Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 10-01-08

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο Πρόεδρος Ομπάμα αναλαμβάνει ευθύνη για την αποτυχία των μυστικών υπηρεσιών
  • [02] Ενιαία πολιτική για τη χρήση σαρωτών σώματος ζητά η Ε.Ε.
  • [03] Νέα μέτρα για τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης
  • [04] Κατακόρυφη αύξηση των πωλήσεων αυτοκινήτων στην Κίνα
  • [05] Προσπάθειες επανέναρξης ειρηνευτικών συνομιλιών για το μεσανατολικό
  • [06] 36χρονος γιατρός επικεφαλής της Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης
  • [07] Δύσκολη η πολιτογράφηση αλλοδαπών στην Ελλάδα
  • [08] 'Η Ελλάδα μπορεί να σταθεί στα πόδια της' λέει το ΔΝΤ
  • [09] Χόλμπρουκ: Προτεραιότητα η συμφιλίωση στο Αφγανιστάν το 2010

  • [01] Ο Πρόεδρος Ομπάμα αναλαμβάνει ευθύνη για την αποτυχία των μυστικών υπηρεσιών

    08-01-2010

    Σε διάγγελμα του τη Πέμπτη το απόγευμα ο Πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες δεν κατάφεραν να 'συνδυάσουν και να κατανοήσουν' τις απόρρητες πληροφορίες που ήδη υπήρχαν και που θα απέτρεπαν την επιβίβαση του επίδοξου βομβιστή σε αεροσκάφος με προορισμό το Ντιτρόιτ.

    Ο κ. Ομπάμα επεσήμαινε ότι σε έναν κόσμο που αλλάζει συνεχώς, η πρώτη γραμμή άμυνας για τις ΗΠΑ είναι οι μυστικές πληροφορίες, διανεμημένες κατάλληλα και με βάση τις οποίες λαμβάνονται τα ανάλογα μέτρα. Αλλά στην προκειμένη περίπτωση υπήρξαν λάθη, επεσήμανε ο Αμερικανός Πρόεδρος και κατέληξε ότι αναλαμβάνει αυτός την τελική ευθύνηγια το γεγονός ότι το σύστημα δεν λειτούργησε σωστά.Ο κ. Ομπάμα δήλωσε ότι δεν τον ενδιαφέρει τόσο να επιρρίψει ευθύνες, όσο το να γίνουν τα παθήματα μαθήματα και να διορθωθούν τα λάθη.

    Ο Αμερικανός Πρόεδρος διέταξε αλλαγές στον τρόπο χειρισμού πληροφοριών περί πιθανών απειλών και ζήτησε από τις υπηρεσίες πληροφοριών να καθορίσουν ξεκάθαρα ποιος είναι υπεύθυνος για την άμεση ανάληψη δράσης σε περιπτώσεις τέτοιων πληροφοριών. Επίσης είπε ότι θέλει την βελτίωση του τρόπου με τον οποίο προστίθενται ονόματα στον κατάλογο με πρόσωπα που δεν επιτρέπεται να επιβιβαστούν σε αεροσκάφη.

    Πριν την ομιλία του κ. Ομπάμα, ο Λευκός Οίκος είχε δώσει στη δημοσιότητα περίληψη των συμπερασμάτων της προκαταρκτικής έρευνας που έγινε για την απόπειρα βομβιστικής επίθεσης σε βάρος Αμερικανικού αεροσκάφους.

    [02] Ενιαία πολιτική για τη χρήση σαρωτών σώματος ζητά η Ε.Ε.

    08-01-2010

    Η Ισπανική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζητά την χάραξη ενιαίας πολιτικής για την χρήση σαρωτών σώματος στα Ευρωπαϊκά αεροδρόμια.

    Ο Υπουργός Μεταφορών της Ισπανίας, Ζοζέ Μπλάνκο, δήλωσε ότι δεν είναι σωστό τα διάφορα αεροδρόμια να εφαρμόζουν διαφορετικούς ελέγχους ασφάλειας.

    Ευρωπαίοι εμπειρογνώμονες σε θέματα ασφάλειας συνεδρίασαν την Πέμπτη στις Βρυξέλλες για να εξετάσουν το αν και οι 27 χώρες μέλη της ΕΕ θα πρέπει να αρχίσουν να χρησιμοποιούν σαρωτές σώματος. Η Βρετανία και η Ολλανδία έχουν ήδη ανακοινώσει ότι σκοπεύουν να εγκαταστήσουν σαρωτές στα αεροδρόμια τους. Αλλά ορισμένες άλλες Ευρωπαϊκές χώρες αντιμετωπίζουν το θέμα με σκεπτικισμό και εκφράζουν ανησυχίες για θέματα προσωπικού απορρήτου.

    Στο μεταξύ, διεθνές θέμα χαρακτήρισε η Υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζάνετ Ναπολιτάνο, την απόπειρα ανατίναξης του Αμερικανικού αεροσκάφους ανήμερα τα Χριστούγεννα. Η κ. Ναπολιτάνο μεταβαίνει αυτό το μήνα στην Ισπανία για διαβουλεύσεις με ομολόγους της σε θέματα βελτίωσης των συνθηκών ασφάλειας στα αεροδρόμια.

    [03] Νέα μέτρα για τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης

    08-01-2010

    Η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος πρότεινε σκληρότερα μέτρα για τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στις ΗΠΑ.

    Το νέο μέτρο προβλέπει συγκέντρωση όζοντος μεταξύ 60 και 70 μέρη ανά δισεκατομμύριο για περίοδο 8 ωρών. Το μέτρο αυτό είχαν προτείνει οι επιστήμονες και στην προηγούμενη κυβέρνηση Μπους. Όμως οι βιομηχανίες είχαν διαμαρτυρηθεί και ο Πρόεδρος Μπους μεσολάβησε και αύξησε το προτεινόμενο όριο ατμοσφαιρικής ρύπανσης στα 75 μέρη ανά δισεκατομμύριο.

    Η Αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος υπολογίζει ότι για να επιτευχθούν οι νέες προδιαγραφές θα δαπανηθούν από 19 μέχρι 90 δισεκατομμύρια δολάρια. Όμως η υπηρεσία τονίζει ότι και η βελτίωση της υγείας των πολιτών από την μείωση των ρύπων, θα περιορίσει τα έξοδα του δημοσίου κατά πολλά δισεκατομμύρια δολάρια.

    [04] Κατακόρυφη αύξηση των πωλήσεων αυτοκινήτων στην Κίνα

    08-01-2010

    Η Αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία Ford και οι Κινέζοι εταίροι της ανακοίνωσαν αύξηση κατά 44% των πωλήσεων της εταιρείας στην Κίνα.Αυτή την εβδομάδα και άλλη μια Αμερικανική βιομηχανία αυτοκινήτων, η General Motors, ανακοίνωσε ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των πωλήσεων της στη Κίνα το τελευταίο χρόνο.Το ποσοστό της GM έφτασε το 67%.Οι πωλήσεις αυτές ήταν κατά ένα μέρος αποτέλεσμα κρατικού προγράμματος χορήγησης βοήθειας στους καταναλωτές για την αγορά μικρών και οικονομικών στην κατανάλωση βενζίνης αυτοκινήτων.

    Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι οι πωλήσεις στη Κίνα από τοπικές και ξένες εταιρείες θα φτάσουν τα 12,7 εκατομμύρια αυτοκίνητα φέτος, κάνοντας την Κίνα την μεγαλύτερη αγορά στο τομέα των αυτοκινήτων. Μέχρι τώρα η μεγαλύτερη αγορά στον συγκεκριμένο τομέα ήταν οι ΗΠΑ, αλλά το τελευταίο χρόνο οι πωλήσεις έχουν μειωθεί κατά το ένα-τρίτο περίπου, στα 10,4 εκατομμύρια αυτοκίνητα.

    [05] Προσπάθειες επανέναρξης ειρηνευτικών συνομιλιών για το μεσανατολικό

    08-01-2010

    Αμερικανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν νέο γύρο υψηλού επιπέδου συνομιλιών για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

    Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Πι. Τζέι. Κρόουλι, δήλωσε ότι η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρυ Κλίντον, πρόκειται να συναντηθεί αργότερα σήμερα με τους ομόλογούς της από την Αίγυπτο και την Ιορδανία. Ο κ. Κρόουλι επεσήμανε ότι στις συνομιλίες θα συμμετάσχει επίσης και ο απεσταλμένος των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, Τζορτζ Μίτσελ.

    Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ είπε ότι ο κ. Μίτσελ αναχωρεί την Κυριακή για το Παρίσι και τις Βρυξέλλες για συνομιλίες με τα άλλα μέλη του λεγόμενο Κουαρτέτου για την επίτευξη ειρήνης στη Μέση Ανατολή.

    Σε άλλες εξελίξεις, το Ισραήλ διαμαρτυρήθηκε στις ΗΠΑ ότι οι ηγεσία των Παλαιστίνιων εκθειάζει εκείνους που διενεργούν επιθέσεις κατά του Εβραϊκού κράτους.

    Ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε σε δημοσιογράφους την Πέμπτη ότι το Ισραήλ ήγειρε το θέμα στο Λευκό Οίκο και το Στέητ Ντιπάρτμεντ.

    [06] 36χρονος γιατρός επικεφαλής της Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης

    08-01-2010

    Ο 36χρονος αμερικανός γιατρός, Ρατζίβ Σαχ, ορκίστηκε επικεφαλής της Αμερικανικής Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης.

    Η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρυ Κλίντον, χαρακτήρισε τον κ. Σαχ 'μεταρρυθμιστή ηγέτη' που χρειάζεται η Υπηρεσία Ανάπτυξης. Από τη πλευρά του ο Ρατζίβ Σαχ δήλωσε ότι η Υπηρεσία πρέπει να προσπαθήσει να μεταδώσει την ελπίδα του αμερικανικού ονείρου σ' ολόκληρο τον κόσμο.

    Σε δηλώσεις του προς τη ΦτΑ ο κ. Σάχ επεσήμανε ότι οι προσπάθειες για την ανάπτυξη μίας χώρας μπορούν να στεφθούν από επιτυχία μόνο αν αυτή η χώρα είναι τελείως προσηλωμένη στην επίτευξη αυτού του στόχου.

    Ο κ. Σάχ πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να ανοίξουν διάλογο με τις χώρες τις οποίες προσπαθούν να βοηθήσουν. Η Ουάσιγκτον πρέπει να αναγνωρίσει ποιες χώρες διαθέτουν πραγματική πολιτική βούληση για την υλοποίηση σχεδίων, προγραμμάτων και διαφόρων άλλων δραστηριοτήτων, τόνισε ο νέος επικεφαλής της Αμερικανικής Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης.

    [07] Δύσκολη η πολιτογράφηση αλλοδαπών στην Ελλάδα

    Μαρία Σπυριδωνάκου

    Αθήνα

    08-01-2010

    Σφιχτή χαρακτηρίζεται η πολιτική της χώρας μας στη χορήγηση ιθαγένειας έναντι των άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με έρευνα η Ελλάδα βρίσκεται στην προτελευταία θέση μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βάσει των επιδόσεων της για το καθεστώς πολιτογράφησης αλλοδαπών. Ο νομικός Βασίλης Χειλιδάρης συμφωνεί ότι το καθεστώς αυτό είναι ένα παρωχημένο και αναχρονιστικό καθεστώς.

    Κλειστή και περιοριστική πολιτική ιθαγένειας και απουσία ευνοϊκών όρων πολιτογράφησης για τους μετανάστες που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα διαπιστώνεται και από τον δικηγόρο Βασίλη Παπαστεργίου.

    Η Ελλάδα πρέπει να φθάσει τις επιδόσεις των άλλων ευρωπαϊκών κρατών και αυτό θα συμβεί μόνο όταν απλουστευτεί και γίνει πιο αντικειμενική η νομοθεσία επιμένει ο δικηγόρος Βασίλης Χειλιδάρης.

    Έχει σημασία, συμπληρώνει, η κυβέρνηση να μην υπαναχωρήσει σε πιέσεις που ήδη ασκήθηκαν για λιγότερες φιλελεύθερες λύσεις, αλλά να επιμείνει με αυτοπεποίθηση στην πρωτοβουλία, λαμβάνοντας υπόψη αυτά που όντως πρέπει να διορθωθούν στην κατεύθυνση της εδραίωσης του κράτους δικαίου.

    [08] 'Η Ελλάδα μπορεί να σταθεί στα πόδια της' λέει το ΔΝΤ

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Αθήνα

    08-01-2010

    Γιώργος Παπακωσταντίνου

    Η 'ελλειμματολογία' είναι το κύριο χαρακτηριστικό των τελευταίων ημερών και μάλιστα των πρώτων του καινούργιου χρόνου, καθώς όλα τα δελτία ειδήσεων, οι ενημερωτικές εκπομπές, τα χιουμοριστικά μαγκαζίνα ραδιοφώνου και τηλεόρασης, καθώς και τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σε όλη την επικράτεια, έχουν να κάνουν με τους ελεγκτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έχουν έρθει να μελετήσουν το ελληνικό Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης για να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για την μείωση του ελλείμματος, όχι σε τέσσερα, αλλά σε τρία χρόνια, σύμφωνα με τις κοινοτικές απαιτήσεις.

    Οι τελευταίες πληροφορίες, πριν το κλιμάκιο αναχωρήσει αύριο και μάλιστα αφού απόψε κατάφερε να δειπνήσει στο Υπουργείο Οικονομικών, λένε ότι οι Ευρωπαίοι τεχνοκράτες έμειναν ικανοποιημένοι από τα μέτρα που είδαν να περιέχονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και σχολίασαν ότι το σχέδιο της κυβέρνησης είναι άρτιο και ότι οι δεσμεύσεις για το 2010 είναι κι αυτές ικανοποιητικές.

    Εκεί όμως που επικεντρώθηκαν όλες σχεδόν οι ερωτήσεις τους σε όλα τα υπουργεία που επισκέφτηκαν, ήταν στα διαρθρωτικά μόνιμα μέτρα όπως τη φορολογική μεταρρύθμιση και το ασφαλιστικό που θα αποδώσουν σε βάθος χρόνου και που οι αναλύσεις τους από αρμόδιους και μη έχουν δημιουργήσει σ' όλους τους Έλληνες αληθινό κομφούζιο.

    Ένα κλιμάκιο όμως φεύγει άλλο έρχεται. Εμπειρογνώμονες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου φθάνουν στην Αθήνα, άλλα ευτυχώς φέρνουν μαζί τους και μια θετική δήλωση του αναπληρωτή γενικού διευθυντή του που λέει ότι 'Η Ελλάδα μπορεί να σταθεί στα πόδια της'.

    Την ίδια ώρα και ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας, Ζοσέ Λουίς Θαπατέρο, παρουσιάζοντας στην Μαδρίτη το πρόγραμμα της Ισπανικής Προεδρίας, απάντησε σε ερώτηση για την Ελλάδα λέγοντας ότι τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και τα άλλα όργανα, θα στηρίξουν την Ελλάδα στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει την κατάσταση της οικονομίας της με τα πιο αποτελεσματικά μέτρα για να ξεφύγει από την κρίση.

    Από την πλευρά του, τόσο ο Υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Παπακωσταντίνου, αλλά κυρίως το Υπουργείο Οικονομικών και τα στελέχη του θεωρούν ότι προχωρούν δυναμικά το 2010, με στόχο την ανάπτυξη το 2011 και έναρξη εξόφλησης του χρέους από το 2012, λόγω των μεγάλων υποχρεώσεων που υπάρχουν για τα δύο επόμενα χρόνια.

    Τέλος και τα χρονοδιαγράμματα φαίνεται πως άλλαξαν στις συζητήσεις, γιατί το τελικό σχέδιο του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης θα υποβληθεί στις Βρυξέλλες στο τέλος Ιανουαρίου για να συζητηθεί στο συμβούλιο Εκοφίν του Φεβρουαρίου, όπου και θα αποφασισθεί επίσημα η υπαγωγή σε αυστηρότερη επιτήρηση της Ελληνικής οικονομίας βάση του άρθρου 104 της νέας συνθήκης.

    [09] Χόλμπρουκ: Προτεραιότητα η συμφιλίωση στο Αφγανιστάν το 2010

    08-01-2010

    Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για Αφγανιστάν και Πακιστάν, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον θα επικεντρωθεί περισσότερο στην προώθηση της συμφιλίωσης μεταξύ της κυβέρνησης του Αφγανιστάν και των μετριοπαθών Ταλεμπάν.

    Σε ομιλία του στο Ινστιτούτο Μπρούκινγκς, εδώ στην Ουάσιγκτον, ο κ. Χόλμπρουκ επεσήμανε ότι η διαδικασία συμφιλίωσης θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα το 2010, αλλιώς 'θα χάσουμε την επιτυχία', όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Για το Πακιστάν ο κ. Χόλμπρουκ σημείωσε ότι ο Πακιστανικός στρατός κατάφερε σημαντικό πλήγμα στους Ταλεμπάν στην Κοιλάδα Σουάτ πέρυσι, και κινήθηκε κατά εξτρεμιστών στο νότιο Βαζιριστάν.Η Ουάσιγκτον ανησυχεί σοβαρά για τις δραστηριότητες του δικτύου Χακκανί και της ομάδας Χεκματιάρ στην μεθόριο Αφγανιστάν-Πακιστάν, σημείωσε ο κ. Χόλμπρουκ και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ θέλουν να βοηθήσουν το Πακιστάν και το λαό του με οιονδήποτε τρόπο.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 9 January 2010 - 2:18:25 UTC