Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 09-11-17

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ανησυχίες ΔΥΑΕ για ενδεχόμενες μυστικές δραστηριότητες Ιράν
  • [02] Προβλέψεις Μπερνάνκι για μέτρια ανάπτυξη
  • [03] Οι Παλαιστίνιοι ζητούν υποστήριξη της Ε.Ε για ίδρυση ανεξάρτητου κράτους
  • [04] Η Σάρα Πέιλιν 'Κόντρα στο Ρεύμα'
  • [05] Στα 49 εκ. ο αριθμός των αμερικανών που δεν έχουν πρόσβαση σε αρκετή τροφή
  • [06] Οικονομικές σχέσεις στο επίκεντρο των συνομιλιών Ομπάμα-Χου στο Πεκίνο
  • [07] Πρέπει να επιλυθούν οι διαφορές Ελλάδας-Τουρκίας

  • [01] Ανησυχίες ΔΥΑΕ για ενδεχόμενες μυστικές δραστηριότητες Ιράν

    17-11-2009

    Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας εκφράζει ανησυχίες ότι το Ιράν μπορεί ακόμη να διατηρεί μυστικές πυρηνικές εγκαταστάσεις και να κρύβει λεπτομέρειες του πυρηνικού του προγράμματος.Έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας αναφέρει πως το γεγονός ότι το Ιράν έκρυβε το εργοστάσιο επεξεργασίας ουρανίου κοντά στην Κόμ, εγείρει ερωτήματα για την πιθανότητα και άλλων τέτοιων μυστικών εγκαταστάσεων. Τα υπάρχοντα στοιχεία δείχνουν ότι η κατασκευή των εγκαταστάσεων στην Κομ ξεκίνησε το 2002, ενώ το Ιράν ισχυρίζεται ότι ξεκίνησε το 2007. Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας δηλώνει ότι η απόκρυψη από μέρους του Ιράν, έως το Σεπτέμβριο, της ύπαρξης των εγκαταστάσεων έρχεται σε αντίθεση με τις διεθνείς υποχρεώσεις της Τεχεράνης.

    Εδώ στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Ίαν Κέλλυ, ζήτησε απ' το Ιράν να συμμορφωθεί πλήρως με τις διεθνείς του δεσμεύσεις και να αποδείξει ότι θέλει να γίνει υπεύθυνο μέλος της διεθνούς κοινότητας.

    [02] Προβλέψεις Μπερνάνκι για μέτρια ανάπτυξη

    17-11-2009

    Μπεν Μπερνάκι

    Ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ Μπεν Μπερνάκι προβλέπει μέτρια ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας με μειωμένο πληθωρισμό. Στα πλαίσια ομιλίας του στη Νέα Υόρκη ο κ. Μπερνάκι είπε ότι οι σημαντικές οικονομικές προκλήσεις παραμένουν, συμπεριλαμβανομένης και της έλλειψης ρευστότητας και της ανεργίας, την οποία χαρακτήρισε 'πολύ υψηλή'.

    Ο Επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας δεν άφησε να εννοηθεί ότι η Φεντ θα αυξήσει το δανειοδοτικό τηςεπιτόκιο. Τα χαμηλά επιτόκια στοχεύουν στη ενίσχυση της οικονομίας δημιουργώντας εύκολες συνθήκες δανεισμού για τις εταιρείες, αλλά μειώνουν παράλληλα και την αξία του δολαρίου.

    Ο κ. Μπερνάκι είπε ότι η Κεντρική Τράπεζα θα προσπαθήσει να πείσει επενδυτές ότι θα 'προσέξει' την δύναμη του αμερικανικού νομίσματος.

    Πρόσφατη έκθεση του Υπουργείου Εμπορίου δείχνει αύξηση των πωλήσεων λιανικής κατά 1, 4% τον Οκτώβριο λόγω της αύξησης των πωλήσεων αυτοκινήτων. Οι πωλήσεις όλων των ειδών είχαν σημειώσει πτώση τον Σεπτέμβριο.

    [03] Οι Παλαιστίνιοι ζητούν υποστήριξη της Ε.Ε για ίδρυση ανεξάρτητου κράτους

    17-11-2009

    Σαέμπ Ερεκάτ

    Ο κύριος διαπραγματευτής των Παλαιστινίων, Σαέμπ Ερεκάτ, δήλωσε ότι οι Παλαιστίνιοι έχουν ζητήσει την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην προσπάθεια τους να αποκτήσουν ανεξάρτητο κράτος χωρίς την συγκατάθεση του Ισραήλ.Ο κ. Ερεκάτ δήλωσε ότι υπέβαλε το αίτημα τη Δευτέρα ζητώντας απ' την Ευρωπαϊκή Ένωση να υποστηρίξει πρόταση που ζητά από τα Ηνωμένα Έθνη να αναγνωρίσουν ένα ανεξάρτητο Παλαιστινιακό κράτος.Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι σύμβουλος του ειδικού απεσταλμένου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μέση Ανατολή, ανέφερε ότι οι Ευρωπαίοι Υπουργοί Εξωτερικών θα εξετάσουν τη πρόταση κατά την προγραμματισμένη συνεδρίαση τους σήμερα Τρίτη.

    Επίσης ο κ. Ερεκάτ δήλωσε στο ραδιόφωνο του Ισραηλινού στρατού ότι οι Παλαιστίνιοι έχουν αρχίσει να χάνουν τις ελπίδες τους ότι θα μπορέσουν να υλοποιήσουν την επιθυμία τους για ανεξάρτητο κράτος μέσω ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με το Ισραήλ.

    Πάντως, την Κυριακή ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Βενιαμίν Νετανιάχου, προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε μονομερής ενέργεια από μέρους των Παλαιστινίων θα αναγκάσει το Ισραήλ να απαντήσει ανάλογα, αλλά δεν διευκρίνισε τι εννοούσε.

    [04] Η Σάρα Πέιλιν 'Κόντρα στο Ρεύμα'

    17-11-2009

    Tα απομνημονεύματα της πρώην υποψήφιας αντιπροέδρου των Ρεπουμπλικανών, Σάρα Πέιλιν, κυκλοφορούν από σήμερα στα βιβλιοπωλεία των ΗΠΑ.

    Το βιβλίο της με τίτλο βGoing Rogueβ, που σε ελεύθερη μετάφραση μπορεί να αποδοθεί 'Κόντρα στο Ρεύμα', κάνει την εμφάνισή του από σήμερα στα βιβλιοπωλεία, αλλά έχει ήδη φτάσει στη κορυφή καταλόγων μπεστ σελερ.

    Στο βιβλίο της η κ. Πέιλιν κατηγορεί την προεκλογική εκστρατεία Μακέην ότι την απέτρεπε απ' το να μιλά σε μέσα ενημέρωσης και απέρριψε το ενδεχόμενο ομιλίας της μετά την ήττα του Ρεπουμπλικανικού ψηφοδελτίου στις προεδρικές εκλογές του 2008.Επίσης κατηγορεί την προεκλογική εκστρατεία Μακέιν ότι την χρέωσε 50.000 δολάρια για τα έξοδα της διερεύνησης που έγινε για να προταθεί στο αξίωμα του αντιπροέδρου. Σύμβουλοι του κ. Μακέιν διαψεύδουν τις καταγγελίες αυτές.

    Η Σάρα Πέιλιν περιγράφει τον εαυτό της σαν μία καθόλα αμερικανίδα μητέρα, που ξοδεύει χρόνο πηγαίνοντας τα παιδιά της σε παιχνίδια χόκεϊ και η οποία δέχτηκε πυρά αλλά και επαίνους όταν αναδείχτηκε από κυβερνήτης της Αλάσκα στη διεθνή πολιτική σκηνή.

    [05] Στα 49 εκ. ο αριθμός των αμερικανών που δεν έχουν πρόσβαση σε αρκετή τροφή

    17-11-2009

    Νέα έκθεση του Αμερικανικού Υπουργείου Γεωργίας αναφέρει ότι ο αριθμός των αμερικανών που δεν έχουν πρόσβαση σε αρκετή τροφή αυξήθηκε στα 49 εκατομμύρια.

    Η έκθεση δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα και σύμφωνα με αυτήν το 14,6% των αμερικανικών νοικοκυριών το 2008 δεν είχαν αρκετά τρόφιμα. Το 2007 το ποσοστό ανέρχονταν στο 11%.

    Η έκθεση επίσης δείχνει ότι αυξήθηκαν απότομα τα νοικοκυριά με παιδιά που δεν σιτίζονταν αρκετά. Τέσσερα εκατομμύρια παραπάνω παιδιά υπέφεραν από ελλιπή διατροφή το 2008.

    Σε γραπτή του ανακοίνωση ο Πρόεδρος Ομπάμα χαρακτήρισε την έκθεση 'ανησυχητική' και πρόσθεσε ότι η Αμερικανική κυβέρνησή είναι προσηλωμένη στο να αντιστρέψει αυτή τη πραγματικότητα. Ο Αμερικανός Πρόεδρος είπε ότι προτεραιότητά του είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας έτσι ώστε να μειωθεί η οικονομική στενότητα στις οικογένειες.

    Ο Υπουργός Γεωργίας των ΗΠΑ, Τομ Βίλσακ, δήλωσε ότι η κατάσταση θα ήταν χειρότερη χωρίς τα κρατικά προγράμματα επισιτιστικής βοήθειας. Τόσο ο κ. Βίλσακ, όσοκαι ο Πρόεδρος Ομπάμα επεσήμαναν ότι συνεργάζονται με το Κογκρέσο για να διασφαλίσουν ότι τα παιδιά έχουν πρόσβαση σε δωρεάν γεύματα στο σχολείο και στη βελτίωση της θρεπτικής αξίας αυτών των γευμάτων.

    [06] Οικονομικές σχέσεις στο επίκεντρο των συνομιλιών Ομπάμα-Χου στο Πεκίνο

    17-11-2009

    Ο Πρόεδρος Ομπάμα πραγματοποιεί δεύτερο γύρο συνομιλιών με τον Κινέζο ομόλογό του Χου Ζιντάο, στο Πεκίνο, καθώς οι δύο πλευρές εξετάζουν δύσκολα οικονομικά και άλλα θέματα. Σήμερα, ο πρόεδρος Χού καλωσόρισε επίσημα τον Αμερικανό Πρόεδρο με πανηγυρική τελετή στην Μεγάλη Αίθουσα του Λαού.

    Κατά την έναρξη των συνομιλιών με τον Κινέζο πρόεδρο, ο κ. Ομπάμα δήλωσε στον κ. Χου ότι πιστεύει πως ο επί της ουσίας διάλογος είναι σημαντικός όχι μόνο για τις ΗΠΑ και την Κίνα, αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο. Ο κ. Χού δήλωσε στον κ. Ομπάμα ότι προσβλέπει σε μια εις βάθος σχέση με τις ΗΠΑ. Αναμένεται ότι σήμερα οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν θέματα εμπορίου, την επίμαχη νομισματική πολιτική της Κίνας, θέματα περιβάλλοντος καθώς και τα πυρηνικά προγράμματα του Ιράν και της Βόρειας Κορέας. Σύμβουλοι του Λευκού Οίκου δηλώνουν ότι ο κ. Ομπάμα θα εγείρει παράλληλα θέματα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Τη Δευτέρα σε επαφή του με φοιτητές στη Σαγκάη, ο πρόεδρος Ομπάμα επεσήμανε ότι υποστηρίζει ελεύθερη πρόσβαση όλων στο διαδίκτυο και αναφέρθηκε στα 'πανανθρώπινα δικαιώματα', όπως τα χαρακτήρισε, της πολιτικής έκφρασης, της θρησκευτικής ελευθερίας και της ελευθερίας της έκφρασης.

    Στο μεταξύ, νέα σφυγμομέτρηση της κοινής γνώμης στις ΗΠΑ δείχνει ότι η πλειοψηφία των Αμερικανών θεωρεί την Κίνα οικονομική απειλή και πηγή άνισου ανταγωνισμού με τις Αμερικανικές επιχειρήσεις. Η σφυγμομέτρηση έδειξε ότι το 70% των ερωτηθέντων θεωρεί την Κίνα οικονομική απειλή, ενώ τα δύο-τρίτα πιστεύουν ότι το Πεκίνο αποτελεί πηγή άνισου ανταγωνισμού. Μόνο το 25% περίπου των ερωτηθέντων βλέπουν την Κίνα σαν τεράστια αγορά για τα Αμερικανικά προϊόντα. Επίσης το 51% των ερωτηθέντων θεωρούν την Κίνα στρατιωτική απειλή.

    [07] Πρέπει να επιλυθούν οι διαφορές Ελλάδας-Τουρκίας

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Λουξεμβούργο

    17-11-2009

    Άντερς Φογκ Ράσμουνσεν

    Απρόσμενη παρέμβαση για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση έκανε μετά το τέλος της Συνόδου των Υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών στις Βρυξέλλες ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουνσεν.

    O κ. Ράσμουσεν δήλωσε ότι οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να συμβάλουν ώστε να επιλυθούν οι διαφορές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, εξ αιτίας των οποίων δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία για καλύτερη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας στο Αφγανιστάν.

    'Χρειάζονται ρεαλιστικές λύσεις' σημείωσε ο κ. Ράσμουνσεν επισημαίνοντας ότι όσο διαρκεί το πρόβλημα το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να προστατεύσει τις δυνάμεις της Ε.Ε που έχουν αναλάβει την εκπαίδευση των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας.

    Το πρόβλημα στο ΝΑΤΟ έχει ως εξής: αφενός η Τουρκία που δεν επιτρέπει την σύναψη επισήμων σχέσεων συνεργασίας μεταξύ ΝΑΤΟ και ΕΕ καθώς δεν αναγνωρίζει την Κύπρο και από την άλλη πλευρά, οι ευρωπαϊκές χώρες, με πρώτες την Κύπρο και την Ελλάδα, που υπό αυτές τις συνθήκες δεν επιτρέπουν το άνοιγμα νέων κεφαλαίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, γεγονός που ενοχλεί την Άγκυρα.

    Στην Σύνοδο μετείχε και ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος που δεν αναφέρθηκε καθόλου σε πιέσεις, μετά το τέλος των εργασιών, σημειώνοντας μόνο ότι στις σχέσεις ΕΕ και ΝΑΤΟ υπάρχουν νέα δεδομένα λόγω της εφαρμογής της Νέας Συνθήκης της Λισσαβόνας.

    Πιο αναλυτικά όμως για το Αφγανιστάν ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ' Είναι κοινή συνείδηση πια στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ πως το μεγάλο πρόβλημα του Αφγανιστάν είναι η δημοκρατική νομιμοποίηση της κυβέρνησης Καρζάι, η καταπολέμηση της διαφθοράς και η επιτάχυνση των διαδικασιών για την εγκαθίδρυση μια πραγματικής αφγανικής κυριαρχίας.Έχει λοιπόν μεγάλη σημασία να δοθεί έμφαση στις διαδικασίες θεσμικής διαπαιδαγώγησης και αναβάθμισης σε διαδικασίες συγκρότησης ενός κράτους στο Αφγανιστάν'.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 18 November 2009 - 2:18:20 UTC