Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 10-03-03

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αντιτρομοκρατική Φάτβα από διανοούμενο μουσουλμάνο ηγέτη
  • [02] Πρωτοβουλίες Ομπάμα στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας
  • [03] Ερντογάν: Η Τουρκία θέλει τη Κύπρο 'νησί ειρήνης'
  • [04] Στο προσκήνιο και πάλι οι σχέσεις Τουρκίας-Αρμενίας
  • [05] Σημαντικές αυξήσεις πωλήσεων ανακοινώνουν Ford και GM
  • [06] Ο Constantine Gajdjis τιμάται με το Βραβείο Αθηναγόρα
  • [07] Στη Βραζιλία σήμερα η Χίλαρυ Κλίντον
  • [08] Διεθνής Διαφάνεια: 1 δις το κόστος της διαφθοράς στην Ελλάδα
  • [09] Εξαγγέλθηκαν τα μέτρα λιτότητας

  • [01] Αντιτρομοκρατική Φάτβα από διανοούμενο μουσουλμάνο ηγέτη

    03-03-2010

    Ο Μουχαμμάντ Ταχίρ-Ούλ-Κάντρι

    Ο ηγέτης του διεθνούς Μουσουλμανικού κινήματος Μουχαμμάντ Ταχίρ-Ούλ-Κάντρι, εξέδωσε θρησκευτικό διάταγμα 600 σελίδων, την λεγόμενη Φάτβα, με το οποίο καταδικάζει πλήρως την τρομοκρατία και επιβάλλει απαγόρευση στις βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας.

    Η εν λόγω Φάτβα εξεδόθη στο Λονδίνο και αναφέρει πολύ συγκεκριμένα γιατί οι τρομοκρατικές ενέργειες δεν συνάδουν με το Ισλάμ.Επίσης ξεκαθαρίζει ότι αυτοί που πραγματοποιούν επιθέσεις αυτοκτονίας προορίζονται για την κόλαση και όχι για τον παράδεισο των 'μαρτύρων'.

    [02] Πρωτοβουλίες Ομπάμα στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας

    03-03-2010

    Ο Πρόεδρος Ομπάμα ζήτησε απ' το Κογκρέσο να εγκρίνει σειρά πρωτοβουλιών που θα περιλαμβάνουν κίνητρα προς ιδιοκτήτες ακινήτων για την λήψη μέτρων που θα κάνουν τα σπίτια τους ποιο οικολογικά και θα μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας.

    Ο κ. Ομπάμα ανακοίνωσε το λεγόμενο πρόγραμμα 'Homestar' λέγοντας ότι προβλέπει φοροαπαλλαγές έως και 3 χιλιάδες δολάρια για τους καταναλωτές που θα προβούν σε βελτιώσεις εξοικονόμησης ενέργειας στα σπίτια τους. Ο Αμερικανός πρόεδρος επεσήμανε ότι εκτός απ' την εξοικονόμηση ενέργειας το πρόγραμμα θα προκαλέσει αύξηση των πωλήσεων οικολογικών εξοπλισμών και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, ιδιαίτερα στον κατασκευαστικό τομέα και στον τομέα λιανικών πωλήσεων.

    Δεν πρόκειται για Δημοκρατική ή Ρεπουμπλικανική ιδέα, σημείωσε ο κ. Ομπάμα, αλλά για μια 'λογική προσέγγιση' με στόχο την δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας.

    [03] Ερντογάν: Η Τουρκία θέλει τη Κύπρο 'νησί ειρήνης'

    03-03-2010

    Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν

    Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι η χώρα του θα μπορούσε να αποσύρει τα στρατεύματα της από τη Κύπρο στα πλαίσια μιας συμφωνίας μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο νησί.

    Στα πλαίσια σπάνιας συνέντευξης του προς Ελληνοκύπριους δημοσιογράφους, ο κ. Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία θέλει να δει τη Κύπρο να γίνεται 'νησί ειρήνης' και πρόσθεσε ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη να κάνει ότι μπορεί για την επίτευξη αυτού του στόχου, ενώ σημείωσε ότι κανείς δεν πρέπει να αμφισβητεί την ειλικρίνεια της Τουρκίας.

    Στην Κύπρο εκφράζονται ανησυχίες ότι οι συνομιλίες μπορεί να καταρρεύσουν αν τις εκλογές του άλλου μήνα κερδίσει ο συντηρητικός Ντερβίς Έρογλου. Πάντως ο κ. Ερντογάν δήλωσε ότι η χώρα του θα κάνει ότι μπορεί για την συνέχιση των συνομιλιών στη Κύπρο.

    [04] Στο προσκήνιο και πάλι οι σχέσεις Τουρκίας-Αρμενίας

    03-03-2010

    Mιγκέλ Ανχέλ Μορατίνος

    Η Ισπανική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζήτησε από τη Τουρκία και την Αρμενία να επικυρώσουν, χωρίς όρους, το πρωτόκολλο αποκατάστασης των διμερών τους σχέσεων. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, Μιγκέλ Ανχέλ Μορατίνος, προέβη σ' αυτή την δήλωση στη διάρκεια επίσκεψης του στο Γιερεβάν της Αρμενίας.

    Εδώ στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, P.J. Crowley, δήλωσε ότι η εξομάλυνση των Τουρμο-Αρμενικών σχέσεων είναι προς το συμφέρον των δύο χωρών και της ευρύτερης περιοχής.

    Στο μεταξύ, η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Αμερικανικής Βουλής θα αποφασίσει τη Πέμπτη επί ψηφίσματος που αναγνωρίζει την 'Γενοκτονία των Αρμενίων'. Η Τουρκία έχει προειδοποιήσει ότι οι Αμερικανο-Τουρκικές σχέσεις θα πληγούν αν η επιτροπή εγκρίνει το μη δεσμευτικό ψήφισμα. Τούρκοι αξιωματούχοι δηλώνουν επίσης ότι η έγκριση του μέτρου θα βλάψει και την πρωτοβουλία γεφύρωσης των διαφορών μεταξύ Τουρκίας και Αρμενίας.

    [05] Σημαντικές αυξήσεις πωλήσεων ανακοινώνουν Ford και GM

    03-03-2010

    Ορισμένες απ' τις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες στο κόσμο ανακοίνωσαν αύξηση των πωλήσεων τους το Φεβρουάριο, με επικεφαλής την Αμερικανική Ford που ανακοίνωσε ενισχυμένες πωλήσεις κατά 43%.Επίσης είναι η πρώτη φορά από το 1998, που η Ford καταγράφει υψηλότερες πωλήσεις απ' αυτές της General Motors.

    Πάντως και η GM κατέγραψε αυξημένες πωλήσεις το Φεβρουάριο κατά περίπου 12%, σε σύγκριση με πέρυσι την ίδια περίοδο.Μάλιστα η εταιρεία ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις των ποιο δημοφιλών μοντέλων της αυξήθηκαν κατά 32%.

    Σε αντίθεση, η Τογιότα είδε τις πωλήσεις της να υποχωρούν κατά περίπου 9%, κυρίως λόγω των ανακλήσεων δημοφιλών μοντέλων της για λόγους ασφάλειας.Πάντως οι πωλήσεις του υβριδικού αυτοκινήτου Prius της Τογιότα αυξήθηκαν κατά 10%, παρά τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν με τα φρένα του.

    [06] Ο Constantine Gajdjis τιμάται με το Βραβείο Αθηναγόρα

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    03-03-2010

    Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος απένειμε στον διακεκριμένο ομογενή μουσικό Κωνσταντίνο Γκατζή το Μετάλλιο Πατριάρχου Αθηναγόρα του Πρώτου, κατά την διάρκεια ειδικής τελετής που έγινε στην ενορία του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στο Πορτ Τζέφερσον της Νέας Υόρκης.

    Ο κύριος Γκατζής, που επί χρόνια διευθύνει την χορωδία της εκκλησίας της Αγίας Αικατερίνης και του Αγίου Γεωργίου στην Αστόρια της Νέας Υόρκης, έχει σπουδάσει πιάνο και βιολί σε Σχολή Μουσικής και Τεχνών της Αμερικανικής μεγαλούπολης και φωνητική στο Ωδείο της Κομητείας Μπρούκλιν. Είναι επίσης κάτοχος πανεπιστημιακού πτυχίου μουσικής από το Κολέγιο Κουήνς και μεταπτυχιακού διπλώματος από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.

    Το βραβείο επιδόθηκε στον κύριο Γκατζή σε αναγνώριση του έργου του μιας ολόκληρης ζωής και ιδιαίτερα για την σημαντική συμβολή του ταλέντου του και των υπηρεσιών του στην ανάπτυξη και διατήρηση της εκκλησιαστικής μουσικής στην μητροπολιτική περιοχή στην οποία εδρεύει η Ελληνορθόδοξος Αρχιεπισκοπή.

    Το Μετάλλιο Πατριάρχου Αθηναγόρα του Πρώτου θεσμοθετήθηκε το 1996 από τον Σύνδεσμο Ελληνορθόδοξων Μουσικών. Απονέμεται με σκοπό την αναγνώριση λαμπρών προσωπικοτήτων με καταξιωμένη προσφορά στον τομέα της εκκλησιαστικής μουσικής.

    [07] Στη Βραζιλία σήμερα η Χίλαρυ Κλίντον

    03-03-2010

    H Χ. Κλίντον με την Πρόεδρο της Χιλής, Μισέλ Μπατσελέτ

    Η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρυ Κλίντον, βρίσκεται στη Βραζιλία για συνομιλίες σήμερα με τον Πρόεδρο Λουίζ Ινάσιο Λούλα Ντα Σίλβα, στον οποίο θα εκφράσει τις ανησυχίες των ΗΠΑ για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

    Αναμένεται ότι η κ. Κλίντον θα ζητήσει απ' τη Βραζιλία να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στην Τεχεράνη για να πείσει το Ιράν να συνεργαστεί με την διεθνή κοινότητα.

    Η Βραζιλία είναι φέτος μέλος του Συμβουλίου Ασφάλειας και διατηρεί στενές σχέσεις με το Ιράν. Ο Πρόεδρος Ντα Σίλβα θα επισκεφτεί την Τεχεράνη το Μάιο.

    Την Τρίτη η κ. Κλίντον επισκέφτηκε τη Χιλή όπου στα πλαίσια της συνάντησής της με την Πρόεδρο Μπατσελέτ είπε ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζουν εκτενές πακέτο βοήθειας προς τη χώρα της.

    [08] Διεθνής Διαφάνεια: 1 δις το κόστος της διαφθοράς στην Ελλάδα

    03-03-2010

    Η οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια δηλώνει ότι το κόστος των δωροδοκιών και της διαφθοράς στην Ελλάδα το 2009 ανήλθε στο 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Μάλιστα, σύμφωνα με την οργάνωση, ο μέσος Έλληνας πολίτης πλήρωσε πάνω από 1.800 δολάρια πέρυσι σε δωροδοκίες προς δημόσιες υπηρεσίες. Επίσης εκατομμύρια Ευρώ υπολογίζεται ότι δόθηκαν σε κρατικούς λειτουργούς για την διευθέτηση εκκρεμοτήτων με την εφορία.

    Οι Ελληνικές αρχές παραδέχονται ότι η φοροδιαφυγή και η διαφθορά είναι μεταξύ των κύριων αιτίων της τρέχουσας οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα.

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, έχει δεσμευτεί πως θα πατάξει την φοροδιαφυγή στα πλαίσια των προσπαθειών της κυβέρνησης του να αντιμετωπίσει το τεράστιο δημοσιονομικό έλλειμμα που αντιμετωπίζει η χώρα.

    [09] Εξαγγέλθηκαν τα μέτρα λιτότητας

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Αθήνα

    03-03-2010

    Η Άγκελα Μέρκελ με τον Γιώργος Παπανδρέου στης Βρυξέλλες

    Ενισχυμένος με τα επιχειρήματα που του εξασφάλισαν τα νέα μέτρα λιτότητας που εξήγγειλε η κυβέρνηση ,ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου θα συναντηθεί όπως είχε προγραμματισθεί αύριο στη Γερμανία με την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ. 'Εμείς κάναμε το χρέος μας, τώρα είναι η σειρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης' δήλωσε ο κ. Παπανδρέου.

    Την ίδια ώρα ο Πρόεδρος του Γιούρογκρουπ Ζαν Κλωντ Γιούγκερ χαρακτήριζε 'θαρραλέα' τα μέτρα και εξέφραζε την ικανοποίηση του συμπληρώνοντας ότι η Ελλάδα μπορεί να υπολογίζει στην βοήθεια των εταίρων της αν αυτό κριθεί αναγκαίο.

    Ποια θα είναι αυτή η βοήθεια όμως κανείς, ως τώρα, δεν διευκρινίζει και μόνο σενάρια κυκλοφορούν καθώς στο παρασκήνιο γίνονται πολλές διαβουλεύσεις, στο βαθμό που η γερμανική κυβέρνηση να ανακοινώνει ότι στην ατζέντα Παπανδρέου-Μέρκελ δεν θα υπάρχει το θέμα της βοήθειας προς την Ελλάδα.

    Το νομοσχέδιο για τα νέα μέτρα, πριν ανακοινωθεί στην Ολομέλεια της Βουλής, ο κ. Παπανδρέου το συζήτησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια. Χαρακτηρισμένο κατεπείγον το νομοσχέδιο θα συζητηθεί σήμερα και θα ψηφιστεί την Παρασκευή.

    Τα πρόσθετα μέτρα όπως αναφέρονται στο σχέδιο περιλαμβάνουν περικοπή 30% στο Δώρο Πάσχα, Χριστουγέννων και Επίδομα Αδείας, και δεν θα ισχύει για τις συντάξεις, οι οποίες θα παγώσουν για το 2010.

    Επίσης, τα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων και των υπαλλήλων των ΔΕΚΟ θα μειωθούν κατά 12%. Ακόμη προβλέπεται αύξηση του ΦΠΑ στο 21% και στα χαμηλά κλιμάκια σε 5% και 10% αντίστοιχα.

    Προβλέπεται ακόμη 20% αύξηση φόρων σε ποτά και τσιγάρα ενώ για τα καύσιμα η αύξηση σχετικά μικρή δεν θα αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης.

    Ακόμη θα υπάρξει φόρος πολυτελείας σε αυτοκίνητα με τιμή άνω των 17.000 ευρώ, αλλά και σε σκάφη αναψυχής, ελικόπτερα, αεροσκάφη, πολύτιμους λίθους κλπ.

    Το συνολικό ποσό που πρέπει να εξοικονομηθεί μέχρι το τέλος του 2010 είναι 4,8 δισεκατομμύρια ευρώ και από τις περικοπές σε μισθούς και επιδόματα υπολογίζονται έσοδα μόνο 700.000 ευρώ. Τα υπόλοιπα πρέπει να εξευρεθούν από την περιστολή των δημόσιων δαπανών και την φοροδιαφυγή.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 4 March 2010 - 2:18:26 UTC