Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 09-12-08

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αποκλιμάκωση της έντασης στην Αθήνα
  • [02] Ανησυχία Ουάσιγκτον για καταστολή διαδηλώσεων στο Ιράν
  • [03] Ο ειδικός απεσταλμένος της Ουάσιγκτον καθοδόν προς Βόρεια Κορέα
  • [04] Πάμε μία βόλτα στο διάστημα;
  • [05] Στον πόλεμο και στην ειρήνη θα αναφερθεί ο Πρόεδρος Ομπάμα
  • [06] Τελευταία ευκαιρία παρέμβασης για το κλίμα
  • [07] Ο Ομπάμα εγείρει θέμα Οικουμενικού Πατριαρχείου στον Πρωθυπουργό της Τουρκίας
  • [08] Τα τελευταία 10 χρόνια τα θερμότερα στην ιστορία
  • [09] 127 νεκροί στο Ιράκ μετά την ανακοίνωση ημερομηνίας εκλογών
  • [10] Προτάσεις Ομπάμα για την μείωση της ανεργίας
  • [11] Συνεχίζονται τα φοιτητικά συλλαλητήρια στο Ιράν
  • [12] Καρζάι: Σε 5 χρόνια οι Αφγανοί έτοιμοι κατά Ταλεμπάν

  • [01] Αποκλιμάκωση της έντασης στην Αθήνα

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Αθήνα

    08-12-2009

    Μετά τα επεισόδια του Σαββατοκύριακου στις πορείες διαμαρτυρίας που οργανώθηκαν στην μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στην Αθήνα και σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, η ένταση συνεχίστηκε και όλη την Δευτέρα με τα Πανεκπαιδευτικά Συλλαλητήρια που οργανώθηκαν σε διάφορες περιοχές της Αττικής, τόσο στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου της Αθήνας, όσο και με προσυγκεντρώσεις έξω από περιφερειακά αστυνομικά τμήματα από μαθητές.

    Το κέντρο της Αθήνας από νωρίς το μεσημέρι παρέμεινε ώς αργά το βράδυ κλειστό για τα αυτοκίνητα, ενώ δεν έλειψαν οι συμπλοκές μεταξύ των αστυνομικών δυνάμεων και των διαδηλωτών, κυρίως των αντιεξουσιαστικών ομάδων και των κουκουλοφόρων, που είχαν εισχωρήσει στην πορεία και πετούσαν πέτρες και νεράντζια εναντίον των αστυνομικών. Στο Σύνταγμα το μεσημέρι όταν έπεσε η πρώτη αυτοσχέδια βόμβα μολότωφ και άρχισαν οι καταστροφές σε καταστήματα τραπεζών και καταστημάτων, η κατάσταση επιδεινώθηκε με την ρήψη δακρυγόνων και εφόδους της αστυνομίας για την διάλυσή τους. Το απόγευμα ο 'κλεφτοπόλεμος' μεταφέρθηκε στα Εξάρχεια και στην οδό Πατησίων, καθώς ομάδα διαδηλωτών είχε εισβάλει στο Πολυτεχνείο, είχε βάλει φωτιά σε κάδους απορριμμάτων και έστησε οδοφράγματα πετώντας μολότωφ και πέτρες στους αστυνομικούς.

    Συνολικά το Σαββατοκύριακο έγιναν 784 προσαγωγές διαδηλωτών στην αστυνομία εκ των οποίων οι 140 μετατράπηκαν σε συλλήψεις. Μόνο στην Αθήνα οι προσαγωγές έφθασαν τις 277. Κατά την διάρκεια του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου έγιναν 39 προσαγωγές από τις οποίες 29 κρίθηκαν ώς συλλήψεις.

    Την Δευτέρα επίσης παραπέμφθηκαν να απολογηθούν στον εισαγγελέα Πειραιώς οι 22 νεαροί που συνελήφθησαν στο αντιεξουσιαστικό στέκι 'Ρεσάλτο' στο Κερατσίνι, εναντίον των οποίων ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για προμήθεια και κατοχή εκρηκτικών υλών και σύσταση συμμορίας.

    Λίγο αργότερα στην εισαγγελία μεταφέρθηκαν και οι 42 νεαροί που κρατούντο γιατί είχαν εισβάλει στο Δημαρχείο Κερατσινίου και παραπέμφθηκαν στο αυτόφωρο, αλλά η εκδίκασή τους αναβλήθηκε για σήμερα.

    Πολιτικό θέμα προέκυψε ακόμη γιατί ανάμεσα στους 22 συλληφθέντες του 'Ρεσάλτο' ήταν και τα παιδιά του Αντιπροέδρου της Βουλής, Γρηγόρη Νιώτη, ο οποίος δήλωσε ότι 'έχει εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη, αλλά έχει εμπιστοσύνη και στα παιδιά του'.Τόνισε επίσης ότι ο χώρος του 'Ρεσάλτο' είναι ένα ανοιχτό πολιτικό καφενείο και δεν αποτελεί μυστική οργάνωση. Είπε σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο ότι στο χώρο δεν βρέθηκε χειροβομβίδα κρότου λάμψης και ότι στην επέμβαση της αστυνομίας δεν ήταν παρών εισαγγελέας.

    Σε ερώτηση αν προτίθεται να παραιτηθεί άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.

    Η κυβέρνηση δια του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Πεταλωτή κάλυψε πλήρως τον αντιπρόεδρο κ. Νιώτη, ενώ δήλωσε ικανοποιημένη από την στάση της ελληνικής αστυνομίας.

    Τέλος σύμφωνα με εντολή του εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωάννη Σακελάκου, θα σχηματισθούν τρεις δικογραφίες: για την εισβολή κουκουλοφόρων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και το τραυματισμό του πρύτανη Χρήστου Κίττα, για την υποστολή και το κάψιμο της σημαίας της Πρυτανείας και τις καταστροφές που έγιναν από τους δράστες εντός του χώρου του Πανεπιστημίου και τον τραυματισμό 55άχρονης διαδηλώτριας από τον αστυνομικό της ομάδας Δ που την ανέτρεψε με την μοτοσικλέτα του στην πλατεία Συντάγματος.

    [02] Ανησυχία Ουάσιγκτον για καταστολή διαδηλώσεων στο Ιράν

    08-12-2009

    Οι ΗΠΑ και η Βρετανία εξέφρασαν ανησυχία για την καταστολή των φοιτητικών διαδηλώσεων από την κυβέρνηση του Ιράν.

    Οι Ιρανικές δυνάμεις ασφάλειας έριξαν προειδοποιητικές βολές, δακρυγόνα και χρησιμοποίησαν γκλομπ για να διαλύσουν χιλιάδες μεταρρυθμιστές που κατέβηκαν την Δευτέρα σε πορεία στην Τεχεράνη.

    Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Ίαν Κέλυ, δήλωσε ότι ο τρόπος καταστολής δείχνει 'αδιαφορία' για τα δικαιώματα που κατοχυρώνονται από το Ιρανικό σύνταγμα. Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, επίσης εξέφρασε ανησυχία για τη χρήση βία από μέρους της Τεχεράνης για την 'κατάπνιξη' των διαδηλώσεων.

    Ακτιβιστές της αντιπολίτευσης οργάνωσαν πορείες που συνέπεσαν με τους ετήσιους εορτασμούς της Ημέρας τωνΦοιτητών. Πολλοί διαδηλωτές φώναζαν 'θάνατο στο δικτάτορα' αναφερόμενοι στην Ιρανική ηγεσία. Μερικοί υποστηρικτές της αντιπολίτευσης συνελήφθησαν και η Ιρανική αστυνομία περικύκλωσε το Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης.

    [03] Ο ειδικός απεσταλμένος της Ουάσιγκτον καθοδόν προς Βόρεια Κορέα

    08-12-2009

    Στήβεν Μπόσγουωρθ

    Ο ειδικός απεσταλμένος της Ουάσιγκτον για τη Βόρεια Κορέα, Στήβεν Μπόσγουωρθ, φθάνει σήμερα στη Πιονγκγιάνγκ για τις υψηλότερου επιπέδου διμερείς συνομιλίες με Βορειοκορεάτες αξιωματούχους. Αξιωματούχοι του Στέητ Ντηπάρτμεντ δήλωσαν ότι ο στόχος της επίσκεψης του κ. Μπόσγουωρθ είναι πολύ συγκεκριμένος: το να εκτιμήσει την πρόθεση της Βόρειας Κορέας ως προς την συμμετοχή της στις εξαεθνείς συνομιλίες για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

    Δεν είναι ξεκάθαρο αν ο κ. Μπόσγουωρθ θα συναντηθεί με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιόνγκ Ιλ. Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον έχει δεχτεί διαβεβαιώσεις ότι ο κ. Μπόσγουωρθ θα συναντηθεί με τους αρμόδιους υψηλόβαθμους αξιωματούχους.

    Μετά την τριήμερη παραμονή του στην Πιονγκγιάνγκ, ο ειδικός απεσταλμένος του Στέητ Ντηπάρτμεντ θα πραγματοποιήσει σύντομες επισκέψεις στην Νότια Κορέα, τη Κίνα, την Ιαπωνία και τη Ρωσία, που συμμετέχουν στις εξαεθνείς συνομιλίες, για διαβουλεύσεις με τους ομολόγους του.

    [04] Πάμε μία βόλτα στο διάστημα;

    08-12-2009

    Ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος, Ρίτσαρντ Μπράνσον, απεκάλυψε διαστημικό σκάφος αναψυχής που θα είναι έτοιμο το 2011 για να μεταφέρει στο διάστημα πλούσιους τουρίστες. Υποψήφιοι τουρίστες είδαν την Δευτέρα το διαστημόπλοιο SpaceShipTwo στην έρημο Μοχάβε της Καλιφόρνιας.

    Η εταιρεία του κ. Μπράνσον που ονομάζεται Virgin Galactic, ένωσε τις δυνάμεις της με την εταιρεία σχεδιασμού αεροσκαφών Burt Rutan για τη δημιουργία επιβατικού διαστημοπλοίου που βασίζεται σε προγενέστερο σκάφος, το SpaceShipOne. Το 2004 το SpaceShipOne ήταν το πρώτο ιδιωτικό επιβατικό σκάφος που έφτασε στο διάστημα.

    Ο κ. Μπράνσον ελπίζει ότι το νέο σκάφος θα αποτελέσει την αρχή ενός είδους διαστημικού τουρισμού και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι πτήσεις αυτές θα αρχίσουν το 2011. Μέχρι στιγμής πάνω από 300 άτομα έχουν καταβάλει προκαταβολές, ή έχουν εξοφλήσει το εισιτήριο που ανέρχεται σε 200 χιλιάδες δολάρια.

    Ο κ. Μπράνσον σχεδιάζει να ταξιδέψει με τη οικογένεια του στη πρώτη πτήση του διαστημοπλοίου.

    [05] Στον πόλεμο και στην ειρήνη θα αναφερθεί ο Πρόεδρος Ομπάμα

    08-12-2009

    Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα θα αναφερθεί στον πόλεμο στο Αφγανιστάν κατά την ομιλία του στην τελετή αποδοχής του βραβείου Νόμπελ την Πέμπτη στο Όσλο.

    Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Ρόμπερτ Γκiμπς, δήλωσε ότι ο κ. Ομπάμα θα αναφερθεί στην 'αντιπαράθεση' της αποδοχής του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης, την ίδια στιγμή που διατάσει την αποστολή άλλων 30 χιλιάδων στρατιωτών στο Αφγανιστάν. Επικριτές της βράβευσης του Αμερικανού Προέδρου αναφέρουν την ειρωνεία της χορήγησης του Νόμπελ ειρήνης σε πρόεδρο που βρίσκεται σε πόλεμο.

    Ο επικεφαλής της επιτροπής των Νόμπελ, Τούρμπγιορν Γιόγκλαντ, υπεραμύνθηκε της επιλογής του συγχαίροντας τον κ. Ομπάμα 'για τις εξαιρετικές του προσπάθειες με στόχο την τόνωση της διεθνούς διπλωματίας και της συνεργασίας μεταξύ των λαών'.Η επιτροπής των Νόμπελ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση 'στο όραμα και τις προσπάθειες του κ. Ομπάμα για έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα'.

    [06] Τελευταία ευκαιρία παρέμβασης για το κλίμα

    08-12-2009

    Οι διοργανωτές της 12ήμερης διεθνούς διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα που πραγματοποιείται στην Κοπεγχάγη, δηλώνουν ότι μπορεί να αποτελεί και την τελευταία ευκαιρία της διεθνούς κοινότητας να προλάβει μία μη αντιστρέψιμη καταστροφή.

    Εκπρόσωποι 192 χωρών θα προσπαθήσουν να καταλήξουν σε συμφωνία για την μείωση των εκπομπών βλαβερών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Ανώτεροι αξιωματούχοι της διάσκεψης δηλώνουν ότι ενδεχόμενη αποτυχία να καταλήξουν σε ουσιαστική συμφωνία θα μπορούσε να οδηγήσει σε ξηρασία σε ορισμένες περιοχές του πλανήτη, ενώ άλλες θα μπορούσαν να καταστραφούν από πλημμύρες και σοβαρότερες καταιγίδες.

    Βέβαια μια διεθνής συνθήκη για το κλίμα θα πρέπει να εξισορροπήσει περιορισμούς των εκπομπών βλαβερών αερίων, με την ανάγκη οικονομικής ανάπτυξης.

    Επίσης η νέα συνθήκη θα πρέπει να βρει τρόπο χορήγησης βοήθειας από τις ανεπτυγμένες προς τις αναπτυσσόμενες χώρες για την προσαρμογή τους στις αλλαγές που θα πρέπει να εφαρμοστούν με στόχο την προστασία του πλανήτη.

    [07] Ο Ομπάμα εγείρει θέμα Οικουμενικού Πατριαρχείου στον Πρωθυπουργό της Τουρκίας

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    08-12-2009

    Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα, στην συνάντηση που είχε την Δευτέρα στην Ουάσιγκτον με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο θέμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως. Ειδικότερα, ο Πρόεδρος Ομπάμα κατά την δημοσιογραφική συνέντευξη την οποία παραχώρησε από κοινού με τον κ. Ερντογάν στον Λευκό Οίκο, είπε μεταξύ άλλων: 'Εξήρα τον (Τούρκο) Πρωθυπουργό για τα βήματα που έχει κάνει, και τα οποία ήταν συχνά δύσκολα, για την ένταξη των θρησκευτικών και εθνικών μειονοτήτων της Τουρκίας στην δημοκρατική και πολιτική διαδικασία. Επίσης του ανέφερα ότι επιθυμούμε να στηρίξουμε όσο γίνεται περισσότερο πρόσθετα βήματα που θα μπορούσε να κάνει, όπως για παράδειγμα, να διασφαλίσει ότι θα συνεχιστεί η λειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και να ικανοποιηθούν οι ζωτικές ανάγκες του Οικουμενικού Πατριαρχείου εντός της Τουρκίας'.

    Καταλήγοντας ο Πρόεδρος Ομπάμα είπε ότι αισιοδοξεί για την προοπτική οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία να διατηρήσουν ολοένα και ισχυρότερους δεσμούς, βασισμένους τόσο στην στενή συμμαχίας τους στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και την διμερή στρατηγική σχέση τους όσο και σε ακόμα στενότερη συνεργασία στον οικονομικό τομέα.

    [08] Τα τελευταία 10 χρόνια τα θερμότερα στην ιστορία

    08-12-2009

    Μισέλ Ζαρώ

    Εμπειρογνώμονες για το κλίμα λένε ότι τα στοιχεία για την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα θα δείξουν ότι καταγράφησαν οι υψηλότερες θερμοκρασίες και ότι το 2009 μπορεί να αποδειχτεί η πιο ζεστή χρονιά της δεκαετίας.

    Ο Διεθνής Μετεωρολογικός Οργανισμός έδωσε στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα αυτά την Τρίτη, κατά τη δεύτερη μέρα της Διεθνούς Διάσκεψης για το Κλίμα στη Κοπεγχάγη στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι 192 χωρών.

    Ο επικεφαλής του Διεθνούς Μετεωρολογικού Οργανισμού, Μισέλ Ζαρώ, επεσήμανε ότι η τελική ανάλυση που θα γίνει του χρόνου πιθανόν να δείξει ότι το 2009 ήταν η πέμπτη πιο ζεστή χρονιά από το 1850 που οι επιστήμονες άρχισαν να καταγράφουν την θερμοκρασία του πλανήτη. Μεγάλα τμήματα της Νότιας Ασίας, της κεντρικής Αφρικής και της Νότιας Αμερικής αντιμετώπισαν ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες το 2009.

    Σκοπός της Διεθνούς Διάσκεψης για το Κλίμα που πραγματοποιείται στην Κοπεγχάγη είναι η δημιουργία συμφωνίας για το περιορισμό των εκπομπών βλαβερών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και η χορήγηση βοήθειας προς αναπτυσσόμενες χώρες να αντιμετωπίσουν αυτές τις προκλήσεις.

    [09] 127 νεκροί στο Ιράκ μετά την ανακοίνωση ημερομηνίας εκλογών

    08-12-2009

    Ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Νούρι Αλ Μαλίκι, δήλωσε ότι οι βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας που κόστισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 127 άτομα στη Βαγδάτη τη Τρίτη, στόχευαν στη δημιουργία χάους, τη στιγμή που η χώρα έχει αρχίσει να επιτυγχάνει πολιτική πρόοδο.

    Απ' τις επιθέσεις τραυματίστηκαν επίσης πάνω από 400 άτομα, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, ενώ τη Τρίτη ανακοινώθηκε η ημερομηνία των νέων εθνικών εκλογών στο Ιράκ. Κανείς μέχρι στιγμής δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τις βιαιότητες, αλλά Ιρακινοί αξιωματούχοι ασφάλειας επιρρίπτουν ευθύνες στην Αλ Κάιντα και στους υποστηρικτές του παράνομου κόμματος Μπάαθ.

    Βομβιστής αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο πραγματοποίησε την πρώτη επίθεση τη Τρίτη το πρωί στοχεύοντας περίπολο της αστυνομίας στη νότια Βαγδάτη, ενώ αργότερα τρεις βόμβες εξερράγησαν σε διάστημα μερικών λεπτών η μια απ' την άλλη κοντά στο Υπουργείο Εσωτερικών του Ιράν, σε υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών και σε κτήριο δικαστηρίων. Τα ΗΕ, η Βρετανία και οι ΗΠΑ καταδίκασαν αμέσως τις επιθέσεις.

    [10] Προτάσεις Ομπάμα για την μείωση της ανεργίας

    08-12-2009

    Ο Πρόεδρος Ομπάμα υποσχέθηκε σειρά μέτρων με στόχο τη δημιουργία εργασιακών θέσεων και την μείωση του ποσοστού ανεργίας που έχει φτάσει το 10% στις ΗΠΑ. Μια απ' τις προτάσεις που εξετάζονται είναι η περικοπή της φορολογικής υποχρέωσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

    Ο κ. Ομπάμα τόνισε ότι το 65% των νέων θέσεων εργασίας δημιουργούνται από μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά οι προσλήψεις αυτές σταμάτησαν λόγω της οικονομικής κρίσης που δυσκόλεψε την ικανότητα δανεισμού των επιχειρήσεων αυτών για διεύρυνση των δραστηριοτήτων τους.

    Σε ομιλία του τη Τρίτη ο Αμερικανός πρόεδρος πρότεινε επίσης φοροαπαλλαγές για τους πολίτες που βελτιώνουν την ενεργειακή αποδοτικότητα των σπιτιών τους και αναφέρθηκε σε νέα σχέδια για την βελτίωση της υποδομής της χώρας σε δρόμους, δίκτυα υψηλής ταχύτητας και προγράμματα καθαρής ενέργειας.

    [11] Συνεχίζονται τα φοιτητικά συλλαλητήρια στο Ιράν

    08-12-2009

    Για δεύτερη κατά σειρά μέρα πραγματοποιήθηκαν αντικυβερνητικά συλλαλητήρια στη Τεχεράνη, προκαλώντας αντιπαραθέσεις με τις κυβερνητικές δυνάμεις. Αυτόπτες μάρτυρες δηλώνουν ότι φοιτητές συμμετείχαν σε πορεία τη Τρίτη στο Κολλέγιο Μηχανολόγων του Πανεπιστημίου της Τεχεράνης, όπου και ξέσπασαν συγκρούσεις με φιλοκυβερνητικούς πολιτοφύλακες οι οποίοι χρησιμοποίησαν δακρυγόνα σε βάρος των φοιτητών. Ο αρχιεισαγγελέας του Ιράν δήλωσε ότι οι αρχές θα επιδείξουν μηδενική ανοχή προς τους διαδηλωτές της αντιπολίτευσης και προειδοποίησε ότι οποιοσδήποτε βλάπτει την εθνική ασφάλεια θα τιμωρείται.

    Στο μεταξύ, η ιστοσελίδα του ηγέτη της αντιπολίτευσης, Μιρ Χοσσεΐν Μουσαβί, αναφέρει ότι περίπου 30 μασκοφόροι πάνω σε μοτοσυκλέτες τον παρενόχλησαν τη Τρίτη έξω από το γραφείο του στη Τεχεράνη.

    [12] Καρζάι: Σε 5 χρόνια οι Αφγανοί έτοιμοι κατά Ταλεμπάν

    08-12-2009

    Ο Πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, δήλωσε ότι θα πάρει περίπου 5 χρόνια προτού ο στρατός και η αστυνομία της χώρας είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τους αντάρτες και θα πάρει 15 με 20 χρόνιαγια να είναι σε θέση η κυβέρνησή του Αφγανιστάν να καλύψει το κόστος της ασφάλειάς της.

    Ο κ. Καρζάι έκανε τις δηλώσεις αυτές την Τρίτη στα πλαίσια συνέντευξης τύπου στην Καμπούλ με το υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέιτς. Ο Αφγανός ηγέτης επεσήμανε ότι φιλόδοξα σχέδια για ένα μεγάλο και μοντέρνο Αφγανικό στρατό απλώς δεν είναι ρεαλιστικά.

    Ο κ. Γκέιτς πραγματοποίησε ξαφνική επίσκεψη στο Αφγανιστάν για να πιέσει την ηγεσία της χώρας να ενισχύσει το μέγεθος και τις δυνατότητες των δυνάμεων ασφάλειας και για να εξετάσει τη μετάβαση της ευθύνης για θέματα ασφάλειας από τις ξένες στις αφγανικές δυνάμεις.

    Ο κ. Γκέιτς δήλωσε ότι δεν εξεπλάγη απ' τις δηλώσεις Καρζάι, αλλά εξέφρασε την ελπίδα ότι η διαδικασία μεταβίβασης των εξουσιών δεν θα πάρει μεγάλο χρονικό διάστημα και επεσήμανε ότι η Αμερικανική δέσμευση στο Αφγανιστάν δεν θα τελειώσει μετά το πέρας των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη περιοχή.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 9 December 2009 - 2:18:31 UTC