Read the Latest International Press Articles on the Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 09-10-20

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέα πολιτική για την λαθρομετανάστευση
  • [02] Συμβούλιο Γεωργίας και ΕΚΟΦΙΝ στο Λουξεμβούργο
  • [03] Το Πακιστάν ζητά επίσπευση οικονομικής βοήθειας
  • [04] Στην Ασία ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ
  • [05] Στις 7 Νοεμβρίου ο δεύτερος γύρος εκλογών στο Αφγανιστάν
  • [06] 6 νεκροί από επίθεση σε Πανεπιστήμιο του Πακιστάν
  • [07] Μπαραντέι: Μικρή πρόοδος στις συνομιλίες με το Ιράν
  • [08] Επιστολή προς τον Πρόεδρο Ομπάμα για το Κυπριακό
  • [09] Στο επίκεντρο οι επενδύσεις στο Ιράκ

  • [01] Νέα πολιτική για την λαθρομετανάστευση

    Μαρία Σπυριδωνάκου

    Aθήνα

    20-10-2009

    Στο πάγωμα των απελάσεων των δεύτερης γενιάς μεταναστών προχωρά το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εν όψει της αναμενόμενης αναθεώρησης του νομοθετικού καθεστώτος για τη συγκεκριμένη κατηγορία αλλοδαπών.

    Τα παιδιά που έχουν μεγαλώσει και ενηλικιωθεί στην Ελλάδα υπό το καθεστώς του προστατευόμενου μέλους δεν θα απελαύνονται μέχρι τα θέματά τους να τακτοποιηθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες, δήλωσε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μετά τη σύσκεψη που είχε με τους επικεφαλής της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος. 'Η Ελλάδα από δώ και εμπρός', επεσήμανε ο κ. Χρυσοχοΐδης, 'δεν μπορεί να είναι ξέφραγο αμπέλι, ούτε από την άλλη πλευρά κολαστήριο ανθρωπίνων ψυχών. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι αποφρασμένη να εφαρμόσει μια σύγχρονη, προοδευτική και αποτελεσματική πολιτική ελέγχου της λαθρομετανάστευσης'.

    Για ανεπαρκές μέτρο έκανε λόγο το μέλος του Δικτύου Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών, Γιάννης Αλμπάνης. 'Νομίζω ότι πρόκειται για ένα ανεπαρκές μέτρο που διαιωνίζει το πρόβλημα' επεσήμανε ο κ. Αλμπάνης. 'Οι Έλληνες μεταναστευτικής καταγωγής, γιατί αυτά τα παιδιά που έχουν γεννηθεί ή έχουνε μεγαλώσει στην Ελλάδα έχουνε πολύ μικρή σχέση με τη χώρα καταγωγής τους και όλη η πολιτική και πολιτιστική τους ταυτότητα είναι Ελληνική'.

    Ο κύριος Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε επίσης την εφαρμογή της διαδικασίας του εθελουσίου επαναπατρισμού για 1200 λαθρομετανάστες που κρατούνται σε αστυνομικά τμήματα και κέντρα φιλοξενίας της χώρας και δεν βαρύνονται με ποινικές ευθύνες. Ο υπουργός διευκρίνισε ότι στους 1200 λαθρομετανάστες θα δοθεί ένας μήνας προθεσμία και τα έξοδα για να φύγουν από τη χώρα. Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υπουργού ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Αλέξανδρος Ζαβός, σημείωσε δυστυχώς σε πολλές περιπτώσεις πολλοί λίγοι είναι οι μετανάστες που δέχονται να εγκαταλείψουν τη χώρα. 'Οι 1.200 που θα απελευθερωθούν' λέει ο κ Ζαβός 'και πρέπει να φύγουν σε ένα μήνα συνήθως δεν φεύγουν και αυτό είναι το πρόβλημα. Με τόσα μεγάλα κύματα που δεχόμαστε από τόσες διαφορετικές κατευθύνσεις είναι πάρα πολύ δύσκολο να διαπραγματευτούμε με κάθε έναν από αυτούς και να τους δώσουμε τα κίνητρα που θέλουν. Μπορεί να το κάνει όμως για όλους μας η Ευρωπαϊκή Ένωση'.

    [02] Συμβούλιο Γεωργίας και ΕΚΟΦΙΝ στο Λουξεμβούργο

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Λουξεμβούργο

    20-10-2009

    Κατερίνα Μπατζελή

    Παρόλο ότι το πρωί της Δευτέρας είχε διαδοθεί ότι το Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας θα υιοθετούσε την πρόταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ενίσχυση του γαλακτοπαραγωγικού τομέα με 280 εκ ευρώ, 2000 περίπου διαδηλωτές γαλακτοπαραγωγοί απέκλεισαν δρόμους της πόλης του Λουξεμβούργου με τρακτέρ, ενώ μπροστά στο κτήριο του Συμβουλίου έκαιγαν λάστιχα και πετούσαν αυγά στους αστυνομικούς.

    Την απόφαση για τις οικονομικές ενισχύσεις που ανήγγειλε η αρμόδια επίτροπος Γεωργίας, Μαριάν Φίσερ Μπέλ, δέχτηκαν με ικανοποίηση οι γαλακτοπαραγωγοί και έλυσαν την πολιορκία.

    Οι διαδηλώσεις όμως είχαν κι ένα άλλο πρωτοφανές παρεπόμενο. Οι Υπουργοί Οικονομίας δεν μπόρεσαν να φθάσουν μέχρι το χώρο του Συμβουλίου και τελικά μεταφέρθηκαν 5 χιλιόμετρα μακρύτερα σε άλλο κυβερνητικό χώρο για να συνεδριάσει το Γιούρογκρουπ.

    Παρούσα στο Συμβούλιο Γεωργίας και η Ελληνίδα Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κατερίνα Μπατζελή, η οποία στην παρέμβασή της μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι ένα πρόσθετο ποσό θα πρέπει να κατανεμηθεί στα κράτη μέλη με στόχο την διατήρηση της γαλακτοπαραγωγής και στις μη ανταγωνιστικές περιφέρειες όπου η κτηνοτροφία απειλείται με εγκατάλειψη.

    Γιώργος Παπακωσταντίνου

    Στο Λουξεμβούργο έφθασε και είχε και τις πρώτες του κρίσιμες επαφές ο Υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Παπακωσταντίνου, ο οποίος και θα αναπτύξει σήμερα στο Συμβούλιο ΕΚΟΦΙΝ το σχέδιο για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας στα πλαίσια της συζήτησης για τα δημοσιονομικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, το Βέλγιο και η Πορτογαλία εμφανίζουν, όπως και η Ελλάδα, υψηλό έλλειμμα και αναζητείται τρόπος αντιμετώπισης πλέον εκτός των παρατάσεων για την μείωσή του.

    Σήμερα επίσης ο κ. Παπακωσταντίνου θα συναντηθεί με τον έλληνα αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Πλούταρχο Σακελλάρη, ο οποίος σε συνέντευξή του στην Αθήνα την Δευτέρα ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ότι οι συνολικές χρηματοδοτήσεις της τράπεζας προς την Ελλάδα θα φθάσουν τα 1,6 δις ευρώ ως το τέλος του 2009, ενώ θα δοθεί στο άμεσο μέλλον έμφαση στις χρησμοδοτήσεις στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού και της αστικής ανάπλασης, ενώ θα υπογραφούν και συμφωνίες για την χρηματοδότηση εταιριών της ελληνικής ναυτιλίας και ακτοπλοΐας.

    [03] Το Πακιστάν ζητά επίσπευση οικονομικής βοήθειας

    20-10-2009

    Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, Γιουσούφ Ράζα Γκιλάνι, ζήτησε από Αμερικανούς αξιωματούχους που επισκέπτονται την περιοχή να επισπεύσουν την χορήγηση οικονομικής βοήθειας στην Ισλαμαμπάντ για να καλυφτούν τα έξοδα του πολέμου κατά εξτρεμιστών Ταλιμπαν.

    Ο κ. Γκιλάνι απεύθυνε την έκκληση σε ξεχωριστές συναντήσεις που είχε με τον Γερουσιαστή, Τζον Κέρυ

    [04] Στην Ασία ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ

    20-10-2009

    Ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, αναχώρησε για περιοδεία στην Ασία μετά από ειδική τελετή αλλαγής ηγεσίας στην Αμερικανική Διοίκηση του Ειρηνικού στη Χαβάη. Κατά την ομιλία του ο κ. Γκέιτς δήλωσε ότι η Διοίκηση Ειρηνικού είναι υπεύθυνη για τις Αμερικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στην μισή υφήλιο.

    Ο νέος διοικητής στον Ειρηνικό, ναύαρχος Ρόμπερτ Γουίλλαρντ, δήλωσε ότι η Ασία ενέχει 'σημαντικότατη και διευρυνόμενη σπουδαιότητα' για τον υπόλοιπο κόσμο.

    Αυτή την ώρα ο κ. Γκέιτς βρίσκεται καθ' οδόν προς το Τόκιο όπου και θα συναντηθεί με μέλη της νέας Ιαπωνικής κυβέρνησης.

    [05] Στις 7 Νοεμβρίου ο δεύτερος γύρος εκλογών στο Αφγανιστάν

    20-10-2009

    Χαμίντ Καρζάι

    Ο Πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, συμφώνησε να προχωρήσει σε δεύτερο γύρο εκλογών με τον κύριο αντίπαλο του, πρώην Υπουργό Εξωτερικών, Αμπντάλλα Αμπντάλλα. Ο κ. Καρζάι αποδέχτηκε απόφαση της Εκλογικής Επιτροπής του Αφγανιστάν ότι οι επαναληπτικές εκλογές θα πρέπει να πραγματοποιηθούν σε λιγότερο από τρεις εβδομάδες, στις 7 Νοεμβρίου.

    Σε δηλώσεις του προς δημοσιογράφους στη Καμπούλ, ο κ. Καρζάι ζήτησε απ' όλους τους συμπατριώτες του να συμμετάσχουν στον δεύτερο γύρο εκλογών, τον οποίο χαρακτήρισε 'βήμα προς τα εμπρός' για την δημοκρατία στη χώρα του. Είχε προηγηθεί απόφαση της επιτροπής που επέβλεπε την εκλογική διαδικασία υπό την αιγίδα των ΗΕ, ότι περίπου το ένα-τρίτο των ψήφων για τον κ. Καρζάι θα πρέπει να ακυρωθούν, λόγω νοθείας, ή λανθασμένης σημείωσης του ψηφοδελτίου.

    Ο πρόεδρος Ομπάμα επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Αφγανό πρόεδρο για να του εκφράσει την υποστήριξη του προς την απόφαση του να συμφωνήσει σε δεύτερο γύρο εκλογών. Ο κ. Ομπάμα δήλωσε ότι τόσο ο κ. Καρζάι, όσο και ο κ. Αμπντάλλα έχουν δείξει ότι 'σέβονται το συμφέρον του Αφγανικού λαού'.

    [06] 6 νεκροί από επίθεση σε Πανεπιστήμιο του Πακιστάν

    20-10-2009

    2 βομβιστές αυτοκτονίας επιτέθηκαν σε πανεπιστήμιο της Ισλαμαμπάντ την Τρίτη καθώς συνεχίζεται το κύμα επιθέσεων στο Πακιστάν που φαίνεται να αποτελεί αντίποινα στις επιχειρήσεις κατά των Ταλιμπαν στο Νότιο Βαζιριστάν.

    Πακιστανοί αξιωματούχοι λένε ότι από τις εκρήξεις στο Διεθνές Ισλαμικό Πανεπιστήμιο σκοτώθηκαν τουλάχιστον 6 άτομα συμπεριλαμβανομένων και των 2 βομβιστών και τραυματίστηκαν τουλάχιστον 20 άτομα, τα περισσότερα απ' τα οποία ήταν φοιτήτριες. Το πανεπιστήμιο αυτό είναι επίσης ιδιαίτερα δημοφιλές στους ξένους φοιτητές. Κανείς μέχρι στιγμής δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση και ο Υπουργός Εσωτερικών του Πακιστάν, Ρεχμάν Μαλίκ, δήλωσε ότι οι βομβιστές δεν ήταν φίλοι ούτε του Ισλάμ, ούτε του Πακιστάν.

    Πολλά σχολεία στο Πακιστάν έκλεισαν αυτή την εβδομάδα φοβούμενα περισσότερα επεισόδια βίας.

    [07] Μπαραντέι: Μικρή πρόοδος στις συνομιλίες με το Ιράν

    20-10-2009

    Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι (αριστερά)

    Ο επικεφαλής της διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, δηλώνει ότι οι συνομιλίες μεταξύ Ιράν και δύσης για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης θα μπορούσαν να καταλήξουν σε συμφωνία. Εκπρόσωποι του Ιράν, της Ρωσίας, της Γαλλίας και των ΗΠΑ επανήλθαν στην έδρα της διεθνούς Υπηρεσίας στη Βιέννη αργά τη Τρίτη, μετά από αδιέξοδο που προέκυψε νωρίτερα λόγω αντίδρασης της Τεχεράνης στον ρόλο της Γαλλίας σε πρόταση που προβλέπει μεταφορά ουρανίου από το Ιράν στη Ρωσία και τη Γαλλία για μετατροπή του υλικού σε καύσιμα για πυρηνικούς αντιδραστήρες.

    Ο κ. ελ Μπαραντέι δήλωσε ότι η πρόοδος στις συνομιλίες ήταν 'αργότερη απ' ότι αναμενόταν' και ότι τεχνικά θέματα και 'εγγυήσεις οικοδόμησης εμπιστοσύνης' πρέπει ακόμη να αναλυθούν.Επεσήμανε παράλληλα ότι οι διπλωματικοί εκπρόσωποι είχαν διμερείς και τριμερείς διαβουλεύσεις και ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν σήμερα Τετάρτη.

    Ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας των ΗΠΑ επιβεβαίωσε ότι οι αντιπροσωπείες των ΗΠΑ και του Ιράν είχαν ξεχωριστές διαβουλεύσεις επί προτεινόμενης συμφωνίας εμπλουτισμού ουρανίου, υπό την αιγίδα της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας.

    [08] Επιστολή προς τον Πρόεδρο Ομπάμα για το Κυπριακό

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    20-10-2009

    Carolyn Maloney

    Η δημοκρατική βουλευτής από την Πολιτεία Νέας Υόρκης Carolyn Maloney και ο ρεπουμπλικανός συνάδελφός της Gus Bilirakis από την Πολιτεία Φλόριντα, που συμπροεδρεύουν της επιτροπής προώθησης Ελληνικών υποθέσεων στο Αμερικανικό Κογκρέσο, σε επιστολή τους προς τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Barack Obama, την οποία συνυπέγραψαν και πάνω από 50 άλλα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων στην Ουάσιγκτον, εκφράζουν υποστήριξη στον στόχο της εξεύρεσης δίκαιου και βιώσιμου διακανονισμού για την επανένωση της Κύπρου.

    Gus Bilirakis

    Οι συντάκτες της επιστολής αναφέρουν στον Πρόεδρο Obama ότι συμμερίζονται την ανησυχία του για την συνεχιζόμενη επί σχεδόν 35 χρόνια διαίρεση της Κυπριακής Δημοκρατίας και χαρακτηρίζουν ως ευπρόσδεκτη την έκκληση που ο ίδιος απηύθυνε, όταν μίλησε πρόσφατα στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση, για την επίτευξη μόνιμης λύσης βασισμένης στην δημιουργία διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας στην Κύπρο.

    Dina Titus

    Οι 55 νομοθέτες, στους οποίους περιλαμβάνονται και όλοι οι άλλοι Ελληνικής καταγωγής βουλευτές που υπηρετούν στο Κογκρέσο, John Sarbanes από το Μαίρυλαντ, Zachary Space από το Οχάϊο, Niki Tsongas από την Μασσαχουσέτη, Shelley Berkley από το Λας Βέγκας, Dina Titus από την Νεβάδα, και Susan Kozmas από την Φλόριντα, επισημαίνουν πως η Κυπριακή Δημοκρατία όχι μόνον έχει αποδειχθεί αξιόπιστος εταίρος της Ουάσιγκτον αλλά και διαπνέεται από τις ίδιες αξίες, αρχές και ιδεώδη των Ηνωμένων Πολιτειών.

    John Sarbanes

    Τονίζουν επίσης πως η υποστήριξη της Αμερικής στις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας να πετύχει διακανονισμό του Κυπριακού, 'συνεχίζει να έχει τεράστια σπουδαιότητα' επειδή, όπως επεξηγούν, ο τερματισμός της 'τραγικής διαίρεσης' του νησιού θα άνοιγε τον δρόμο προς την ευημερία και την ειρήνη σε ολόκληρη την περιοχή ενώ αντίθετα 'η έλλειψη διακανονισμού συνεχίζει να αποτελεί πηγή αποσταθεροποίησης στην ανατολική Μεσόγειο, δεν εξυπηρετεί κανένα Αμερικανικό συμφέρον και παράλληλα διαβρώνει τις ελπίδες της Τουρκίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση'. Στο σημείο αυτό υπογραμμίζεται πως 'καμία χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορεί να αναμένεται ότι θα συγκατατεθεί στην ένταξη της Τουρκίας εφ όσον τμήμα του εδάφους της βρίσκεται υπό την κατοχή Τουρκικών στρατευμάτων'.

    Ileana Ros-Lehtinen

    Στους επιστολογράφους περιλαμβάνονται και πολλοί γνωστοί φιλέλληνες νομοθέτες όπως οι βουλευτές, AlbioSires, HowardBerman, FrankPallone, MarioDiaz-Balart, JamesMcGovern, GaryAckerman, BarbaraLee, PatrickKennedy, TimRyan, JesseJacksonJr., BobFilner, CharlesRangel, LincolnDiaz-Balart, DonaldPayne, ThaddeusMcCotter, ZoeLofgren, Michael McMahon, Brad Sherman και ChrisVanHollen, του οποίου η σύζυγος είναι Ελληνικής καταγωγής.

    Όλοι τους υπενθυμίζουν στον Πρόεδρο Obama ότι από το 1974 μέχρι σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας και η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών έχουν υιοθετήσει διάφορα ψηφίσματα τα οποία ζητούν να δοθεί τέλος στην διαίρεση της Κύπρου και να αποκατασταθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των Κυπρίων.

    Zack Space

    Στην συνέχεια εξαίρουν τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Mehmet Ali Talat για την προσήλωσή τους στις απευθείας διαπραγματεύσεις τις οποίες άρχισαν τον Σεπτέμβριο 2008 με στόχο την επανένωση του νησιού. Παράλληλα όμως υπογραμμίζουν πως 'μόνον ένας καλά προετοιμασμένος και αμοιβαία αποδεκτός διακανονισμός στηριγμένος στις οικουμενικές αρχές του διεθνούς δικαίου, στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και στις αρχές πάνω στις οποίες είναι εδραιωμένη η Ευρωπαϊκή Ένωση, θα μπορούσε να εγγυηθεί μια δίκαιη και βιώσιμη διευθέτηση για το Κυπριακό'.

    Άλλοι φιλέλληνες Αμερικανοί βουλευτές που υπέγραψαν την επιστολή προς τον Πρόεδρο Obama είναι οι Steven Rothman, Rush Holt, Paul Hodes, John Dingell, Michael Honda, Frank Lobiondo, Jason Altmire, Mike Quigley, Tim Ryan, Phil Hare, James Langevin, Joseph Crowley, Bill Foster, John Tierney και Ken Calvert.

    Shelly Berkley

    Ένα από τα κύρια σημεία της επιστολής είναι η επαναβεβαίωση της υποστήριξης που παρέχουν οι συντάκτες της στην επιδίωξη της επανένωσης της Κύπρου και των πολιτών της σε μια διζωνική και δικοινοτική ομοσπονδία που θα χαρακτηρίζεται από ένα κυρίαρχο κράτος, με ενιαία διεθνή προσωπικότητα και μία υπηκοότητα, του οποίου η ανεξαρτησία και η εδαφική ακεραιότητα θα είναι κατοχυρωμένες. Όπως διευκρινίζεται στην συνέχεια, η επιδιωκόμενη ομοσπονδία θα απαρτίζεται από δύο πολιτικά ισότιμες κοινότητες, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Μια τέτοια λύση του Κυπριακού εκτιμάται ότι θα διασφαλίσει επίσης τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών όλων των πολιτών του νησιού.

    Donald Payne

    Οι επιστολογράφοι υπενθυμίζουν επίσης ότι το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου θεωρείται μια από τις πιο στρατιωτικοποιημένες περιοχές του κόσμου, δεδομένου ότι παραμένουν εκεί 43.000 Τούρκοι στρατιώτες. Κατά τους ίδιους, 'η αναλογία Τούρκων στρατιωτών και Τουρκοκυπρίων πολιτών συνεχίζει να είναι ένας προς δύο παρά το ότι από τον Απρίλιο του 2003, οπότε οι Τουρκικές κατοχικές δυνάμεις προέβησαν σε μερική άρση των περιορισμών διακίνησης πολιτών στην διαχωριστική ζώνη, έχουν πραγματοποιηθεί δίχως επεισόδια πάνω από 15 εκατομμύρια περάσματα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων από την μία κοινότητα στην άλλη'.

    Niki Tsongas

    Η επιστολή τονίζει τέλος ότι 'οποιαδήποτε λύση είναι να εφαρμοστεί για το Κυπριακό πρέπει να προέλθει από αυτούς τους ίδιους τους Κυπρίους και πάνω από όλα να εξυπηρετεί τα δικά τους καλώς νοούμενα συμφέροντα' και αυτό μπορεί να επιτευχθεί 'εάν οι Κύπριοι διατηρήσουν τον έλεγχο της ειρηνευτικής διαδικασίας ή οποία πρέπει να είναι απαλλαγμένη από αυστηρά χρονοδιαγράμματα ή ξένη διαιτησία'. Στην συνέχεια επισημαίνεται πως σε τελευταία ανάλυση 'το κλειδί για την επιτυχή έκβαση της διαπραγματευτικής διαδικασίας και γι αυτήν την ίδια την επανένωση του νησιού, παραμένει στα χέρια της Άγκυρας' η οποία και ενθαρρύνεται 'να χορηγήσει στον ηγέτη της Τουρκοκυπριακής κοινότητας την απαραίτητη ελευθερία να διαπραγματευτεί λύση του προβλήματος εντός των προσδιορισμένων πλαισίων και παράλληλα να υποβοηθήσει στην επίτευξη διακανονισμού με την απομάκρυνση των στρατευμάτων της από την Κύπρο'.

    Suzanne Kosma

    Η επιστολή προς τον Πρόεδρο Obama καταλήγει με τούτα τα λόγια: 'Σας παροτρύνουμε να υπογραμμίσετε προς την Τουρκία ότι λύση του Κυπριακού δεν μπορεί να επιτευχθεί δίχως πλήρη και εποικοδομητική συνεργασία από μέρους της, τόσον στα πλαίσια της διαδικασίας όσο και στην έκβαση των διαπραγματεύσεων για την δημιουργία διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας, και εάν δεν απομακρυνθούν τα Τουρκικά στρατεύματα από την Κύπρο'.

    Την ομάδα των 55 βουλευτών που υπέγραψαν την επιστολή προς τον Πρόεδρο Obama συμπληρώνουν οι Daniel Lipinski, Dennis Cardoza, Adam Schiff, Jim Costa, Mark Steven Kirk, Edolphus Towns, Joe Sestak, John Carter, Henry Brown Jr., Bob Inglish, Donald Manzullo, Elton Gaggegly και George Miller.

    [09] Στο επίκεντρο οι επενδύσεις στο Ιράκ

    20-10-2009

    Ο Νούρι Αλ Μαλίκι με τον Μπαράκ Ομπάμα

    Το Ιράκ εντείνει τις προσπάθειες του για να βρει ξένους επενδυτές για την ανοικοδόμηση της χώρας.Στα πλαίσια αυτών των προσπαθειών εκατοντάδες Ιρακινοί αξιωματούχοι και επιχειρηματίες συναντήθηκαν με Αμερικανούς ομολόγους τους εδώ στην Ουάσιγκτον.

    Στην σύνοδο αυτή ο πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε ότι τώρα οι επαφές Ουάσιγκτον-Βαγδάτης περιστρέφονται σε θέματα οικονομίας και εμπορίου και όχι μόνο ασφάλειας.

    Στην σύνοδο παρευρέθηκε και ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Νούρι Αλ Μαλίκι, ο οποίος δήλωσε ότι η χώρα του έχει επικεντρώσει τη προσοχή της στην ανοικοδόμηση τομέων όπως η γεωργία, η βιομηχανία πετρελαίου και ο τουρισμός.Παράλληλα Ιρακινοί επιχειρηματίες αναφέρθηκαν σε επενδυτικές ευκαιρίες σε 750 έργα σ' ολόκληρο το Ιράκ.

    Οι συνθήκες ασφάλειας έχουν βελτιωθεί αρκετά στο Ιράκ και ορισμένες εταιρείες πετρελαίου έχουν αρχίσει να κάνουν επενδύσεις πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων στη χώρα.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 21 October 2009 - 1:18:24 UTC