Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 10-03-10

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η Ελλάδα στο πρόγραμμα Visa Waiver
  • [02] Άγκυρα: Ο Τούρκος πρέσβης δεν θα επιστρέψει ακόμη στις ΗΠΑ
  • [03] Οι ΗΠΑ καταδικάζουν τις εποικιστικές δραστηριότητες του Ισραήλ
  • [04] Γκέιτς: Σύντομα η "αποφασιστική φάση" επιχειρήσεων κατά Ταλεμπάν
  • [05] Θετική αντίδραση Ομπάμα στο Ελληνικό αίτημα κατά κερδοσκόπων
  • [06] Συνελήφθησαν οι δράστες της κλοπής της σορού Παπαδόπουλου
  • [07] Συνελήφθη σχεδιάστρια τρομοκρατικών επιθέσεων σε Ευρώπη και νότια Ασία
  • [08] Ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στον Λευκό Οίκο
  • [09] Επίκεντρο το Ιράν στις συνομιλίες Γκέιτς στη Σαουδική Αραβία

  • [01] Η Ελλάδα στο πρόγραμμα Visa Waiver

    10-03-2010

    Οι ΗΠΑ προσέθεσαν την Ελλάδα στον κατάλογο χωρών των οποίων οι πολίτες δεν χρειάζονται άδεια εισόδου στις ΗΠΑ, δηλαδή στο λεγόμενο πρόγραμμα VisaWaiver.

    Η Υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζάνετ Ναπολιτάνο, δήλωσε τη Τρίτη ότι η Ελλάδα έχει ευθυγραμμιστεί με καίριας σημασίας προϋποθέσεις σε θέματα ανταλλαγής πληροφοριών και ασφάλειας. Στις εν λόγω προϋποθέσεις περιλαμβάνονται επίσης ενισχυμένη πολιτική αντιτρομοκρατίας, αυστηρότεροι συνοριακοί έλεγχοι και ασφαλή διαβατήρια. Τώρα όλοι οι Έλληνες πολίτες μπορούν να μεταβαίνουν στις ΗΠΑ και να παραμένουν στη χώρα μέχρι και 90 μέρες χωρίς ειδική βίζα.

    Μετά την ανακοίνωση του Αμερικανικού Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας, Τζον Κέρρυ, εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι 'αίρονται όλα τα εμπόδια για την συμμετοχή της Ελλάδας στο Πρόγραμμα VisaWaiver. Αυτό σημαίνει καλύτερη ανταλλαγή πληροφοριών και εξυπνότερη ασφάλεια.Πρόκειται για θαυμάσια εξέλιξη για όλες τις οικογένειες σ'ολόκληρη τη χώρα των οποίων οι συγγενείς μπορούν τώρα να τους επισκέπτονται με μεγαλύτερη ευκολία', σημείωσε ο Γερουσιαστής Κέρρυ.

    [02] Άγκυρα: Ο Τούρκος πρέσβης δεν θα επιστρέψει ακόμη στις ΗΠΑ

    10-03-2010

    Η Τουρκία ανακοίνωσε ότι ο πρέσβης της δεν πρόκειται να επιστρέψει στην Ουάσιγκτον έως ότου το Κογκρέσο διευκρινίσει την στάση του στο θέμα του ψηφίσματος για την 'Γενοκτονία των Αρμενίων'. Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Σαουδική Αραβία, δήλωσε ότι το εν λόγω θέμα θα μπορούσε να πλήξει σοβαρά τις Αμερικανο-Τουρκικές σχέσεις.

    Να υπενθυμίσουμε ότι την περασμένη εβδομάδα η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων ενέκρινε μη δεσμευτικό ψήφισμα που αναγνωρίζει τη 'Γενοκτονία των Αρμενίων'.

    Κατά την προεκλογική περίοδο ο Πρόεδρος Ομπάμα είχε δηλώσει ότι οι μαζικοί θάνατοι εκατοντάδων χιλιάδων Αρμενίων από τις δυνάμεις της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στις αρχές του 20ου αιώνα, αποτελούσε γενοκτονία. Τώρα όμως κυβερνητικοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος διαφωνεί με το ψήφισμα.

    [03] Οι ΗΠΑ καταδικάζουν τις εποικιστικές δραστηριότητες του Ισραήλ

    10-03-2010

    Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, καταδίκασε την απόφαση του Ισραήλ να εγκρίνει την κατασκευή νέων οικισμών στην διαφιλονικουμένη ανατολική Ιερουσαλήμ. Το Ισραήλ εξέδωσε την εν λόγω ανακοίνωση την Τρίτη, καθώς ο κ. Μπάιντεν βρισκόταν στη Μέση Ανατολή σε μία προσπάθεια επανέναρξης των ειρηνευτικών συνομιλιών.

    Ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος δήλωσε ότι 'το περιεχόμενο και η επιλογή της συγκεκριμένης χρονικής στιγμής' για την ανακοίνωση αυτή του Ισραήλ αποτελεί βήμα που υποσκάπτει την εμπιστοσύνη που χρειάζεται για τη διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων. Ο κ. Μπάιντεν εξέδωσε αυτή την ανακοίνωση μετά από δείπνο που είχε τη Τρίτη το βράδυ στην Ιερουσαλήμ, με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό, Βενιαμίν Νετανιάχου.

    Ο Υπουργός Εσωτερικών του Ισραήλ, Ελί Γισάι, απάντησε λέγοντας ότι η ανακοίνωση ήταν διαδικαστική και δεν συνδέεται με την επίσκεψη Μπάιντεν στη Μέση Ανατολή.

    Νωρίτερα την Τρίτη το Ισραήλ ενέκρινε την κατασκευή 1.600 νέων συγκροτημάτων κατοικιών. Σύμβουλος του Παλαιστίνιου Προέδρου, Μαχμούντ Αμπάς, δήλωσε ότι η απόφαση θέτει εμπόδια στην επανέναρξη των Ισραηλο-Παλαιστινιακών ειρηνευτικών συνομιλιών.

    [04] Γκέιτς: Σύντομα η "αποφασιστική φάση" επιχειρήσεων κατά Ταλεμπάν

    10-03-2010

    Ο κ. Γκέιτς με Αμερικανούς στρατιώτες στο νότιο Αφγανιστάν

    Ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, δήλωσε ότι οι δυνάμεις των ΗΠΑ στο νότιο Αφγανιστάν θα συμμετάσχουν σύντομα σε 'αποφασιστική φάση' των επιχειρήσεων κατά των Ταλεμπάν.

    Ο κ. Γκέιτς προέβη στο εν λόγω σχόλιο κατά την επίσκεψη του σε Αμερικανικό στρατόπεδο βόρεια της Κανταχάρ.Ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ συναντήθηκε επίσης με Αμερικανούς και βρετανούς στρατηγούς που καθοδηγούν τις επιχειρήσεις κατά των Ταλεμπάν στην Μαρτζάχ της επαρχίας Χελμάντ.

    Παράλληλα, εδώ στην Ουάσιγκτον, ο γενικός διοικητής του ΝΑΤΟ, Ελληνο-Αμερικανός ναύαρχος Τζέιμς Σταυρίδης, δήλωσε ότι η Νατοϊκή διοίκηση στο Αφγανιστάν χρειάζεται άλλους 1.300 στρατιωτικούς εκπαιδευτές για τις στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις του Αφγανιστάν.

    [05] Θετική αντίδραση Ομπάμα στο Ελληνικό αίτημα κατά κερδοσκόπων

    10-03-2010

    Μ. Ομπάμα και Γ. Παπανδρέου

    Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Γιώργος Παπανδρέου, δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα αντέδρασε θετικά στο αίτημα του για αντιμετώπιση των κερδοσκόπων στους οποίους ο Έλληνας Πρωθυπουργός επιρρίπτει ευθύνες για πλήγματα σε βάρος της οικονομίας της χώρας του.

    Σε δηλώσεις του μετά την συνάντηση με τον κ. Ομπάμα στο Λευκό Οίκο τη Τρίτη το μεσημέρι, ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε ότι το θέμα των κερδοσκόπων θα συζητηθεί στην σύνοδο κορυφής της Ομάδας των 20 τον Ιούνιο.Ο Έλληνας Πρωθυπουργός επιδιώκει την υποστήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειες που καταβάλλει η χώρα του για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που απειλεί να αποσταθεροποιήσει ολόκληρη την Ευρωζώνη.

    Από τη πλευρά του, σε δεξίωση που παρέθεσε την Τρίτη το βράδυ στο Λευκό Οίκο προς τιμήν της Ελληνο-Αμερικανικής κοινότητας για την επέτειο της 25ης Μαρτίου, ο Πρόεδρος Ομπάμα δεν αναφέρθηκε ευθέως σε θέματα οικονομίας, αλλά επεσήμανε ότι σε καλές και σε άσχημες περιόδους οι ΗΠΑ θα βρίσκονται πάντα στο πλευρό της Ελλάδας.

    Κατά τις συνομιλίες τους στο Λευκό Οίκο οι κύριοι Ομπάμα και Παπανδρέου εξέτασαν επίσης και άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως το Αφγανιστάν, το Κυπριακό, οι Ελληνο-Τουρκικές σχέσεις και η λεγόμενη 'Ατζέντα 2014' δηλαδή την πρόταση της Αθήνας για την Ευρω-ατλαντική πορεία των δυτικών Βαλκανίων.

    Επίσης την Τρίτη ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόσι, η οποία διαβεβαίωσε τον Ελληνικό λαό ότι οι ΗΠΑ θα τον υποστηρίξουν σ' αυτή τη δύσκολη στιγμή που διανύει.

    [06] Συνελήφθησαν οι δράστες της κλοπής της σορού Παπαδόπουλου

    10-03-2010

    Η Κυπριακή αστυνομία ανακοίνωσε τη σύλληψη τριών ατόμων για την κλοπή της σορού του πρώην Προέδρου της Κύπρου, Τάσσου Παπαδόπουλου. Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι οι τρεις συλληφθέντες θα παρουσιαστούν σήμερα ενώπιον δικαστηρίου για να απολογηθούν, αλλά δεν ανακοίνωσε τα ονόματα τους.

    Η σορός του Τάσσου Παπαδόπουλου βρέθηκε τη Δευτέρα τρεις μήνες μετά την κλοπή της. Αξιωματούχοι δηλώνουν ότι πιστεύουν πως η σορός εκλάπη για να ζητηθούν λύτρα.

    [07] Συνελήφθη σχεδιάστρια τρομοκρατικών επιθέσεων σε Ευρώπη και νότια Ασία

    10-03-2010

    Κολήν Λαρόζ

    Κατηγορίες απήγγειλαν οι Αμερικανικές αρχές σε βάρος της 46χρονης Αμερικανίδας, Κολήν Λαρόζ, της λεγόμενης 'Τζιχάντ Τζέην' η οποία συνελήφθη απ' τις Αμερικανικές αρχές και κρατείται για στρατολόγηση μουσουλμάνων ανδρών μέσω Ίντερνετ με στόχο την πραγματοποίηση 'ιερού πολέμου' ή Τζιχάντ, στην νότια Ασία και την Ευρώπη.

    Το Αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι η Λαρόζ κατηγορείται για χορήγηση υλικής υποστήριξης προς τρομοκράτες και για παράλληλη στρατολόγηση γυναικών που θα μπορούσαν να μεταβούν στην Ευρώπη προς υποστήριξη 'βίαιων Τζιχάντ'.

    Το κατηγορητήριο αναφέρει επίσης ότι η Κολήν Λαρόζ δέχτηκε εντολή να σκοτώσει Σουηδό, ο οποίος δεν κατονομάζεται. Αλλά Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν σε μέσα ενημέρωσης ότι πρόκειται για τον Σουηδό γελοιογράφο, Λάρς Βίλκς, που είχε ζωγραφίσει την γελοιογραφία με τον Προφήτη Μωάμεθ που ορισμένοι μουσουλμάνοι θεώρησαν προσβλητική.

    [08] Ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στον Λευκό Οίκο

    Γιώργος Μπίστης

    Oυάσιγκτον

    10-03-2010

    Απόλυτη ικανοποίηση εξέφρασε οΠρωθυπουργός της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου για τις συνομιλίες που είχε την Τρίτη με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο. Οι συνομιλίες έγιναν στο Οβάλ Γραφείο του Προέδρου και σε μια φιλική και πολύ εγκάρδια ατμόσφαιρα.

    Κατά την έξοδό του από τον Λευκό Οίκο ο κ.Παπανδρέου μίλησε στα Αμερικανικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης. Είπε μεταξύ άλλων: 'Ενημέρωσα τον κ. Μπαράκ Ομπάμα για την κατάσταση της οικονομίας της χώρας μας, την αποφασιστικότητα που δείξαμε παίρνοντας δύσκολα μέτρα, αλλά και την αποφασιστικότητα του Ελληνικού λαού να βάλουμε τη χώρα μας σε μία νέα τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης καθώς και την αποφασιστικότητα όλων μας να κάνουμε, πέρα από τα άμεσα μέτρα, θεσμικές, μεγάλες αλλαγές στην οικονομία μας, στη δημόσια διοίκηση, στην παιδεία και στην υγεία. Μπαίνοντας σε μία πορεία πράσινης ανάπτυξης, ώστε η χώρα μας να είναι και ανταγωνιστική και ελκυστική, μία χώρα που και βεβαίως έχει και πολλές δυνατότητες για ανάπτυξη τις οποίες εμείς θέλουμε και θα εγγυηθούμε.

    M. Ομπάμα και Γ. Παπανδρέου

    Ενημέρωσα επίσης τον πρόεδρο της Αμερικής για την πρωτοβουλία που πήραμε στην Ευρώπη η κ Μέρκελ, ο κ Σαρκοζύ, ο κ. Γιούνκερ και εγώ κατά της κερδοσκοπίας,κατά των κερδοσκόπων στις διεθνείς αγορές. Κάτι που μας αφορά άμεσα ως χώρα, διότι έχουνε γίνει θύμα πολλές φορές τους τελευταίους μήνες αυτών των κερδοσκόπων. Ζήτησα και η Αμερική να συνδράμει στην κατεύθυνση αυτή, ιδιαίτερα στην επόμενη συνάντηση που θα γίνει των G-20 και στην Ευρώπη και στηνΚορέα.

    Η συνάντηση αυτή είναι σημαντική και ο κ. Ομπάμα με διαβεβαίωσε ότι θεωρεί την πρωτοβουλία χρήσιμη, σημαντική, θετική και θα συνδράμει και η Αμερική προς αυτή την κατεύθυνση.Νομίζω ότι αυτό είναι ένα πολύ θετικό μήνυμα το οποίο όχι μόνο αντιμετωπίζει το σημερινό πρόβλημα που έχει η Ελλάδα, αλλά πιστεύω ότι θα βάλει και μία τάξη και στη διεθνή αγορά'.

    Εκτός από την οικονομία ο Πρωθυπουργός συζήτησε με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών και θέματα που ανάγονται στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής. Σε σχέση με αυτά δήλωσε:

    'Είχα την ευκαιρία βέβαια να μιλήσω και για θέματα που αφορούν την περιοχή μας, το Κυπριακό που επιβεβαίωσα τη στήριξή μου στις προσπάθειες του Προέδρου Χριστόφια για μία δίκαιη λύση στο Κυπριακό,αλλά και την ανάγκη να υπάρξει το μήνυμα και προς την Τουρκίας για μία αποφασιστική βούληση στην επίλυση αυτού του προβλήματος, μέσα πάντα στα ευρωπαϊκά πλαίσια.

    Επίσης, την δικιά μας πρόταση για το 2014, την ενταξιακή δηλαδή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων, που θεωρούμε ότι η στήριξη αυτής πρόταση θα είναι ένας σταθεροποιητικός παράγοντας για την ευρύτερη περιοχή και μία, αν θέλετε, ευκαιρία, μία διαδικασία που θα είναι καταλυτική και στην επίλυση προβλημάτων που υπάρχουν, διμερών ή άλλων στην περιοχή.

    Σ' ότι αφορά την Τουρκία, ανέφερα τις πρωτοβουλίες που έχω πάρει, την επικείμενη επίσκεψη του Πρωθυπουργού κ.Ερντογάν και βεβαίως τη βούλησή μας να αναζωογονήσουμε τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις με στόχο πάντα να λύσουμε ζητήματα, όπως παραδείγματος χάριν, το θέμα της υφαλοκρηπίδας.Σ' αυτή την προσπάθεια έχουμε την στήριξη από πλευράς των ΗΠΑ'.

    Στην συνάντηση Ομπάμα-Πανανδρέου έγινε και μια πολύ σημαντική ανακοίνωση που αφορά στο θέμα της βίζας των Ελλήνων που επισκέπτονται τις Ηνωμένες Πολιτείες. Είπε σχετικά ο Έλληνας Πρωθυπουργός:

    'Ο κ. Ομπάμα μου ανακοίνωσε ότι σήμερα αποφάσισε την άρση, την κατάργηση της βίζας.Η ανακοίνωση αυτή πρέπει ήδη να έχει βγει επισήμως απ' τον Λευκό Οίκο. Είναι μία ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και μία ψήφος εμπιστοσύνης και στην ελληνική οικονομία. Βεβαίως είναι και αυτονόητο ότι η Ελλάδα, όπως πάντα, ανταποκρίνεται στις διεθνείς της υποχρεώσεις, συνεργάζεται, δουλεύει με όλους τους διεθνείς οργανισμούς για τη καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας.Είναι λοιπόν μία πολύ θετική χειρονομία που δεν είναι μόνο συμβολική αλλά είναι και ουσιαστική'.

    Λίγες ώρες μετά την συνάντηση στο Οβάλ Γραφείο ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα διοργάνωσε στον Λευκό Οίκο ειδική εκδήλωση για τον εορτασμό της επετείου της 25ης Μαρτίου.

    [09] Επίκεντρο το Ιράν στις συνομιλίες Γκέιτς στη Σαουδική Αραβία

    10-03-2010

    Ο Βασιλιά Αμπντοθλλά με τον Ρόμπερτ Γκέιτς

    Ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, βρίσκεται στη Σαουδική Αραβία για συνομιλίες που θα επικεντρωθούν στο επίμαχο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

    Μετά από συνομιλίες στη Ριάντ με τον βασιλιά Αμπντουλλά και άλλους ανώτερους Σαουδάραβες αξιωματούχους, ο εκπρόσωπος του Αμερικανικού Πενταγώνου, Τζεφ Μορέλ, δήλωσε ότι ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ ελπίζει πως η Ριάντ θα βοηθήσει την Ουάσιγκτον στις προσπάθειες που διεξάγει για την έγκριση νέων κυρώσεων κατά του Ιράν.

    Οι ΗΠΑ προσπαθούν να επιτύχουν διεθνή υποστήριξη για τέταρτο πακέτο κυρώσεων του Συμβουλίου Ασφάλειας των ΗΕ κατά του Ιράν. Η Ριάντ δεν έχει ταχθεί ευθέως υπέρ νέων κυρώσεων. Πάντως είναι γεγονός ότι οι Σαουδάραβες και άλλες χώρες του Περσικού Κόλπου ανησυχούν για τα πυρηνικά και πυραυλικά προγράμματα του Ιράν.

    Επίσης ο εκδότης σημαίνουσας Σαουδαραβικής εφημερίδας δήλωσε στη ΦτΑ ότι η Ριάντ έχει αρχίσει διπλωματικές προσπάθειες για να πείσει τη Κίνα να υποστηρίξει νέες κυρώσεις σε βάρος του Ιράν.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 11 March 2010 - 2:18:24 UTC