Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 10-01-13

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η 'Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς' ανέλαβε ευθύνη
  • [02] Κέρδη από επενδύσεις αποκόμισε η Φέντ
  • [03] Έκλεισε λιμάνι της Β. Καρολίνας λόγω εκρηκτικών
  • [04] Σχόλιο: Οι ΗΠΑ ανησυχούν για την 'ανελέητη καταπίεση' στο Ιράν, δηλώνει η Χίλαρυ Κλίντον
  • [05] Κατεπείγον το πακέτο μεταρρυθμίσεων, δηλώνει ο Πρόεδρος της Ε.Ε.
  • [06] Η Χ. Κλίντον για την Αμερικανική στρατηγική ασφάλειας στην Ασία
  • [07] Καταστροφικός σεισμός στην Αϊτή
  • [08] Ομπάμα: Άμεση και συντονισμένη η Αμερικανική βοήθεια προς Αϊτή
  • [09] Ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος εντατικών συνομιλιών για Κυπριακό

  • [01] Η 'Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς' ανέλαβε ευθύνη

    13-01-2010

    Η εξτρεμιστική οργάνωση 'Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς' ανέλαβε την ευθύνη για την βομβιστική επίθεση το Σάββατο το βράδυ έξω απ' το κτήριο της Ελληνικής Βουλής.Σε προκήρυξη της που δημοσιεύτηκε σε διαδικτυακό τόπο η οργάνωση αναφέρει ότι στόχος της επίθεσης ήταν η καπιταλιστική κυβέρνηση και το 'καλά ασφαλισμένο σύμβολο της δημοκρατίας'.Απ' την επίθεση του Σαββάτου δεν υπήρξαν θύματα μόνο υλικές ζημιές.

    Η 'Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς' είχε αναλάβει την ευθύνη και για την βομβιστική επίθεση το περασμένο μήνα σε βάρος του κεντρικού κτηρίου της Εθνικής Ασφαλιστικής.

    [02] Κέρδη από επενδύσεις αποκόμισε η Φέντ

    13-01-2010

    Κέρδη ρεκόρ συγκέντρωσε για το 2009 η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ μετά από επενδύσεις στις οποίες προέβη στα πλαίσια των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

    Προκαταρκτική έκθεση που δόθηκε την Τρίτη στη δημοσιότητα αναφέρει ότι η Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα θα χορηγήσει στο δημόσιο κορβανά 46,1 δισεκατομμύρια δολάρια σε κέρδη από επενδύσεις της σε ομόλογα του Αμερικανικού δημοσίου και άλλες επενδύσεις.Επίσης η Φέντ έβγαλε κέρδος και από δάνεια που έδωσε σε τράπεζες και άλλες εταιρείες.

    Τα κέρδη της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ προκύπτουν μετά από δαπάνες και έκτακτες επενδύσεις χωρίς προηγούμενο το 2009.

    [03] Έκλεισε λιμάνι της Β. Καρολίνας λόγω εκρηκτικών

    13-01-2010

    PETN

    Οι αρχές της πολιτείας της Βόρειας Καρολίνας διέταξαν το κλείσιμο του λιμανιού της πόλης MoreheadCity και ζήτησαν από χιλιάδες κατοίκους που ζουν στη περιοχή να απομακρυνθούν, μετά από ατύχημα που προκάλεσε διάτρηση εμπορευματοκιβωτίων που περιείχαν εκρηκτικές ουσίες. Αξιωματούχοι της περιοχής δήλωσαν ότι τα προληπτικά αυτά μέτρα ελήφθησαν όταν όχημα μετακίνησης των εμπορευματοκιβωτίων τρύπησε ορισμένα απ' αυτά που περιείχαν την εκρηκτική ουσία PETN, που χρησιμοποιείται σε πολεμικό υλικό και πυροκροτητές.Πρόκειται για το ίδιο υλικό που χρησιμοποίησε ο 23χρονος Νιγηριανός στην απόπειρα ανατίναξης Αμερικανικού αεροσκάφους ανήμερα τα Χριστούγεννα.

    Οι αρχές του λιμανιού του Morehead δηλώνουν ότι πρόκειται για λιμάνι διακίνησης χημικών και διευκρίνισαν ότι πολύ συχνά εκφορτώνονται εκρηκτικές ουσίες.Επίσης το εν λόγω λιμάνι είναι και ένα απ' τα βαθύτερα των ανατολικών ακτών των ΗΠΑ.

    [04] Σχόλιο: Οι ΗΠΑ ανησυχούν για την 'ανελέητη καταπίεση' στο Ιράν, δηλώνει η Χίλαρυ Κλίντον

    13-01-2010

    H Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρυ Κλίντον, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν την προσέγγιση 'διπλής όψεως' προς το Ιράν. Τουλάχιστον 8 άτομα σκοτώθηκαν και εκατοντάδες συνελήφθησαν στο Ιράν όταν πολίτες από διάφορα σημεία της χώρας κατέβηκαν σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και αντιμετώπισαν ξανά τη βία των δυνάμεων ασφάλειας του Ιράν. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, η Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χιλαρυ Κλίντον, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ 'ανησυχούν βαθύτατα για τις διαρκώς αυξανόμενες ενδείξεις ανελέητης καταπίεσης' από μέρους της κυβέρνησης του Ιράν. Η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών είπε: 'Θέλουμε να τονίσουμε ότι είμαστε στο πλευρό των Ιρανών που διαδηλώνουν ειρηνικά. Λυπούμαστε για τις απώλειες αθώων και καταδικάζουμε την κράτηση και τη φυλάκιση, το βασανισμό και την κακομεταχείριση πολιτών, η οποία φαίνεται πως έχει ενταθεί'. Η κ. Κλίντον είπε επίσης ότι οι ΗΠΑ και άλλες χώρες αρχίζουν διαβουλεύσεις για την αύξηση των πιέσεων προς την Ιρανική κυβέρνηση σε σχέση με το πυρηνικό της πρόγραμμα. 'Θέλουμε να παραμείνουμε ανοικτοί στο διάλογο. Αλλά πρέπει επίσης να καταστήσουμε ξεκάθαρο ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να περιμένουμε.Έτσι έχουμε αρχίσει ήδη συνομιλίες με τους συμμάχους μας και άλλες χώρες για τον τρόπο άσκησης πίεσης και επιβολής κυρώσεων', σημείωσε η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών. 'Ελπίζουμε', συμπλήρωσε η κ. Κλίντον 'ότι θα δωθεί η ευκαρία στο Ιραν να αντιστρέψει την πορεία του και να αρχίσει να συνδιαλλάσσεται με τη διεθνή κοινότητα κατά τρόπο θετικό, σεβόμενο τα δικαιώματα του λαού του'.

    [05] Κατεπείγον το πακέτο μεταρρυθμίσεων, δηλώνει ο Πρόεδρος της Ε.Ε.

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Αθήνα

    13-01-2010

    Γ. Παπανδρέου με τον Χ. Βαν Ρομπάι

    Οι 100 μέρες που συμπλήρωσε η νέα Ελληνική κυβέρνηση υπό τον Γιώργο Παπανδρέου, σφραγίσθηκαν από την επίσκεψη του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Βαν Ρομπάι, στην Αθήνα, ο οποίος ευτυχώς δεν εξαπέλυσε δριμύ κατηγορώ για την κατάσταση της Ελληνικής οικονομίας, αλλά εξέφρασε την βεβαιότητα ότι η Ελλάδα λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για την δημοσιονομική της εξυγίανση, υπογραμμίζοντας βεβαίως ότι 'απαιτείται κατεπειγόντως το πακέτο μεταρρυθμίσεων για να βελτιωθεί η κατάσταση'.

    'Το πρόγραμμα σταθερότητας μετά και την συζήτηση που είχαμε με τον κ. Παπανδρέου είναι το επόμενο σημαντικό βήμα ενώ το 2010 πρέπει να αρχίσει δημοσιονομική παγίωση' τόνισε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

    Ο Έλληνα Πρωθυπουργός με την σειρά του μίλησε για 'χρονίζοντα προβλήματα στην οικονομία και παραδέχθηκε ότι το έλλειμμά μας είναι μεγαλύτερο σαν έλλειμμα αξιοπιστίας'.

    Την ίδια ώρα πηγή της Κομισιόν μιλώντας στο Ρώυτερ ανέφερε ότι ενδέχεται να κινηθεί νέα διαδικασία νομικών μέτρων κατά της Ελλάδας για την μή παροχή αξιόπιστων στατιστικών στοιχείων όσον αφορά στο έλλειμμα και στο χρέος.

    Στις Βρυξέλλες, ο πρωτοφανής δημοσιονομικός εκτροχιασμός της Ελληνικής οικονομίας ονομάζεται πλέον 'ελληνικό πρόβλημα'.

    Γι αυτό ακριβώς μίλησε και το απόγευμα ενώπιον των μελών της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου ο Φιλανδός νέος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Ολι Ρέν, ο οποίος αντικατέστησε τον Ισπανό Χοακίμ Αλμούνια και θα αναλάβει τα καθήκοντά του στις 26 Ιανουαρίου. Σήμερα όμως φθάνει στην Αθήνα και το κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για να βοηθήσει στην επεξεργασία του ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού σχεδίου και τα άλλα μέτρα που θα υπάρχουν στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο τέλος Ιανουαρίου, θα συζητηθεί στο Εκοφίν του Φεβρουαρίου, αλλά και στο έκτακτο Συμβούλιο Κορυφής στις 11 Φεβρουαρίου.

    [06] Η Χ. Κλίντον για την Αμερικανική στρατηγική ασφάλειας στην Ασία

    13-01-2010

    Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρυ Κλίντον, αναφέρθηκε στην Αμερικανική στρατηγική ασφάλειας στην Ασία και τον Ειρηνικό, λέγοντας ότι 'η ενεργή συμμετοχή των ΗΠΑ' είναι κρίσιμης σημασίας στην επιτυχία της περιφερειακής συνεργασίας.

    Σε ομιλία της στην Χονολουλού της Χαβάης, τη Τρίτη το βράδυ, η κ. Κλίντον δήλωσε ότι το μέλλον των ΗΠΑ συνδέεται με αυτό της Ασίας μέσω της συνεργασίας στους τομείς της οικονομίας και της ασφάλειας. Οι χώρες της περιοχής θα πρέπει να συνεργαστούν για την εξάλειψη απειλών όπως η εξάπλωση των πυρηνικών όπλων, οι στρατιωτικές αναμετρήσεις και οι εδαφικές διεκδικήσεις, επεσήμανε η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών. Παράλληλα η κ. Κλίντον σημείωσε ότι η εξουδετέρωση εμποδίων σε θέματα εμπορίου και επενδύσεων θα αναβαθμίσει την οικονομική ανάπτυξη και την πολιτική πρόοδο διασφαλίζοντας καθεστώς προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ανοιχτών κοινωνιών.

    Αναφερόμενη στις υπό αδιέξοδο εξαεθνείς συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας, η κ. Κλίντον τις χαρακτήρισε παράδειγμα των δυνατοτήτων για την προώθηση κοινών συμφερόντων.

    [07] Καταστροφικός σεισμός στην Αϊτή

    13-01-2010

    Σεισμός ισχύος 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε την φτωχότερη χώρα της Καραϊβικής, την Αϊτή, την Τρίτη το απόγευμα, προκαλώντας την κατάρρευση κτιρίων στην πρωτεύουσα Πορτ-Ο-Πρένς και θάβοντας τους κατοίκους στα συντρίμμια.

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι το προεδρικό μέγαρο και άλλα κυβερνητικά κτήρια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, καθώς και το αρχηγείο των ΗΕ στην Αϊτή.Οι πληροφορίες για νεκρούς δεν έχουν επιβεβαιωθεί λόγω σοβαρών προβλημάτων στις επικοινωνίες τόσο στο Πόρτ-Ο-Πρένς όσο και σε άλλες περιοχές της χώρας.Πάντως ορισμένοι κάτοικοι χρησιμοποιούν το Facebook και το Twitter για να στείλουν φωτογραφίες και βίντεο από τις καταστροφές σε διεθνή μέσα ενημέρωσης. Εμπειρογνώμονες δηλώνουν ότι πρόκειται για τον ισχυρότερο σεισμό που πλήττει την Αϊτή τα τελευταία 200 χρόνια.

    Η Αμερικανική Γεωλογική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι της αρχικής σεισμικής δόνησης επακολούθησαν μετασεισμικές δονήσεις, η ισχυρότερη απ' τις οποίες ήταν 5.9 βαθμών. Η αρχική δόνηση εντοπίστηκε σε βάθος μόλις 10 χιλιομέτρων, ενώ το επίκεντρό της βρισκόταν 16 χιλιόμετρα έξω από την πρωτεύουσα της Αϊτής.

    Προειδοποίηση για τσουνάμι εκδόθηκεαρχικά για την γειτονική Δομινικανή Δημοκρατία, την Κούβα και τις Μπαχάμες, αλλά αργότερα αποσύρθηκε.

    Ο πρέσβης της Αιτής στις ΗΠΑ, Ρέιμοντ Τζόσεφ, δήλωσε ότι η χώρα του χρειάζεται διεθνή βοήθεια και χαρακτήρισε τον σεισμό καταστροφή με ανυπολόγιστες προεκτάσεις.

    Ο Πρόεδρος Ομπάμα ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά τη κατάσταση στην Αιτή και είναι έτοιμες να βοηθήσουν το λαό της χώρας. Επίσης η Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρυ Κλίντον, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα χορηγήσουν πολιτική, στρατιωτική και ανθρωπιστική βοήθεια στην Αϊτή.Παράλληλα ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, που είναι και ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για την Αϊτή, δήλωσε ότι τα ΗΕ παρακολουθούν τη κατάσταση και δεσμεύονται ότι θα κάνουν ότι μπορούν για να βοηθήσουν το λαό της Αϊτής.

    [08] Ομπάμα: Άμεση και συντονισμένη η Αμερικανική βοήθεια προς Αϊτή

    13-01-2010

    Ο Πρόεδρος Ομπάμα υποσχέθηκε 'άμεση, συντονισμένη και δυναμική' βοήθεια προς την Αϊτή μετά τον ισχυρότατο σεισμό που κατέστρεψε την πρωτεύουσα Πορτ-Ω-Πρένς και άφησε άστεγους εκατομμύρια Αϊτινούς που χρειάζονται αμέσως βοήθεια. Ο κ. Ομπάμα δήλωσε ότι ομάδες αμέσου ανάγκης βρίσκονται καθοδόν προς την Αϊτή και επεσήμανε πως η χώρα αυτή της Καραϊβικής έχει την πλήρη υποστήριξη των ΗΠΑ με στόχο την διάσωση όσο δυνατόν περισσότερων ανθρώπων και την διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας.

    Παράλληλα, απ' την Χαβάη όπου βρίσκεται, η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρυ Κλίντον, χαρακτήρισε την κατάσταση στην Αϊτή 'φρικιαστική' και επεσήμανε ότι θα μεταβεί στην Αμερικανική στρατιωτική διοίκηση Ειρηνικού για διαβουλεύσεις με εταίρους των ΗΠΑ με στόχο την χορήγηση βοήθειας. Η κ. Κλίντον πρόσθεσε επίσης ότι ομάδα των Αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων βρίσκεται στο αεροδρόμιο του Πόρτ-Ω-Πρένς για να εξακριβώσει ανάγκες σε θέματα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας.

    Παράλληλα, ο νέος επικεφαλής της Αμερικανικής Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης, Ρατζίβ Σάχ, δήλωσε ότι αρχικά οι Αμερικανικές προσπάθειες επικεντρώνονται στην διάσωση ανθρώπων. Επίσης ο επικεφαλής της Αμερικανικής Νότιας στρατιωτικής διοίκησης, στρατηγός Ντάγκλας Φρέιζερ, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι οι ΗΠΑ θα στείλουν δυνάμεις για την υποστήριξη της αποστολής των ΗΕ στην Αϊτή και πρόσθεσε ότι Αμερικανικό αεροπλανοφόρο που μεταφέρει ελικόπτερα φθάνει σήμερα Πέμπτη στη χώρα.

    Οι Αϊτινοί σκάβουν στα χαλάσματα του Πόρτ-Ω-Πρένς για την εύρεση επιζώντων απ' τον καταστροφικό σεισμό 7 βαθμών που ισοπέδωσε την πρωτεύουσα της Αϊτής. Οι δρόμοι έχουν γίνει πρόχειρα νεκροτομεία, ενώ εγκλωβισμένοι συνεχίζουν να φωνάζουν για βοήθεια. Ο πρωθυπουργός της Αίτής, Ζάν Μαξ Μπελερίβ, υπολόγισε τον αριθμό των νεκρών στους πάνω από 100 χιλιάδες, αλλά ο Πρόεδρος της Αϊτής, Ρενέ Πρεβάλ, επεσήμανε ότι είναι ακόμη νωρίς για να δοθεί ακριβής αριθμός νεκρών. Ο ηγέτης της Αϊτής έκανε έκκληση για την αποστολή γιατρών, νοσηλευτών και ιατρικής βοήθειας.

    Το προεδρικό μέγαρο του Πόρτ-Ω-Πρένς, καθώς και το μεγαλύτερο νοσοκομείο της πόλης, οι φυλακές και το αρχηγείο των ΗΕ στην Αϊτή, είναι μεταξύ των χιλιάδων κτηρίων που έχουν καταρρεύσει. Επίσης υπάρχουν πληροφορίες που αναφέρουν ότι κρατούμενοι δραπέτευσαν μετά την κατάρρευση των φυλακών.

    14 υπάλληλοι των ΗΕ, 3 Ιορδανοί, ένας Αϊτινός και 10 Βραζιλιάνοι, είναι μεταξύ των γνωστών νεκρών, ενώ άλλα 56 άτομα που βρίσκονταν στο κτήριο του ΟΗΕ τραυματίστηκαν. Πάντως αγνοείται η τύχη δεκάδων υπαλλήλων του διεθνούς οργανισμού, συμπεριλαμβανομένου και του επικεφαλής της αποστολής των ΗΕ στην Αϊτή, Χέντι Αννάμπι. Ο ΟΗΕ δηλώνει ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ισχυρισμό του Προέδρου Πρεβάλ ότι ο κ. Αννάμπι είναι μεταξύ των νεκρών απ' το σεισμό. Επίσης μεταξύ των νεκρών συγκαταλέγεται και ο Ρωμαιοκαθολικός αρχιεπίσκοπος του Πορτ-Ω-Πρένς, Τζόσεφ Σέρζ Μιότ.

    [09] Ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος εντατικών συνομιλιών για Κυπριακό

    13-01-2010

    Ο Αλεξάντερ Ντάουνερ με τον Δημήτρης Χριστόφιας

    Ο πρώτος γύρος των εντατικών διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό ολοκληρώθηκε τη Τετάρτη με όλες τις πλευρές απρόθυμες να δώσουν λεπτομέρειες για τις συνομιλίες.

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι δεν μπορεί να πει ότι επετεύχθησαν συγκεκριμένα αποτελέσματα, αλλά επεσήμανε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, δεν συνομιλούν 'μόνο για να συνομιλήσουν'.

    Από τη πλευρά του, ο ειδικός σύμβουλος των ΗΕ για το Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι δεν θα πρέπει να περιμένουν καθημερινή ενημέρωση για την εξέλιξη των συνομιλιών και ότι θα πρέπει να περιμένουν την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

    Οι δύο πλευρές θα ξανασυναντηθούν προς τα τέλη Ιανουαρίου για την δεύτερη φάση των εντατικών διαπραγματεύσεων.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 14 January 2010 - 2:18:23 UTC