Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 09-11-11

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο πρόεδρος Ομπάμα στην τελετή για τα θύματα του Φόρτ Χούντ
  • [02] Πτώση των τιμών ακινήτων και αύξηση των πωλήσεων
  • [03] Τεράστιες ποσότητες εκρηκτικών κατασχέθηκαν στο Κανταχάρ
  • [04] Η πρώτη περιοδεία Ομπάμα στην Ασία
  • [05] Ανεβαίνει το κόστος ζωής για τον Έλληνα καταναλωτή
  • [06] Προσχέδιο νομοσχεδίου για το κλίμα υπόσχεται ο Τζον Κέρρυ
  • [07] Εκτελέστηκε ο ελεύθερος σκοπευτής
  • [08] Έκκληση της ΑΧΕΠΑ για το σώσιμο μιας παιδικής ζωής
  • [09] Ικανοποίηση Γκάιτνερ για προσπάθειες Ιαπωνικής και Κινεζικής οικονομίας
  • [10] Το Πακιστάν επιδιώκει ρόλο στην πολιτική ΗΠΑ προς Αφγανιστάν
  • [11] Ημέρα των Βετεράνων Πολέμου στις ΗΠΑ

  • [01] Ο πρόεδρος Ομπάμα στην τελετή για τα θύματα του Φόρτ Χούντ

    11-11-2009

    Την μνήμη των 13 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους την περασμένη εβδομάδαστο Φορτ Χουντ του Τέξας, τίμησε ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, επισημαίνοντας ότι το γεγονός ότι σκοτώθηκαν στις ΗΠΑ και όχι σε πεδίο μάχηςκάνει τη τραγωδία αυτή ακόμα 'πιο οδυνηρή' και 'ακατάληπτη'.

    Ο αμερικανός Πρόεδρος είπε επίσης ότι είναι δύσκολο κανείς να καταλάβει την 'διαστρεβλωμένη λογική' της επίθεσης, αλλά επεσήμανε ότι καμία θρησκεία δεν δικαιολογεί αυτές τις δολοφονικές και άνανδρες πράξεις.

    Δράστης ήταν ο μουσουλμάνος στρατιωτικός ψυχίατρος Νιντάλ Μαλίκ Χασάν.

    Ο αμερικανός Πρόεδρος αναφέρθηκε σύντομα στο καθένα από τα 13 θύματα τονίζοντας ότι η ζωή τους αντικατοπτρίζει την δύναμη και την αξιοπρέπεια εκείνων που υπηρετούν την πατρίδα τους. 12 στρατιώτες και ένας πολίτης έχασαν τη ζωή τους.

    Ο Πρόεδρος Ομπάμα και η Πρώτη Κυρία συναντήθηκαν κατ'ιδίαν με τις οικογένειες των θυμάτων στο Φορτ Χουντ πριν παραστούν στην επιμνημόσυνη τελετή.

    [02] Πτώση των τιμών ακινήτων και αύξηση των πωλήσεων

    11-11-2009

    Η Αμερικανική Ένωση κτηματομεσιτών ανακοίνωσε ότι οι τιμές ακινήτων υποχώρησαν κατά 11% το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, ενώ αυξήθηκαν οι πωλήσεις σχεδόν 6%. Η Ένωση Μεσιτών αναφέρει ότι οι φοροαπαλλαγές για όσους αγοράζουν για πρώτη φορά κατοικία ενίσχυσαν τις πωλήσεις και αν συνεχιστούν οι τρέχοντες ρυθμοί, θα πουληθούν περίπου 5,3 εκατομμύρια σπίτια.

    [03] Τεράστιες ποσότητες εκρηκτικών κατασχέθηκαν στο Κανταχάρ

    11-11-2009

    Το ΝΑΤΟ δήλωσε ότι διεθνείς δυνάμεις και Αφγανοί αστυνομικοί κατάσχεσαν 250 τόνους υλικού που χρησιμοποιείται για την κατασκευή βομβών στο Κανταχάρ και συνέλαβαν 15 άτομα. Ανακοίνωση του ΝΑΤΟ αναφέρει ότι η έφοδος σε αποθήκη του Κανταχάρ είχε σαν αποτέλεσμα να κατασχεθούν τεράστιες ποσότητες νιτρικού άλατος, που αποτελεί κύριο συστατικό των εκρηκτικών μηχανισμών. Βρέθηκαν επίσης περίπου 5 χιλιάδες εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών.

    Εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ χαρακτήρισε την ανακάλυψη 'εξαιρετική επιτυχία' για την Αφγανική αστυνομία που ηγήθηκε της επιχείρησης και επεσήμανε ότι δείχνει τις ικανότητες των Αφγανικών δυνάμεων ασφάλειας.

    Εδώ στην Ουάσιγκτον ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι ο πρόεδρος Ομπάμα εξετάζει τέσσερις πιθανότητες για την υλοποίηση της στρατηγικής του στο πόλεμο στο Αφγανιστάν και επεσήμανε ότι τα σενάρια αυτά θα εξεταστούν σήμερασε ειδική συνεδρίαση των συμβούλων του για θέματα εθνικής ασφάλειας.

    [04] Η πρώτη περιοδεία Ομπάμα στην Ασία

    11-11-2009

    Ο Πρόεδρος Ομπάμα θα συζητήσει πληθώρα θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, Γιούκιο Χατογιάμα, κατά τις συνομιλίες που θα έχουν στο Τόκιο την Παρασκευή.

    Οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν το μέλλον της ανατολικής Ασίας, συμπεριλαμβανομένων και των εξαεθνών συνομιλιών για το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας, καθώς και την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας.

    Επίσης αναμένεται πως θα συζητήσουν την στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. Την Τρίτη η Ιαπωνία ανακοίνωσε νέα οικονομική βοήθεια 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσα στα επόμενα 5 χρόνια, για την ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν.

    Επίσης οι κύριοι Ομπάμα και Χατογιάμα θα συζητήσουν το κλείσιμο Αμερικανικής στρατιωτικής βάσης στην Οκινάουα.

    [05] Ανεβαίνει το κόστος ζωής για τον Έλληνα καταναλωτή

    Μαρία Σπυριδωνάκου

    Αθήνα

    11-11-2009

    Ακριβότερος ο φετινός Οκτώβρης σε είδη πρώτης ανάγκης σε σχέση με τον περυσινό. Αυτό διαπιστώνει σε έκθεση που παρουσίασε το ελληνικό κέντρο καταναλωτών. Ο πρόεδρος του κέντρου Βασίλης Λύγκας εξηγεί ότι το κόστος ζωής για μια τετραμελής οικογένεια ανέβηκε τον Οκτώβρη σε 1,58% σε σχέση με τον Οκτώβρη του περασμένου έτους.

    Σύμφωνα με την έρευνα του ΕΛΚΕΚΑ μια τετραμελής οικογένεια ξόδεψε για προϊόντα πρώτης ανάγκης 1.698 ευρώ σε αντίθεση με πέρυσι που δαπάνησε για τα ίδια προϊόντα 1.672 ευρώ. 'Το 2008 είχαμε υπολογίσει', επισημαίνει ο κ. Λύγκας 'ότι μία τετραμελής οικογένεια χρειάζεται για είδη ευρείας κατανάλωσης όπως είναι Η ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, βενζίνη για το αυτοκίνητο, ένδυση, υπόδηση τρόφιμα το ποσό των 1.672 ευρώ. Τώρα το Οκτώβριο μέσα από άλλη έρευνα που κάναμε και με βάση τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας το κόστος έχει ανέβει κατά 26 ευρώ παραπάνω. Με δεδομένο ότι αυξήσεις οι εργαζόμενοι φέτος δεν πήραν καταλαβαίνεται κατά πόσο μειώνεται η αγοραστική δύναμη των ελλήνων καταναλωτών, των μισθωτών και τω μικρομεσαίων'.

    Η περιορισμένη αγοραστική δύναμη στρέφει τους καταναλωτές σε προϊόντα άγνωστων εταιρειών που σε πολλές περιπτώσεις είναι και αμφιβόλου ποιότητας διαπιστώνει ο πρόεδρος του ΕΛΚΕΚΑ. 'Αναγκαστικά τα ελληνικά νοικοκυριά όταν πιέζονται και δεν έχουν χρήματααναγκαστικά θα στραφούν σε αμφίβολης ποιότητας προϊόντα και σε προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας'.

    [06] Προσχέδιο νομοσχεδίου για το κλίμα υπόσχεται ο Τζον Κέρρυ

    11-11-2009

    Μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας είχαν κεκλεισμένων των θυρών συνομιλίες με τον γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μούν, εδώ στην Ουάσιγκτον, με θέμα την νομοθετική διαδικασία περιορισμού των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, ενόψει της συνόδου για το κλίμα τον άλλο μήνα στην Κοπεγχάγη.

    Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Τζον Κέρρυ, δήλωσε ότι η Γερουσία δεν θα έχει καιρό για την έγκριση νομοσχεδίου για το θέμα πριν την σύνοδο του Δεκεμβρίου, αλλά υποσχέθηκε την σύνταξη προσχεδίου. Ο κ. Μπαν δήλωσε ότι το ηγετικό παράδειγμα των ΗΠΑ είναι κρίσιμης σημασίας, αλλά επεσήμανε ότι κατανοεί πως όλες οι χώρες έχουν τις δικές τους εσωτερικές προτεραιότητες.

    [07] Εκτελέστηκε ο ελεύθερος σκοπευτής

    11-11-2009

    Ο εγκέφαλος σειράς 10 δολοφονιών που συγκλόνισαν την περιοχή της Ουάσιγκτον πριν 7 χρόνια, εκτελέστηκε λίγο μετά τις 9 το βράδυ στις φυλακές όπου κρατείτο στην πολιτεία Βιρτζίνια. Εκπρόσωπος της φυλακής δήλωσε ότι ο Τζον Άλλεν Μοχάμεντ, εκτελέστηκε με θανατηφόρο ένεση, ήταν ήρεμος και δεν εκδήλωσε κανένα συναίσθημα. Επίσης δεν έκανε καμία δήλωση. Πολλά μέλη των οικογενειών των θυμάτων του, της δικής του οικογένειας και οι συνήγοροι του παρακολούθησαν την εκτέλεση.

    Προηγουμένως ο κυβερνήτης της Βιρτζίνια, Τιμ Κέιν, αρνήθηκε να δώσει χάρη στον λεγόμενο ελεύθερο σκοπευτή της Ουάσιγκτον. Οι συνήγοροι υπεράσπισης του είχαν ζητήσει απ' τον κυβερνήτη να μετατρέψει την ποινή του Τζον Μοχάμεντ σε ισόβια κάθειρξη με το αιτιολογικό ότι ο πελάτης τους είναι ψυχασθενής.

    [08] Έκκληση της ΑΧΕΠΑ για το σώσιμο μιας παιδικής ζωής

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    11-11-2009

    Η μεγάλη Ελληνοαμερικανική οργάνωση ΑΧΕΠΑ απευθύνει έκκληση στην ομογένεια να ενεργοποιηθεί για να σώσει την ζωή ενός μικρού παιδιού, του Νίκου. Ο Νίκος είναι ένα τρίχρονο αγόρι που στην μικρή διάρκεια της ζωής του έχει υποστεί περισσότερες εγχειρήσεις από πολλοί από εμάς συλλογικά. Γεννήθηκε με ένα καρδιακό ελάττωμα, ουσιαστικά με μισή καρδιά, γεγονός που απαίτησε να του γίνουν πέντε εγχειρήσεις ανοιχτής καρδιάς, από τις οποίες οι δύο έγιναν σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης που απειλούσαν την ζωή του, και η πρώτη λίγο μετά τον ερχομό του στον κόσμο, όταν ήτανε μόλις 10 ωρών. Έκτοτε βρίσκεται συνεχώς κάτω από ιατρική παρακολούθηση και φροντίδα.

    Ο Νίκος έχει δύο γονείς που είναι κυριολεκτικά αφοσιωμένοι σε αυτόν. Ο πατέρας του υπηρετεί στις Αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις και έχει σταλεί στο Ιράκ. Ο Νίκος ζει στην περιοχή της Ουάσιγκτον και σαν παιδί Ελληνορθόδοξης οικογένειας πηγαίνει στο νηπιαγωγείο της ενορίας Αγίας Αικατερίνης, στο προάστιο Άρλινγκτον της πολιτείας Βιρτζίνια, που απέχει κάπου 10 χιλιόμετρα από την Αμερικανική πρωτεύουσα. Κατά την ΑΧΕΠΑ 'το πάντα χαμογελαστό και θαρραλέο αυτό παιδάκι είναι βλαστάρι της καθαρά δικής μας, της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας'.

    Νοσοκομείο Παίδων Φιλαδέλφειας

    Η μητέρα του, Χριστίνα, λέει πως η ίδια και η οικογένεια της συχνά στηρίχτηκαν σε οικονομικές συνεισφορές πονόψυχων ανθρώπων, οι οποίες τους βοήθησαν, ιδιαίτερα όποτε είχαν και την μεγαλύτερη ανάγκη για να τα βγάλουνε πέρα. Μέσω ενός ιδρύματος που ξεκίνησαν μαζί με άλλους γονείς που έχουνε παιδιά με παρόμοιες παθήσεις, και το οποίο λειτουργεί με την επωνυμία 'Μεγάλες Καρδιές για την διάσωση Μικρών Καρδιών', διοργάνωσαν διάφορες εκδηλώσεις (όπως λόγου χάριν ένα ετήσιο Walk-a-Thon) που τους απέφεραν κονδύλια προς ενίσχυση του Νοσοκομείου Παίδων της Φιλαδέλφειας. Το νοσοκομείο αυτό έχει παράσχει στο Νίκο εξαιρετικά ειδικευμένη και στοργική φροντίδα. Κι εκείνος με την σειρά του έχει συμμετάσχει σε τέσσερες ερευνητικές μελέτες του Νοσοκομείου Παίδων της Φιλαδέλφειας με την ελπίδα ότι οι ιατρικές εμπειρίες του ίσως βοηθήσουν άλλους με παρόμοια προβλήματα υγείας στο μέλλον.

    Παρά το ότι το μέλλον του Νίκου είναι αβέβαιο η ΑΧΕΠΑ παροτρύνει τους ομογενείς να προσφέρουν οτιδήποτε ο καθένας μπορείστο Κέντρο Ερευνών Καρδιακών Παθήσεων του Νοσοκομείου Παίδων της Φιλαδέλφειας το οποίο και θεωρείται ένα από τα καλύτερα του κόσμου στους τομείς της έρευνας και της περίθαλψης παιδιών με κληρονομικά καρδιακά προβλήματα. Τα κληρονομικά καρδιακά προβλήματα ευθύνονται για περισσότερους θανάτους νηπίων και μικρών παιδιών από ότι οποιαδήποτε άλλη ασθένεια.

    Κανένας δεν μπορεί να προβλέψει κατά πόσον οι έρευνες που γίνονται τώρα θα έχουν κάποιο άμεσο όφελος για τον Νίκο. Ωστόσο όμως η ΑΧΕΠΑ πιστεύει πως εκείνο που η Ελληνοαμερικανική κοινότητα τουλάχιστον μπορεί να κάνει είναι να διασφαλίσει ότι η ζωή και οι εμπειρίες του Νίκου θα βοηθήσουν άλλα παιδιά με παρόμοια ιατρικά προβλήματα στο μέλλον. Γι αυτό και παροτρύνει την ομογένεια να στείλει δωρεές, μεγάλων ή και μικρών ποσών, στην διεύθυνση: Cardiac Research Center, Children's Hospital of Philadelphia, 34th Street and Civic Center Boulevard, Philadelphia, Pennsylvania 19104. Όσοι προτιμούν μπορούν να κάνουν τις δωρεές του μέσω του Ίντερνετ επικοινωνώντας με την ηλεκτρονική διεύθυνση: donate.CHOP.edu. Πάντως σε όλες τις δωρεές φροντίστε να αναφέρετε In Honor of Niko, Προς Τιμήν του Νίκου. Ο μικρός ομογενής περιμένει την βοήθειά σας.

    [09] Ικανοποίηση Γκάιτνερ για προσπάθειες Ιαπωνικής και Κινεζικής οικονομίας

    11-11-2009

    Τίμοθυ Γκάιτνερ

    Ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομίας, Τίμοθυ Γκάιτνερ, εξέφρασε ικανοποίηση για τις προσπάθειες της Ιαπωνίας και της Κίνας να αυξήσουν την κατανάλωση στο εσωτερικό τους και να μειώσουν την εξάρτηση της ανάπτυξης τους από τις εξαγωγές. Η κυβέρνηση Ομπάμα έχει ζητήσει από Ασιατικές κυβερνήσεις να τονώσουν τις εσωτερικές τους αγορές.

    Κατά την επίσκεψη του στο Τόκιο τη Τετάρτη, ο κ. Γκάιτνερ συνεχάρη τις κυβερνήσεις της Ιαπωνίας και της Κίνας για τα μέτρα που προωθούν με στόχο την αύξηση της εσωτερικής ζήτησης και επεσήμανε ότι είναι ακόμη 'πολύ νωρίς' για περιορισμό των κυβερνητικών μέτρων τόνωσης της οικονομίας, γιατί, όπως είπε, ο ιδιωτικός τομέας δεν είναι ακόμη έτοιμος να ηγηθεί της παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης. Επίσης ο κ. Γκάιτνερ εξέφρασε ικανοποίηση για την δέσμευση του Πεκίνου να υιοθετήσει μια ποιο ευέλικτη προσέγγιση ως προς την ισοτιμία του νομίσματος του.

    [10] Το Πακιστάν επιδιώκει ρόλο στην πολιτική ΗΠΑ προς Αφγανιστάν

    11-11-2009

    Γιοθσούφ Ράζα Γκιλάνι

    Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, Γιουσούφ Ράζα Γκιλάνι, δήλωσε ότι η χώρα του θα ήθελε να βοηθήσει τις ΗΠΑ στην ανάπτυξη της νέας πολιτικής τους στο Αφγανιστάν. Ο κ. Γκιλάνι επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει 'να εμπιστευτούν' το Πακιστάν στην διαδικασία επανεξέτασης της πολιτικής τους και σημείωσε ότι η σταθερότητα του Αφγανιστάν είναι κρίσιμης σημασίας και για τη δική του χώρα.

    Ο Πακιστανός πρωθυπουργός είχε συνομιλίες στην Ισλαμαμπάντ με αντιπροσωπεία του Αμερικανικού Κογκρέσου υπό τον βουλευτή Τζόν Τίρνυ, προέδρου της υποεπιτροπής ασφάλειας και εξωτερικών υποθέσεων.

    Στο μεταξύ ο πρόεδρος Ομπάμα δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν θα αυξήσει τον αριθμό των Αμερικανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν. Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι ο κ. Ομπάμα εξετάζει τέσσερις επιλογές για Αφγανιστάν και συζήτησε τις προτάσεις αυτές τη Τετάρτη με τους συμβούλους του για θέματα ασφάλειας.

    [11] Ημέρα των Βετεράνων Πολέμου στις ΗΠΑ

    11-11-2009

    Ο πρόεδρος Ομπάμα τίμησε την Ημέρα των Βετεράνων Πολέμου την Τετάρτη με παραδοσιακή κατάθεση στεφάνου στο Εθνικό Κοιμητήριο του Άρλινγκτον εις μνήμην των Αμερικανών που έχασαν τη ζωή τους στο όνομα της πατρίδας τους.

    Κατά την ομιλία του σε ειδική τελετή προς τιμήν όχι μόνο των πεσόντων Αμερικανών στρατιωτικών, αλλά και αυτών που υπηρετούν σήμερα τις ΗΠΑ, ο κ. Ομπάμα τόνισε ότι δεν υπάρχει τιμητική διάκριση επάξια των θυσιών των ανδρών και γυναικών των Αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.

    Η Ημέρα των Βετεράνων θεσπίστηκε προς τιμήν της συμφωνίας εκεχειρίας που έδωσε τέλος στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.Η συμφωνία είχε επιτευχθεί 'την 11η ώρα, της 11ης μέρας, του 11ου μήνα του χρόνου'.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 12 November 2009 - 2:18:28 UTC