει το διάλογο με μετριοπαθή στοιχεία των Ταλεμπάν.

    Παράλληλα ο κ. Ρασμούσεν δήλωσε ότι θέλει την ανάπτυξη 'πραγματικά στρατηγική συνεργασίας' με τη Ρωσία και σημείωσε ότι το ΝΑΤΟ θα επιδιώξει διεύρυνση της πρακτικής συνεργασίας με τη Ρωσία σε στρατηγικής σημασίας θέματα, όπως η αντιτρομοκρατία, το Αφγανιστάν, η πειρατεία και η εξάπλωση των πυρηνικών όπλων.

    Πάντως ο κ. Ρασμούσεν δεσμεύτηκε ότι θα πιέσει τη Μόσχα να σεβαστεί την αυτεξουσιότητα και την εδαφική ακεραιότητα των γειτονικών της χώρων.

    [09] Συγκρούσεις διαδηλωτών-αστυνομίας στη Τεχεράνη

    03-08-2009

    Συγκρούσεις σημειώθηκαν στην Τεχεράνη μεταξύ της Ιρανικής αστυνομίας και υποστηρικτών της αντιπολίτευσης λίγες ώρες μετά την επικύρωση της δεύτερης Προεδρικής θητείας του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ από τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, Αγιατολλά Αλί Χαμενεΐ.

    Ανταποκριτής της κρατικής τηλεόρασης του Ιράν, PressTV, μετέδωσε ότι η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα για να διαλύσει τους 2000 διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν σε 2 πλατείες της Τεχεράνης.

    Το Ιράν έχει απαγορεύσει την κάλυψη των διαδηλώσεων της αντιπολίτευσης από ξένους ειδησεογραφικούς οργανισμούς.

    [10] Ζαουάχρι: Ισχύει η πρόταση για εκεχειρία με ΗΠΑ

    03-08-2009

    Ο υπαρχηγός της Aλ Κάιντα, Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, δήλωσε ότι ακόμα ισχύει η προσφορά για εκεχειρία που είχε προτείνει στις ΗΠΑ το 2006.

    Ο αλ Ζαουάχρι έκανε τη δήλωση αυτή στα πλαίσια βιντεοσκοπημένου μηνύματος που αναρτήθηκε σε μουσουλμανική ιστοσελίδα. Ο αλ Ζαουάχρι επεσήμανε ότι η εκεχειρία, που προτάθηκε από τον Οσάμα Μπιν Λάντεν, είναι δίκαιη, αλλά τόνισε ότι οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται για σχέσεις με τον μουσουλμανικό κόσμο που βασίζονται στην καταπίεση.

    Ο υπαρχηγός της Αλ Κάιντα επέκρινε τις προσπάθειες του Προέδρου Ομπάμα για βελτίωση των σχέσεων των ΗΠΑ με τον Μουσουλμανικό κόσμο και συνέκρινε τον Αμερικανό πρόεδρο με λύκο που επιτίθεται και ζητά από το θύμα του να σταματήσει να υπερασπίζεται τον εαυτό του για να επικρατήσει ειρήνη.

    [11] Έρευνα: Η ελονοσία μεταδόθηκε στον άνθρωπο από χιμπατζήδες

    03-08-2009

    Επιστήμονες δηλώνουν ότι βρήκαν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η ελονοσία μεταδόθηκε στους ανθρώπους από τους χιμπατζήδες.

    Έρευνα τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν τη Τρίτη από την Εθνική Ακαδημία Επιστημών στις ΗΠΑ, δείχνει ότι το παράσιτο που προκαλεί την ελονοσία στους ανθρώπους ενδέχεται να είναι απόγονος του παρασίτου που προκαλεί την ασθένεια στους χιμπατζήδες.Οι ερευνητές πιστεύουν πως η ασθένεια μεταβιβάστηκε στους ανθρώπους πριν 10 χιλιάδες χρόνια περίπου, από το τσίμπημα κουνουπιού το οποίο είχε προηγουμένως τσιμπήσει άρρωστο χιμπατζή.

    Ένα εκατομμύριο άνθρωποι, οι περισσότεροι εκ των οποίων παιδιά, πεθαίνουν κάθε χρόνο στην Αφρική από ελονοσία.Οι επιστήμονες προσπαθούν να κατασκευάσουν εμβόλιο για την νόσο.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 4 August 2009 - 1:18:29 UTC