Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 10-01-11

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τάφοι κοντά στις Πυραμίδες
  • [02] Κίνητρα Ομπάμα για την καταπολέμηση της ανεργίας
  • [03] Σχόλιο: Η ασφάλεια στις αερομεταφορές υπερβαίνει τα σύνορα
  • [04] Κροατία: Νικητής ο Ίβο Γιοσίποβιτς
  • [05] Ομπάμα: Δεν θα σταλούν στρατιώτες σε Υεμένη και Σομαλία
  • [06] Πετρέους: Εναλλακτικά σχέδια ΗΠΑ για Ιράν
  • [07] Έξαρση πολιτικής βίας στο Πακιστάν
  • [08] Μακέιν: "Εχθρικός μαχητής" ο Αμπντουλμουταλάμπ
  • [09] Παπανδρέου: "Η Δημοκρατία δεν τρομοκρατείται"

  • [01] Τάφοι κοντά στις Πυραμίδες

    11-01-2010

    Τάφοι που ανήκαν σε εργάτες οι οποίοι έκτισαν τις πυραμίδες ανακαλύφθηκαν στην Αίγυπτο. Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι δήλωσαν την Κυριακή ότι η ανακάλυψη των τάφων στηρίζει την άποψη ότι οι πυραμίδες κτίστηκαν από μισθωτούς εργάτες και όχι από σκλάβους. Οι τάφοι χρονολογούνται πριν από τεσσερσήμισι χιλιάδες χρόνια και κτίστηκαν κοντά στις μεγάλες πυραμίδες.

    Ο επικεφαλής της αρχαιολογικής ομάδας, που έκανε την ανακάλυψη, Ζάχι Χαουάς, επεσήμανε ότι αν οι εργάτες ήταν δούλοι δεν θα μπορούσαν να κτίσουν το δικό τους τάφο στη περιοχή αυτή. Ο κ. Χαουάς κατέληξε ότι περίπου 10 χιλιάδες εργαζόμενοι συμμετείχαν στην οικοδόμησητων πυραμίδων.

    Σύμφωνα με στοιχεία που εντοπίστηκαν στον αρχαιολογικό χώρο οι αγρότες της Αιγύπτου έστελναν καθημερινά 21 αγελάδες και 23 πρόβατα για τη διατροφή των εργατών.

    [02] Κίνητρα Ομπάμα για την καταπολέμηση της ανεργίας

    11-01-2010

    Η ανώτερη σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα Οικονομίας, Κριστίνα Ρομέρ, δήλωσε ότι η αμερικανική οικονομία σημειώνει 'σταθερή πρόοδο' παρά τα πρόσφατα στατιστικά στοιχεία για την ανεργία.

    Η κ. Ρόμερ επεσήμανε ότι η μείωση κατά 85 χιλιάδες των θέσεων εργασίας τον περασμένο μήνα αποτελεί οπισθοχώρηση, αλλά, όπως είπε, συνεχίζει να αποτελεί 'ρεαλιστικό σενάριο' το ενδεχόμενο αλλαγής πορείας της οικονομίας την άνοιξη.

    Η κ. Ρόμερ είπε ότι η κυβέρνηση Ομπάμα θέλει να δει να επιτυγχάνεται μεγαλύτερη πρόοδος. Και πρόσθεσε ότι ο αμερικανός Πρόεδρος θα εξακολουθήσει να παρέχει οικονομικά κίνητρα που αποδίδουν καθώς και μερικά αλλά στοχευόμενα μέτρα για την αύξηση των θέσεων εργασίας, όπως φοροαπαλλαγές για επιχειρήσεις που προσλαμβάνουν νέους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης.

    Αλλά ο Πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Μάικλ Στήλ, δήλωσε ότι ο κ. Ομπάμα δεν έχει πολλά να επιδείξει μετά από έναν ολόκληρο χρόνο στην προεδρία και θα πρέπει να δρομολογήσει συγκεκριμένα σχέδια για την δημιουργία νέων εργασιακών θέσεων και για την βελτίωση της οικονομίας.

    Το Υπουργείο Εργασίας δήλωσε ότι η αμερικανική οικονομία έχασε 85 χιλιάδες θέσεις εργασίας ενώ η ανεργία παραμένει σταθερά στο 10%.

    Ο Πρόεδρος Ομπάμα επεσήμανε ότι ο δρόμος της οικονομικής ανάκαμψης 'δεν είναι ποτέ μία ευθεία'. Ο κ. Ομπάμα θα ζητήσει από το Κογκρέσο άλλα 5 δισεκατομμύρια δολάρια για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

    [03] Σχόλιο: Η ασφάλεια στις αερομεταφορές υπερβαίνει τα σύνορα

    11-01-2010

    Σχόλιο που αντικατοπτρίζει απόψεις της Αμερικανικής κυβέρνησης:

    Νέοι κανονισμοί που τέθηκαν σε εφαρμογή μετά την αποτυχημένη απόπειρα ανατίναξης αμερικανικού αεροσκάφος την ήμερα των Χριστουγέννων, θα υποβάλλουν σε επιπλέον ελέγχους τους επισκέπτες 14 χωρών στις ΗΠΑ.

    4 από τις χώρες, συγκεκριμένα η Συρία, η Κούβα, το Ιράν και το Σουδάν, θεωρούνται ήδη χώρες που υποθάλπουν την τρομοκρατία, και οι κυβερνήσεις τους επανειλημμένα υποστήριξαν διεθνείς τρομοκρατικές ενέργειες. 10 άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αλγερίας, της Λιβύης, της Σομαλίας και της Νιγηρίας στην Αφρική, θεωρούνται χώρες που ενέχουν κίνδυνους για τις αερομεταφορές από γνωστούς, ή εν δυνάμει τρομοκράτες οι οποίοι στοχεύουν αμερικανούς πολίτες και συμφέροντα.

    Αξιωματούχοι της Νιγηρίας λένε ότι οι νέες προδιαγραφές ελέγχου αδικούν τους πολίτες της χώρας τους. Ο παραλίγο βομβιστής, ο Νιγηριανός Ουμάρ Φαρούκ Αμπντουλμουταλάμπ, στρατολογήθηκε και εκπαιδεύτηκε για την επίθεση έκτος της χώρας του, επισημαίνουν Νιγηριανοί αξιωματούχοι, δεν αντιπροσωπεύει τη Νιγηρία και δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί σαν μέτρο κρίσης όλων των Νιγηριανών. Επίσης τονίζουν ότι η χώρα τους, ανταποκρινόμενη στο πρόσφατο επεισόδιο, ενίσχυσε τα μέτρα ασφάλειάς της στις εναέριες πτήσεις.

    Τα νέα μέτρα ασφάλειας στις αερομεταφορές στις ΗΠΑ δεν αποσκοπούν στο να στιγματίσουν πολίτες των συγκεκριμένων χωρών που απαριθμούνταιστο κατάλογο. Αλλά αποτελούν προσπάθεια αντιμετώπισης του συγκεκριμένου επεισοδίου και της συγκεκριμένης εντεινόμενης απειλής, όπως τα μέτρα που υιοθετήθηκαν μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον. Τα ενισχυμένα αυτά μέτρα ασφάλειας επίσης αποβαίνουν προς όφελος και των επιβατών που προέρχονται από τις 14 αυτές χώρες, οι οποίοι μπορεί να διατρέχουν κίνδυνο από ανάλογα επεισόδια.

    Πράγματι οι νέες προδιαγραφές ασφάλειας περιλαμβάνουν μακροπρόθεσμα και σταθερά μέτρα τα οποία αναπτύχτηκαν με την συνεργασία των αστυνομικών αρχών σε πολλές χώρες που αναγνωρίζουν ότι η αποτελεσματική ασφάλεια στις αερομεταφορές πρέπει να υπερβαίνει τα σύνορα.

    [04] Κροατία: Νικητής ο Ίβο Γιοσίποβιτς

    11-01-2010

    Η εκλογική επιτροπή της Κροατίας διακήρυξε τον Σοσιαλδημοκράτη υποψήφιο της αντιπολίτευσης, Ίβο Γιοσίποβιτς, νικητή των προεδρικών εκλογών, ο δεύτερος γύρος των οποίων έγινε τη Κυριακή.

    Με καταμετρημένες όλες σχεδόν τις ψήφους ο κ. Γιοσίποβιτς παίρνει ποσοστό 60% και ο αντίπαλος του συντηρητικός δήμαρχος του Ζάγκρεμπ, Μίλαν Μπάντιτς, παίρνει ποσοστό 40%.

    Κατά την προεκλογική του εκστρατεία ο κ. Γιοσίποβιτς είχε διακηρύξει ότι θα πολεμήσει την διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα, που αποτελούν κύριες προϋποθέσεις για την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης ο κ. Γιοσίποβιτς έχει δηλώσει ότι θα επιδιώξει βελτίωση του βιοτικού επιπέδου όλων των Κροατών.

    [05] Ομπάμα: Δεν θα σταλούν στρατιώτες σε Υεμένη και Σομαλία

    11-01-2010

    Ο πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να στείλει Αμερικανούς στρατιώτες στην Υεμένη και τη Σομαλία. Σε συνέντευξη του προς το περιοδικό People, η οποία θα δημοσιευτεί την ερχόμενη Παρασκευή, ο κ. Ομπάμα δήλωσε ότι η μεθόριος Αφγανιστάν-Πακιστάν παραμένει το 'επίκεντρο' των δραστηριοτήτων της ηγεσίας της Αλ Κάιντα.

    Πάντως ο Αμερικανός πρόεδρος επεσήμανε ότι δεν πρόκειται να αποκλείσει οποιαδήποτε πιθανότητα σ' έναν 'περίπλοκο κόσμο', όπως είπε, αλλά σημείωσε ότι η πλέον αποτελεσματική προσέγγιση για την αντιμετώπιση άνομων περιοχών στην υφήλιο είναι η συνεργασία των ΗΠΑ με 'διεθνείς εταίρους'.

    Ο κ. Ομπάμα τόνισε ότι γνωρίζει πως η Αλ Κάιντα στην Υεμένη έχει γίνει σοβαρότερο πρόβλημα και γι' αυτό η Ουάσιγκτον συνεργάζεται με την κυβέρνηση της Υεμένης για την εξάρθρωση τρομοκρατικών θυλάκων και στρατοπέδων εκπαίδευσης τρομοκρατών.

    [06] Πετρέους: Εναλλακτικά σχέδια ΗΠΑ για Ιράν

    11-01-2010

    Ο επικεφαλής της Αμερικανικής Κεντρικής Στρατιωτικής Διοίκησης στην οποία υπάγονται οι στρατιωτικές δυνάμεις στη Μέση Ανατολή, τη περιοχή του Περσικού Κόλπου και την Κεντρική Ασία, στρατηγός Ντέηβιντ Πετρέους, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει εναλλακτικά σχέδια για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

    Θα ήταν ανεύθυνο να μην υπάρχουν σχέδια για διαφορετικές εξελίξεις, δήλωσε ο κ. Πετρέους, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τα σχέδια αυτά. Είπε μόνο ότι θα περάσει χρόνος πριν αποφασίσει η Ουάσιγκτον αν θα εφαρμόσει κάποιο απ' αυτά τα σχέδια και επεσήμανε ότι στο μεταξύ θα συνεχιστούν οι διπλωματικές προσπάθειες.

    Παρόμοιες δηλώσεις έκανε και ο επικεφαλής του μεικτού επιτελείου των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων Ναύαρχος Μάικ Μάλλεν, ο οποίος είπε ότι το Πεντάγωνο ετοιμάζει διάφορα στρατιωτικά σχέδια για το Ιράν σε περίπτωση που ο Πρόεδρος ζητήσει κάποιο απ' αυτά.

    [07] Έξαρση πολιτικής βίας στο Πακιστάν

    11-01-2010

    Τουλάχιστον 35 μέλη διαφόρων πολιτικών κομμάτων σκοτώθηκαν κατά τις τελευταίες τρεις μέρες βιαιοτήτων στο Καράτσι του Πακιστάν.

    Διεθνή πρακτορεία φέρουν ανώνυμο ανώτερο αξιωματούχο να δηλώνει ότι οι στοχευμένες δολοφονίες από άγνωστους ενόπλους ξεκίνησαν την περασμένη Πέμπτη, όταν η αστυνομία ανακάλυψε το ακέφαλο πτώμα εργαζόμενου στο κύριο πολιτικό κόμμα του Καράτσι.

    Ο Υπουργός Εσωτερικών του Πακιστάν, Ρεχμάν Μαλίκ, δήλωσε ότι οι δολοφονίες αποτελούν έργο αυτών που θέλουν να υποσκάψουν την τοπική αυτοδιοίκηση και να 'αποσταθεροποιήσουν τη χώρα', όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών, Ντέηβιντ Μίλιμπαντ, που επισκέφτηκε τη Κυριακή το Καράτσι, δήλωσε ότι θα ήθελε να προσθέσει τη φωνή του σ' αυτούς που επιδιώκουν τον άμεσο τερματισμό της πολιτικής βίας στο Πακιστάν.

    [08] Μακέιν: "Εχθρικός μαχητής" ο Αμπντουλμουταλάμπ

    11-01-2010

    Ο Ρεπουμπλικανός Γερουσιαστής και πρώην προεδρικός υποψήφιος, Τζον Μακέην, δήλωσε ότι ο Νιγηριανός που κατηγορείται για απόπειρα ανατίναξης αμερικανικού αεροσκάφους την ήμερα των Χριστουγέννων, πρέπει να δικαστεί σαν 'εχθρικός μαχητής' σε στρατιωτικό δικαστήριο.

    Ο κ. Μακέην επεσήμανε ότι το να δίνει κανείς στο δράστη το δικαίωμα να έχει αμερικανό δικηγόρο που θα τον βοηθήσει νόμιμα να μην αποκαλύψει πληροφορίες που μπορεί να είναι εναντίον του, αποτελεί αντίφαση στην δεδηλωμένη άποψη του Προέδρου Ομπάμα ότι η Αμερική βρίσκεται σε πόλεμο με τους τρομοκράτες.

    Ομοσπονδιακό δικαστήριο απήγγειλε 6 κατηγορίες σε βάρους του 23χρονου Ουμάρ Φαρούκ Αμπντουλμουταλάμπ, στις οποίες περιλαμβάνεται απόπειρα χρήσης όπλου μαζικής καταστροφής καθώς και απόπειρα δολοφονίας. Ο Αμπντουλμουταλάμπ δήλωσε αθώος των κατηγοριών, όταν εμφανίστηκε για να απολογηθεί τη Παρασκευή ενώπιον δικαστηρίου στο Ντητρόιτ.

    [09] Παπανδρέου: "Η Δημοκρατία δεν τρομοκρατείται"

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Αθήνα

    11-01-2010

    Βομβιστική επιθέση στην Αθήνα

    Δύο σημαντικά γεγονότα σημάδεψαν αυτό το Σαββατοκύριακο: μια έκρηξη ωρολογιακού μηχανισμού στη καρδιά της Αθήνας, το Σάββατο στις 8 το βράδυ δίπλα στην Ελληνική Βουλή και η παρουσίαση του νέου προγράμματος 'Καλλικράτης' όπως ονομάσθηκε το αρχιτεκτονικό σχέδιο για την ανασύσταση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στο Υπουργικό Συμβούλιο την Κυριακή το απόγευμα.

    'Η Δημοκρατία δεν τρομοκρατείται' δήλωσε σχετικά μετά την βομβιστική επίθεση ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ενώ ο αρμόδιος Υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δήλωσε ότι 'ο χώρος είναι υψηλού συμβολισμού για όλους τους Έλληνες. Είναι χώρος αφύλακτος και θα παραμείνει αφύλακτος αλλά οι θρασείς θα συλληφθούν και θα τιμωρηθούν'. Ένα τέταρτο πριν από την έκρηξη σε κάδο που απείχε 10 μέτρα από το φυλάκιο της Βουλής, έγινε τηλεφώνημα στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία και απομακρύνθηκαν περίπου 30 άτομα που βρίσκονταν μπροστά από τον Άγνωστο Στρατιώτη και το Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία.

    Κανείς δεν ανέλαβε την ευθύνη αλλά οι αρμόδιοι μιλούν για χτύπημα της Οργάνωσης Πυρήνες της Φωτιάς, ενώ από τις κάμερες που υπάρχουν στα γύρω κτήρια εντοπίσθηκε κάποιο ζευγάρι ανάμεσα στον κόσμο που μάλλον τοποθέτησε τον μηχανισμό και εξαφανίσθηκε.

    Ρεπορτάζ από την Αθήνα μετέδωσαν και όλα τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ενώ το CNN είχε τίτλο 'Βόμβα εξερράγη έξω από το Ελληνικό κοινοβούλιο. Δεν υπάρχουν θύματα'.

    Σε δημόσια διαβούλευση στο διαδίκτυο τίθεται από σήμερα το σχέδιο με τις ριζικές αλλαγές που επέρχονται στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, σύμφωνα με το οποίο οι δήμοι μειώνονται από τους 1034 σε 370. Καταργούνται οι νομοί και οι νομαρχίες, 7 διοικήσεις θα αντικαταστήσουν τις 13 περιφέρειες, και η Αττική και η Θεσσαλονίκη θα έχουν μητροπολιτικές αρμοδιότητες.

    Ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μετά την εισήγηση του Υπουργού Εσωτερικών, Γιάννη Ραγκούση, είπε ότι 'αποτελεσματικοί Δήμοι και ισχυρές περιφέρειες θα απελευθερώσουν τον Έλληνα από την γραφειοκρατία και τις πελατειακές σχέσεις που οδηγούν στην διαφθορά'.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 12 January 2010 - 2:18:29 UTC