Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 09-09-21

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τρεις συλλήψεις για τρομοκρατία στις ΗΠΑ
  • [02] Επίθεση Αγιατολάχ Χαμενεΐ στα δυτικά ΜΜΕ
  • [03] Ομπάμα: Δεν υποχωρήσαμε στη Μόσχα
  • [04] Παρέμβαση Ομπάμα για το Μεσανατολικό
  • [05] Δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα απόσυρσης από Αφγανιστάν
  • [06] Χου: Δύσκολη η διατήρηση της οικονομικής ανάπτυξης
  • [07] Απώλειες στο Αφγανιστάν
  • [08] Η οικονομία αναπτύσσεται αλλά η ανεργία παραμένει
  • [09] Ουσιώδες το Ντημπέιτ των πολιτικών αρχηγών
  • [10] Η ασπιρίνη κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου
  • [11] Ο Νετανιάχου αντιστέκεται στον τερματισμό των οικισμών
  • [12] Έμφαση Ομπάμα στην ανώτατη εκπαίδευση

  • [01] Τρεις συλλήψεις για τρομοκρατία στις ΗΠΑ

    21-09-2009

    Τρεις άνδρες θα εμφανιστούν σήμερα ενώπιον δικαστηρίων στο Ντένβερ του Κολοράντο και στη Νέα Υόρκη για να απολογηθούν επί κατηγοριών για ψευδείς καταθέσεις σε διερεύνηση υπόθεσης αντιτρομοκρατίας. Αν κριθούν ένοχοι, οι συλληφθέντες αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης έως και 8 ετών.

    Οι ομοσπονδιακές αρχές συνέλαβαν στο Κολοράντο τον Νατζιμπουλλά Ζάζι και τον πατέρα του. Επίσης στη Νέα Υόρκη συνελήφθη ο Αχμάντ Βάιζ Αφζάλι.

    Ανακοίνωση του Αμερικανικού Υπουργείου Δικαιοσύνης αναφέρει ότι ο καθένας απ' τους τρεις συλληφθέντες κατηγορείται για οικειοθελείς ψευδείς καταθέσεις στο FBI 'για θέμα που σχετίζεται με διεθνή και εσωτερική τρομοκρατία'. Οι αρχές δήλωσαν στα μέσα ενημέρωσης ότι ο Ζάζι είναι ύποπτος για σχέδιο κατασκευής βομβών. Πάντως ο ίδιος αρνείται κάθε σχέση με τρομοκρατία. Αλλά δικαστικά έγγραφα αναφέρουν ότι οι αρχές βρήκαν οδηγίες για την κατασκευή βομβών μεταξύ των προσωπικών του αντικειμένων.

    [02] Επίθεση Αγιατολάχ Χαμενεΐ στα δυτικά ΜΜΕ

    21-09-2009

    Αγιατολλάχ Αλί Χαμενεΐ

    Ο ανώτερος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, επιρρίπτει ευθύνες στα δυτικά μέσα ενημέρωσης για υποκίνηση πολιτικής αναταραχής στη χώρα του, λέγοντας ότι προσπαθούν να 'δηλητηριάσουν' την ατμόσφαιρα του Ιράν.

    Σε δηλώσεις του την Κυριακή, ο Αγιατολάχ Χαμενεΐ επεσήμανε ότι τα δυτικά μέσα ενημέρωσης ποτέ δεν πρόσκειντο θετικά στο Ιράν και προειδοποίησε τα τοπικά μέσα ενημέρωσης να μην δημοσιοποιήσουν κατηγορίες κατά της κυβέρνησης. Ο Αγιατολάχ Χαμενεΐ απέρριψε επίσης καταγγελίες ότι το Ιράν διαθέτει μυστικό πρόγραμμα κατασκευής πυρηνικών όπλων.

    Η διαμάχη που έχει προκύψει σε σχέση με την επανεκλογή του Προέδρου, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, έχει φέρει στην επιφάνεια πολιτικές εντάσεις στους κόλπους της άρχουσας τάξης στο Ιράν, ενώ οι υπερσυντηρητικοί επικεντρώνονται στην περιθωριοποίηση των μετριοπαθών.

    [03] Ομπάμα: Δεν υποχωρήσαμε στη Μόσχα

    21-09-2009

    Ο πρόεδρος Ομπάμα διαψεύδει ότι οι Ρωσικές αντιρρήσεις ανάγκασαν την Αμερικανική κυβέρνηση να αλλάξει τα σχέδια της για την εγκατάσταση της αντιπυραυλικής ασπίδας στη Πολωνία και την Τσεχία.Σε τηλεοπτική του συνέντευξη τη Κυριακή, ο κ. Ομπάμα επεσήμανε ότι η αλλαγή πορείας στο θέμα της αντιπυραυλικής ασπίδας δεν θα πρέπει να εκτιμηθεί σαν υποχώρηση στη Μόσχα.Αλλά σημείωσε ότι θα ήταν καλό αν η Ρωσία σκεπτόταν 'λιγότερο παρανοϊκά', όπως είπε, και ήταν ποιο διατεθειμένη να αντιμετωπίσει απειλές όπως οι βαλλιστικοί πύραυλοι του Ιράν ή η ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.

    Πάντως ο Ρεπουμπλικανός Γερουσιαστής Λίντσυ Γκράμ, δήλωσε ότι η απόφαση της κυβέρνησης Ομπάμα θα ερμηνευτεί σαν υποχώρηση προς τους Ρώσους.

    Παράλληλα σε σχόλιο του που δημοσιεύτηκε από την εφημερίδα New York Times, ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέιτς, ανέφερε ότι η κυβέρνηση Ομπάμα δεν εγκαταλείπει την αντιπυραυλική ασπίδα στην Ευρώπη και επεσήμανε ότι το νέο σχέδιο θα εφαρμοστεί πολύ νωρίτερα απ' ότι το αρχικό σχέδιο της κυβέρνησης Μπους.

    [04] Παρέμβαση Ομπάμα για το Μεσανατολικό

    21-09-2009

    Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, θα συναντηθεί με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό, Βενιαμίν Νετανιάχου και τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς αυτή την εβδομάδα στην Νέα Υόρκη σε μία προσπάθεια να επιλυθεί το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί από την εβραϊκή εποικιστική δραστηριότητα, η οποία στέκεται εμπόδιο στην επανέναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.

    Η συνάντηση έχει οριστεί για την Τρίτη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη. Αναμένεται ότι αρχικά ο κ. Ομπάμα θα έχει ξεχωριστές συναντήσεις με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό, Βενιαμίν Νετανιάχου και τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς και στη συνέχεια θα πραγματοποιούν συνομιλίες μεταξύ και των τριών ηγετών.

    Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Μεσανατολικό Τζωρτζ Μίτσελ μετέβη την περασμένη εβδομάδα στην περιοχή με στόχο την επίλυση του αδιεξόδου, όμως μετά από 6 ημέρες διαπραγματεύσεων σημειώθηκε μικρή πρόοδος.

    Το γραφείο του κ. Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός 'αποδέχεται με χαρά' την πρόσκληση του κ. Ομπάμα.Επίσης ο κύριος διαπραγματευτής των Παλαιστινίων, Σαέμπ Ερεκάτ, δήλωσε ότι η Παλαιστινιακή πλευρά αποδέχεται την πρόσκληση και θεωρεί την συνάντηση ευκαιρία.

    Οι ΗΠΑ και οι Παλαιστίνιοι απαιτούν από το Ισραήλ να σταματήσει την δημιουργία οικισμών στα κατεχόμενα. ΤοΙσραήλ πάγωσε την κατασκευή νέων οικισμών, αλλά επιτρέπει την ολοκλήρωση της οικοδόμησης 3.000 εβραϊκών κατοικιών στη Δυτική Όχθη.

    [05] Δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα απόσυρσης από Αφγανιστάν

    21-09-2009

    Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι δεν θα πάρει αποφάσεις για την στρατηγική του πολέμου στο Αφγανιστάν βασιζόμενος 'στις πολιτικές τάσεις της στιγμής', όπως είπε χαρακτηριστικά, καθώς αντιμετωπίζει διαρκώς αυξανόμενη αντίθεση από τον αμερικανικό λαό.

    Στα πλαίσια τηλεοπτικών του συνεντεύξεων την Κυριακή ο κ. Ομπάμα είπε ότι δεν έχει θέσει χρονοδιάγραμμα απόσυρσης των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν αλλά επίσης δεν πιστεύει σε άνευ ορίων παραμονή.

    Ο Αμερικανός Πρόεδρος δεσμεύτηκε να ακολουθήσει την σωστή στρατηγική με ξεκάθαρα σημεία που θα οριοθετούν την πρόοδο που θα έχει σημειωθεί. Ο κ. Ομπάμα επεσήμανε ότι διατηρεί επιφυλάξεις για το αν θα πρέπει να στείλει περισσότερα στρατεύματα στο Αφγανιστάν, αλλά πρόσθεσε ότι αν χρειάζεται μεγαλύτερος αριθμός στρατιωτών για την καταπολέμηση της Αλ Κάιντα τότε οι ΗΠΑ θα πράξουν ανάλογα.

    [06] Χου: Δύσκολη η διατήρηση της οικονομικής ανάπτυξης

    21-09-2009

    Δύσκολη πρόκληση αποτελεί για την Κίνα η διατήρηση της οικονομικής της ανάπτυξης και της κοινωνικής σταθερότητας δήλωσε ο Πρόεδρος της χώρας Χου Ζιντάο.

    Μιλώντας της Κυριακή στο Πεκίνο ο Πρόεδρος Χου επεσήμανε ότι αποτελεί 'επίπονο έργο' η διατήρηση της οικονομικής ανάπτυξης και η αντιμετώπιση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και πρόσθεσε ότι τώρα η χώρα του αντιμετωπίζει αστάθμητους παράγοντες.

    Τις δηλώσεις αυτές έκανε ο κ. Χου στα πλαίσια ομιλίας του για την επέτειο των 60 χρόνων συνεδρίου του Κινεζικού Λαού, που αποτελεί συμβουλευτικό σώμα του Κουμμουνιστικού κόμματος. Ο κινέζος Pρόεδρος ζήτησε επίσης από ηγετικά στελέχη του κόμματος να ενισχύσουν την κοινωνική συνοχή της χώρας.

    [07] Απώλειες στο Αφγανιστάν

    21-09-2009

    3 Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε δύο ξεχωριστά επεισόδια στο Αφγανιστάν. Σύμφωνα με τις ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις 2 Αμερικανοί στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους την Κυριακή στο νότιο τμήμα της χώρας ενώ ένας άλλος αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε το Σάββατο στο ανατολικό Αφγανιστάν.

    Επίσης την Κυριακή Αφγανικές και ΝΑΤΟικές δυνάμεις από κοινού συνέλαβαν ύποπτους εξτρεμιστές αφού ερεύνησαν κτιριακά συγκροτήματα στην επαρχία Κοστ και Κανταχάρ.

    [08] Η οικονομία αναπτύσσεται αλλά η ανεργία παραμένει

    21-09-2009

    Ο Πρόεδρος Ομπάμα δηλώνει ότι όλες οι ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα πως η οικονομία θα αρχίσει ξανά να αναπτύσσεται.

    Ο αμερικανός Πρόεδρος επεσήμανε ότι ο χρηματοπιστωτικός τομέας έχει αρχίσει να διευρύνεται και πάλι, αλλά σημείωσε ότι μεγάλη πρόκληση αποτελεί η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για την αναπλήρωση αυτών που έχουν χαθεί. Ο κ. Ομπάμα παραδέχτηκε ότι η ανεργία δεν θα βελτιωθεί, μπορεί μάλιστα να επιδεινωθεί μέσα στους επομένους μήνες.

    [09] Ουσιώδες το Ντημπέιτ των πολιτικών αρχηγών

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Αθήνα

    21-09-2009

    Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα, αφού διήρκεσε τρεισήμισι ώρες περίπου, η τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων, εν όψει των εκλογών της 4ης Οκτωβρίου.

    Μια τηλεμαχία αρκετά διαφορετική από αυτήν του Ιουνίου, πριν από τις ευρωεκλογές, κι αυτό γιατί οι αλλαγές που έγιναν ευνόησαν ιδιαίτερα το κλίμα του διαλόγου των δημοσιογράφων, αλλά ζωντάνεψε κι έγινε πιο ενδιαφέρον όταν κάθε πολιτικός αρχηγός απηύθυνε κατ ευθείαν ερώτηση σε κάποιον άλλον, χωρίς αυτός προηγουμένως να έχει προειδοποιηθεί, οπότε τόσο η ερώτηση όσο και η απάντηση περιείχε το στοιχείο της έκπληξης.

    Χωρίς να υπάρξει είδηση και χωρίς να αλλάξει την μέχρι σήμερα ιδέα της κοινής γνώμης για το πρόγραμμα των υποψηφίων κομμάτων, σε γενικές γραμμές ήταν ένα καλό ντημπαίητ, καθόλου 'πλαδαρό' όπως το είχαν προδιαγράψει πολλοί, καθόλου ανιαρό και ανούσιο.

    Τόσο ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, όσο και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, η Αλέκα Παπαρήγα του ΚΚΕ, ο Αλέξης Τσίπρας του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιώργος Καρατζαφέρης του ΛΑΟΣ και ο εκπρόσωπος των Οικολόγων Πρασίνων κ. Χρυσόγελoς, σοβαροί, συγκρατημένοι, χωρίς χαμόγελα και χαριτολογίες και σύντομοι μέσα στα χρονικά τους περιθώρια των δύο λεπτών, προσπάθησαν να απαντήσουν στις ερωτήσεις των έξη δημοσιογράφων που ο καθένας τους είχε επεξεργασθεί μία ξεχωριστή ενότητα: Οικονομία, Περιβάλλον, Εξωτερική Πολιτική, Δημόσια Διοίκηση κλπ.

    Πολλές ερωτήσεις ιδιαίτερα αιχμηρές και εκτός θέματος ορισμένες φορές δεν απαντήθηκαν, ενώ άλλες απαξιώθηκαν.

    Κατά γενική ομολογία των δημοσιογράφων που παρακολούθησαν την τηλεμαχία, κανείς δεν κέρδισε τις εντυπώσεις αλλά και κανείς δεν υστέρησε εμφανώς. Αντίθετα τα σχόλια ήταν ιδιαίτερα θετικά για τον πρωτοεμφανιζόμενο Αλέξη Τσίπρα, όσο και τον εκπρόσωπο των οικολόγων κ. Χρυσόγελ που ιδιαίτερα στον μονόλογό του στο τέλος παρουσίασε και το μαύρο νερό του Ασωπού ποταμού που είναι μολυσμένο, δίνοντας έμφαση σε ένα μεγάλο οικολογικό πρόβλημα.

    Και οι δύο νέοι πολιτικοί είναι αυτοί που διεκδικούν ψήφο στις εκλογές, σε αντίθεση με τους άλλους που εκλέγονται ως αρχηγοί κομμάτων.

    Το μεγάλο ενδιαφέρον εστιάζεται τώρα στο σημερινό ντημπέιτ των δύο υποψηφίων Πρωθυπουργών, στις 8 το βράδυ, όπου ο Κώστας Καραμανλής και ο Γιώργος Παπανδρέου θα έχουν απ' ευθείας διάλογο και θα προσπαθήσουν ο καθένας με τη σειρά του να πείσει και να διεκδικήσει κυρίως την ψήφο των αναποφάσιστων που θα δώσουν, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, την αυτοδυναμία στο κόμμα που θα έρθει πρώτο στις κρίσιμες αυτές εκλογές.

    [10] Η ασπιρίνη κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου

    21-09-2009

    Νέα έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η λήψη ασπιρίνης καθημερινά μπορεί να αποτρέψει την ανάπτυξη καρκίνου του παχέος εντέρου, σε άτομα που έχουν κληρονομικό παράγοντα για την ασθένεια. Βέβαια, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, χρειάζονται περαιτέρω έρευνες για το θέμα, μιας και το όφελος της ασπιρίνης έγινε αισθητό μετά από χρόνια λήψης του φαρμάκου.

    Συγκεκριμένα Ευρωπαίοι επιστήμονες με επικεφαλής τον καθηγητή Τζον Μπέρν του Βρετανικού Πανεπιστημίου Νιούκαστλ, παρακολούθησαν την εξέλιξη χιλίων ασθενών που έπασχαν από το σύνδρομο Λίντς, που οφείλεται σε γενετική μετάλλαξη που καθιστά τα συγκεκριμένα άτομα ποιο επιρρεπή σε διάφορους τύπους καρκίνου, και ιδιαίτερα στον καρκίνο του παχέος εντέρου.

    Οι επιστήμονες χορήγησαν σε ορισμένους ασθενείς ασπιρίνη και στους άλλους μια απλή ανενεργή ουσία.Μετά το πέρας πολλών ετών μόνο 6 απ' τους ασθενείς που έπαιρναν ασπιρίνη ανέπτυξαν καρκίνο, ενώ καρκίνο ανέπτυξαν 16 ασθενείς που έπαιρναν μόνο την ανενεργό ουσία. Μάλιστα ο καθηγητής Μπέρν ανέφερε ότι οι ευεργετικές ιδιότητες της ασπιρίνης συνεχίστηκαν ακόμη και σε άτομα που είχαν σταματήσει να παίρνουν το φάρμακο.

    [11] Ο Νετανιάχου αντιστέκεται στον τερματισμό των οικισμών

    21-09-2009

    Βενιαμίν Νετανιάχου

    Ισραηλινοί αξιωματούχοι λένε ότι ο Πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου θα εξακολουθήσει να αντιστέκεται σε ολοκληρωτικό τερματισμό της εποικιστικής δραστηριότητας, ενόψει της συνάντησής του με τον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και τον Πρόεδρο των Παλαιστινίων Μαχμούντ Αμπάς.

    Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν σε δημοσιογράφους στην Ιερουσαλήμ ότι ενώ ορισμένοι Ισραηλινοί ηγέτες μπορεί να υποστηρίζουν τον τερματισμό της εποικιστικής δραστηριότητας στα κατεχόμενα, ο κ. Νετανιάχου διαφωνεί.

    Αμερικανοί, Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί ηγέτες αναμένεται να συναντηθούν σήμερα στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

    Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Ρόμπερτ Γκιμπς, δήλωσε ότι η Αμερικανική πλευρά δεν 'έχει μεγάλες προσδοκίες' ότι θα επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στις συνομιλίες.

    Οι ΗΠΑ και οι Παλαιστίνιοι απαιτούν από το Ισραήλ να σταματήσει την δημιουργία οικισμών στα κατεχόμενα. Το Ισραήλ πάγωσε την κατασκευή νέων οικισμών, αλλά επιτρέπει την ολοκλήρωση της οικοδόμησης 3.000 εβραϊκών κατοικιών στη Δυτική Όχθη.

    [12] Έμφαση Ομπάμα στην ανώτατη εκπαίδευση

    21-09-2009

    Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, χαρακτήρισε θέμα ζωτικής σημασίας την αύξηση του αριθμού Αμερικανών με πτυχία πανεπιστημίου, γιατί όπως είπε 'η χώρα με τα περισσότερα πτυχία σήμερα, θα είναι και η χώρα που θα μας ανταγωνιστεί αύριο'.

    Σε ομιλία του σε κοινοτικό κολλέγιο στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, ο κ. Ομπάμα αναφέρθηκε στην πολιτική του σύμφωνα με την οποία θα βοηθήσει περίπου 5 εκατομμύρια άτομα να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους και να αποκτήσουν γνώσεις που θα τους προετοιμάσουν για καριέρες σε τομείς υψηλής τεχνολογίας.

    Ο Αμερικανός Πρόεδρος είπε επίσης ότι περίπου 100 δισεκατομμύρια από το πακέτο ενίσχυσης της οικονομίας που ενέκρινε το Κογκρέσο θα συντελέσουν στη δημιουργία νέων αγορών και νέων θέσεων εργασίας.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 22 September 2009 - 1:18:28 UTC