Visit the International Association for Greek Philosophy (IAGP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 10-03-16

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επικίνδυνη κούρσα εξοπλισμών σε ασταθείς περιοχές του κόσμου
  • [02] Η Ευρωζώνη συζητά τρόπους χορήγησης βοήθειας προς Ελλάδα
  • [03] Σχέδιο για νέο ελεγκτή χρηματοπιστωτικών οργανισμών
  • [04] Περιοδεία Ομπάμα σε Ασία και Ειρηνικό
  • [05] Σκληρές διαπραγματεύσεις για την προσφορά βοήθειας στην Ελληνική οικονομία
  • [06] Πετρέους: Η Ισραηλο-Παλαιστινιακή διαμάχη επηρεάζει τα Αμερικανικά συμφέροντα στη Μέση Ανατολή

  • [01] Επικίνδυνη κούρσα εξοπλισμών σε ασταθείς περιοχές του κόσμου

    16-03-2010

    Το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη που εδρεύει στη Στοκχόλμη εκφράζει σοβαρές ανησυχίες για την κούρσα εξοπλισμών που εξελίσσεται σε ορισμένες από τις ποιο επικίνδυνες περιοχές του κόσμου.

    Κατά το Ινστιτούτο οι διεθνείς πωλήσεις όπλων αυξήθηκαν κατά 22% από το 2005 μέχρι το 2009, ενώ το 27% αυτών των πωλήσεων ήταν μαχητικά αεροσκάφη. Σύμφωνα με την έκθεση όταν μια πλούσια χώρα αγοράσει ακριβά μαχητικά αεροπλάνα, οι φτωχότεροι αντίπαλοι της στη περιοχή αντιδρούν με ανάλογες αγορές. Το Ινστιτούτο διερωτάται για την απόφαση χωρών με υψηλά ποσοστά φτώχιας να αγοράσουν ακριβά αεροσκάφη.

    Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι κούρσες εξοπλισμών σιγοβράζουν σε επικίνδυνες περιοχές όπως η Μέση Ανατολή, η βόρεια Αφρική, η νοτιοανατολική Ασία και η νότια Αμερική.

    Σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη οι ΗΠΑ παραμένουν ο μεγαλύτερος εξαγωγέας όπλων στο κόσμο, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των 5 σημαντικότερων αγοραστών συμβατικών όπλων και βασικός πελάτης για την Αμερικανική και Γαλλική βιομηχανία μαχητικών αεροσκαφών.

    Το Ινστιτούτο επισημαίνει τέλος τεράστιες αυξήσεις στις πωλήσεις όπλων προς νότια Αμερική και νοτιοανατολική Ασία, ιδιαίτερα προς Ινδονησία, Σιγκαπούρη και Μαλαισία.

    [02] Η Ευρωζώνη συζητά τρόπους χορήγησης βοήθειας προς Ελλάδα

    16-03-2010

    Οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν σε 'συντονισμένες ενέργειες', όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, με στόχο να βοηθηθεί η Ελλάδα αν κάτι τέτοιο κριθεί αναγκαίο.

    Δεν δόθηκαν λεπτομέρειες σχεδίου μετά από τις συνομιλίες τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, αλλά ο επικεφαλής της Ευρωζώνης, Ζαν Κλώντ Γιούνκερ, δήλωσε ότι περιμένει απ' τους 27 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εγκρίνουν το σχέδιο, πριν ανακοινώσει περισσότερες πληροφορίες.

    Πάντως ο κ. Γιούνκερ δήλωσε ότι δεν πρόκειται για εγγυήσεις δανείων και ζήτησε από την Ελλάδα να επιστρέψει στην διεθνή διαδικασία δανειοδότησης το συντομότερο δυνατόν. Επίσης ο επικεφαλής της Ευρωζώνης επανέλαβε ότι η Αθήνα δεν έχει ζητήσει οικονομική βοήθεια.

    [03] Σχέδιο για νέο ελεγκτή χρηματοπιστωτικών οργανισμών

    16-03-2010

    Κρίστοφερ Ντόντ

    Δημοκρατικοί Γερουσιαστές ζητούν από την Αμερικανική κυβέρνηση να δημιουργήσει νέα Υπηρεσία Προστασίας του Καταναλωτή μέσα στην Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ. Η Υπηρεσία αυτή θα έχει την εξουσιοδότηση να αναλαμβάνει υπό τον έλεγχο της χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς που θέτουν σε κίνδυνο την οικονομία.

    Το προτεινόμενο νομοσχέδιο παρουσιάστηκε τη Δευτέρα από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Τραπεζικών Υποθέσεων της Γερουσίας, Δημοκρατικό Κρίστοφερ Ντοντ, και μπορεί να επιφέρει την μεγαλύτερη αλλαγή στους κανονισμούς που διέπουν το αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα από τη δεκαετία του 30.

    Στα πλαίσια του νομοσχεδίου η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ θα ελέγχει τις δραστηριότητες των μεγαλυτέρων χρηματοπιστωτικών οργανισμών της χώρας καθώς και εκείνων που παρέχουν δάνεια έναντι υποθήκης.

    Ο Πρόεδρος Ομπάμα επεσήμανε ότι είναι αναγκαία τώρα 'μία πραγματική μεταρρύθμιση' γιατί ακόμη υπάρχει στις αγορές ο απόηχος της κατάρρευσης των αγορών πριν από 18 μήνες.

    Σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο κ. Ομπάμα αναφέρει ότι η οικονομική κρίση που εμφανίστηκε το 2008 έχει αφήσει χωρίς εργασία 8 εκατομμύρια αμερικανούς και έχει μειώσει τα προσωπικά εισοδήματα κατά τρισεκατομμύρια δολάρια. 'Όμως σήμερα' επισημαίνει ο Αμερικανός Πρόεδρος 'παραμένει το ίδιο χρεοκοπημένο σύστημα που επέφερε την κρίση'.

    [04] Περιοδεία Ομπάμα σε Ασία και Ειρηνικό

    16-03-2010

    Ο Πρόεδρος Ομπάμα αρχίζει την ερχόμενη Κυριακή την πρώτη του περιοδεία στο εξωτερικό φέτος, με επίσκεψη στην Ινδονησία και την Αυστραλία, που αποσκοπεί στην ενίσχυση των Αμερικανικών σχέσεων με την περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού.

    Ως γνωστό ο κ. Ομπάμα έζησε στην Ινδονησία μέρος της παιδικής του ηλικίας και καθ' όλη τη ζωή του έχει διατηρήσει στενές προσωπικές σχέσεις στην ποιο πυκνοκατοικημένη αυτή μουσουλμανική χώρα.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος θα βρίσκεται στην Τζακάρτα στις 23 Μαρτίου, όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Σουσίλο Γιουντογιόνο και θα προβεί σε διάγγελμα προς τον μουσουλμανικό κόσμο παρόμοιο με αυτό του περασμένου Ιουνίου στο Κάιρο της Αιγύπτου.

    Μετά την Ινδονησία ο κ. Ομπάμα θα μεταβεί στην Καμπέρα της Αυστραλίας όπου θα μιλήσει στο κοινοβούλιο, σηματοδοτώντας 7 δεκαετίες στενών σχέσεων των ΗΠΑ με την Αυστραλία.

    [05] Σκληρές διαπραγματεύσεις για την προσφορά βοήθειας στην Ελληνική οικονομία

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Αθήνα

    16-03-2010

    Ο Ζαν Κλώντ Γιούνγκερ με τον Γιώργος Παπακονσταντίνου

    Αλυσιδωτά, η μία μετά την άλλη περιοχές όλων των ελληνικών νομών βυθίζονται στο σκοτάδι λόγω της 48άωρης απεργίας της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ. Σε επίσχεση εργασίας κατέφυγαν οι γιατροί των δημοσίων νοσοκομείων για το θέμα των εφημεριών. Συλλαλητήριο για τις περικοπές των μισθών και τα άδικα, όπως τα χαρακτήρισε, μέτρα οργάνωσε η ΑΔΕΔΥ το απόγευμα και θα κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις της μέσα στην εβδομάδα. Η αύξηση του ΦΠΑ από χθές εκτίναξε τις τιμές των καυσίμων, αλλά και οι αυξήσεις, ακόμη και στα είδη πρώτης ανάγκης, έχουν ξεσηκώσει τους πολίτες που βομβαρδίζονται και από τις διατάξεις που προβλέπει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που κατατίθεται σήμερα στην Βουλή και θα ψηφιστεί την Πέμπτη.

    Και όλα αυτά πλαισιωμένα από τις δηλώσεις των Ευρωπαίων εταίρων που συμφωνούν ...,διαφωνούντες ότι 'η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει οικονομική βοήθεια' και ότι 'μπορεί να τα βγάλει πέρα μόνη της' και 'ότι εφόσον κριθεί αναγκαίο θα την στηρίξουν'.

    Τόσο στο χθεσινοβραδινό Γιούρογκρουπ, όσο και στο Εκοφίν της Τρίτης, οι Υπουργοί Οικονομίας των 27 συζητούσαν πάνω από 5 ώρες την ελληνική περίπτωση χωρίς όμως να ληφθεί κάποια απόφαση σχετικά με το περιεχόμενο της περίφημης 'στήριξης'.

    Έτσι και στις δύο ανακοινώσεις αναφέρεται ότι το θέμα παραπέμπεται να συζητηθεί στο Συμβούλιο Κορυφής των Βρυξελών στις 25 Μαρτίου, αλλά με τον εκπρόσωπο της Γερμανικής κυβέρνησης να δηλώνει ότι ούτε στην Σύνοδο Κορυφής πρόκειται να ληφθεί απόφαση για την καθ' οιοδήποτε τρόπο παροχή οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα.Ακούστηκε μάλιστα ότι μπορεί να υπάρξει σ' αυτή την περίπτωση και σύγκλιση έκτακτου Συμβουλίου Κορυφής.

    Ο Υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, παρ όλα αυτά, έδειξε σχετικά ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα θεωρώντας θετικό σήμα το γεγονός ότι συζητήθηκαν οι τεχνικές λεπτομέρειες του περίφημου μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας, που είχε επιβεβαιώσει πριν και ο Πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Ζαν Κλώντ Γιούνγκερ.

    Καμία όμως λεπτομέρεια αυτού του σχεδίου μηχανισμού δεν έγινε γνωστή και ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου δικαίως δήλωσε ότι 'Η κυβέρνηση θα περιμένει να δει και μετά θα δεχθεί. Δεν ζητάμε βοήθεια οικονομική γιατί πρέπει πρώτα να ξέρουμε τι θα μας δώσουν, με τι όρους, με τι επιτόκια και με τι ανταλλάγματα για να πάρουμε την απόφασή μας'.

    Από την Ουγγαρία, όπου βρίσκεται πάντως, ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παραμένει μια λύση για την Ελλάδα.Πολλοί μάλιστα είναι αυτοί που θεωρούν ότι αυτό παραμένει ένα ισχυρό χαρτί στις σκληρές διαπραγματεύσεις που αναμένονται στο επόμενο 10ήμερο.

    [06] Πετρέους: Η Ισραηλο-Παλαιστινιακή διαμάχη επηρεάζει τα Αμερικανικά συμφέροντα στη Μέση Ανατολή

    16-03-2010

    Ντέηβιντ Πετρέους

    Ο επικεφαλής της Αμερικανική Κεντρικής Στρατιωτικής Διοίκησης, στρατηγός, Ντέηβιντ Πετρέους, δήλωσε ότι η Ισραηλο-Παλαιστινιακή διαμάχη δυσχεραίνει την ικανότητα των ΗΠΑ να προωθήσουν τα συμφέροντα τους στη Μέση Ανατολή.

    Καταθέτοντας ενώπιον αρμόδιας επιτροπής της Γερουσίας, ο κ. Πετρέους επεσήμανε ότι η διαμάχη εξάπτει το αντιαμερικανικό συναίσθημα στη περιοχή, λόγω της εντύπωσης ότι οι

    Παλαιστίνιοι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την Ισραηλινή αστυνομία στην ανατολική Ιερουσαλήμ την Τρίτη στα πλαίσια συλλαλητηρίου έκφρασης διαμαρτυρίας για την τιμητική τελετή σε συναγωγή της περιοχής. Η ισραηλινή αστυνομία ανταποκρίθηκε με σφαίρες καουτσούκ και χειροβομβίδες κρότου λάμψης για να διαλύσει τους διαδηλωτές. Πορείες διαμαρτυρίας σημειώθηκαν και στη Δυτική όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας.

    Σύμφωνα με τις αρχές συνελήφθηκαν 60 Παλαιστίνιοι και πάνω από 12 άτομα τραυματίστηκαν, συμπεριλαμβανομένων και αστυνομικών.Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν ζήτησε αυτοσυγκράτηση και από τις δύο πλευρές, αλλά καταδίκασε την ανακοίνωση του Ισραήλ για τη διεύρυνση των εβραϊκών οικισμών στην ανατολική Ιερουσαλήμ.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 17 March 2010 - 2:18:20 UTC