Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 20-05-12

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 80/2020 12.05.2020

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Μεγάλο κίνδυνο βλέπει ο Όζερσαϊ με την επιστροφή των Τουρκοκυπρίων στις εργασίες τους στις ελεύθερες περιοχές
  • [02] Ο Ακιντζί κάλεσε την Διακοινοτική Επιτροπή Υγείας να βρει λύση στο θέμα την διάνοιξης των οδοφραγμάτων
  • [03] Ήρθε η ώρα για άνοιγμα των οδοφραγμάτων, δηλώνει ο Ιζτζάν
  • [04] Μεγάλη η ζημιά και για τις δύο κοινότητες από το κλείσιμο των οδοφραγμάτων, λένε οι καταστηματάρχες
  • [05] Εξιτήριο στον τελευταίο ασθενή με COVID-19
  • [06] Ο ηγέτης του Εθνικιστικού Δημοκρατικού Κόμματος ζητά την βοήθεια της Τουρκίας για να γίνουν τα κατεχόμενα μέλος του WHO
  • [07] Σύλληψη του «δημάρχου» της Κώμη Κεπήρ για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Ανακοίνωση του Τουρκικού ΥΠΕΞ στο κοινό ανακοινωθέν των 5 χωρών για τη Λιβύη και την Ανατολική Μεσόγειο
  • [02] «Η Τουρκία θα υπερασπίζεται μέχρι τέλους τα δικαιώματα και συμφέροντά της σε Μεσόγειο, Κύπρο και Αιγαίο», επανέλαβε ο Ερντογάν
  • [03] Ακόμη 1,114 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Τουρκία και 55 θάνατοι από τον COVID-19
  • [04] Ο Ερντογάν ανακοίνωσε τετραήμερη καραντίνα
  • [05] Η Τουρκία αποστέλλει ιατρική βοήθεια σε Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Μεγάλο κίνδυνο βλέπει ο Όζερσαϊ με την επιστροφή των Τουρκοκυπρίων στις εργασίες τους στις ελεύθερες περιοχές

    Κάτω από τον τίτλο «Δεν υπάρχει άδεια διέλευσης στους εργαζόμενους στον νότο», η Afrika (12.05.20) γράφει ότι ο λεγόμενος αναπληρωτής πρωθυπουργός και «υπουργός εξωτερικών», Κουτρέτ Όζερσαϊ δήλωσε ότι δεν προτίθενται να κάνουν πολιτική σε σχέση με τα σημεία διέλευσης μεταξύ ελεύθερων και κατεχόμενων περιοχών και ότι ανοίγουν το βόρειο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου υπό την μορφή ενός «κλειστού συστήματος».

    Μιλώντας στον παράνομο Bayrak, ο Όζερσαϊ αναφέρθηκε σε νέες αποφάσεις της λεγόμενης κυβέρνησης του καθεστώτος και σε πιθανό άνοιγμα των οδοφραγμάτων. Σχολιάζοντας το θέμα της διενέργειας τεστ στους Τουρκοκύπριους που εργάζονται στις ελεύθερες περιοχές, ο Όζερσαϊ υποστήριξε ότι «καμία χώρα στον κόσμο δεν έχει μια τέτοια δυνατότητα» και πρόσθεσε ότι «αν οι εργαζόμενοι στον νότο πηγαινοέρχονται συνεχώς, θα δημιουργηθεί ένας πολύ μεγάλος κίνδυνος». Είπε και τα εξής ο Όζερσαϊ:

    «Υποστηρίζουμε το άνοιγμα των διελεύσεων εκ νέου ανάμεσα στις δύο πλευρές, όμως όχι με κόστος την υγεία της κοινότητας. Κανείς δεν λέει 'καλά που έκλεισαν οι πύλες'. Όταν κοιτάμε σήμερα την διαφορά ανάμεσα στην τουρκική λίρα και στο συνάλλαγμα ποιος δεν θέλει να ανοίξουν άλλωστε. Για το άνοιγμα των πυλών εμείς υποστηρίζουμε το άνοιγμα χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία της κοινότητας. Τόσο εμείς όσο και η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν βρισκόμαστε τώρα στο σημείο ανοίγματος των πυλών».

    Αναφερόμενος στην απόφαση του καθεστώτος για τους Τουρκοκύπριους που ζουν στην Πύλα, ο Όζερσαϊ είπε ότι δεν είναι ευτυχισμένοι γι' αυτή την απόφαση. Σημείωσε ότι λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι όσοι ζουν στην Πύλα μπορούν να πηγαίνουν στην ελληνοκυπριακή πλευρά, κατόπιν «προειδοποίησης» των ειδικών αποφάσισαν να τίθενται σε καραντίνα όσοι περνούν στην κατεχόμενη περιοχή. Υποστήριξε ότι το λεγόμενο υπουργικό συμβούλιο επανεξέτασε το θέμα χθες, αλλά η κατάσταση εξακολουθεί να είναι προβληματική. Είπε ότι έλαβαν αυτή την απόφαση διότι ήταν αναγκασμένοι να το πράξουν και πρόσθεσε ότι η απόφαση λήφθηκε από ολόκληρη την λεγόμενη κυβέρνηση και όχι από έναν «υπουργό» ή ένα κόμμα.

    Αναφερόμενος στο άνοιγμα των σχολείων, ο Όζερσαϊ είπε ότι το «υπουργικό» αποφάσισε να μην ξεκινήσει η «επίσημη» εκπαίδευση πριν τις 30 Ιουνίου και ότι τελείωσε η φετινή σχολική χρονιά. Πρόσθεσε ότι το λεγόμενο υπουργείο παιδείας σε συνεργασία με το «υπουργείο υγείας» θα λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις σε σχέση με τις εξετάσεις των τελειοφοίτων και των κολεγίων.

    Σύμφωνα με τον Όζερσαϊ, από τις 18 Μαΐου αίρονται κάποιες απαγορεύσεις. Μέχρι την 1η Ιουνίου θα συνεχίσει να ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας τα βράδια, αλλά αίρεται η απαγόρευση κυκλοφορίας τις Κυριακές. Από τις 20 Μαΐου τα κουρεία και τα κομμωτήρια θα είναι ανοικτά για κόψιμο και φροντίδα μαλλιών, όμως δεν θα μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες όπως μανικιούρ και πεντικιούρ.

    Από τις 18 Μαΐου θα επιτρέπεται η είσοδος βαρκών στις μαρίνες, αλλά όχι κρουαζιερόπλοιων, ενώ θα μπορούν να διεξάγονται ελεύθερα ατομικές αθλητικές δραστηριότητες και προπονήσεις σε αθλητικούς χώρους και γήπεδα. Επίσης θα μπορούν να διεξάγονται αθλητικές δραστηριότητες σε εκδρομικούς χώρους και χώρους πρασίνου, όμως οι εκδρομικοί χώροι και τα παιδικά πάρκα θα παραμείνουν κλειστά μέχρι την 1η Ιουνίου.

    Από τις 18 Μαΐου θα επιτρέπονται επίσης επισκέψεις στους τουριστικούς και αρχαιολογικούς χώρους και η πλανοδιοπώληση, ενώ θα ανοίξουν και όλες οι υπαίθριες αγορές συμπεριλαμβανομένων και των «δημοτικών» αγορών.

    Κλειστά μέχρι την 1η Ιουνίου θα παραμείνουν τα πρακτορεία στοιχημάτων, ενώ ισχύουν οι απαγορεύσεις στα μέσα μαζικής μεταφοράς και για τους αθλητικούς αγώνες.

    Σύμφωνα με τον Όζερσαϊ, το «υπουργικό συμβούλιο» δεν έλαβε καμία απόφαση σε σχέση με την σταθεροποίηση των τιμών συναλλάγματος, ενώ αποφάσισε ότι από την 1η Ιουνίου ανοίγουν τα κατεχόμενα λιμάνια και αεροδρόμια για «πολίτες της ΤΔΒΚ» που έχουν την συνήθη κατοικία τους στα κατεχόμενα. Διευκρίνισε ωστόσο, ότι τα άτομα αυτά θα πρέπει να τίθενται σε καραντίνα για 14 μέρες.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Ο Ακιντζί κάλεσε την Διακοινοτική Επιτροπή Υγείας να βρει λύση στο θέμα την διάνοιξης των οδοφραγμάτων

    H Diyalog (12.05.20) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί σε γραπτή δήλωση αναφέρθηκε στην τηλεδιάσκεψη που θα πραγματοποιήσουν αύριο Τετάρτη τα μέλη της Διακοινοτικής Επιτροπής για την Υγεία και είπε ότι πρωταρχική σκέψη για κάθε βήμα που λαμβάνεται θα πρέπει να είναι η διασφάλιση της υγείας «του λαού μας και κάθε ανθρώπου που ζει στο νησί».

    Ο Ακιντζί αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της διάνοιξης των οδοφραγμάτων και είπε πως θα ήταν καλό να γίνει μια προσπάθεια από τους ειδικούς στην Επιτροπή έτσι ώστε να διαμορφωθεί μια πρόταση και από τις δύο πλευρές. «Αυτοί που πρέπει να μιλήσουν πρώτα είναι οι ειδικοί» είπε και εξέφρασε την ετοιμότητα της λεγόμενης προεδρίας να κάνει ότι περνά από το χέρι της για να βοηθήσει έτσι ώστε τα οδοφράγματα να ανοίξουν σε μια όχι και τόσο μακρινή ημερομηνία, όπως ανάφερε. «Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση και στο εσωτερικό, και με την διοίκηση στον νότο (την Κυπριακή Δημοκρατία) και με τα Ηνωμένα έθνη», είπε.

    Πρόσθεσε πως τις τελευταίες 20 μέρες δεν έχουν καταγραφεί κρούσματα στα κατεχόμενα και ότι ο αριθμός των κρουσμάτων στον «νότο» έχει επίσης μειωθεί σημαντικά. «Ωστόσο ενώ στο νότο μειώθηκαν πριν δυο μέρες στο ένα κρούσμα, χθες αυξήθηκαν στα 6 κρούσματα. Ευχή μας είναι να μηδενιστούν και εκεί τα κρούσματα», είπε και υποστήριξε ότι για αυτούς είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει επιθυμία και στις δύο πλευρές για άνοιγμα των οδοφραγμάτων, ενώ τόνισε πως η εξέλιξη αυτή θα ήταν πολύ επωφελής τόσο από κοινωνικής όσο και από οικονομικής άποψης. «Η επαναλειτουργία των οδοφραγμάτων μπορεί να γίνει με τον σωστό τρόπο. Σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να υπάρξει αρνητικός αντίκτυπος», ανέφερε.

    Ο Ακιντζί είπε επίσης πως οι 1,500 Τουρκοκύπριοι που εργάζονταν στις ελεύθερες περιοχές αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της κατάστασης. Όπως ανέφερε, όσοι εισέρχονται στις δύο πλευρές πρέπει να μπουν σε υποχρεωτική καραντίνα 14 ημερών. Πέραν από τους εργάτες θέμα αντιμετωπίζουν και οι μαθητές που φοιτούν σε σχολεία της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Επομένως το θέμα της διάνοιξης των οδοφραγμάτων δεν είναι ένα θέμα που μπορεί να λυθεί μονομερώς», είπε.

    (ΚΣ)

    [03] Ήρθε η ώρα για άνοιγμα των οδοφραγμάτων, δηλώνει ο Ιζτζάν

    Η K?br?s (12.05.20) γράφει ότι ο πρόεδρος του Κόμματος Ενωμένη Κύπρος (ΒΚΡ), Ιζζέτ Ιζτζάν υποστήριξε ότι ήρθε η ώρα για άνοιγμα των σημείων διέλευσης ανάμεσα στις ελεύθερες και τις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου και ζήτησε από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί να επικοινωνήσει με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για να καταστεί δυνατό να ανοίξουν μαζί τα σημεία διέλευσης.

    Σε γραπτή του δήλωση, ο Ιζτζάν αναφέρει ότι 1,500 Τουρκοκύπριοι που εργάζονται στις ελεύθερες περιοχές αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα και κινδυνεύουν να χάσουν την δουλειά τους. Υποστήριξε ότι βήματα που θα γίνουν πάνω σε αυτό το θέμα θα ωφελήσουν «σοβαρά» την οικονομία της «χώρας».

    Επισημαίνοντας ότι υπάρχουν εκατοντάδες Τουρκοκύπριοι που σπουδάζουν στις ελεύθερες περιοχές και πολλοί, κυρίως καρκινοπαθείς, που νοσηλεύονταν σε ελληνοκυπριακά νοσηλευτήρια, ο Ιζτζάν υποστήριξε ότι αυτά τα άτομα θυματοποιήθηκαν και κατέληξε λέγοντας ότι η επανάκαμψη του εμπορίου και κυρίως η αναζωογόνηση των καταστηματαρχών στην περιοχή Αράστα εξαρτάται από το άνοιγμα των σημείων διέλευσης.

    (Ι/Τσ.)

    [04] Μεγάλη η ζημιά και για τις δύο κοινότητες από το κλείσιμο των οδοφραγμάτων, λένε οι καταστηματάρχες

    Η K?br?s (12.05.20) γράφει ότι το τουρκοκυπριακό επιμελητήριο καταστηματαρχών και τεχνητών (ΚΤΕΖΟ) δήλωσε ότι είναι μεγάλη η ζημιά που προκαλείται και στις δύο κοινότητες από το κλείσιμο των σημείων διέλευσης ανάμεσα σε ελεύθερες και κατεχόμενες περιοχές, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε χθες, το επιμελητήριο επισημαίνει την ανάγκη διεξαγωγής συζητήσεων και προετοιμασίας για το πότε, πώς και κάτω από ποιες συνθήκες θα ανοίξουν τα οδοφράγματα. Υποστήριξε ότι το άνοιγμα των σημείων διέλευσης θα συμβάλει σημαντικά στο να ξεπεραστούν οι δυσκολίες που προκαλεί η οικονομική κρίση και στην επανάκαμψη της οικονομίας.

    Στην δήλωση επισημαίνεται ότι η οικονομική στενότητα θα επιδεινωθεί για τα καλά αν δεν ανοίξουν τα οδοφράγματα, λόγω του γεγονότος ότι ο τουρισμός θα βελτιωθεί μόνο σε περιορισμένο βαθμό εξαιτίας της έλλειψης πτήσεων.

    Αναφέρεται επίσης ότι εδώ και μήνες 1,500 Τουρκοκύπριοι που εργάζονται στις ελεύθερες περιοχές και οι οικογένειές τους αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες και πολλοί από αυτούς δεν έλαβαν καμία στήριξη από το καθεστώς επειδή δεν είναι εγγεγραμμένοι στο σύστημα κοινωνικών ασφαλίσεων στα κατεχόμενα. Επισημαίνεται ότι παρά τις πληροφορίες ότι αυτοί οι άνθρωποι θα μπορούσαν να επωφεληθούν από κάποια πακέτα στήριξης από τις ελεύθερες περιοχές, δημοσιεύματα στον Τύπο ανέφεραν ότι υπήρξαν πρακτικές δυσκολίες στην εφαρμογή των πακέτων αυτών.

    Στην ανακοίνωση σημειώνεται επίσης ότι η λεγόμενη προεδρία και κυρίως η Δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή Υγείας μαζί με τον ομόλογό της στις ελεύθερες περιοχές πρέπει να καθορίσει τις πιο ασφαλείς συνθήκες από απόψεως υγείας για άνοιγμα των οδοφραγμάτων. Καταληκτικά υποστηρίζεται ότι το γραφείο του «πρωθυπουργού» αλλά και το «υπουργείο εξωτερικών» πρέπει να καθορίσουν την στάση τους το συντομότερο πάνω σε αυτό το θέμα και να ενημερώσουν την κοινή γνώμη.

    (Ι/Τσ.)

    [05] Εξιτήριο στον τελευταίο ασθενή με COVID-19

    H Diyalog (12.05.20) γράφει ότι πήρε εξιτήριο χθες και ο τελευταίος ασθενής που νοσηλευόταν με την νόσο COVID-19 στα κατεχόμενα. Πρόκειται για 83χρονο άντρα με το όνομα Ζεκάι Γκετζέ. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, χθες διενεργήθηκαν 1,003 εργαστηριακές αναλύσεις για ανίχνευση του ιού χωρίς να αναφερθεί κανένα νέο κρούσμα.

    Ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων στα κατεχόμενα είχε ανέλθει στα 108 και 104 εξ αυτών αποθεραπεύτηκαν. Η ανίχνευση του πρώτου κρούσματος είχε γίνει στις 9 Μαρτίου και του τελευταίου στις 17 Απριλίου.

    Σε δηλώσεις του ο λεγόμενος υπουργός υγείας Αλί Πιλλί ανέφερε ότι «μπορεί η ΤΔΒΚ να μην αναγνωρίζεται από τον κόσμο αλλά σήμερα απέδειξε την ύπαρξη της». Είπε επίσης πως μπορεί να εξαλείφθηκε από τα κατεχόμενα η ασθένεια, αλλά η επιδημία συνεχίζεται παγκοσμίως. Ευχαρίστησε επίσης το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για τις υπηρεσίες του.

    Από την πλευρά του, ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσίν Tατάρ εξέφρασε επίσης ευχαριστίες στο ιατρικό προσωπικό. «Η ΤΔΒΚ έδωσε σημαντικές εξετάσεις τους τελευταίους 2 μήνες και τις πέρασε», είπε ο Τατάρ.

    (ΚΣ)

    [06] Ο ηγέτης του Εθνικιστικού Δημοκρατικού Κόμματος ζητά την βοήθεια της Τουρκίας για να γίνουν τα κατεχόμενα μέλος του WHO

    H Diyalog (12.05.20) γράφει ότι o ηγέτης του Εθνικιστικού Δημοκρατικού Κόμματος (MDP) Μπουράι Μπουσκουβουτστού υποστήριξε τις ενέργειες της λεγόμενης κυβέρνησης που ζήτησε τα κατεχόμενα να γίνουν μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) και είπε πως οι προσπάθειες αυτές μπορούν να έχουν αποτέλεσμα με την διαμεσολάβηση της Τουρκίας.

    Ανέφερε επίσης πως αυτό είναι σημαντικό, αφού τα κατεχόμενα φιλοξενούν φοιτητές από 100 και πλέον χώρες που είναι μέλη του ΟΗΕ ή του WHO.

    (ΚΣ)

    [07] Σύλληψη του «δημάρχου» της Κώμη Κεπήρ για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος

    Κάτω από τον τίτλο «Ο ήρωας του λιντσαρίσματος συνελήφθη για πλαστογραφία», η Afrika (12.05.20) γράφει ότι ο λεγόμενος δήμαρχος της κατεχόμενης Κώμη Κεπήρ, Αχμέτ Σεννάρογλου, ο οποίος το 2018 είχε μαζέψει τους εργάτες του «δήμου» του και τους οδήγησε στα γραφεία της εφημερίδας για να συμμετάσχουν στην επίθεση με πέτρες που έγινε εναντίον της, συνελήφθη χθες μαζί με τον αδελφό του αντιμετωπίζοντας σοβαρές κατηγορίες.

    Ο Σεννάρογλου κατηγορήθηκε για πλαστογράφηση εγγράφου με την μέθοδο "mail order", κυκλοφορία πλαστογραφημένων εγγράφων, εξασφάλιση χρημάτων με δόλο και ξέπλυμα χρημάτων που προήλθαν από διάπραξη αδικήματος. Η «αστυνομία» κατέσχεσε ηλεκτρονικούς υπολογιστές και έγγραφα κατά την διάρκεια έρευνας στο σπίτι του Σεννάρογλου και στο «δημαρχείο».

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Ανακοίνωση του Τουρκικού ΥΠΕΞ στο κοινό ανακοινωθέν των 5 χωρών για τη Λιβύη και την Ανατολική Μεσόγειο

    Σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιεύεται στην επίσημη ιστοσελίδα του, το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών (MFA-11.05.20), δια του εκπροσώπου Τύπου του Χαμί Ακσόϊ, σε απάντηση για το κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν η Αίγυπτος, η Ελλάδα, η «ελληνοκυπριακή διοίκηση», όπως αποκαλείται η Κυπριακή Δημοκρατία, η Γαλλία και τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα στα πλαίσια τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες σχετικά με τις εξελίξεις στη Λιβύη και την Ανατολική Μεσόγειο, αναφέρει τα εξής:

    «Το κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν οι Υπουργοί Εξωτερικών της Αίγυπτου, Ελλάδας, ελληνοκυπριακή διοίκησης, Γαλλίας και ΗΑΕ σχετικά με την Ανατολική Μεσόγειο και τη Λιβύη, αποτελεί τρανταχτό παράδειγμα της διπρόσωπης στάσης μιας ομάδας χωρών οι οποίες ακολουθούν πολιτικές που οδηγούν σε χάος και αστάθεια την περιοχή, δεν αντιλαμβάνονται τη ζημιά που προκαλούν οι αδίστακτες επιθέσεις των δικτατόρων οι οποίοι γεμίζουν με ελπίδες το λαό για τα δημοκρατικά τους δικαιώματα, αλλά το μόνο που κάνουν είναι να τρέφουν ψευδαισθήσεις ότι η Τουρκία χαλά τους λογαριασμούς τους.

    Αντί η Ελλάδα και η ελληνοκυπριακή διοίκηση να εισέλθει σε διάλογο με τη χώρα μας και την ΤΔΒΚ σχετικά με την Ανατολική Μεσόγειο, εναποθέτει τις ελπίδες της και αναζητά βοήθεια από ξένους παράγοντες που δεν έχουν σχέση με την περιοχή, αναπαράγοντας μια ιμπεριαλιστική και επιτακτική λογική. Η Τουρκία δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθεί άδικες και παράνομες δικαιολογίες που στόχο έχουν να διαστρεβλώσουν τα βήματα που κάνει με στόχο να προστατεύσει τα δίκαια και νόμιμα δικαιώματα της που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο.

    Το ίδιο ισχύει και για την κατάσταση στην Αίγυπτο. Αυτοί που διοικούν αυτή τη χώρα, αντί να αγωνίζονται και να προστατεύουν τα δίκαια δικαιώματα του λαού τους, φαίνεται ότι προτίμησαν εδώ και καιρό να τους απαρνηθούν.

    Δεν είναι τίποτε άλλο εκτός από εχθρότητα για την Τουρκία το να συναντιούνται μαζί χώρες όπως τα ΗΑΕ μαζί με τις υπόλοιπες χώρες, που καμία σχέση δεν έχουν με την Ανατολική Μεσόγειο. Τα εγκλήματα αυτής της χώρας τόσο προς εμάς όσο και προς τη Λιβύη είναι γνωστά. (...)».

    Επιπλέον, η Τουρκία κάνει έκκληση σε όλες τις χώρες της περιοχής να ενεργούν με βάση τη λογική και στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου ενώ υποστηρίζει ότι η ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή δεν θα επέλθουν με κακές συμμαχίες αλλά με συνεργασία και ειλικρινή και εποικοδομητικό διάλογο.

    (ΑΚ)

    [02] «Η Τουρκία θα υπερασπίζεται μέχρι τέλους τα δικαιώματα και συμφέροντά της σε Μεσόγειο, Κύπρο και Αιγαίο», επανέλαβε ο Ερντογάν

    Σύμφωνα με την φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah (11.05.20), ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του σ' όλους που στηρίζουν την συμμαχία της Δημοκρατίας (Cumhur Ittifak?) με τον αρχηγό του κόμματος Εθνικής Δράσης (MHP) Ντεβλέτ Μπαχτσελί, αναφέροντας τα εξής:

    «Όταν το θέμα μας είναι η χώρα και το έθνος μας, είμαστε αποφασισμένοι να ενδυναμώσουμε ακόμη περισσότερο την συμμαχία της Δημοκρατίας με την αντίληψη που βλέπει ως λεπτομέρεια τα υπόλοιπα θέματα. Δεν θα ήταν αρκετό να διασαλεύσει αυτή την ιερή πορεία της κανένα παιγνίδι κύκλων, που ενοχλούνται από το γεγονός ότι δεν παρέκκλινε από τους στόχους της, παρ' όλες τις επιθέσεις που δέχεται η Τουρκία. θα συνεχίσουμε να αντικρούουμε τις απειλές και τις ενοχλήσεις στα σύνορα μας και να κατατροπώνουμε στη φωλιά τους τις τρομοκρατικές οργανώσεις και τις γνωστές δυνάμεις που εχθρεύονται την Τουρκία. Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε μέχρι τέλους τα δικαιώματα και συμφέροντά μας στην Μεσόγειο, στην Κύπρο και στο Αιγαίο. Δε θα αφήσουμε το πεδίο ελεύθερο σε καμία εχθρική δύναμη, από την οργάνωση FETO στο PKK, από το Αρμενικό και Ελληνοκυπριακό λόμπι στις εχθρικές χώρες του Κόλπου. Θα συνεχίσουμε να κατατροπώνουμε όσους πιστεύουν ότι θα μας στριμώξουν στη γωνιά, ότι θα αλυσοδέσουν τα πόδια μας και ότι θα καταστρέψουν την οικονομία μας χρησιμοποιώντας χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού».

    (ΔΨ)

    [03] Ακόμη 1,114 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Τουρκία και 55 θάνατοι από τον COVID-19

    Σύμφωνα με τη Aksam (11.05.20), ο Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο, μετά τη διεκπεραίωση 32,722 εργαστηριακών αναλύσεων, διαγνώσθηκαν 1,114 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα και ότι ακόμη 55 άτομα έχασαν την ζωή τους από τον ιό COVID-19. Επιπλέον 3,089 άτομα αποθεραπεύτηκαν.

    Με την εξέλιξη αυτή, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στις 139,771 ενώ ο συνολικός αριθμός των νεκρών στους 3,841. Μέχρι στιγμής διενεργήθηκαν 1,403,320 εργαστηριακοί έλεγχοι. Την ίδια στιγμή, 1,126 άτομα βρίσκονται στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και 578 εξ αυτών είναι διασωληνωμένα, ενώ συνολικά 95,780 άτομα αποθεραπευτήκαν και έλαβαν εξιτήριο από τον νοσοκομείο, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Τουρκικού Υπουργείου Υγείας.

    Σε δηλώσεις του, ο Κοτζά ανέφερε ότι αν εφαρμοστούν πιστά τα μέτρα προστασίας τότε ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ημερησίως θα μειωθούν κατά 1,000. Πρόσθεσε ότι μείωση συνεχίζεται να παρατηρείται και στον αριθμό των ασθενών που βρίσκονται σε ΜΕΘ και που είναι διασωληνωμένοι.

    (AK)

    [04] Ο Ερντογάν ανακοίνωσε τετραήμερη καραντίνα

    Το τηλεοπτικό κανάλι CNNTurk (11.05.20) μετέδωσε ότι ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι στα πλαίσια των μέτρων για τον κορωνοϊό θα υπάρξει τετραήμερος περιορισμός στις μετακινήσεις στους δρόμους, αρχίζοντας από το Σάββατο.

    Σε δηλώσεις του μέσω τηλεδιάσκεψης μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Ερντογάν ανέφερε ότι η καραντίνα θα ξεκινήσει στις 16 και θα λήξει στις 19 του Μαΐου, με κάποιες εξαιρέσεις για τους ηλικιωμένους, άνω των 65 ετών και για τα παιδιά μικρότερα των 14 ετών. Οι ηλικιωμένοι θα μπορούν να κυκλοφορούν στους δρόμους την Κυριακή μεταξύ των ωρών 11.00 και 15.00 και τα παιδιά από τις 20 μέχρι τις 22 Μαΐου τις ίδιες ώρες, αλλά πάντα με μάσκες, πρόσθεσε.

    Υπενθύμισε ότι τερματίστηκε ο περιορισμός εισόδου και εξόδου σε εφτά επαρχίες την περασμένη εβδομάδα και μετά από αξιολόγηση της κατάστασης θα αρθεί και ο περιορισμός σε άλλες εννέα επαρχίες, όπως είναι τα Άδανα, το Ντιγιάρμπακίρ, η Τραπεζούντα και άλλες.

    Τονίζοντας ότι δεν πρέπει να εκλάβουν το γεγονός της κανονικότητας ως επιστροφή στα παλιά, ο Ερντογάν δήλωσε: «Μην κάνετε βήμα έξω από την πόρτα χωρίς να βάλετε την μάσκα σας» και πρόσθεσε ότι μια μικρή επανάπαυση εν καιρώ πανδημίας μπορεί να ανοίξει το δρόμο σε μεγάλες καταστροφές.

    Ανέφερε ότι οι εισφορές στην εκστρατεία συλλογής χρημάτων για την καταπολέμηση του κορωνοϊού έχουν φθάσει γύρω στα δύο δισεκατομμύρια τουρκικές λίρες.

    (ΔΨ)

    [05] Η Τουρκία αποστέλλει ιατρική βοήθεια σε Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία

    Σύμφωνα με την Aksam (12.05.20), η Τουρκία συνεχίζει την αποστολή ιατρικής βοήθειας και ιατρικού εξοπλισμού σε ξένες χώρες με στόχο την καταπολέμηση της πανδημίας. Στα πλαίσια αυτά, ανακοίνωση του Τουρκικού Υπουργείου Άμυνας αναφέρει ότι ιατρική βοήθεια και αναλώσιμα που ετοιμάστηκαν από την Ερυθρά Ημισέληνο, αποστάλθηκαν με στρατιωτικό φορτηγό αεροπλάνο σε Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία. Η αποστολή ιατρικού εξοπλισμού προς τις δυο χώρες έγινε με εντολές του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν, αναφέρει η ανακοίνωση.

    Στο μεταξύ, η HDN (11.05.20) γράφει ότι η αποστολή ιατρικού εξοπλισμού που έστειλε η Τουρκία στο Καζακστάν έχει ήδη φθάσει στη χώρα χθες. Η Τουρκία έστειλε συγκεκριμένα στο Καζακστάν 150,000 μάσκες προσώπου και απολυμαντικά, αναφέρει η ανακοίνωση της Τουρκικής Πρεσβείας στο Καζακστάν.

    (ΑΚ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Tuesday, 12 May 2020 - 14:42:00 UTC