Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 21-09-02

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 170/2021 02.09.2021

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Τατάρ: Δεν θα φύγει ο τουρκικός στρατός ? Δεν υπάρχει κοινό έδαφος για δεύτερη διάσκεψη στη Γενεύη
  • [02] Τατάρ: Κλιμακώνουν την ένταση οι Ελληνοκύπριοι ? Αποτελούν απειλή για την ειρήνη
  • [03] Διαψεύδει η «προεδρία» ότι δεν ενημερώνει για την πετρελαιοκηλίδα
  • [04] Τσαναλτάι: «Τμήματα της πετρελαιοκηλίδας έχουν στερεοποιηθεί και βυθιστεί»
  • [05] Πλωτά φράγματα ανοικτά της Καρπασίας ? Δύο σκάφη περισυλλογής φθάνουν αύριο
  • [06] «Η Συρία θα έπρεπε να μας ενημερώσει για τη διαρροή πετρελαίου», είπε ο Γκιουτσέλ
  • [07] Η ομοσπονδία είναι το μόνο ρεαλιστικό μοντέλο λύσης, είπε ο Όζγιγιτ
  • [08] Νέες αποφάσεις για τα τεστ PCR προκαλούν σύγχυση, αναφέρει ο Τύπος
  • [09] Ένας θάνατος και 143 νέα περιστατικά της νόσου Covid-19 χθες στα κατεχόμενα
  • [10] Υποχρεωτικός ο κώδικας QR για όσους μεταβαίνουν στα κατεχόμενα
  • [11] Δημοσιονομικό έλλειμμα 228,2 εκατομμυρίων ΤΛ το δεύτερο τρίμηνο του 2021
  • [12] Εγκαίνια νέου τερματικού σταθμού στις 15 Νοεμβρίου
  • [13] Συνεργασία τριών επαγγελματικών οργανώσεων για επίλυση προβλημάτων
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Ακάρ: «Έχουμε πλήρη επίγνωση των υποχρεώσεων και καθηκόντων μας ως εγγυήτρια δύναμη στην Κύπρο»
  • [02] Ερντογάν: «Ακυρώσαμε τις κινήσεις αποκλεισμού της ΤΔΒΚ και της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο»
  • [03] Αντιδράσεις για την προσευχή του Προέδρου του Ανώτατου Δικαστηρίου με την τήβεννο στα εγκαίνια νέου δικαστηριακού κτιρίου
  • [04] Μπαχτσελί: Δεν χρειάζεται να γίνουν άλλες αξιολογήσεις για την μείωση του εκλογικού μέτρου στο 7%
  • [05] Με τον Εκπρόσωπο των ΗΕ, αρμόδιο για ανθρωπιστικά θέματα συναντήθηκε ο Καλίν
  • [06] Θέματα διμερών σχέσεων συζήτησε με τον Πρόεδρο του Ουζμπεκιστάν ο Έρντογαν
  • [07] Νέα δημοσκόπηση της MetroPOLL στην Τουρκία
  • [08] Στις 23,946 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Τατάρ: Δεν θα φύγει ο τουρκικός στρατός ? Δεν υπάρχει κοινό έδαφος για δεύτερη διάσκεψη στη Γενεύη

    Η G?ne? (02.09.21) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ καταδίκασε έντονα τη δήλωση του Αμερικανού Γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ ότι στόχος του είναι να δει να αποχωρεί και ο τελευταίος Τούρκος στρατιώτης από την Κύπρο. Μιλώντας μετά από μια συνάντηση που είχε χθες, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι «αυτή η δήλωση είναι εντελώς κενή περιεχομένου και αστήρικτη» και ταυτοχρόνως «πόρρω απέχει από τις πραγματικότητες της Κύπρου».

    «Επομένως δεν είναι δυνατόν να σεβαστούμε μιαν τέτοια δήλωση, την καταδικάζουμε», πρόσθεσε.

    Χαρακτηρίζοντας «δηλώσεις που ποτέ δεν μπορούν να γίνουν αποδεχτές» τις αναφορές Μενέντεζ, ο Τατάρ υπενθύμισε ότι χθες ήταν η Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης και ισχυρίστηκε ότι η ειρήνη στην Κύπρο διασφαλίστηκε χάρη στην παρουσία του τουρκικού στρατού που βασίζεται στα εγγυητικά δικαιώματα της Τουρκίας.

    Είπε ότι όλος ο κόσμος, τα Ηνωμένα Έθνη, η Βρετανία και οι Αμερικανοί γνωρίζουν τι συνέβη στην Κύπρο κατά τη δεκαετία του 1960 παρά την ύπαρξη της Συνθήκης Εγγυήσεων και υποστήριξε ότι δολοφονούνταν οι Τούρκοι στο νησί.

    Επαναλαμβάνοντας την θέση ότι δεν άλλαξε η νοοτροπία των Ελληνοκυπρίων παρά τα χρόνια που πέρασαν, ο Τατάρ ανέφερε ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεχτό ένα βήμα που θα οδηγεί τους Τουρκοκύπριους στην περίοδο πριν από το 1974 και το 1960.

    Χαρακτηρίζοντας σημαντική την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι αυτή η ασφάλεια επιτεύχθηκε με την παρουσία του τουρκικού στρατού στο νησί υπό τις εγγυήσεις της Τουρκίας και ότι ο τουρκικός στρατός βρίσκεται εδώ για την ειρήνη.

    Επαναλαμβάνοντας ότι η συμφωνία στην Κύπρο πρέπει να αποτελείται από δύο κυρίαρχα ίσα κράτη τα οποία να ζουν πλάι-πλάι, ο Τατάρ ανέφερε ότι δεν είναι δυνατή μια συμφωνία που θα αποκόψει τους δεσμούς με την Τουρκία εντός της Κυπριακής Δημοκρατίας και της ΕΕ και πρόσθεσε ότι μόνο ως μια μεγάλη παγίδα και κόλπο θα μπορούσε να αξιολογηθεί η αποχώρηση του τουρκικού στρατού από το νησί, σημειώνοντας ότι δεν πρόκειται να παίξουν αυτό το παιχνίδι.

    Υποστηρίζοντας ότι το εφικτό στην Κύπρο είναι η συνεργασία δύο χωριστών κρατών που ζουν πλάι-πλάι, ο Τατάρ ισχυρίστηκε:

    «Δεν μας δεσμεύει το να έρχεται ένας Αμερικανός και να μιλά έτσι. Εδώ υπάρχουν δύο χωριστοί λαοί, Τούρκοι και Έλληνες. Από εδώ και μπρος δεν είναι δυνατόν να ζήσουν μαζί αυτοί οι δύο λαοί».

    Εκφράζοντας την θέση ότι οι Τουρκοκύπριοι διαθέτουν το δικό τους κράτος, τη δική τους δημοκρατία σήμερα, ο Τατάρ πρόσθεσε:

    «Σε συνεργασία με την Τουρκία διασφαλίζει τη δική του ασφάλεια, προστατεύει τον λαό του. Η εδώ παρουσία των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και η διασφάλιση της ασφάλειας είναι ζωτικής σημασίας για εμάς, εκ των ων ουκ άνευ και κόκκινη γραμμή μας».

    Απαντώντας σε ερώτηση σε σχέση με την Ειδική Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, ο Τατάρ είπε ότι θα μεταβούν στη Νέα Υόρκη, θα έχουν ανεπίσημες διμερείς επαφές και θα μεταφέρουν τις απόψεις του «λαού» και τις δικές τους εξηγώντας τις «πραγματικότητες της Κύπρου». Είπε ότι φαίνεται πως δεν υπάρχει κοινό έδαφος για μια δεύτερη διάσκεψη όπως εκείνη που είχε πραγματοποιηθεί στη Γενεύη.

    Ο Τατάρ επανάλαβε τον ισχυρισμό ότι η ομοσπονδία ανήκει στο παρελθόν και δεν κατέστη δυνατό να επιτύχει, υποστηρίζοντας ότι η νοοτροπία των Ελληνοκυπρίων είναι η μετατροπή της Κύπρου σε ελληνικό νησί και η ένωσή της με την Ελλάδα. Είπε ότι δεν πρόκειται να σταματήσουν να αντιστέκονται σε αυτό τον στόχο.

    Ισχυριζόμενος ότι υπάρχουν δύο χωριστοί ίσοι λαοί στην Κύπρο, ο Τατάρ εξέφρασε την άποψη ότι αυτοί θα μπορέσουν να ζήσουν με ασφάλεια και ευημερία με την συνεργασία δύο χωριστών ίσων κυρίαρχων κρατών. Είπε ότι μετά την εκλογή του στην «προεδρία», διαβουλευόμενος με την Τουρκία, ανέπτυξε μιαν τέτοια πολιτική και αντίληψη την οποία εξήγησε σε όλα τα μέρη του κόσμου. Κατέληξε επαναλαμβάνοντας ότι δεν είναι εφικτή μια λύση με την οποία οι Τουρκοκύπριοι θα αποκόπτονται από την Τουρκία με μία κυριαρχία στο ίδιο οικοδόμημα.

    Τατάρ: Υπάρχει ειρήνη στην Κύπρο από το 1974

    Εξάλλου, μιλώντας κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη διοίκηση των κατοχικών δυνάμεων, ο Τατάρ αναφέρθηκε εκ νέου στον Γερουσιαστή Μενέντεζ υποστηρίζοντας ότι «είναι κενού περιεχομένου όνειρο που δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί» η αποχώρηση του τουρκικού στρατού από το νησί. Ισχυρίστηκε και τα εξής:

    «Ο μεγαλύτερος στόχος του διδύμου Ελληνοκυπρίων-Ελλάδας, που συνεχίζει να εξοπλίζεται, και των υποστηρικτών του είναι η κατάργηση των εγγυήσεων της Τουρκίας που είναι η μεγαλύτερη ασφάλεια του τουρκοκυπριακού λαού και η απομάκρυνση του τουρκικού στρατού από την Κύπρο. Αυτό είναι ένα κενού περιεχομένου όνειρο που δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί και δεν θα βιωθεί μια δεύτερη τραγωδία Κρήτης στην Κύπρο.

    Ο τουρκικός στρατός έφερε την ειρήνη σε ολόκληρο το νησί με την ειρηνευτική επιχείρηση της 20ης Ιουλίου, εμπόδισε την δολοφονία Ελληνοκυπρίων που αντιτίθεντο στο πραξικόπημα εκ μέρους μελών της ελληνικής χούντας και της ΕΟΚΑ Β και διασφάλισε την επαναφορά της Δημοκρατίας στην Ελλάδα. [?]

    Από τις 20 Ιουλίου 1974 υπάρχει ειρήνη στην Κύπρο. Αυτό που είναι σημαντικό τώρα είναι η επίτευξη μιας δίκαιης και μόνιμης συμφωνίας που θα είναι προς όφελος της Κύπρου και της περιοχής. Προς αυτή την κατεύθυνση είναι η προσπάθειά μας. Η συμβουλή μου προς την ελληνοκυπριακή πλευρά είναι να εγκαταλείψει τους εξοπλισμούς και τις στάσεις και συμπεριφορές που κλιμακώνουν την ένταση και να απαντήσει θετικά στις εκκλήσεις μας για συμφωνία».

    (Ι/Τσ.)

    [02] Τατάρ: Κλιμακώνουν την ένταση οι Ελληνοκύπριοι ? Αποτελούν απειλή για την ειρήνη

    Η G?ne? (02.09.21) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ ευχήθηκε όπως τερματιστούν οι πόλεμοι στον κόσμο και επικρατήσει ειρήνη. Σε μήνυμά του με την ευκαιρία της 1ης Σεπτεμβρίου Παγκόσμιας Ημέρας Ειρήνης, ο Τατάρ ανέφερε ότι αναλογεί σημαντικό καθήκον σε όλες τις χώρες για να επιτευχθεί αυτό και πρόσθεσε:

    «[?] Όμως, δυστυχώς, κάποιες χώρες που δεν αντιλαμβάνονται ή παραγνωρίζουν αυτό το καθήκον, κάνουν τον κράχτη πολέμου κλιμακώνοντας την ένταση προς την κατεύθυνση των δικών τους συμφερόντων.

    Ένα από τα πιο απτά παραδείγματα γι’ αυτό είναι η ελληνοκυπριακή διοίκηση. Η ελληνοκυπριακή διοίκηση, η οποία θεωρεί τον εαυτό της ως τον μοναδικό ιδιοκτήτη της Κύπρου και τον τουρκοκυπριακό λαό ως μειονότητα, παρ’ όλες τις εκκλήσεις μας για συμφωνία, συνεχίζει τις εξοπλιστικές της δραστηριότητες και τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με κάποιες χώρες και κλιμακώνει την ένταση. Αυτή η στάση της ελληνοκυπριακής διοίκησης είναι η μεγαλύτερη απειλή για την ειρήνη.

    Παρακολουθώντας όλες τις δραστηριότητες και τις προκλήσεις τις ελληνοκυπριακής διοίκησης που κλιμακώνουν την ένταση στην Κύπρο και στην περιοχή, όλη η προσπάθειά μας είναι η επίτευξη μιας δίκαιης και μόνιμης συμφωνίας στη βάση των πραγματικοτήτων της Κύπρου. Και θα συνεχίσουμε αυτή μας την προσπάθεια.

    Κατά την 1η Σεπτεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης, ενώ προβαίνουμε για ακόμα μια φορά σε έκκληση για συναίνεση προς την ελληνοκυπριακή πλευρά, εκφράζω τις πιο ειλικρινείς μου ευχές για την Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης. Να μην ξεχνιέται ότι η ειρήνη είναι κοινή αξία και επιθυμία όλης της ανθρωπότητας».

    (Ι/Τσ.)

    [03] Διαψεύδει η «προεδρία» ότι δεν ενημερώνει για την πετρελαιοκηλίδα

    Η G?ne? (02.09.21) γράφει ότι η λεγόμενη προεδρία του κατοχικού καθεστώτος διέψευσε ισχυρισμούς εκ μέρους της Ελληνοκυπρίων αξιωματούχων ότι το καθεστώς δεν μοιράζεται πληροφορίες σε σχέση με την πετρελαιοκηλίδα από την Συρία που προσέγγισε τις ακτές της κατεχόμενης Κύπρου. Σε γραπτή δήλωση, η «προεδρία» αναφέρει ότι πληροφορίες για το θέμα δόθηκαν όχι μόνο στην ελληνοκυπριακή πλευρά, αλλά και στην Ειδική Εκπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

    Στη δήλωση σημειώνεται επίσης ότι η πληροφορία ότι διαρροή πετρελαίου από την Συρία πλησιάζει τις ακτές της Κύπρου δόθηκε την Δευτέρα 30 Αυγούστου στις 11.48 η ώρα από τον Ελληνοκύπριο διαπραγματευτή Αντρέα Μαυρογιάννη προς τον ειδικό αντιπρόσωπο της λεγόμενης προεδρίας, Εργκιούν Ολγκούν και αυτή η πληροφορία διαβιβάστηκε αμέσως σε όλα τα αρμόδια «υπουργεία» και «θεσμούς» και κυρίως στον «πρόεδρο της δημοκρατίας», στον «πρωθυπουργό» και στο «υπουργείο εξωτερικών».

    Προστίθεται ότι μετά από αυτή την σοβαρή εξέλιξη, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ συζήτησε το θέμα με τον Τούρκο Αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάι για να συσταθεί ένα κοινό σχέδιο δράσης.

    «Αφού στη συνομιλία που έγινε συμφωνήθηκε ότι οι αρμόδιες μονάδες της Τουρκίας παρακολουθούν την διαρροή πετρελαίου, αποφασίστηκε η άμεση σύσταση ενός σχεδίου δράσης εκ μέρους των αρμόδιων υπουργείων των δύο χωρών», σημειώνεται στην ανακοίνωση, η οποία αναφέρει επίσης ότι συστάθηκε κέντρο διαχείρισης κρίσεων στην «πρωθυπουργία» και άρχισαν αμέσως οι ετοιμασίες για να παρέμβουν στο πλαίσιο των δυνατοτήτων των «δύο χωρών» μεταβαίνοντας στην περιοχή.

    Σημειώνοντας ότι σε συντονισμό με την Τουρκία διεξάγουν μεγάλο αγώνα κατά της πετρελαιοκηλίδας, η «προεδρία» υπενθυμίζει ότι την Παρασκευή θα φτάσουν στην περιοχή δύο τουρκικά πλοία και θα συνεχιστούν χωρίς διακοπή οι προσπάθειες συλλογής της διαρροής πετρελαίου προτού προκαλέσει περισσότερη ζημιά στο περιβάλλον.

    Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι οι Ελληνοκύπριοι δήλωσαν ότι, επειδή οι ίδιοι δεν διαθέτουν πλοίο, ζήτησαν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια στη Θάλασσα για παρεμπόδιση πιθανής ρύπανσης και ότι σε περίπτωση που χρειαστεί θα τους βοηθήσει αυτό το πλοίο.

    Ακολούθως η ανακοίνωση προσθέτει ότι ο Ολγκούν έχει συνεχή επικοινωνία με τον Αντρέα Μαυρογιάννη καθημερινά και μοιράζεται μαζί του πληροφορίες από το βράδυ της 30ης Αυγούστου και καταλήγει σημειώνοντας ότι μέσω αυτού του καναλιού επικοινωνίας επιβεβαιώθηκε ότι οι δύο πλευρές είναι ανοικτές για συνεργασία σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη.

    (Ι/Τσ.)

    [04] Τσαναλτάι: «Τμήματα της πετρελαιοκηλίδας έχουν στερεοποιηθεί και βυθιστεί»

    Η Yeni D?zen (02.09.21) γράφει ότι η λεγόμενη υπουργός δημοσίων έργων και μεταφορών Ρεσμιγιέ Τσαναλτάι είπε ότι η ανησυχία τους για την πετρελαιοκηλίδα στην περιοχή συνεχίζεται, σημειώνοντας ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (IHA) συνεχίζουν να επιτηρούν την περιοχή από χθες το πρωί.

    Αναφέροντας ότι έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα από χθες, η Τσαναλτάι είπε ότι η πετρελαιοκηλίδα έχει αλλάξει την πορεία της εξαιτίας των ανέμων.

    Στη συνέχεια, η Τσαναλτάι ενημέρωσε ότι με τις πληροφορίες που λαμβάνουν συνεχώς από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη συζητούν με το συνεργείο, που ήλθε από την Τουρκία, και τους εμπειρογνώμονες σε ποια βήματα θα μπορούσαν να προβούν.

    Εξάλλου, η μορφή της πετρελαιοκηλίδας έχει αλλάξει, εξήγησε η Τσαναλτάι, προσθέτοντας ότι τμήματα της πετρελαιοκηλίδας έχουν στερεοποιηθεί και έχουν βυθιστεί στο θαλάσσιο πυθμένα. «Αυτό θα προκαλέσει μεγάλη ζημιά στη θαλάσσια ζωή», είπε καταληκτικά η Τσαναλτάι.

    (ΔΨ)

    [05] Πλωτά φράγματα ανοικτά της Καρπασίας ? Δύο σκάφη περισυλλογής φθάνουν αύριο

    Υπό τον τίτλο «Οικολογική καταστροφή», η K?br?s (02.09.21), στο πρωτοσέλιδό της, γράφει ότι η πετρελαιοκηλίδα από τη Συρία βρίσκεται 7,5 ναυτικά μίλια ανοικτά του Ακρωτηρίου του Αποστόλου Ανδρέα, σημειώνοντας ότι έχουν τοποθετηθεί πλωτά φράγματα για παρεμπόδιση της πετρελαιοκηλίδας και ότι άρχισε η περισυλλογή των κηλίδων του πετρελαίου από την επιφάνεια της θάλασσας με ειδικό συνεργείο και μικρά σκάφη περισυλλογής.

    Για να εμποδίσουν την ρύπανση των ακτών στην κατεχόμενη Καρπασία και να καθαρίσουν την περιοχή από την πετρελαιοκηλίδα, η Γενική Διεύθυνση Ναυτιλιακών Υποθέσεων της Τουρκίας προχώρησε με την τοποθέτηση πλωτού φράγματος 1,100 μέτρων, απορροφητικού μακρόστενου φράγματος 700 μέτρων και 2,000 απορροφητικών στρωμάτων, αναφέρει το δημοσίευμα, προσθέτοντας ακόμη ότι άρχισαν να χρησιμοποιούν τα δύο ρυμουλκά Yaprac?k και Altu?, που μεταφέρουν 7 πλωτές φορητές δεξαμενές αποθήκευσης πετρελαίου, και δέκα ρυμουλκά S?nd?ren της «γενικής διεύθυνσης ακτοφυλακής Κύπρου».

    Σημειώνεται επίσης ότι το σκάφος περισυλλογής κηλίδων πετρελαίου ?eyit Onba?? της Γενικής Διεύθυνσης Ακτοφυλακής Τουρκίας και το πλοίο έκτακτης επέμβασης Nene Hatun απέπλευσαν ήδη από την Κωνσταντινούπολη και θα βρίσκονται στα χωρικά ύδατα του νησιού στις 3 Σεπτεμβρίου.

    Εξάλλου, ο λεγόμενος πρόεδρος της επιτροπής διαχείρισης κρίσης και σύμβουλος της πρωθυπουργίας Χουσεϊν Αμζάογλου ανέφερε ότι την Παρασκευή ο άνεμος θα αλλάξει πορεία και εύχεται να ξεπεράσουν τον κίνδυνο. Ενημέρωσε ακόμη ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη συλλέγουν συνεχώς πληροφορίες για την κατάσταση της πετρελαιοκηλίδας, υπενθυμίζοντας ότι τα δύο σκάφη συλλογής απορριμμάτων από την Τουρκία θα βρίσκονται την Παρασκευή στα κατεχόμενα.

    Ο Σερχάν Ακτούντς, «υφυπουργός τουρισμού και περιβάλλοντος», δήλωσε ότι η πετρελαιοκηλίδα έχει απομακρυνθεί από τις ακτές της «ΤΔΒΚ», κινούμενη προς βορρά.

    Εκτός από τον έλεγχο μέσω δορυφόρου, συνεργείο του «τμήματος περιβάλλοντος» ελέγχει τις νότιες ακτές της Καρπασίας με τρία οχήματα, είπε ο Ακτούντς, προσθέτοντας ότι ελπίζουν οι καιρικές συνθήκες να συνεχίσουν να είναι υπέρ τους.

    Σημειώνοντας ότι τμήματα της πετρελαιοκηλίδας έχουν κομματιαστεί και βυθιστεί, ο Ακτούτντς ανέφερε ότι τα σκάφη συλλογής απορριμμάτων, που θα έλθουν από την Τουρκία, θα περισυλλέξουν αυτά τα απορρίμματα πετρελαίου, αλλά θα διαρκέσει πολύ η διαδικασία. Ανέφερε ακόμη ότι το προσωπικό του «τμήματος περιβάλλοντος» θα συνεχίσει να ελέγχει την περιοχή δύο-τρεις μήνες μετά την αποχώρηση των πλοίων.

    (ΔΨ)

    [06] «Η Συρία θα έπρεπε να μας ενημερώσει για τη διαρροή πετρελαίου», είπε ο Γκιουτσέλ

    Η πετρελαιοκηλίδα ίσως να μην μολύνει ακριβώς τις ακτές της κατεχόμενης Κύπρου, αλλά έχει γίνει η αιτία θανάτου αρκετών ζωντανών οργανισμών στη Μεσόγειο Θάλασσα, δήλωσε ο Τουρκοκύπριος συμπρόεδρος της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής Περιβάλλοντος, Σαλίχ Γκιουτσέλ στη δημοσιογράφο Φεχιμέ Αλάσια της Yeni D?zen (02.09.21).

    Ο Γκιουτέλ ανέφερε ότι αν και γίνεται προσπάθεια με τα πλοία που ήλθαν από την Τουρκία να καθαρίσουν την πετρελαιοκηλίδα, αυτή έχει εξαπλωθεί και μεγαλώσει σε σχέση με τη μικρή ποσότητα πετρελαίου που έχει διαρρεύσει. Σημείωσε ότι ένα μεγάλο μέρος της πετρελαιοκηλίδας κινείται προς βορρά και απομακρύνεται από τις νοτιοανατολικές ακτές της Καρπασίας.

    Ο Γκιουτέλ επέκρινε τις συριακές αρχές, που δεν είχαν ειδοποιήσει για την διαρροή του πετρελαίου, προσθέτοντας ότι είναι ανέφικτο να παρακολουθούν συνεχώς την εικόνα από το δορυφόρο για να εντοπίσουν τέτοια ατυχήματα. Στη συνέχεια, είπε τα εξής:

    «Έχουν περάσει ήδη οχτώ ημέρες από το συμβάν και η Συρία δεν είπε κάτι. Οι δύο κοινότητες στην Κύπρο δεν το γνώριζαν. Θα ήταν πολύ ευκολότερο να καθαρίσουμε μιαν μικρότερη έκταση πετρελαιοκηλίδας, ενώ τώρα έχει εξαπλωθεί θέτοντας σε κίνδυνο μια ευρύτερη περιοχή».

    (ΔΨ)

    [07] Η ομοσπονδία είναι το μόνο ρεαλιστικό μοντέλο λύσης, είπε ο Όζγιγιτ

    Ο αρχηγός του Κόμματος Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP), Τζεμάλ Όζγιγιτ είπε ότι επιθυμούν για την Κύπρο και για τον κόσμο ένα χώρο στον οποίο όλοι οι άνθρωποι θα μπορούν να ζουν σε ειρήνη και θα κυριαρχεί η αδελφότητα και η φιλία, γράφει η Detay (02.09.21).

    Σε μήνυμά του επί ευκαιρίας της Παγκόσμιας Ημέρας Ειρήνης, ο Όζγιγιτ δήλωσε ότι θα συνεχίσουν ακατάπαυστα τον αγώνα τους για μια βιώσιμη και μόνιμη λύση στην Κύπρο.

    Αναφέροντας εκ νέου ότι το μοντέλο λύσης δύο κρατών δεν είναι έγκυρο υπό τη σημερινή συγκυρία και ότι ενδυναμώνει μόνο το διαχωρισμό εξυπηρετώντας περισσότερο τη μη λύση, ο Όζγιγιτ υπογράμμισε ότι το πιο ρεαλιστικό και λογικό μοντέλο λύσης είναι η ομοσπονδία.

    Προειδοποιώντας ότι η εμμονή σε λανθασμένες πολιτικές δεν χρησιμεύει σε τίποτα άλλο από το να ζημιώνει τους Τουρκοκύπριους, ο Όζγιγιτ σημείωσε ότι αυτό που πρέπει να γίνει είναι η έναρξη των συνομιλιών στο πλαίσιο του εγγράφου Γκουτέρες με ημερομηνία 30 Ιουνίου 2017, του κοινού ανακοινωθέντος της 11ης Φεβρουαρίου 2014 και του κειμένου της συνόδου στο Βερολίνο.

    Καταληκτικά, ο Όζγιγιτ δήλωσε ότι αξίζει στους Τουρκοκύπριους ένας κόσμος, στον οποίο θα ζουν σε μόνιμη ειρήνη, ισότητα και ευημερία.

    (ΔΨ)

    [08] Νέες αποφάσεις για τα τεστ PCR προκαλούν σύγχυση, αναφέρει ο Τύπος

    Η Avrupa (02.09.21) γράφει ότι δημοσιεύθηκε χθες στην «επίσημη» εφημερίδα και τέθηκε σε ισχύ νέα απόφαση του «υπουργικού συμβουλίου» σε σχέση με το κόστος των τεστ PCR και αντιγόνου και τα έξοδα παραμονής σε καραντίνα.

    Με βάση αυτή την απόφαση, η ανώτατη τιμή του τεστ PCR καθορίστηκε στις 100 τουρκικές λίρες (ΤΛ) και του τεστ αντιγόνου στις 40 ΤΛ. Τα έξοδα των τεστ τους θα πληρώνουν όσοι θα ταξιδεύουν στο εξωτερικό ατμοπλοϊκώς ή αεροπορικώς και όσοι μη εμβολιασμένοι προτιμήσουν να περάσουν την περίοδο της καραντίνας τους σε ξενοδοχείο αντί να φορέσουν ηλεκτρονικό βραχιόλι.

    Δωρεάν θα είναι τα τεστ των ατόμων κάτω των 18 χρόνων, όσων λαμβάνουν κοινωνικά βοηθήματα και όσων έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους. Δωρεάν θα είναι και τα τεστ αντιγόνου όσων δεν μπορούν να εμβολιαστούν για λόγους υγείας, καθώς και τα τεστ στο πλαίσιο της παρακολούθησης ασθενών με κορωνοϊό, των συμπτωματικών ασθενών και των επαφών κρουσμάτων.

    Θα εξαιρούνται από την καταβολή του κόστους του τεστ αντιγόνου όσοι διακινούνται μέσω των οδοφραγμάτων για σκοπούς υγείας, εργασίας και εκπαίδευσης, καθώς και οι συνοδοί όσων διακινούνται για σκοπούς υγείας και εκπαίδευσης.

    Τα τεστ θα γίνονται σε εργαστήρια και φαρμακεία που καθορίζει το «υπουργείο» υγείας.

    Κάτω από τον τίτλο «Η διαχείριση της πανδημίας μετατράπηκε σε χάος», η Yeni D?zen (02.09.21) γράφει ότι οι δηλώσεις του λεγόμενου πρωθυπουργού Σανέρ ότι το «κράτος» θα καταβάλλει το κόστος των τεστ PCR και αντιγόνου των εμβολιασμένων δεν καταλάγιασαν την σύγχυση που υπήρχε και ότι ζητήθηκαν χρήματα από πολλούς «πολίτες» που πήγαν να κάνουν το τεστ χθες.

    Σημειώνοντας ότι πολλά ιδιωτικά εργαστήρια αποχώρησαν από το σύστημα του «υπουργείου» υγείας, η εφημερίδα γράφει ότι σύγχυση με τα τεστ δημιουργήθηκε και στις «τοπικές διοικήσεις», αφού αρχικά οι «δήμοι» δήλωσαν ότι δεν θα έκαναν τεστ PCR και αντιγόνου, ενώ αργότερα το «υπουργείο» υγείας ανακοίνωσε ότι οι «δήμοι» θα μπορούν να κάνουν μόνο τεστ αντιγόνου μετά από μιαν ρύθμιση στο σύστημα.

    Ιδιωτικά εργαστήρια δήλωσαν ότι δεν έκαναν κανένα τεστ χθες διότι δεν διέθεταν.

    «Πολίτες» ανέφεραν στην εφημερίδα ότι βαρέθηκαν την καθημερινή αλλαγή των αποφάσεων.

    (Ι/Τσ.)

    [09] Ένας θάνατος και 143 νέα περιστατικά της νόσου Covid-19 χθες στα κατεχόμενα

    Η Diyalog (02.09.21) γράφει ότι ένας θάνατος εξαιτίας του Covid-19 καταγράφηκε την στα κατεχόμενα με αποτέλεσμα ο αριθμός των θανόντων από την πανδημία να ανέλθει στους 63.

    Στο μεταξύ, η εφημερίδα, υπό τον τίτλο «Έγινε εφιάλτης», στο πρωτοσέλιδό της, γράφει ότι σύμφωνα με στοιχεία του «υπουργείου υγείας», την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου σημειώθηκαν 12 θάνατοι στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν 1,110 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19.

    Το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 15,744 εργαστηριακές εξετάσεις στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν 143 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19, από τα οποία τα 125 είναι εγχώριες μολύνσεις, το 1 είναι άτομο που έφθασε στα κατεχόμενα από το εξωτερικό αεροπορικώς και τα 17 προέρχονται από επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που βρίσκονταν σε καραντίνα. Εξάλλου, χθες ανάρρωσαν και πήραν εξιτήριο 112 άτομα.

    Στην περιοχή της κατεχόμενης Λευκωσίας εντοπίστηκαν 48 κρούσματα χθες, στην Κερύνεια 49, στην Αμμόχωστο 13, στη Μόρφου 6, στο Τρίκωμο 3 και στη Λεύκα 6.

    Σύμφωνα με τον παράνομο σταθμό Bayrak (01.09.21), μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου 2021 διενεργήθηκαν συνολικά 2,465,445 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν συνολικά 16,566 κρούσματα Covid-19 και 13,953 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο. Εξάλλου, συνεχίζεται η θεραπεία 2,157 ασθενών, 132 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 1,910 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία, συνεχίζεται η διερεύνηση 97 περιστατικών και 18 άτομα βρίσκονται στη μονάδα εντατικής φροντίδας.

    Την 1η Σεπτεμβρίου διενεργήθηκαν 4,930 εμβολιασμοί στα κατεχόμενα.

    (ΔΨ)

    [10] Υποχρεωτικός ο κώδικας QR για όσους μεταβαίνουν στα κατεχόμενα

    Η «ανώτατη επιτροπή λοιμωδών νόσων» ανακοίνωσε, ότι από τις 6 Σεπτεμβρίου 2021, τα άτομα που θα μεταβαίνουν στα κατεχόμενα αεροπορικώς ή ατμοπλοϊκώς, θα πρέπει πριν το ταξίδι τους να συμπληρώνουν το «ταξιδιωτικό έντυπο» [στην ιστοσελίδα www.adapass.gov.ct.tr], λαμβάνοντας υπόψη τα κριτήρια εισόδου από κάθε χώρα, γράφει η Halk?n Sesi (02.09.21).

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι οι ταξιδιώτες θα μπορούν να εισέρχονται στα κατεχόμενα μόνο με τον κώδικα QR, που θα εξασφαλίζουν μετά την συμπλήρωση του «ταξιδιωτικού εντύπου».

    Σύμφωνα με την απόφαση της «επιτροπής», τα άτομα, που δεν θα συμπληρώσουν το έντυπο και δεν θα εξασφαλίσουν τον κωδικό QR, δεν θα μπορούν να εισέλθουν στα κατεχόμενα.

    Η K?br?s Postas? (02.09.21) γράφει ότι αυτή η πρακτική θα είναι υποχρεωτική μόνο για τα άτομα άνω των 18 ετών. Σημειώνει ότι σύμφωνα με την απόφαση της «ανώτατης επιτροπής λοιμωδών νόσων», τα άτομα που θα μπορούν να εισέλθουν στην ιστοσελίδα και να εξασφαλίσουν τον κωδικό QR, είναι κάτοχοι των πιο κάτω πιστοποιητικών:

    * «Υπήκοοι της ΤΔΒΚ» - ?ADAPASS?

    * Τούρκοι υπήκοοι - ?HEALTHPASS?

    * Υπήκοοι της ΕΕ - ?GREENPASS?

    * Υπήκοοι της Μ. Βρετανίας - ?NHS QR?

    * Οι υπήκοοι άλλων χωρών θα πρέπει να καταχωρήσουν στο μέρος που αναφέρεται τις έγκυρες κάρτες εμβολιασμού ή/και τα αποτελέσματα των PCR τεστ τους. Αυτά τα άτομα θα πρέπει να φέρουν μαζί τους τα επιπρόσθετα έγγραφα, γιατί θα περάσουν από έλεγχο κατά την είσοδό τους στη «χώρα».

    (ΔΨ)

    [11] Δημοσιονομικό έλλειμμα 228,2 εκατομμυρίων ΤΛ το δεύτερο τρίμηνο του 2021

    Η Yeni D?zen (02.09.21) γράφει ότι η «κεντρική τράπεζα» του καθεστώτος ανακοίνωσε ότι κατά το δεύτερο τρίμηνο του «δημοσιονομικού έτους» 2021 τα έσοδα του «προϋπολογισμού» ανήλθαν στα 2.081 εκατομμύρια τουρκικές λίρες (ΤΛ) και τα έξοδα στα 2.309,2 εκατομμύρια ΤΛ, με αποτέλεσμα τα «δημόσια οικονομικά» να παρουσιάσουν ένα έλλειμμα της τάξης των 228,2 εκατομμυρίων ΤΛ.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το σύνολο του ενεργητικού του τραπεζικού τομέα αυξήθηκε κατά 5,25% στο τέλος Ιουνίου ανερχόμενο στα 56.892,3 εκατομμύρια ΤΛ. Το μεγαλύτερο μερίδιο καταλαμβάνουν τα δάνεια με 55,25% κατά την εν λόγω περίοδο.

    Ο πρόεδρος της «κεντρικής τράπεζας», Ριφάτ Γκιουνάϊ δήλωσε ότι τα έσοδα από την φορολογία που αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων του «προϋπολογισμού» αυξήθηκαν κατά 37,6% ανερχόμενα στα 1.273,4 εκατομμύρια ΤΛ. Αύξηση, είπε, παρουσίασαν και τα έσοδα εκτός φορολογίας, που από 261,2 εκατομμύρια ΤΛ ανέβηκαν στα 287,8 εκατομμύρια ΤΛ. Έτσι, πρόσθεσε, τα έσοδα από την φορολογία αποτελούν το 61,2% των εσόδων του «προϋπολογισμού» και τα έσοδα εκτός φορολογίας το 13,8%.

    Ο Γκιουνάι ανέφερε επίσης ότι ο πληθωρισμός κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2021 ήταν 1,94% τον Απρίλιο, 1,62% τον Μάιο και 3,14% τον Ιούλιο, προσθέτοντας ότι σε σύγκριση με τους ίδιους μήνες της περσινής περιόδου υπήρξε αύξηση της τάξης του 16,45% τον Απρίλιο, 17,46% τον Μάιο και 19,99% τον Ιούνιο.

    Αναφερόμενος σε στοιχεία του «τμήματος εμπορίου», ο Γκιουνάι σημείωσε ότι κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021 οι εξαγωγές ήταν 46,1 εκατομμύρια δολάρια Αμερικής και οι εισαγωγές 264,9 εκατομμύρια δολάρια, προσθέτοντας ότι οι εξαγωγές παρουσίασαν αύξηση της τάξης του 24% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο της περασμένης χρονιάς, ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 17%.

    (Ι/Τσ.)

    [12] Εγκαίνια νέου τερματικού σταθμού στις 15 Νοεμβρίου

    Στόχος ο νέος τερματικός σταθμός του παράνομου αεροδρομίου [της Τύμπου] να εγκαινιαστεί στις 15 Νοεμβρίου, 2021, επέτειο «ίδρυσης» της «ΤΔΒΚ» [Σημείωση μεταφραστή: Κατά την 38η επέτειο ανακήρυξης του αποσχιστικού καθεστώτος], είπε η λεγόμενη υπουργός δημοσίων έργων και μεταφορών Ρεσμιγιέ Τσαναλτάι, γράφει η Halk?n Sesi (02.09.21).

    Η Τσαναλτάι ανέφερε ότι οι εργασίες ανέγερσης του τερματικού σταθμού συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς, σε συντονισμό με το «γραφείο ανάπτυξης και οικονομικής συνεργασίας» της λεγόμενης τουρκικής πρεσβείας στην κατεχόμενη Λευκωσία, προσθέτοντας ότι μέχρι στιγμής έχει ολοκληρωθεί το 70% των εργασιών και ότι συνεχίζονται σε τακτά χρονικά διαστήματα τεχνικοί έλεγχοι σε συνεργασία με εμπειρογνώμονες της διαχείρισης κρατικών αεροδρομίων της Τουρκικής Δημοκρατίας.

    (ΔΨ)

    [13] Συνεργασία τριών επαγγελματικών οργανώσεων για επίλυση προβλημάτων

    Η Avrupa (02.09.21) γράφει ότι συνεργασία και κοινό αγώνα ανακοίνωσαν ότι θα διεξάγουν τρεις τουρκοκυπριακές επαγγελματικές οργανώσεις για αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν στα κατεχόμενα σε τομείς όπως η υγεία, η παιδεία, η ασφάλεια τα ατομικά δικαιώματα και ελευθερίες, το περιβάλλον, η πολεοδομία και η τροχαία.

    Αυτό ανακοίνωσαν σε κοινή διάσκεψη Τύπου η «ένωση τουρκοκυπριακών δικηγορικών συλλόγων», η «ένωση Τουρκοκυπρίων γιατρών» και η «ένωση επιμελητηρίων Τουρκοκυπρίων πολιτικών μηχανικών και αρχιτεκτόνων». Οι τρεις οργανώσεις ανακοίνωσαν έξι «αρχές συνεργασίας και αλληλεγγύης» πάνω στις οποίες θα εδράζεται ο κοινός τους αγώνας.

    Στις εν λόγω αρχές αναφέρεται ότι θα αντιτάσσονται και θα αντιδρούν από κοινού σε όλες τις αδικίες και τις αρνητικές ενέργειες που αφορούν τον επαγγελματικό τομέα δράσης τους και τις αρμοδιότητές τους, θα δρουν από κοινού σε θέματα που αφορούν την κοινότητα, θα διεξάγουν κοινές ενέργειες, δράσεις και δηλώσεις σε θέματα που αφορούν τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες, θα αγωνίζονται για να διασφαλιστεί ένα «επιστημονικό, νομικό, ίσο, δίκαιο και βιώσιμο μέλλον για τον λαό μας και για να μπορεί να υπάρχει σε αυτά τα χώματα» και θα ενεργούν από κοινού στον αγώνα να ενωθεί το συντομότερο με τον κόσμο ο «τουρκοκυπριακός λαός» με μιαν λύση.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Ακάρ: «Έχουμε πλήρη επίγνωση των υποχρεώσεων και καθηκόντων μας ως εγγυήτρια δύναμη στην Κύπρο»

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (01.09.21), ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ σε δηλώσεις του στα πλαίσια τελετής που πραγματοποιήθηκε στη Σακάρια της Τουρκία για την επιστροφή των Τούρκων στρατιωτών από το Αφγανιστάν, αναφέρθηκε στην Κύπρο και είπε ότι η Τουρκία, ως εγγυήτρια δύναμη στο νησί, έχει πλήρη επίγνωση των υποχρεώσεων και καθηκόντων της, άσχετα με το τι κάνουν οι άλλες εγγυήτριες δυνάμεις.

    Υπογραμμίζοντας ότι οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις αγωνίζονται με επιμονή και αποφασιστικότητα τόσο στο εσωτερικό όσο και εκτός συνόρων ενάντια σε κάθε είδους απειλές και κινδύνους στο βόρειο τμήμα του Ιράκ και της Συρίας και κατά των «τρομοκρατικών» οργανώσεων της FETO, του PKK/YPG και DEA?, αλλά και στη «Γαλάζια Πατρίδα», συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, για την ασφάλεια της χώρας και του λαού της, ο Ακάρ πρόσθεσε και τα εξής:

    «Κατά την εκτέλεση αυτών των δραστηριοτήτων, σεβόμαστε πλήρως την κυριαρχία, τα δικαιώματα και το δίκιο και τα σύνορα των γειτόνων μας. Μοναδικός μας στόχος είναι η ασφάλεια των ανθρώπων μας και της χώρας μας και είναι γι’ αυτό που εργαζόμαστε. Επιπλέον, εργαζόμαστε προκειμένου να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα μας και συμφέροντα μας. Καταβάλαμε πολύ σημαντικές προσπάθειες στο θέμα αυτό τόσο στο Αιγαίο, όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Κύπρο. Εμείς θέλουμε να είμαστε φίλοι με τους Έλληνες γείτονες μας. Θέλουμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας μαζί τους και να εξεύρουμε πολιτικές λύσεις στα προβλήματά μας, στα πλαίσια τους διαλόγου και του διεθνούς δικαίου. Επιθυμούμε όπως οι πολίτες και των δύο χωρών επωφεληθούν με τον καλύτερο τρόπο από το φυσικό πλούτο που βρίσκεται στη γεωγραφική περιοχή που βρισκόμαστε. Παρόλα αυτά, όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν θα επιτρέψουμε να παραβιαστούν με τετελεσμένα τα δικαιώματα και το δίκιο της χώρας μας, του έθνους μας και των Κυπρίων αδελφών μας. Αναμένουμε από όλους να κατανοήσουν τη θέση μας σχετικά με μια λύση δύο ισότιμων, ανεξάρτητων, κυρίαρχων κρατών στην Κύπρο και να συμβάλουν στην άμεση εφαρμογή της».

    Υπενθυμίζοντας ότι η Τουρκία είναι μια εκ των εγγυητριών δυνάμεων στην Κύπρο, ο Ακάρ υποστήριξε και τα εξής:

    «Το τι κάνουν οι άλλες εγγυήτριες δυνάμεις στην Κύπρο είναι κάτι που το γνωρίζουν οι ίδιες, αλλά εμείς ως Τουρκική Δημοκρατία έχουμε πλήρη επίγνωση των υποχρεώσεων και καθηκόντων μας ως εγγυήτρια δύναμη. Έχουμε εκπληρώσει μέχρι σήμερα τα καθήκοντα μας και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε και στο εφεξής. Εμείς ασκήσαμε τα νόμιμα δικαιώματά μας που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις καταβάλλουν προσπάθειες εκεί για την ειρήνη και ευημερία των πολιτών μας. Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε μέχρι τέλους την ισχύ μας, τη δύναμή μας, τα δικαιώματά μας και το δίκιο μας».

    (ΑΚ)

    [02] Ερντογάν: «Ακυρώσαμε τις κινήσεις αποκλεισμού της ΤΔΒΚ και της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο»

    Το Ankara Anatolia (02.09.21) μετέδωσε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως ακύρωσαν αποφασιστικά τις κινήσεις αποκλεισμού της Τουρκίας και της «ΤΔΒΚ» στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Ο Τούρκος Πρόεδρος έκανε αυτές τις δηλώσεις κατά την τελετή αποφοίτησης αξιωματικών της Ακαδημίας Χωροφυλακής και Ακτοφυλακής στην Άγκυρα.

    Στο πλαίσιο των δηλώσεων του, ο Ερντογάν ανέφερε ότι οι εξαγωγές άμυνας και αεροπορίας της Τουρκίας ξεπέρασαν τα 3 δισεκατομμύρια δολάρια. «Η Τουρκία προχωρά πολύ περισσότερο στην παραγωγή, τις επενδύσεις, την υγεία, τις εξαγωγές, τη διπλωματία και την ασφάλεια», είπε.

    Ο Ερντογάν σημείωσε επίσης ότι η ποιότητα των υπηρεσιών υγείας και η αλληλεγγύη που επέδειξαν σε παγκόσμια κλίμακα κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις υγείας στην ανθρώπινη ιστορία, εκτιμήθηκαν από δισεκατομμύρια ανθρώπους.

    (ΚΣ)

    [03] Αντιδράσεις για την προσευχή του Προέδρου του Ανώτατου Δικαστηρίου με την τήβεννο στα εγκαίνια νέου δικαστηριακού κτιρίου

    Η Cumhuriyet (02.09.21) γράφει ότι αντιδράσεις προκλήθηκαν όταν κατά τα εγκαίνια του νέου κτιρίου του Ανώτατου Δικαστηρίου της Άγκυρας, πραγματοποιήθηκε προσευχή από τον Επικεφαλής Θρησκευτικών Υποθέσεων Αλί Ερμπάς στην οποία συμμετείχε ο Πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας Μεχμέτ Ακαρτζά, φορώντας τη δικαστική του τήβεννο. Στην προσευχή συμμετείχε και ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν. Η τελετή αφορούσε και την έναρξη του νέου δικαστικού έτους στην Τουρκία.

    Αναφερόμενη στο ίδιο θέμα η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Τ24 (02.09.21) γράφει ότι ο Ερμπάς διάβασε προσευχή από το Κοράνι, προσευχήθηκε και δήλωσε το εξής κατά τα εγκαίνια: «Κάνε αυτό το υπέροχο έργο καλό για το έθνος μας, Θεέ μου».

    Εξάλλου, η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Ahaber (02.09.21) επικρίνει την Cumhuriyet και το T24 για τις αντιδράσεις και τον σχολιασμό τους για το θέμα.

    (ΚΣ)

    [04] Μπαχτσελί: Δεν χρειάζεται να γίνουν άλλες αξιολογήσεις για την μείωση του εκλογικού μέτρου στο 7%

    Το Ankara Anatolia (02.09.21) γράφει ότι ο ηγέτης του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP), Ντεβλέτ Μπαχτσελί δήλωσε ότι η «συμμαχία της Δημοκρατίας» (Cumhur ?ttifak?) που απαρτίζεται από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και το ΜΗΡ, έχει αποφασίσει ότι το εκλογικό όριο θα μειωθεί στο 7% και δεν χρειάζεται πλέον άλλη αξιολόγηση για το θέμα.

    Σε γραπτή του δήλωση, ο Μπαχτσελί αναφέρθηκε στο θέμα του εκλογικού μέτρου και είπε ότι η υπερδύναμη του μέλλοντος θα είναι η Τουρκία. «Ένα τουρκικό έπος θα γραφτεί το 2023 και κανείς δεν θα μπορέσει να συγκρατήσει την Τουρκία. Αυτή η αποφασιστικότητα, αυτή η στάση, αυτή η πεποίθηση είναι η υπόσχεση, η ουσία και η λαχτάρα του μεγάλου τουρκικού έθνους, και το καθήκον να την εκπληρώσει είναι της Συμμαχίας της Δημοκρατίας και του MHP», υποστήριξε.

    Σχολιάζοντας το θέμα της μείωσης του εκλογικού μέτρου ο αρθρογράφος της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας T24 (02.09.21) Μουράτ Γετκίν υποστηρίζει πως τα κόμματα ΑΚΡ και ΜΗΡ δεν θα ήταν τόσο βιαστικά να προχωρήσουν σε αυτή την ενέργεια, εάν ήταν σίγουρα πως το ΜΗΡ θα μπορούσε να εξασφαλίσει ποσοστό πάνω του 10%, που είναι το ισχύον εκλογικό μέτρο για εισδοχή στην Εθνοσυνέλευση στην Τουρκία. Σημειώνει πως αν το κάθε κόμμα συμμετέχει στις εκλογές κάτω από δική του λίστα και χωρίς να συμμετάσχει σε συμμαχία στις εκλογές που θα διεξαχθούν τον Ιούνιο του 2023, υπάρχει πιθανότητα το MHP να είναι κάτω από το 10% και να μείνει εκτός κοινοβουλίου. Αυτό θα δυσκολέψει την «συμμαχία της Δημοκρατίας» να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας από τον πρώτο γύρο, που αποτελεί στόχο του Ερντογάν, ο οποίος δεν θέλει επιτρέψει να ενωθεί εναντίον του η αντιπολίτευση στον δεύτερο γύρο. «Επομένως, Ερντογάν και Μπαχτσέλι συνεχίζουν να εξαρτώνται ο ένας από τον άλλον, αν και για διαφορετικούς λόγους», σημειώνει ο αρθρογράφος.

    Γράφει επίσης ότι το ΑΚΡ και το ΜΗΡ θεωρούν πως η μείωση του εκλογικού μέτρου στο 7%, θα αποσταθεροποιήσει τη «Συμμαχία του έθνους» (Millet ?ttifak?) που απαρτίζεται από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) και το Καλό Κόμμα (Iyi Parti) και προσθέτει ότι πρόσφατα υπήρξαν φήμες ότι η ηγέτης του Καλού Κόμματος, Μεράλ Άκσενρ έχει επαφές με δεξιά κόμματα για νέες συμμαχίες. Οι φήμες, αναφέρει, έχουν διαδοθεί σκόπιμα στα πολιτικά παρασκήνια για να πλήξουν την «Συμμαχία του έθνους».

    (ΚΣ)

    [05] Με τον Εκπρόσωπο των ΗΕ, αρμόδιο για ανθρωπιστικά θέματα συναντήθηκε ο Καλίν

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (01.09.21), o Εκπρόσωπος Τύπου της Τουρκικής Προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν πραγματοποίησε χθες συνάντηση με τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα των ΗΕ, Αρμόδιο για Ανθρωπιστικά Θέματα, Martin Griffiths.

    Κατά τη συνάντηση, συζητήθηκε το μεταναστευτικό πρόβλημα, οι τελευταίες εξελίξεις στη Συρία και στη Λιβύη και θέματα που αφορούν στην παροχή ανθρωπιστικής βοηθείας στις χώρες αυτές. Εκφράστηκε επίσης η ανάγκη όπως σύντομα εξευρεθεί μια πολιτική λύση στη Συρία.

    Σε δηλώσεις του, ο Καλίν ανέφερε στον Griffiths ότι η Τουρκία δεν έχει τη δυνατότητα να αντέξει ένα νέο κύμα προσφύγων, υπογραμμίζοντας την ανάγκη όπως η διεθνής κοινότητα αναλάβει άμεσα τις υποχρεώσεις της.

    Η Τουρκία και ο Εκπρόσωπος των ΗΕ δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν τη στενή τους συνεργασία και συντονισμό για αποφυγή άλλων ανθρωπιστικών κρίσεων, αναφέρει το δημοσίευμα.

    (ΑΚ)

    [06] Θέματα διμερών σχέσεων συζήτησε με τον Πρόεδρο του Ουζμπεκιστάν ο Έρντογαν

    Σύμφωνα με την Aksam (01.09.21), ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Ουζμπεκιστάν ?evket Mirziyoyev.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της Προεδρίας, στη συνάντηση συζητήθηκαν περιφερειακά ζητήματα αλλά και τα βήματα που θα μπορούσαν να γίνουν για βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών.

    (ΑΚ)

    [07] Νέα δημοσκόπηση της MetroPOLL στην Τουρκία

    Η Sozcu (02.09.21) δημοσιεύει τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που διενεργήθηκε στην Τουρκία από την εταιρεία δημοσκοπήσεων MetroPOLL και δείχνει την δυναμική των κομμάτων σε περίπτωση που διενεργούνταν βουλευτικές εκλογές στην χώρα αυτή την Κυριακή.

    Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε την τελευταία εβδομάδα Αυγούστου σε συνολικά 28 πόλεις στην Τουρκία με δείγμα 1,717 ατόμων.

    Στην ερώτηση «Αν διεξάγονταν βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία την προσεχή Κυριακή, ποιο κόμμα θα ψηφίζατε;» οι συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση απάντησαν ως εξής:

    Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ): 25.4%

    Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP): 18.5%

    Καλό Κόμμα (IYI Parti): 11.5%

    Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP): 9.8%

    Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP): 8.9%

    Κόμμα της Ευδαιμονίας: 1.2%

    Κόμμα της Πατρίδας: 1%

    DEVA: 0.7%

    Από τους συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση, το 7.3% δήλωσαν αναποφάσιστοι, το 6.3% απάντησαν ότι θα ψήφιζαν άκυρο/λευκό και το 7.7% δεν απάντησαν.

    Η δημοσκόπηση κατέδειξε επίσης ότι η Δημοκρατική Συμμαχία (Cumhur ?ttifak?) που απαρτίζεται από το AKP-MHP θα εξασφάλιζε 34% και η Εθνική Συμμαχία (Millet ?ttifak?) που απαρτίζεται από το CHP-?Y? Parti-Saadet Partisi, θα εξασφάλιζε 32%. Υπενθυμίζεται ότι κατά τις Βουλευτικές Εκλογές της 24ης Ιουνίου 2018, η Δημοκρατική Συμμαχία είχε εξασφαλίσει 53.66% και η Εθνική Συμμαχία 33.95%.

    Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, δύο κόμματα, το Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (9.8%) και το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (8.9%) εξασφαλίζουν ποσοστά που δεν τους επιτρέπουν να περάσουν το εκλογικό μέτρο του 10% που ισχύει σήμερα στην Τουρκία.

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι τα ποσοστά που εξασφάλισαν τα κόμματα στην Τουρκία στις εκλογές του 2018 ήταν:

    Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP): 42.56 %

    Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP): 22.65%

    Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP): 11.70%

    Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP): 11.10%

    Καλό Κόμμα (IYI Parti): 9.96%

    Κόμμα της Ευδαιμονίας (Saadet Partisi): 1.34%

    H?DA PAR: 0.13%

    Vatan Partisi: 0.27%

    (ΑΚ)

    [08] Στις 23,946 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (01.09.21), το Υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 23,946 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην χώρα από σύνολο 302,869 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 290 άτομα και αποθεραπεύτηκαν 15,164.

    Σημειώνεται ότι το 78,24% του πληθυσμού άνω των 18 ετών έχουν εμβολιασθεί με την πρώτη δόση και το 60,20% με τη δεύτερη δόση. Μέχρι σήμερα στην Τουρκία έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση 48,563,507 άτομα, με τη δεύτερη δόση 37,368,108 άτομα και με την τρίτη δόση 8,661,464 άτομα.

    (ΑΚ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Thursday, 2 September 2021 - 13:08:02 UTC