Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 09-11-20

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΗΠΑ-Κίνα: Σχέση αλληλεξάρτησης
  • [02] Η Ευρώπη αποφάσισε: Πρόεδρος ο Βαν Ρομπουί
  • [03] Περικοπές και στην ΑΟL
  • [04] Συνεδρίαση στις Βρυξέλλες για τα πυρηνικά του Ιράν
  • [05] Δεσμεύσεις Καρζάι για πάταξη της διαφθοράς
  • [06] Δοκιμαστική ψηφοφορία για μεταρρυθμίσεις στο σύστημα υγείας
  • [07] Ο Στήβεν Μπόσγουωρθ στη Βόρεια Κορέα

  • [01] ΗΠΑ-Κίνα: Σχέση αλληλεξάρτησης

    Άννα Καραγιαννοπούλου

    Ουάσιγκτον

    20-11-2009

    Με την επίσημη πρώτη επίσκεψη του αυτή την εβδομάδα στη Κίνα, ο πρόεδρος Ομπάμα έριξε το φως της δημοσιότητας στις εξαιρετικά σημαντικές Σινο-Αμερικανικές οικονομικές σχέσεις που κατά μεγάλο μέρος διαμορφώνουν την ευρύτερη συνεργασία της Ουάσιγκτον με το Πεκίνο.

    Δεν σημειώθηκε συγκλονιστική πρόοδος στην σύνοδο κορυφής ΗΠΑ-Κίνας στο Πεκίνο, αλλά οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν ότι θα συνεργαστούν για την αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων και εξέφρασαν την ελπίδα για περαιτέρω ενίσχυση των μεταξύ τους σχέσεων.

    Ο Πρόεδρος Ομπάμα με τον κινέζο ομόλογό του Χου Ζιντάο

    Αλλά σε οικονομικό επίπεδο είναι ήδη ξεκάθαρο ότι οι δύο χώρες εξαρτώνται έντονα η μια απ' την άλλη. Από τα εμπορικά κέντρα των ΗΠΑ γεμάτα με προϊόντα κατασκευασμένα στη Κίνα, μέχρι τα Κινεζικά εργοστάσια όπου κατασκευάζονται, ή συναρμολογούνται αυτά τα προϊόντα, και παρά την διεθνή οικονομική κρίση, οι ΗΠΑ παραμένουν ο πλέον φερέγγυος πελάτης του Πεκίνου και η Κίνα παραμένει ο μεγαλύτερος αγοραστής του Αμερικανικού δημοσιονομικού χρέους.

    Η απροθυμία της Κίνας να υιοθετήσει χρηματιστηριακά προϊόντα υψηλού ρίσκου, την προστάτεψε, κατά κάποιο τρόπο, απ' την διεθνή οικονομική ύφεση, αλλά παράλληλα άλλαξε σημαντικά και την σχέση της με τις ΗΠΑ παρατηρεί ο οικονομολόγος, Νίκολας Λάρντυ.

    Νίκολας Λάρντυ

    'Οι Κινέζοι τώρα μας κάνουν διαλέξεις', επισημαίνει ο Λάρντυ 'ότι πρέπει να μειώσουμε το έλλειμμα και να τονώσουμε την αξία του δολαρίου, με άλλα λόγια έχουν αντιστραφεί οι όροι του παιχνιδιού'.

    Αναμένεται πως η οικονομία της Κίνας θα αναπτυχθεί κατά πάνω από 8% φέτος και η ανθεκτικότητα του στην οικονομική κρίση έχει καταστήσει πλέον το Πεκίνο παίχτη κλειδί σε διεθνή θέματα. Είναι πολλές οι φωνές που κατηγορούν την κυβέρνηση Ομπάμα ότι καταβάλλει συνειδητές προσπάθειες για να μην προσβάλει το Πεκίνο. Όμως οι εθνοτικές διαμάχες, το θέμα της ελευθερίας του θρησκεύματος και ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα είναι θέματα που οι ΗΠΑ πρέπει να συνεχίσουν να εγείρουν στο Πεκίνο, τονίζει ο αναλυτής Ράντι Σράιβερ της ερευνητικής οργάνωσης Project 2049 με έδρα την Ουάσιγκτον. 'Υποτίθεται πως αυτά τα θέματα', λέει ο Σράιβερ 'αποτελούν εμπόδιο στη συνεργασία. Πιστεύω ότι η Κίνα έχει τόσα πολλά συμφέροντα στην οικονομική κατάσταση που θα συνεργαστεί ανεξάρτητα απ' το τι εμείς θα κάνουμε γι' αυτά τα θέματα'.

    Νίκολας Σεϊστσέινι

    Η ισοτιμία του Κινεζικού νομίσματος είναι ένα ακόμη επίμαχο ζήτημα. Η Κίνα κατηγορείται ότι κρατά την ισοτιμία του νομίσματος της χαμηλά για να διατηρήσει τις εξαγωγές της φθηνές. Κατά την προεκλογική εκστρατεία ο κ. Ομπάμα κατηγορούσε το Πεκίνο για κακόβουλες νομισματικές μεθοδεύσεις, αλλά σήμερα το Αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών εκφράζει μόνο 'σοβαρή ανησυχία' για την 'προσαρμοστικότητα' του Κινεζικού νομίσματος. Πάντως ο Νίκολας Σεϊστσέινι του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών δηλώνει ότι η φαινομενικά επιεικέστερη προσέγγιση του Πεκίνου από μέρους της Ουάσιγκτον, δεν είναι και τόσο επιεικής. 'Η κυβέρνηση Ομπάμα φαίνεται να ασχολείται λιγότερο με θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων', λέει ο Σεϊστσέινι 'και να δίνει έμφαση περισσότερο σε θέματα οικονομίας και περιβάλλοντος. Από την άλλη όμως ασκεί πιέσεις με δασμούς στα ελαστικά και σε προϊόντα χάλυβα. Πρόκειται για ισορροπία του τι επιλέγει κανείς να τονίσει στους Κινέζους'.

    Ντάγκλας Σπέλμαν

    Αλλά αυτές ακριβώς οι επιλογές είναι που εγείρουν ερωτήματα για το ποια απ' τις δύο χώρες χρειάζεται την άλλη περισσότερο. Όπως λέει ο Ντάγκλας Σπέλμαν, του Κέντρου Woodrow Wilson: 'Πριν 10 χρόνια' παρατηρεί ο Σπέλμαν 'θα έλεγα ότι η Κίνα μας χρειαζόταν περισσότερο απ' ότι την χρειαζόμαστε εμείς, αλλά σήμερα πρόκειται για σχέση αλληλεξάρτησης, ιδιαίτερα στον οικονομικό τομέα'.

    Πάντως αναλυτές τονίζουν ότι τα αποτελέσματα του ταξιδιού του προέδρου Ομπάμα στην Κίνα θα κριθούν απ' το αν η Ουάσιγκτον και το Πεκίνο μπορέσουν να αναπτύξουν καλύτερες σχέσεις και από το αν η ανεκτικότητα των ΗΠΑ σε ορισμένα θέματα θα παράγει ξεκάθαρα αποτελέσματα σε άλλα θέματα που ενδιαφέρουν τις ΗΠΑ.

    [02] Η Ευρώπη αποφάσισε: Πρόεδρος ο Βαν Ρομπουί

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Λουξεμβούργο

    20-11-2009

    Χέρμαν βαν Ρομπουί

    Η Συμφωνία των 27 για την ανάδειξη του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ύπατου Εκπροσώπου Εξωτερικής Πολιτικής επήλθε συντομότερα από κάθε πρόβλεψη. Έτσι γύρω στις 10 το βράδυ η Σουηδική Προεδρία ανήγγειλε αυτό που είχε γίνει από πού νωρίτερα γνωστό.

    Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης με θητεία δυόμισι ετών, επελέγη ο Πρωθυπουργός του Βελγίου, Χέρμαν Βαν Ρομπουί και για τη θέση του Αντιπρόεδρου της Ένωσης αλλά και Ευρωπαίου Υπουργού Εξωτερικών επελέγη η νυν επίτροπος υπεύθυνη για το Εμπόριο Βρετανίδα, Κάθριν Αστον.

    Ο πρώτος Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μια προσωπικότητα με χαμηλό προφίλ αλλά με διαπραγματευτικές δυνατότητες και ικανότητα να επιτυγχάνει την συναίνεση, στην πρώτη του δήλωση είπε 'ότι θα ακούει όλα τα κράτη-μέλη τονίζοντας ότι παρόλο που η ενότητα είναι η δύναμή μας η ποικιλομορφία μας παραμένει η δύναμή μας'. Ο Χερμαν βαν Ρομπουί θα αναλάβει τα καθήκοντά του την 1η Ιανουαρίου.

    Για την επιλογή του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μίλησε για 'σημαντική μέρα' και εξέφρασε την ελπίδα οτι η Ευρώπη θα μπορεί να μιλάει πιο ουσιαστικά, πιο αποτελεσματικά, με φωνή ισχυρή στο διεθνή στίβο προασπίζοντας τα συμφέροντα των λαών των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης'.

    Ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε επίσης απο τις Βρυξέλλες την επιλογή του για τη θέση του νέου έλληνα επιτρόπου στην νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή: 'Έχουμε επιλέξει έχω επιλέξει ένα πρόσωπο το οποίο έχει μεγάλη προσφορά στην ελληνική πολιτική ζωή, πολλούς αγώνες για την δημοκρατία και είμαι σίγουρος οτι θα προσφέρει και στην Ευρώπη από όποια θέση κι αν αναλάβει στην Επιτροπή. Είναι η Μαρία Δαμανάκη'.

    [03] Περικοπές και στην ΑΟL

    20-11-2009

    Η γνώστη εταιρία παροχής υπηρεσιών στο διαδίκτυοAmerica on Line ανακοίνωσε περικοπή του ενός τρίτου του προσωπικού της, που ισοδυναμεί με περίπου 2.300 εργαζόμενους. Η ΑΟL αναφέρθηκε σε κάθετη μείωση των εσόδων της από διαφημίσεις και οι περικοπές των θέσεων εργασίας αναμένεται πως θα μειώσουν τα έξοδά της κατά 300 εκατομμύρια δολάρια.

    [04] Συνεδρίαση στις Βρυξέλλες για τα πυρηνικά του Ιράν

    20-11-2009

    Τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφάλειας και η Γερμανία συνεδριάζουν σήμερα στις Βρυξέλλες για να εξετάσουν την άρνηση του Ιράν να δεχτεί πρόταση των ΗΕ για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

    Πριν δύο μέρες ο Υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Μανουσέρ Μοτάκι, δήλωσε ότι η χώρα του δεν πρόκειται να στείλει ουράνιο στο εξωτερικό για εμπλουτισμό, όπως προβλέπει η πρόταση του ΟΗΕ. Το Ιράν δήλωσε ότι θα εξετάσει μόνο την πιθανότητα ανταλλαγής ουρανίου για καύσιμα στο εσωτερικό του Ιράν. Ο εκπρόσωπος του Γαλλικού Υπουργείου Εξωτερικών, Μπερνάρ Βαλερό, δήλωσε ότι οι 6 χώρες θα εξετάσουν σήμερα τις συνέπειες της αρνητικής απάντησης της Τεχεράνης.

    Επίσης ο Πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν αρχίσει συνομιλίες με τους εταίρους τους για τις συνέπειες της άρνησης του Ιράν να δεχτεί την διεθνή πρόταση και σημείωσε ότι συνεχίζει να ελπίζει πως η Τεχεράνη θα δεχτεί τελικά την πρόταση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας.

    [05] Δεσμεύσεις Καρζάι για πάταξη της διαφθοράς

    20-11-2009

    Από την τελετή ορκωμοσίας του Χαμίντ Καρζάι

    Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, δεσμεύτηκε ότι θα καταπολεμήσει την διαφθορά, θα ενισχύσει τις δυνάμεις ασφάλειας της χώρας του και θα πατάξει την διακίνηση ναρκωτικών κατά την δεύτερη θητεία του στην προεδρεία. Κατά την ομιλία του μετά την τελετή ορκωμοσίας του στο προεδρικό μέγαρο στη Καμπούλ, ο κ. Καρζάι χαρακτήρισε τη διαφθορά 'εξαιρετικά επικίνδυνο πρόβλημα' και δεσμεύτηκε ότι θα λάβει μέτρα κατά όσων παραβιάζουν τους νόμους της χώρας και το σύνταγμα.

    Επίσης ο κ. Καρζάι επεσήμανε ότι άλλη μια προτεραιότητα της δεύτερης θητείας του στην προεδρεία θα είναι η μεταβίβαση της ευθύνης επί θεμάτων ασφάλειας από τις διεθνείς δυνάμεις στον Αφγανικό στρατό.

    Πάντως ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, συνέστησε προσοχή και ειδικότερα τάχθηκε κατά χρονοδιαγράμματος ακόμη για την μεταβίβαση της ευθύνης επί θεμάτων ασφάλειας. Ο κ. Γκέιτς σημείωσε ότι παρά το γεγονός ότι υπάρχει η θέληση για την έναρξη μιας τέτοιας διαδικασίας γρήγορα, θα ήταν αντιπαραγωγικό κάτι τέτοιο αν οι Αφγανικές δυνάμεις δεν είναι έτοιμες και δεν έχουν την ικανότητα να διατηρήσουν την ασφάλεια.

    [06] Δοκιμαστική ψηφοφορία για μεταρρυθμίσεις στο σύστημα υγείας

    20-11-2009

    Το Σάββατο η Αμερικανική Γερουσία θα διενεργήσει τον πρώτο γύρο ψηφοφορίας για το νομοσχέδιο μεταρρύθμισης του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης των ΗΠΑ.

    Ο ηγέτης της πλειοψηφίας στη Γερουσία, Χάρυ Ρήντ, ανακοίνωσε την δοκιμαστική ψηφοφορία του Σαββάτου, μία μέρα μετά την δημοσιοποίηση του περιεχομένου του νομοσχεδίου που διευρύνει την ιατροφαρμακευτική κάλυψη σε εκατομμύρια αμερικανούς.

    Η ψηφοφορία θα χρησιμοποιηθεί για να αποφασιστεί αν το νομοσχέδιο έχει την υποστήριξη που χρειάζεται για θα τεθεί σε ψηφοφορία στην ολομέλεια της Γερουσίας. Χρειάζονται 60 ψήφοι για ναεγκριθεί, που σημαίνει ότι πρέπει να το υποστηρίξουν και οι 58 δημοκρατικοί και οι δύο ανεξάρτητοι Γερουσιαστές.

    [07] Ο Στήβεν Μπόσγουωρθ στη Βόρεια Κορέα

    20-11-2009

    Στήβεν Μπόσγουωρθ

    Ο Πρόεδρος Ομπάμα ανακοίνωσε την αποστολή του ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ, Στήβεν Μπόσγουωρθ, στη Βόρεια Κορέα στις 8 Δεκεμβρίου με στόχο την επανέναρξη των εξαεθνών συνομιλιών για το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας.

    Ο κ. Ομπάμα έκανε τη δήλωση αυτή τη Πέμπτη στη Σεούλ κατά την ολοκλήρωση της περιοδείας του στην Ασία.

    Στα πλαίσια συνέντευξης τύπου με τον Πρόεδρο της Νοτίου Κορέας, Λη Μιούνγκ Μπακ, ο κ. Ομπάμα επεσήμανε ότι η υπομονή με την Βόρεια Κορέα φτάνει στα όριά της, αλλά μαζί με τον κ. Λη δεσμεύτηκαν να βοηθήσουν οικονομικά την Πιονγκγιάνγκ, αν αυτή παραδώσει τα πυρηνικά της όπλα.

    Το Στέητ Ντηπάρτμεντ δήλωσε ότι ο Στήβεν Μπόσγουωρθ θα μεταβεί στη Βόρεια Κορέα με μόνο στόχο την επανέναρξη των εξαεθνών συνομιλιών. Κατόπιν ο κ. Μπόσγουωρθ θα μεταβεί στη Κίνα, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και τη Ρωσία για να ενημερώσει τις χώρες που συμμετέχουν στις συνομιλίες αφοπλισμού της Πιονκγιάνκ.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 21 November 2009 - 18:17:33 UTC