Browse through our Collection of Directories for Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 21-09-17

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 181/2021 17.09.2021

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Επικρίσεις «προεδρίας» για εξαγγελία τριμερούς από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη
  • [02] Μεροληπτική η δήλωση του Βρετανού Ύπατου Αρμοστή, υποστηρίζει η «προεδρία»
  • [03] Με Έρογλου συναντήθηκε ο Τατάρ πριν αναχωρήσει για την Νέα Υόρκη
  • [04] Τατάρ: Θα αξιολογηθούν οι προτάσεις για διευκόλυνση της ζωής των Μαρωνιτών
  • [05] Ο Ερτουγρούλογλου αναμένει ο ΓΓ του ΟΗΕ να καταθέσει την εντολή του στο Κυπριακό
  • [06] Το Βαρώσι ανήκει στο ΕΒΚΑΦ, επιμένει ο Μπεντέρ και ζητά ενοίκιο
  • [07] Ακόμα 97 νέα περιστατικά Covid-19 χθες στα κατεχόμενα
  • [08] Επιστρέφονται 50 χιλιάδες εμβόλια AstraZeneca
  • [09] «Η ίδρυση υπουργείου δικαιοσύνης θα πλήξει την ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος», αναφέρει η «πρόεδρος του ανώτατου δικαστηρίου
  • [10] Με τους Τούρκους Υπουργούς Εσωτερικών και δικαιοσύνης συναντήθηκε ο Εβρέν
  • [11] Έτος παραγωγής και εξαγωγών κήρυξαν το 2022 ? Αναφορά στο χαλλούμι
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Υποχρεωτικά μαθήματα κορανίου σε μαθητές στην Τουρκία
  • [02] Διορίστηκε ξανά στην θέση του Διευθυντή Θρησκευτικών Υποθέσεων ο Αλί Ερμπάς
  • [03] Η Τουρκία ανησυχεί ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα μπλοκάρει τις διαδικασίες εισόδου της στο CERN
  • [04] Στις 28,224 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Επικρίσεις «προεδρίας» για εξαγγελία τριμερούς από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη

    Η K?br?s (17.09.21) γράφει ότι η λεγόμενη προεδρία επέκρινε το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μίλησε στον Τύπο για την διεξαγωγή τριμερούς συνάντησης στην Νέα Υόρκη προτού υπάρξει επίσημη πρόσκληση εκ μέρους του ΓΓ του ΟΗΕ.

    «Παράλληλα με την παραβίαση της διπλωματικής ηθικής, η ελληνοκυπριακή ηγεσία έδειξε ακόμα μια φορά ότι η πραγματική πρόθεσή της είναι οι πολιτικοί ελιγμοί και η δημιουργία εντυπώσεων», ισχυρίζεται σε χθεσινή γραπτή δήλωση η «προεδρία», προσθέτοντας ότι χθες τηλεφώνησε στον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ η Ειδική Εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, η οποία του ανέφερε ότι ο Αντόνιο Γκουτέρρες σκέφτεται να απευθύνει πρόσκληση για πιθανή τριμερή συνάντηση στη Νέα Υόρκη στις 27 Σεπτεμβρίου και ζήτησε την άποψη του Τατάρ για μιαν τέτοια συνάντηση.

    Σύμφωνα με την δήλωση, ο Τατάρ ανέφερε στην Σπέχαρ ότι θα μπορούσε να συμμετάσχει σε μιαν άτυπη τριμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη σε περίπτωση που λάβει επίσημη πρόσκληση από τον ΓΓ του ΟΗΕ.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Μεροληπτική η δήλωση του Βρετανού Ύπατου Αρμοστή, υποστηρίζει η «προεδρία»

    Οι δηλώσεις του Βρετανού Ύπατου Αρμοστή Στίβεν Λίλλι δίδουν κάλυψη στην πολιτική του Ελληνοκύπριου ηγέτη Νίκου Αναστασιάδη και έρχονται σε αντίθεση με την αρχή της αμεροληψίας, υποστηρίζει η λεγόμενη προεδρία, γράφει η Yeni Bak?? (17.09.21).

    Σε γραπτή της ανακοίνωση σχετικά με τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής κ. Λίλλι στην εφημερίδα «Η Καθημερινή», η «προεδρία» υποστηρίζει ότι με αυτές τις δηλώσεις γίνεται αντιληπτό ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν επιδιώκει μια βιώσιμη λύση στηριγμένη στις πραγματικότητες στην Κύπρο, αλλά μόνο να διαφυλάξει τα συμφέροντά του σε σχέση με τις βρετανικές κυρίαρχες βάσεις. Σημείωσε και τα εξής:

    «Από ένα διπλωμάτη μιας χώρας, με ιστορικούς, νομικούς και ενεργούς δεσμούς με την Κύπρο, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, αναμέναμε πιο ευαίσθητες, ρεαλιστικές και αμερόληπτες προσεγγίσεις. Με αυτή τη δήλωση, ο Ύπατος Αρμοστής Λίλλι αγνοεί εντελώς τις εν λόγω αρχές και αναγκαιότητες.

    Το Ηνωμένο Βασίλειο γνωρίζει πολύ καλά πως όλες οι πιθανότητες επίτευξης λύσης στις συνομιλίες από το 1968 και εντεύθεν έχουν εξαντληθεί εξαιτίας της αδιαλλαξίας της ελληνοκυπριακής πλευράς. Είναι ξεκάθαρο ότι στο παρόν στάδιο το Κυπριακό πρόβλημα θα μπορούσε να ξεπεραστεί με νέες και δημιουργικές μεθόδους, εκτός των καθιερωμένων καλουπιών του στάτους κβο.

    Σε αυτό το πλαίσιο, η τουρκοκυπριακή πλευρά έθεσε ανοικτά στην άτυπη συνάντηση 5+1 στη Γενεύη τον Απρίλιο ένα όραμα συνεργασίας, που στηρίζεται σε πραγματικά και κατοχυρωμένα δικαιώματα, στη βάση της κυριαρχικής ισότητας και της ίσης διεθνούς θέσης. Είναι ξεκάθαρο ότι μια βιώσιμη λύση θα μπορούσε να επιτευχθεί μόνο με προσέγγιση ανοιχτού μυαλού και όχι με προκαταλήψεις του παρελθόντος.

    Το κυπριακό πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί με συνταγές, που γράφονται από τους έξω και είναι μια αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα ότι όλα τα άτομα ή κύκλοι που επιθυμούν να βοηθήσουν σε αυτό το θέμα πρέπει να κρατούν ίσες αποστάσεις μεταξύ των πλευρών. Αλλιώς, η συμπεριφορά τους μειώνει την ικανότητά τους να έχουν λόγο και να είναι αποτελεσματικοί».

    «Η πρωθυπουργία μας και το υπουργείο μας εξωτερικών έχουν ήδη προβεί στις απαραίτητες ανακοινώσεις», αναφέρει καταληκτικά η ανακοίνωση της λεγόμενης προεδρίας.

    (ΔΨ)

    [03] Με Έρογλου συναντήθηκε ο Τατάρ πριν αναχωρήσει για την Νέα Υόρκη

    Η G?ne? (17.09.21) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ επισκέφτηκε χθες τον πρώην Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου στην οικεία του.

    Σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Τατάρ εξέφρασε ικανοποίηση για την ανάρρωση του Έρογλου και πρόσθεσε ότι προέβησαν σε αξιολόγηση για το Κυπριακό προτού ο ίδιος αναχωρήσει για την Νέα Υόρκη μέσα στο σαββατοκύριακο.

    «Και οι δύο έχουμε την άποψη ότι ήρθε η ώρα να γίνει αποδεχτή η κυριαρχική ισότητα του τουρκοκυπριακού λαού και ότι αν θα υπάρξει λύση, αυτή θα μπορούσε να είναι στη βάση των δύο κρατών», κατέληξε.

    (Ι/Τσ.)

    [04] Τατάρ: Θα αξιολογηθούν οι προτάσεις για διευκόλυνση της ζωής των Μαρωνιτών

    Η Vatan (17.09.21) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ συναντήθηκε χθες στο γραφείο του με τον με τον εκπρόσωπο των Μαρωνιτών στην Βουλή των Αντιπροσώπων, Γιαννάκη Μούσα.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της λεγόμενης προεδρίας, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Τατάρ εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι ζουν ειρηνικά στην περιοχή Κορμακίτη με τους Μαρωνίτες, με τους οποίους έχουν κοινό παρελθόν, όπως είπε. Σημείωσε ότι θα χαρεί να αξιολογήσει τις προτάσεις που του υποβλήθηκαν για διευκόλυνση της ζωής των Μαρωνιτών στην περιοχή.

    Στις δικές του δηλώσεις, ο εκπρόσωπος των Μαρωνιτών ανέφερε ότι οι Μαρωνίτες ζουν στο νησί εδώ και πολλά χρόνια και πέρασαν πάρα πολλές δυσκολίες. Σημειώνοντας ότι τώρα ζουν στα χωριά Κορμακίτης και Καρπάσια, ο Γιαννάκης Μούσας προσκάλεσε τον Τατάρ στα εγκαίνια της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου που ολοκληρώθηκε η αναστήλωση της.

    (Ι/Τσ.)

    [05] Ο Ερτουγρούλογλου αναμένει ο ΓΓ του ΟΗΕ να καταθέσει την εντολή του στο Κυπριακό

    Ο παράνομος Bayrak (17.09.21, brtk.net) μεταδίδει ότι ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών του κατοχικού καθεστώτος, Ταχσίν Ερτουγρούλογλου δήλωσε ότι κατά τις επαφές που θα αρχίσουν στις 18 Σεπτεμβρίου στην Νέα Υόρκη, δεν πρόκειται να υποχωρήσουν από την θέση που έθεσαν επί τάπητος στην Γενεύη και επανέλαβε ότι «η ίση κυριαρχία και το ισότιμο διεθνές καθεστώς είναι εκ των ουκ άνευ για την πολιτική μας».

    Μιλώντας στο κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή (ΑΑ) ενόψει της αναχώρησής του για την Νέα Υόρκη το Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου, ο Ερτουγρούλογλου είπε ότι στην άτυπη διάσκεψη στην Γενεύη η τουρκική πλευρά έθεσε ξεκάθαρα την θέση της και υπενθύμισε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ δήλωσε ότι θα προέβαινε σε έκκληση για μιαν νέα άτυπη συνάντηση εντός 2-3 μηνών μετά την διάσκεψη της Γενεύης για να διαπιστώσει κατά πόσον έχει εξευρεθεί κοινό έδαφος.

    Είπε ότι στην Νέα Υόρκη η αντιπροσωπεία της «ΤΔΒΚ» θα συναντηθεί με τον ΓΓ του ΟΗΕ, ο οποίος θα συναντηθεί και με την ελληνοκυπριακή πλευρά, και πρόσθεσε ότι επί του παρόντος δεν είναι γνωστό το κατά πόσο θα πραγματοποιηθεί ξανά μια άτυπη διάσκεψη με την μορφή 5+1, κάτι το οποίο ο ίδιος δεν θεωρεί και πολύ πιθανό, όπως ανέφερε.

    Ο Ερτουγρούλογλου ανέφερε επίσης ότι μετά την Γενεύη δεν υπήρξε οποιαδήποτε εξέλιξη που θα δημιουργούσε κοινό έδαφος ανάμεσα στις πλευρές και επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσουν από την θέση που έθεσαν στο τραπέζι στην Γενεύη και ότι η ίση κυριαρχία τους και το ισότιμο διεθνές καθεστώς τους αποτελούν εκ των ων ουκ άνευ γι’ αυτούς.

    Υποστηρίζοντας ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν το «ψέμα» κατά την έκφρασή του, ότι είναι η Κυπριακή Δημοκρατία ενόσω ο κόσμος τους αποδέχεται ως την Κυπριακή Δημοκρατία, ο Ερτουγρούλογλου χαρακτήρισε το Κυπριακό ως «αναγνώριση των Ελληνοκυπρίων μόνων τους ως η Κυπριακή Δημοκρατία» και ισχυρίστηκε ότι αποτελεί εμπόδιο για την λύση η προσέγγιση που λέει «ας το αφήσουμε στην άκρη αυτό και ελάτε να λύσουμε το Κυπριακό». Επανέλαβε και τους εξής ισχυρισμούς ο Ερτουγρούλογλου:

    «Πρέπει να αποδεχτούμε ότι στο νησί υπάρχουν δύο χωριστοί λαοί, δύο χωριστές δημοκρατίες, κράτη και κυριαρχίες. Ενόσω δεν έρχονται στην πραγματικότητα του ενός νησιού και δύο κρατών, δεν υπάρχει απολύτως κανένα νόημα επιδίωξης φόρμουλων συμφωνίας στο κυπριακό θέμα, δεν θα πραγματοποιηθεί. Προσωπική μου προσδοκία είναι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ να καταθέσει την εντολή του συμπεριφερόμενος ρεαλιστικά και λέγοντας ‘δεν υπάρχει κοινό έδαφος (στην Κύπρο), δεν υπάρχει δυνατότητα να συνεχίσω επιτυχώς την Αποστολή Καλής Θέλησής μου’. Τα Ηνωμένα Έθνη πρέπει να απαλλαχτούν από το να είναι εμπλεκόμενο μέρος εναντίον της τουρκοκυπριακής πλευράς στο κυπριακό θέμα».

    Υποστηρίζοντας ότι κανείς δεν πρέπει να αναμένει κάποια εξέλιξη στο Κυπριακό ενόσω τα Ηνωμένα Έθνη συνεχίζουν την πολιτική ότι στην Κύπρο υπάρχει μόνο ένα νόμιμο κράτος και ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι μια κοινότητα αυτού του κράτους, ο Ερτουγρούλογλου ισχυρίστηκε:

    «Αυτό που πρέπει να κάνουν τα ΗΕ είναι να φέρουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας σε μορφή εναρμονισμένη με τις πραγματικότητες επί του εδάφους. Το ΣΑ του ΟΗΕ έχει μιαν αλυσίδα ψηφισμάτων που αντίκεινται στις πραγματικότητες στο κυπριακό θέμα. Αυτό πρέπει να είναι ακριβώς το αντίθετο. Πρέπει να ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ να εναρμονιστούν με τις πραγματικότητες του νησιού».

    Υποστηρίζοντας ότι αυτή την στιγμή υπάρχουν δύο χωριστά και γειτονικά κράτη στη νησί, ο Ερτουγρούλογλου ισχυρίστηκε ότι επιθυμούν να συνεχίσουν με σχέσεις καλής γειτονίας, ότι αυτό εξαρτάται από τις πολιτικές της ελληνοκυπριακής πλευράς και ότι δεν είναι εχθροί κανενός.

    Αναφερόμενος στην πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη για επιστροφή στο Σύνταγμα του 1960, ο Ερτουγρούλογλου την χαρακτήρισε απόδειξη του γεγονότος ότι οι Ελληνοκύπριοι βλέπουν την Κύπρο ως ελληνικό νησί και δεν βλέπουν τους Τουρκοκύπριους ως ίσους με τους ίδιους.

    Υποστηρίζοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν αντιτίθενται στις διαπραγματεύσεις, ανέφερε:

    «Οι επίσημες διαπραγματεύσεις θα αρχίσουν μόνο αν θα διαπραγματευτούμε ως δύο χωριστά κράτη. Θέλω να αναφέρω ότι δεν εγκρίνουμε και την προσέγγιση του να αφεθούμε στο κενό καθυστερώντας μιαν δεύτερη συνάντηση 5+ΗΕ για να μην προβεί ο ΓΓ του ΟΗΕ στην δήλωση ότι ‘δεν υπάρχει κοινό έδαφος’. Δεν πρόκειται να καθίσουμε να περιμένουμε λέγοντας ‘ποια χρονιά άραγε θα απευθύνει έκκληση για δεύτερη συνάντηση 5+ΗΕ ο Γενικός Γραμματέας’. Ο Γενικός Γραμματέας δεν έχει δικαίωμα να μας αφήσει σε αυτό το κενό. Ξέρει και αυτός πολύ καλά ότι δεν υπάρχει κοινό έδαφος στο κυπριακό θέμα. Πρέπει να ανακοινωθεί αυτή η πραγματικότητα. Πρέπει να αποφασιστεί τι είδους νέα διαδικασία θα προκύψει στο Κυπριακό ως αποτέλεσμα αυτού».

    Αναφερόμενος στα αποτελέσματα δημοσκόπησης που ανακοίνωσε πρόσφατα η λεγόμενη προεδρία, ο Ερτουγρούλογλου υπενθύμισε ότι το 49,2% των συμμετεχόντων υποστήριξαν την λύση δύο κρατών και το 33,1% την ομοσπονδία. Είπε ότι η συντριπτική πλειοψηφία εκείνων που υποστήριξαν την ομοσπονδία νομίζουν ότι θα συνεχίσει η «ΤΔΒΚ» σε περίπτωση ομοσπονδιακής λύσης.

    Αναφερόμενος στην συνέντευξη του Ύπατου Αρμοστή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Λευκωσία, Stephen Lillie στην εφημερίδα «Η Καθημερινή» και την στήριξη στη θέση του Προέδρου Αναστασιάδη για αποκεντρωμένη ομοσπονδία, ο Ερτουγρούλογλου είπε:

    «Δεν είναι στην ημερήσια διάταξη ένα τέτοιο σχέδιο. Δεν έχουμε ενώπιον μας κάποιο βρετανικό σχέδιο. Αυτές είναι μόνο οι σκέψεις των βρετανικών αρχών. Είναι ξεχωριστό θέμα συζήτησης από ποιον λήφθηκε η εξουσιοδότηση να τεθούν επί τάπητος. Μίλησε με ένα ύφος σαν να βλέπουν τους εαυτούς τους ως ιδιοκτήτες του νησιού και εμάς δούλους τους. Είναι χρήσιμο να αντιδράσουμε σε αυτό και να τους υπενθυμίσουμε ότι η Βρετανία είναι αυτή που δεν εκπλήρωσε τα καθήκοντα και τις ευθύνες που της επιφόρτισε η ιδιότητα της εγγυήτριας δύναμης. Ούτε η κυριαρχία μας, ούτε το κρατικό καθεστώς μας υπόκειται στο παιχνίδι των Άγγλων».

    Αναφερόμενος στις σχέσεις τους με την Τουρκία, ο Ερτουγρούλογλου είπε ότι δεν έχουν καμία απολύτως διαφορά στις απόψεις, στις προσεγγίσεις και στους στόχους τους στο Κυπριακό και είναι εξαιρετικά χαρούμενοι γι’ αυτό. Επανέλαβε την θέση ότι το Κυπριακό είναι εθνική υπόθεση για ολόκληρο το τουρκικό έθνος, ότι η «ΤΔΒΚ είναι ένα με τη μητέρα πατρίδα» και ότι η δύναμή τους είναι τόση όση και εκείνη της Τουρκίας.

    (Ι/Τσ.)

    [06] Το Βαρώσι ανήκει στο ΕΒΚΑΦ, επιμένει ο Μπεντέρ και ζητά ενοίκιο

    Η K?br?s Postas? (17.09.21, kibrispostasi.com) γράφει ότι ο γενικός διευθυντής της Διεύθυνσης Βακουφιών Κύπρου (ΕΒΚΑΦ), Ισμαϊλ Μπεντέρ επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι η περίκλειστη πόλη του Βαρωσιού είναι περιουσία του ΕΒΚΑΦ και υποστήριξε ότι ενόσω τα πρόσωπα πληρώνουν ενοίκιο δικαιούνται να χρησιμοποιούν περιουσία του ΕΒΚΑΦ, όμως όταν σταματήσει η πληρωμή ενοικίου, η περιουσία πρέπει να επιστρέφεται στο ΕΒΚΑΦ.

    Μιλώντας σε εκπομπή του διαδικτυακού καναλιού της εφημερίδας, ο Μπεντέρ είπε ότι η εν λόγω κατάσταση υπάρχει στον νόμο του 1944 και υποστήριξε ότι προκύπτουν σοβαρά ποσά σε περίπτωση που υπολογιστούν και τα απλήρωτα ενοίκια κατά την περίοδο μετά το 1974.

    Σημειώνοντας ότι η «ελληνοκυπριακή διοίκηση», κατά την έκφρασή του, δεν επιθυμεί να δώσει δικαιώματα στην Διοίκηση Βακουφιών, είπε ότι παρόμοιες διαπραγματεύσεις έγιναν και στο παρελθόν και η ελληνοκυπριακή πλευρά τους αναφέρει πάντα ότι «είναι κατεχόμενη περιοχή, δεν δεχόμαστε».

    Ισχυριζόμενος ότι υπάρχουν απλήρωτα ενοίκια και ότι ανέλαβαν πρωτοβουλία για το θέμα, ο Μπεντέρ ανέφερε: «Υπάρχουν απλήρωτα ενοίκια τόσων χρόνων, καταχωρήσαμε αγωγή για το θέμα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ). Πηγαίνει στο ΕΔΑΔ το θέμα επειδή εξαντλήθηκαν τα εσωτερικά ένδικα μέσα στην ελληνοκυπριακή πλευρά».

    Φέρνοντας ένα παράδειγμα από το 1955 σε σχέση με την λειτουργία του ΕΒΚΑΦ, ο Μπεντέρ είπε ότι το 1955-56, μόλις οι Βρετανοί άρχισαν να επιστρέφουν στο ΕΒΚΑΦ τις περιουσίες του, Ελληνοκύπριοι προσέφυγαν σε βρετανικό δικαστήριο για ένα τσιφλίκι στην Λάρνακα και ζήτησαν να τους μεταβιβαστεί το μέρος λόγω παρέλευσης του χρόνου λέγοντας ότι το χρησιμοποιούσαν για 50 χρόνια. Πρόσθεσε το εξής:

    «Οι Ελληνοκύπριοι δικαστές στο βρετανικό δικαστήριο είπαν ‘δεν υπάρχει παρέλευση χρόνου για περιουσία των βακουφιών, δεν μπορούμε να σας δώσουμε τίτλο ιδιοκτησίας’. Οι Ελληνοκύπριοι πήγαν σε ανώτατο δικαστήριο. Και εκεί υπήρχε ένας Ελληνοκύπριος δικαστής και ένας Τούρκος. Και εκείνοι επανέλαβαν την ίδια απάντηση. Παρά την δικαστική απόφαση, το ΕΒΚΑΦ δεν μπορεί να πάρει ενοίκια από εκείνη την ημέρα».

    (Ι/Τσ.)

    [07] Ακόμα 97 νέα περιστατικά Covid-19 χθες στα κατεχόμενα

    Η Vatan (17.09.21) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 13,193 εργαστηριακές εξετάσεις και εντοπίστηκαν 97 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της Covid-19, από τα οποία τα 74 είναι εγχώριες μολύνσεις, τα 4 είναι άτομα που έφθασαν στα κατεχόμενα από το εξωτερικό και τα 19 προέρχονται από επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που βρίσκονταν σε καραντίνα.

    Τα εγχώρια κρούσματα εντοπίστηκαν στις εξής περιοχές: Λευκωσία 20, Κερύνεια 29, Αμμόχωστος 16, Τρίκωμο 5 και Μόρφου 4.

    Χθες αποθεραπεύτηκαν και πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο 85 άτομα.

    Μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου 2021 διενεργήθηκαν συνολικά 2,658,594 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν συνολικά 18,481 κρούσματα Covid-19, ενώ 16,740 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο. Εξάλλου, συνεχίζεται η θεραπεία 1,668 ασθενών, 66 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 1,593 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και 9 άτομα βρίσκονται στη μονάδα εντατικής φροντίδας.

    Χθες δεν σημειώθηκαν θάνατοι στα κατεχόμενα εξαιτίας του Covid-19, με αποτέλεσμα ο αριθμός των ατόμων που έχασαν την ζωή τους από την πανδημία να παραμείνει στους 73.

    Στις 16 Σεπτεμβρίου διενεργήθηκαν 3,529 εμβολιασμοί στα κατεχόμενα.

    (Ι/Τσ.)

    [08] Επιστρέφονται 50 χιλιάδες εμβόλια AstraZeneca

    Υπό τον τίτλο «50 χιλιάδες εμβόλια AstraZeneca επιστρέφονται», η Yeni D?zen (17.09.21) γράφει ότι δεν έχουν χρησιμοποιηθεί 50 χιλιάδες εμβόλια AstraZeneca από τις 80 χιλιάδες που παραχωρήθηκαν στους Τουρκοκύπριους από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές του λεγόμενου υπουργείου υγείας, δεν υπήρχε ζήτηση για τα εν λόγω εμβόλια, σημειώνει η εφημερίδα, προσθέτοντας ότι οι «αρχές» έχουν ξεκινήσει μια διαδικασία για επιστροφή των εμβολίων, λόγω του ότι τον Οκτώβριο λήγουν.

    Στη συνέχεια, η εφημερίδα γράφει ότι «αρμόδιοι του υπουργείου υγείας προώθησαν αίτημα για επιστροφή των 50 χιλιάδων εμβολίων μέσω της δικοινοτικής τεχνικής επιτροπής για θέματα υγείας πριν δύο εβδομάδες», επισημαίνοντας ότι από τις 80 χιλιάδες εμβόλια AstraZeneca, που παραλήφθηκαν τον Αύγουστο, χρησιμοποιήθηκαν μόνο οι 30 χιλιάδες.

    Εξάλλου, το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό κόμμα (CTP), σε γραπτή του ανακοίνωση, επικρίνει την απόφαση του λεγόμενου υπουργείου υγείας για επιστροφή των εν λόγω εμβολίων στις Κυπριακές Αρχές με την αιτιολογία ότι «πλησιάζει η ημερομηνία λήξης τους», την στιγμή που ο συνολικός αριθμός επιβεβαιωμένων περιστατικών της νόσου Covid-19 πλησιάζει τις 20 χιλιάδες.

    Στη συνέχεια, το CTP κατηγορεί την «κυβέρνηση συνασπισμού» ότι με τους λανθασμένους χειρισμούς της δεν έχουν χρησιμοποιηθεί αυτά τα εμβόλια.

    Στο μεταξύ, η Halk?n Sesi (17.09.21) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός παιδείας και πολιτισμού Ολγκούν Αμτζάογλου δήλωσε ότι έχουν παραληφθεί 15 χιλιάδες εμβόλια Biontech/Pfizer και ότι θα συνεχίσει αδιάκοπα ο εμβολιασμός των μαθητών.

    (ΔΨ)

    [09] «Η ίδρυση υπουργείου δικαιοσύνης θα πλήξει την ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος», αναφέρει η «πρόεδρος του ανώτατου δικαστηρίου

    Υπό τον τίτλο «Η πρόεδρος του ανώτατου δικαστηρίου είναι εναντίον της ίδρυσης υπουργείου δικαιοσύνης», Halk?n Sesi (17.09.21), στο πρωτοσέλιδό της, γράφει ότι η λεγόμενη πρόεδρος του «ανώτατου δικαστηρίου» Ναρίν Φερντί Σιεφίκ δήλωσε ότι είναι εναντίον της ίδρυσης «υπουργείου δικαιοσύνης», επισημαίνοντας ότι σε περίπτωση ίδρυσής του το «δικαστικό σώμα» θα πολιτικοποιηθεί και η ανεξαρτησία του θα τεθεί σε κίνδυνο.

    Σε συνέντευξη Τύπου επί της ευκαιρίας της έναρξης του νέου δικαστικού έτους, η Σιεφίκ υπογράμμισε τη σημασία της ανεξαρτησίας του δικαστικού σώματος και ότι είναι χρέος και καθήκον τους η προστασία αυτής της αρχής.

    Στη συνέχεια, η Σιεφίκ είπε ότι υπάρχουν 10,743 ποινικές, 13,651 πειθαρχικές και 664 οικογενειακές υποθέσεις.

    (ΔΨ)

    [10] Με τους Τούρκους Υπουργούς Εσωτερικών και δικαιοσύνης συναντήθηκε ο Εβρέν

    Η G?ne? (17.09.21) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός εσωτερικών, Κουτλού Εβρέν συναντήθηκε χθες στην Άγκυρα με τους Τούρκους Υπουργούς Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, Σουλεϊμάν Σοϊλού και Αμπντουχαμίτ Γκιουλ αντίστοιχα.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του λεγόμενου υπουργείου εσωτερικών, κατά την διάρκεια της συνάντησης ανάμεσα στα «δύο υπουργεία εσωτερικών», ο Σοϊλού ενημέρωσε τον Εβρέν για τις εργασίες που διεξάγονται στο Κέντρο Ασφάλειας και Συντονισμού Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης (GAMER) και σε ολόκληρη την Τουρκία.

    Κατά την συνάντηση έγιναν αξιολογήσεις και για την παρούσα κατάσταση των έργων που διεξάγονται, τα βήματα για ανάπτυξη της συνεργασίας τους και τις εργασίες που γίνονται.

    Ο Εβρέν ευχαρίστησε τον Σοϊλού για την συνάντηση και εξέφρασε μεγάλη ικανοποίηση για το ενδιαφέρον που επιδεικνύει και την στήριξή του προς την «ΤΔΒΚ». «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι για το γεγονός ότι βρήκαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε το στάδιο που βρισκόμαστε στο Σχέδιο Διαχείρισης Ασφάλειας Πόλεως, το οποίο είχαμε συζητήσει με τον κ. Υπουργό Σουλεϊμάν Σοϊλού κατά την πρώτη μας θητεία πριν πέντε χρόνια, τα θέματα της δικαστικής αλληλοβοήθειας, της ασφάλειας και της συνεργασίας ανάμεσα στα υπουργεία μας», είπε.

    Σημειώνοντας ότι στα κατεχόμενα ζουν άνθρωποι προερχόμενοι από πέραν των 130 χωρών και ότι διεξάγουν διαδικασίες σε σχέση με τους αλλοδαπούς, ο Εβρέν είπε ότι πάντα επωφελούνται από την πείρα της Τουρκίας.

    Εξάλλου, κατά την συνάντηση με τον Γκιουλ αξιολογήθηκε το πώς θα διαμορφωθεί η διαδικασία σε σχέση με την ανέγερση νέων φυλακών που είχε αρχίσει με την υπογραφή σχετικού «πρωτοκόλλου» με την Τουρκία στις 20 Οκτωβρίου 2016 και τα στάδια που θα ακολουθήσουν.

    (Ι/Τσ.)

    [11] Έτος παραγωγής και εξαγωγών κήρυξαν το 2022 ? Αναφορά στο χαλλούμι

    Η K?br?s (17.09.21) γράφει ότι ο πρόεδρος του τουρκοκυπριακού «βιομηχανικού επιμελητηρίου», Αλί Καματζίογλου δήλωσε ότι κήρυξαν το 2022 ως έτος παραγωγής και εξαγωγών.

    Μιλώντας χθες σε δημοσιογραφική διάσκεψη με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των πρώτων 100 ημερών από την ανάληψη της διοίκησης του «επιμελητηρίου» από τον ίδιο, ο Καματζίογλου είπε ότι ένα από τα πιο κομβικά σημεία για την ύπαρξη της οικονομίας της «ΤΔΒΚ» είναι η παραγωγή και οι εξαγωγές. «Με αυτή την ευκαιρία κηρύσσουμε το 2022 ως έτος παραγωγής και εξαγωγών», ανάφερε.

    Σε παρουσίαση που έκανε εξήγησε τις δράσεις και τις συναντήσεις που πραγματοποιεί το «επιμελητήριο» για αύξηση των εξαγωγών και πρόσθεσε ότι εντείνονται οι προσπάθειες για αύξηση της παραγωγής χαλλουμιού και ανόδου των προτύπων παραγωγής σε επίπεδα Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Σημείωσε ότι σε αυτό το πλαίσιο το «επιμελητήριο» έφερε στην ημερήσια διάταξη την αύξηση της ποσότητας πρόβειου/αιγινού γάλακτος στην παραγωγή χαλλουμιού, άρχισε εργασίες σε συντονισμό με το λεγόμενο υπουργείου γεωργίας και πέτυχε την εκ νέου δραστηριοποίηση του «συμβουλίου ελέγχου χαλλουμιού».

    Είπε ότι ενέκριναν την συμφωνία σε σχέση με παραγωγή χαλλουμιού υπό τον όρο αυτό να παράγεται σύμφωνα με την κατοχύρωση και αυτό να γίνεται στην κατεχόμενη Κύπρο, προσθέτοντας ότι με το λεγόμενο υπουργείο γεωργίας, το «κέντρο συντονισμού ΕΕ» και το Εμπορικό Επιμελητήριο ετοίμασαν ένα σχέδιο δράσης για το χαλλούμι, εξάλειψη των ζωικών ασθενειών, αύξηση του αιγοπρόβειου γάλακτος και ανόδου του γαλακτοκομικού τομέα στα επίπεδα της ΕΕ.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Υποχρεωτικά μαθήματα κορανίου σε μαθητές στην Τουρκία

    Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Birgun (17.09.21) γράφει ότι αποκαλύφθηκε το εκπαιδευτικό σχέδιο της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, σύμφωνα με το οποίο τα μαθήματα Κορανίου για παιδιά ηλικίας 4-6 ετών πρέπει να υπολογίζονται ως υποχρεωτική εκπαίδευση.

    «Αποκαλύφθηκε ότι η Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων, της οποίας η επιρροή στην κοινωνική και πολιτική ζωή έχει αυξηθεί με την πίεση της εξουσίας, έχει σχεδιάσει να εφαρμοστούν υποχρεωτικά μαθήματα Κορανίου για την ηλικιακή ομάδα 4-6 ετών από την προσχολική εκπαίδευση. Κατά συνέπεια, η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων θα πραγματοποιήσει συνάντηση με το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και τους σχετικούς ακαδημαϊκούς σχετικά με το σχέδιο», αναφέρει η ιστοσελίδα.

    Η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων θα ξεκινήσει επίσης θερινά μαθήματα Κορανίου ειδικά για την ηλικιακή ομάδα 13-18 ετών. Θα αρχίσουν επίσης μαθήματα Κορανίου σε χώρους όπως φοιτητικές εστίες κέντρα νεότητας, φυλακές, νοσοκομεία και πανεπιστημιουπόλεις.

    Η ιστοσελίδα αναφέρεται επίσης στην αντιπαράθεση που είχε ξεκινήσει όταν στην τελετή για έναρξη του νέου δικαστικού έτους στην Τουρκία, o Διευθυντής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων Αλί Ερμπάς τοποθετήθηκε μπροστά από τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού κατά 40 βήματα στο κρατικό πρωτόκολλο.

    «Μετά από αυτή την εξέλιξη, η ανακοίνωση του Αλί Ερμπάς ότι θα αρχίσουν μαθήματα Κορανίου σε πανεπιστημιουπόλεις, νοσοκομεία και φοιτητικές εστίες πρόσθεσε μια νέα διάσταση στις συζητήσεις που είχαν προκύψει», τονίζει η ιστοσελίδα.

    Η Προεδρία των Θρησκευτικών Υποθέσεων στοχεύει επίσης στην επέκταση της ηλικιακής ομάδας των παιδιών που επωφελούνται από μαθήματα Κορανίου. Σύμφωνα με την έκθεση, θα ολοκληρωθεί η προετοιμασία ενός ανεξάρτητου θερινού προγράμματος μαθημάτων Κορανίου κατάλληλο για τα ενδιαφέροντα, τις ανάγκες και τα επίπεδα της ηλικιακής ομάδας 13-18 ετών.

    (ΚΣ)

    [02] Διορίστηκε ξανά στην θέση του Διευθυντή Θρησκευτικών Υποθέσεων ο Αλί Ερμπάς

    Η Yeni ?afak (17.09.21) γράφει ότι ο Αλί Ερμπάς διορίστηκε ξανά στη θέση του Διευθυντή Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας.

    Η απόφαση τέθηκε σε ισχύ μετά τη δημοσίευσή της στην Επίσημη Εφημερίδα με την υπογραφή του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Ο Ερμπάς θα υπηρετήσει για δεύτερη πενταετή θητεία.

    (ΚΣ)

    [03] Η Τουρκία ανησυχεί ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα μπλοκάρει τις διαδικασίες εισόδου της στο CERN

    Η S?zc? (17.09.21) γράφει ότι Τουρκία αποχώρησε «σκόπιμα» από τη διαδικασία πλήρους ένταξης στο CERN, την παγκόσμια επιστημονική βάση, και έγινε μερικό μέλος. Την ίδια στιγμή η «νότια Κύπρος» όπως αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία ήταν υποψήφια για το CERN κατά την ίδια θητεία, θα γίνει πλήρες μέλος στο άμεσο μέλλον και θα μπορεί να ασκήσει βέτο στην ένταξη της Τουρκίας με δικαίωμα ψήφου, σύμφωνα με την εφημερίδα.

    Πριν από 9 χρόνια, η Τουρκία αποχώρησε οικειοθελώς από τη διαδικασία πλήρους ένταξης στο CERN και έγινε μερικό μέλος, ενώ η Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία υπέβαλε αίτηση για πλήρη ένταξη στο CERN στην ίδια περίοδο με την Τουρκία, συνέχισε τη διαδικασία με αποτέλεσμα να φτάσει τώρα στο τελικό στάδιο της πλήρους ένταξης που της επιτρέπει να αποκτήσει το δικαίωμα ψήφου στο Συμβούλιο του CERN για αποδοχή ή απόρριψη νέων μελών. «Η ένταξη της Τουρκίας στο CERN περνά μέσα από την Κυπριακή Δημοκρατία», γράφει η εφημερίδα.

    Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Οικονομικών και Τεχνολογίας (TOBB) Σάλεχ Σουλτάνσοϊ, που συνεργάζεται με το CERN ανέφερε ανάμεσα σε άλλα τα εξής:

    «Η νότια Κύπρος, με πληθυσμό 800.000 κατοίκων, η οποία δεν έχει καν υποδομή, έκανε αίτηση στο CERN ταυτόχρονα με την Τουρκία. Η Τουρκία πήρε μιαν απόφαση από το Συμβούλιο του CERN, έτσι ώστε όσοι υποβάλλουν αίτηση για πλήρη ένταξη να μην ασκούν βέτο ο ένας στον άλλον. Όλες αυτές οι προσπάθειες ήταν μάταιες όταν η Τουρκία απέσυρε απότομα την αίτησή της για πλήρη ένταξη. Το Ισραήλ, το οποίο έκανε αίτηση για την ίδια περίοδο με την Τουρκία, έγινε πλήρες μέλος το 2014 και η Σερβία το 2019. Η Σλοβενία και η νότια Κύπρος μπορούν να γίνουν πλήρη μέλη ανά πάσα στιγμή. Παρόλο που η Τουρκία ξαναρχίζει τη διαδικασία πλήρους ένταξης, η νότια Κύπρος έχει επιταχύνει τη διαδικασία της δικής της ένταξης. Η πλήρης ένταξη της Τουρκίας στο CERN κινδυνεύει με βέτο».

    (ΚΣ)

    [04] Στις 28,224 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες

    Σύμφωνα με τη ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (17.09.21), το Υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 28,118 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην χώρα από σύνολο 343,142 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 262 άτομα και αποθεραπεύτηκαν 32,249.

    Σημειώνεται ότι το 84.28% του πληθυσμού άνω των 18 ετών έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση και το 66,76% με τη δεύτερη δόση.

    Μέχρι σήμερα στην Τουρκία έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση 52,315,108 άτομα, με τη δεύτερη δόση 41,435,326 άτομα και με την τρίτη δόση 9,696.724.

    (KΣ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Friday, 17 September 2021 - 14:02:22 UTC