Browse through our Interesting Nodes about Foreign Delegations in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 10-01-04

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εγκαινιάζεται το υψηλότερο κτίριο στον κόσμο
  • [02] Αυστηρότερους ελέγχους στα αεροδρόμια των ΗΠΑ
  • [03] Νέο κατάλογο υποψηφίων υπουργών πρέπει να υποβάλει ο Πρόεδρος του Αφγανιστάν
  • [04] Έκλεισαν οι πρεσβείες των ΗΠΑ και της Βρετανίας στην Υεμένη
  • [05] Διαρροή πετρελαίου απειλεί τον Κίτρινο Ποταμό
  • [06] Νέα πρόσωπα, νέοι στόχοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση
  • [07] 5 νεκροί από αεροπορική επίθεση στο Πακιστάν

  • [01] Εγκαινιάζεται το υψηλότερο κτίριο στον κόσμο

    04-01-2010

    Εγκαινιάζεται σήμερα το υψηλότερο κτίριο στον κόσμο το Μπουρτζ Ντουμπάι, ο Πύργος του Ντουμπάι, σε διάστημα λιγότερο του ενός μήνα από τότε που η χώρα δέχτηκε δισεκατομμύρια δολάρια από το Άμπου Ντάμπι για να αποφύγει πτώχευση λόγω ανικανότητας αποπληρωμής των δανείων της.

    Ο ηγέτης του Ντουμπάι θα ηγηθεί των τελετών εγκαινίων του Μπουρτζ Ντουμπάι, η ανέγερση του οποίου έχει ξεκινήσει από το 2004.

    Οι κατασκευαστές του Πύργου δεν αποκαλύπτουν το ακριβές ύψος του κτηρίου πριν τα επίσημα εγκαίνια του, αλλά πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Πύργος φθάνει τα 800 μέτρα, ξεπερνώντας τον ουρανοξύστη στην Ταϊπέι που μέχρι τώρα διατηρούσε τον τίτλο του υψηλότερου κτηρίου στο κόσμο και ο οποίος φτάνει τα 508 μέτρα.

    Η ηγεσία του Ντουμπάι ελπίζει πως ο εν λόγω ουρανοξύστης από μέταλλο και γυαλί θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στο Αραβικό Εμιράτο που αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα μετά την κατάρρευση του τομέα ακινήτων στα τέλη του 2008.

    [02] Αυστηρότερους ελέγχους στα αεροδρόμια των ΗΠΑ

    04-01-2010

    Οι Αμερικανικές αρχές διέταξαν αυστηρότερους ελέγχους ατόμων που ταξιδεύουν προς ΗΠΑ και προέρχονται από χώρες που έχουν σχέσεις με τρομοκρατία.

    Η Αμερικανική Υπηρεσία Ασφάλειας στις Αερομεταφορές ανακοίνωσε ότι κάθε άτομο που μεταβαίνει στις ΗΠΑ 'από ή μέσω χωρών που υποθάλπουν τρομοκρατία ή από άλλες χώρες που έχουν προκαλέσει ανάλογο ενδιαφέρον'θα υποβάλλεται 'σε επιπρόσθετους ελέγχους'.Στους ελέγχους αυτούς περιλαμβάνεται ο σωματικός έλεγχος, η λεπτομερής εξέταση αποσκευών για εκρηκτικά και η χρήση σαρωτών σώματος.

    Στον κατάλογο του Στέητ Ντηπάρτμεντ χωρών που υποθάλπουν την τρομοκρατία περιλαμβάνονται η Κούβα, το Ιράν, το Σουδάν και η Συρία. Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν όμως ότι επιβάτες από Νιγηρία, Πακιστάν και Υεμένη θα υποβάλλονται και αυτοί σε επιπρόσθετους ελέγχους.

    [03] Νέο κατάλογο υποψηφίων υπουργών πρέπει να υποβάλει ο Πρόεδρος του Αφγανιστάν

    04-01-2010

    Εκπρόσωπος του Προέδρου του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι δήλωσε ότι δεν είναι 'ευχαριστημένος' με τη βουλή που απέρριψε το 70% των υποψηφίων για το υπουργικό του συμβούλιο.

    Ο Ουαλίντ Ομάρ δήλωσε στα πλαίσια συνέντευξης τύπου την Κυριακή ότι η απόφαση των νομοθετών αποτελεί μία δυσάρεστη έκπληξη. Είπε επίσης ότι ο Πρόεδρος Καρζάι σέβεται το σύνταγμα και θα υποβάλει ένα νέο κατάλογο υποψηφίων για έγκριση. Δεν ανέφερε όπως πότε θα γίνει αυτό. Αφγανοί νομοθέτες απέρριψαν 17 από του 24 υποψήφιους το Σάββατο.

    Ο επικεφαλής της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στο Αφγανιστάν Κάι Έιντ εξέφρασα έκπληξη για την κίνηση αυτή της Αφγανικής βουλής και την χαρακτήρισε 'πολιτικό εμπόριο' που θα παρατείνει ακόμα περισσότερο την σύσταση λειτουργικής κυβέρνησης.

    [04] Έκλεισαν οι πρεσβείες των ΗΠΑ και της Βρετανίας στην Υεμένη

    04-01-2010

    Οι ΗΠΑ και η Βρετανία έκλεισαν τις πρεσβείες τουςστη Υεμένη την Κυριακή λόγω ανησυχιών για θέματα ασφάλειας. Ο ανώτερος σύμβουλος του Λευκού Οίκου σε θέματα αντιτρομοκρατίας, Τζον Μπρέναν, επεσήμανε ότι έκλεισε η Αμερικανική πρεσβεία στη Σαναά γιατί υπήρχαν ενδείξεις ότι η Αλ Κάιντα σχεδίαζε επίθεση εναντίον της.

    Η πρεσβεία αναφέρει ότι οι απειλές προέρχονται από την Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο, η οποία ευθύνεται και για την αποτυχημένη απόπειρα επίθεσης σε αεροπλάνο με προορισμό το Ντητρόιτ στις 25 Δεκεμβρίου του 2009.

    Η αμερικανική πρεσβεία της Υεμένης είχε δεχτεί επίθεση και το 2008, όταν δύο παγιδευμένα με εκρηκτικά αυτοκίνητα εξερράγησανέξω από την κεντρική είσοδο με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 16 άτομα.

    Η Βρετανία και οι ΗΠΑ λένε ότι θα χρηματοδοτήσουναστυνομικό σώμα αντι-τρομοκρατίας στη Υεμένη. Επίσης, μέσα στον Ιανουάριο, η Ουάσιγκτον θα συμμετάσχει σε διεθνές συμπόσιο για την ενίσχυση των δυνατοτήτων της Υεμένης να καταπολεμήσει την τρομοκρατία.

    [05] Διαρροή πετρελαίου απειλεί τον Κίτρινο Ποταμό

    04-01-2010

    700 εργάτες στη βόρεια Κίνα έχουν σκάψει χαντάκια και δημιουργήσει πλεούμενα φράγματα για να αποτρέψουν την διαρροή πετρελαίου στο Κίτρινο Ποταμό, που αποτελεί πηγή πόσιμου νερού για εκατομμύρια ανθρώπους.

    Το Κινεζικό Πρακτορείο Ειδήσεων μεταδίδει ότι διαρροή πετρελαίου από αγωγό της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου της Κίνας στην επαρχία Σαανζί έγινε αισθητή τη περασμένη εβδομάδα με αποτέλεσμα η εταιρεία να απομονώσει τον αγωγό, αλλά είχαν ήδη διαρρεύσει στον Ποταμό Γουέι 150 χιλιάδες λίτρα πετρελαίου.Ο ποταμός Γουέι αποτελεί παραπόταμο του Κίτρινου Ποταμού.

    Η Εταιρεία Πετρελαίου της Κίνας δηλώνει ότι το μεγαλύτερο μέρος του πετρελαίου που διέρρευσε έχει απομακρυνθεί απ' τη περιοχή και ότι η διαρροή βρίσκεται υπό έλεγχο, αλλά δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι ίχνη πετρελαίου εντοπίστηκαν σε απόσταση 33 χιλιομέτρων απ' τη διαρροή.

    [06] Νέα πρόσωπα, νέοι στόχοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Αθήνα

    04-01-2010

    Χοσέ Λουίς Θαπατέρο

    Το 2010 για την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι ένα χρόνος σταθμός. Ένα καινούργιο κεφάλαιο άνοιξε στον τρόπο της λειτουργίας της καθώς από την 1η Ιανουαρίου διαθέτει πλέον ένα Πρόεδρο και μια Ύπατο Εκπρόσωπο για Εξωτερικές Υποθέσεις που εκπροσωπούν, σύμφωνα με την Συνθήκη της Λισσαβόνας, και τα 27 κράτη μέλη της. Ο Χέρμαν βαν Ρομπόι και η Βαρόνη Κάθριν Αστον ανέλαβαν τα καθήκοντά τους την ίδια μέρα πουη Προεδρεία της Ένωσης πέρασε στην Ισπανία.

    Ο ισπανός Πρωθυπουργός Χοσε Λουίς Θαπατέροσυμφώνησε ήδη με τον Νέο Πρόεδρο, κατά την πρώτη επικοινωνία τους, στην δημιουργία μιας 'ομάδας εργασίας' με εκπροσώπους τους, θα πρόκειται για ένα νευραλγικό κέντρο προκειμένου να συντονιστεί η λειτουργία της Μόνιμης Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την 'εναλλασσόμενη' προεδρεία, που δεν καταργήθηκε σαν θεσμός με την νέα συνθήκη.

    Ο νέος Πρόεδρος βαν Ρομπόι σ' αυτό το μεταβατικό εξάμηνο, όπου θ αρχίσουν να τίθενται σε εφαρμογή οι νέες διατάξεις της Συνθήκης, έδειξε να παίρνει αποφάσεις και εξουσία ανακοινώνοντας ήδη ότι όλα τα Ευρωπαϊκά Συμβούλια, επίσημα και ανεπίσημα, θα γίνονταιστις Βρυξέλλες και όχι στην πρωτεύουσα της χώρας που ασκεί την προεδρία.Δέχθηκε μόνο για φέτος, γιατί ήταν προαποφασισμένο, να γίνουν οι συναντήσεις κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένων Πολιτειών και με τους ηγέτες της Λατινικής Αμερικής αλλά και των χωρών της Μεσογείου στην Μαδρίτη.

    Αξίζει όμως να σταθούμε σε τρειςνέους στόχους που έθεσε η ισπανική Προεδρία. Η 'Ευρώπη των 28' με την Κροατία να γίνεται μέλοςτης Ένωσης μέχρι τον Ιούνιο. Η έντονη προσπάθεια σε συνεργασία με τα ενδιαφερόμενα μέρη ώστε το 2010 να επιτευχθεί η ίδρυσηΠαλαιστινιακού κράτους και τέλος η δημιουργία μιας ' Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αντιτρομοκρατικής Συνεργασίας' στην οποία θα ενταχθούνοι εθνικοί οργανισμοί χωρών που έχουν ήδη δεχθεί, όπως η Γερμανία, η Βρετανία, η Δανία, η Ολλανδία, η Ιταλία, το Βέλγιο, η Πορτογαλία και η Γαλλία, μέσω της Υπηρεσίας Αντιτρομοκρατικού Συντονισμού. Στόχος να υπάρξει καλύτερη κυκλοφορία των πληροφοριώνκαι καταμερισμός των αρμοδιοτήτων στην Ευρώπη.

    Επίσης, στις 21 και 22 Ιανουαρίου στην Μαδρίτη θα γίνει η πρώτη σύνοδος των επικεφαλής των αντιτρομοκρατικών μονάδων των χωρών. Η Ελλάδα, παρ όλο ότι την ενδιαφέρει άμεσα το θέμα, προς το παρόν δεν φαίνεται να έχει συμφωνήσει.

    [07] 5 νεκροί από αεροπορική επίθεση στο Πακιστάν

    04-01-2010

    Πακιστανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι πυραυλική επίθεση από Αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 5 άτομα στη περιοχή του Βόρειου Βαζιριστάν που αποτελεί καταφύγιο των Ταλεμπάν. Σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματούχους οι πύραυλοι έπληξαν κατοικία όπου σκοτώθηκαν δύο Πακιστανοί και τρεις αλλοδαποί εξτρεμιστές.

    Λίγες ώρες νωρίτερα βόμβα έπληξε το αυτοκίνητο του πρώην υπουργού της εν λόγω επαρχίας, σκοτώνοντας τον ίδιο, τους δύο σωματοφύλακες του και τον οδηγό του.

    Παράλληλα στο Νότιο Βαζιριστάν, όπου συνεχίζονται οι επιχειρήσεις του Πακιστανικού στρατού κατά των Ταλεμπάν, σκοτώθηκαν 8 αντάρτες και δύο στρατιώτες και συνελήφθησαν 25 άτομα.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 5 January 2010 - 2:18:20 UTC