Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 09-09-15

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διαβουλεύσεις ΗΠΑ για το Μεσανατολικό
  • [02] Έφυγε ο Πάτρικ Σουέϊζη
  • [03] Έφοδος στο Κουήνς
  • [04] Ξανά στις εξαεθνείς συνομιλίες το Ιράν
  • [05] Περικοπή 10.500 θέσεων εργασίας στην Όπελ
  • [06] Μπερνάνκι: Η οικονομική κρίση έχει περάσει
  • [07] Εγκρίθηκε το εμβόλιο κατά της νέας γρίπης
  • [08] Δύο νεκροί από επίθεση στην Πράσινη Ζώνη
  • [09] Ενιαία πολιτική δασοπυρόσβεσης εξετάζει η ΕΕ
  • [10] Συνεργασία Ομπάμα-Σαρκοζί στην σύνοδο της Ομάδας των 20

  • [01] Διαβουλεύσεις ΗΠΑ για το Μεσανατολικό

    15-09-2009

    Τζωρτζ Μίτσελ

    O ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Μεσανατολικό Τζωρτζ Μίτσελ αναμένεται σήμερα να συναντηθεί με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου και με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς.

    Ο κ. Μίτσελ βρίσκεται στη Μέση Ανατολή σε μια προσπάθεια να πείσει Ισραηλινούς και Παλαιστίνους να συμμετάσχουν σε συνομιλίες με τις ΗΠΑ στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

    Την Δευτέρα όμως ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός δήλωσε ότι η χώρα του δεν πρόκειται να παγώσει την κατασκευή εβραϊκών οικισμών στα κατεχόμενα εδάφη, πάρα τα αιτήματα των ΗΠΑ και των Παλαιστινίων να σταματήσει η εποικιστική δραστηριότητα.

    [02] Έφυγε ο Πάτρικ Σουέϊζη

    15-09-2009

    Ο διάσημος ηθοποιός του Χόλλυγουντ, Πάτρικ Σουέϊζη, πρωταγωνιστής των δημοφιλών κινηματογραφικών ταινιών Dirty Dancing και Ghost, απεβίωσε από καρκίνο του παγκρέατος σε ηλικία 57 ετών.

    Την σχετική ανακοίνωση έκανε στενός συνεργάτης του ο οποίος και πρόσθεσε ότι ο Σουέϊζη πέθανε ήρεμα και πως πολλά μέλη της οικογένειάς του βρίσκονταν στο πλευρό του μέχρι τέλους.

    Το αστέρι του Σουέϊζη άρχισε να μεσουρανεί στο καλλιτεχνικό στερέωμα κατά τις αρχές της δεκαετίας 1980 με την κινηματογραφική διασκευή του παιδικού μυθιστορήματος The Outsiders.Αντλώντας από το πλούσιο χορευτικό ταλέντο του ο Σουέϊζη έγινε είδωλο της 7ης Τέχνης και υποψήφιος για το βραβείο της Χρυσής Υδρογείου με την εμφάνισή του στην κινηματογραφική παραγωγή του 1987 Dirty Dancing. Τρία χρόνια αργότερα έφθασε στην κορυφή της καριέρας του με την ερμηνεία του πρώτου ανδρικού ρόλου στην ρομαντική κωμωδία Ghost.

    Οι επιδόσεις του στον κινηματογράφο συνεχίστηκαν σταθερά επί δύο δεκαετίες, στις οποίες ερμήνευσε σειρά από συμπρωταγωνιστικούς ρόλους.

    Ο Σουέϊζη ανακοίνωσε ότι είχε διαγνωστεί πως έπασχε από καρκίνο του παγκρέατος το Μάρτιο του 2008. Πρόκειται για μια από τις πιο φοβερές μορφές καρκίνου και λιγότερο από 5 τοις εκατό των ατόμων που προσβάλλονται από αυτήν ζούνε μέχρι 5 χρόνια.

    [03] Έφοδος στο Κουήνς

    15-09-2009

    Εκπρόσωπος των αστυνομικών αρχών της Νέας Υόρκης δήλωσε ότι αντιτρομοκρατική ομάδα διενέργησε έφοδο σε κατοικίες στην περιφέρεια Κουήνς της αμερικανικής μεγαλούπολης. Ο εκπρόσωπος των αστυνομικών αρχών Πωλ Μπράουν δήλωσε ότι οι έφοδοι ήταν αποτέλεσμα συνεργασίας μεταξύ της αστυνομίας και πρακτόρων των μυστικών υπηρεσιών.

    Η εφημερίδα Νιού Γιόρκ Τάιμς αναφέρει ότι οι αρχές απεκάλυψαν μικρές ομάδες εξτρεμιστών που είχαν ενστερνιστεί ιδεολογία της Αλ Κάιντα. Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών (FBI) ενημέρωσε αμερικανούς νομοθέτες για τα γεγονότα τη Δευτέρα.

    Πράκτορες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης επιβεβαίωσαν τις εφόδους αλλά δεν έδωσαν περισσότερες λεπτομέρειες.

    [04] Ξανά στις εξαεθνείς συνομιλίες το Ιράν

    15-09-2009

    Ουίλιαμ Μπερνς

    Το Ιράν συμφώνησε στη διεξαγωγή συνομιλιών τον ερχόμενο μήνα με έξη χώρες για θέματα οικονομίας και ασφάλειας.

    Η εκπρόσωπος του επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε ότι η συνάντηση έχει οριστεί για την πρώτη Οκτωβρίου και αναμένεται να συμμετάσχουν οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα , η Γαλλία, η Βρετανία και η Γερμανία.

    Το Στέητ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι θα στείλει στις συνομιλίες τον υφυπουργό Εξωτερικών για Πολιτικά Θέματα Ουίλιαμ Μπερνς.

    Το Ιράν έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι θέλει να έχει διάλογο με τη διεθνή κοινότητα αλλά δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί το πυρηνικό του πρόγραμμα. Την Δευτέρα, ο επικεφαλής του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης τόνισε 'ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν' αλλά οι άλλες χώρες μπορούν να εγείρουν ερωτήσεις στα πλαίσια των συνομιλιών

    Το Ιράν επιμένει ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα είναι για ειρηνικούς σκοπούς, αλλά πολλές χώρες της δύσης ανησυχούν ότι η Τεχεράνη προσπαθεί να κατασκευάσει πυρηνική βόμβα.

    Η ανακοίνωση αυτή του Ιράν έγινε καθώς τα Ηνωμένα Έθνη εξετάζουν την επιβολή σκληρότερων κυρώσεων κατά της Τεχεράνης αν δεν βρεθεί μία διπλωματική λύση.

    [05] Περικοπή 10.500 θέσεων εργασίας στην Όπελ

    15-09-2009

    Οι νέοι ιδιοκτήτες της Όπελ λένε ότι μπορεί να περικόψουν 10.500 θέσεις εργασίας που ισοδυναμούν με το ένα πέμπτο του εργατικού δυναμικού της εταιρείας. Η Τζένεραλ Μότορς, την περασμένη εβδομάδα, πούλησε το 55% της Οπελ στην Καναδική εταιρεία Μάγκνα Ιντερνάσιοναλ και τη Ρωσική Σμπερμπάνκ. Περίπου το ήμισυ του εργατικού δυναμικού της Όπελ βρίσκεται στη Γερμανία , αλλά ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο που θα γίνουν οι περικοπές.

    [06] Μπερνάνκι: Η οικονομική κρίση έχει περάσει

    15-09-2009

    Ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, Μπεν Μπερνάνκι, δήλωσε ότι 'η οικονομική κρίση φαίνεται να έχει περάσει' προειδοποίησε όμως ότι θα πάρει χρόνο να γίνει αυτό αισθητό από τους Αμερικανούς.

    Ο κ. Μπερνάνκι επεσήμανε ότι σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία η αμερικανική οικονομία άρχισε ξανά να διευρύνεται και θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και στον επόμενο χρόνο.

    Όμως, ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας συμφώνησε με προβλέψεις οικονομολόγων ότι παρά την ανάπτυξη που σημειώνεται δεν θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και η ανεργία θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα.

    Αλλά και ο Υπουργός Οικονομίας των ΗΠΑ, Τίμοθυ Γκάιντερ, δήλωσε ότι η κυβέρνηση Ομπάμα δεν θα καθησυχάσει έως ότου οι άνεργοι βρουν ξανά εργασία.

    Τον Αύγουστο η ανεργία στις ΗΠΑ έφτασε το 9,7%, επίπεδο ρεκόρ των τελευταίων 26 χρόνων.

    [07] Εγκρίθηκε το εμβόλιο κατά της νέας γρίπης

    15-09-2009

    Καθλήν Σιμπέλιους

    Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων ενέκρινε το νέο εμβόλιο κατά του ιού Η1Ν1 της νέας γρίπης. Η Υπουργός Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών, Καθλήν Σιμπέλιους, ανακοίνωσε ότι η Υπηρεσία ενέκρινε τις αιτήσεις τεσσάρων φαρμακευτικών εταιρειών για την παρασκευή του εμβολίου. Η κ. Σιμπέλιους δήλωσε σε αρμόδια επιτροπή της Αμερικανικής Βουλής, ότι η κυβέρνηση είχε παραγγέλλει 195 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου, οι οποίες θα είναι έτοιμες στα μέσα Οκτωβρίου και επεσήμανε ότι θα υπάρχουν αρκετά εμβόλια για όσους τα χρειάζονται.

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει δηλώσει ότι πάνω από 3 χιλιάδες θάνατοι σ' ολόκληρο τον κόσμο οφείλονται στον ιό Η1Ν1 και ότι ενδέχεται να προσβληθούν από τον ιό μέχρι και 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι διεθνώς.

    [08] Δύο νεκροί από επίθεση στην Πράσινη Ζώνη

    15-09-2009

    Ρέι Οντιέρνο

    Εξτρεμιστές εξαπέλυσαν βλήματα όλμων σε βάρος της αυστηρά φρουρούμενης Πράσινης Ζώνης στη Βαγδάτη, λίγες μόνο ώρες μετά την άφιξη του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στην Ιρακινή πρωτεύουσα.Σύμφωνα με την αστυνομία από την επίθεση σκοτώθηκαν δύο άμαχοι και τραυματίστηκαν 5 άλλα άτομα σε γειτονική πολυκατοικία.

    Ο κ. Μπάιντεν συναντήθηκε με τον Πρέσβη των ΗΠΑ στο Ιράκ, Κρίστοφελ Χιλ και τον ανώτερο διοικητή των Αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγό Ρέι Οντιέρνο.

    Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος δήλωσε ότι ο στρατηγός Οντιέρνο 'είναι αισιόδοξος' ότι οι Ιρακινές δυνάμεις θα είναι έτοιμες μέσα στα πλαίσια χρονοδιαγράμματος, για την απόσυρση των Αμερικανικών δυνάμεων από την περιοχή μέχρι τον Αύγουστο του 2010.

    Επίσης ο κ. Μπάιντεν επεσήμανε ότι οι εθνικές εκλογές στο Ιράκ τον Ιανουάριο, είναι κρίσιμης σημασίας για την επίλυση των πολιτικών διαφορών μεταξύ της Κουρδικής, της Σιιτικής και της Σουνιτικής κοινότητας της χώρας.

    [09] Ενιαία πολιτική δασοπυρόσβεσης εξετάζει η ΕΕ

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Αθήνα

    15-09-2009

    Οι καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική έδωσαν το έναυσμα στην Ευρωβουλή στο Στρασβούργο να συζητήσει την βελτίωση του τρόπου αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών με συνεργασίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς εκτός από την Αττική μεγάλο πρόβλημα αντιμετώπισαν κι άλλες χώρες της Νότιας Ευρώπης.

    Ο αρμόδιος επίτροπος για το περιβάλλον, Σταύρος Δήμας, όπως έγινε γνωστό, τόνισε ότι είναι 'επείγουσα πλέον η ανάγκη δημιουργίας αυτόνομης ικανότητας αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών σε κοινοτικό επίπεδο'.

    Ο κ. Δήμας επέμεινε στην βοήθεια που προσέφερε φέτος το πιλοτικό πρόγραμμα τακτικής ευρωπαϊκής εφεδρείας πυρόσβεσης της Ένωσης στα κράτη-μέλη που δοκιμάστηκαν, με τα ναυλωμένα εφεδρικά αεροσκάφη που χρησιμοποιήθηκαν τόσο στην Αττική, όσο και στην Κορσική, στην Ιταλία και την Πορτογαλία.

    Ο Έλληνας επίτροπος εξέφρασε την ελπίδα ότι το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα θα εξελιχθεί για να αποτελέσει τον πυρήνα μιας ευρωπαϊκής δύναμης ταχείας επέμβασης τόσο για την καταπολέμηση δασικών πυρκαγιών όσο και για άλλες φυσικές καταστροφές, πλημμύρες κλπ.

    Ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις έκαναν και οι Έλληνες ευρωβουλευτές στο Στρασβούργο καθώς αναφέρθηκαν και στις τεράστιας έκτασης καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 ζητώντας να ενωθούν οι κυβερνήσεις των μεσογειακών κρατών για να πείσουν τους βόρειους για την αναγκαιότητα ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού καταπολέμησης των δασικών πυρκαγιών.

    Ο Έλληνας ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πρασίνων, εξ άλλου, κατήγγειλε ότι συχνά οι δασικές πυρκαγιές στην Ελλάδα οφείλονται σε ελλιπείς και αντικρουόμενες δασικές και οικιστικές πολιτικές που ευνοούν τους εμπρησμούς με στόχο την εκποίηση των δασικών εκτάσεων.

    Σήμερα στο Στρασβούργο αναμένεται να υιοθετηθεί από το Ευρωκοινοβούλιο σχετικό ψήφισμα.

    [10] Συνεργασία Ομπάμα-Σαρκοζί στην σύνοδο της Ομάδας των 20

    15-09-2009

    Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα και ο Γάλλος ομόλογός του, Νικολά Σαρκοζί, δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν για να μην επαναληφθεί η παγκόσμια οικονομική κρίση.

    Το γραφείο του κ. Σαρκοζί αναφέρει ότι ο δύο ηγέτες είχαν τηλεφωνική συνδιάλεξη την Τρίτη στα πλαίσια προετοιμασίας για την σύνοδο κορυφής της Ομάδας των 20 στην πόλη Πίτσμπουργκ της Πενσυλβάνιας στις 24 και 25 Οκτωβρίου.

    Οι απόψεις ΗΠΑ και Γαλλίας διίστανται στην αντιμετώπιση του τραπεζικού συστήματος που δίνει μπόνους σε υψηλόβαθμα στελέχη για αποφάσεις που οδήγησαν στην οικονομική κρίση.

    Η Γαλλία και η Γερμανία ζητούν να τεθούν όρια στους μισθούς ανώτερων τραπεζικών στελεχών, ενώ οι ΗΠΑ και η Βρετανία μέχρι στιγμής αντιστέκονται σ' αυτή την προσέγγιση.

    Η ομάδα που πρόκειται να παρουσιάσει στους ηγέτες της Ομάδας των 20 προτάσεις πιθανών μεταρρυθμίσεων δήλωσε ότι πρέπει να περιοριστούν οι αμοιβές ανώτερων στελεχών χρηματοπιστωτικών οργανισμών.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 16 September 2009 - 1:18:29 UTC