Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 21-07-14

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 133/2021 14.07.2021

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Σκέλος της «νέας πολιτικής» το Βαρώσι, δηλώνει ο Τατάρ - Εγκαινίασε το «Πάρκο Ερσίν Τατάρ» στην Τουρκία
  • [02] Μεγάλη δύναμη στην περιοχή η «ΤΔΒΚ», ισχυρίζεται ο Τατάρ
  • [03] Εξαιρετικά ατυχείς οι δηλώσεις Μπορέλ, υποστηρίζει το «υπουργείο εξωτερικών»
  • [04] Ετοιμάζονται για τον Έρντογαν στα κατεχόμενα ? Σκέψεις για μποϊκοτάρισμα
  • [05] Καταδικάζουν τις Βρετανικές Βάσεις για αφαίρεση αγωγού νερού
  • [06] Ταλάτ: Με την πολιτική της Τουρκίας οι Τουρκοκύπριοι ξεγράφονται
  • [07] «Αυτή η Χώρα Είναι Δική μας»: Δεν ανέχεται αντιπολιτευόμενους στην Κύπρο η Τουρκία
  • [08] Καλεί Τατάρ και Σανέρ να επιστρέψουν τα διαβατήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας η KT?S
  • [09] Τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου συνάντησε η «κοινοβουλευτική επιτροπή» εξωτερικών
  • [10] Στα 104 χθες τα κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα
  • [11] Δάνειο 500 εκατομμυρίων δολαρίων από την Τουρκία στα κατεχόμενα
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] H Τουρκία τάσσεται υπέρ της επίλυσης των διαφορών σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, επαναλαμβάνει ο Ακάρ
  • [02] «Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει ποτέ ενέργειες που παραβιάζουν τα συμφέροντα και δικαιώματα της στην Ανατολική Μεσόγειο», δηλώνει ο Σεντόπ
  • [03] Την πρόταση της Τουρκίας για πραγματοποίηση διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο, επαναλαμβάνει ο Ντονμέζ
  • [04] Σε αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας μετά το περιστατικό με την Γαλατάσαραϊ, προχώρησε το Τουρκικό ΥΠΕΞ
  • [05] Μήνυμα στήριξης προς του Ουιγούρους έστειλε ο Έρντογαν σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κίνας
  • [06] Νέα επίθεση σε γραφεία του HDP
  • [07] Στις 6,285 ανήλθαν τα κρούσματα Covid-19 στην Τουρκία χθες

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Σκέλος της «νέας πολιτικής» το Βαρώσι, δηλώνει ο Τατάρ - Εγκαινίασε το «Πάρκο Ερσίν Τατάρ» στην Τουρκία

    Η G?ne? (14.07.21) γράφει ότι το «Πάρκο Ερσίν Τατάρ» εγκαινίασε χθες ο Τουρκοκύπριος ηγέτης κατά την διάρκεια επίσκεψής του στον Δήμο Ερντεμλί στην Τουρκία. Σε δηλώσεις κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στο Έρντεμλι, ο Τατάρ ανέφερε ότι πάντοτε τονίζει ότι η «ΤΔΒΚ» πρέπει να συνεχίσει τον δρόμο της ως ανεξάρτητο «κράτος», έχοντας καλές σχέσεις με την Τουρκία και ότι αποδίδουν σημασία στην ανάπτυξη και πρόοδο της «ΤΔΒΚ».

    Επαναλαμβάνοντας ότι μετά το πέρας των συνομιλιών για λύση ομοσπονδίας, με την στήριξη της Τουρκίας, έθεσαν στο τραπέζι την θέση για δύο ανεξάρτητα κυρίαρχα κράτη που ζουν πλάι-πλάι στην Κύπρο, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι όλοι γνωρίζουν πως στην Κύπρο υπάρχουν δύο ίσοι και χωριστοί λαοί.

    Είπε ότι η Τουρκία είναι το μεγαλύτερο και ισχυρότερο κράτος στην περιοχή και εγγυήτρια δύναμη στην Κύπρο και υποστήριξε ότι προστατεύει τα δικαιώματά της στην «γαλάζια πατρίδα».

    Υπενθυμίζοντας ότι στις 20 Ιουλίου θα επισκεφτεί τα κατεχόμενα ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν, ο Τατάρ ανέφερε ότι θα δοθούν σημαντικά μηνύματα στον κόσμο κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης και θα εξηγήσουν «το δίκαιο, την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την νέα πολιτική του τουρκοκυπριακού λαού», σημειώνοντας ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσουν.

    Ισχυριζόμενος ότι το άνοιγμα του Βαρωσιού θα έχει θετικές επιπτώσεις ειδικά στην Αμμόχωστο και γενικά στη «χώρα», ο Τατάρ είπε ότι το Βαρώσι είναι ένα άλλο σκέλος της «νέας πολιτικής» και υποστήριξε ότι η περιοχή βρίσκεται εντός των «συνόρων της ΤΔΒΚ». Αναφέροντας ότι η «ΤΔΒΚ» κοιτάει το μέλλον με ελπίδα και ασφάλεια με αυτή την νέα πολιτική, ο Τατάρ επεσήμανε την σημασία να εργάζονται μαζί σε όλους τους τομείς ως τουρκική πλευρά.

    Αναφερόμενος στη δημιουργία του πάρκου με το όνομά του από τον Δήμο του Έρντεμλι, ο Τατάρ είπε ότι νιώθει τιμή και ευχαρίστησε όσους εργάστηκαν για την υλοποίηση του έργου.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Μεγάλη δύναμη στην περιοχή η «ΤΔΒΚ», ισχυρίζεται ο Τατάρ

    Η G?ne? (14.07.21) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι δεν θα ξεχάσουν τους πεσόντες τους και ότι ο τουρκοκυπριακός «λαός» έζησε χρόνια γεμάτα πόνο, όμως ξεπέρασε πολλά εμπόδια και σήμερα διαθέτει ένα «ισχυρό κράτος». Μιλώντας κατά τη διάρκεια συνάντησης με παλαιούς πολεμιστές της τουρκικής εισβολής στην Ταρσό της Μερσίνας, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι η «ΤΔΒΚ» είναι μεγάλη δύναμη στην περιοχή μαζί με την Τουρκία και ότι ο τουρκοκυπριακός «λαός» υπερασπίζεται το «κράτος» του και έβαλε τέρμα στο «παραμύθι της ομοσπονδίας».

    «Πλέον έκλεισε αυτό το δεφτέρι», ανέφερε χαρακτηριστικά και εξήγησε τους «κινδύνους» της ομοσπονδίας. Υποστηρίζοντας ότι οι Ελληνοκύπριοι με κανένα τρόπο δεν είναι υπέρ μιας συμφωνίας, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι με την ομοσπονδία ο τουρκοκυπριακός «λαός» θα χαθεί εντός της ΕΕ, η Τουρκία θα αναγκαστεί να αποσυρθεί από την Κύπρο και αυτό θα επηρεάσει αρνητικά τα συμφέροντα και τα δικαιώματα του τουρκικού ένθους στην περιοχή.

    Επαναλαμβάνοντας ότι με την εκλογή του στην «προεδρία» έθεσε τέρμα σε αυτό το «παιχνίδι», ο Τατάρ επεσήμανε την σημασία του ενός «κυρίαρχου κράτους» και των δύο «χωριστών κυρίαρχων κρατών» στην προστασία των εθνικών τους συμφερόντων και πρόσθεσε ότι η Τουρκία στηρίζει μέχρι τέλους αυτή την θέση.

    Ευχαριστώντας τον Πρόεδρο Έρντογαν και τους αξιωματούχους της Τουρκίας, ο Τατάρ είπε ότι εργάζονται όλοι μαζί αυτή τη νέα περίοδο για να αυξηθεί η ευημερία του τουρκοκυπριακού «λαού» με μιαν συμφωνία στη βάση της κυριαρχικής ισότητας.

    Υποστηρίζοντας ότι η ΕΕ δεν θα μπορέσει να υποθηκεύσει, κατά την έκφρασή του, την βούλησή τους με οικονομικές υποσχέσεις, ο Τατάρ ανέφερε ότι το Κυπριακό είναι εθνική υπόθεση και ότι ο τουρκοκυπριακός «λαός» και η Τουρκία πλήρωσαν μεγάλο τίμημα για την ανεξαρτησία και την ελευθερία τους και δεν θα διστάσουν να πληρώσουν και πάλι.

    Είπε ότι είναι έτοιμοι για μιαν συμφωνία στη βάση της ισότητας και της κυριαρχίας και πρόσθεσε ότι αυτό εξήγησαν και στην Γενεύη. Κατέληξε λέγοντας ότι δύναμή τους είναι να ακολουθούν αυτή τη νέα πολιτική μαζί με την Τουρκία, ευχαριστώντας τους παλαιούς πολεμιστές και μνημονεύοντας με σεβασμό τους πεσόντες.

    (Ι/Τσ.)

    [03] Εξαιρετικά ατυχείς οι δηλώσεις Μπορέλ, υποστηρίζει το «υπουργείο εξωτερικών»

    Η G?ne? (14.07.21) γράφει ότι εξαιρετικά ατυχείς χαρακτήρισε το λεγόμενο υπουργείο εξωτερικών του κατοχικού καθεστώτος τις δηλώσεις στις οποίες προέβη για το Κυπριακό μετά τη σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο Ύπατος Εκπρόσωπος για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

    Σε γραπτή δήλωση, το λεγόμενο υπουργείο υποστηρίζει ότι, όπως πάντα, ο Μπορέλ αγνόησε τους Τουρκοκύπριους και απηύθυνε έκκληση στην Τουρκία στο θέμα του Βαρωσιού. «Είναι χρήσιμο να τονιστεί για άλλη μια φορά ότι το κλειστό Βαρώσι είναι έδαφος της ΤΔΒΚ και τα βήματα που γίνονται στο κλειστό Βαρώσι γίνονται εκ μέρους της κυβέρνησης της ΤΔΒΚ», ισχυρίζεται το «υπουργείο» προσθέτοντας ότι συνομιλητής της διεθνούς κοινότητας και ειδικά της ΕΕ σε αυτό το θέμα είναι η «ΤΔΒΚ».

    Επαναλαμβάνοντας την θέση ότι με την ένταξη της Κύπρου η ΕΕ διέπραξε ένα «ιστορικό λάθος» και επέλεξε πλευρά στο Κυπριακό, το «υπουργείο» υποστηρίζει ότι δεν είναι δυνατόν να γίνεται λόγος για αρχές όπως ισότητα και αμεροληψία στην προσέγγιση της ΕΕ στο Κυπριακό και ότι η Ένωση έχασε την αξιοπιστία και την πειστικότητά της έναντι του τουρκοκυπριακού «λαού» επειδή δεν τήρησε τις υποσχέσεις που του έδωσε.

    Υπενθυμίζοντας ότι ο Μπορέλ ανέφερε ότι απορρίπτεται η «λύση δύο κρατών», το «υπουργείο» ισχυρίζεται ότι αυτή η «ατυχής δήλωση» δείχνει πόσο απρόθυμη και προκατειλημμένη είναι η ΕΕ να κατανοήσει τα «δίκαια αιτήματα και τις επιθυμίες» των Τουρκοκυπρίων.

    «Η ΕΕ, που η παρούσα της στάση στηρίζει τους Ελληνοκύπριους και δεν προστατεύει την ισότητα των πλευρών, φαίνεται ότι έχει κτίσει το όραμά της στο Κυπριακό πάνω σε λανθασμένες εκτιμήσεις. Ούτως εχόντων των πραγμάτων, η ΕΕ δεν είναι σε θέση να αποφασίσει ποιο θα είναι το μοντέλο λύσης», υποστηρίζεται στην ανακοίνωση και υπενθυμίζεται το «νέο όραμα» που έθεσε στην άτυπη πενταμερή στη Γενεύη η τουρκοκυπριακή πλευρά για λύση δύο κρατών στη βάση των υφιστάμενων «πραγματικοτήτων» στο νησί και της συνεργασίας των δύο πλευρών.

    Σημειώνοντας ότι δεν είναι δυνατό να αναμένεται να προκύψει κάποιο αποτέλεσμα που δεν υποστηρίζει την στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς στο Κυπριακό από τις συνόδους του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, το «υπουργείο» καταλήγει λέγοντας ότι έναντι αυτής της πολιτικής της ΕΕ, η «ΤΔΒΚ», που σκοπό έχει την προστασία των δικαιωμάτων και συμφερόντων του τουρκοκυπριακού «λαού», θα συνεχίσει την αποφασιστική της στάση με «την ακλόνητη στήριξη της μητέρας πατρίδας Τουρκίας».

    (Ι/Τσ.)

    [04] Ετοιμάζονται για τον Έρντογαν στα κατεχόμενα ? Σκέψεις για μποϊκοτάρισμα

    Η Detay (14.07.21) γράφει ότι η μη συμμετοχή στην συνεδρία της «βουλής» την οποία θα προσφωνήσει ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν στις 20 Ιουλίου είναι η τάση που επικρατεί εντός του αντιπολιτευόμενου Κόμματος Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP). Σύμφωνα με την εφημερίδα, το θέμα συζητήθηκε κατά την συνεδρία της κεντρικής επιτροπής του κόμματος το σαββατοκύριακο.

    Βασικοί λόγοι του μποϊκοταρίσματος Έρντογαν από το TDP, αναφέρει το δημοσίευμα, είναι οι παρεμβάσεις της Τουρκίας στις τελευταίες «προεδρικές εκλογές» και στο συνέδριο του Κόμματος Εθνικής Ενότητας, αλλά και η απαγόρευση εισόδου στην Τουρκία στους Τουρκοκύπριους Αλί Μπιζντέν και Αχμέτ Τζαβίντ Αν.

    Στο μεταξύ, η K?br?s Postas? (14.07.21, kibrispostasi.com) γράφει ότι ο πρόεδρος του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Τουφάν Έρχουρμαν δήλωσε ότι τα αρμόδια όργανα του κόμματος αξιολογούν το κατά πόσο το CTP θα παραστεί στην ομιλία του Έρντογαν στην «βουλή» στις 20 Ιουλίου. Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή την Τετάρτη το πρωί, ο Έρχουρμαν επεσήμανε ότι μετά την Γενεύη επισκέφτηκαν τα κατεχόμενα πολλοί αξιωματούχοι από την Τουρκία χωρίς να συναντηθούν καθόλου με την αντιπολίτευση.

    «Είναι σωστή η συμμετοχή σε αυτή την συνάντηση τώρα; Το αξιολογούμε. Τα αρμόδια όργανα του κόμματος θα λάβουν την απόφαση», ανέφερε ο Έρχουρμαν.

    Η K?br?s Postas? (14.07.21, kibrispostasi.com) γράφει επίσης ότι με πανό στις εισόδους της κατεχόμενης Λευκωσίας, της Κερύνειας και της Αμμοχώστου θα υποδεχτούν τον Έρντογαν, ο οποίος θα φτάσει στα κατεχόμενα στις 19 Ιουλίου. Τα πανό που έχουν ήδη τοποθετηθεί θα αναφέρουν: «Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν στην ΤΔΒΚ» και θα υπάρχει σε αυτά και φωτογραφία του Τούρκου Προέδρου.

    Στις 20 Ιουλίου ο Έρντογαν αναμένεται να επισκεφτεί τις περιοχές της Λευκωσίας, της Κερύνειας και της Αμμοχώστου και να προβεί σε δηλώσεις. Στις 19 Ιουλίου θα δώσει μαζί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Τατάρ το εναρκτήριο λάκτισμα σε αγώνα ποδοσφαίρου ανάμεσα σε «βουλευτές» και παλιούς ποδοσφαιριστές στο στάδιο Ατατούρκ στην κατεχόμενη Λευκωσία.

    Η Avrupa (14.07.21) γράφει ότι στην αφίσα που τοποθετήθηκε στην είσοδο του σταδίου για την εν λόγω εκδήλωση, ο Έρντογαν αποκαλείται «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν», ενώ ο Τατάρ «κ. Ερσίν Τατάρ» με το όνομα του τελευταίου μάλιστα να αναφέρεται λανθασμένα ως «Ερσάν Τατάρ».

    (Ι/Τσ.)

    [05] Καταδικάζουν τις Βρετανικές Βάσεις για αφαίρεση αγωγού νερού

    Η Halk?n Sesi (14.07.21) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο εξωτερικών καταδίκασε την αφαίρεση εκ μέρους των Βρετανικών Βάσεων αγωγού μήκους 40 μέτρων που τοποθετήθηκε για μεταφορά νερού στο κατεχόμενο Πέργαμος. Στην ανακοίνωση του «υπουργείου» αναφέρεται ότι ο «δήμος» Περγάμου παρέχει υπηρεσίες σε όλους τους «πολίτες» που ζουν εντός των συνόρων του, ακόμα και αν αυτοί ζουν εντός της περιοχής των Βρετανικών Βάσεων. Σημειώνεται ότι ο αγωγός αφαιρέθηκε από τη Διοίκηση των Βάσεων στις 12 Ιουλίου και «είναι φανερό πως δεν μπορεί να υπάρχει οποιαδήποτε εξήγηση» για το γεγονός αυτό.

    Διαμαρτυρόμενο έντονα για την συμπεριφορά των Βρετανικών Βάσεων, το «υπουργείο» αναφέρει ότι τα μέτρα που οι Βάσεις εφάρμοσαν κατά την περίοδο της πανδημίας ήταν τα ίδια με εκείνα της Κυπριακής Δημοκρατίας και υποστηρίζει ότι δεν δίστασαν να περιορίσουν την ελευθερία διακίνησης των «πολιτών της ΤΔΒΚ» που διαμένουν στην Πύλα και να δυσκολέψουν την ζωή των «πολιτών της ΤΔΒΚ» στην Πύλα και στο Πέργαμος.

    (Ι/Τσ.)

    [06] Ταλάτ: Με την πολιτική της Τουρκίας οι Τουρκοκύπριοι ξεγράφονται

    Η Yeni D?zen (13.07.21) γράφει ότι ο πρώην Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δήλωσε ότι με την πολιτική που ακολουθεί η Τουρκία πρόσφατα έχουν ξεγραφτεί με πρωτοφανή τρόπο οι Τούρκοι της Κύπρου. Σε γραπτή του δήλωση, ο Ταλάτ ανέφερε ότι πρέπει να επιστρέψουν χωρίς χρονοτριβή στην σωστή πολιτική και ότι μόνο με την στήριξη της Τουρκίας οι Τουρκοκύπριοι θα μπορέσουν να ενωθούν με τον κόσμο.

    Υποστήριξε ότι υπάρχει ο κίνδυνος οι Τουρκοκύπριοι και η Τουρκία να χάσουν όλα τα κέρδη που απέκτησαν με κόπο στο παρελθόν και σημείωσε ότι η ομοσπονδιακή λύση σημαίνει ισότητα και όχι να γίνουν μπάλωμα στους Ελληνοκύπριους, όπως υποστηρίζουν οι υπέρμαχοι της λύσης των «δύο κρατών».

    Σύμφωνα με τον Ταλάτ, η πολιτική της «κυριαρχική ισότητας», που ακολουθείται μετά τις «προεδρικές εκλογές» και είναι αβέβαιο τι σημαίνει, ωθεί στην απελπισία όσους ονειρεύονται ειρηνική και βιώσιμη λύση, ξόδεψαν κόπο και αγωνίστηκαν για τον σκοπό αυτό και επιθυμούν ένα ωραίο και ευτυχισμένο μέλλον χωρίς πολέμους για το νησί μας.

    Υπενθυμίζοντας ότι ο Πρόεδρος Έρντογαν έχει δηλώσει ότι θα δώσει μηνύματα στον κόσμο με την παράνομη επίσκεψή του στα κατεχόμενα στις 20 Ιουλίου, ο Ταλάτ ανέφερε ότι αν οι δηλώσεις αυτές προκαλούν τον κόσμο, όπως αναμένεται, τότε η κατάσταση θα γίνει ακόμα χειρότερη, θα αρχίσουν να χάνουν λίγα-λίγα τα κέρδη τους, θα χάσουν την εικόνα που έκτισαν, θα μετατρέψουν σε αρνητική την θετική στάση των Τουρκοκυπρίων κατά τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού και επιπλέον αυτό θα το κάνουν αυτό με εξαναγκασμό από την Τουρκία.

    Σημειώνοντας ότι η Τουρκία παρενέβη στις τελευταίες «προεδρικές εκλογές» για να εκλεγεί ο Ερσίν Τατάρ και παρεμπόδισε ακόμα και την εκλογή ενός προέδρου κόμματος τον οποίο δεν ήθελε, ο Ταλάτ είπε ότι η απαγόρευση εισόδου στην Τουρκία στον Αλί Μπιζντέν και στον Αχμέτ Τζαβίτ Αν θύμισε την απέλαση Τουρκοκυπρίων φοιτητών που έγινε κάποτε από την Τουρκία και την αφαίρεση του διαβατηρίου από τον Οζκέρ Οζγκιούρ. Ανέφερε ότι αυτό το γεγονός δηλητηριάζει τις σχέσεις τους με την Τουρκία και κλείνει εκείνο «το παράθυρό μας που ανοίγει προς τον κόσμο».

    «Σχεδόν όλες οι επενδύσεις σε υποδομές γίνονται με προσφορές που ανοίγονται στην Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι ξεγράφονται με πρωτοφανή τρόπο ακόμα και με την ανακοίνωση της προόδου αυτών των υποδομών εκ μέρους της πρεσβείας ή απευθείας από την Αντιπροεδρία [της Τουρκίας]», είπε ο Ταλάτ προσθέτοντας ότι πρώτη φορά συμβαίνει στην ιστορία των Τουρκοκυπρίων να μην λαμβάνονται υπόψη οι «νόμοι» και οι «θεσμοί» τους, όπως κατά την ανέγερση του νοσοκομείου για την πανδημία και του νέου «κρατικού» νοσοκομείου.

    Ο Τατάρ υποστήριξε ότι έτσι επηρεάζει το σήμερα η αχρείαστη έλλειψη διαλόγου και το κλίμα αντιπαράθεσης που υπήρχε πριν από τις «προεδρικές εκλογές» και διαμορφώνει τις χειρότερες σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και την «ΤΔΒΚ».

    «Το άνοιγμα του Βαρωσιού που προβλήθηκε για να μπορέσει να εκλεγεί πρόεδρος της δημοκρατίας ο υποψήφιος που ήθελε η Τουρκία, όσο και αν λέγεται ότι ενεργούμε χωρίς να αγγίζουμε τις ιδιωτικές περιουσίες, είναι υποψήφιο για να παίξει με τα νεύρα των Ηνωμένων Εθνών και του κόσμου», σημειώνει ο Ταλάτ προσθέτοντας τα εξής:

    «Κοντολογίς, είναι αδιέξοδος αυτή η πολύ παλιά πολιτική που χαρακτηρίζεται νέα. Υποχρεούμαστε να επιστρέψουμε πριν να είναι αργά από αυτό τον δρόμο που δεν θα μπορούσε να αποδεχτεί ο κόσμος και να κερδίσουμε την διεθνή στήριξη που θα αναγκάσει την ελληνοκυπριακή πλευρά για λύση. Δεν μπορεί να διεξάγεται εξωτερική πολιτική με διαμαρτυρίες και καταδίκες του ενός και του άλλου καθημερινά. Πάλι, οι Τουρκοκύπριοι δεν μπορούν να γίνουν πολίτες του κόσμου μόνο με την στήριξη της Τουρκίας. Δεν μπορεί να υπάρχει μια τέτοια διεθνής σχέση και έστω και αν η Τουρκία ήταν μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με δικαίωμα βέτο, μια τέτοια σχέση δεν μπορεί να θεωρηθεί διεθνής σχέση. [?]

    Η καλύτερη λύση είναι η μορφή λύσης που περιγράφεται στα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ. Δηλαδή η ομοσπονδία. Η ομοσπονδία δεν είναι μπάλωμα στην ελληνοκυπριακή πλευρά, είναι ισότητα με την ελληνοκυπριακή πλευρά. Οι άλλες εναλλακτικές που τίθενται θα είναι μόνο ματαιοπονία. Πρέπει χωρίς χρονοτριβή να υπάρξει επιστροφή στην σωστή πολιτική. Δεν χρειάζεται καθόλου να ριχτούμε σε περιπέτειες σε αυτό το σημείο που ήρθαμε καταβάλλοντας μεγάλη προσπάθεια».

    (Ι/Τσ.)

    [07] «Αυτή η Χώρα Είναι Δική μας»: Δεν ανέχεται αντιπολιτευόμενους στην Κύπρο η Τουρκία

    Η Avrupa (14.07.21) γράφει ότι η Πλατφόρμα Αυτή η Χώρα Είναι Δική μας δήλωσε ότι η παρεμπόδιση των Αλί Μπιζντέν και Αχμέτ Αν να εισέλθουν στην Τουρκία για λόγους «εθνικής ασφάλειας» συνδέεται με όλες τις αντιδημοκρατικές πρακτικές που παραγνωρίζουν την βούληση των Τουρκοκυπρίων.

    Σε γραπτή δήλωση, η Πλατφόρμα εκφράζει στήριξη στους Μπιζντέν και Αν, σημειώνοντας ότι με απόφαση που λήφθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου 2020 απαγορεύθηκε η είσοδος των δύο αυτών ατόμων στην Τουρκία για περίοδο πέντε χρόνων.

    Επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση της Τουρκίας δεν ανέχεται καμία αντιπολιτευόμενη φωνή στην Κύπρο, η Πλατφόρμα αναφέρει ότι «αποξενώνονται» όλοι οι διανοούμενοι και προοδευτικοί που υποστηρίζουν την ομοσπονδιακή λύση στην Κύπρο και επιχειρείται να σφραγιστεί η πολιτική της μη λύσης με την πολιτική των «δύο κυρίαρχων και ίσων κρατών», η οποία, σύμφωνα με την Πλατφόρμα, είναι αντίθετη με τα ψηφίσματα και τις παραμέτρους των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο.

    Εξάλλου, η Πλατφόρμα καλεί τους «αξιωματούχους» στα κατεχόμενα να αναλάβουν πρωτοβουλίες, να μην μένουν σιωπηλοί και να ερευνήσουν το γεγονός ότι «πολίτες» τους τυγχάνουν συμπεριφοράς εχθρού στην Τουρκία.

    (Ι/Τσ.)

    [08] Καλεί Τατάρ και Σανέρ να επιστρέψουν τα διαβατήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας η KT?S

    Η Avrupa (14.07.21) γράφει ότι η συντεχνία των Τουρκοκυπρίων δασκάλων (KT?S) παρέδωσε σε «αξιωματούχο» της λεγόμενης προεδρίας της δημοκρατίας για να διαβιβαστούν στον Ερσίν Τατάρ και στον Ερσάν Σανέρ δύο φακέλους στους οποίους περιέχονται τα απαιτούμενα έγγραφα για επιστροφή των διαβατηρίων και των ταυτοτήτων της Κυπριακής Δημοκρατίας τα οποία κατέχουν τα εν λόγω δύο άτομα.

    Σε εκδήλωση που διοργάνωσε η συντεχνία μπροστά στο «προεδρικό», η πρόεδρος της KT?S, Εμέλ Τελ δήλωσε ότι παρά τα εμπόδια, συνεχίζονται οι προσπάθειές τους για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν παιδιά μεικτών γάμων που επιθυμούν να πάρουν την υπηκοότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και να επωφεληθούν από την ευρωπαϊκή υπηκοότητα. Ανέφερε ότι συνεχίζονται οι επαφές τους για το θέμα με την ΕΕ, τα Ηνωμένα Έθνη και ξένες διπλωματικές αποστολές και υποστήριξε ότι ο βασικός λόγος που δεν παραχωρείται υπηκοότητα στα παιδιά των μεικτών γάμων είναι η μη λύση του Κυπριακού και η χρησιμοποίηση του θέματος ως «πολιτικό ατού».

    Η Τελ ανέφερε ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ πήρε διαβατήριο και ταυτότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας το 2003 και ότι έκρυβε το γεγονός αυτό. Υπενθύμισε ότι μετά από πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στον Τύπο, ο Τατάρ δήλωσε ότι θα επέστρεψε το διαβατήριο και την ταυτότητα αυτή, όμως δεν έκανε κάποιο συγκεκριμένο βήμα.

    Επισημαίνοντας ο Τατάρ και ο «πρωθυπουργός» Ερσάν Σανέρ παρέμειναν σιωπηλοί στην απαγόρευση της εισόδου στην Τουρκία κάποιων Τουρκοκύπριων, η Τελ είπε ότι οι Τατάρ και Σανέρ συνέβαλαν στην ετοιμασία λίστας για άτομα που θα τους απαγορεύεται να εισέλθουν στην Τουρκία.

    Στις δικές του δηλώσεις, ο γενικός γραμματέας της συντεχνίας, Σενέρ Ελτσίλ ανέφερε ότι ο Τατάρ δεν εκπροσωπεί την βούληση των Τουρκοκυπρίων και ανέλαβε ενεργό ρόλο στην προπαγάνδα του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης διεξάγοντας επαφές στην Τουρκία.

    Είπε επίσης ότι εξασφάλισαν στους Τατάρ και Σανέρ έντυπα για να μπορέσουν να επιστρέψουν τα διαβατήρια και τις ταυτότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας και ότι θα συνεχίσουν να παρακολουθούν το θέμα αυτό.

    (Ι/Τσ.)

    [09] Τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου συνάντησε η «κοινοβουλευτική επιτροπή» εξωτερικών

    Η G?ne? (14.07.21) γράφει ότι συνάντηση με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε η λεγόμενη επιτροπή νομικών, πολιτικών υποθέσεων και εξωτερικών της ούτω καλούμενης βουλής, που επισκέπτεται την Άγκυρα.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της «βουλής», στην τουρκοκυπριακή αντιπροσωπεία συμμετέχουν η πρόεδρος της «επιτροπής», Γιασεμίν Όζτουρκ και οι «βουλευτές» Ιζμέμ Γκιούρτσαγ Άλτουγρα και Ογουζχάν Χασίπογλου του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP), η «βουλευτής» Αϊσεγκιούλ Μπαϊμπάρς του Κόμματος του Λαού (ΗΡ) και ο «γενικός γραμματέας» της «βουλής», Σεράλ Φιράτ.

    Εκ μέρους της Τουρκίας, στο δείπνο συμμετείχε και ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς. Οι Τουρκοκύπριοι ενημέρωσαν τον Τσαβούσογλου για το Κυπριακό και αντάλλαξαν απόψεις.

    (Ι/Τσ.)

    [10] Στα 104 χθες τα κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα

    Η Vatan (14.07.21) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 20,035 εργαστηριακές εξετάσεις στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν 104 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου, εκ των οποίων τα 87 είναι εγχώριες μολύνσεις, τα 5 είναι άτομα που έφθασαν στα κατεχόμενα αεροπορικώς και τα άλλα 12 προέρχονται από επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που βρίσκονταν σε καραντίνα. Εξάλλου, 57 άτομα ανάρρωσαν και πήραν εξιτήριο χθες.

    Στην περιοχή της κατεχόμενης Λευκωσίας χθες εντοπίστηκαν 31 κρούσματα, στην Κερύνεια 45, στην Αμμόχωστο 7, στη Μόρφου 1, στη Λεύκα 2 και στο Τρίκωμο 1.

    Μέχρι τις 13 Ιουλίου 2021 διενεργήθηκαν συνολικά 1,641,757 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα, εντοπίστηκαν συνολικά 9,288 κρούσματα Covid-19, 8,177 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο, συνεχίζεται η θεραπεία 1,075 ασθενών, 57 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 924 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία, συνεχίζεται η διερεύνηση 99 περιστατικών και 3 άτομα βρίσκονται στη μονάδα εντατικής φροντίδας.

    Ο αριθμός των θανάτων με αιτία τον Covid-19 στα κατεχόμενα παρέμεινε στους 36.

    Εξάλλου, στις 13 Ιουλίου διενεργήθηκαν 5,214 εμβολιασμοί.

    (Ι/Τσ.)

    [11] Δάνειο 500 εκατομμυρίων δολαρίων από την Τουρκία στα κατεχόμενα

    Η K?br?s Postas? (14.07.21, kibrispostasi.com) γράφει ότι στην επίσημη Εφημερίδα της Τουρκίας δημοσιεύθηκε η «συμφωνία» με υπογραφή του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν που προνοεί παραχώρηση από την Τουρκία δανείου ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων στην κατεχόμενη Κύπρο.

    Η «συμφωνία» είχε δημοσιευθεί στην «επίσημη εφημερίδα» της ούτω καλούμενης ΤΔΒΚ στις 21 Ιουνίου του τρέχοντος έτους. Σημειώνεται ότι σκοπός του δανείου είναι η εκπλήρωση των προνοιών που περιέχονται στη «συμφωνία» οικονομικής και δημοσιονομικής συνεργασίας Τουρκίας-«ΤΔΒΚ».

    Η «ΤΔΒΚ» θα αρχίσει να πληρώνει το δάνειο μετά από τρία χρόνια και προβλέπεται η εξόφλησή του δανείου σε 14 δόσεις σε περίοδο έξι μηνών.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] H Τουρκία τάσσεται υπέρ της επίλυσης των διαφορών σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, επαναλαμβάνει ο Ακάρ

    Σύμφωνα με τη Μilliyet (13.07.21), ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ συναντήθηκε χθες με τον Ιταλό ομόλογό του Λορένζο Γκουερίνι.

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας, αναφέρεται ότι στη συνάντηση που έγινε στην Κωνσταντινούπολη, Ακάρ και Γκουερίνι συζήτησαν θέματα που αφορούν στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, θέματα περιφερειακής άμυνας και ασφάλειας, καθώς επίσης και στις τελευταίες εξελίξεις σε Αφγανιστάν, Λιβύη και Ανατολική Μεσόγειο.

    Η ανακοίνωση αναφέρει ότι η συνάντηση διεξήχθη σε εποικοδομητικό και θετικό κλίμα, προσθέτοντας και τα εξής:

    «Στη συνάντηση, υπογραμμίστηκε από πλευράς του Υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ η σημασία της συνέχισης της συνεργασίας και των κοινών αξιών ανάμεσα στην Ιταλία και την Τουρκία, που είναι δύο πολύ σημαντικοί εταίροι τόσο στη νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ, όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο, και τονίστηκε ότι η Τουρκία τάσσεται υπέρ της επίλυσης των προβλημάτων σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο μέσω του διαλόγου, των σχέσεων καλής γειτονίας και στη βάση του διεθνούς δικαίου. Εκφράστηκε επίσης η αποφασιστικότητα της Τουρκίας να συνεχίσει τον αγώνα για καταπολέμηση των οργανώσεων της DEA?, FET? και PKK/YPG και των απειλών και κινδύνων που προκύπτουν και τονίστηκε η σημασία της συνέχισης και περαιτέρω ανάπτυξης της συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας».

    Εξάλλου, σύμφωνα με τη Hurriyet (13.07.21), ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ σε δηλώσεις του χθες σε δημοσιογράφους μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου στην Τουρκία, ανέφερε ότι συνεχίζονται οι επαφές των τεχνικών αντιπροσωπειών της Τουρκίας-ΗΠΑ για το θέμα της ασφάλειας του Διεθνούς αεροδρομίου Hamid Karzai στο Αφγανιστάν, λέγοντας ότι οι δύο χώρες έχουν αποφασίσει να ενεργήσουν στα πλαίσια ενός οδικού χάρτη που έχει καθοριστεί.

    Επαναλαμβάνοντας ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να εργάζεται για τη διασφάλιση ειρήνης και σταθερότητας για το λαό του Αφγανιστάν, ο Ακάρ μίλησε για το θέμα της ασφάλειας του αεροδρομίου αναφέροντας ότι υπάρχουν κάποιες θετικές εξελίξεις όσον αφορά στις ενέργειες που γίνονται από πλευράς του ΝΑΤΟ.

    «Προσπαθούμε να διατηρήσουμε ζωντανή τη διαδικασία μεταξύ των αδελφών μας στο Αφγανιστάν και του ΝΑΤΟ. Υπάρχουν και άλλες χώρες που επιθυμούν να βοηθήσουν το Αφγανιστάν και εμείς είμαστε σε επαφή μαζί τους. Είναι πολυδιάστατο το ζήτημα. Εμείς προσπαθούμε για τη συνέχιση της διαδικασίας τόσο με το ΝΑΤΟ, όσο και με την ΕΕ και τη διεθνή κοινότητα», δήλωσε Ακάρ, τονίζοντας την ανάγκη να ανοίξει το αεροδρόμιο το συντομότερο δυνατό.

    (ΑΚ)

    [02] «Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει ποτέ ενέργειες που παραβιάζουν τα συμφέροντα και δικαιώματα της στην Ανατολική Μεσόγειο», δηλώνει ο Σεντόπ

    «Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει ποτέ ενέργειες που παραβιάζουν τα συμφέροντα και δικαιώματα της στην Ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε ο Πρόεδρος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Μουσταφά Σεντοπ, σύμφωνα με τη Hurriyet (13.07.21).

    Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους στα πλαίσια επίσκεψης που πραγματοποιεί στο Κουβέιτ, ο Σεντόπ αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο σε σχέση με τους ενεργειακούς πόρους, υποστηρίζοντας τα εξής:

    «Ορισμένες Ευρωπαϊκές χώρες συνεχίζουν να καταθέτουν τις απόψεις τους σχετικά με την Ανατολική Μεσόγειο. Το βρίσκω πολύ παράξενο οι χώρες που συνεχίζουν την ύπαρξη τους στη Δυτική Μεσόγειο να κάνουν τις έξυπνες όσον αφορά στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία δεν πρόκειται να επιτρέψει ποτέ ενέργειες που παραβιάζουν τα δικαιώματα και συμφέροντα της στην Ανατολική Μεσόγειο».

    (ΑΚ)

    [03] Την πρόταση της Τουρκίας για πραγματοποίηση διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο, επαναλαμβάνει ο Ντονμέζ

    Σύμφωνα με τη Milliyet (13.07.21), o Τούρκος Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Φατίχ Ντονμέζ, σε δηλώσεις του σε ζωντανή μετάδοση από τηλεοπτικό πρόγραμμα του Habert?rk TV στα πλαίσια επίσκεψης του στις εγκαταστάσεις της κρατικής εταιρείας Πετρελαίου της Τουρκίας (TPAO), αναφέρθηκε στον εντοπισμό 540 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα, λέγοντας ότι αυτά θα είναι αρκετά για να καλύψουν τις ανάγκες της Τουρκίας για 10 χρόνια.

    «Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα παίρνουμε φυσικό αέριο από το εξωτερικό. Προγραμματίζουμε ένα σχέδιο παραγωγής 25-30 χρόνων σε αυτό το οικόπεδο. Με τα σημερινά δεδομένα, μπορούμε να πούμε ότι θα καλύψει το 30-35% των αναγκών μας σε φυσικό αέριο», δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός.

    Κληθείς να σχολιάσει την αύξηση στην τιμή του ηλεκτρισμού και του φυσικού αερίου, ο Ντονμέζ απάντησε ότι η αύξηση που σημειώθηκε δεν οφείλεται στην τουρκική οικονομία, αλλά έχει να κάνει με τις αυξήσεις που σημειώνονται στις διεθνείς αγορές.

    Υπενθυμίζοντας ότι έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες γεώτρησης στο οικόπεδο γύρω από το κοίτασμα Amasra-1 και ότι έχουν εντοπιστεί εκεί μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου, ο Ντονμέζ πρόσθεσε ότι το σκάφος Barbaros Hayrettin Pa?a συνεχίζει αυτή τη στιγμή τις σεισμικές του δραστηριότητες. «Αυτή τη στιγμή το πλοίο που βρίσκεται στο πηγάδι T?rkali 2 ενδέχεται να αρχίσει γεωτρήσεις με στόχο τον εντοπισμό νέων ανακαλύψεων. Πιθανότητα, αυτό να γίνει κατά το πρώτο τρίμηνο του επόμενου χρόνου αφού υπάρχουν πιθανότητες για εντοπισμό νέων κοιτασμάτων στη Μαύρη Θάλασσα», δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός.

    Ο Ντονμέζ δήλωσε στη συνέχεια ότι έχουν πραγματοποιήσει 7-8 γεωτρήσεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, μετά από «αδειοδότηση της ΤΔΒΚ», προσθέτοντας ότι και το Ορούτς Ρέις συνεχίζει τις τρισδιάστατες σεισμικές του δραστηριότητας στα ανοικτά της Αττάλειας. «Αυτή τη στιγμή έχουμε και εργασίες που θα γίνουν με το Γιαβούζ. Θα το στείλουμε σε οικόπεδο στη Σακάρια. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη Κωνσταντινούπολη για συντήρηση».

    Αναφερόμενος στις 8 γεωτρήσεις που έχουν κάνει στα οικόπεδα που χαρακτηρίζουν δικά τους, ο Ντονμέζ είπε ακόμη δεν υπήρξε οποιαδήποτε ανακάλυψη, αλλά πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται να παραιτηθούν από τα δικαιώματα και συμφέροντά τους στην περιοχή, τα οποία πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο.

    Ο Ντονμέζ αξιολόγησε επίσης τις επαφές που πραγματοποιούν στην Αίγυπτο, λέγοντας ότι οι επαφές συνεχίζονται σε τεχνικό επίπεδο. Πρόσθεσε ότι δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να πει κατά πόσο θα συνεργαστούν με την Αίγυπτο και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο συνεργασίας, «αν οι συνθήκες το επιτρέψουν», όπως είπε.

    Αναφερόμενος στο Ισραήλ, ο Ντονμέζ υπενθύμισε ότι η νέα κυβέρνηση του Ισραήλ έλαβε πρόσφατα ψήφο εμπιστοσύνης και υποστήριξε ότι αυτό αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για αποκατάσταση των σχέσεων των δύο χωρών.

    Ο Τούρκος Υπουργός επανέλαβε επίσης την επιθυμία της Τουρκίας για πραγματοποίηση μιας διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο με τη συμμετοχή όλων των παράκτιων χωρών προκειμένου να θέσουν στο τραπέζι όλα τα ζητήματα που συμφωνούν και διαφωνούν. «Ο κ. Πρόεδρος μας, έδωσε ανοικτή επιταγή σε αυτό το θέμα. Ας προσέλθουν όλοι στο τραπέζι και να καθίσουμε να συζητήσουμε. Η επίλυση των προβλημάτων αυτών θα είναι προς όφελος όλων των χωρών. Ως θέμα αρχής, η ΕΕ βλέπει θετικά αυτό το θέμα. Ωστόσο, ακόμη δεν υπήρξε μια απάντηση για καθορισμό ημερομηνίας, η διαδικασία συνεχίζεται ακόμη σε τεχνικό επίπεδο. [?]», δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός.

    (ΑΚ)

    [04] Σε αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας μετά το περιστατικό με την Γαλατάσαραϊ, προχώρησε το Τουρκικό ΥΠΕΞ

    Σύμφωνα με τη Yeni ?afak (13.07.21), σε αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας προχώρησε το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, αναφορικά με το συμβάν που έγινε στο αεροδρόμιο της Αθήνας και οδήγησε την ποδοσφαιρική ομάδα της Γαλατάσαραϊ να επιστρέψει στην Κωνσταντινούπολη.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, το τουρκικό ΥΠΕΞ προχώρησε σε ανάκληση του Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα Μιχαήλ-Χρήστος Διάμεση, στον οποίο και εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία του για τη στάση που επέδειξε η Αθήνα απέναντι στην ομάδα της Γαλατάσαραϊ.

    Η Τουρκία διαμαρτυρήθηκε για την στάση της Ελλάδας απέναντι στην ποδοσφαιρική ομάδα που επέστρεψε από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» μετά την άρνηση των παικτών να υποβληθούν σε rapid test ενόψει φιλικού αγώνα με τον Ολυμπιακό.

    Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών διαβίβασε στον Έλληνα Πρέσβη την έντονη διαμαρτυρία του για το περιστατικό, χαρακτηρίζοντας την στάση της Ελλάδας παράτυπη και απαράδεκτη, που πόρρω απέχει από τις σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας, όπως υποστήριξε.

    Την ίδια στιγμή, το Υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε από την Ελλάδα να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να μην επαναληφθεί μια τέτοια συμπεριφορά απέναντι σε οποιαδήποτε άλλη ομάδα που θα επισκεφθεί την χώρα στο μέλλον.

    (AK)

    [05] Μήνυμα στήριξης προς του Ουιγούρους έστειλε ο Έρντογαν σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κίνας

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (13.07.21), o Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ.

    Στη συνάντηση, ο Έρντογαν τόνισε την ανάγκη όπως οι Ουιγούροι Τούρκοι που ζουν στην Κίνα έχουν ίσα δικαιώματα με τους άλλους πολίτες της Κίνας και να μπορούν να ζουν σε ευημερία, ελευθερία και γαλήνη, ενώ εξέφρασε την ίδια στιγμή τον σεβασμό της Τουρκίας στην κυριαρχία και στην εδαφική ακεραιότητα της Κίνας.

    Σε ανακοίνωση της, η Διεύθυνση Επικοινωνίας της Τουρκικής Προεδρίας αναφέρει ότι στη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης οι περιφερειακές εξελίξεις και τα βήματα που μπορούν να γίνουν για την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων Τουρκίας-Κίνας στους τομείς του εμπορίου, επενδύσεων, ενέργειας, επικοινωνίας και υγείας.

    Στη συνάντηση, ο Έρντογαν υπενθύμισε ότι φέτος είναι η επέτειος των 50 χρόνων από την εγκαθίδρυση των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών, λέγοντας ότι η φετινή επέτειος θα πρέπει να εορταστεί μεταξύ των δύο χωρών με πανηγυρικό τρόπο.

    (ΑΚ)

    [06] Νέα επίθεση σε γραφεία του HDP

    Σύμφωνα με την ειδησεογραφική ιστοσελίδα Τ24 (14.07.21), ένα άτομο συνελήφθη σήμερα κατά τις πρωινές ώρες μετά από ένοπλη επίθεση που πραγματοποίησε στα γραφεία του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) στην περιοχή Μαρμαρίδας στην Μούγλα.

    Σύμφωνα με εμπιστευτικές πληροφορίες, η Αστυνομία αξιολογώντας πληροφορίες που είχε στην κατοχή της, μετέβη στα γραφεία του Κόμματος και συνέλαβε επί τόπου τον 28χρονό ύποπτο, ο οποίος πρόλαβε να πραγματοποιήσει την επίθεση. Η αστυνομία προχώρησε σε κατάσχεση του όπλου που είχε στην κατοχή του ο δράστης.

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι το ίδιο άτομο αποπειράθηκε και το 2018 να επιτεθεί σε γραφεία του Κόμματος, προκαλώντας σοβαρές ζημιές.

    (ΑΚ)

    [07] Στις 6,285 ανήλθαν τα κρούσματα Covid-19 στην Τουρκία χθες

    Σύμφωνα με τη Ηurriyet (13.07.21), το Υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 6,285 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην χώρα από σύνολο 234,439 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 46 άτομα και αποθεραπεύτηκαν 5,162.

    Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, το 61,56% του πληθυσμού άνω των 18 χρονών έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση, ενώ το 29% έχει εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις. Μέχρι σήμερα στην Τουρκία έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση συνολικά 38,209,906 άτομα, με τις δύο δόσεις 18,002,032 και με τις τρεις δόσεις 3,259,534.

    (AK) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Wednesday, 14 July 2021 - 12:13:47 UTC