Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 09-12-14

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πιέσεις Ομπάμα προς τράπεζες
  • [02] Σάμμερς: Η οικονομία θα αρχίσει να δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας
  • [03] Διαδηλώσεις με επεισόδια στη Τουρκία για το φιλο-Κουρδικό κόμμα
  • [04] Διαφωνίες για το νομοσχέδιο μείωσης ρύπων στις ΗΠΑ
  • [05] Επίσκεψη Μπράουν στο Αφγανιστάν
  • [06] Συλλήψεις στο Ιράκ
  • [07] Αίτημα Ομπάμα για αύξηση δανεισμού προς μικρομεσαίους
  • [08] Εμπορική συμφωνία με χώρες του Ειρηνικού επιδιώκει η κυβέρνηση Ομπάμα
  • [09] Μάλλεν: Μεγαλύτερη η συνεργασία Ταλεμπάν με Αλ Κάιντα
  • [10] Οι Αφρικανικές χώρες επέστρεψαν στη σύνοδο για το κλίμα
  • [11] Δημοσίευμα: Το Ιράν προσπαθεί να κατασκευάσει εξάρτημα πυρηνικής βόμβας

  • [01] Πιέσεις Ομπάμα προς τράπεζες

    14-12-2009

    Ο ανώτερος οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Λώρενς Σάμμερς, δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα πρόκειται να συναντηθεί σήμερα με ανώτερα τραπεζικά στελέχη για να τους ζητήσει να ενισχύσουν την διαδικασία χορήγησης δανείων ώστε οι επιχειρήσεις να προβούν σε περισσότερες προσλήψεις.

    Στα πλαίσια συνεντεύξεων σε αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα, ο κ. Σάμμερς ανέφερε ότι οι μεγάλοι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί υποχρεούνται να παρέχουν προσιτά δάνεια αφού η αμερικανική κυβέρνηση τους βοήθησε πέρυσι να ορθοποδήσουν.

    Ο κ. Σάμμερς επεσήμανε ότι ο κ. Ομπάμα τη Δευτέρα θα ζητήσει από τους τραπεζίτες να βοηθήσουν τον αμερικανικό λαό να αποφύγει κατασχέσεις των κατοικιών τους επειδή δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις μηνιαίες δόσεις αποπληρωμής δανείου.

    [02] Σάμμερς: Η οικονομία θα αρχίσει να δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας

    14-12-2009

    Λώρενς Σάμμερς

    Ο ανώτερος οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Λωρενς Σάμμερς, δήλωσε ότι η αμερικανική οικονομία αναμένεται ν' αρχίσει να δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας μέχρι την άνοιξη του 2010.

    Σε συνέντευξή του σε αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ο κ. Σάμμερς επεσήμανε ότι έχουν αρχίσει να εμφανίζονται σημεία προόδου στη δημιουργία νέων εργασιακών θέσεων, όπως η αύξηση της παραγωγής εργοστασίων και η αύξηση των ωρών εργασίας. 'Όλοι συμφωνούν' σημείωσε ο κ. Σάμμερς, ότι η οικονομική ύφεση τελείωσε.

    Πάντως το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ ανέρχεται σε 10% και παραμένει στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων 26 χρόνων. Γι' αυτό άλλη μια σύμβουλος του Λευκού Οίκου, η Κριστίνα Ρόμερ, δήλωσε ότι δεν πρόκειται να διακηρύξει το τέλος της ύφεσης έως ότου η ανεργία υποχωρήσει σε 'φυσιολογικά' επίπεδα, δηλαδή γύρω στο 5%.

    [03] Διαδηλώσεις με επεισόδια στη Τουρκία για το φιλο-Κουρδικό κόμμα

    14-12-2009

    Για τρίτη κατά σειρά μέρα Κούρδοι ακτιβιστές πραγματοποίησαν διαδήλωση στη Τουρκία διαμαρτυρόμενοι για την απαγόρευση της λειτουργίας του μεγαλύτερου φιλο-Κουρδικού πολιτικού κόμματος της χώρας με το αιτιολογικό της συνεργασίας του με Κούρδους αντάρτες.

    Πάνω από 100 Κούρδοι ακτιβιστές διαδήλωσαν στη Κωνσταντινούπολη και το συλλαλητήριο εξελίχθηκε σε βίαια επεισόδια με κάποιους διαδηλωτές να πετούν πέτρες σε βιτρίνες καταστημάτων, σπίτια και αυτοκίνητα.

    Ανάλογες διαδηλώσεις σημειώθηκαν τη Κυριακή και στο Ντιγιαμπακίρ, ενώ η αστυνομία χρησιμοποίησε κάνουλες νερού για να διαλύσει διαδήλωση στην επαρχία Χακκαρί κοντά στα σύνορα της Τουρκίας με το Ιράν.

    [04] Διαφωνίες για το νομοσχέδιο μείωσης ρύπων στις ΗΠΑ

    14-12-2009

    Ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ετοιμάζεται να μεταβεί στην Κοπεγχάγη για να συμμετάσχει στη Διεθνή Διάσκεψη για τις κλιματικές αλλαγές αλλά τα μέλη του Αμερικανικού Κογκρέσου έχουν τις δικές τους απόψεις για το θέμα.

    Ο Ρεπουμπλικανός Γερουσιαστής Τζέιμς Άινχοφ επεσήμανε στα πλαίσια τηλεοπτικής του συνέντευξης ότι ο αμερικανός Πρόεδρος δεν μπορεί να δεσμευτεί σε συγκεκριμένα ποσοστά μείωσης των εκπομπών βλαβερών προς το περιβάλλον αερίων χωρίς την συγκατάθεση του Κογκρέσου. Ο κ. Άινχοφ αντιτίθεται στη νομοθεσία για την ενέργεια και δεσμεύτηκε ότι θα μπλοκάρει την έγκριση του νομοσχεδίου στη Γερουσία.

    Το νομοσχέδιο της Βουλής των Αντιπροσώπων περιλαμβάνει πρόνοιες που ενθαρρύνουν εταιρείες στις περικοπές των ρύπων αλλά συντηρητικοί όπως ο Γερουσιαστής Άινχοφ πιστεύουν ότι τα μέτρα αυτά θα βλάψουν την αμερικανική οικονομία και θα περικόψουν θέσεις εργασίας.

    Ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής Έντουαρντ Μάκι, ο όποιος είναι ανάμεσα στα άτομα που εισηγήθηκαν το νομοσχέδιο, επισημαίνει ότι η περικοπή των ρύπων έπρεπε να έχει γίνει εδώ και καιρό και ότι είναι αναγκαία γιατί ευθύνεται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου και αν και το νομοσχέδιο δεν έχει ακόμα εγκριθεί ο Πρόεδρος Ομπάμα μπορεί να προχωρήσει σε δεσμεύσεις στην Κοπεγχάγη.

    Σε άλλες εξελίξεις, στην Κοπεγχάγη τώρα ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι, Ρόουαν Γουίλλιαμς, πρωτοστάτησε ειδικής τελετής προσευχής τη Κυριακή στη διεθνή διάσκεψη για το κλίμα στη Κοπεγχάγη όπου οι σύνεδροι αγωνίζονται για την σύνταξη νέας διεθνούς συνθήκης για το κλίμα. Ο αρχιεπίσκοπος Γουίλλιαμς δήλωσε ότι οι διαπραγματευτές θα πρέπει να επιδείξουν πολιτικό θάρρος για να ξεπεράσουν το φόβο της αλλαγής που εμπεριέχεται στις προσπάθειες για την αλλαγή του πλανήτη. Παράλληλα ο αρχιεπίσκοπος της Νότιας Αφρικής, Ντέσμοντ Τούτου, υπέβαλε στον αρμόδιο των ΗΕ για θέματα κλίματος Ίβο Ντε Μπέρ, ψήφισμα με 500 χιλιάδες υπογραφές που προβλέπει μια συνθήκη που θα περιφρουρεί τις ανάγκες των φτωχών.

    Η 12ήμερη σύνοδος θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Παρασκευή.

    [05] Επίσκεψη Μπράουν στο Αφγανιστάν

    14-12-2009

    Ο Βρετανός Πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στο Αφγανιστάν όπου είχε συνομιλίες με τον Πρόεδρο της χώρας, Χαμίντ Καρζάι και επισκέφτηκε τα βρετανικά στρατεύματα. Την Κυριακή οι δύο ηγέτες είχαν συνομιλίες σε αεροπορική βάση στη Κανταχάρ, οι οποίες επικεντρώθηκαν στο θέμα του αγώνα κατά των Ταλιμπάν και στη βελτίωση της διακυβέρνησης του Αφγανιστάν.

    Η Βρετανία θα στείλει περισσότερα ελικόπτερα, και στρατιωτικό υλικό στο Αφγανιστάν μαζί με 500 επιπλέον στρατιώτες. Με την αύξηση αυτή ο συνολικός αριθμόςτων βρετανικών στρατευμάτων θα φτάσει τις 10 χιλιάδες στρατιώτες.

    [06] Συλλήψεις στο Ιράκ

    14-12-2009

    Αξιωματούχοι του Υπουργείου Εσωτερικών του Ιράκ ανέφεραν ότι 13 άτομα συνελήφθησαν για τις βομβιστικές επιθέσεις της περασμένης εβδομάδας στη Βαγδάτη από τις οποίες σκοτώθηκαν 127 άτομα και τραυματίστηκαν 400.

    Οι συλλήψεις ανακοινώθηκαν την Κυριακή καθώς η Ιρακινή Βουλή εξετάζει τα κενά σε θέματα ασφάλειας που αντιμετωπίζει η πρωτεύουσα, όπου από τις αρχές Αυγούστου σημειώθηκαν τρεις μεγάλες επιθέσεις.

    Η οργάνωση Ισλαμικό κράτος του Ιράκ, που διατηρεί σχέσεις με τη Αλ Κάιντα, ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις της Τρίτης και προειδοποίησε ότι θα επακολουθήσουν και πολλές άλλες επιθέσεις.

    [07] Αίτημα Ομπάμα για αύξηση δανεισμού προς μικρομεσαίους

    14-12-2009

    Ο Πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε ότι οι μεγάλες τράπεζες της χώρας θα πρέπει να αυξήσουν τον δανεισμό προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να σταματήσουν τις προσπάθειες εκτροχιασμού των μεταρρυθμίσεων του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

    Σε ειδική συνεδρίαση ανώτατων στελεχών τραπεζών που συγκάλεσε ο κ. Ομπάμα στο Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός πρόεδρος επεσήμανε ότι οι τράπεζες διασώθηκαν με την παρέμβαση του δημοσίου στο αποκορύφωμα της οικονομικής κρίσης, γι' αυτό τώρα έχουν 'εξαιρετική' υποχρέωση, όπως είπε, να συνεισφέρουν στην ανάκαμψη της οικονομίας.

    Επίσης ο κ. Ομπάμα διαμαρτυρήθηκε ότι οι τράπεζες ασκούν πιέσεις σε μέλη του Κογκρέσου να μπλοκάρουν πακέτο μεταρρυθμίσεων που η κυβέρνηση Ομπάμα δηλώνει ότι θα αποτρέψει μελλοντικά χρηματοπιστωτικά προβλήματα.

    Παράλληλα ανώτερα διευθυντικά στελέχη του τραπεζικού κολοσσού Citigroup ανακοίνωσαν ότι η εταιρεία είναι έτοιμη να αποπληρώσει στο Αμερικανικό δημόσιο δάνεια ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    [08] Εμπορική συμφωνία με χώρες του Ειρηνικού επιδιώκει η κυβέρνηση Ομπάμα

    14-12-2009

    Ρόω Κέρκ

    Η κυβέρνηση Ομπάμα ενημέρωσε το Κογκρέσο ότι θα επιδιώξει περιφερειακή συμφωνία ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών με ομάδα 7 χωρών της Ασίας και του Ειρηνικού. Σε επιστολή του προς το Κογκρέσο ο εμπορικός εκπρόσωπος των ΗΠΑ, Ρόν Κέρκ, δήλωσε ότι ο πρόεδρος Ομπάμα θέλει την έναρξη διαπραγματεύσεων για ένταξη των ΗΠΑ στην ομάδα συνεργασίας χωρών του Ειρηνικού, με τον πρώτο γύρο συνομιλιών τον Μάρτιο. Στην ομάδα αυτή ανήκουν ήδη η Νέα Ζηλανδία, η Χιλή, το Μπρουνέι και η Σιγκαπούρη, ενώ το Περού, το Βιετνάμ και η Αυστραλία δηλώνουν ότι θα συμμετάσχουν και αυτές. Πρόκειται για την πρώτη σημαντική πρωτοβουλία της κυβέρνησης Ομπάμα σε θέματα εμπορίου.

    [09] Μάλλεν: Μεγαλύτερη η συνεργασία Ταλεμπάν με Αλ Κάιντα

    14-12-2009

    Ο Μάικ Μάλλεν με τον Χαμίντ Καρζάι

    Ο επικεφαλής του μεικτού επιτελείου στρατού ναύαρχος Μάικ Μάλλεν εξέφρασε έντονη ανησυχίαγια τα 'επίπεδα συνεργασίας μεταξύ των Αφγανών Ταλιμπάν και της Αλ Κάιντα' και άλλων εξτρεμιστικών ομάδων στο Πακιστάν.

    Κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στην Καμπούλ τη Δεύτερα ο κ. Μάλλεν δήλωσε ότι τα εξτρεμιστικά δίκτυα χρησιμοποιούν το Πακιστάν για κρησφύγετο καθιστώντας πολύ πιο δύσκολες τις επιθέσεις σε βάρος τους.

    Μετά από συνομιλίες με την Αφγανική ηγεσία ο ναύαρχος Μάλλεν δήλωσε ότι η κατάσταση στη χώρα επιδεινώνεται και επεσήμανε ότι οι εξτρεμιστές πιστεύεται ότι κυριαρχούν σε 11 από τις 34 επαρχίες του Αφγανιστάν και ότι έχουν βελτιώσει τις πολεμικές τους τακτικές καθώς και τη δεξιοτεχνία τους στην κατασκευή βομβών.

    [10] Οι Αφρικανικές χώρες επέστρεψαν στη σύνοδο για το κλίμα

    14-12-2009

    Οι εκπρόσωποι Αφρικανικών χωρών επέστρεψαν στην διεθνή σύνοδο για το κλίμα στην Κοπεγχάγη, μετά από σύντομη αποχώρηση τους τη Δευτέρα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις προσπάθειες των πλούσιων χωρών, όπως είπαν, να υποσκάψουν το Πρωτόκολλο του Κιότο και να αδυνατήσουν την νέα συμφωνία.

    Αξιωματούχοι λένε ότι οι Αφρικανοί καθησύχασαν ότι θα ακουστεί η φωνή τους και ότι θα εξεταστεί πιθανή παράταση του Πρωτοκόλλου του Κιότο το οποίο εκπνέει το 2012.

    Το Πρωτόκολλο του Κιότο θέτει περιορισμούς στις εκπομπές βλαβερών για το περιβάλλον αερίων στις ανεπτυγμένες χώρες, αλλά εξαιρεί τις φτωχές και αναπτυσσόμενες χώρες. Οι αφρικανικέςκαι οι άλλες αναπτυσσόμενες χώρες θέλουν το Πρωτόκολλο του Κιότο να παραμείνει εν ισχύ, μέχρι να τεθεί σε εφαρμογή η νέα συνθήκη.

    Πριν αποχωρήσει από την Κοπεγχάγη τη Δευτέρα, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητακινείται προς μία δίκαιη συμφωνία αντιμετώπισης των κλιματικώναλλαγών. Επίσης ζήτησε από τους αντιπροσώπους να εντείνουν τις προσπάθειές τους και να είναι έτοιμοι για συμβιβασμούς. Τόνισε επίσης ότι τα περιθώρια στενεύουν για την ανάληψη δράσης από μέρους της διεθνούς κοινότητας.

    Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Ρόμπερτ Γκίμπς, δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είναι 'προσωπικά αναμεμειγμένος' στις διαπραγματεύσειςστη Κοπεγχάγη απ' το γραφείο του στην Ουάσιγκτον.

    Ο κ. Ομπάμα μαζί με άλλους 100 ηγέτες κρατών αναμένεται να μεταβεί στην Κοπεγχάγη την Παρασκευή τελευταία μέρα του συνεδρίου.

    [11] Δημοσίευμα: Το Ιράν προσπαθεί να κατασκευάσει εξάρτημα πυρηνικής βόμβας

    14-12-2009

    Χίλαρυ Κλίντον

    Η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρυ Κλίντον, δήλωσε ότι έχουν ενταθεί οι ανησυχίες για τις πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν, μετά τις πρόσφατες ενέργειες της Τεχεράνης.

    Η κ. Κλίντον έκανε αυτές τις δηλώσεις μετά από δημοσίευμα των Τάιμς του Λονδίνου το οποίο αναφέρει ότι, με βάση απόρρητα έγγραφα, το Ιράν κατασκευάζει εξάρτημα πυρηνικής βόμβας.Σύμφωνα με τους Τάιμς, απόρρητο τεχνικό έγγραφο της Τεχεράνης περιγράφει σχέδιο για δοκιμή εξαρτήματος που προκαλεί την έκρηξη σε πυρηνικό όπλο.

    Ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Επιστημών και Διεθνούς Ασφάλειας, που εδρεύει εδώ στην Ουάσιγκτον, Ντέηβιντ Ωλμπράιτ, δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία άλλη χρήση για ένα τέτοιο εξάρτημα σημειώνοντας ότι πρόκειται για 'εξαιρετικά σημαντική ένδειξη' οπλικής προετοιμασίας.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 15 December 2009 - 2:18:29 UTC