Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 09-08-05

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επιστρέφουν στις ΗΠΑ οι δύο αμερικανίδες δημοσιογράφοι
  • [02] Νέες διαδηλώσεις στο Ιράν
  • [03] Στο Ναϊρόμπι η ΥΠΕΞ των ΗΠΑ
  • [04] Αναδιοργάνωση ΝΑΤΟικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν
  • [05] Σχέδιο για την επικράτησης ειρήνης στη Μέση Ανατολή

  • [01] Επιστρέφουν στις ΗΠΑ οι δύο αμερικανίδες δημοσιογράφοι

    05-08-2009

    Λώρα Λινγκ και Γιούνα Λη

    Καθοδόν προς τις ΗΠΑ βρίσκονται οι δύο δημοσιογράφοι που απελευθερώθηκαν από τη Βόρειο Κορέα, συνοδευόμενες από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον. Εκπρόσωπος του πρώην αμερικανού Προέδρου δήλωσε ότι ο κ. Κλίντον, η Λώρα Λινγκ και η Γιούνα Λη αναχώρησαν από τη Βόρειο Κορέα και κατευθύνονται προς το Λος Άντζελες όπου αναμένεται να φτάσουν αργότερα σήμερα.

    Την Τρίτη, η Βόρειος Κορέα απένειμε χάρη στις δύο αμερικανίδες δημοσιογράφους, οι οποίες εισχώρησαν παράνομα στη χώρα και καταδικάστηκαν σε 12 χρόνια καταναγκαστικής εργασίας. Ο κ. Κλίντον συναντήθηκε με τον ηγέτη της Βορείου Κορέας Κιμ Γιονγκ Ιλ και μεσολάβησε για την απελευθέρωσή των δύο γυναικών.

    Οι δημοσιογράφοι Γιούνα Λή και Λώρα Λινγκ συνελήφθηκαν το Μάρτιο επειδή πέρασαν παράνομα τα σύνορα από την Κίνα στα πλαίσια ρεπορτάζ που έκαναν για αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο. Οι δύο γυναίκες κατηγορήθηκαν επίσης για τη διενέργεια εχθρικών προς την κυβέρνηση της Πιονγιάγκ ενεργειών. Τον Ιούνιο καταδικάστηκαν σε 12 χρόνια καταναγκαστικής εργασίας. Οι οικογένειες των δύο δημοσιογράφων εξέδωσαν ανακοίνωση λέγοντας ότι ' χαίρονται πολύ' που τους απονεμήθηκε χάρη.

    Ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε την επίσκεψη του κ. Κλίντον στη Βόρεια Κορέα 'καθαρά ιδιωτική αποστολή'.

    [02] Νέες διαδηλώσεις στο Ιράν

    05-08-2009

    Στο Ιράν κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν τη διενέργεια νέων κινητοποιήσεων σήμερα κατά την τελετή ορκωμοσίας του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ για τη δεύτερη προεδρική του θητεία.

    Ο μεταρρυθμιστές της χώρας αναφέρουν ότι σχεδιάζουν διαδηλώσεις έξω από την ιρανική Βουλή στην Τεχεράνη σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ορκωμοσία Αχμαντινετζάντ. Δρακόντεια μέτρα ασφάλειας αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή έξω από τη Βουλή και σε άλλες περιοχές της πρωτεύουσας.

    Την Τρίτη μεταρρυθμιστές και ο πρώην προεδρικός υποψήφιος Μεχντί Καρουμπί δηλωσαν ότι θα συνεχίσουν τις διαδηλώσεις κατά την επανεκλογής του κ. Αχμαντινετζάν. Σε συνέντευξη του σε ισπανική εφημερίδα ο Καρουμπί δήλωσε ότι αυτός και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Μιρ Χουσεΐν Μουσαβί δεν θα συνεργαστούν ποτέ με την κυβέρνηση Αχμαντινετζάντ.

    Αισθητή έγινε τη Δευτέρα η απουσία των δύο πρώην προεδρικών υποψηφίων από την τελετή επικύρωση της δεύτερης Προεδρικής θητείας του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ από τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, Αγιατολλά Αλί Χαμενεΐ.

    Στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Γκιμπς δήλωσε ότι δεν αναμένεται ο Πρόεδρος Ομπάμα να στείλει συγχαρητήρια επιστολή στο κ. Αχμαντινετζάντ. Όταν δημοσιογράφος ρώτησε αν ο Λευκός Οίκος αναγνωρίζει την Προεδρία Αχμαντινετζάντ ο κ Γκιμπς απάντησε ότι ο κ. Αχμαντινετζάντ είναι 'ο εκλεγμένος ηγέτης' του Ιράν.

    [03] Στο Ναϊρόμπι η ΥΠΕΞ των ΗΠΑ

    05-08-2009

    Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρυ Κλίντον έφτασε στο Ναϊρόμπι της Κένυας που αποτελεί και πρώτο σταθμό της επίσκεψής της στα πλαίσια της περιοδείας της σε 7 χώρες της Αφρικής.

    Σήμερα η κ. Κλίντον αναμένεται να μιλήσει σε φόρουμ για την ενίσχυση του εμπορίου μεταξύ των ΗΠΑ και 40 αφρικανικών χωρών και αργότερα θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κένυας Μουάι Κιμπάκι και τον Πρωθυπουργό Ράιλα Οντίνγκα.

    Η κ. Κλίντον αναμένεται να ζητήσει και από τους δύο πρώην αντιπάλους να επισπεύσουν την συμφιλίωση τους με βάση συμφωνία του 2008 η οποία έδωσε τέλος σε κύμα βίας που έπληττε τη χώρα. Επίσης, κατά την παραμονή της στην Κένυα, η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί την Πέμπτη με τον Πρόεδρο της μεταβατική κυβέρνησης της Σομαλίας Σεΐχ Σαρίφ Σεΐχ Αχμέντ.

    Η κ. Κλίντον σκοπεύει επίσης να επισκεφτεί τη Νότια Αφρική, την Αγκόλα, το Κονγκό, τη Νιγηρία, την Λιβερία και το Πράσινο Ακρωτήριο.

    [04] Αναδιοργάνωση ΝΑΤΟικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν

    05-08-2009

    Το ΝΑΤΟ ενέκρινε σχέδιο για την αναδιοργάνωση της διοικητικής του δομής στο Αφγανιστάν για την αντιμετώπιση των καθημερινών αναγκών του πολέμου.

    Η βορειοατλαντική συμμαχία συμφώνησε στην ίδρυση νέου αρχηγείου στην Καμπούλ επικεφαλήw του οποίου θα είναι ο αντιστράτηγος Ντέιβιντ Ροντρίγκεζ. Ο αντιστράτηγος Ροντρίγκεζ θα εξακολουθήσει να δίνει αναφορά στο διοικητή των ενόπλων δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν στρατηγό Στάνλυ Μακρίσταλ.

    Νωρίτερα, ρουκέτες κτύπησαν την αφγανική πρωτεύουσα στη μεγαλύτερη επίθεση που έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής πριν από τις προεδρικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 20 Αυγούστου. Οι Ταλεμπάν ανέλαβαν την ευθύνη για την εκτόξευση 9 ρουκετών στην Καμπούλ, μία από αυτές κτύπησε περιοχή κοντά στην Αμερικανική και Βρετανική Πρεσβεία, ενώ άλλες στόχευσαν το αεροδρόμιο. Συμφώνα με πληροφορίες τραυματίστηκε ένα άντρας και ένα παιδί.

    [05] Σχέδιο για την επικράτησης ειρήνης στη Μέση Ανατολή

    05-08-2009

    Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Εχούντ Μπαράκ δήλωσε ότι η χώρα του πρέπει να υποστηρίξει σχέδιο για την επικράτηση ειρήνης στη Μέση Ανατολή που θα αποκαλύψει μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες. Ο κ Μπαράκ έκανε τις δηλώσεις αυτές ενώπιο επιτροπής Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας της Ισραηλινής βουλής.

    Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας είχε συναντήσεις με τον απεσταλμένο των ΗΠΑ για το Μεσανατολικό Τζωρτζ Μίτσελ, ο όποιος ηγείται αμερικανικής διπλωματικής προσπάθειας για την προώθηση ειρήνης στη Μέση Ανατολή.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 6 August 2009 - 1:18:19 UTC