Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 09-12-28

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Έκρηξη στην Εθνική Ασφαλιστική
  • [02] 5 διαδηλωτές σκοτώθηκαν στο Ιράν
  • [03] Ενός λεπτού σιγή
  • [04] Μικρές απώλειες στο Ιράκ
  • [05] Ο πρώτος γύρος σε σοσιαλδημοκράτη στην Κροατία
  • [06] Ενώπιον δικαστηρίου ο επίδοξος βομβιστής της πτήσης 253
  • [07] Αντίθεση Ουάσιγκτον στην ανέγερση νέων Ισραηλινών κατοικιών
  • [08] Βελτιωμένη η εικόνα του λιανεμπορίου στις ΗΠΑ
  • [09] Καταδίκη ΗΠΑ για 'βίαιη και άδικη' καταπίεση Ιρανών πολιτών

  • [01] Έκρηξη στην Εθνική Ασφαλιστική

    28-12-2009

    H αντιτρομοκρατική μπροστά στα γραφεία της Εθνικής Ασφαλιστικής

    Αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη στο Νέο Κόσμο αργά τη Κυριακή το βράδυ έξω απ' τα γραφεία μιας απ' τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες της Ελλάδας, της Εθνικής Ασφαλιστικής, θυγατρικής της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος. Απ' την έκρηξη σημειώθηκαν εκτενείς υλικές ζημιές, αλλά δεν υπήρξαν θύματα.

    15 λεπτά πριν την έκρηξη υπήρξε προειδοποιητικό τηλεφώνημα στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία, αλλά κανείς μέχρι στιγμής δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση.

    [02] 5 διαδηλωτές σκοτώθηκαν στο Ιράν

    28-12-2009

    Διαδηλώσεις στο Ιράν

    Η ιρανική αστυνομία δήλωσε ότι 5 άτομα σκοτώθηκαν και 300 συνελήφθηκαν κατά τη διάρκεια αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στην Τεχεράνη τη Κυριακή.

    Ιστοσελίδες της αντιπολίτευσης αναφέρουν ότι η αστυνομία άρχισε να πυροβολεί χιλιάδες διαδηλωτές που είχαν κατέβει στους δρόμους αψηφώντας προειδοποιήσεις των αρχών.

    Σύμβουλος του ηγέτη της Ιρανικής αντιπολίτευσης, Μιρ Χοσεΐν Μουσαβί, δήλωσε ότι κατά τις συγκρούσεις σκοτώθηκε την Κυριακή και ο ανιψιός του κ. Μουσάβι.

    Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι σημειώθηκαν επεισόδια βίας μεταξύ των διαδηλωτών και της αστυνομίας που έφερε δακρυγόνα, και γκλοπ και χρησιμοποίησε και σειρήνες ασθενοφόρων και ελικόπτερα, καθώς οι διαδηλωτές φώναζαν 'θάνατο στο δικτάτορα'. Η ιρανική κυβέρνηση έχει απαγορεύσει την κάλυψη των διαδηλώσεων από ξένα μέσα ενημέρωσης, γεγονός που καθιστά δύσκολη την επιβεβαίωση στοιχείων.

    Ανακοίνωση του εκπροσώπου του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας των ΗΠΑ αναφέρει ότι ο Λευκός Οίκος καταδικάζει 'τη βίαιη και άδικη καταπίεση' των Ιρανών πολιτών.

    [03] Ενός λεπτού σιγή

    28-12-2009

    Ενός λεπτού σιγή κράτησαν οι Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας για τη συμπλήρωση ενός έτους από την μεγάλη επιχείρηση του Ισραήλ κατά της Χαμάς.

    Πάντως μόνο 3 χιλιάδες μέλη της Χαμάς συμμετείχαν σε δημόσια εκδήλωση μνήμης, ενώ οι περισσότεροι Παλαιστίνιοι αγνόησαν την επέτειο.

    Οι σειρήνες ήχησαν τον πρωί της Κυριακής σ' ολόκληρη της Λωρίδα της Γάζας, την ίδια ώρα που Ισραηλινά αεροπλάνα είχαν αρχίσει να βάλουν στόχους της Χαμάς στις 27 Δεκεμβρίου του 2008. Το Ισραήλ είχε πει ότι επιχειρήσεις δια αέρος και εδάφους στόχευαν να σταματήσουν τις επιθέσεις με ρουκέτες από την Γάζα στις εβραϊκές κοινότητες.

    Μέχρι να επιτευχθεί κατάπαυση πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, στις 18 Ιανουαρίου του 2008, 1.400 Παλαιστίνιοι είχαν χάσει τη ζωή τους και 13 Ισραηλινοί. Απ' τους βομβαρδισμούς επίσης καταστράφηκαν μεγάλα τμήματα της Γάζας τα οποία οι Παλαιστίνιοι δεν έχουν μπορέσει να ξανακτίσουν.

    Σε ανακοίνωσή του την Κυριακή ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, επεσήμανε 'ότι επικρατεί μία αίσθηση απόγνωσης' στους κατοίκους της Γάζας που ανέρχονται σε ενάμισι εκατομμύριο, και που το ήμισυ αυτών είναι κάτω από 18 ετών. Ο κ. Μπαν πρόσθεσε ότι η μοίρα του λαού της Γάζας και των Ισραηλινών γειτόνων τους είναι αλληλένδετη.

    [04] Μικρές απώλειες στο Ιράκ

    28-12-2009

    Οι Ιρακινές δυνάμεις ασφάλειας αναπτύχτηκαν σε μεγάλους αριθμούς την Κυριακή για να προστατέψουν Σιίτες προσκυνητές που γιόρταζαν την μουσουλμανική γιορτή Ασούρα, η οποία στο παρελθόν είχε γίνει αφορμή επιθέσεων.

    Δεν σημειώθηκαν μεγάλα επεισόδια βίας. Ιρακινοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι από βομβιστικές επιθέσεις σε δύο διαφορετικά σημεία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 6 άτομα και τραυματίστηκαν πάνω από 30 και επισημαίνουν ότι κατάφεραν να αφοπλίσουν άλλες βόμβες που στόχευαν προσκυνητές.

    Οι αρχές υπολογίζουν ότι περίπου 3 εκατομμύρια προσκυνητές συμμετείχαν στη κύρια θρησκευτική πομπή στην πόλη Καρμπάλα.

    [05] Ο πρώτος γύρος σε σοσιαλδημοκράτη στην Κροατία

    28-12-2009

    Στην Κροατία, ο Σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος της αντιπολίτευσης, Ίβο Γιοσίποβιτς, κέρδισε τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών και θα αντιμετωπίσει τον ανεξάρτητο Μίλαν Μπάντιτς στον δεύτερο γύρο εκλογών στις 10 Ιανουαρίου.

    Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα ο κ. Γιοσίποβιτς, που είναι καθηγητής νομικής και μουσικοσυνθέτης, παίρνει ποσοστό 32,4%, έναντι του δημάρχου του Ζάγκρεμπ και πρώην Σοσιαλδημοκράτη, Μίλαν Μπάντιτς, που πήρε ποσοστό 14,8%.

    Ο υποψήφιος του κυβερνώντος συντηρητικού κόμματος ήρθε τρίτος στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων με ποσοστό μόνο 12%, γεγονός που αντικατοπτρίζει την δυσαρέσκεια του εκλογικού σώματος με τα οικονομικά προβλήματα και τη διαφθορά στην Κροατία.

    Τόσο ο κ. Γιοσίποβιτς, όσο και ο κ. Μπάντιτς έχουν ταχθεί υπέρ της ένταξης της Κροατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    [06] Ενώπιον δικαστηρίου ο επίδοξος βομβιστής της πτήσης 253

    28-12-2009

    Σε επιφυλακή

    Ο Νιγηριανός που προσπάθησε να ανατινάξει Αμερικανικό αεροσκάφος ανήμερα τα Χριστούγεννα θα παρουσιαστεί σήμερα για να απολογηθεί ενώπιον δικαστηρίου του Μίσιγκαν.

    Τη Κυριακή, ο 23χρονος Ουμάρ Φαρούκ Αμπντουλμουταλάμπ, μεταφέρθηκε σε ομοσπονδιακή φυλακή από το νοσοκομείο όπου βρισκόταν για θεραπεία στα σοβαρά τραύματα που υπέστη στη προσπάθεια του να πυροδοτήσει τον εκρηκτικό μηχανισμό, πριν ακινητοποιηθεί από επιβάτες και μέλη του πληρώματος της πτήσης 253 των αερογραμμών Northwest από το Άμστερνταμ με προορισμό το Ντιτρόιτ.Ο κατηγορούμενος ισχυρίζεται ότι είχε εκπαιδευτεί από πράκτορες της Αλ Κάιντα στη Υεμένη.

    Το όνομα του Αμπντουλμουταλάμπ βρισκόταν σε κατάλογο ονομάτων υπόπτων, αλλά όχι στην τελική λίστα με τα ονόματα προσώπων που απαγορεύεται να επιβιβαστούν σε οποιοδήποτε αεροσκάφος, την λεγόμενη "no-flylist".Εξονυχιστική έρευνα διεξάγεται τώρα για να διευκρινιστεί πως ο κατηγορούμενος κατάφερε να επιβιβαστεί στο αεροσκάφος με προορισμό τις ΗΠΑ.

    Η Υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, Τζάνετ Ναπολιτάνο, δήλωσε ότι 'δεν υπάρχει καμία ένδειξη' ότι το επεισόδιο της Παρασκευής αποτελούσε μέρος ευρύτερου τρομοκρατικού σχεδίου.

    Στο μεταξύ, ο αντιπρόεδρος της Νιγηρίας, GoodluckJonathan, διέταξε τη διενέργεια πλήρους διερεύνησης της υπόθεσης του υπόπτου ο οποίος προσπάθησε να ανατινάξει αεροπλάνο Αμερικανικών αερογραμμών στο Ντιτρόιτ.

    Εκπρόσωπος της Νιγηριανής κυβέρνησης δήλωσε στη ΦτΑ ότι ένα μέρος της διερεύνησης αφορά στις προσπάθειες του πατέρα του δράστη να ενημερώσει τις Νιγηριανές και Αμερικανικές αρχές για τις δραστηριότητες του γιου του. Σ' αυτές περιλαμβάνονται επαφές του δράστη με εξτρεμιστές, καθώς και πιθανές επαφές με την Αλ Κάιντα.

    Ο πατέρας του δράστη είναι γνωστός τραπεζίτης στη Νιγηρία, ο οποίος είχε εκφράσει ανησυχία για τις ακραίες απόψεις του γιου του.Πριν από μερικούς μήνες ο Αμπντουλμουταλάμπ διέκοψε επαφές με τη οικογένεια του και εξαφανίστηκε.

    [07] Αντίθεση Ουάσιγκτον στην ανέγερση νέων Ισραηλινών κατοικιών

    28-12-2009

    Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να κατασκευάσει άλλα περίπου 700 διαμερίσματα στην διαφιλονικούμενη ανατολική Ιερουσαλήμ, παρά τις εκκλήσεις από τους Παλαιστινίους και τις ΗΠΑ για τερματισμό κάθε εποικιστικής δραστηριότητας με στόχο την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών.Η Ισραηλινή κυβέρνηση προκήρυξε μειοδοτικό διαγωνισμό τη Δευτέρα για την ανέγερση των νέων κατοικιών.

    Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου και του διαπραγματευτή Σαέμπ Ερεκάτ, καταδίκασαν τα σχέδια του Ισραήλ λέγοντας ότι η συνέχιση της διεύρυνσης των Εβραϊκών οικισμών αποσπά εδάφη του μελλοντικού ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους.

    Εδώ στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Ρόμπερτ Γκίμπς, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ αντιτίθενται στην κατασκευή νέων κατοικιών στην ανατολική Ιερουσαλήμ και χαρακτήρισε την διαμάχη για την Ιερουσαλήμ θέμα που θα πρέπει να επιλυθεί στα πλαίσια των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.

    [08] Βελτιωμένη η εικόνα του λιανεμπορίου στις ΗΠΑ

    28-12-2009

    Αύξηση σημείωσαν οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ τους τελευταίους δύο μήνες.

    Έκθεση που δόθηκε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα δείχνει ότι οι πωλήσεις λιανικής σημείωσαν αύξηση 3,6% την περίοδο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου σε σύγκριση με τη ίδια περίοδο πέρυσι.

    Να σημειωθεί ότι οι περσινές πωλήσεις λιανικής κατά την εορταστική περίοδο ήταν οι χειρότερες των τελευταίων δεκαετιών.

    [09] Καταδίκη ΗΠΑ για 'βίαιη και άδικη' καταπίεση Ιρανών πολιτών

    28-12-2009

    Ο Πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε ότι οι ΗΠΑ και η διεθνής κοινότητα καταδικάζουν 'τη βίαιη και άδικη' καταπίεση των Ιρανών πολιτών.

    Μιλώντας τη Δευτέρα από τη Χαβάη, όπου βρίσκεται για τις γιορτές, ο αμερικανός πρόεδρος ζήτησε από το Ιράν να σεβαστεί τα δικαιώματα του λαού του και να απελευθερώσει εκείνους που συνελήφθησαν άδικα.

    Πολλές χώρες της δύσης επίσης καταφέρθηκαν κατά των ενεργειών του Ιράν. Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε τη χρήση βίας κατά Ιρανών πολιτών 'οι οποίοι προσπαθούν να εξασκήσουν το δικαίωμαελεύθερης έκφρασης και ειρηνικής συνεύρεσης'. Σε ανακοίνωση της η Ε.Ε. ζητά απ' το Ιράν να σεβαστεί τα δικαιώματα των πολιτών του.

    Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, επαίνεσε 'το μεγάλο θάρρος' των διαδηλωτών. Και χαρακτήρισε τα επεισόδια βίας της Κυριακής τραγικά και ανησυχητικά, ενώ επεσήμανε ότι τα άτομα που έχασαν τη ζωή τους αποτελούν μία ακόμη υπενθύμιση 'του πως το ιρανικό καθεστώς αντιμετωπίζει

    Σε άλλες εξελίξεις, η ιρανική αντιπολίτευση δηλώνει ότι οι αρχές συνέλαβαν τουλάχιστον 7 επιφανείς μεταρρυθμιστές στα πλαίσια των προσπαθειών καταστολής των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων κατά τις οποίες έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 8 άτομα.

    Ιστοσελίδες της αντιπολίτευσης αναφέρουν ότι μεταξύ άλλων συνελήφθηκαν τη Δευτέρα τρεις σύμβουλοι του ηγέτη της αντιπολίτευσης, Μιρ Χοσσεΐν Μουσάβι, καθώς και ένας ακτιβιστής για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ένας πρώην Υπουργός Εξωτερικών του Ιράν. Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο του Ιράν επιβεβαίωσε και αυτό μερικές από τις συλλήψεις.

    Στο μεταξύ σύμφωνα με ιστοσελίδες της αντιπολίτευσης σημειώθηκαν τη Δευτέρα στην κεντρική Τεχεράνη σποραδικές συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και της αστυνομίας.

    Παράλληλα, η κρατική τηλεόραση του Ιράν έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα 6 εκ των 8 ατόμων που σκοτώθηκαν τη Κυριακή στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.Μεταξύ των νεκρών είναι και ο ανιψιός του Μιρ Χοσσεΐν Μουσάβι.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 29 December 2009 - 2:18:23 UTC