Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 21-09-08

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 174/2021 08.09.2021

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Τατάρ: 12,000 οικογένειες από Ικόνιο, Καραμάν και Άκσεχιρ εγκαταστάθηκαν στην Κύπρο
  • [02] Δεν θα υπάρξει επιστροφή στο 1960, δηλώνει ο Τατάρ
  • [03] Συζήτησαν Βαρώσι και Ανατολική Μεσόγειο στο Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών
  • [04] Σχόλιο Όζερσαϊ για σκίσιμο σελίδας από βιβλίο διδασκαλίας της αγγλικής γλώσσας
  • [05] Αναφορές Ταλάτ σε συνεχείς παρεμβάσεις και πίεση από την Τουρκία
  • [06] Σε επιχειρηματικό φόρουμ στην Κιργισία ο Αρικλί
  • [07] KTAMS: 4,466 ΤΛ το όριο πείνας, 3,828 ΤΛ ο κατώτατος μισθός
  • [08] Δύο θάνατοι και 139 νέα κρούσματα Covid-19 χθες στα κατεχόμενα
  • [09] Φυλάκιση σε γνωστό σχεδιαστή μόδας για προσβολή της τουρκικής κυβέρνησης
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Συμφωνίες στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς την Τουρκία είναι άκυρες, επανέλαβε ο Τσαβούσογλου
  • [02] Ο Καλίν κάλεσε την ΕΕ να συμβάλει και να στηρίξει λύση «δύο κρατών» στην Κύπρο
  • [03] Επικυρώθηκε «πρωτόκολλο συνεργασίας» Τουρκίας-ψευδοκράτους στον τομέα του εμπορίου, δηλώνει ο Μους
  • [04] Η Τουρκία παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, δήλωσε ο Έρντογαν
  • [05] Ακάρ: «Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν»
  • [06] Στις 23,638 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Τατάρ: 12,000 οικογένειες από Ικόνιο, Καραμάν και Άκσεχιρ εγκαταστάθηκαν στην Κύπρο

    Η G?ne? (08.09.21) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ υπενθύμισε ότι 12 χιλιάδες οικογένειες από τις πόλεις Ικόνιο, Καράμαν και Άκσεχιρ της Τουρκίας εγκαταστάθηκαν στην κατεχόμενη Κύπρο και πρόσθεσε ότι η ενότητα των Τούρκων της Κύπρου με την Τουρκία θα συνεχίσει αιώνια.

    Μιλώντας κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην αγορά Μπεντέστεν, στο μουσείο Μεβλανά και στο τζαμί Λαλά Μουσταφά Πασά στο Ικόνιο όπου προσευχήθηκε, ο Τατάρ επανέλαβε ότι από την εκλογή του ιδίου στην ούτω καλούμενη προεδρία αναφέρονται πλέον σε δύο κράτη που ζουν πλάι-πλάι στην Κύπρο και ισχυρίστηκε τα εξής:

    «Έχει μείνει στο παρελθόν πλέον η ομοσπονδία με τους Ελληνοκύπριους και άλλα παρόμοια. Αυτά ουδέποτε έγιναν αποδεχτά. Διότι οι Ελληνοκύπριοι πάντοτε απέρριπταν την καλή βούληση των Τούρκων. Συνεπώς, αν πλέον θα υπάρξει μια συμφωνία στη βάση της κυριαρχικής ισότητας, στη βάση των δύο κρατών, δηλαδή της συνεργασίας δύο κρατών, ας υπάρξει. Διότι το παιχνίδι που παίζεται είναι να ενταχθεί η Κύπρος στο σύνολό της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο πλαίσιο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Κύπρου να μας αποκόψουν από την Τουρκία μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κανενός η δύναμη δεν αρκεί για να αποκόψει τους δεσμούς μας με την Τουρκία. Οι δεσμοί μας με την Τουρκική Δημοκρατία είναι ισάξιοι με την αρμονία που πηγάζει από την ιστορία. Μας φέρνουν πιο κοντά οι πνευματικοί δεσμοί και η αρμονία και ο εθνικός ενθουσιασμός που υπάρχουν ανάμεσά μας από το 1571. Ο τουρκοκυπριακός λαός είναι πάντοτε δεμένος με δεσμούς καρδιάς με την Τουρκία. Οι πρόγονοί μας πήγαν από εδώ στην Κύπρο. Εμφανίστηκε μια τελείως διαφορετική κατάσταση με τον ερχομό των Μεχμετσίκ το 1974 [Σημείωση μεταφραστή: του τουρκικού στρατού]. Από εδώ και μπρος, οι Τούρκοι της Κύπρου δεν θα γυρίσουν, δεν πρέπει να γυρίσουν την προ του 1974 περίοδο. [?]»

    Υποστηρίζοντας ότι πλήρωσαν μεγάλο τίμημα για να υπάρχει σήμερα η Τουρκία και η «ΤΔΒΚ», ο Τατάρ ισχυρίστηκε: «Σήμερα φωνάζουμε σε όλο τον κόσμο την ενότητα και την ομοψυχία μας με μιαν ισχυρή Τουρκία και το κάστρο της στην Ανατολική Μεσόγειο και την δική μας ιδιαίτερη πατρίδα ΤΔΒΚ. [?]»

    «Ώθηση στην ΤΔΒΚ με το άνοιγμα του Βαρωσιού»

    Στο μεταξύ, μιλώντας κατά τη διάρκεια της Συνάντησης Εκπροσώπων του Επιχειρηματικού Κόσμου του Ικονίου που διοργανώθηκε στο Εμπορικό Επιμελητήριο Ικονίου, ο Τατάρ επανέλαβε την άποψη ότι με το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης του Βαρωσιού πήρε ώθηση η «ΤΔΒΚ» και πρόσθεσε ότι παρά την πανδημία, το Βαρώσι υποδέχτηκε πάνω από 200 χιλιάδες επισκέπτες.

    Ανέφερε ότι παρά την πανδημία υλοποιούνται επενδύσεις και έργα στην «ΤΔΒΚ» και ότι μετά το πέρας της πανδημίας θα υπάρξει οικονομική ανάπτυξη.

    Σημειώνοντας ότι με την ιδιαίτερη φύση της η κατεχόμενη Κύπρος είναι μια τουριστική «χώρα», ο Τατάρ είπε ότι τείνουν να καταστούν «εμπορικό σήμα» και στην εκπαίδευση και πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια των επισκέψεών τους στην Τουρκία συναντιούνται με επιχειρηματίες.

    «Παρά τις κάθε είδους δυσκολίες, τα εμπάργκο, την απομόνωση και την παρεμπόδιση, κερδίσαμε πραγματικά μεγάλες επιτυχίες στην ΤΔΒΚ μετά το 1974. Η δημιουργία ενός τουριστικού τομέα, το να μπορούμε να φέρουμε τουρίστες παρά την έλλειψη απευθείας πτήσεων. Με τις επενδύσεις και την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού, την έχουμε φέρει στο σημείο να προσφέρει καλύτερες τουριστικές υπηρεσίες από τις περισσότερες χώρες. Με την βούληση που επέδειξα κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας μου και με την στήριξη της Τουρκίας, το νέο άνοιγμα του Βαρωσιού παρέχει μιαν μεγάλη υπηρεσία στην οικονομία της ΤΔΒΚ και στον τουρισμό. Το Βαρώσι είναι μια τουριστική περιοχή με αξία εμπορικού σήματος. Είναι δίπλα ακριβώς από την Αμμόχωστο. Με το άνοιγμα του Βαρωσιού έχει αποκτήσει και θα αποκτήσει ώθηση η ΤΔΒΚ. Παρά την πανδημία, επισκέφτηκαν το Βαρώσι πάνω από 200 χιλιάδες άνθρωποι. Θα δούμε ότι ανοίγει σιγά σιγά με τη δύναμη του Αλλάχ, με κάποιες εργασίες υποδομής που θα γίνουν εκεί, με μεταφορά άλλων υπηρεσιών εκεί. Αυτό θα συμβάλει πολύ στην οικονομία μας».

    Ευχαριστώντας τον Δήμαρχο Ικονίου, Ουγούρ Ιμπραχίμ Αλτάι για τη βοήθεια που προσέφερε σε σχέση με το Βαρώσι, ο Τατάρ είπε ότι αυτά που γίνονται αποτελούν παράδειγμα συμβολής στην ανάπτυξη της «ΤΔΒΚ» και επισημαίνοντας την συμβολή της Τουρκίας σε αυτό, ισχυρίστηκε ότι με την συμβολή των εμπειριών της Τουρκίας σε όλους τους τομείς η κατεχόμενη Κύπρος έχει έρθει σε μιαν πιο πλεονεκτική θέση και θα έρθει σε ακόμα πιο πλεονεκτική θέση. Σημείωσε ότι ευχή και επιθυμία του είναι η ενίσχυση των δεσμών της κατεχόμενης Κύπρου με το Ικόνιο, η επίδειξη περισσότερου ενδιαφέροντος από το Ικόνιο προς την κατεχόμενη Κύπρο, η παρακολούθηση της οικονομίας της κατεχόμενης Κύπρου από τους επιχειρηματίες από το Ικόνιο και οι επενδύσεις εκ μέρους τους σε τομείς που θα δώσουν κατεύθυνση στην οικονομία και θα ανεβάσουν το επίπεδο των προσφερόμενων υπηρεσιών.

    Ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι όλα τα βήματα στην οικονομία της κατεχόμενης Κύπρου συνδέονται με την σταθερότητα, η οποία επήλθε μετά το 1974 από το περιβάλλον ειρήνης και ηρεμίας που κατ’ ισχυρισμό υπάρχει.

    Απαντώντας στον Τατάρ, ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου του Ικονίου, Σελτζούκ Όζτουρκ αναφέρθηκε στους οικονομικούς δείκτες της πόλης και έδωσε το μήνυμα ότι θα ενισχυθούν οι οικονομικοί τους δεσμοί με την κατεχόμενη Κύπρο.

    «Είμαστε εγγόνια των Οθωμανών»

    «Είμαστε εγγόνια των Οθωμανών που κατέκτησαν την Κύπρο το 1571 και άνθρωποι που προέρχονται από το ίδιο έθνος, την ίδια φυλή», δήλωσε ο Τατάρ μιλώντας σε εκδηλώσεις στο τζαμί Αλλαντίν στο Ικόνιο.

    Σημειώνοντας ότι το τουρκικό έθνος ίδρυσε και διοικεί κράτη, ο Τατάρ υποστήριξε ότι μετά τους Οθωμανούς υπάρχει η Τουρκική Δημοκρατία και η «ΤΔΒΚ» στην Ανατολική Μεσόγειο και πρόσθεσε ότι ασκεί τα καθήκοντά του «προέδρου της ΤΔΒΚ» γνωρίζοντας την αξία και τη σημασία αυτού του γεγονότος και έχοντας επίγνωση της ευθύνης της προστασίας των δικαιωμάτων τους στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Ο Τατάρ ανέφερε επίσης ότι συνεχίζουν τον δρόμο τους με αυτή την αντίληψη σε αρμονία με την «μητέρα πατρίδα» για να μεταφερθούν στο μέλλον με τον καλύτερο τρόπο τα εθνικά συμφέροντά τους.

    «Ανοίγουμε το Βαρώσι για να εμποδιστούν αδικίες»

    Εξάλλου, ο παράνομος Bayrak (08.09.21, brtk.net) μεταδίδει ότι μιλώντας σε νέους στο Επιστημονικό Κέντρο Ικονίου με θέμα «Ο αγώνας ύπαρξης των Τούρκων της Κύπρου στο νησί από το παρελθόν μέχρι το σήμερα», ο Τατάρ είπε ότι εργάζονται για να ενισχύσουν την «ΤΔΒΚ» και παίρνουν πολύ σημαντική στήριξη από την Τουρκία σε όλους τους τομείς.

    «Είμαστε ένα, είμαστε μαζί με την Τουρκία», ανέφερε ο Τατάρ υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία και η «ΤΔΒΚ» θα μπορούσαν να προστατεύσουν τα εθνικά τους συμφέροντα στην «Γαλάζια Πατρίδα» και στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Χαρακτηρίζοντας τον εαυτό του «άτομο που αγαπά την Τουρκία, που είναι κοντά στην Τουρκία και έχει την αντίληψη της ανάπτυξης κάθε είδους συνεργασίας όχι μόνο σε πολιτικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδα όπως οι μη κυβερνητικές οργανώσεις και οι δήμοι», ο Τατάρ ανέφερε ότι θέλει να αυξήσει την πίστη ειδικά των νέων στην «εθνική υπόθεση» της Κύπρου.

    Σημειώνοντας ότι υπάρχουν πολλά πράγματα να συζητηθούν σε σχέση με την Κύπρο, ο Τατάρ είπε ότι Τουρκία και «ΤΔΒΚ» ενοποιούνται με την αύξηση των δυνατοτήτων επικοινωνίας και ισχυρίστηκε η πολιτική απαιτεί δύο κράτη, διότι το διεθνές δίκαιο αυτό προστάζει.

    «[?] Πλέον τα πάντα που συμβαίνουν στην Κύπρο μπορούν να παρακολουθούνται στην στιγμή στην Τουρκία στον κόσμο της επικοινωνίας. Αυτά που συμβαίνουν στην Τουρκία μπορούν την ίδια στιγμή να παρακολουθούνται στην Κύπρο, σε εμάς. Στον κόσμο της παγκοσμιοποίησης που μικραίνει, έρχονται πιο κοντά οι σχέσεις μας και επομένως είναι πολύτιμη για εμάς η κάθε στήριξη που θα παρέχετε στο ζήτημα της Κύπρου πατώντας οποιοδήποτε κουμπί. Αυτό που ονομάζουμε κοινή γνώμη αρχίζει από τους νέους και εξαπλώνεται σιγά σιγά. [?]»

    Απαντώντας σε ερώτηση σε σχέση με την περίκλειστη πόλη του Βαρωσιού, ο Τατάρ υπενθύμισε ότι η πόλη παρέμεινε κλειστή 47 χρόνια και ισχυρίστηκε ότι άνοιξαν το Βαρώσι για να εμποδιστούν αδικίες. Σημειώνοντας ότι συζήτησε το θέμα με τον Πρόεδρο Έρντογαν, ο Τατάρ υποστήριξε:

    «Ανοίγουμε το Βαρώσι για να εμποδιστούν οι αδικίες. Για να μπορέσουν να έρθουν ξανά στις περιουσίες τους οι ιδιοκτήτες των περιουσιών εκεί, όμως εντός των συνόρων της ΤΔΒΚ».

    Αναφερόμενη στην ίδια ομιλία, η K?br?s Postas? (08.09.21, kibrispostasi.com) γράφει ότι στην συνέχεια είπε και τα εξής ο Τατάρ:

    «Το σύνολο του νησιού ήταν δικό μας, όμως άλλαξαν οι συνθήκες. Όταν οι Οθωμανοί μεταβίβαζαν την Κύπρο στους Άγγλους το 1878, ο πληθυσμός ήταν 50 χιλιάδες Τούρκοι, 100 χιλιάδες Έλληνες, η διαφορά τους 50 χιλιάδες. Αυτές οι 50 χιλιάδες πήγαιναν και έρχονταν κάθε μέρα. Το 1960 οι δικές μας 50 χιλιάδες έγιναν 100 χιλιάδες και οι 100 χιλιάδες των Ελληνοκυπρίων 400 χιλιάδες. Δηλαδή, κατά την αγγλική περίοδο, το δίδυμο Ελληνοκύπριοι-Ελλάδα μετέτρεψε τον πληθυσμό εναντίον μας μέσω της μεταφοράς πληθυσμού από άλλα νησιά. Σήμερα κοιτάξτε την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ελληνοκυπριακή διοίκηση της Κύπρου που έχει πληθυσμό 700 χιλιάδες έχει τα ίδια δικαιώματα από μια άποψη με την Γερμανία. Έχει και το δικαίωμα του βέτο. Σε οποιοδήποτε σημείο των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 450 εκατομμυρίων με την Τουρκία, η ελληνοκυπριακή πλευρά μπορεί να τις σταματήσει αν πει ‘δεν το εγκρίνω αυτό, ασκώ το βέτο μου’».

    (Ι/Τσ.)

    [02] Δεν θα υπάρξει επιστροφή στο 1960, δηλώνει ο Τατάρ

    Ο παράνομος Bayrak (08.09.21, brtk.net) μεταδίδει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ αναφέρθηκε στη δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη για επιστροφή των Τουρκοκυπρίων στις θέσεις τους στην Κυπριακή Δημοκρατία που προβλέπονται στο Σύνταγμα του 1960 και δήλωσε δεν θα υπάρξει επιστροφή στο 1960.

    Μιλώντας την Τετάρτη το πρωί στο παράνομο αεροδρόμιο Τύμπου κατά την επιστροφή του από την Τουρκία, ο Τατάρ υποστήριξε ότι για τους Τουρκοκύπριους δεν μπορεί να τίθεται θέμα επιστροφής στο 1960 και πρόσθεσε:

    «Θα υπάρξουν οπωσδήποτε αξιολογήσεις εκ μέρους μου πριν από την επίσκεψή μου στην Νέα Υόρκη στις 18 Σεπτεμβρίου. Ο αρχιδιαπραγματευτής και ειδικός αντιπρόσωπός μου κ. Εργκιούν Ολγκούν είχε κάποιες επαφές αυτό το διάστημα. Είχε αξιολογήσεις ως ομάδα στο Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας. Εντός της προετοιμασίας όλων αυτών θα μεταβούμε στη Νέα Υόρκη με ξεκαθάρισμα της πρόσφατης θέσης φυσικά. Μετά από πιθανή συνάντηση που θα έχουμε εκεί με τον ΓΓ του ΟΗΕ, θα δούμε στις προσεχείς μέρες αν θα υπάρξουν διάφορες διμερείς επαφές και μια ανεπίσημη συνάντηση με την ελληνοκυπριακή πλευρά».

    Επαναλαμβάνοντας ότι με την πλήρη στήριξη της Τουρκίας είναι ξεκάθαρη η θέση του ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια συμφωνία με συνεργασία δύο χωριστών, ίσων και κυρίαρχων κρατών που θα ζουν πλάι-πλάι, ο Τατάρ είπε ότι δεν τίθεται θέμα να υποχωρήσουν από αυτή την θέση και ότι «η Κύπρος δεν είναι η παλιά Κύπρος, η Ανατολική Μεσόγειος δεν είναι η παλιά Ανατολική Μεσόγειος και αυτή είναι μια νέα πολιτική, νέα αντίληψη και η ξεκάθαρη θέση μας που θέσαμε επί τάπητος με την στήριξη της εγγυήτριας χώρας Τουρκίας εξαιτίας των στόχων και των διεκδικήσεων της Τουρκίας σε αυτή την περιοχή».

    Ο Τατάρ ανέφερε ότι θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη στις 18 Σεπτεμβρίου αφού τα αξιολογήσει όλα αυτά με τον καλύτερο τρόπο και διαβουλευθεί με την Τουρκία.

    «Γνωρίζει όλος ο κόσμος πως ήταν μεγάλος ηγέτης ο Ατατούρκ»

    Απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα του σκισίματος σελίδας με αναφορά στον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ από βιβλίο διδασκαλίας της αγγλικής γλώσσας στις ελεγχόμενες από την Δημοκρατία περιοχές, ο Τατάρ υποστήριξε ότι απ’ εδώ και μπρος δεν έχει νόημα να υπάρχει λογομαχία για τον «μεγάλο ηγέτη Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ», διότι όλος ο κόσμος γνωρίζει ότι ο Μουσταφά Κεμάλ ήταν ένας μεγάλος ηγέτης. Πρόσθεσε το εξής:

    «Ενώ το έχει αποδεχτεί όλος ο κόσμος, δεν έχει κανένα απολύτως νόημα να αφαιρείται μια σελίδα από ένα βιβλίο στην ελληνοκυπριακή πλευρά και να τίθεται κάτι άλλο στη θέση της. Επομένως, τους καταδικάζω για άλλη μια φορά λόγω μιας τέτοιας συμπεριφοράς».

    Σημειώνοντας ότι το θέμα των βιβλίων πηγαίνει πίσω μέχρι την περίοδο του Σχεδίου Ανάν, ο Τατάρ είπε ότι οι «διοικούντες» την «ΤΔΒΚ» εκείνη την περίοδο «έπαιξαν με το παρελθόν των βιβλίων της ιστορίας» και διέπραξαν ένα μεγάλο λάθος.

    «Θέλω να τονίσω για άλλη μια φορά ότι οι νέοι μας πρέπει να γνωρίζουν την πραγματική ιστορία και τα τεκταινόμενα στην Κύπρο, το τι στοχεύει το ελληνοκυπριακό-ελληνικό δίδυμο και τι έκαναν για να πετύχουν αυτό τον στόχο, την γενοκτονία εναντίον των Τούρκων της Κύπρου και όλες τις ενέργειες που έκαναν κατά παράβαση κάθε είδους διεθνούς δικαίου», ισχυρίστηκε ο Τατάρ υποστηρίζοντας ότι να το να τα γνωρίζουν όλα αυτά δεν σημαίνει ότι στο μέλλον δεν θέλουν μιαν μόνιμη και δίκαιη συμφωνία στη βάση της ισότητας.

    Υποστήριξε ότι πρέπει να γνωρίζουν καλά το παρελθόν λόγω του ότι θα μπορούσε να υπάρξει κάθε είδους συμφωνία στη βάση της ισότητας και ισχυρίστηκε ότι αυτό δεν γίνεται με το να φαίνεσαι ευχάριστος, καλός στην άλλη πλευρά για να γίνουν πιο ήπιες οι συνθήκες για μιαν συμφωνία.

    Ζήτησε να δει τον Βρετανό ΥΠΕΞ στην Νέα Υόρκη

    Αναφερόμενος στην επικείμενη επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη, ο Τατάρ είπε ότι είχε αλληλογραφία με τον Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών, στον οποίο διαβίβασε την επιθυμία του για συνάντηση στη Νέα Υόρκη.

    Καταδικάζοντας τους επικριτές της επίσκεψής του στην Τουρκία, ο Τατάρ επανέλαβε πόσο σημαντική είναι τόσο για τα συμφέροντα της «ΤΔΒΚ» όσο και για την ασφάλεια της Τουρκίας η ύπαρξη δύο κυρίαρχων κρατών που ζουν πλάι-πλάι στην Κύπρο και πρόσθεσε: «Εμείς είδαμε την αυτοθυσία της Τουρκίας, όμως είναι σημαντική και για την Τουρκία η ενίσχυση ενός χωριστού ανεξάρτητου κράτους εδώ».

    Αναφερόμενος στην επίσκεψή του στην Τουρκία, ο Τατάρ είπε ότι επισκέφτηκε τις περιοχές που πλήγηκαν από πλημμύρες και συναντήθηκε με τον Αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάι, την Ένωση Δικηγορικών Συλλόγων Τουρκίας, αξιωματούχους του Εμπορικού Επιμελητηρίου, μη κυβερνητικές οργανώσεις και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

    Σημείωσε ότι στις επαφές του αξιολογήθηκε το Κυπριακό και οι σχέσεις τους με την Τουρκία και πρόσθεσε ότι στις συναντήσεις του με επιχειρηματίες αντάλλαξαν απόψεις για το πώς θα μπορούσαν να συμβάλουν στην οικονομία της «ΤΔΒΚ».

    Υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία είναι μια χώρα που συμβάλλει στην «ΤΔΒΚ» από κάθε άποψη, ο Τατάρ σημείωσε ότι είναι προς όφελος της «ΤΔΒΚ» οι επαφές και οι δηλώσεις που γίνονται σε αυτή την χώρα.

    (Ι/Τσ.)

    [03] Συζήτησαν Βαρώσι και Ανατολική Μεσόγειο στο Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών

    Η G?ne? (08.09.21) γράφει ότι αντιπροσωπεία της λεγόμενης προεδρίας και του ούτω καλούμενου υπουργείου εξωτερικών του κατοχικού καθεστώτος συζήτησε το Κυπριακό, το άνοιγμα του Βαρωσιού και τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο στο Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.

    Σε ανάρτηση στον επίσημο λογαριασμό του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών στο Tweeter αναφέρεται ότι ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Πρέσβης Σεντάτ Ονάλ είχε συνάντηση με τον ούτω καλούμενο υφυπουργό εξωτερικών του καθεστώτος, Ισμέτ Κορούκογλου και την διαπραγματευτική ομάδα της «ΤΔΒΚ». Στην ανάρτηση σημειώνεται ότι συζητήθηκαν το Κυπριακό, το άνοιγμα του Βαρωσιού και οι τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Εκτός από τον Κορούκογλου, στην τουρκοκυπριακή αντιπροσωπεία συμμετείχαν ο ειδικός αντιπρόσωπος του Τατάρ, Εργκιούν Ολγκούν, ο συντονιστής Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και Διμερών [Σημείωση μεταφραστή: όπως χαρακτηρίζονται οι δικοινοτικές επιτροπές] Τεχνικών Επιτροπών, Γκιουνές Ονάρ, ο «διευθυντής» προξενικών υποθέσεων του λεγόμενου υπουργείου εξωτερικών, Χιουσνιού Ντουμπά, ο ούτω καλούμενος πρέσβης του καθεστώτος στην Άγκυρα, Κεμάλ Κιοπριουλού, ο σύμβουλος του Τατάρ, Οσμάν Ερτούγ και η σύμβουλος του Τατάρ για νομικές υποθέσεις, Σουλέν Καράμπατζιαν.

    (Ι/Τσ.)

    [04] Σχόλιο Όζερσαϊ για σκίσιμο σελίδας από βιβλίο διδασκαλίας της αγγλικής γλώσσας

    Η K?br?s Postas? (08.09.21, kibrispostasi.com) γράφει ότι ο πρόεδρος του Κόμματος του Λαού (ΗΡ), Κουτρέτ Όζερσαϊ δήλωσε ότι όπως φαίνεται κάποιοι κύκλοι στην ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θέλουν να δημιουργείται καμία άλλη εντύπωση εκτός από αυτήν της «κακής Τουρκίας» και να μάθουν οι μαθητές ότι θα μπορούσε να υπάρχει και κάτι καλό, κάτι ωραίο σε σχέση με την Τουρκία.

    Αυτό ανέφερε ο Όζερσαϊ σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με την οποία σχολίασε δημοσιεύματα στον ελληνοκυπριακό Τύπο σύμφωνα με τα οποία δόθηκε οδηγία στους καθηγητές να σκίσουν σελίδα του βιβλίου εκμάθησης της αγγλικής γλώσσας Oxford Discover Futures, στην οποία ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ χαρακτηρίζεται ως «ο μεγαλύτερος ήρωας της Τουρκίας.

    Χαρακτηρίζοντας μάταιες τις εν λόγω προσπάθειες, ο Όζερσαϊ υποστήριξε ότι «μη διδάσκοντας στα σχολεία ένα άρθρο για τον Ατατούρκ, που εκτιμάται από όλους στα ιστορικά βιβλία του κόσμου και πέρασε στην ιστορία ως ένας φωτεινός ηγέτης, ούτε αυτό τον ηγέτη και τις επιτυχίες του ούτε και αυτό το πιο ωραίο και φωτεινό πρόσωπο της Τουρκίας μπορείτε να κρύψετε».

    (Ι/Τσ.)

    [05] Αναφορές Ταλάτ σε συνεχείς παρεμβάσεις και πίεση από την Τουρκία

    Η Yeni D?zen (08.09.21) γράφει ότι ο πρώην Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δήλωσε ότι κατά την διάρκεια της «προεκλογικής» περιόδου για τις πρόσφατες «προεδρικές εκλογές» συναντήθηκε και ο ίδιος με αντιπροσωπεία από την Τουρκία, που «κατά πάσα πιθανότητα» ήταν μέλη της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΜΙΤ).

    «Ήταν συναντήσεις που οργάνωσε η πρεσβεία [της Τουρκίας]», ανέφερε ο Ταλάτ σε αποκλειστική συνέντευξη στην εφημερίδα και πρόσθεσε:

    «Κατά πάσα πιθανότητα ήταν ομάδα της ΜΙΤ. Συναντηθήκαμε δύο φορές. Είπαν ότι η προτίμηση της Τουρκίας θα είναι ο Τατάρ. Τους ανέφερα πολύ ξεκάθαρα ότι κάνουν λάθος, ότι θα προκαλέσουν ρήξη στις σχέσεις Τουρκίας και Τουρκοκυπρίων και ότι υποχρεούνται να εργαστούν με όποιον εκλεγεί. [?]

    Πάντα παρενέβαινε η Τουρκία. Όμως, υπάρχει μια μεγάλη διαφορά στις τελευταίες εκλογές. Στις τελευταίες εκλογές γύρισαν από σπίτι σε σπίτι, από δρόμο σε δρόμο. Άσκησαν πιέσεις, απείλησαν. [?]

    Και τον πρωθυπουργό η Τουρκία τον εξέλεξε. Παρενέβη στο συνέδριο του UBP και ανάγκασε το άτομο που πιθανώς να εκλεγόταν να αποσυρθεί. Άρχισε να παρεμβαίνει στα πάντα. Άρχισε να παρεμβαίνει ακόμα και στην διδασκαλία της ιστορίας. Η πρεσβεία [της Τουρκίας] μετατράπηκε ξανά σε διοικούντα της εδώ περιοχής».

    Σημειώνοντας ότι το ενδιαφέρον της Τουρκίας για την Κύπρο άρχισε το 1954 και ότι κάποτε υπήρχαν και παρεμβάσεις, ο Ταλάτ είπε ότι η Τουρκία παρενέβαινε σε όλα τα κρίσιμα στάδια και ότι πριν από το 1983 παρακαθόταν και μέλος της «πρεσβείας» στης Τουρκίας στις συνεδριάσεις του «υπουργικού συμβουλίου» του ούτω καλούμενου «τουρκοκυπριακού ομόσπονδου κράτους», όμως ουδέποτε υπήρξε μια τέτοια παρέμβαση όπως στις προηγούμενες «προεδρικές εκλογές», τουλάχιστον κατά την διάρκεια της δικής του ζωής.

    Σημειώνοντας ότι μετά τις «εκλογές» υπάρχουν παρεμβάσεις σε όλους τους τομείς της ζωής και ότι τελευταίως ήρθε στην ημερήσια διάταξη το θέμα της αλλαγής των βιβλίων της ιστορίας, ο Ταλάτ ανέφερε ότι οι Τουρκοκύπριοι υποχρεούνται να αντισταθούν σε αυτό.

    «Ο λαός μας θα αντισταθεί σε όλους τους τομείς, δεν θα το αποδεχτεί. Δεν θα εκλέξει το UBP στις εκλογές, θα σκεφτεί όταν εκλέγει το κόμμα που θα φέρει στην κυβέρνηση. Θα σκεφτεί ποιος θα έρθει στην κυβέρνηση όταν κάνει εκλογές», υποστήριξε ο Ταλάτ.

    Επισημαίνοντας ότι μετά τις «εκλογές» οι Τουρκοκύπριοι δέχονται πιέσεις με συνεχιζόμενες παρεμβάσεις τόσο στο θέμα του τρόπου ζωής τους όσο και σε θέματα όπως η παιδεία, η θρησκεία και η αύξηση των σχολών ιμάμηδων, ο Ταλάτ υποστήριξε ότι υπάρχει μια μεγάλη αντίσταση εντός της κοινότητας έναντι αυτών των πιέσεων.

    (Ι/Τσ.)

    [06] Σε επιχειρηματικό φόρουμ στην Κιργισία ο Αρικλί

    Η G?ne? (08.09.21) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός οικονομίας και ενέργειας, Ερχάν Αρικλί αναχωρεί αύριο από τα κατεχόμενα για την πρωτεύουσα της Κιργισίας, Μπισκέκ, όπου θα λάβει μέρος σε Σύνοδο Επιχειρηματικού Φόρουμ που θα διεξαχθεί στις 10 και 11 Σεπτεμβρίου.

    Στο φόρουμ, το οποίο διοργανώνει η Ένωση Επιμελητηρίων και Χρηματιστηρίων Τουρκίας (ΤΟΒΒ), θα λάβουν μέρος επιχειρηματίες από την Τουρκία, την Κιργισία και την κατεχόμενη Κύπρο. Από τουρκικής πλευράς στις εργασίες του Φόρουμ θα παραστεί και ο Τούρκος Αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι.

    Σημειώνεται ότι πρώτη φορά συμμετέχει στο Φόρουμ η κατεχόμενη Κύπρος, γεγονός το οποίο χαρακτηρίζεται σημαντικό.

    (Ι/Τσ.)

    [07] KTAMS: 4,466 ΤΛ το όριο πείνας, 3,828 ΤΛ ο κατώτατος μισθός

    Η Yeni D?zen (08.09.21) γράφει ότι η συντεχνία των «δημοσίων» υπαλλήλων (KTAMS) δήλωσε ότι αυξάνεται συνεχώς η διαφορά ανάμεσα στον κατώτατο μισθό και στο όριο της πείνας στα κατεχόμενα.

    Σε εκδήλωση διαμαρτυρίας μπροστά στο λεγόμενο υπουργείο εργασίας, ο πρόεδρος της συντεχνίας Γκουβέν Μπενγκινχάν ανέφερε ότι το όριο της πείνας καθορίζεται με βάση τα αναγκαστικά έξοδα διατροφής μιας τετραμελούς οικογένειας και πρόσθεσε ότι εντός Αυγούστου αυτό υπολογίστηκε στις 4,466 τουρκικές λίρες (ΤΛ), ενώ ο καθαρός κατώτατος μισθός είναι 3,828 ΤΛ.

    Ο Μπενγκινχάν σημείωσε ότι ο κατώτατος μισθός που καθορίστηκε τον Φεβρουάριο ισοδυναμούσε με 380 στερλίνες, ενώ σήμερα με μόλις 330 στερλίνες.

    Η συντεχνία ζητά να καθοριστεί επειγόντως ένας νέος κατώτατος μισθός, ο οποίος δεν θα είναι κάτω από το όριο της πείνας.

    (Ι/Τσ.)

    [08] Δύο θάνατοι και 139 νέα κρούσματα Covid-19 χθες στα κατεχόμενα

    Η Vatan (08.09.21) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι δύο θάνατοι καταγράφηκαν χθες εξαιτίας του Covid-19 στα κατεχόμενα με αποτέλεσμα ο αριθμός των θανόντων από την πανδημία να ανέλθει στους 69.

    Κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 12,720 εργαστηριακές εξετάσεις στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν 139 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της Covid-19, από τα οποία τα 103 είναι εγχώριες μολύνσεις, τα 6 είναι άτομα που έφθασαν στα κατεχόμενα από το εξωτερικό και τα 30 προέρχονται από επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που βρίσκονταν σε καραντίνα. Εξάλλου, χθες ανάρρωσαν και πήραν εξιτήριο 188 άτομα.

    Στην περιοχή της κατεχόμενης Λευκωσίας εντοπίστηκαν 50 κρούσματα χθες, στην Κερύνεια 28, στην Αμμόχωστο 19, στη Μόρφου 4 και στο Τρίκωμο 2.

    Μέχρι τις 7 Σεπτεμβρίου 2021 διενεργήθηκαν συνολικά 2,523,145 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν συνολικά 17,394 κρούσματα Covid-19 και 15,383 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο. Εξάλλου, συνεχίζεται η θεραπεία 1,942 ασθενών, 132 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 1,682 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία, συνεχίζεται η διερεύνηση 114 περιστατικών και 14 άτομα βρίσκονται στη μονάδα εντατικής φροντίδας.

    Στις 7 Σεπτεμβρίου διενεργήθηκαν 4,036 εμβολιασμοί στα κατεχόμενα.

    (Ι/Τσ.)

    [09] Φυλάκιση σε γνωστό σχεδιαστή μόδας για προσβολή της τουρκικής κυβέρνησης

    Η Avrupa (08.09.21) γράφει ότι ποινή φυλάκισης 3 μηνών και 22 ημερών επέβαλε δικαστήριο στην Τουρκία στον γνωστό σχεδιαστή μόδας Μπαρμπαρός Σιανσάλ με την κατηγορία της δημόσιας προσβολής της τουρκικής κυβέρνησης με ανάρτηση σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

    Ο δικηγόρος του Σιανσάλ απέρριψε τον ισχυρισμό περί προσβολής, σημειώνοντας ότι έστω και αν ο πελάτης του έκανε την επίδικη αναφορά, αυτή δεν αποτελεί προσβολή, αλλά «βαριά κριτική».

    Επιβλήθηκε ποινή πέραν των 3 μηνών λόγω προηγούμενης καταδίκης του κατηγορούμενου, σημειώνεται στο δημοσίευμα.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Συμφωνίες στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς την Τουρκία είναι άκυρες, επανέλαβε ο Τσαβούσογλου

    Συμφωνία ή πλατφόρμα που αποκλείει την Τουρκία δεν έχει καμία αξία, δήλωσε εκ νέου ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σημειώνοντας ότι αυτά τα έργα είναι ανέφικτα εάν δεν συνεργαστούν με την Τουρκία, μεταδίδει το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (07.09.21, ΑΑ)

    Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι NTV (08.09.21), ο Τσαβούσογλου υποστήριξε πως θα κάνουν ό,τι πρέπει σε περίπτωση που οι συμφωνίες, που συνάπτονται, παραβιάζουν τα δικαιώματα της Τουρκίας, προσθέτοντας τα εξής:

    «Γι’ αυτό το λόγο, έχουμε προτείνει τη διεξαγωγή της Διάσκεψης της Ανατολικής Μεσογείου. Προωθήσαμε αυτή την πρότασή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

    Αναφέροντας ότι όλοι βλέπουν ότι η Τουρκία είναι ένας παγκόσμιος αποτελεσματικός παίχτης, ο Τσαβούσογλου υποστήριξε τα εξής:

    «Οι οικονομικές προοπτικές της Τουρκίας φαίνονται. Η Τουρκία παρέχει αρκετά σημαντικές οικονομικές ευκαιρίες. Ένας από τους κυριότερους λόγους, που μας προσέγγισε η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η επιθυμία της να αναπτύξει οικονομικές σχέσεις».

    Σχολιάζοντας το γεγονός ότι η Αίγυπτος ίδρυσε το EastMed Gas φόρουμ αφήνοντας εκτός της Τουρκία, ο Τσαβούσογλου είπε τα εξής:

    «Οποιαδήποτε συμφωνία, που αποκλείει την Τουρκία, δεν έχει ισχύ. Δεν μπορούν να το κάνουν χωρίς να συνεργασθούν με την Τουρκία. Εάν παραβιάζονται τα δικαιώματα μας, θα ενεργήσουμε. Το έχουμε δείξει στο πεδίο δράσης. Έχουμε πει με πρόταση του Προέδρου μας ‘ας διεξαγάγουμε τη Διάσκεψης της Ανατολικής Μεσογείου με τη συμμετοχή όλων των χωρών’. Δεν θα εγκαταλείψουμε τα δικαιώματά μας με κανένα τρόπο».

    Αναφορικά με τις σχέσεις της Τουρκίας με την Αίγυπτο, ο Τσαβούσογλου σημείωσε:

    «Η αντιπροσωπεία μας πήγε, τώρα ήλθε μια αντιπροσωπεία από αυτούς. Σήμερα συναντιούνται. Εάν αποφασίσουμε για το επόμενο στάδιο, θα προβούμε σε βήματα για διορισμό πρέσβη. Εάν το επιθυμούν και αυτοί, θα αρχίσουμε διαπραγματεύσεις για τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες. Εάν συμφωνήσουν μαζί μας, θα λάβουν περισσότερο [θαλάσσιο] χώρο. Αυτά είναι πράγματα, που είναι πιθανά και που πρέπει να γίνουν. Η οικονομική μας σχέση αυξάνεται μέρα με τη μέρα».

    Αξιολογώντας, στη συνέχεια, τις σχέσεις της Τουρκίας με τις χώρες του Κόλπου, ο Τσαβούσογλου είπε ότι τελευταίως υπάρχουν θετικά βήματα στις σχέσεις της Τουρκίας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), που ήταν ψυχρές. Εξηγώντας ότι έχουν πραγματοποιηθεί συναντήσεις σε ανώτερο επίπεδο, προέδρου και υπουργών, ο Τσαβούσογλου υπογράμμισε ότι έχουν συμφωνήσει για αμοιβαίες επισκέψεις και εάν το θετικό μομέντουμ συνεχιστεί, οι σχέσεις θα μπορούσαν «να μπουν στο αυλάκι».

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις σχέσεις της Τουρκίας με τη Σαουδική Αραβία, ο Τσαβούσογλου ανέφερε ότι πιστεύει θα βελτιωθούν, προσθέτοντας ότι υπάρχουν βήματα που πρέπει να γίνουν και ότι οι συνομιλίες συνεχίζονται προς αυτή την κατεύθυνση.

    Σημειώνοντας ότι συνεχίζει το διάλογό του με τον Αιγύπτιο Υπουργό Εξωτερικών, αν και οι σχέσεις τους είναι στην πιο ψυχρή τους περίοδο, ο Τσαβούσογλου πρόσθεσε ότι μια διαδικασία άρχισε και εάν συμφωνηθεί ένας οδικός χάρτης, θα πράξουν αυτά που πρέπει.

    Κληθείς να σχολιάσει τις αρμοδιότητες στο θαλάσσιο χώρο, ο Τσαβούσογλου είπε ότι διαπραγματεύσεις μπορούν να ξεκινήσουν, εάν η Αίγυπτος το επιθυμεί. «Είναι φανερό ότι θα αποκτήσουν περισσότερο [θαλάσσιο] χώρο από οποιαδήποτε άλλη συμφωνία, που θα συνάψουν», υποστήριξε ο Τσαβούσογλου.

    Διατυπώνοντας εκ νέου την άποψη ότι είναι ανοιχτοί για διάλογο με όλους στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου, ο Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε: «Πάντα είμαστε έτοιμοι για ένα δίκαιο διαμοιρασμό. Ούτε εποφθαλμιούμε τα δικαιώματα κανενός, ούτε θα αφήσουμε κανένα να εποφθαλμιά τα δικαιώματα μας. Αυτό είναι το δίκαιο».

    Αναφέροντας ότι δεν θα ήταν ορθό η ένταση ανάμεσα στις χώρες να αντανακλάται στο εμπόριο, ο Τσαβούσογλου είπε ότι τα κράτη δεν συνάπτουν εμπορικές σχέσεις και ότι οι εταιρείες πρέπει να μην επηρεάζονται αρνητικά από αυτό.

    Σχετικά με τις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Συμφωνία για το μεταναστευτικό, ο Τσαβούσογλου ανέφερε τα εξής:

    «Εάν εφαρμόσουμε πλήρως τη συμφωνία της 18ης Μαρτίου, δεν θα υπάρχει πρόβλημα. Εξαιτίας του ότι το μεταναστευτικό πρόβλημα έχει πάρει άλλη διάσταση, πρέπει [η συμφωνία] να επικαιροποιηθεί. Πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση να εγκαταλείψει την σκέψη ‘αφού υπάρχει κορωνοϊός, δεν θα έλθουν πρόσφυγες’. Το βάρος πρέπει να μοιραστεί. Πρέπει να καθίσουμε και να αναθεωρήσουμε τι θα μπορούσε να γίνει, ποιες είναι οι υποχρεώσεις και τι έχει εκπληρωθεί. Αργότερα, οι δύο πλευρές πρέπει να μιλήσουν για το τι πρέπει να κάνουν μαζί και τι ξεχωριστά. Δεν γίνεται το ‘ας τους στείλουμε χρήματα, αλλά δεν θα αναμειχθούμε’».

    Υπό τον τίτλο «Η Τουρκία θα αναγνωρίσει τους Ταλιμπάν;», η YeniAkit (07.09.21) γράφει ότι ο Τσαβούσογλου, στην ίδια συνέντευξη, είπε ότι δεν πρέπει να είναι βιαστικοί στο θέμα αναγνώρισης των Ταλιμπάν, προσθέτοντας ότι ούτε ο κόσμος πρέπει να είναι βιαστικός.

    «Πρέπει να ενεργήσουμε με ισορροπία. Ως Τουρκία, ενεργούμε με αυτό τον τρόπο. Η κυβέρνηση πρέπει να είναι συνεκτική. Εάν υπάρχουν μόνο Ταλιμπάν στην κυβέρνηση, οι άνθρωποι από τις άλλες εθνικές ομάδες είναι απαραίτητοι. Πρέπει να συμμετάσχουν και οι γυναίκες. Πρέπει να υπάρξει μια συνεκτική κυβέρνηση, ώστε εάν υπάρξει αύριο μια κρίση να μην οδηγηθούν σε εμφύλιο πόλεμο. Πρέπει να είναι συνεκτική κυβέρνηση, για να γίνει αποδεκτή από όλο τον κόσμο. Έχουμε προωθήσει αυτές τις απόψεις μας στους Ταλιμπάν. Μέχρι στιγμής, τα άτομα που διορίστηκαν πρόσκεινται στους Ταλιμπάν. Θα ενεργήσουμε σύμφωνα με τις συνθήκες και τις εξελίξεις», ανέφερε ο Τσαβούσογλου.

    (ΔΨ)

    [02] Ο Καλίν κάλεσε την ΕΕ να συμβάλει και να στηρίξει λύση «δύο κρατών» στην Κύπρο

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (07.09.21), ο Εκπρόσωπος Τύπου της Τουρκικής Προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν υποστήριξε χθες ότι η πιο δίκαιη λύση στο κυπριακό πρόβλημα είναι η λύση στη βάση δύο κρατών και κάλεσε την ΕΕ να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση και να επιδείξει μια δίκαιη, ορθολογιστική και αμερόληπτη στάση στο θέμα αυτό.

    Ο Καλίν προέβη σε αυτές τις δηλώσεις στα πλαίσια συνάντησης που είχε στην Τουρκία με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Αρμόδιο για τη Διεύρυνση και την Πολιτική Γειτονίας, Oliver Varhelyi, ο οποίος βρίσκεται στην Άγκυρα για επαφές.

    Στα πλαίσια της συνάντησης, αξιολογήθηκαν επίσης οι σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ, η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, το θέμα της επικαιροποίησης της συμφωνίας της 18ης Μαρτίου, η συνεργασία στο θέμα των προσφύγων και η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, η αναβάθμισης της συμφωνίας Τελωνειακής Ένωσης, το Κυπριακό και οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν.

    Στη συνάντηση, υπογραμμίστηκε και από τις δύο πλευρές η ανάγκη για συνέχιση της θετικής ατζέντας στις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ, καθώς επίσης και η ανάγκη για τη λήψη ουσιαστικών βημάτων όσον αφορά την επικαιροποίηση της Τελωνειακής Ένωσης, την ενίσχυση της συμφωνίας για το προσφυγικό και την ελευθεροποίησης της βίζας.

    Από πλευράς Τουρκίας, υπογραμμίστηκε επίσης ότι θα πρέπει να υπάρξει κοινή δράση και ανάληψη ευθυνών από την ΕΕ στο θέμα του προσφυγικού προβλήματος.

    Για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν τη στενή τους συνεργασία για πρόληψη ενός νέου κύματος προσφύγων και τις διπλωματικές τους ενέργειες για την επίτευξη ειρήνης και σταθερότητας στο Αφγανιστάν.

    Εξάλλου, σύμφωνα με τη Hurriyet (07.09.21), o Ευρωπαίος Επίτροπος στα πλαίσια των επαφών του στην Τουρκία συναντήθηκε χθες και με τον Τούρκο Υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού.

    Στη συνάντηση συζητήθηκε το θέμα των προσφύγων, η ασφάλεια των συνόρων, οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν και άλλα περιφερειακά ζητήματα.

    (ΑΚ)

    [03] Επικυρώθηκε «πρωτόκολλο συνεργασίας» Τουρκίας-ψευδοκράτους στον τομέα του εμπορίου, δηλώνει ο Μους

    Σύμφωνα με την Aksam (07.09.21), επικυρώθηκε στην Τουρκία το «πρωτόκολλο συνεργασίας» μεταξύ Τουρκίας και «ΤΔΒΚ» το οποίο περιλαμβάνει τη λήψη βημάτων για την αμοιβαία ανάπτυξη του «διμερούς εμπορίου» μεταξύ τους.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, το «πρωτόκολλο συνεργασίας» δημοσιεύθηκε στην επίσημη εφημερίδα της Τουρκικής Δημοκρατίας.

    Σε ανάρτηση του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο Τούρκος Υπουργός Εμπορίου Μεχμέτ Μους ανακοίνωσε την «επικύρωση» του σχετικού «πρωτοκόλλου», αναφέροντας τα εξής: «Εύχομαι να είναι καλορίζικο για την Τουρκία και την ΤΔΒΚ το σχέδιο δράσης 29 άρθρων που περιλαμβάνει τις δράσεις μας σχετικά με τη συνεργασία μας σε διάφορους τομείς, όπως το εξωτερικό εμπόριο, το ηλεκτρονικό εμπόριο, τις υπηρεσίες εμπορίου στα τελωνεία και το ελεύθερο εμπόριο».

    (ΑΚ)

    [04] Η Τουρκία παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, δήλωσε ο Έρντογαν

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (07.09.21), o Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν σχολιάζοντας χθες τις εξελίξεις που αφορούν στη σύσταση προσωρινής κυβέρνησης των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν και το θέμα της διαχείρισης του αεροδρομίου της Καμπούλ, είπε, στα πλαίσια κοινής διάσκεψης Τύπου που παρέθεσε με τον Πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό Φελίξ Τσισεκεντί, ότι από την αρχή η Τουρκία και το Κατάρ είχαν μια θετική προσέγγιση όσον αφορά στη διαχείριση του αεροδρομίου.

    Αναφερόμενος στο θέμα της σύστασης προσωρινού Υπουργικού Συμβουλίου στο Αφγανιστάν, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι η Τουρκία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και διερωτήθηκε μέχρι πόσο θα μπορέσει να συνεχίσει αυτό το Υπουργικό Συμβούλιο. Επανέλαβε επίσης ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις προσπάθειες της για την επικράτηση της ειρήνης και σταθερότητας στο Αφγανιστάν.

    Την ίδια στιγμή, ο Τούρκος Πρόεδρος Έρντογαν ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό για τη στήριξη που παρέχουν στη χώρα του στον αγώνα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και της FET?. «Επιθυμούμε να αναπτύξουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας στα θέματα ασφάλειας και καταπολέμησης της τρομοκρατίας», δήλωσε.

    Ο Τούρκος Πρόεδρος πρόσθεσε επίσης ότι στη συνάντηση με τον Τσισεκεντί είχαν την ευκαιρία να αξιολογήσουν όλες τις πτυχές των διμερών τους σχέσεων και εξέφρασαν την δέσμευση και την αμοιβαία βούληση για περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας τους σε διάφορους τομείς. «Σε πρώτο στάδιο έχουμε θέσει στόχο όπως ο όγκος εμπορικών μας συναλλαγών να φθάσει τα 250 εκ. δολάρια», ανέφερε.

    Σε δηλώσεις του με τη σειρά του, ο Τσισεκεντί ευχαρίστησε την Τουρκία που δείχνει πάντα έτοιμη να συνεργαστεί μαζί τους σε όλους τους τομείς, υπογραμμίζοντας ότι στη συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο συζήτησαν διάφορα ζητήματα που αφορούν στις σχέσεις τους αλλά και την επικείμενη Σύνοδο Τουρκίας-Αφρικής που θα γίνει τον προσεχή Νοέμβριο.

    (ΑΚ)

    [05] Ακάρ: «Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν»

    Ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ είπε ότι ευελπιστούν όλες οι συνθήκες να εξελιχθούν θετικά στο Αφγανιστάν, γράφει η Cumhuriyet (07.09.21).

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τη διαχείριση του αεροδρομίου της Καμπούλ μετά το πέρας συνεδρίας του υπουργικού συμβουλίου υπό την προεδρία του Προέδρου Ερντογάν, ο Ακάρ ανέφερε ότι παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν.

    Υπογραμμίζοντας ότι εκατομμύρια άνθρωποι στο Αφγανιστάν χρειάζονται βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων γυναικών, ηλικιωμένων και παιδιών, ο Ακάρ υποστήριξε ότι έχουν ήδη ενημερώσει τους συμμάχους τους στο πλαίσιο εργασιών του ΝΑΤΟ στο παρελθόν ότι η Τουρκία θα βρίσκεται εκεί όσο το Αφγανιστάν την θέλει. «Ελπίζουμε όλα να είναι καλά», ευχήθηκε ο Ακάρ.

    Σε ερώτηση εάν έχουν διάλογο με τη νέα διοίκηση στο Αφγανιστάν, ο Ακάρ απάντησε: «Το υπουργείο εξωτερικών μας, το υπουργείο άμυνάς μας και οι μυστικές υπηρεσίες μας συνεχίζουν να εργάζονται σε στενό συντονισμό. Ο Πρέσβης μας στην Καμπούλ συνεχίζει τις εργασίες του. Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις».

    (ΔΨ)

    [06] Στις 23,638 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (07.09.21) το Υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 23,638 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην χώρα από σύνολο 304,864 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 274 άτομα και αποθεραπεύτηκαν 34,402.

    Σημειώνεται ότι το 81,8 % του πληθυσμού άνω των 18 ετών έχει εμβολιασθεί με την πρώτη δόση και το 62,80 % με τη δεύτερη δόση.

    Μέχρι σήμερα στην Τουρκία έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση 50,324,643 άτομα, με τη δεύτερη δόση 38,978,541 άτομα και με την τρίτη δόση 9,122,835 άτομα.

    (ΑΚ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Wednesday, 8 September 2021 - 13:41:46 UTC