Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 10-03-01

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ακροάσεις στο Κογκρέσο για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα ζητά η Carolyn Maloney
  • [02] Κεφαλή του Φαραώ Αμενχοτέπ στο Λούξορ
  • [03] Τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας ζητά η Χιλή
  • [04] Σε χώρες της Λατινικής Αμερικής η Χίλαρυ Κλίντον
  • [05] Χαμενεΐ: 'Η ΔΥΑΕ δεν είναι ανεξάρτητη και επηρεάζεται εύκολα από τις ΗΠΑ'
  • [06] Ολοκληρώθηκαν οι χειμερινοί Ολυμπιακοί αγώνες
  • [07] Στην Αθήνα ο Όλι Ρεν
  • [08] Οι Κόρες της Πηνελόπης συγχαίρουν την βουλευτή Dina Titus
  • [09] Πρόσθετα μόνιμα μέτρα ζητά ο Όλι Ρέν

  • [01] Ακροάσεις στο Κογκρέσο για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα ζητά η Carolyn Maloney

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    26-02-2010

    Carolyn Maloney

    Η βουλευτής Carolyn Maloney, του Δημοκρατικού Κόμματος, που εκπροσωπεί στο Κογκρέσο την Αστόρια και άλλες περιοχές της Νέας Υόρκης στις οποίες ζουν πολλοί Έλληνες και Ελληνικής καταγωγής Αμερικανοί, ζήτησε από την Επιτροπή Οικονομικών Θεμάτων της Βουλής των Αντιπροσώπων στην Ουάσιγκτον να πραγματοποιήσει ακροάσεις γύρω από τον καταγγελλόμενο ρόλο Αμερικανικών χρηματοπιστωτικών εταιρειών σε πτυχές της κρίσης του χρέους που η Ελλάδα αντιμετωπίζει σήμερα.

    Η κυρία Maloney, η οποία μαζί με τον Ρεπουμπλικανό βουλευτή Gus Bilirakis από την Φλόριντα συμπροεδρεύει της ομάδας προώθησης Ελληνικών υποθέσεων στο Κογκρέσο, την γνωστή ως Hellenic Congressional Caucus, υπέβαλε το αίτημα αυτό με επίσημη επιστολή προς τον Πρόεδρο της βουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Θεμάτων, Barney Frank.

    Στην επιστολή της η βουλευτής από την Νέα Υόρκη επισημαίνει ότι άρθρο που δημοσίευσε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας η έγκυρη εφημερίδα New York Times αναφέρει πως τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει η Ελλάδα παροξύνονται από χρηματοπιστωτικούς οίκους που επενδύουν υπέρ της προοπτικής η Ελλάδα να μην επιτύχει να εκπληρώσει τις οικονομικές υποχρεώσεις της. Κατά την βουλευτή Maloney οι προτεινόμενες ακροάσεις είναι επίκαιρες και σημαντικές επειδή θα δώσουν στην βουλευτική Επιτροπή Οικονομικών Θεμάτων την δυνατότητα να διασφαλίσει την πλήρη εφαρμογή του ελεγκτικού ρόλου της και να διερευνήσει κατά πόσον χρειάζεται να ληφθούν πρόσθετα μέτρα.

    Gus Bilirakis

    Η επιστολή της Carolyn Maloney επεξηγεί στην συνέχεια ότι το δημοσίευμα αυτό είναι το πιο πρόσφατο μιας σειράς άρθρων που ήρθαν στο προσκήνιο της δημοσιότητας κατά τις τελευταίες εβδομάδες και σύμφωνα με τα οποία οι ίδιοι χρηματοπιστωτικοί οίκοι βοήθησαν στο παρελθόν την Ελλάδα να αποκρύψει χρέη της. Κατά την επιστολογράφο, η προώθηση τώρα συναλλαγών στηριγμένων πάνω σε σενάρια πτώχευσης, δημιουργεί προσδοκίες ότι οικονομικοί κύκλοι θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν και πάλιν κέρδη εάν η Ελλάδα δεν αποπληρώσει το χρέος της. Σύμφωνα πάντα με την κυρία Maloney είναι σαν να αγοράζεις ασφάλεια πυρκαγιάς για την κατοικία του γείτονά σου διότι έτσι δημιουργείς ένα κίνητρο για να καεί το γειτονικό σου σπίτι. Η βουλευτής από την Νέα Υόρκη τόνισε ότι παρόμοιες τακτικές είχαν οδηγήσει και στην κατάρρευση της AmericanInternationalGroup η οποία διασώθηκε χάρις σε κρατική βοήθεια.

    Καταλήγοντας η βουλευτής Maloney υπογραμμίζει ότι και ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών Ben Bernanke, σε κατάθεση του στο Κογκρέσο κατά τα τέλη της περασμένης εβδομάδας, δήλωσε ότι και η FED, όπως είναι γνωστή η Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα από τις αγγλικές λέξεις που συνθέτουν το όνομά της, θα εξετάσει συμφωνίες πολύπλοκων χρηματοπιστωτικών προϊόντων που συνήψαν Αμερικανικοί οικονομικοί οίκοι με την Ελλάδα, τονίζοντας παράλληλα ότι είναι 'αντιπαραγωγικό' να προωθούνται περίπλοκα χρηματοπιστωτικά προϊόντα 'κατά τρόπο που θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει μία χώρα'.

    [02] Κεφαλή του Φαραώ Αμενχοτέπ στο Λούξορ

    01-03-2010

    Ομάδα Αιγύπτιων και Ευρωπαίων αρχαιολόγων ανακάλυψε μία μεγάλη κεφαλή από γρανίτη που ανήκει στον Φαραώ Αμενχοτέπ τον Τρίτο. Η αιγυπτιακή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η κεφαλή έχει ύψος δυόμισι μέτρα και εντοπίστηκε στο Λούξορ. Αξιωματούχοι λένε ότι αποτελεί τμήμα ενός αγάλματος το όποιο χρονολογείται πριν από 3.000 χρόνια και το όποιο ανακάλυψε πρόσφατα η αρχαιολογική σκαπάνη.

    Οι αρχαιολόγοι λένε ότι το νέο εύρημα είναι ακέραιο με περίτεχνα σμιλευμένα χαρακτηριστικά και γυαλισμένο και ότι δείχνει τον Βασιλιά Αμενχοτέπ τον Τρίτο νέο με αιγυπτιακό στέμμα.

    Ο Φαραώ Αμενχοτέπ ο Τρίτος βασίλευσε περίπου από το 1390 μέχρι το 1350 π.Χ., κατά την ακμή του Αιγυπτιακού πολιτισμού και όταν η αυτοκρατορία εκτείνονταν από το Σουδάν μέχρι τη Συρία.

    [03] Τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας ζητά η Χιλή

    01-03-2010

    Η Πρόεδρος της Χιλής, Μισέλ Μπασελέτ, ζήτησε τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας μετά τον ισχυρό σεισμό που κατέστρεψε την κεντρική Χιλή και κόστισε τη ζωή σε πάνω από 700 άτομα.Η Πρόεδρος Μπασελέτ ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των νεκρών θα συνεχίσει να αυξάνεται καθώς σωστικά συνεργεία συνεχίζουν να ψάχνουν στα συντρίμμια για επιζώντες. Σωστικά συνεργεία προσπαθούν να ανασύρουν περίπου 50 άτομα που μπορεί να έχουν εγκλωβιστεί σε κτίριο στη δεύτερη σε μέγεθος πόλη της Χιλής, Κοσεπτιόν.

    Επίσης άρχισαν λεηλασίες σε εμπορικά καταστήματα της Κοσεπτιόν, με κλοπές τροφίμων και ηλεκτρονικών ειδών. Η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και αντλίες νερού για να διαλύσει τα πλήθη που εισέβαλλαν σεένα σουπερμάκετ. Αξιωματούχοι επίσης επέβαλλαν απαγόρευση της κυκλοφορίας για να καταστείλουν τα επεισόδιαστη Κονσεπτιόν και τη περιοχή Μάουλε.

    Ο ισχύος 8 κόμμα 8 βαθμών σεισμός έπληξε την Χιλή νωρίς το Σάββατο το πρωί.

    Σε άλλες εξελίξεις, παλιρροϊκό κύμα που ήταν αποτέλεσμα του πανίσχυρου σεισμού στη Χιλή, έφτασε στις ακτές της Ιαπωνίας και της Ρωσίας τη Κυριακή, αλλά το ύψος του κύματος ήταν πολύ χαμηλότερο απ' αυτό που αναμενόταν.Η Ιαπωνία είχε διατάξει την απομάκρυνση κατοίκων απ' τις παράκτιες περιοχές στα ανατολικά της χώρας, ενώ δεκάδες χιλιάδες κόσμος είχε απομακρυνθεί από παράκτιες περιοχές και στις Φιλιππίνες, τη Σαμόα, τη Νέα Ζηλανδία και τη Ρωσία.Αλλά τελικά το ύψος του παλιρροϊκού κύματος έφτασε μόνο το 1 μέτρο και 20 εκατοστά.

    [04] Σε χώρες της Λατινικής Αμερικής η Χίλαρυ Κλίντον

    01-03-2010

    Η Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρυ Κλίντον, αναχώρησε για περιοδεία σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπου αναμένεται να δείξει την υποστήριξη της Ουάσιγκτον για τα θύματα του σεισμού στη Χιλή και να ζητήσει την υποστήριξη της Βραζιλίας για την επιβολή κυρώσεων κατά του Ιράν.

    Πρώτος σταθμός της κ. Κλίντον είναι η Ουρουγουάη όπου σήμερα πρόκειται να παραστεί στην τελετή ορκωμοσίας του νεοεκλεγέντος Προέδρου, Χοσέ Μούχικα.

    Αξιωματούχοι του Στέητ Ντηπάρτμεντ αναφέρουν ότι η κ. Κλίντον θα επισκεφτεί την Τρίτη το πρωί τη Χιλή, όπου αναμένεται στο αεροδρόμιο του Σαντιάγκο να συναντηθεί με την Πρόεδρο της χώρας, Μισελ Μπασελέτ και τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο, Σεμπαστιάν Πινέρα.

    Την Τετάρτη, η κ. Κλίντον θα μεταβεί στη Βραζιλία όπου πρόκειται να συναντήσει τον Πρόεδρο Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα. Η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών θα επιδιώξει να πείσει τον Πρόεδρο της Βραζιλίας να υποστηρίξει την επιβολή νέων κυρώσεων κατά του Ιράν.

    Η κ. Κλίντον θα ολοκληρώσει την περιοδεία της με επίσκεψη στη Κόστα Ρίκα και τη Γουατεμάλα, όπου επίσης θα συναντηθεί με ηγέτες της Δομινικανής Δημοκρατίας και του Ελ Σαλβαδόρ.

    [05] Χαμενεΐ: 'Η ΔΥΑΕ δεν είναι ανεξάρτητη και επηρεάζεται εύκολα από τις ΗΠΑ'

    01-03-2010

    Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ανέφερε ότι οι ΗΠΑ και οι συμμαχικές τους χώρες στη δύση βρίσκονται πίσω από τις δηλώσεις της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας ότι το Ιράν κατασκευάζει πυρηνικά όπλα.

    Μιλώντας στην κρατική ιρανική τηλεόραση την Κυριακή, ο Αγιοτολάχ Χαμενεΐ επεσήμανε ότι ο διεθνής οργανισμός δεν είναι ανεξάρτητος και επηρεάζεται εύκολα από τις ΗΠΑ, επίσης πρόσθεσεθεωρηθεί το Ιράν αναξιόπιστο. Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας ξεκινά σήμερα συνομιλίες σχετικά με την πρόσφατη έκθεσή της για το Ιράν όπου αναφέρει ότι η Τεχεράνη μπορεί να κατασκευάζει πυρηνικό όπλο.

    [06] Ολοκληρώθηκαν οι χειμερινοί Ολυμπιακοί αγώνες

    01-03-2010

    Ολοκληρώθηκαν στο Βανκούβερ του Καναδά, οι χειμερινοί Ολυμπιακοί αγώνες με την φιλοξενούσα χώρα να σπάει το ρεκόρ χρυσών μεταλλίων που έχουν κερδηθεί ποτέ σε Χειμερινή Ολυμπιάδα. Κατά την τελετή ολοκλήρωσης των αγώνων ο δήμαρχος του Βανκούβερ έδωσε την Ολυμπιακή σημαία στον δήμαρχο του Σότσι, Ανατόλι Πακόμωφ. Το Ρωσικό αυτό θέρετρο στη Μαύρη Θάλασσα θα φιλοξενήσει τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2014.

    Πάντως ούτε ο Ρώσος Πρόεδρος Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, ούτε ο Πρωθυπουργός της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, παρευρέθησαν στην τελετή ολοκλήρωσης της Χειμερινής Ολυμπιάδας στο Βανκούβερ. Μάλιστα ο κ. Πούτιν εξέφρασε δυσαρέσκεια για τις κακές επιδόσεις των Ρώσων αθλητών στο Βανκούβερ, όπου τη Κυριακή ο Καναδάς κέρδισε το 14ο χρυσό του μετάλλιο, κερδίζοντας τις ΗΠΑ στον τελικό χόκεϋ με σκορ 3-2 στην παράταση. Το ρεκόρ χρυσών μεταλλίων κατείχε μέχρι τώρα η πρώην Σοβιετική Ένωση με 13 μετάλλια που είχε κερδίσει στην Χειμερινή Ολυμπιάδα του 1976.

    Πάντως οι ΗΠΑ έσπασαν και αυτές φέτος ρεκόρ συνολικού αριθμού μεταλλίων σε χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, κερδίζοντας 37 μετάλλια: 9 χρυσά, 15 αργυρά και 7 χάλκινα.

    [07] Στην Αθήνα ο Όλι Ρεν

    01-03-2010

    Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για Οικονομικές Υποθέσεις, Όλι Ρέν, βρίσκεται σήμερα στην Αθήνα μετά την απόρριψη από μέρους της Γερμανίας του ενδεχόμενου 'διάσωσης' της Ελλάδας.Ο κ. Ρεν θα συναντηθεί με πολλούς ανώτερους Έλληνες αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου και του Υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

    Από την πλευρά του, ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα πιστεύει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί και πρόκειται να ενεργήσει ανάλογα. Ο Αμερικανός Πρόεδρος είχε τηλεδιάσκεψη τη Παρασκευή με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Γκόρντον Μπράουν και την Γερμανίδα Καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ, στην διάρκεια της οποίας συζητήθηκε, μεταξύ άλλων και το θέμα της οικονομικής κρίσης της Ελλάδας.Πάντως την Κυριακή η κ. Μέρκελ δήλωσε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει πακέτο 'διάσωσης' της Ελλάδας.

    [08] Οι Κόρες της Πηνελόπης συγχαίρουν την βουλευτή Dina Titus

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    01-03-2010

    Dina Titus

    Η Ελληνοαμερικανίδα βουλευτής Dina Titus, του Δημοκρατικού Κόμματος η οποία εκπροσωπεί στο Κογκρέσο την 3η Εκλογική Περιφέρεια της Πολιτείας Νεβάδα, δηλαδή το Βόρειο Λας Βέγκας και τα προάστιά του, προσχώρησε στην κοινοβουλευτική ομάδα η οποία έχει συγκροτηθεί ειδικά για να προστατεύει τα Δικαιώματα Θυμάτων, την γνωστή ως Congressional Victim's Rights Caucus.

    Η απόφαση της δυναμικής ομογενούς βουλευτή χαιρετίστηκε με ιδιαίτερο ενθουσιασμό από την Ελληνοαμερικανική οργάνωση 'Κόρες της Πηνελόπης', Daughters of Penelope, που έχει την φήμη μιας των πιο δραστήριων ομάδων προώθησης των θεμάτων της γυναίκας σε παγκόσμια κλίμακα.

    Η Elaine M. Sampanis, Ύπατος Πρόεδρος της οργάνωσης 'Κόρες της Πηνελόπης', αφού συνεχάρη την Κωνσταντίνα, όπως η βουλευτής Dina Titus, είναι γνωστή στους ομογενειακούς κύκλους των Ηνωμένων Πολιτειών, είπε ότι προσβλέπει να συνεργαστεί στενά μαζί της για την προάσπιση των θεμάτων της γυναίκας και εξέφρασε την ελπίδα ότι και άλλα μέλη του Αμερικανικού Κογκρέσου θα προσχωρήσουν στην ίδια κοινοβουλευτική ομάδα.

    Elaine Sampanis

    Όπως επεξήγησε η κυρία Sampanis το έργο της κοινοβουλευτικής ομάδας προστασίας των Δικαιωμάτων Θυμάτων εκτιμάται ιδιαίτερα από τις 'Κόρες της Πηνελόπης', κυρίως, αλλά όχι αποκλειστικά, λόγω της υποστήριξης που η κοινοβουλευτική αυτή ομάδα παρέχει στα θύματα οικογενειακής βίας, τα οποία επίσης υποστηρίζει σθεναρά η ομογενειακή οργάνωση. Οι 'Κόρες της Πηνελόπης', που κατά βάση είναι το γυναικείο παράρτημα της μεγάλης ομογενειακής οργάνωσης ΑΧΕΠΑ, από καιρού επιδιώκουν την αριθμητική αύξηση των μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας προστασίας των Δικαιωμάτων Θυμάτων διότι έτσι ελπίζεται ότι θα εξασφαλιστεί μεγαλύτερη υποστήριξη σε γυναίκες και παιδιά που πέφτουν θύματα οικογενειακής βίας.

    Επί χρόνια η οργάνωσης 'Κόρες της Πηνελόπης' επιδίδεται σε αξιόλογη δράση προσφέροντας μια δυνατή φωνή υπέρ των συχνά ξεχασμένων θυμάτων οικογενειακής βίας και βοηθώντας στην οικονομική στήριξη των γυναικών και παιδιών που υποφέρουν ως αποτέλεσμα επεισοδίων βίας αυτού του είδους. Μάλιστα το 1979, οι 'Κόρες της Πηνελόπης' ίδρυσαν στην πόλη Mobile, της Πολιτείας Αλαμπάμα, το λεγόμενο 'Σπίτι της Πηνελόπης', που αναγνωρίστηκε σε πανεθνικό επίπεδο στις Ηνωμένες Πολιτείες ως υπόδειγμα ασύλου για θύματα οικογενειακής βίας. Τον δε Οκτώβριο 2009, η ίδια Ελληνοαμερικανική οργάνωση, ίδρυσε στην πόλη Brockton της Πολιτείας Μασαχουσέτη και ένα δεύτερο τέτοιο κέντρο αρωγής προς θύματα οικογενειακής βίας από άκρου σε άκρο των Ηνωμένων Πολιτειών, το οποίο ονομάστηκε ' Γωνιά της Πηνελόπης'.

    Η κοινοβουλευτική ομάδα για την προστασία των Δικαιωμάτων Θυμάτων ιδρύθηκε το 2005 και είναι υπερκομματική. Στόχος της είναι η προστασία όλων των πολιτών από κάθε μορφής έγκλημα, περιλαμβανόμενης φυσικά και της οικογενειακής βίας. Συμπρόεδροι της ομάδας είναι ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής Ted Poe, από το Τέξας και ο Δημοκρατικός βουλευτής Jim Costa από την Καλιφόρνια.

    Αποστολή της οργάνωσης 'Κόρες της Πηνελόπης' είναι η προαγωγή των αρχαίων Ελληνικών ιδεωδών με έμφαση στην Παιδεία, την Φιλανθρωπία, την Κοινωνική Υπευθυνότητα, την Οικογενειακή και Ατομική συμμετοχή στα κοινά, και τον Εθελοντισμό.

    Η Dina Titus είναι υπερήφανη για την Ελληνική κληρονομιά της και το έχει αποδείξει αυτό ποικιλοτρόπως. Η πρώτη της ενέργεια όταν εκλέχθηκε στο Αμερικανικό Κογκρέσο ήταν να ενταχθεί στην κοινοβουλευτική ομάδα προώθησης Ελληνικών Θεμάτων, ευρύτερα γνωστή ως Congressional Hellenic Caucus, στην οποία συμμετέχουν 150 συνολικά Φιλέλληνες βουλευτές, περιλαμβανομένων και όλων των Ελληνικής καταγωγής νομοθετών.

    Στην κυρία Titus έγινε πέρσι μια ιδιαίτερη τιμή από τον Πρόεδρο Barack Obama, ο οποίος της ανέθεσε να εκπροσωπήσει επισήμως τον ίδιον και τις Ηνωμένες Πολιτείες στα εγκαίνια του νέου Μουσείου της Ακρόπολης. Επιστρέφοντας στην Ουάσιγκτον από την Αθήνα η ομογενής βουλευτής έδωσε τηλεοπτική συνέντευξη στην Ελληνική Υπηρεσία της Voice of America στην οποία κι εξέφρασε την άποψη ότι το νέο Μουσείο είναι ο πλέον κατάλληλος τόπος για να εκτεθούν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα που βρίσκονται σήμερα στο Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο.

    Κάντε κλικ εδώ για να δείτε την συνέντευξη της Dina Titus με τις εντυπώσεις της από τα εγκαίνια του νέου Μουσείου της Ακρόπολης. Κάντε κλικ εδώ για να δείτε και βίντεο με την προσωπική ιστορία της Dina Titus.

    [09] Πρόσθετα μόνιμα μέτρα ζητά ο Όλι Ρέν

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Αθήνα

    01-03-2010

    Με την ευχή στα ελληνικά 'καλό κουράγιο' έκλεισε την μικρή συνέντευξη τύπου ο αρμόδιος επίτροπος για την οικονομία, Φιλανδός Όλι Ρέν, μετά την ολοκλήρωση της πολυσυζητημένης επίσκεψής του στην Αθήνα, όπου σε ένα μαραθώνιο συναντήσεων με τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, τον Θεόδωρο Πάγκαλο, την Λούκα Κατσέλη, τον Γιώργο Παπακωσταντίνου και τον Ανδρέα Λοβέρδο, συζήτησε τα πρόσθετα μέτρα τα οποία πρέπει να πάρει η Ελληνική κυβέρνηση για να μειωθούν τα επιτόκια δανεισμού της χώρας και για να στηρίξουν οι ευρωπαίοι εταίροι την προσπάθεια μείωσης του δημοσίου χρέους και του ελλείμματος.

    Επιγραμματικά ο Ολι Ρέν δήλωσε:

    - Προτρέπω την κυβέρνηση να αποφασίσει και να ανακοινώσει άμεσα πρόσθετα μόνιμα μέτρα. Αισθάνθηκα την αποφασιστικότητα της να το κάνει και προτρέπω τους πολίτες να στηρίξουν αυτή τη προσπάθεια.

    - Από πλευράς μέτρων τονίσαμε ότι πρέπει να μειωθεί και το μισθολογικό κόστος του δημοσίου, ώστε να υπάρξει διαρθρωτική επίπτωση στον προϋπολογισμό.

    - Πρέπει να ελέγξετε το χρέος σας πριν αρχίσει να σας ελέγχει αυτό. Είμαι σίγουρος ότι μπορείτε να πετύχετε και να έχετε την πλήρη υποστήριξη της ΕΕ.

    Μικρής έντασης επεισόδια σημειώθηκαν έξω από το Υπουργείο Εργασίας με αφορμή την επίσκεψη του επιτρόπου, όταν έγινε αντιληπτό ότι ο κ. Ρέν μπήκε από την πίσω είσοδο στο Υπουργείο. Οι αστυνομικές δυνάμεις διέλυσαν την συγκέντρωση χρησιμοποιώντας δακρυγόνα.

    Παράλληλα, αυστηρή προειδοποίηση προς τους κερδοσκόπους να σταματήσουν να παίζουν σε βάρος της Ελλάδας απηύθυνε ο Πρόεδρος του Γιούρογκρουπ , Ζαν Κλώντ Γιούνκερ, από το Λουξεμβούργο.

    Την υποστήριξή τους προς την Ελλάδα εξέφρασαν σήμερα και οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές του Ευρωκοινοβουλίου δια στόματος του Προέδρου τους, Μάρτιν Σούλτς, στην συνάντησή που είχε στην Αθήνα με τον αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών, Δημήτρη Δρούτσα. Ο κ. Σούλτς αναγνώρισε την δύσκολη οικονομική κατάσταση και τόνισε ότι απαιτείται σεβασμός στα τεράστια μέτρα που λαμβάνει η Ελληνική κυβέρνηση για να την αντιμετωπίσει.

    Ο κ. Δρούτσας συναντήθηκε το απόγευμα στο Υπουργείο Εξωτερικών και με τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα, Ντάνιελ Σπέκχαρτ, προκειμένου να προετοιμασθεί η συνάντηση και η ατζέντα της επίσκεψης του Πρωθυπουργού την επόμενη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον. 'Γνωρίζω ότι ο πρόεδρος Ομπάμα προσβλέπει πολύ σ' αυτή την συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό', δήλωσε ο κ. Σπέκχαρντ, προσθέτοντας ότι στο επίκεντρο των συνομιλιών θα βρεθούν η οικονομική κατάσταση και ένα ευρύ φάσμα στρατηγικών θεμάτων.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 2 March 2010 - 2:18:27 UTC