Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 09-11-12

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νετανιάχου: Το Ισραήλ διατεθειμένο για συνομιλίες με Συρία
  • [02] Λευκός Οίκος: Όχι επ' αόριστον η παρουσία στο Αφγανιστάν
  • [03] Επίσκεψη Κύπριου Υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα
  • [04] Ο Πρέσβης Βασίλης Κασκαρέλης για τον δισταγμό του ΝΑΤΟ να συμβάλει περισσότερο στο Αφγανιστάν

  • [01] Νετανιάχου: Το Ισραήλ διατεθειμένο για συνομιλίες με Συρία

    12-11-2009

    Βενιαμίν Νετανιάχου

    Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Βενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε ότι η κυβέρνηση του είναι διατεθειμένη να ξαναρχίσει ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Συρία χωρίς όρους. Ανώτερος σύμβουλος του κ. Νετανιάχου δήλωσε ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός εκδήλωσε τη διάθεση του για συνομιλίες με τη Συρία κατά τις συνομιλίες που είχε στο Παρίσι με τον Γάλλο πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί. Ο κ. Σαρκοζί θα συναντηθεί με τον Σύρο πρόεδρο, Μπασάρ Αλ Ασσάντ τη Παρασκευή.

    Παράλληλα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Συρίας SANA φέρει τον κ. Άσσαντ να δηλώνει ότι 'αντίσταση' αλλά και διαπραγματεύσεις αποτελούν κλειδιά για την επίτευξη ειρήνης στη Μέση Ανατολή.

    Πέρυσι το Ισραήλ και η Συρία είχαν 4 γύρους έμμεσων διαπραγματεύσεων, οι οποίες διακόπηκαν μετά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας. Πάντως ο κ. Νετανιάχου έχει δηλώσει ότι το Ισραήλ δεν πρόκειται να επιστρέψει τα Υψώματα του Γκολάν.

    [02] Λευκός Οίκος: Όχι επ' αόριστον η παρουσία στο Αφγανιστάν

    12-11-2009

    Ο πρόεδρος Ομπάμα είχε συνάντηση στο Λευκό Οίκο με την ομάδα του για θέματα εθνικής ασφάλειας για να εξετάσει το αν θα πρέπει να αυξήσει τον αριθμό Αμερικανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν. Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε μετά την συνεδρίαση ότι ο κ. Ομπάμα θέλει να καταστήσει ξεκάθαρο στην κυβέρνηση του Αφγανιστάν ότι η παρουσία των ΗΠΑ στη χώρα δεν θα συνεχιστεί 'επ' αόριστον'.

    Ο Λευκός Οίκος δήλωσε επίσης ότι ο Αμερικανός πρόεδρος εξετάζει 4 προτάσεις για την βελτίωση της κατάστασης στο Αφγανιστάν. Αλλά Αμερικανοί αξιωματούχοι τονίζουν ότι ο κ. Ομπάμα δεν έχει ακόμη λάβει απόφαση επί των υποβεβλημένων προτάσεων.

    Παράλληλα ο διοικητής της Αμερικανικής Κεντρικής Διοίκησης, στρατηγός Ντέηβιντ Πετρέους, δήλωσε ότι πιστεύει πως θα ληφθεί σύντομα η τελική απόφαση για το ενδεχόμενο αποστολής περισσότερων στρατιωτών στο Αφγανιστάν.

    Στο μεταξύ, οι εφημερίδες WashingtonPost και NewYorkTimes φέρουν ανώτερους Αμερικανούς αξιωματούχους να δηλώνουν ότι ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, Κάρλ Άικενμπερρυ, εξέφρασε επιφυλάξεις για την ανάπτυξη επιπρόσθετων δυνάμεων στη χώρα.

    [03] Επίσκεψη Κύπριου Υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Αθήνα

    12-11-2009

    Μάρκος Κυπριανού

    'Αντικειμενικά, αυστηρά και χωρίς εκπτώσεις και με γνώμονα το Εθνικό συμφέρον, θα αξιολογηθεί τον Δεκέμβριο από την Ευρωπαϊκή Ένωση η Τουρκία. Όσο για το Κυπριακό είναι ανάγκη Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να συζητήσουν ελεύθερα για το κοινό τους μέλλον, χωρίς τεχνητά χρονοδιαγράμματα και απειλές περί τελευταίας ευκαιρίας που κρίνονται όχι μόνο αντιπαραγωγικές για τις εξελίξεις, αλλά και απορριπτέες'.

    Οι δηλώσεις ανήκουν στο Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών, Δημήτρη Δρούτσα, που έκανε μετά την συνάντησή του στην Αθήνα με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου, Μάρκο Κυπριανού.

    Ο Κύπριος Υπουργός με την σειρά του αναφέρθηκε στην στενή συνεργασία της Κύπρου με την Ελλάδα και συμφώνησε με τον κ. Δρούτσα λέγοντας ότι 'το σημαντικό είναι να βρεθεί η βιώσιμη λύση και ότι δεν χρειάζονται αυστηρά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησία όπως το 2004 που οδήγησαν σε αποτυχία'.

    Ο κ. Κυπριανού αναφερόμενος ακόμη στην Τουρκία είπε ότι αυτή έχει δημιουργήσει το πρόβλημα και 'γι αυτό χρειάζονται έμπρακτες χειρονομίες από την πλευρά της, όχι μόνο προθέσεις. Η Κύπρος στηρίζει την δυνατότητα ένταξης της Τουρκίας, αλλά θέλουμε έμπρακτη συμμόρφωση διαφορετικά θα υπάρξουν επιπτώσεις'.

    Τέλος ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών δεν παρέλειψε να επαναλάβει: 'Αν θέλει η Τουρκία να διευκολύνει τον εαυτό της για το ενταξιακό θα πρέπει να συμβάλει θετικά για την λύση του Κυπριακού, αλλά δεν έχει όμως δώσει δείγματα γραφής ότι έχει εποικοδομητική στάση'.

    Σε ερώτηση για την πρόταση της Βρετανίας να παραχωρήσει μέρος των εδαφών των βάσεών της σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού, ο κ. Κυπριανού τόνισε: 'Νομίζω ότι από μόνη της η λύση του Κυπριακού και η επανένωση της χώρας μας είναι ικανοποιητικό κίνητρο. Η θέση της κυβέρνησης για τις βάσεις είναι γνωστή, θα μελετήσουμε την πρόταση, αλλά αυτό έτσι κι αλλιώς θα ακολουθήσει την λύση'.

    Ο κ. Κυπριανού συναντήθηκε και με τον Πρωθυπουργό κ. Παπανδρέου με τον οποίο συζήτησε τις εξελίξεις εν όψει του κρίσιμου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου, ενώ είχε ακόμη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Καραμανλή.

    [04] Ο Πρέσβης Βασίλης Κασκαρέλης για τον δισταγμό του ΝΑΤΟ να συμβάλει περισσότερο στο Αφγανιστάν

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    12-11-2009

    Βασίλης Κασκαρέλης

    Ο Πρέσβης της Ελλάδας στις Ηνωμένες Πολιτείες, Βασίλης Κασκαρέλης, σε συνέντευξή του προς στην έγκυρη εφημερίδα Washington Times της Αμερικανικής πρωτεύουσας, εκτίμησε ότι ο δισταγμός του ΝΑΤΟ να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο στο Αφγανιστάν οφείλεται εν μέρει στο δεδομένο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παραδοσιακά παρέχουν αμυντική ασπίδα στους συμμάχους τους και το γεγονός αυτό επί δεκαετίες επέτρεπε σε Ευρωπαϊκές χώρες να επικεντρώνουν την προσοχή σε κοινωνικά αντί αμυντικά προγράμματα.

    Το σχετικό άρθρο του δημοσιογράφου Eli Lake, ο οποίος πήρε την συνέντευξη, αναφέρει ότι ο Έλληνας πρέσβης πιστεύει πως οι περισσότερες Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις υποστηρίζουν τον πόλεμο στο Αφγανιστάν αλλά δεν έχουν την στρατιωτική υποδομή για να συμβάλουν ως ισότιμοι εταίροι επειδή στα τελευταία 50 χρόνια, κάτω από μια Αμερικανική ομπρέλα στρατιωτικής άμυνας, ασφάλειας και σταθερότητας, πολλές από τις σήμερα οικονομικά προηγμένες Ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία, η Γερμανία και τα Σκανδιναβικά κράτη, διοχέτευαν όσο το δυνατόν μεγαλύτερα δημόσια κονδύλια στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας για προγράμματα ιατρικής περίθαλψης και συνταξιοδότησης των πολιτών.

    Σύμφωνα με τον Πρέσβη κ. Κασκαρέλη το όλο σύστημα αναδύθηκε από τα συντρίμμια του Δευτέρου Παγκόσμιου Πολέμου και δίχως την βοήθεια που πρόσφεραν οι Ηνωμένες Πολιτείες χώρες όπως η Ελλάδα δεν θα ήτανε τόσο ανεξάρτητες και δημοκρατικές όσο είναι σήμερα. Αλλά επί του προκειμένου τόνισε πως είναι πολύ δύσκολο να επιδιωχθεί τώρα οποιαδήποτε αναπροσαρμογή. Μπορείτε να φανταστείτε, αναρωτήθηκε, τι θα γίνονταν αν μια κυβέρνηση έλεγε στους πολίτες της ότι θα τους καλύπτει μόνον το 80% των ιατρικών εξόδων τους, αντί του 100% που καλύπτει τώρα, προκειμένου το υπόλοιπο 20% να διατεθεί για την αναβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεών της, ώστε να εξυπηρετηθούν καλύτερα οι ανάγκες του ΝΑΤΟ και του πολέμου στο Αφγανιστάν; Η ιδέα αυτή από μόνη της θα μπορούσε να προκαλέσει θύελλα λαϊκών αντιδράσεων.

    Ο Έλληνας πρέσβης επισήμανε ότι επί προεδρίας Τζωρτζ Μπους οι Ηνωμένες Πολιτείες δημιούργησαν την εντύπωση ότι μπορούσαν να αναλάβουν όλα τα θέματα πολέμου και ειρήνης στο Ιράκ και το Αφγανιστάν δίχως μεγάλη υποστήριξη από άλλα κράτη. Επίσης είπε πως η ένταση η οποία επικρατούσε στις σχέσεις μεταξύ της κυβέρνησης Μπους και της Ρωσίας απέβη σε βάρος των Αμερικανικών προσπαθειών τόσο στο Ιράκ όσο και στο Αφγανιστάν κι αυτό, κατά την έκφρασή του, γιατί 'δεν μπορείς να κάνεις πολλά στην περιοχή του Καυκάσου και της Κεντρικής Ασίας δίχως συνεργασία με τους Ρώσους, οι οποίοι απλούστατα βρίσκονται εκεί'.

    Ο κύριος Κασκαρέλης είπε ότι συμφωνεί με την απόφαση που πήρε η κυβέρνηση Ομπάμα να αλλάξει τα σχέδια που είχαν εκπονηθεί επί ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης για την εγκατάσταση αντιπυραυλικού αμυντικού συστήματος στην Πολωνία και την Τσεχική Δημοκρατία. Εξήρε επίσης την κυβέρνηση Ομπάμα για την προθυμία της να διαβουλεύεται με άλλα κράτη γύρω από σημαντικά θέματα εξωτερικής πολιτικής και τόνισε ότι η Ελλάδα θέλει να συμβάλει σε υποθέσεις όπως η προσπάθεια για ειρηνική διευθέτηση της διαμάχης Ισραήλ-Αράβων, οι οποίες δεν εμπίπτουν στην παραδοσιακά Ελληνική ατζέντα των θεμάτων Κύπρου, Τουρκίας και Βαλκανίων.

    Ο κύριος Κασκαρέλης αναφέρθηκε τέλος στις στενές επαφές που έχουν αναπτυχθεί στα τελευταία 10-15 χρόνια ανάμεσα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως και το Βατικανό. Όπως είπε, ο μεταξύ τους συνεχιζόμενος διάλογος έχει αποφέρει ορισμένα αποτελέσματα που αν και δεν είναι συγκλονιστικά είναι εν τούτοις θετικά. Κι αυτό τον κάνει να ευελπιστεί ότι 'κάποια μέρα στο μέλλον θα μπορούμε να μιλάμε για ενδεχόμενη επανένωσης των δύο εκκλησιών, της Ανατολικής Ρώμης και της Δυτικής Ρώμης'.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 13 November 2009 - 2:18:24 UTC