Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 09-10-08

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συρρικνώνονται οι οικονομίες της Ευρωζώνης
  • [02] Υποχωρούν τα ποσοστά υποστήριξης για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν
  • [03] Άλλοι τρεις σεισμοί στον Ειρηνικό
  • [04] Συμφωνία για μεταφορές από Γκουαντάναμο στις ΗΠΑ
  • [05] Ο Λευκός Οίκος θα δεχτεί τον Δαλάι Λάμα μετά το ταξίδι Ομπάμα στην Κίνα

  • [01] Συρρικνώνονται οι οικονομίες της Ευρωζώνης

    08-10-2009

    Σύμφωνα με νέα στοιχεία η οικονομία της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε περισσότερο απ' ότι αναμενόταν.Αναθεωρημένα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα τη Τετάρτη το συνολικό Εθνικό Ακαθάριστο Προϊόν της Ευρωζώνης υποχώρησε κατά 0,2% το δεύτερο τρίμηνο του χρόνου, ενώ είχε προβλεφτεί συρρίκνωση της τάξης του 0,1%. Αυτή η τάση αντικατοπτρίστηκε και στο σύνολο των 27 χωρών μελών της Ένωσης όπου το ΑΕΠ υποχώρησε κατά 0,3%. Επίσης για να καταπολεμήσουν την οικονομική ύφεση πολλές χώρες της Ευρωζώνης έχουν προβεί σε πρόσθετες δημοσιονομικές δαπάνες με αποτέλεσμα να αυξήσουν το δημοσιονομικό τους έλλειμμα πάνω από το 3% που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας.

    [02] Υποχωρούν τα ποσοστά υποστήριξης για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν

    08-10-2009

    Δημοσκοπήσεις στις ΗΠΑ και τη Βρετανία δείχνουν μείωση της υποστήριξης του κόσμου προς την συνέχιση του πολέμου στο Αφγανιστάν. Σφυγμομέτρηση του ειδησεογραφικού πρακτορείου AssociatedPress δείχνει ότι μόνο το 40% των Αμερικανών υποστηρίζουν τον πόλεμο, ενώ στη Βρετανία μόνο το 37% των ερωτηθέντων από το BBC ανέφεραν ότι συμφωνούν με την συνέχιση του πολέμου στο Αφγανιστάν. Εκτιμάται ότι τα ποσοστά αυτά είναι αποτέλεσμα της αύξησης των θανάτων στρατιωτών στον πόλεμο καθώς αγωνίζονται κατά των Ταλεμπάν.

    Στο μεταξύ, ανακοίνωση των Ταλεμπάν στο Αφγανιστάν για την 8η επέτειο απ' την έναρξη του πολέμου, αναφέρει ότι η οργάνωση δεν απειλεί ξένες χώρες, αλλά είναι έτοιμη για μακροχρόνιο αγώνα κατά των ξένων δυνάμεων.

    [03] Άλλοι τρεις σεισμοί στον Ειρηνικό

    08-10-2009

    Τρεις ισχυροί σεισμοί έπληξαν τη περιοχή κοντά στα νησιά Βανουάτου και Σολομώντα, προκαλώντας προειδοποίηση για τσουνάμι στον νότιο Ειρηνικό.

    Η Αμερικανική Γεωλογική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι η πρώτη σεισμική δόνηση 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε τη περιοχή σήμερα το πρωί και το επίκεντρο του ήταν σε απόσταση 300 χιλιομέτρων βορειοδυτικά της νήσου Βανουάτου. Άλλες δύο σεισμικές δονήσεις άνω των 7 βαθμών συνέβησαν στην ίδια περιοχή σε μια ώρα από την πρώτη δόνηση.

    Αρχικά εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι, προκαλώντας εκκενώσεις από τις παραλιακές περιοχές, αλλά αργότερα η προειδοποίηση ακυρώθηκε. Πάντως δεν υπάρχουν ακόμη πληροφορίες για θύματα ή υλικές ζημιές.

    [04] Συμφωνία για μεταφορές από Γκουαντάναμο στις ΗΠΑ

    08-10-2009

    Μέλη του Αμερικανικού Κογκρέσου συμφώνησαν να συνεχίσουν να επιτρέπουν την μεταφορά υπόπτων για τρομοκρατία από τις φυλακές στο Γκουαντάναμο στις ΗΠΑ για να δικαστούν. Διαπραγματευτές από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία κατέληξαν σε συμβιβασμό για το θέμα στα πλαίσια νομοσχεδίου για τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας.

    Παράλληλα, ο Υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Έρικ Χόλντερ, παραδέχτηκε τις δυσκολίες που υπάρχουν για την τήρηση της ημερομηνίας κλεισίματος των φυλακών στο Γκουαντάναμο στις 22 Ιανουαρίου. Πάντως ο κ. Χόλντερ δήλωσε ότι η Αμερικανική κυβέρνηση θα κάνει ότι μπορεί για να τηρήσει την προθεσμία.

    [05] Ο Λευκός Οίκος θα δεχτεί τον Δαλάι Λάμα μετά το ταξίδι Ομπάμα στην Κίνα

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    08-10-2009

    Ο Δαλάι Λάμα, επιδιώκει να εξασφαλίσει Αμερικανική υποστήριξη στην προσπάθειά του να πείσει την Κίνα να παραχωρήσει μεγαλύτερη ελευθερία στο Θιβέτ. Αλλά κατά την τωρινή επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον ο εξόριστος Θιβετιανός πνευματικός ηγέτης δεν θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, για πρώτη φορά από το 1991.

    Στις αρχές της εβδομάδας ο Δαλάι Λάμα έγινε θερμά δεκτός στο Αμερικανικό Κογκρέσο το οποίο και αναγνώρισε το έργο του απονέμοντάς σε αυτόν το Βραβείο Λάντος, εις μνήμην του βουλευτή και υπέρμαχου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Τομ Λάντος.Αποδεχόμενος το μετάλλιο ο Δαλάι Λάμα είπε ότι θα συνεχίσει να προασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Κατά την έκφρασή του: Είμαι 74 χρονών κι αφιερώνω την ζωή μου στην προώθηση των ηθικών αξιών, της συμπόνιας, της ισότητας και του σεβασμού των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Θιβέτ, την ηπειρωτική Κίνα και παντού'.

    Ο Δαλάι Λάμα με τη Νάνσι Πελόσι

    Η Πρόεδρος της Αμερικανικής Βουλής Νάνσυ Πελόσι εξήρε τον Δαλάϊ Λάμα για τις πιέσεις που ασκεί στην Κίνα με στόχο το Πεκίνο να βελτιώσει το μητρώο του στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.Στην σχετική προσφώνησή της είπε μεταξύ άλλων: 'Αν δεν στηρίξουμε τα δικαιώματα του ατόμου στην Κίνα και το Θιβέτ πως θα μπορούμε να μιλάμε για ανθρώπινα δικαιώματα αλλού στον κόσμο;' Αλλά ο Λευκός Οίκος ανέβαλε συνάντηση με τον Δαλάι Λάμα για μετά την πρώτη επίσημη επίσκεψη Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στο Πεκίνο, η οποία είναι προγραμματισμένη να γίνει τον Νοέμβριο.

    Στο μεταξύ Θιβετιανοί εξόριστοι στην Ινδία έκαναν διαδήλωση με την ευκαιρία των 60 χρόνων κομμουνιστικής διακυβέρνησης στην Κίνα και απαίτησαν από το Πεκίνο να σταματήσει την, όπως είπαν, καταπίεση του Θιβέτ. Τα αισθήματα των διαδηλωτών συνόψισε ένας από αυτούς με τούτα τα λόγια: 'Επί 60 χρόνια η Κίνα κατέχει παράνομα το Θιβέτ και παραβιάζει τα δικαιώματα των πολιτών του. Οι Θιβετιανοί στερούνται ελευθερίας Δεν έχουν δικαίωμα ελεύθερης διακίνησης ούτε θρησκευτική ελευθερία'.

    Διαδηλώσεις για το Θιβέτ

    Το Πεκίνο από την άλλη καταγγέλλει τον Βουδιστή ηγέτη για αποσχιστική δράση. Στην συνάντηση που ο Πρόεδρος Ομπάμα είχε τον περασμένο Απρίλιο με τον Κινέζο ομόλογό του Χου Τζιντάο, ο τελευταίος επανέλαβε την αξίωση οι ξένοι ηγέτες να μην δέχονται τον Δαλάι Λάμα.

    Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως επίσκεψη του Δαλάι Λάμα στον Λευκό Οίκο κατά την περίοδο αυτή θα μπορούσε να δυσχεράνει τις συνομιλίες του που θα έχουν τον άλλο μήνα οι Πρόεδροι Ομπάμα και Χου. Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών επιδιώκει μεγαλύτερη συνεργασία με την Κίνα σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, παγκόσμιας οικονομίας και περιβάλλοντος.

    Η ανταπόκριση αυτή στηρίχθηκε εν μέρει σε τηλεοπτικό υλικό του Chris Simkins από την αγγλόφωνη υπηρεσία της Φωνής της Αμερικής.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 9 October 2009 - 1:18:12 UTC