Browse through our Interesting Nodes on Human Rights Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 20-05-13

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 81/2020 13.05.2020

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Αντιδράσεις από το κατοχικό καθεστώς για την πρόσφατη κοινή δήλωση Κύπρου, Ελλάδας, Αιγύπτου, Γαλλίας και ΗΑΕ
  • [02] Επιστολή στον ΠΟΥ απέστειλε και ο Τατάρ
  • [03] Συνεχίζεται η συζήτηση για άνοιγμα των οδοφραγμάτων
  • [04] Ζητούν ξανά την βοήθεια των κατοχικών αρχών οι Τουρκοκύπριοι που εργάζονται στις ελεύθερες περιοχές
  • [05] Την παροχή οικονομικής στήριξης σε Τουρκοκύπριους εργαζόμενους στις ελεύθερες περιοχές θα συζητήσει το λεγόμενο υπουργικό, υποστηρίζει Σουτζούογλου
  • [06] Διαμαρτύρονται για άνοιγμα των οδοφραγμάτων Τουρκοκύπριοι εργάτες και κάτοικοι Πύλας
  • [07] Παιχνίδια του κατοχικού καθεστώτος στα οδοφράγματα
  • [08] Συνεχίζουν τα μηδενικά κρούσματα στα κατεχόμενα
  • [09] Υπό έλεγχο η πυρκαγιά που ξέσπασε χθες στη Μια Μηλία αφού κατέκαψε 20 στρέμματα γης
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Η κοινή ανακήρυξη των 5 χωρών για την Ανατολική Μεσόγειο είναι εχθρική προς την Τουρκία, δηλώνει ο Τσαβούσογλου
  • [02] Στους 53 οι νεκροί και στα 1,704 τα κρούσματα στην Τουρκία
  • [03] Η Τουρκία αποστέλλει ιατρικό εξοπλισμό σε Βαλκανικές χώρες
  • [04] Συνεχίζονται τα χαμηλά ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος AKP
  • [05] Αφέθηκαν ελεύθερα τα άτομα που είχαν συλληφθεί στην κηδεία του απεργού πείνας Ιμπραχήμ Γκοκτσέκ
  • [06] Κρατούμενος δημοσιογράφος αναφέρει σε γράμμα του για την προσπάθεια φίμωσης των δημοσιογράφων
  • [07] Οριστικοποίησε την απόφαση του για τον ακτιβιστή Οσμάν Καβαλά το ΕΔΑΔ

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Αντιδράσεις από το κατοχικό καθεστώς για την πρόσφατη κοινή δήλωση Κύπρου, Ελλάδας, Αιγύπτου, Γαλλίας και ΗΑΕ

    Η Vatan (13.05.20) δημοσιεύει αντιδράσεις αξιωματούχων του κατοχικού καθεστώτος για την κοινή δήλωση που εξέδωσαν μετά από πρόσφατη τηλεδιάσκεψη οι Υπουργοί Εξωτερικών της Κύπρου, της Ελλάδας, της Γαλλίας, της Αιγύπτου και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σε σχέση με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσίν Τατάρ υποστήριξε ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν τόσα δικαιώματα όσα και οι Ελληνοκύπριοι στην Ανατολική Μεσόγειο και δεν πρόκειται να υποκύψουν σε προσεγγίσεις οι οποίες παραγνωρίζουν αυτό το γεγονός. Ο Τατάρ χαρακτήρισε τις επικρίσεις κατά των γεωτρήσεων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο ως μια «αναχρονιστική εχθρική προσέγγιση που πόρρω απέχει από τον πραγματισμό και την αντίληψη συνεργασίας».

    Υποστηρίζοντας ότι η Γαλλία και τα ΗΑΕ δεν έχουν καμία σχέση με την Ανατολική Μεσόγειο, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι αποτελεί στοιχείο των «κακοπροαίρετων σχεδίων» των πέντε χωρών η έκδοση κοινού ανακοινωθέντος κατά της Τουρκίας και της «ΤΔΒΚ». «Την ώρα που όλο ο κόσμος αγωνίζεται κατά της επιδημίας του Covid-19, κάποιες χώρες και οι προεκτάσεις τους στην περιοχή μας επιχειρούν να προωθήσουν ύπουλα τα σχέδιά τους να σφετεριστούν τα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού και της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο», ισχυρίστηκε ο λεγόμενος πρωθυπουργός υποστηρίζοντας και τα εξής:

    «Κάποιοι αυξάνουν την δόση της εχθρότητάς τους ενόσω η Τουρκία χαλά τους συμφεροντολογικούς τους υπολογισμούς στην περιοχή, όμως αυτό ούτε για τους ίδιους ούτε για την περιοχή θα έχει όφελος. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι η επιλογή της οδού της συνεργασίας. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να μην παραβλέπονται τα συμφέροντα των Τούρκων της Κύπρου και της Τουρκίας στην περιοχή. Αυτό που πρέπει να κάνουν η Ελλάδα και η ελληνική διοίκηση της νότιας Κύπρου στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου είναι να αρχίσουν διάλογο με την Τουρκία και την ΤΔΒΚ χωρίς αλλότρια κίνητρα. Πρέπει να είναι γνωστό το εξής: Οι Τούρκοι της Κύπρου έχουν τόσα δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο όσα και οι Ελληνοκύπριοι και ουδέποτε θα υποκύψουμε σε προσεγγίσεις που το παραγνωρίζουν αυτό. Θα συνεχίσουμε να βαδίζουμε στον δίκαιο δρόμο μας με την στήριξη της μητέρας πατρίδας Τουρκίας».

    Εξάλλου, το λεγόμενο υπουργείο εξωτερικών του καθεστώτος ισχυρίστηκε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά πλανάται αν νομίζει ότι οι Τουρκοκύπριοι θα προβούν σε παραχωρήσεις από τα δικαιώματα και τα συμφέροντά τους με την έκδοση κοινών ανακοινωθέντων με κράτη που δεν βρίσκονται στην περιοχή, δεν ξέρουν την περιοχή και δεν είναι ενήμερα για τις «ευαισθησίες» της περιοχής αυτής. Προβάλλονται και οι εξής ισχυρισμοί στην γραπτή δήλωση που εξέδωσε χθες το λεγόμενο υπουργείο:

    «Η ελληνική διοίκηση της νότιας Κύπρου, αντί να διασφαλίσει την εξυπηρέτηση της σταθερότητας στην περιοχή από τον φυσικό πλούτο στην Ανατολική Μεσόγειο μετατρέποντάς τον σε συνεργασία και αμοιβαία οικονομική εξάρτηση τόσο ανάμεσα στις δύο πλευρές στην Κύπρο όσο και ανάμεσα στους παίκτες της περιοχής, επιμένει, δυστυχώς, στον σφετερισμό των δικαιωμάτων του τουρκοκυπριακού λαού και της Τουρκίας στην περιοχή και στην πρόκληση ζημιάς στα συμφέροντά τους, προσπαθώντας να δημιουργήσει λανθασμένες εντυπώσεις και τετελεσμένα εναντίον της ΤΔΒΚ και της Τουρκίας ενεργώντας μαζί με χώρες που δεν έχουν καν λόγο στην περιοχή [...]

    Αν η ελληνική διοίκηση της νότιας Κύπρου θέλει να εξυπηρετήσει την ασφάλεια και την σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου πρέπει να αναγνωρίσει τα ίσα δικαιώματα και τα συμφέροντα του τουρκοκυπριακού λαού στο νησί και στην περιοχή εγκαταλείποντας κυρίως τις μαξιμαλιστικές, καταδυναστευτικές και μονομερείς της πολιτικές και να συμπεριφέρεται αναλόγως. Η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι ο κύριος συνομιλητής της ελληνικής διοίκησης της νότιας Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο και η πλευρά με την οποία πρέπει να βρίσκεται σε διάλογο και διπλωματία. Είναι ανειλικρίνεια να αναφέρεται σε επιθυμία επίτευξης σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή η ελληνική διοίκηση της νότιας Κύπρου ενόσω δεν αντιλαμβάνεται αυτή την πραγματικότητα και δεν συμπεριφέρεται αναλόγως.

    Η τουρκοκυπριακή πλευρά απηύθυνε πολλές φορές έκκληση και υπέβαλε πρόταση για συνεργασία των δύο λαών που έχουν κοινά δικαιώματα στο νησί και στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Ακόμα ισχύει η πρότασή μας για συνεργασία με ημερομηνία 13 Ιουλίου 2019. [...]

    Η ελληνική διοίκηση της νότιας Κύπρου, η οποία μετέτρεψε σε συνήθειά της να συμπεριφέρεται σαν να είναι ο μοναδικός κυρίαρχος και ο ιδιοκτήτης του νησιού, με αυτή και παρόμοιες πρωτοβουλίες επιδεικνύει συνεχώς τις πραγματικές σκέψεις της και την πολιτική της για το μέλλον του νησιού. Αυτός ο τρόπος συμπεριφοράς υποδαυλίζει περισσότερο την κρίση εμπιστοσύνης ανάμεσα στον τουρκοκυπριακό λαό και τον ελληνοκυπριακό λαό και ταυτόχρονα επηρεάζει αρνητικά την σταθερότητα στην περιοχή. [...]»

    Τέλος, ο λεγόμενος υπουργός οικονομίας και ενέργειας Χασάν Τάτσοϊ διερωτήθηκε τι στοχεύει η «ελληνοκυπριακή διοίκηση» προσπαθώντας να «στοιβάξει» στην περιοχή κράτη «που δεν θα ωφελήσουν σε τίποτε άλλο εκτός από την ένταση» και ισχυρίστηκε απευθυνόμενος στους Ελληνοκύπριους ότι «δεν μπορείτε να κυκλοφορείτε ελεύθερα όπως θέλετε στην Ανατολική Μεσόγειο». Ισχυρίστηκε επίσης ότι τα κράτη που εξέδωσαν την κοινή ανακοίνωση ξεπέρασαν τα όριά τους και «προσπάθησαν να παραγνωρίσουν τα βήματα που κάνει η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο».

    «Οι Ελληνοκύπριοι, με την βοήθεια και της Ελλάδας, επιδιώκουν την αύξηση της έντασης στην περιοχή. Το αντιλαμβανόμαστε αυτό ξεκάθαρα και από τα κράτη τα οποία προσπαθούν να τραβήξουν με το μέρος τους», υποστήριξε ο λεγόμενος υπουργός προσθέτοντας ότι ουδέποτε θα δεχθούν παραγνώριση των δικαιωμάτων του τουρκοκυπριακού «λαού» και της Τουρκίας στην περιοχή.

    «Η ελληνοκυπριακή διοίκηση πρέπει να καταλάβει ότι δεν θα μπορέσει να φτάσει πουθενά με την βοήθεια κρατών που ενεργούν με την νοοτροπία του αποικιοκράτη. Αν η ελληνοκυπριακή διοίκηση νομίζει ότι είναι ισχυρή στην περιοχή με το να ποζάρει πάνω σε πολεμικά πλοία χωρών όπως η Γαλλία, θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα μεγάλο λάθος», ισχυρίστηκε και πρόσθεσε: «Προειδοποιούμε για άλλη μια φορά τους Ελληνοκύπριους: Μην τρέχετε πίσω από όνειρα. Η Ανατολική Μεσόγειος δεν είναι μια θάλασσα στην οποία μπορείτε να κυκλοφορείτε ελεύθερα. Βγάλτε το από τον νου σας. Η Τουρκία και η ΤΔΒΚ είναι αποφασισμένες να προστατεύσουν τα δικαιώματά τους που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο στην Ανατολική Μεσόγειο, δηλαδή στην Γαλάζια Πατρίδα. [...]»

    (Ι/Τσ.)

    [02] Επιστολή στον ΠΟΥ απέστειλε και ο Τατάρ

    Η Vatan (13.05.20) γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσίν Τατάρ απέστειλε επιστολή στον Γενικό Διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Tedros Adhanom Ghebreyesus, εξηγώντας του την «επιτυχία» της ούτω καλούμενης «ΤΔΒΚ» στον αγώνα για αντιμετώπιση της ασθένειας Covid-19. Με την ευκαιρία του γεγονότος ότι πήρε εξιτήριο και ο τελευταίος ασθενής με κορωνοϊό στα κατεχόμενα, ο Τατάρ επεσήμανε ότι δεν εμφανίστηκε κρούσμα εδώ και 24 ημέρες, ότι όλοι οι «αρμόδιοι θεσμοί» της «ΤΔΒΚ» παρακολουθούν από κοντά τις εισηγήσεις του ΠΟΥ και ότι ο οδηγός του διεθνούς οργανισμού είναι ζωτικής σημασίας για τις αποφάσεις που λαμβάνουν και τα βήματα που κάνουν για πρόληψη της εξάπλωσης του ιού.

    Ο Τατάρ υποστήριξε επίσης ότι οι αριθμοί ου δημοσιεύει ο ΠΟΥ για την εξέλιξη της πανδημίας δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική και γενική κατάσταση στην Κύπρο, αφού είναι αριθμοί που αφορούν μόνο το νότιο τμήμα του νησιού. Χαρακτήρισε απαράδεχτο το γεγονός ότι ο ΠΟΥ δεν δημοσιεύει και τους αριθμούς της «ΤΔΒΚ», παρά το γεγονός ότι δημοσιεύει στοιχεία ακόμα και από τις πιο μικρές χώρες του κόσμου και υποστήριξε ότι ο διεθνής οργανισμός δεν παρέχει πλήρη πληροφόρηση για την κατάσταση.

    Επισημαίνοντας ότι ο ιός δεν κάνει πολιτικές διακρίσεις και εξαπλώνεται ανεξαρτήτως έθνους, φυλής, συνόρων ή ηλικίας, ο Τατάρ δήλωσε περήφανος για την προσπάθεια που κατέβαλε η «κυβέρνηση», ο «λαός» και η «χώρα» της «ΤΔΒΚ» αυτή την δύσκολη περίοδο και απηύθυνε ξανά έκκληση στον ΠΟΥ να συμπεριλάβει τα στοιχεία της «ΤΔΒΚ» στις καθημερινές και γενικές του εκθέσεις.

    (Ι/Τσ.)

    [03] Συνεχίζεται η συζήτηση για άνοιγμα των οδοφραγμάτων

    Η Yeni Duzen (13.05.20) γράφει ότι ο λεγόμενος αναπληρωτής πρωθυπουργός και «υπουργός εξωτερικών», Κουτρέτ Όζερσαϊ δήλωσε ότι δεν προτίθενται να κρατήσουν κλειστά τα οδοφράγματα για λόγους πέραν από αυτούς που αφορούν την υγεία, αλλά δεν θα τα ανοίξουν με κόστος την υγεία της κοινότητας. Μιλώντας χθες στην «βουλή», ο Όζερσαϊ ανέφερε ότι αποδίδουν σημασία στις διελεύσεις τόσο για την οικονομία όσο και για την αμοιβαία συνεργασία. «Υποστηρίζουμε και εμείς τις διελεύσεις, αλλά όχι με κόστος την υγεία», επανέλαβε.

    Αναφερόμενος στους Τουρκοκύπριους που εργάζονται στις ελεγχόμενες από την Δημοκρατία περιοχές του νησιού, ο Όζερσαϊ υποστήριξε ότι δεν υπάρχει ξεκάθαρη πρόταση της ελληνοκυπριακής «διοίκησης» πάνω σε αυτό το θέμα και πρόσθεσε ότι αν υπάρχει ξεκάθαρη πρόταση που αφορά την υπερπήδηση των δυσκολιών, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Πύλας, θα ήθελαν να την ακούσουν.

    «Όταν κοιτάξει κανείς την δήλωση που έκανε τις προάλλες ο Ελληνοκύπριος εκπρόσωπος, δεν φαίνεται να αποδέχεται την διέλευση των ανθρώπων χωρίς να μπουν σε καραντίνα», υποστήριξε και πρόσθεσε: «Υπάρχουν εργαζόμενοι στον νότο. Δεν γίνεται με το να λες άσε τους να πάνε. Πρέπει να υποβάλλεις και πρόταση για λύση. Και οι δηλώσεις σε σχέση με την Πύλα, είναι ίσως μια από τις καταστάσεις που ως κυβέρνηση δεν μπορούμε να χωνέψουμε και μας ενοχλεί, όμως δεν υπάρχει κάποιος δρόμος λύσης και εμείς δεν τον εφαρμόσαμε. Το υπουργικό συμβούλιο συζήτησε επί μακρόν πάνω σε αυτό το θέμα, εφάρμοσε πρακτικές ρυθμίσεις. Εκτός αυτού, βοηθήθηκαν άτομα που μας έδωσε τα ονόματά τους ο κοινοτάρχης του χωριού. Εκτός από υπηρεσίες υγείας, άτομα που ήθελαν να πάνε στον γιατρό τους με το δικό τους όχημα υπέβαλαν αίτηση στο υπουργείο, αλλά πάλι δεν μπορέσαμε να το λύσουμε επειδή αυξάνει την εκμετάλλευση και το ρίσκο. Όμως, οι ειδικοί μας λένε ότι υπάρχει ρίσκο επειδή οι διελεύσεις από την Πύλα προς τον νότο γίνονται χωρίς οδοφράγματα. Αν δεν είναι γνωστό ποιος και πότε περνά στον νότο και αν δεν μπορείτε να το εμποδίσετε, λαμβάνετε ρίσκο στον βορρά. Ανοίγετε μιαν τρύπα. Λόγω της ιδιόμορφης κατάστασης που υπάρχει στην Πύλα, δυσκολευόμαστε να βρούμε μιαν διέξοδο».

    Εξάλλου, μιλώντας επίσης στην «βουλή» και αναφερόμενος στο θέμα του ανοίγματος των οδοφραγμάτων, ο πρόεδρος του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) Τουφάν Έρχουρμαν είπε ότι η ζήτηση στην οικονομία των κατεχομένων προέρχεται από τους φοιτητές, τους τουρίστες και τους Ελληνοκύπριους που έρχονται από τον «νότο» και πρόσθεσε ότι φαίνεται πως ο τουρισμός και η ανώτατη εκπαίδευση δεν θα φθάσουν αμέσως στο σημείο που ήταν προηγουμένως. «Τότε είναι απαραίτητη προϋπόθεση να αυξήσουμε την εσωτερική ζήτηση και την ζήτηση που θα έρθει από τον νότο», υποστήριξε.

    Επαναλαμβάνοντας ότι η απόφαση για το πότε θα ανοίξουν τα σημεία διέλευσης πρέπει να αξιολογηθεί πρώτα από τους ειδικούς στον τομέα της υγείας, ο Έρχουρμαν υποστήριξε ότι το άνοιγμα των σημείων διέλευσης δεν πρέπει να αφεθεί για την περίοδο μετά που θα ξεπεραστούν τα προβλήματα υγείας. «Αν δεν τα κάνουμε αυτά, θα έχουμε σοβαρές απώλειες στην αγορά», πρόσθεσε.

    (Ι/Τσ.)

    [04] Ζητούν ξανά την βοήθεια των κατοχικών αρχών οι Τουρκοκύπριοι που εργάζονται στις ελεύθερες περιοχές

    Η K?br?s (13.05.20) γράφει ότι οι Τουρκοκύπριοι που εργάζονται στις ελεύθερες περιοχές ζήτησαν βοήθεια από τους λεγόμενους βουλευτές για επίλυση των προβλημάτων τους που πηγάζουν από το γεγονός ότι δεν μπορούν να μεταβούν στην εργασία τους επειδή είναι κλειστά τα οδοφράγματα. Με γραπτή δήλωση, η λεγόμενη «Επιτροπή Εργαζομένων του Νότου», απευθύνει έκκληση προς την λεγόμενη κυβέρνηση και ειδικά στους «βουλευτές» που ανήκουν στα κόμματα που συμμετέχουν σε αυτήν, ζητώντας τους να βρουν λύση στα προβλήματά τους.

    «Δεν μπορούμε να πάρουμε ψωμί στο σπίτι μας», αναφέρεται στην δήλωση, στην οποία κατηγορείται η «κυβέρνηση» ότι δεν προσπαθεί για να βρει λύση στα οικονομικά προβλήματα του «λαού».

    Οι εργάτες προειδοποίησαν επίσης ότι θα προβούν σε «πιο σκληρές κινητοποιήσεις» για τα νόμιμα δικαιώματά τους σε περίπτωση που δεν υπάρξει μόνιμη λύση στα προβλήματά τους.

    (Ι/Τσ.)

    [05] Την παροχή οικονομικής στήριξης σε Τουρκοκύπριους εργαζόμενους στις ελεύθερες περιοχές θα συζητήσει το λεγόμενο υπουργικό, υποστηρίζει Σουτζούογλου

    Η Detay (13.05.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας και κοινωνικών ασφαλίσεων Φαϊζ Σουτζιούγλου σε χθεσινές του δηλώσεις στη «βουλή» ισχυρίστηκε ότι την προσεχή Πέμπτη θα συζητηθεί ενώπιον του λεγόμενου υπουργικού το πρόβλημα των Τουρκοκύπριων εργαζομένων στη «νότια Κύπρο», όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, που πλήγηκαν από την πανδημία και το κλείσιμο των οδοφραγμάτων. Ο Σουτζιούογλου πρόσθεσε ότι είχαν χθες συνάντηση με εκπροσώπους των Τουρκοκυπρίων που εργάζονται στο «νότο» και εξήγησε ότι το «υπουργικό συμβούλιο» θα συνεδριάσει για να αποφασίσει την παροχή στήριξης για δύο μήνες στους Τουρκοκύπριους εργαζόμενους.

    «Υπάρχουν περίπου 1500 άτομα που εργάζονται στο νότο. Το υπουργικό συμβούλιο θα συζητήσει και θα αποφασίσει την παροχή οικονομικής στήριξης ύψους 900 ΤΛ για τους εργαζόμενους που είναι εργένηδες και 1200 ΤΛ για αυτούς που είναι παντρεμένοι. Αυτή η κοινωνική στήριξη θα είναι για δυο μήνες», υποστήριξε ο Σουτζιούγλου προσθέτοντας ότι αφού επικυρωθεί αυτή η απόφαση από το υπουργικό, θα καταβληθεί το ποσό στα άτομα που επηρεάζονται σύμφωνα με τον κατάλογο που τους παρέδωσαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων.

    (ΑΚ)

    [06] Διαμαρτύρονται για άνοιγμα των οδοφραγμάτων Τουρκοκύπριοι εργάτες και κάτοικοι Πύλας

    Η Yeni Duzen (13.05.20, Yeni Duzen) γράφει ότι εκδήλωση στο οδόφραγμα στο Πέργαμος ζητώντας το άνοιγμα των σημείων διέλευσης πραγματοποίησαν την Τετάρτη το πρωί εργάτες και Τουρκοκύπριοι κάτοικοι Πύλας που δεν μπορούν να μεταβούν στην εργασία τους λόγω του ότι είναι κλειστά τα σημεία διέλευσης στο πλαίσιο των μέτρων για αντιμετώπιση του Covid-19. Οι εργάτες συγκεντρώθηκαν με τα οχήματά τους στην είσοδο του χωριού και μετέβησαν στο οδόφραγμα, σημειώνει το δημοσίευμα προσθέτοντας ότι στην νότια πλευρά του οδοφράγματος συγκεντρώθηκαν κάτοικοι της Πύλας.

    Μιλώντας κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, ο Τουρκοκύπριος κοινοτάρχης Πύλας Βεϊσέλ Γκιουντέν είπε ότι ευχή τους είναι μια πατρίδα στην οποία να έχουν καταργηθεί τα οδοφράγματα. «Μας έσπρωξαν σε ένα λάκκο και μας άφησαν εδώ», σημείωσε αναφερόμενος στους «πολιτικούς», προσθέτοντας ότι μια μέρα θα «θα σπρωχθούν και αυτοί στον λάκκο όταν έρθουν εδώ». Ανέφερε και τα εξής ο Γκιουντέν:

    «Κάθε μέρα που περνούσε αφαιρούνταν κάποια πράγματα από την ζωή μας. Σήμερα ο πληθυσμός της Πύλας άρχισε να μένει πίσω. Αυτοί που υποτίθεται αγαπούν την πατρίδα προκάλεσαν τον αφανισμό αυτών των ανθρώπων σε τούτα τα χώματα. Οι νέοι μας δεν μπορούν να έρθουν στο χωριό τους. Την ώρα που οι νεκροί μας όδευαν προς τον τάφο τους, οι σύζυγοι, οι φίλοι μας μπορούσαν να συνοδεύουν την σωρό μόνο σε συγκεκριμένες ώρες. Τα ζήσαμε αυτά. Ζητήσαμε δικαιοσύνη. Δεν είδαμε δικαιοσύνη. [...] Ευχόμαστε μιαν πατρίδα στην οποία θα έχουν καταργηθεί τα οδοφράγματα. Εκείνοι που πολιτεύονται θα μπορούσαν να λάμβαναν μέτρα σε αυτό το μικρό νησί κλείνοντας μόνο το εξωτερικό [...]»

    (Ι/Τσ.)

    [07] Παιχνίδια του κατοχικού καθεστώτος στα οδοφράγματα

    H Gunes (12.05.20) σε δημοσίευμά της με τίτλο «Ξεκαθάρισε το ψέμα των Ελληνοκυπρίων για τα 'ανοικτά οδοφράγματα'», γράφει ότι μετά από τη δήλωση που έγινε εκ μέρους της «ελληνοκυπριακής διοίκησης», όπως αποκαλείται η Κυπριακή Δημοκρατία, ότι «δεν είμαστε εμείς που κλείσαμε τα οδοφράγματα, αλλά είναι η τουρκοκυπριακή πλευρά που τα έκλεισε», αυτά που διαδραματίστηκαν σήμερα (χθες), αποδεικνύουν, όπως ισχυρίζεται η εφημερίδα, το ψέμα των Ελληνοκυπρίων.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Ελληνοκύπρια Φωτεινή Αμανατίδου, η οποία από την έναρξη της πανδημίας και το κλείσιμο των οδοφραγμάτων διαμένει στα κατεχόμενα, αποπειράθηκε χθες να περάσει στη «νότια Κύπρο», όπως αποκαλούνται οι περιοχές που ελέγχονται από την Κυπριακή Δημοκρατία, μέσω του οδοφράγματος του Αγίου Δομετίου, αλλά σύμφωνα πάντα με τους ισχυρισμούς, η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν της επέτρεψε να περάσει στις ελεύθερες περιοχές. Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι η αστυνομία της Δημοκρατίας πρόβαλε την δικαιολογία ότι δεν ήταν έτοιμος ο χώρος καραντίνας που θα πήγαινε η Ελληνοκύπρια αν της επιτρεπόταν η διέλευση. Μετά από δύο ώρες αναμονής στο οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου, η Ελληνοκύπρια επέστρεψε πίσω στα κατεχόμενα υποστηρίζει η εφημερίδα, ισχυριζόμενη ότι το επεισόδιο αυτό διαψεύδει τους ισχυρισμούς της «ελληνοκυπριακής διοίκησης ότι εμείς αφήσαμε τα 5 οδοφράγματα ανοικτά», το οποίο χρησιμοποιεί όπως υποστηρίζει η εφημερίδα ειδικά για την περίπτωση των Τουρκοκυπρίων εργαζομένων στο «νότο» προκειμένου να κατηγορήσει τη «ΤΔΒΚ».

    Αυτό το επεισόδιο υποστηρίζει η εφημερίδα, αποδεικνύει πόσο αβάσιμοι είναι οι ισχυρισμοί ότι είναι η Τουρκοκυπριακή πλευρά που ευθύνεται για το κλείσιμο των οδοφραγμάτων.

    (ΑΚ)

    [08] Συνεχίζουν τα μηδενικά κρούσματα στα κατεχόμενα

    Η Detay (13.05.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας Αλί Πιλλί σε χθεσινή του δήλωση είπε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν συνολικά 1,016 διαγνωστικές εξετάσεις στα κατεχόμενα χωρίς να εντοπιστεί νέο κρούσμα κορωνοϊού. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στα κατεχόμενα είναι 108, αναφέρει ο Πιλλί. Η ανίχνευση του πρώτου κρούσματος είχε γίνει στις 9 Μαρτίου και του τελευταίου στις 17 Απριλίου.

    (ΑΚ)

    [09] Υπό έλεγχο η πυρκαγιά που ξέσπασε χθες στη Μια Μηλία αφού κατέκαψε 20 στρέμματα γης

    Η Detay (13.05.20) σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της αναφέρεται στη χθεσινή πυρκαγιά που ξέσπασε κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες στη βιομηχανική περιοχή της Μιας Μηλιάς στα κατεχόμενα. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η εστία της πυρκαγιάς άρχισε από οικόπεδο στην περιοχή με παλιοσίδερα και λάστιχα αυτοκινήτων. Η πυρκαγιά ξέσπασε χθες γύρω στο μεσημέρι και μέχρι το απόγευμα εξαιτίας των ισχυρών ανέμων εξαπλώθηκε, με αποτέλεσμα με δυσκολία να μπορέσουν οι ομάδες πυρόσβεσης να τη θέσουν υπό έλεγχο αργά ψες. Η πυρκαγιά κατέκαψε έκταση 20 στρεμμάτων περίπου, ενώ σύμφωνα με την εφημερίδα, χθες το απόγευμα ακούγονταν ισχυρές εκρήξεις από τη φωτιά αφού καταστράφηκαν ηλεκτρικά καλώδια.

    Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι αν υπήρχε πυροσβεστικό ελικόπτερο χθες στην περιοχή της πυρκαγιάς, η πυρκαγιά θα μπορούσε να τεθεί πιο νωρίς από έλεγχο και καταγγέλλει το γεγονός ότι ενώ είχε ζητηθεί από τις «τουρκοκυπριακές αρχές» στο παρελθόν να ενοικιαστεί ένα τέτοιο ελικόπτερο, εντούτοις δεν το έπραξαν.

    Η εφημερίδα γράφει επίσης ότι χρειάστηκε η παρέμβαση ισχυρών δυνάμεων από την «πυροσβεστική», τον «δήμο» της κατεχόμενης Κυθρέας και την «πολιτική άμυνα», προκειμένου να τεθεί υπό έλεγχο η πυρκαγιά, ενώ πυκνοί καπνοί έγιναν αισθητοί στα κατεχόμενα χωρία Μια Μηλιά, Βουνό, στην κατεχόμενη Λευκωσία και Γκιόνελι.

    (ΑΚ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Η κοινή ανακήρυξη των 5 χωρών για την Ανατολική Μεσόγειο είναι εχθρική προς την Τουρκία, δηλώνει ο Τσαβούσογλου

    Σύμφωνα με την Aksam (12.05.20), ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε τηλεοπτική συνέντευξή του στο Akit TV, δήλωσε ότι όλες οι δηλώσεις που διατυπώθηκαν κατά την συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με την συμμετοχή της Γαλλίας, της Αιγύπτου, της «ελληνοκυπριακής διοίκησης» [όπως αναφέρεται στην Κυπριακή Δημοκρατία], της Ελλάδας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, είναι εχθρικές προς την Τουρκία.

    Σημειώνοντας ότι η στήριξη της Γαλλίας προς τον Χαφτάρ είναι ξεκάθαρη, ο Τσαβούσογλου ανέφερε: «Ειδικότερα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αίγυπτος και η Γαλλία είναι οι χώρες που δίνουν την σθεναρότερη στήριξη στον Χαφτάρ. Η Ρωσία έχει μια εταιρεία εκεί, με το όνομα Wagner. Ακόμη βρίσκονται στην Λιβύη. Κάθε χώρα αποβλέπει στα δικά της συμφέροντα, κάποιες χώρες με οδηγίες του Αμπου Ντάμπι, προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν ολόκληρη την περιοχή. Το Άμπου Ντάμπι προσπαθεί να διαμοιράσει την Υεμένη. Αν λέγατε, ποιος δημιουργεί χάος στην περιοχή, θα λέγαμε χωρίς καμία αμφιβολία το Άμπου Ντάμπι. Κατά διαστήματα προσπαθούν να μας επιτεθούν ανοιχτά, αλλά την τελευταία φορά τους προειδοποιήσαμε να ξέρουν τα όρια τους. Είναι αυτοί που αναμειγνύονται στη Λιβύη και καταστρέφουν την Υεμένη. Επιπρόσθετα, εμποδίζουν την βοήθεια που στέλνουμε».

    Ο Τσαβούσογλου επανέλαβε την στήριξη της Τουρκίας στη νόμιμη κυβέρνηση του πρωθυπουργού Φαγιέζ Αλ Σαράτζ στη Λιβυή.

    Αναφερόμενος για την προσφυγική κρίση που δημιουργήθηκε με την Ελλάδα, ο Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα συμπεριφέρεται απάνθρωπα στους πρόσφυγες που βρίσκονται στα σύνορά της. Υποστήριξε δε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση εθελοτυφλεί έναντι των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράττει η Ελλάδα, προσθέτοντας ότι θα συνεχίσουν την πολιτική των «ανοιχτών συνόρων».

    Ο Τσαβούσογλου σημείωσε ότι τα προβλήματα με τις ΗΠΑ σχετικά με την οργάνωση του Γκιουλέν FETO συνεχίζονται και ότι η Τουρκία δεν έχει αλλάξει την στάση της στο θέμα των S-400.

    Κληθείς να αξιολογήσει την κατάσταση των Τούρκων υπηκόων που ζουν στο εξωτερικό στην περίοδο της επιδημίας του ιού Covid-19, ο Τσαβούσογλου ανέφερε ότι ζουν γύρω στα 7 εκατομμύρια Τούρκοι στο εξωτερικό και ότι μέχρι στιγμής έχουν αποβιώσει 507 πολίτες τους λόγω της επιδημίας και ότι οι σωροί, περισσοτέρων από 400 ατόμων, έχουν μεταφερθεί στην Τουρκία.

    (ΔΨ)

    [02] Στους 53 οι νεκροί και στα 1,704 τα κρούσματα στην Τουρκία

    Η Yeni Safak (11.05.20) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο, μετά τη διεκπεραίωση 37,351 εργαστηριακών αναλύσεων, διαγνώσθηκαν 1,704 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα και ότι ακόμη 53άτομα έχασαν την ζωή τους από τον ιό COVID-19. Επιπλέον 3,109 άτομα αποθεραπεύτηκαν.

    Με την εξέλιξη αυτή, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στις 141,475 ενώ ο συνολικός αριθμός των νεκρών στους 3,894. Μέχρι στιγμής διενεργήθηκαν 1,44,671 εργαστηριακοί έλεγχοι. Την ίδια στιγμή, 1,045 άτομα βρίσκονται στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και 576 εξ αυτών είναι διασωληνωμένα ενώ συνολικά 98,889 άτομα αποθεραπευτήκαν και έλαβαν εξιτήριο από τον νοσοκομείο, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Τουρκικού Υπουργείου Υγείας.

    Σε δηλώσεις του ο Κοτζά ανέφερε ότι η αύξηση του αριθμού των νέων περιπτώσεων βρίσκεται εντός προβλέψιμων ορίων. Η κατάσταση υγείας του 70% των ασθενών είναι βελτιωμένη. Ο αριθμός των ασθενών εντατικής θεραπείας συνεχίζει να μειώνεται. «Μάσκα και κοινωνική απόσταση: Αυτή είναι η δύναμή μας ενάντια στον ιό! Υπάρχει κίνδυνος σε πολυσύχναστα περιβάλλοντα. Ας μείνουμε μακριά από αυτά», δήλωσε.

    (ΚΣ)

    [03] Η Τουρκία αποστέλλει ιατρικό εξοπλισμό σε Βαλκανικές χώρες

    Η Yenisafak (13.05.20) γράφει ότι σύμφωνα με ανακοίνωση του Τουρκικού Υπουργείου Άμυνας, στρατιωτικό αεροπλάνο μετέφερε ιατρικό εξοπλισμό στην Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία για να βοηθηθούν οι χώρες αυτές στον αγώνα τους ενάντια στην επιδημία του ιού COVID-19.

    Η βοήθεια έγινε στο πλαίσιο των ενεργειών της Ερυθράς Ημισελήνου και πραγματοποιείται με οδηγίες του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, γράφει η εφημερίδα.

    Την προηγούμενη βδομάδα ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είχε δηλώσει πως τα 2/3 των χωρών του κόσμου ζήτησαν ιατρική βοήθεια από την Τουρκία για αντιμετώπιση της πανδημίας και τα μισά από αυτά τα αιτήματα ικανοποιήθηκαν.

    (ΚΣ)

    [04] Συνεχίζονται τα χαμηλά ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος AKP

    H Sozcu (12.05.20) δημοσιεύει δημοσκόπηση της ερευνητικής εταιρείας MAK Arast?rma, που πραγματοποιήθηκε σε 81 επαρχίες με 5,200 συμμετέχοντες μέσω τηλεφωνικής συνέντευξης στις 11 Μαΐου, με το όριο του στατιστικού λάθους στο 1.3%.

    Στο ερώτημα «Τι θα ψηφίζατε αν οι εκλογές διεξάγονταν αύριο;», οι συμμετέχοντες απάντησαν ως εξής:

    · AKP – Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης: 32.2%

    · CHP – Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα: 22.1%

    · IYI Parti – Καλό Κόμμα: 9.5%

    · MHP – Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης: 9.3%

    · HDP – Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών: 8.1%

    · Gelecek – Κόμμα του Μέλλοντος: 2.3%

    · DEVA – Κόμμα Δημοκρατίας και Προόδου: 1.6%

    · Saadet – Κόμμα της Ευτυχίας: 1%

    · Άλλα: 1%

    · Αναποφάσιστοι/Δεν απάντησαν: 12.9%

    Τα ποσοστά των κομμάτων, μετά την ανακατανομής των αναποφάσιστων, διαμορφώνονται ως εξής:

    · AKP – Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης: 37.4%

    · CHP – Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα: 25.3%

    · IYI Parti – Καλό Κόμμα: 10.9%

    · MHP – Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης: 10.7%

    · HDP – Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών: 9.4%

    · Gelecek – Κόμμα του Μέλλοντος: 2.4%

    · DEVA – Κόμμα Δημοκρατίας και Προόδου: 1.7%

    · Saadet – Κόμμα της Ευτυχίας: 1.1%

    · Άλλα: 1.1%

    Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, μόνο τέσσερα κόμματα καταφέρνουν να ξεπεράσουν το εκλογικό όριο του 10%, εάν διεξάγονταν αύριο οι εκλογές.

    Στην ερώτηση, «εάν θεωρούν επιτυχημένο τον αγώνα της κυβέρνησης ενάντια στην επιδημία του κορωνοϊού», το 43% των συμμετεχόντων απάντησε «ναι», το 17% απάντησε «εν μέρει», το 37% απάντησε «όχι», ενώ το 5% δεν απάντησε.

    (ΔΨ)

    [05] Αφέθηκαν ελεύθερα τα άτομα που είχαν συλληφθεί στην κηδεία του απεργού πείνας Ιμπραχήμ Γκοκτσέκ

    H Cumhuriyet (13.05.20 ) γράφει ότι 17 άτομα τα οποία είχαν συλληφθεί στην κηδεία του απεργού πείνας Ιμπραχήμ Γκοκτσέκ και τα οποία στάλθηκαν στο δικαστήριο με αίτημα σύλληψης μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών ασφαλείας τους, αφέθηκαν ελεύθερα. Κατά τη διάρκεια της κηδείας είχαν συλληφθεί συνολικά 43 άτομα, ορισμένα εκ των οποίων αφέθηκαν άμεσα ελεύθερα μετά που έδωσαν κατάθεση στην Τουρκική αστυνομία.

    Ο Γκοκτζέκ ήταν μέλος του μουσικού συγκροτήματος Grup Yorum και είχε κατέλθει σε απεργία πείνας που είχε διαρκέσει για 322 ολόκληρες μέρες διαμαρτυρόμενος για τις διώξεις που είχε υποστεί το συγκρότημα από τις Τουρκικές αρχές λόγω της ακτιβιστικής του δράσης. Ήταν το τρίτο μέλος του συγκροτήματος που έχασε τη ζωή του λόγω απεργίας πείνας.

    (ΚΣ)

    [06] Κρατούμενος δημοσιογράφος αναφέρει σε γράμμα του για την προσπάθεια φίμωσης των δημοσιογράφων

    Υπό τον τίτλο «Γράμμα από τον Μουράτ Αγιρέλ», ο αρθρογράφος της εφημερίδας Sozcu (13.05.20) Εμίν Τσολασάν γράφει ότι ο Μουράτ Αγιρέλ (Murat Ag?rel) είναι ένα ένας από τους πιο επιτυχημένους δημοσιογράφους της νέας γενιάς, ο οποίος αρθρογραφούσε στην εφημερίδα Γενί Τσαγ (Yeni Cag) και ο οποίος έχει συλληφθεί πρόσφατα.

    Ο αρθρογράφος Τσολασάν προτείνει στους αναγνώστες του να διαβάσουν το βιβλίου του Αγιρέ με τίτλο «Σπειροειδής» [Sarmal], που κυκλοφόρησε πριν λίγους μήνες, και παρουσιάζει τα νέα μοντέλα που εφαρμόζει η Τουρκία και πού προχωράει.

    Στη συνέχεια, ο αρθρογράφος Τσολασάν γράφει ότι έλαβε επιστολή από τον δημοσιογράφο Αγιρέλ, που βρίσκεται στις φυλακές, μέσω του δικηγόρου του και δημοσιοποιεί τα εξής από την επιστολή:

    «Αγαπητέ Εμίν, μένω μόνος σε ένα κελί 4-5 τετραγωνικών μέτρων και κάθε μέρα λαμβάνω την εφημερίδα Sozcu με μια μέρα καθυστέρησης. Πόσες εφημερίδες έχουν μείνει που αποκαλύπτουν την αλήθεια στο κοινό; Ο Τύπος σε κάθε περίοδο ήταν υπό καταπίεση. Αλλά αυτή η περίοδος δεν μοιάζει με καμία άλλη.

    Οι εφημερίδες Cumhuriyet, Sozcu, Birgun και τα κανάλια HalkTV, TELE1, FOX δέχονται κάθε μέρα κυρώσεις. Ο νόμος έχει καταρρακωθεί.

    Έχω πέσει θύμα σε σκευωρία για FETO και προηγουμένως...Ξαναζούμε εκείνες τις ημέρες. (...) Στο δικό μας φάκελο υπάρχει μυστική και περιοριστική απόφαση. Οι δικηγόροι μας και εμείς δεν γνωρίζαμε γι' αυτό τον φάκελο. Όμως, όπως και στις εποχές με τις σκευωρίες, μαθαίνουμε πληροφορίες σχετικά με τους φακέλους μας από τα μεροληπτικά ΜΜΕ! Μάθαμε από τους λογαριασμούς από αυτών που μας στοχοποιούν ότι συνεληφθήκαμε, πριν πάμε καν ενώπιον του εισαγγελέα. Τα ίδια ονόματα μας στοχοποίησαν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μέχρι που μας συνέλαβαν.

    Τώρα μας λιντσάρουν για να μπορέσουν να επηρεάσουν το δικαστήριο και την κοινή γνώμη. (...)

    Εμένα που είμαι ένας Τούρκος νεαρός κεμαλιστής, που αφοσιώθηκα στο αγώνα για να εφαρμοσθούν και να προστατευθούν οι αρχές της Δημοκρατίας στη ζωή μας, προσπαθούν να με αμαυρώσουν, με ψευδείς παραστάσεις ότι είμαι μέρος της οργάνωσης FETO και με έχουν καταδικάσει για 11 χρόνια.

    Κατασκευάζουν κάθε είδους ψευδής είδηση για να μειώσουν στα μάτια του κοινού τον δημοσιογράφο, που παίρνει δύναμη μόνο μέσα από τα μάτια του λαού. Τα παρακολουθούμε με δεμένα τα χέρια μέσα στις φυλακές. Η ένδειξη της αθωότητας δεν υπολογίζεται. Ο εισαγγελέας και το δικαστήριο δεν κάνουν τίποτα...(...)

    Φυσικά, θα περάσουν αυτές οι ημέρες, θα κερδίσει η δικαιοσύνη. Φυσικά, οι δικαστές της Δημοκρατίας θα δουν τις αδικίες. Το πιστεύω αυτό.

    Χαιρετώ τους δημοσιογράφους που τιμούν την πένα τους και παίρνουν δύναμη από το λαό. Χαιρετώ τον αδελφό Εμίν, που μας φωτίζει.

    Μουράτ Αγιρελ.

    Κλειστού τύπου φυλακές Σιλιβρί, Αρ.9, φυλακή C-3, κελί 18».

    (ΔΨ)

    [07] Οριστικοποίησε την απόφαση του για τον ακτιβιστή Οσμάν Καβαλά το ΕΔΑΔ

    H Cumhuriyet (13.05.20) γράφει ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) οριστικοποίησε την απόφαση που είχε λάβει υπέρ του ακτιβιστή Οσμάν Καβαλά ο οποίος είχε συλληφθεί για τον φερόμενο ρόλο του στις διαδηλώσεις του 2013 στο πάρκο Γκεζί ενάντια στον Ταγίπ Ερντογάν και είναι κρατούμενος στις Τουρκικές φυλακές.

    Το ΕΔΑΔ οριστικοποίησε χθες την απόφαση που έλαβε στις 10 Απριλίου και την οποία είχε απορρίψει και εφεσιβάλει η Τουρκία. Σύμφωνα με το ΕΔΑΔ η κράτηση του Καβαλά έγινε για πολιτικούς λόγους. Το Δικαστήριο κάλεσε την Τουρκική κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε αποφυλάκιση του Καβαλά, ωστόσο, όπως σημειώνει η εφημερίδα, αυτό δεν αναμένεται να γίνει.

    (ΚΣ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Wednesday, 13 May 2020 - 11:42:20 UTC