Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 10-03-09

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ουάσιγκτον και Αθήνα εξετάζουν τρόπους αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα
  • [02] Γκέιτς: Η κατάσταση στο Αφγανιστάν σοβαρή, αλλά έχει σταματήσει να επιδεινώνεται
  • [03] Έναρξη έμμεσων συνομιλιών Ισραήλ-Παλαιστινίων
  • [04] 51 νεκροί από σεισμό στην ανατολική Τουρκία
  • [05] Συγχαρητήρια ΣΑ για εκλογές στο Ιράκ
  • [06] Ενδέχεται να βρέθηκε η σορός του Τάσσου Παπαδόπουλου
  • [07] Ο Πρόεδρος Ομπάμα τίμησε την Ημέρα της Γυναίκας
  • [08] Συνάντηση Πρωθυπουργού Παπανδρέου με ΥΠΕΞ Κλίντον στην Ουάσιγκτον

  • [01] Ουάσιγκτον και Αθήνα εξετάζουν τρόπους αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα

    09-03-2010

    Ο Γιώργος Παπανδρέου με την Χίλαρυ Κλίντον

    Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Γιώργος Παπανδρέου, θα συναντηθεί σήμερα στο Λευκό Οίκο με τον Πρόεδρο Ομπάμα για συνομιλίες που θα περιστραφούν σε τρόπους με τους οποίους η Ουάσιγκτον θα μπορούσε να βοηθήσει την Ελλάδα να ξεπεράσει την τρέχουσα οικονομική κρίση.

    Αναμένεται ότι ο κ. Παπανδρέου θα ζητήσει απ' τον κ. Ομπάμα να συνεργαστεί, στα πλαίσια της Ομάδας των 20, για την αντιμετώπιση των δραστηριοτήτων κακόβουλων κερδοσκόπων.Η Ελλάδα δηλώνει ότι οι κερδοσκοπικές αυτές ενέργειες έχουν αυξήσει το κόστος δανεισμού της με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει το τεράστιο δημοσιονομικό της χρέος.

    Νωρίτερα, σε ομιλία του στο Ινστιτούτο Μπρούκινγκς της Αμερικανικής πρωτεύουσας ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι η Ευρώπη και οι ΗΠΑ θα πρέπει να πουν αρκετά πια στους κερδοσκόπους, που στοχεύουν μόνο σε άμεσα κέρδη χωρίς να υπολογίζουν τις συνέπειες.

    Μετά από συνομιλίες στο Στέητ Ντηπάρτμεντ με την Αμερικανίδα Υπουργό Εξωτερικών, Χίλαρυ Κλίντον, ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν ζητά οικονομική βοήθεια, το μόνο που επιδιώκει είναι να μπορεί να δανείζεται με τους ίδιους όρους που δανείζονται άλλες χώρες.

    [02] Γκέιτς: Η κατάσταση στο Αφγανιστάν σοβαρή, αλλά έχει σταματήσει να επιδεινώνεται

    09-03-2010

    Ρόμπερτ Γκέιτς

    Ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, προειδοποίησε ότι αναμένονται 'πολύ σκληρές' μάχες στο Αφγανιστάν, παρά την πρόσφατη πρόοδο που έχει επιτευχθεί στη περιοχή.

    Σε δηλώσεις του προς δημοσιογράφους κατά την απροειδοποίητη αυτή επίσκεψη του στη Καμπούλ, ο κ. Γκέιτς παραδέχτηκε ότι υπάρχουν 'ορισμένες καλές εξελίξεις' με την σύλληψη ανώτερων αξιωματούχων των Ταλεμπάν στο Πακιστάν και την απομάκρυνση των Ταλεμπάν από το προπύργιο τους, την πόλη Μαρτζάχ, στο νότιο Αφγανιστάν. Αλλά προειδοποίησε ότι δεν θα πρέπει 'να λαμβάνονται υπεραισιόδοξα συμπεράσματα' απ' αυτές τις εξελίξεις και τόνισε ότι είναι ακόμη νωρίς για να πούμε ότι βρισκόμαστε ενώπιον κρίσιμης καμπής του πολέμου. Ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας τόνισε ότι η κατάσταση στο Αφγανιστάν παραμένει σοβαρή, αλλά έχει σταματήσει να επιδεινώνεται.

    Ο ανώτερος διοικητής των Αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, στρατηγός Στάνλυ Μακρύσταλ, δήλωσε ότι επόμενος στόχος είναι η ανάκτηση της Κανταχάρ, του άλλου παραδοσιακού προπυργίου των Ταλεμπάν. Ο κ. Μακρύσταλ επεσήμανε ότι σε αντίθεση με την Μαρτζάχ οι επιχειρήσεις στην Κανταχάρ θα είναι ποιο σταδιακές, καθώς περισσότερες στρατιωτικές δυνάμεις θα φθάνουν στη περιοχή, αλλά απέφυγε να δώσει χρονοδιαγράμματα.

    [03] Έναρξη έμμεσων συνομιλιών Ισραήλ-Παλαιστινίων

    09-03-2010

    Ο Τζώρτζ Μίτσελ με τον Μαχμούντ Αμπάς

    Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, Τζώρτζ Μίτσελ, δήλωσε ότι η Ισραηλινή και η Παλαιστινιακή ηγεσία συμφώνησαν στην έναρξη έμμεσων υπό Αμερικανική διαμεσολάβηση συνομιλιών και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι έμμεσες συνομιλίες θα οδηγήσουν σε απ' ευθείας διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατόν. Παράλληλα στη Νέα Υόρκη, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Ισραήλ, Σιλβάν Σαλόμ, δήλωσε ότι η χώρα του θα ήθελε να αρχίσει απ' ευθείας συνομιλίες με τους Παλαιστίνιους 'αμέσως' και εξέφρασε την ελπίδα ότι ο γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μούν, θα πείσει τους εταίρους του στο διεθνές Κουαρτέτο για την Ειρήνη στη Μέση Ανατολή να ζητήσουν απ' τους Παλαιστίνιους να μειώσουν τον χρόνο που χρειάζονται για την μετάβαση σε απ' ευθείας διάλογο.

    Παράλληλα, ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, βρίσκεται στο Ισραήλ στα πλαίσια των νέων προσπαθειών της Ουάσιγκτον για επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών για το Μεσανατολικό. Κατά την πενθήμερη επίσκεψη του στη περιοχή, ο κ. Μπάιντεν θα συναντηθεί με την Ισραηλινή και την Παλαιστινιακή ηγεσία.

    [04] 51 νεκροί από σεισμό στην ανατολική Τουρκία

    09-03-2010

    Ισχυρός σεισμός, 6 βαθμών, έπληξε την ανατολική Τουρκία τη Δευτέρα, κοστίζοντας τη ζωή σε τουλάχιστον 51 άτομα. Αρχικά αξιωματούχοι είχαν δηλώσει ότι οι νεκροί ήταν 57, αλλά αργότερα μείωσαν τον αριθμό. Επίσης άλλα 34 άτομα νοσηλεύονται με τραύματα. Απ' το σεισμό κατέρρευσαν ορισμένα σπίτια και κάποιοι μιναρέδες, ενώ οι σοβαρότερες ζημιές σημειώθηκαν στο χωριό Οκτσουλάρ.

    Ο Τούρκος Πρωθυπουργός, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, υποσχέθηκε την βοήθεια της κυβέρνησης στους πληγέντες, ενώ Τουρκικές ανθρωπιστικές οργανώσεις διανέμουν εφόδια και διασώστες ψάχνουν στα συντρίμμια για εγκλωβισμένους.

    [05] Συγχαρητήρια ΣΑ για εκλογές στο Ιράκ

    09-03-2010

    Το Συμβούλιο Ασφάλειας των ΗΕ συνεχάρη το Ιράκ για τις βουλευτικές εκλογές που διενήργησε, χαρακτηρίζοντας τες καίριας σημασίας βήμα προς την παγίωση της εθνικής ενότητας και ανεξαρτησίας της χώρας. Το Συμβούλιο συνεχάρη επίσης τον Ιρακινό λαό για την συνεχιζόμενη αφοσίωση του 'σε μια ειρηνική, περιεκτική και δημοκρατική πολιτική διαδικασία'.

    Η επιτροπή εκλογών του Ιράκ ανακοίνωσε ότι το ποσοστό προσέλευσης των ψηφοφόρων στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής έφτασε το 62%. Τα πρώτα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν μέσα στις επόμενες μέρες. Πάνω από 6 χιλιάδες υποψήφιοι συμμετείχαν στις εκλογές, ενώ αναμένεται ότι καμία παράταξη δεν πρόκειται να κερδίσει πλειοψηφία και ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης συνασπισμού ενδέχεται να διαρκέσει μήνες.

    Ο Πρωθυπουργός, Νούρι Αλ Μαλίκι, ελπίζει να διατηρήσει τον κομματικό συνασπισμό των Σιιτών στην εξουσία, αλλά έχει να αντιμετωπίσει σημαντικούς αντιπάλους, όπως τον συνασπισμό Σιιτών-Σουνιτών με επικεφαλής τον πρώην πρωθυπουργό του Ιράκ, Ιγιάντ Αλλάουι.

    [06] Ενδέχεται να βρέθηκε η σορός του Τάσσου Παπαδόπουλου

    09-03-2010

    Η αστυνομία της Κύπρου ανακοίνωσε ότι ενδέχεται να βρέθηκε η σορός του πρώην Προέδρου της χώρας, Τάσσου Παπαδόπουλου, που είχε κλαπεί από τον τάφο του το Δεκέμβρη. Οι αρχές, μετά από πληροφορία, εντόπισαν την σορό σε διαφορετικό κοιμητήριο της Λευκωσίας απ' αυτό που είχε ταφεί ο πρώην Πρόεδρος της Κύπρου.

    Οι αρχές σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν την μέθοδο DNA για να ταυτοποιήσουν την σορό. Πάντως παραμένουν άγνωστα τα κίνητρα της κλοπής της σορού του Τάσσου Παπαδόπουλου. Οι αρχές εικάζουν ότι ενδεχομένως οι ληστές να ήθελαν να ζητήσουν λύτρα.

    [07] Ο Πρόεδρος Ομπάμα τίμησε την Ημέρα της Γυναίκας

    09-03-2010

    Το ζεύγος Ομπάμα στη δεξίωση στο Λευκό Οίκο

    Σε ειδική δεξίωση στο Λευκό Οίκο για την Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας, ο Πρόεδρος Ομπάμα συνοδευόμενος και από τη σύζυγο του Μισέλ, δεσμεύτηκε ότι θα εργαστεί για την βελτίωση της θέσης των γυναικών τόσο στο εσωτερικό των ΗΠΑ, όσο και στο εξωτερικό και επεσήμανε χαρακτηριστικά ότι δεν εξελέγην πρόεδρος για να δω 'τα όνειρα των κοριτσιών μας' να εξανεμίζονται.

    Ο κ. Ομπάμα συνεχάρη επίσης την Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρυ Κλίντον, που παρευρέθηκε και αυτή στη δεξίωση, για τις μακροχρόνιες προσπάθειες της για τα δικαιώματα των γυναικών. Από τη πλευρά της η κ. Κλίντον ζήτησε την συνέχιση της προόδου που έχει επιτευχθεί σε θέματα γυναικείων δικαιωμάτων.

    [08] Συνάντηση Πρωθυπουργού Παπανδρέου με ΥΠΕΞ Κλίντον στην Ουάσιγκτον

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    09-03-2010

    Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου άρχισε την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες με ιδιαίτερη συνάντηση την οποία είχε με την Αμερικανίδα Υπουργό Εξωτερικών Hillary Clinton στο Στέητ Ντηπάρτμεντ και με μια βαρυσήμαντη ομιλία σε φημισμένη δεξαμενή σκέψης της Ουάσιγκτον.

    Οι συνομιλίες στο Στέητ Ντηπάρτμεντ επικεντρώθηκαν στην οικονομική κρίση και σε θέματα που αφορούν την στρατηγική συνεργασία Ελλάδος-Ηνωμένων Πολιτειών. Αμέσως μετά την συνάντηση οικοδέσποινα και προσκεκλημένος μίλησαν από κοινού στα Ελληνικά και τα Αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

    Η Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ είπε μεταξύ άλλων: 'Μια από τις πιο επείγουσες κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι η οικονομική κρίση, που αύξησε την ανεργία, έκλεισε επιχειρήσεις και στέρεψε τα κρατικά έσοδα τόσο στην Ελλάδα όσο και στις ΗΠΑ. Γνωρίζω πολύ καλά πως η Ελλάδα περνά δύσκολες μέρες. Εξαίρουμε τον Πρωθυπουργό της για τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται την πρόκληση που κληρονόμησε. Υποστηρίζουμε την Ελλάδα και τα σκληρά οικονομικά μέτρα που παίρνει για την αντιμετώπιση του προβλήματος'.

    Γ. Παπανδρέου και Χ. Κλίντον

    Ο Πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου, αφού ευχαρίστησε την κυρία Clinton για τα θετικά της σχόλια, δήλωσε: 'Πήραμε μερικές δύσκολες αποφάσεις στην Ελλάδα. Στόχοι ήταν να μειώσουμε το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού μας, να αναδιαρθρώσουμε την οικονομία μας και να δημιουργήσουμε μια πράσινη οικονομία η οποία είναι απαραίτητη για την προσέλκυση επενδύσεων και την ανάπτυξη τομέων όπως ο τουριστικός, ο γεωργικός και των υπηρεσιών. Αλλά παράλληλα καθιστούμε την κοινωνία μας πιο δίκαιη, που διαφανή και πιο ανοιχτή. Αυτές είναι μεγάλες αλλαγές και σας ευχαριστούμε για την αλληλεγγύη που μας παρέχετε'.

    Ένα ερώτημα που απασχολούσε πολλούς ομογενείς στις Ηνωμένες Πολιτείες πριν την συνάντηση Clinton-Παπανδρέου ήταν τι θα ζητούσε και τι θα έπαιρνε ο Έλληνας Πρωθυπουργός από την Αμερικανίδα Υπουργό Εξωτερικών ή τουλάχιστον τι θα ήταν διατεθειμένες να κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες για την οικονομική στήριξη της Ελλάδας. Απάντηση την έδωσε η ίδια η κυρία Clinton στην δημοσιογραφική συνέντευξη της Δευτέρα. Κατά την έκφρασή της: 'Ούτε ο Πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου ούτε η Ελλάδα έχουν ζητήσει τίποτα από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Υποστηρίζουμε τα μέτρα που έλαβε η Ελλάδα και επαινούμε τον Πρωθυπουργό της που επέφερε γρήγορα τις αλλαγές που χρειάζονται εν όψει της οικονομικής κατάστασης που κληρονόμησε. Εκείνο που θέλει η Ελλάδα από εμάς είναι να συνεργαστούμε στα πλαίσια της διάσκεψης G-20 για την αλλαγή των κανόνων που διέπουν ορισμένες χρηματοπιστωτικές δραστηριότητες οι οποίες έχουν χρησιμοποιηθεί σε βάρος όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και άλλων χωρών περιλαμβανομένων των ΗΠΑ'.

    Στην συνέχεια η Υπουργός Εξωτερικών επαίνεσε την Ελλάδα για τον ανεκτίμητο ρόλο που διαδραματίζει στα Βαλκάνια και ιδιαίτερα για τις προσπάθειές της που στοχεύουν στην ένταξη όλων των κρατών της Βαλκανικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Από δικής του πλευράς ο Πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου έδωσε έμφαση σε δύο θέματα εξωτερικής πολιτικής που ενδιαφέρουν ιδιαίτερα την Ελλάδα. Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν μεγάλη σημασία για μας. Υποστηρίζουμε την Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας αλλά υπάρχουν ορισμένα προβλήματα που πρέπει να διευθετούν στα πλαίσια της σχετικής διαδικασίας. Λόγου χάριν το θέμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου που δεν ανάγεται στις διμερείς σχέσεις αλλά είναι θέμα θρησκευτικής ελευθερίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Επίσης το θέμα της Κύπρου, το οποίο διχάζει τις χώρες μας λόγω της μεγάλης κατοχικής δύναμης που υπάρχει στην Τουρκική πλευρά του νησιού. Πρέπει να απελευθερώσουμε το νησί και να επιτρέψουμε στις δύο κοινότητές του να χαράξουν το μέλλον τους. Η Κύπρος είναι τώρα μέλος της ΕΕ και ο Πρόεδρός Δημήτρης Χριστόφιας έχει την πλήρη υποστήριξή μου στην προσπάθεια να πετύχει δίκαιο διακανονισμό για την δημιουργία διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ'.

    O Πρωθυπουργός απαντά σε ερωτήσεις στο Brookings.

    Παρόμοιο ήταν το πνεύμα και της ομιλίας που έκανε ο κύριος Παπανδρέου στο Ίδρυμα Brookings με θέμα 'Ελλάδα, Ευρώπη και Αμερική: Αντιμέτωπες με την πρόκληση της αλλαγής'. Την ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού παρακολούθησαν προσωπικότητες του πολιτικού και ακαδημαϊκού κόσμου της Ουάσιγκτον στην αίθουσα του Brookings και παράγοντες της ομογένειας σε αίθουσα της Ελληνικής Πρεσβείας μέσω κλειστού κυκλώματος.

    Η προσοχή τώρα στρέφεται στην συνάντηση που θα έχει ο Πρωθυπουργός κύριος Παπανδρέου με τον Πρόεδρο Barack Obama την Τρίτη το απόγευμα αλλά και στην εκδήλωση που διοργανώνει λίγες ώρες αργότερα ο Αμερικανός ηγέτης μαζί με την Πρώτη Kυρία των Ηνωμένων Πολιτειών Michelle Obama για τον εορτασμό της επετείου της Ελληνικής Παλιγγενεσίας. Ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου στον Λευκό Οίκο αποφασίστηκε να γίνει φέτος ετεροχρονισμένα για να συμπέσει με την επίσκεψη του κυρίου Παπανδρέου στην Ουάσιγκτον, ώστε να δοθεί η ευκαιρία να παραστεί σε αυτόν και ο Έλληνας πρωθυπουργός.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 10 March 2010 - 2:18:14 UTC