Visit the Philhellenic Perspective Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 21-09-14

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 178/2021 14.09.2021

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Τατάρ: «Ανέφερα στην Σπέχαρ ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή στις θέσεις μας»
  • [02] Στη Νέα Υόρκη θα αποφασιστεί αν θα διεξαχθεί τριμερής συνάντηση, λέει η Σπέχαρ
  • [03] Ερτουγρούλογλου: Δείγμα αποικιοκρατικής νοοτροπίας οι δηλώσεις Lillie
  • [04] Ακόμη ένας θάνατος και 124 νέα περιστατικά Covid-19 χθες στα κατεχόμενα
  • [05] Εντοπίστηκαν 14 κρούσματα σε σχολεία στα κατεχόμενα από την πρώτη μέρα έναρξης της σχολικής χρονιάς
  • [06] Χρηματοδότηση ύψους 68 εκατομμυρίων ΤΛ στο «δημαρχείο» Λαπήθου από την «τουρκική πρεσβεία» στα κατεχόμενα
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Δηλώσεις Τσελίκ για τις σχέσεις της Τουρκίας με την Αίγυπτο
  • [02] Πρέσβης ΕΕ: Δόθηκαν στην Τουρκία περισσότερα από 350 εκατομμύρια ευρώ για πρόσφυγες
  • [03] Τσαβούσογλου: «Η ανθρωπιστική κρίση στο Αφγανιστάν θα επηρεάσει όλο τον πλανήτη»
  • [04] Ο νέος Βρετανός Πρόξενος στην Κωνσταντινούπολη είναι τουρκοκυπριακής καταγωγής
  • [05] Επέκρινε το εμπάργκο σε στρατιωτικά ανταλλακτικά από Γερμανία ο Ακάρ
  • [06] Τους όρους για συμμετοχή του στις εκλογικές συμμαχίες θέτει το HDP
  • [07] CHP: Θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματα του Ντεμιρτάς μέχρι το τέλος
  • [08] Στις 24,613 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Τατάρ: «Ανέφερα στην Σπέχαρ ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή στις θέσεις μας»

    Η G?ne? (14.09.21) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ ευχαρίστησε την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ Ελίζαμπεθ Σπέχαρ για την συμβολή της στην Κύπρο και ειδικά για την βούληση και την στήριξή της στο θέμα των δικοινοτικών τεχνικών επιτροπών, ευχόμενός της καλή επιτυχία στα καθήκοντα που θα αναλάβει όταν θα αποχωρήσει από το νησί.

    Μιλώντας χθες μετά από αποχαιρετιστήρια επίσκεψη της αξιωματούχου του ΟΗΕ, ο Τατάρ είπε ότι εξήγησε ξανά στην Σπέχαρ την θέση της τουρκοκυπριακής πλευράς για το Κυπριακό.

    Ο Τατάρ συναντήθηκε κατ’ ιδίαν με την Σπέχαρ για πάνω από μία ώρα και κατόπιν παρέθεσε γεύμα προς τιμήν της με την συμμετοχή του διαπραγματευτή της τουρκοκυπριακής πλευράς, Εργκιούν Ολγκούν και της ομάδας του.

    Χαρακτηρίζοντας την Σπέχαρ ως άτομο που γνωρίζει καλά την Κύπρο, ο Τατάρ είπε ότι η αξιωματούχος του διεθνούς οργανισμού προσπάθησε να συμπεριφερθεί αμερόληπτα, ότι κατά την διάρκεια της πανδημίας άσκησε την επιρροή της στη φάση του ανοίγματος των σημείων διέλευσης που είχαν παραμείνει κλειστά για μακρό χρονικό διάστημα και ότι πριν το άνοιγμα των σημείων διέλευσης είχε καταβάλει μεγάλες προσπάθειες με την ομάδα της για να λειτουργήσουν οι δικοινοτικές τεχνικές επιτροπές.

    «Στη Γενεύη πλησίασε τη θέση μας ο ΓΓ του ΟΗΕ»

    Σημειώνοντας ότι εξήγησε με ειλικρίνεια στην Σπέχαρ τις θέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς σε σχέση με το κυπριακό πρόβλημα, ο Τατάρ πρόσθεσε:

    «Μετά από μια βδομάδα θα είμαστε στην Νέα Υόρκη. Μπορεί να υπάρξουν διάφορες συναντήσεις εκεί. Θα υπάρξει μια συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ κ. Γκουτέρρες. Ανέφερα στην κυρία Σπέχαρ ότι δεν υπήρξε και δεν θα υπάρξει αλλαγή στη θέση της τουρκοκυπριακής πλευράς. Όταν κοιτάμε τις πραγματικότητες της Κύπρου, η απαίτησή μας από την διεθνή κοινότητα και τα Ηνωμένα Έθνη είναι να γίνει αποδεχτή πλέον μια συμφωνία στη βάση της ισότητας.

    Όταν κοιτάξουμε τις συμφωνίες του 1960, εκεί υπάρχουν δύο ιδρυτικοί, συνέταιροι λαοί. Όταν κοιτάξουμε μετά το 1974, εμείς αποκλειόμαστε τελείως. Επομένως, ήρθαμε στο σήμερα ιδρύοντας το δικό μας κράτος. Από αυτή την άποψη, οι ελάχιστοι όροι μας που θα μπορούσαν να μας οδηγήσουν ξανά σε ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων είναι η αναγνώριση της κυριαρχικής ισότητας, η αποδοχή του ίσου διεθνούς καθεστώτος μας».

    Υπενθυμίζοντας την πρόταση έξι σημείων που είχε υποβάλει στην άτυπη πενταμερή διάσκεψη στην Γενεύη, ο Τατάρ είπε ότι η στάση ου επέδειξαν εκεί ήταν ότι μπορούν να ανοίξουν προς συζήτηση τις άλλες διαστάσεις του Κυπριακού επισήμως στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όταν γίνει αποδεχτή η κυριαρχική τους ισότητα και το ίσο διεθνές καθεστώς τους. Ισχυρίστηκε και το εξής:

    «Ο ΓΓ του ΟΗΕ επέδειξε σεβασμό σε όλα αυτά. Μάλιστα σε ένα σημείο ανέφερε τεχνικώς ‘οι εξουσίες να πηγαίνουν από τα κάτω προς τα πάνω’. Δηλαδή, από μιαν άποψη είδαμε από αυτόν μιαν στάση που πλησίαζε στο σημείο που είπαμε εμείς».

    Σημειώνοντας ότι ο ΓΓ του ΗΕ είχε καλέσει τις πλευρές να μεταβούν στη Γενεύη με νέες ιδέες, ο Τατάρ είπε ότι η τουρκική πλευρά μετέβη με την ιδέα της αναγνώρισης της κυριαρχικής ισότητας και του ίσου διεθνούς καθεστώτος και ισχυρίστηκε ότι σε περίπτωση που αναγνωριστούν αυτά, η διεθνής κοινότητα και η ελληνοκυπριακή πλευρά θα λαμβάνει πιο σοβαρά υπόψη την τουρκική πλευρά.

    Υποστηρίζοντας ότι ουδέποτε εδώ και 50 χρόνια υπήρξε κάτι που να ωθεί την ελληνοκυπριακή πλευρά και να την πιέζει όταν κατέρρεαν οι διαπραγματεύσεις για ομοσπονδία, ο Τατάρ επανέλαβε την θέση ότι δεν μπορεί πλέον να υπάρξει λύση ομοσπονδίας και ότι μπορεί να υπάρξει μια συμφωνία με συνεργασία δύο κρατών που ζουν πλάι-πλάι στη βάση της κυριαρχικής ισότητας.

    Εκφράζοντας την άποψη ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν αποδέχτηκε την ίση κυριαρχία κατά τις συνομιλίες για ομοσπονδία, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι αν δεν δοθεί στους Τουρκοκύπριους η κυριαρχία, θα χαθούν μακροπρόθεσμα και θα καταδικαστούν να καταπιέζονται κάτω από την εξουσία της άλλης πλευράς.

    Ισχυριζόμενος ότι η διεθνής κοινότητα διέπραξε μεγάλη αδικία κατά των Τουρκοκυπρίων αποδεχόμενη τους Ελληνοκύπριους ως εκπρόσωπους ολόκληρου του νησιού, ο Τατάρ υποστήριξε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να επιστρέψει στους Τουρκοκύπριους την αξιοπρέπειά τους.

    Επαναλαμβάνοντας ότι μόνο μια διαπραγματευτική διαδικασία που θα αρχίσει στην βάση της κυριαρχικής ισότητας θα μπορούσε να έχει επιτυχή κατάληξη και να φτάσει σε δίκαιη, βιώσιμη και τελική λύση στην Κύπρο, ο Τατάρ είπε ότι διαβίβασε στην Σπέχαρ αυτή την θέση της τουρκοκυπριακής πλευράς και ότι με αυτή την αντίληψη θα μεταβεί στην Νέα Υόρκη, όπου θα προβεί σε αξιολόγηση της κατάστασης και με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν και τον Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, οι οποίοι θα βρίσκονται εκεί την ίδια περίοδο.

    Διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο

    Σημειώνοντας ότι εξέφρασε στην Σπέχαρ και τις απόψεις του στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου, ο Τατάρ υπενθύμισε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει δηλώσει ότι μετά τον Οκτώβριο πλοία κάποιων ξένων εταιρειών θα ενεργοποιηθούν για έρευνες φυσικού αερίου και πετρελαίου στην περιοχή. Αναφέροντας ότι αυτό δεν θα μπορούσε να γίνει αποδεχτό εκ μέρους της τουρκικής πλευράς, ισχυρίστηκε και τα εξής:

    «Δεν έχει εξευρεθεί τελική λύση στο κυπριακό πρόβλημα. Επομένως, δεν μπορεί να γίνει αποδεχτό να γίνονται τέτοιου είδους εργασίες σαν να είναι ο μόνος κυρίαρχος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και η Τουρκία αντιδρά σε αυτό. Όπως ανέφερε και ο Πρόεδρος της Τουρκίας κ. Έρντογαν, πρέπει να συζητηθεί τι είδους δρόμος θα βρεθεί σε αυτό το θέμα με μιαν συνάντηση στην οποία θα λάβουν μέρος όλοι οι συμμέτοχοι στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων και των Τουρκοκυπρίων.

    «Δεν αποφεύγω τον διάλογο»

    Απαντώντας σε ερώτηση σε σχέση με τις συναντήσεις που προγραμματίζονται στη Νέα Υόρκη, ο Τατάρ υποστήριξε:

    «Ουδέποτε αποφεύγω τον διάλογο. Δεν βλέπω κανένα πρόβλημα στις ανεπίσημες συναντήσεις. Όμως, υπάρχει μια πολιτική που θέσαμε επί τάπητος. Θα αρχίσουμε επίσημη διαπραγματευτική διαδικασία σύμφωνα με αυτή την πολιτική. Δεν θα γίνουμε όργανο επικίνδυνων διαδικασιών. Το ουσιαστικό για εμάς είναι να καταστεί δυνατό να εξηγηθεί το κυπριακό ζήτημα σύμφωνα με τις πραγματικότητες της Κύπρου. Είναι ξεκάθαρη η δική μου άποψη και της ομάδας μου. Και η στήριξη της Τουρκικής Δημοκρατίας βρίσκεται πίσω από αυτή την βούληση. Μετατρέψαμε αυτή την πολιτική σε επίσημη πολιτική διαβουλευόμενοι με την Τουρκική Δημοκρατία».

    (Ι/Τσ.)

    [02] Στη Νέα Υόρκη θα αποφασιστεί αν θα διεξαχθεί τριμερής συνάντηση, λέει η Σπέχαρ

    Η K?br?s (14.09.21) γράφει ότι η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ δήλωσε ότι κατά την χθεσινή συνάντηση που είχε με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ με τη ευκαιρία της αποχώρησής της από το νησί τον ευχαρίστησε για την συνεργασία που είχαν και συζήτησε μαζί του την επικείμενη σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

    Χαρακτηρίζοντας την σύνοδο «σημαντική ευκαιρία» για συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ, η Σπέχαρ είπε ότι ελπίζει να προκύψει θετικό αποτέλεσμα «με κάποια μορφή» ειδικά από την συνάντηση του Τατάρ με τον ΓΓ του ΟΗΕ και πρόσθεσε ότι ενθάρρυνε τον Τατάρ, όπως και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, να συνεχίσει τις προσπάθειες για να συναντιούνται οι άνθρωποι και από τις δύο πλευρές του νησιού και για να επιτευχθεί μια συμφωνία, διότι πιστεύει ότι είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουν ο ένας τον άλλο οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι, να συναντιούνται και να εργάζονται μαζί.

    «Αυτή είναι η αδιαπραγμάτευτη βάση για την ειρήνη», είπε.

    Απαντώντας σε ερώτηση για πιθανή τριμερή συνάντηση Γκουτέρρες ? Αναστασιάδη ? Τατάρ στην Νέα Υόρκη, η Σπέχαρ σημείωσε ότι αυτή την στιγμή προβλέπεται η διεξαγωγή διμερών συναντήσεων και ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ συναντάται χωριστά στην νέα Υόρκη με όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές στο Κυπριακό. Πρόσθεσε ότι το κατά πόσον θα διεξαχθεί μια τριμερής συνάντηση θα αποφασιστεί στην Νέα Υόρκη.

    (Ι/Τσ.)

    [03] Ερτουγρούλογλου: Δείγμα αποικιοκρατικής νοοτροπίας οι δηλώσεις Lillie

    Η G?ne? (14.09.21) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών του κατοχικού καθεστώτος, Ταχσίν Ερτογρούλογλου υποστήριξε ότι το ύφος που χρησιμοποίησε ο Ύπατος Αρμοστής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Λευκωσία, Stephen Lillie στην συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Η Καθημερινή» δείχνει πως συνεχίζεται η αποικιοκρατική νοοτροπία της του Ηνωμένου Βασιλείου.

    Σε γραπτή δήλωση, ο Ερτουγρούλογλου αντέδρασε στην αναφορά Lillie ότι η ομοσπονδία είναι η μοναδική διέξοδος για λύση στο Κυπριακό και ισχυρίστηκε ότι αυτό δεν σημαίνει τίποτε άλλο από επανάληψη των διαδικασιών διαπραγμάτευσης που «φυλάκισαν το κυπριακό ζήτημα σε μη λύση».

    Ο Ερτογρούλογλου ζήτησε από την Βρετανία να τερματίσει πλέον την πολιτική υπέρ των Ελληνοκυπρίων και κατά του τουρκοκυπριακού «λαού».

    Χαρακτηρίζοντας απαράδεχτη την στήριξη προς την θέση της αποκεντρωμένης ομοσπονδίας που εξέφρασε ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής και την στάση της Βρετανίας στο Κυπριακό, ο Ερτουγρούλογλου ισχυρίστηκε ότι από τις εγγυήτριες δυνάμεις μόνο η Τουρκία εκπληρώνει τις υποχρεώσεις και τα καθήκοντά της, «ενώ οι υπόλοιπες είναι απασχολημένες με το να υποστηρίζουν και να ενθαρρύνουν τις ρατσιστικές και φανατικές ελληνοκυπριακές πολιτικές», κατά την έκφρασή του.

    Αναφερόμενος στο «νέο όραμα» που έθεσε στο τραπέζι στην άτυπη πενταμερή διάσκεψη στην Γενεύη η τουρκοκυπριακή πλευρά, ο Ερτουγρούλγλου επανέλαβε ότι η εν λόγω πρόταση εδράζεται πάνω στην αρχή της κυριαρχικής ισότητας και του ίσου διεθνούς καθεστώτος των Τουρκοκυπρίων και υποστήριξε ότι είναι μάταιη η επιμονή σε ένα «λεγόμενο μοντέλο λύσης», κατά την έκφρασή του, που δεν προβλέπει αυτή την αρχή και θα βοηθήσει στην συνέχιση της ούτω καλούμενης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων.

    (Ι/Τσ.)

    [04] Ακόμη ένας θάνατος και 124 νέα περιστατικά Covid-19 χθες στα κατεχόμενα

    Η Vatan (14.09.21) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ακόμη ένα θάνατο που σημειώθηκε χθες στα κατεχόμενα με αιτία τον Covid-19, με αποτέλεσμα ο αριθμός των ατόμων που έχασαν την ζωή τους από την πανδημία στα να ανέλθει στους 72.

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 26,387 εργαστηριακές εξετάσεις και εντοπίστηκαν 124 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της Covid-19, από τα οποία τα 91 είναι εγχώριες μολύνσεις, τα 2 είναι άτομα που έφθασαν στα κατεχόμενα από το εξωτερικό και τα 31 προέρχονται από επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που βρίσκονταν σε καραντίνα. Επίσης, χθες αποθεραπεύτηκαν και πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο 151 άτομα.

    Στην περιοχή της κατεχόμενης Λευκωσίας εντοπίστηκαν 24 κρούσματα, στην Κερύνεια 35, στην Αμμόχωστο 26, στο Τρίκωμο 5 και στη Μόρφου 1.

    Μέχρι τις 13 Σεπτεμβρίου 2021 διενεργήθηκαν συνολικά 2,615,172 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν συνολικά 18,195 κρούσματα Covid-19 και 16,402 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο. Εξάλλου, συνεχίζεται η θεραπεία 1,721 ασθενών, 66 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 1,542 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία, συνεχίζεται η διερεύνηση 103 περιστατικών και 10 άτομα βρίσκονται στη μονάδα εντατικής φροντίδας.

    Στις 13 Σεπτεμβρίου διενεργήθηκαν 4,683 εμβολιασμοί στα κατεχόμενα.

    (ΑΚ)

    [05] Εντοπίστηκαν 14 κρούσματα σε σχολεία στα κατεχόμενα από την πρώτη μέρα έναρξης της σχολικής χρονιάς

    Η Vatan (14.09.21), σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της με τίτλο «14 κρούσματα από την πρώτη μέρα», αναφέρεται στη χθεσινή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς στα κατεχόμενα και σημειώνει ότι από την πρώτη μέρα λειτουργίας των σχολείων στα κατεχόμενα με φυσική παρουσία των μαθητών, έχουν εντοπιστεί συνολικά 14 κρούσματα εντός των σχολικών μονάδων.

    Σε δηλώσεις του για το θέμα, ο γενικός γραμματέας της «τουρκοκυπριακής συντεχνίας δασκάλων» Σενέρ Ελτσίλ ανακοίνωσε ότι χθες εντοπίστηκαν 14 δάσκαλοι θετικοί στον κορωνοϊό. Σύμφωνα με τον Ελτσίλ, από τα θετικά περιστατικά που εντοπίστηκαν, τα 7 αφορούν δασκάλους στο δημοτικό σχολείο Βατυλής και το ένα είναι άτομο από το προσωπικό του σχολείου.

    Ο Ελτσίλ του υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει λόγος να αποκρύβονται τα περιστατικά που εντοπίζονται και σημείωσε ότι η κοινότητα έχει το δικαίωμα να ενημερώνεται.

    Πρόσθεσε επίσης ότι είναι πολύ σημαντικό να εφαρμόζονται τα υγειονομικά πρωτόκολλα στα σχολεία προκειμένου να μπορέσει να συνεχιστεί ομαλά η σχολική χρονιά.

    Σύμφωνα με τον Ελτσίλ, το 99% των δασκάλων που διδάσκουν στα σχολεία είναι εμβολιασμένοι, όμως θα πρέπει, όπως ανέφερε, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, αφού έχουν να κάνουν με παιδιά ηλικίας 12 ετών και κάτω που δεν είναι εμβολιασμένα.

    (ΑΚ)

    [06] Χρηματοδότηση ύψους 68 εκατομμυρίων ΤΛ στο «δημαρχείο» Λαπήθου από την «τουρκική πρεσβεία» στα κατεχόμενα

    Η Vatan (14.09.21) γράφει ότι το «γραφείο ανάπτυξης και οικονομικής συνεργασίας» (KEI) της λεγόμενης πρεσβείας της Τουρκίας στα κατεχόμενα παραχώρησε χορηγία ύψους 68 εκατομμυρίων τουρκικών λιρών (ΤΛ) προς το «δημαρχείο» της κατεχόμενης Λαπήθου για σχέδια ανάπτυξης.

    Σε ανακοίνωσή του, το «γραφείο ανάπτυξης και οικονομικής συνεργασίας» αναφέρει ότι παραχωρήθηκε κονδύλι ύψους 67 εκατομμυρίων 660 χιλιάδων 954 ΤΛ στο «δημαρχείο» Λαπήθου για την αποπεράτωση έργων που στοχεύει στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της περιοχής και στην παροχή καλύτερων και πιο ποιοτικών υπηρεσιών.

    Το κονδύλι θα χρησιμοποιηθεί για έργα υποδομής και επισκευή δρόμων, για έργα που αφορούν στην ύδρευση, για κοινωνικές εγκαταστάσεις κ.α.

    (ΑΚ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Δηλώσεις Τσελίκ για τις σχέσεις της Τουρκίας με την Αίγυπτο

    Η Cumhuriyet (14.09.21, DailySabah) γράφει ο εκπρόσωπος Τύπου του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), Ομέρ Τσελίκ σε δηλώσεις του μετά την συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, αναφέρθηκε και στις σχέσεις Αιγύπτου-Τουρκίας, λέγοντας πως η Αίγυπτος είναι ένας από τους σημαντικούς εταίρους της Τουρκίας και ο όγκος των συναλλαγών ανάμεσα στις δύο χώρες το 2020 ανήλθε στα 4,85 δισεκατομμύρια δολάρια.

    «Τα θέματα της Λιβύης, της Συρίας, του Ιράκ είναι θέματα που πρέπει να συζητήσουμε με την Αίγυπτο. Στέλνουμε τους χαιρετισμούς, την αγάπη και το σεβασμό μας στον αδελφό λαό της Αιγύπτου», είπε.

    Πρόσθεσε πως παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν και ότι παρακολουθούν επίσης στενά τις εξελίξεις για τα δικαιώματα των γυναικών. «Η Τουρκία δεν έκλεισε την πρεσβεία της στο Αφγανιστάν και αυτό είναι επιθυμία όλων. [?] Ακολουθούμε τη διεθνή πολιτική στις συζητήσεις μας για τη διοίκηση στο Αφγανιστάν», είπε και πρόσθεσε πως η Τουρκία χαράζει πολιτική με στόχο την προστασία των συμφερόντων της.

    Ανέφερε επίσης πως ο Τούρκος Πρόεδρος έχει εκδώσει ένα νέο βιβλίο με τίτλο: «Ένας πιο δίκαιος κόσμος είναι δυνατός» το οποίο κυκλοφορεί αυτές τις μέρες και αναφέρεται στην τρομοκρατία, τον αντι-ισλαμισμό και σε πολλά άλλα.

    Έκανε επίσης λόγο για την 100η επέτειο από την μάχη του Σαγγάριου και είπε πως αποτελεί «ένα από τα σημεία καμπής του αγώνα ενάντια στις δυνάμεις που ποθούν την πατρίδα». «Έχει διακηρυχθεί για άλλη μια φορά ότι αυτά τα εδάφη θα είναι για πάντα η πατρίδα μας», είπε.

    Ο Τσελίκ κατέληξε λέγοντας πως συνεχίζουν χωρίς οπισθοχωρήσεις τον αγώνα ενάντια στην τρομοκρατία.

    (ΚΣ)

    [02] Πρέσβης ΕΕ: Δόθηκαν στην Τουρκία περισσότερα από 350 εκατομμύρια ευρώ για πρόσφυγες

    Ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Τουρκία, Πρέσβης Νικολάους Μέγιερ-Λάντρουτ δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δώσει στην Τουρκία περισσότερα από 350 εκατομμύρια ευρώ για την ασφάλεια των συνόρων της, σημειώνοντας ότι η στήριξη και η συνεργασία για το θέμα της άτυπης μετανάστευσης θα συνεχιστεί, γράφει η Cumhuriyet (13.09.21, DailySabah).

    Σε δηλώσεις κατά την επίσκεψή του στην περιοχή Βαν, για να επιθεωρήσει τα σύνορα, ο Πρέσβης Λάντρουτ ανέφερε ότι ενημερώθηκε σχετικά με τις δυσκολίες που βιώνουν στην παραμεθόρια αυτή περιοχή, η οποία βρίσκεται στα σύνορα Τουρκίας - Ιράν.

    Σημειώνοντας ότι παρακολουθούν στενά τα γεγονότα στο Αφγανιστάν σχετικά με την μετανάστευση και την ασφάλεια, ειδικά μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, ο Λάντρουτ είπε ότι είναι κοινές αυτές οι προκλήσεις, που αντιμετωπίζουν η Τουρκία, η περιοχή, η Ευρώπη και ο κόσμος.

    Υπενθυμίζοντας ότι η Τουρκία εργάζεται από κοινού μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το θέμα των μεταναστών και την διαχείριση των συνόρων, ο Πρέσβης της ΕΕ δήλωσε ότι ο δεύτερος στόχος τους είναι κοινός με τις τουρκικές αρχές και αφορά την παροχή βοήθειας και στήριξης των γειτονικών χωρών για να παρέχουν προστασία και ασφαλές καταφύγιο στους Αφγανούς πρόσφυγες.

    «Η Τουρκία και η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεργάζονται εδώ και χρόνια για το θέμα των μεταναστών και της διαχείρισης των συνόρων. Ειδικότερα αυτή την περίοδο, παρατηρούμε ότι αυτό το θέμα είναι βαρυσήμαντο στα ανατολικά σύνορα της. Εξάλλου, γι’ αυτό το λόγο επισκέπτομαι αυτή την περιοχή. Εμείς, όπως και η Τουρκία, επιθυμούμε να εμποδιστεί η άτυπη μετανάστευση. Επιπρόσθετα, επιθυμούμε να αυξηθεί και να ενδυναμωθεί η διαχείριση της μετανάστευσης, καθώς και να εμποδιστεί το λαθρεμπόριο όπλων, ναρκωτικών και η εμπορία ανθρώπων», ανέφερε ο Λάντρουτ.

    Εξάλλου, σε δηλώσεις στην Daily Sabah (13.09.21), ο Πρέσβης της ΕΕ Λάντρουτ είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση χαιρετίζει τις προσπάθειες της Τουρκίας για να μείνει ανοιχτό το αεροδρόμιο της Καμπούλ.

    (ΔΨ)

    [03] Τσαβούσογλου: «Η ανθρωπιστική κρίση στο Αφγανιστάν θα επηρεάσει όλο τον πλανήτη»

    Η προτεραιότητα τώρα στο Αφγανιστάν είναι η ανθρωπιστική κατάσταση, είπε Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προειδοποιώντας ότι η ανθρωπιστική κρίση στο Αφγανιστάν και το πρόβλημα ασφαλείας θα επηρεάσει όλο τον πλανήτη, μεταδίδει το τουρκικό κρατικό κανάλι TRTHaber (13.09.21, HDN).

    Σε δηλώσεις του μέσω τηλεδιάσκεψης κατά τη σύνοδο για ανθρωπιστική βοήθεια του ΟΗΕ προς το Αφγανιστάν, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στη Γενεύη, ο Τσαβούσογλου ανέφερε ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθεια για τον αφγανικό λαό, προσθέτοντας τα εξής:

    «Η Τουρκία στηρίζει τις προσπάθειες για ανάπτυξη και σταθερότητα στο Αφγανιστάν, συμπεριλαμβανομένης και της ενδυνάμωσης των γυναικών και της εκπαίδευσης των κοριτσιών από το 1920. Θα συνεχίσουμε και σήμερα την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω της Τουρκικής Ερυθράς Ημισελήνου».

    Σχολιάζοντας την προσωρινή κυβέρνηση των Ταλιμπάν, ο Τσαβούσογλου επισήμανε ότι οι Ταλιμπάν έχουν αναφέρει ότι αυτή η κυβέρνηση είναι προσωρινή και ότι ελπίζουν να σχηματίσουν μια «συνεκτική» [χωρίς αποκλεισμούς] δομή, στην οποία θα εκπροσωπηθούν όλοι οι τομείς.

    (ΔΨ)

    [04] Ο νέος Βρετανός Πρόξενος στην Κωνσταντινούπολη είναι τουρκοκυπριακής καταγωγής

    Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (13.09.21) γράφει ότι ο Δήμαρχος του Μητροπολιτικού Δήμου της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου συναντήθηκε με τον Κενάλ Πολέο, ο οποίος διορίστηκε Γενικός Πρόξενος του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κωνσταντινούπολη, από την 1η Σεπτεμβρίου και ότι οι γονείς του Πολέο είναι Τουρκοκύπριοι.

    Οι δύο άντρες είχαν μια ευχάριστη συνομιλία κυρίως στα τούρκικα, αναφέρει το Τ24. Ο Ιμάμογλου είπε στην συνάντηση πως επιθυμεί οι σχέσεις Κωνσταντινούπολης-Λονδίνου να αναπτυχθούν περισσότερο.

    Από την πλευρά του ο Πολέο είπε πως η Κωνσταντινούπολη είναι η αγαπημένη του πόλη και πως το Λονδίνο και η Κωνσταντινούπολη είναι δύο πόλεις που μπορούν να μάθουν πολλά η μία από την άλλη, να χτίσουν και να αναπτυχθούν μαζί.

    (ΚΣ)

    [05] Επέκρινε το εμπάργκο σε στρατιωτικά ανταλλακτικά από Γερμανία ο Ακάρ

    Ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ επέκρινε τη Γερμανία για επιβολή εμπάργκο όπλων στην Τουρκία σε κάποια στρατιωτικά ανταλλακτικά, επισημαίνοντας ότι αυτή η στάση είναι εξαιτίας εσωτερικής πολιτικής της Γερμανίας, μεταδίδει το τουρκικό κανάλι CNNT?rk (14.09.21).

    Κληθείς να σχολιάσει ερώτηση του αρθρογράφου Σεντάν Εργκίν της H?rriyet (14.09.21) σχετικά με πρόταση, που κατατέθηκε στη γερμανική βουλή για επιβολή εμπάργκο όπλων στην Τουρκία, ο Ακάρ είπε ότι συζήτησε με τη Γερμανίδα Υπουργό Άμυνας Κράμπ-Καρενμπάουερ τα ίδια θέματα όταν συναντήθηκαν τον Ιούνιο κατά την επίσκεψή της στην Τουρκία. «Δυστυχώς, υπάρχει ένα εμπάργκο ‘χωρίς όνομα’ εναντίον της Τουρκίας. Σκεφτόμαστε ότι αυτό ζημιώνει όχι μόνο την Τουρκία αλλά και τη συμμαχία του ΝΑΤΟ σε κάθε ευκαιρία», πρόσθεσε ο Ακάρ.

    «Ένα ενδιαφέρον σημείο είναι ότι η γερμανική κυβέρνηση έκανε διαχωρισμό ανάμεσα στις δυνάμεις ξηράς και τις ναυτικές δυνάμεις στο εμπάργκο εναντίον της Τουρκίας. Ενώ οι άδειες εξαγωγής δεν εκδίδονται για τα συστήματα που θα χρησιμοποιήσουν οι δυνάμεις ξηράς, εξαιρείται η συμπαραγωγή νέου τύπου υποβρυχίων, που είχε ξεκινήσει με συνεργασία νωρίτερα με την Τουρκία», γράφει ο αρθρογράφος.

    Υπογραμμίζοντας ότι έχουν ενοχληθεί από τη στάση της Γερμανίας στην πώληση στρατιωτικών υλικών, ανταλλακτικών και εξοπλισμού προς την Τουρκία, ο Ακάρ είπε ότι αυτού του είδους οι συμπεριφορές επιταχύνουν τα βήματά τους στην αμυντική βιομηχανία, προσθέτοντας ότι με την στήριξη και υπό την ηγεσία του Προέδρου τους έχουν αυξήσει το εγχώριο και εθνικό ποσοστό της αμυντικής τους βιομηχανίας στο 80%. «Έχουμε δρόμο ακόμη να διανύσουμε. Σε απάντηση της στάσης τους, έχουμε αναπτύξει τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (?HA) και τα μη επανδρωμένα οπλισμένα αεροσκάφη (S?HA) μας, καθώς και το εθνικό μαχητικό μας αεροσκάφος», σημείωσε ο Ακάρ.

    Υπενθυμίζοντας ότι τέσσερα από τα μαχητικά τους F-16 συμβάλλουν στην εναέρια άμυνα της Πολωνίας στο πλαίσιο της εναέριας αστυνόμευσης του ΝΑΤΟ, ο Ακάρ υποστήριξε ότι στο μέλλον, εντός του πλαισίου της νατοϊκής αποστολής, τα εθνικά μαχητικά τους θα πετούν στον εναέριο χώρο της Πολωνίας.

    «Αυτού του είδους οι αποθαρρυντικές στάσεις, που αντιμετωπίζουμε, μας ενθαρρύνουν τελικά να εργαστούμε με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα να καλύψουμε τις δικές μας αμυντικές ανάγκες», ανέφερε ο Ακάρ, σημειώνοντας ότι οι Τούρκοι μηχανικοί έχουν παράγει πρόσφατα μιαν ηλεκτρική μπαταρία για τα τανκ τους, λόγω του ότι η εισαγωγή αυτού του είδους μπαταρίας είναι ανάμεσα στα είδη που η Γερμανία δεν επιτρέπει να εξαχθούν στην Τουρκία.

    Εξάλλου, ο πρόεδρος της αμυντικής βιομηχανίας Ισμαήλ Ντεμίρ, σε δηλώσεις του στο TRT, είπε ότι η λύση του προβλήματος της μηχανής ήταν ζωτικής σημασίας για την υλοποίηση της παραγωγής του εθνικού τους τανκ «Altay». Τελευταίως, υπήρχαν αρκετά δημοσιεύματα ότι ανάμεσα στις επιλογές της Τουρκίας για την παραγωγή μηχανής τανκ είναι η Ουκρανία και η Κορέα.

    Καταληκτικά, ο αρθρογράφος Ενγκίν γράφει ότι το εμπάργκο όπλων θα είναι ένα από τα θέματα της ατζέντας στις σχέσεις Άγκυρας-Βερολίνου με τη σύσταση της νέας κυβέρνησης μετά τις εκλογές στις 26 Σεπτεμβρίου.

    (ΔΨ)

    [06] Τους όρους για συμμετοχή του στις εκλογικές συμμαχίες θέτει το HDP

    Η Milliyet (14.09.21) γράφει ότι η ηγεσία του φιλο-κουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) θα ανακοινώσει στις 27 Σεπτεμβρίου το Έγγραφο Πρόσκλησης για Δημοκρατία που θα περιλαμβάνει τους όρους διαπραγμάτευσης για τα κόμματα που θέλουν να προχωρήσουν σε συμμαχία με το HDP στην εκλογική διαδικασία.

    Σύμφωνα με τις πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα, το έγγραφο, που θα ανακοινωθεί στην Άγκυρα στις 27 Σεπτεμβρίου, θα τονίσει ιδιαίτερα την επιθυμία των ψηφοφόρων του Κόμματος για «μια τρίτη οδική γραμμή εκτός από τη Συμμαχία της Δημοκρατίας και την Συμμαχία του Έθνους». Στο έγγραφο θα σημειωθεί ότι το HDP δεν είναι υποχρεωμένο να συμμετάσχει σε κάποια από τις δύο συμμαχίες και μπορεί να σχηματίσει τη δική του συμμαχία με βάση τη δημοκρατία και θα υπάρχουν οι όροι των διαπραγματεύσεων που θα παρουσιαστούν σε κόμματα και συμμαχίες που θέλουν να προχωρήσουν με το HDP.

    Η Συμμαχία της Δημοκρατίας (Cumhur ?ttifak?) απαρτίζεται από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) και η «Συμμαχία του Έθνους» (Millet ?ttifak?) απαρτίζεται από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) και το Καλό Κόμμα (Iyi Ρarti).

    Η εγκατάλειψη του Προεδρικού Κυβερνητικού Συστήματος αμέσως μετά τις εκλογές και η οικοδόμηση των θεσμών στη διαδικασία μετάβασης ενεργώντας από κοινού από όλα τα τμήματα της χώρας θα είναι μεταξύ των κριτηρίων διαπραγμάτευσης του κόμματος.

    (ΚΣ)

    [07] CHP: Θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματα του Ντεμιρτάς μέχρι το τέλος

    Εξάλλου, η Yeni ?afak (14.09.21) γράφει ότι ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Φαϊκ Οζτράκ δήλωσε ότι θα υπερασπιστούν μέχρι το τέλος τα δικαιώματα του πρώην συν-προέδρου του φιλο-κουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), Σαλαχαττίν Ντεμιρτάς.

    Η δήλωση του Οζτράκ έγινε μετά από δηλώσεις που έκανε ο Ντεμιρτάς σε ραδιοσταθμό, όπου καλούσε την «Συμμαχία του Έθνους» (Millet ?ttifak?) να μην θυμάται το HDP μόνο σε περιόδους εκλογών. «Δεν χρειάζεται να περιμένουμε την ημέρα των εκλογών. Ας πούμε εκ των προτέρων, όσοι δεν πάρουν στα σοβαρά το HDP θα χάσουν », είπε ο Ντεμιρτάς.

    (ΚΣ)

    [08] Στις 24,613 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες

    Σύμφωνα με τη ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (14.09.21), το Υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 24,613 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην χώρα από σύνολο 319,110 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 231 άτομα και αποθεραπεύτηκαν 26,052.

    Σημειώνεται ότι το 83,42 % του πληθυσμού άνω των 18 ετών έχει εμβολιασθεί με την πρώτη δόση και το 65,47% με τη δεύτερη δόση.

    Μέχρι σήμερα στην Τουρκία έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση 51,780,811 άτομα, με τη δεύτερη δόση 40,635,924 άτομα και με την τρίτη δόση 9.496,164.

    (KΣ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Tuesday, 14 September 2021 - 13:49:59 UTC