Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 09-12-04

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μειώθηκαν τα κρούσματα της νέας γρίπης στις ΗΠΑ
  • [02] Η Ουάσιγκτον ντύθηκε στα γιορτινά της
  • [03] Συμφωνία για το κλίμα ζητούν 9 γερουσιαστές
  • [04] Ιδέες για την καταπολέμηση της ανεργίας
  • [05] Αίτημα Κλίντον για περισσότερες Νατοϊκές δυνάμεις στο Αφγανιστάν
  • [06] Τάσεις απομονωτισμού στις ΗΠΑ
  • [07] Καρζάι: Το Αφγανιστάν θα πρέπει να αρχίσει να φροντίζει την άμυνα του
  • [08] 19 νεκροί από βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στη Σομαλία

  • [01] Μειώθηκαν τα κρούσματα της νέας γρίπης στις ΗΠΑ

    Άννα Καραγιαννοπούλου

    Ουάσιγκτον

    04-12-2009

    Αλλαγή σκηνικού στην επιδημία της νέας γρίπης στις ΗΠΑ.Έχουν μειωθεί τα κρούσματα της νόσου σε πολλές Αμερικανικές πολιτείες, με αποτέλεσμα ορισμένοι γιατροί να δηλώνουν ότι το αποκορύφωμα της επιδημίας έχει ίσως περάσει. Άλλοι όμως προειδοποιούν για το ενδεχόμενο και νέου κύματος κρουσμάτων.

    Στο αποκορύφωμα της νόσου τα κρούσματα ήταν τόσα πολλά, που τα νοσοκομεία όπως αυτό στο Τέξας, είχαν στήσει σκηνές για να καλύψουν τις ανάγκες τους.Τώρα, δύο μήνες αργότερα, οι σκηνές έχουν φύγει και έχει μειωθεί αισθητά ο αριθμός ασθενών.

    Πατ Κρόκερ

    O γιατρός Πατ Κρόκερ του Παιδιατρικου Κέντρου Ντελ επισημαίνει: 'Εκείνη την περίοδο το 70% των ασθενών ήταν θετικό στο ιό Η1Ν1.Τώρα το ποσοστό αυτό έχει φτάσει το 10%'.

    Εμπειρογνώμονες δηλώνουν ότι οι πόλεις που επλήγησαν σοβαρότερα την άνοιξη, όταν ξεκίνησε η επιδημία, βλέπουν τώρα λιγότερα κρούσματα. Επίσης μειώθηκε και ο αριθμός των σχολείων που κλείνουν λόγω νέας γρίπης. Ο επιδημιολόγος Πασκάλ Ιμπερατο τονίζει: 'Πρόκειται για ομαδική ανοσία. Αρχικά ο ιός είχε εξαπλωθεί τόσο γρήγορα που υπολογίζεται ότι 22 εκατομμύρια Αμερικανοί είχαν έρθει σε επαφή με τη νέα γρίπη'.

    Η Αν Σούσατ του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών δηλώνει πάντως ότι ο ιός παραμένει ευρέως διαδεδομένος και συμπεριφέρεται με αναμενόμενο τρόπο. 'Μέχρι στιγμής, καμία αλλαγή στο ιό. Δεν έχει γίνει ποιο επικίνδυνος και δεν έχει αλλάξει η γενετική δομή του.Πιστεύουμε ότι το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό για τον ιό'.

    Αν Σούσατ

    Πάντως Νορβηγοί επιστήμονες ανέφεραν ότι βρήκαν μετάλλαξη του ιού Η1Ν1 σε τρεις ασθενείς τους, δύο απ' τους οποίους πέθαναν. Η μετάλλαξη προκαλεί σοβαρότερη μορφή της νέας γρίπης, αλλά Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι δεν περιμένουν εξάπλωση του μεταλλαγμένου ιού.Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών παροτρύνει εμβολιασμό όσων δεν έχουν αρρωστήσει απ' τον ιό και επισημαίνει ότι παρόλο που μειώνονται αισθητά τα κρούσματα της νόσου, υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που αρρωσταίνουν από νέα γρίπη.'Δεν ξέρουμε πόσο θα διαρκέσει αυτό το κύμα', επισημαίνει η Σούσατ 'ή αν θα υπάρξουν πολλαπλά κύματα.Ξέρουμε ότι η περίοδος της γρίπης μπορεί να διαρκέσει μέχρι και τον Μάιο'.

    Και με τα ταξίδια και τις πολλαπλές μετακινήσεις που αναμένονται τώρα την περίοδο των εορτών, οι γιατροί προειδοποιούν για το ενδεχόμενο ενός νέου κύματος νέας γρίπης στις ΗΠΑ.

    [02] Η Ουάσιγκτον ντύθηκε στα γιορτινά της

    04-12-2009

    Ο πρόεδρος Ομπάμα, η πρώτη κυρία των ΗΠΑ και οι κόρες τους Μαλία και Σάσα προέστησαν της ετήσιας τελετής για το άναμμα των λαμπιονιών του Χριστουγεννιάτικου δέντρου του Λευκού Οίκου. Χιλιάδες κόσμος παρακολούθησε το εορταστικό πρόγραμμα τη Πέμπτη το βράδυ στο πάρκο που εκτείνεται νότια της προεδρικής κατοικίας, όπου και έχει στηθεί το 12 μέτρων έλατο.

    Κατά την ομιλία του ο Πρόεδρος Ομπάμα έστειλε ευχές σε όλους τους άνδρες και γυναίκες των Αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που θα περάσουν τις γιορτές μακριά απ' τις οικογένειες τους και ζήτησε απ' τον κόσμο να θυμηθεί φέτος τα Χριστούγεννα όλους τους ανθρώπους που έχουν χάσει τις δουλειές ή το σπίτι τους.

    Επίσης η πρώτη κυρία των ΗΠΑ, Μισέλ Ομπάμα, διάβασε μια Χριστουγεννιάτικη ιστορία σε ομάδα παιδιών που είχε συγκεντρωθεί για να την ακούσει, ενώ στο καλλιτεχνικό σκέλος του προγράμματος συμμετείχαν οι διάσημες Αμερικανίδες ερμηνεύτριες, Σέρυλ Κρώ και Τζόρντιν Σπάρκς.

    [03] Συμφωνία για το κλίμα ζητούν 9 γερουσιαστές

    04-12-2009

    Σε επιστολή τους προς τον Πρόεδρο Ομπάμα, 9 Δημοκρατικοί Γερουσιαστές παροτρύνουν τον Αμερικανό πρόεδρο να επιδιώξει συμφωνία για το κλίμα που θα προβλέπει την περικοπή των εκπομπών ρυπογόνων αερίων από μέρους τόσο των ανεπτυγμένων, όσο και των αναπτυσσόμενων χωρών. Οι 9 Γερουσιαστές τονίζουν την ανάγκη αποτελεσματικής διεθνούς απάντησης στην απειλή της αλλαγής του κλίματος. Η συμμετοχή των αναπτυσσόμενων χωρών θα είναι εξαιρετικά σημαντική επισημαίνουν οι Γερουσιαστές στην επιστολή τους, τονίζοντας ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες εκπέμπουν τα μισά βλαβερά αέρια και αναμένεται ότι απ' αυτές θα προέλθει όλη η αύξηση των εκπομπών βλαβερών αερίων στην ατμόσφαιρα. Οι 9 Γερουσιαστές προειδοποιούν επίσης κατά 'κακοσχεδιασμένης πολιτικής για το κλίμα' που όπως είπαν θα θέσει σε κίνδυνο τα Αμερικανικά εθνικά συμφέροντα.

    [04] Ιδέες για την καταπολέμηση της ανεργίας

    04-12-2009

    Σε ειδική ημερίδα στο Λευκό Οίκο με θέμα την ανεργία, ο Πρόεδρος Ομπάμα ζήτησε από 130 επιχειρηματίες, στελέχη επιχειρήσεων και αξιωματούχους εργατικών ενώσεων να τον βοηθήσουν με τις ιδέες τους για την μείωση της ανεργίας στις ΗΠΑ που βρίσκεται στο υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων 26 ετών, στο 10,2%. Ο κ. Ομπάμα τόνισε ότι θέλει την λήψη μέτρων αμέσως και ότι θα δεχτεί 'όλες τις αποδεδειγμένα εποικοδομητικές ιδέες'. Πάντως ο Αμερικανός πρόεδρος επεσήμανε ότι οι πρωτοβουλίες του κράτους δεν μπορούν από μόνες τους να επιλύσουν το πρόβλημα της ανεργίας και σημείωσε ότι ο ιδιωτικός τομέας είναι αυτός που θα δημιουργήσει μεγάλο αριθμό νέων εργασιακών θέσεων.

    Στο μεταξύ και οι Ρεπουμπλικανοί πραγματοποίησαν παράλληλη δική τους ημερίδα για την ανεργία κατά την οποία ανέφεραν ότι το οικονομικό πρόγραμμα του κ. Ομπάμα δεν είναι αποτελεσματικό και ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα πρέπει να αλλάξει πορεία στο θέμα την οικονομικής του πολιτικής.

    Αναμένεται ότι σήμερα το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ θα ανακοινώσει τα νέα ποσοστά ανεργίας για το Νοέμβριο.

    [05] Αίτημα Κλίντον για περισσότερες Νατοϊκές δυνάμεις στο Αφγανιστάν

    04-12-2009

    Η Αμερικανίδα Υπουργός εξωτερικών, Χίλαρυ Κλίντον, εξέφρασε ικανοποίηση για την ανταπόκριση των Νατοϊκών εταίρων επί του σχεδίου του προέδρου Ομπάμα για αποστολή περισσότερων στρατιωτικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν. Η κ. Κλίντον θα βρίσκεται σήμερα στις Βρυξέλλες όπου θα συναντηθεί με τους ομολόγους της στο ΝΑΤΟ για να ζητήσει μεγαλύτερη συνεισφορά τους σε επίπεδο στρατιωτικών δυνάμεων.

    Στο μεταξύ, κατά την έναρξη της συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες με κύριο θέμα το Αφγανιστάν, ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, Τζέιμς Απαθουράι, δήλωσε ότι πάνω από 20 χώρες σκοπεύουν να αυξήσουν τον αριθμό των στρατιωτικών τους δυνάμεων στο Αφγανιστάν, μετά την δέσμευση του Προέδρου Ομπάμα να στείλει άλλες 30 χιλιάδες στρατιώτες στη περιοχή. Σύμφωνα με τον κ. Απαθουράι η επιπρόσθετη συνεισφορά των Νατοϊκών εταίρων θα ξεπεράσει τους 5 χιλιάδες στρατιώτες, όπως είχε προβλέψει και ο γ.γ. της συμμαχίας Φόγκ Ρασμούσεν.

    [06] Τάσεις απομονωτισμού στις ΗΠΑ

    04-12-2009

    Νέα σφυγμομέτρηση της Αμερικανικής κοινής γνώμης δείχνει ισχυρές τάσεις απομονωτισμού στις ΗΠΑ που έχουν φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών.Το Ερευνητικό Κέντρο Πιού, που εδρεύει εδώ στην Ουάσιγκτον, πραγματοποίησε την σφυγμομέτρηση που δείχνει ότι το 50% περίπου των ερωτηθέντων θέλουν οι ΗΠΑ 'να ασχοληθούν με τα δικά τους θέματα' και να αφήσουν άλλες χώρες να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα τους μόνες τους.Επίσης η σφυγμομέτρηση, που πραγματοποιήθηκε πριν την ανακοίνωση της στρατηγικής Ομπάμα για το Αφγανιστάν, έδειξε ότι μόνο το 32% των Αμερικανών υποστηρίζουν διεύρυνση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη χώρα αυτή.Επίσης το 53% των Αμερικανών θεωρεί ότι οικονομικές δυνάμεις, όπως η Κίνα, αποτελούν απειλή για τις ΗΠΑ, ενώ το 44% των ερωτηθέντων χαρακτήρισε την Κίνα την μεγαλύτερη οικονομική δύναμη στο κόσμο.

    [07] Καρζάι: Το Αφγανιστάν θα πρέπει να αρχίσει να φροντίζει την άμυνα του

    04-12-2009

    Σε συνέντευξη του προς το πρακτορείο AssociatedPress, o πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, δήλωσε ότι είναι καιρός να αρχίσει η χώρα του να φροντίζει για την άμυνα της. Ο κ. Καρζάι επεσήμανε ότι αν ο Αφγανικός λαός δεν μπορεί να διαφυλάξει την ίδια του τη χώρα από εσωτερικές και εξωτερικές επιθέσεις, τότε ότι και να κάνει η διεθνής κοινότητα, δεν θα επιτύχει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

    Σε ερώτηση για τις επίμαχες προεδρικές εκλογές, ο κ. Καρζάι αναφέρθηκε σε προσπάθεια υπονόμευσης των εκλογών, έτσι ώστε να παράγουν κυβέρνηση με αμφισβητούμενη αξιοπιστία. Για το Πακιστάν, ο Αφγανός πρόεδρος δήλωσε ότι είναι απαραίτητη η συνεργασία και η εμπιστοσύνη μεταξύ Αφγανιστάν και Πακιστάν για την εξάρθρωση της τρομοκρατίας στη περιοχή.

    [08] 19 νεκροί από βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στη Σομαλία

    04-12-2009

    Ο πρόεδρος της Σομαλίας, Σεΐχ Σαρίφ Σεΐχ Αχμέντ, χαρακτήρισε εθνική τραγωδία την βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας την Πέμπτη στο Ξενοδοχείο Σάμο, στο Μογκαντίσου, απ' την οποία έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 19 άτομα συμπεριλαμβανομένων και τριών υπουργών.

    Ο βομβιστής, μεταμφιεσμένος σε γυναίκα, μπήκε σε τελετή αποφοίτησης που διεξαγόταν στο ξενοδοχείο και αυτοανατινάχθηκε. Η αίθουσα ήταν γεμάτη με απόφοιτους ιατρικής του πανεπιστημίου Μπαναντίρ που περίμεναν να παραλάβουν τα πτυχία τους, μαζί με τις οικογένειες τους και ορισμένους κυβερνητικούς αξιωματούχους. Μεταξύ των νεκρών είναι οι Υπουργοί Υγείας, Παιδείας και Ανώτατης Εκπαίδευσης της Σομαλίας. Ο Υπουργός Αθλητισμού είναι μεταξύ των βαριά τραυματισμένων.

    Ο Υπουργός Ενημέρωσης της Σομαλίας επέρριψε την ευθύνη για την επίθεση στην Ισλαμική εξτρεμιστική οργάνωση Αλ Σαμπάμπ, που σχετίζεται με την Αλ Κάιντα. Την επίθεση καταδίκασαν, τα ΗΕ, οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Νορβηγία, ο Αραβικός Σύνδεσμος και η Διακυβερνητική Αρχή Ανάπτυξης, ο τοπικός οργανισμός της ανατολικής Αφρικής.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 5 December 2009 - 2:18:27 UTC