Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 22-04-26

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 76/2022 22-26.04.2022

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Ρίζωσε η «ΤΔΒΚ» στα 18 χρόνια που πέρασαν από το Σχέδιο Ανάν, λέει ο Τατάρ
  • [02] Ανακοινώθηκε το νέο «υπουργικό συμβούλιο» στα κατεχόμενα
  • [03] Προτεραιότητα η οικονομία στο «κυβερνητικό πρόγραμμα»
  • [04] Έρχουρμαν προς Σουτζούογλου: «Παρενέβη ή δεν παρενέβη η Τουρκία;»
  • [05] Ρωτούν την Τουρκία για τα ονόματα των «υπουργών», λέει ο Όζερσαϊ
  • [06] Σκοπός της κρίσης να μην συζητηθεί το «πρωτόκολλο», λέει ο Ντενκτάς
  • [07] Παρέμβαση Ακιντζί και Ατλί για την απόφαση στην υπόθεση του Πάρκου Γκεζί
  • [08] Τατάρ σε Σουηδό Πρέσβη: Λάβετε υπόψη τις πραγματικότητες στο νησί
  • [09] Κομμάτι της πολιτικής των δύο κρατών το Βαρώσι, δηλώνει ο Τατάρ
  • [10] Επικρίνει το πασχαλινό μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Κύπρου το καθεστώς
  • [11] Φτιάχνουν σταθμό παρακολούθησης πλοίων στον Απόστολο Αντρέα και δρόμους
  • [12] Φυλάκιση ενός έτους στον δημοσιογράφο Σενέρ Λεβέντ
  • [13] Παραίτηση του δημοσιογράφου Ρασίχ Ρεσάτ κατόπιν καταγγελίας από τον Τατάρ
  • [14] Συνεχίζεται η μείωση των κρουσμάτων Covid-19 στα κατεχόμενα
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Ισόβια κάθειρξη σε Καβαλά και 18 χρόνια φυλάκιση σε άλλους 7 για την υπόθεση Γκεζί
  • [02] Πολιτικοί και καλλιτέχνες αντιδρούν στην απόφαση για το Πάρκο Γκεζί
  • [03] Σε γεύμα με τον Ερντογάν το ανώτατο δικαστικό σώμα καθώς επιβάλλονταν οι ποινές στην υπόθεση Γκεζί
  • [04] Καταδικάζει τις δηλώσεις Μπάιντεν περί Αρμενικής γενοκτονίας ο Ερντογάν
  • [05] Νόμο για αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας κατέθεσε στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση το HDP
  • [06] Συναντήθηκε με τον Γκουντέρες ο Ερντογάν
  • [07] Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν-Ερντογάν
  • [08] Το σήμα των «γκρίζων λύκων» έκανε ο Τσαβούσογλου σε διαδηλωτές για την αρμενική γενοκτονία
  • [09] Στις 2,604 μειώθηκαν τα νέα κρούσματα Covid-19 χθες στην Τουρκία

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Ρίζωσε η «ΤΔΒΚ» στα 18 χρόνια που πέρασαν από το Σχέδιο Ανάν, λέει ο Τατάρ

    Η Vatan (26.04.22) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ ισχυρίστηκε ότι η «ΤΔΒΚ» ρίζωσε πιο πολύ κατά την διάρκεια των 18 χρόνων που πέρασαν από την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για το Σχέδιο Ανάν και ο τουρκοκυπριακός «λαός», που είχε ξεχυθεί στις πλατείες τότε, είχε την ευκαιρία να δει για άλλη μια φορά τις «πραγματικότητες» κατά την διάρκεια αυτής της διαδικασίας.

    Σε δήλωση στο παράνομο πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΚ με την ευκαιρία της 18ης επετείου από την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για το Σχέδιο Ανάν, ο Τατάρ υποστήριξε ότι παίχτηκε ένα παιχνίδι κατά των Τουρκοκυπρίων και της Τουρκίας στο δημοψήφισμα αυτό και ότι τιμωρήθηκαν οι Τουρκοκύπριοι που ψήφισαν «ναι», ενώ επιβραβεύτηκαν οι Ελληνοκύπριοι που ψήφισαν «όχι».

    Ο Τατάρ κατέστησε υπεύθυνη την Ευρωπαϊκή Ένωση για τα τεκταινόμενα, αφού υποσχέθηκε στους Ελληνοκύπριους ότι θα εντάσσονταν στην ΕΕ ακόμα και αν απέρριπταν το σχέδιο και έτσι δεν είχαν ανάγκη να ψηφίσουν «ναι», κατά την έκφρασή του.

    Σύμφωνα με τον Τατάρ, ξένοι αξιωματούχοι είχαν υποσχεθεί τότε στους Τουρκοκύπριους ότι ακόμα και στην περίπτωση που οι ίδιοι ψήφιζαν «ναι» και οι Ελληνοκύπριοι «όχι» στο σχέδιο, θα αίρονταν τα «εμπάργκο» και η «απομόνωση» και θα διεξαγόταν απευθείας εμπόριο.

    Ισχυρίστηκε ότι οι Τουρκοκύπριοι έκαναν εκείνο που τους αναλογούσε τότε υποχωρώντας, δήθεν, ακόμα και από την κυριαρχία τους, όμως οι Ελληνοκύπριοι έγιναν δεχτοί στην ΕΕ και δεν τηρήθηκε έστω και μία υπόσχεση που δόθηκε στους Τουρκοκύπριους.

    Ο Τατάρ ανέφερε ότι πριν το δημοψήφισμα, ο τότε ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν είχε δηλώσει πως θα έβγαιναν κερδισμένες και οι δύο πλευρές, ότι ο τότε Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ Άλβαρο ντε Σότο είχε υποσχεθεί πως θα τέλειωνε η «μακροχρόνια απομόνωση» των Τουρκοκυπρίων και ότι ο τότε Ευρωπαίος Επίτροπος Αρμόδιος για την Διεύρυνση της ΕΕ, Γκίντερ Φερχόιγκεν είχε δηλώσει πως αν οι Ελληνοκύπριοι επιδείκνυαν αρνητική στάση θα δέχονταν πιέσεις από την διεθνή κοινότητα και σε περίπτωση απόρριψης του σχεδίου εκ μέρους τους θα καταβάλλονταν προσπάθειες να τερματιστεί η «απομόνωση» για να μην τιμωρούνται οι άνθρωποι που διαμένουν στην βόρεια κατεχόμενη Κύπρο.

    Ο Τατάρ είπε επίσης ότι ο τότε Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ είχε δηλώσει πως θα αιρόταν η «απομόνωση» των Τουρκοκυπρίων σε περίπτωση απόρριψης του σχεδίου από τους Ελληνοκύπριους, ενώ ο Ειδικός Συντονιστής στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον είχε αναφέρει πως θα επανεξέταζαν την πολιτική τους στο Κυπριακό σε περίπτωση «όχι» από τους Ελληνοκύπριους.

    Ο Τατάρ χαρακτήρισε ως «μέρος του παιχνιδιού των σχεδίων» την κατάργηση των εγγυήσεων σε περίπτωση επίτευξη συμφωνίας, την παροχή ασφάλειας για την περιοχή από τους μηχανισμούς της ΕΕ και την απόσυρση του τουρκικού στρατού από το νησί, αφού η Τουρκία δεν είναι μέλος της Ένωσης.

    «Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ κάτι τέτοιο στην Κύπρο, διότι η μοναδική μας ασφάλεια είναι τόσο οι εγγυήσεις της Τουρκίας όσο και το να μπορεί να παραμείνει ως αποτρεπτική δύναμη ο στρατός της», ισχυρίστηκε.

    Σημειώνοντας ότι θέλησε να επαναλάβει αυτές τις πληροφορίες διότι εκείνοι που τότε ήταν 12-13 χρόνων και δεν αντιλαμβάνονταν πλήρως τι συνέβαινε, σήμερα έγιναν 30 χρόνων και πρέπει να αξιολογούν την κατάσταση με τον πιο σωστό τρόπο, ο Τατάρ υποστήριξε:

    «Τελικά το σημαντικό είναι η ύπαρξη, η κυριαρχία και η ελευθερία της ΤΔΒΚ. Μετά από αγώνα τόσων χρόνων, ποτέ δεν μπορούμε να έχουμε μιαν επιλογή όπως το να γίνουμε μπάλωμα στην Κυπριακή Δημοκρατία. Ο δρόμος μας είναι η διαδικασία και η πολιτική που βασίζεται σε δύο χωριστά ίσα κράτη που ζουν πλάι-πλάι. Εδώ και 60 χρόνια υπάρχουν δύο χωριστά κράτη στην Κύπρο. Αυτό έχει ριζώσει τόσο που δεν είναι δυνατόν πλέον να ενωθούν κάτω από μιαν στέγη».

    Σύμφωνα με τον Τατάρ, ο δρόμος ο οποίος πρέπει να ακολουθηθεί είναι η συνεργασία μεταξύ κρατών.

    Υποστηρίζοντας ότι το τέλος των Τουρκοκυπρίων εντός της Κυπριακής Δημοκρατίας μπορεί να είναι και ο αφανισμός, ο Τατάρ αναφέρθηκε στον πόλεμο στην Ουκρανία επισημαίνοντας ότι κανείς δεν περίμενε τέτοιον πόλεμο αυτή την περίοδο, όμως ο ρατσισμός, ο εθνικισμός και η πλεονεξία υπερίσχυσαν των ανθρώπινων αξιών.

    Σημειώνοντας πως δεν είναι αδύνατο να συμβεί και στην Κύπρο αυτό, ο Τατάρ πρόσθεσε:

    «Κανείς να μην πει ότι δεν θα υπάρξει ξανά σύγκρουση στην Κύπρο. Να μην πει ότι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο στην ΕΕ, διότι και η Ουκρανία εμπιστεύτηκε την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ. Και αυτή την στιγμή είμαστε όλοι μάρτυρες του τι συμβαίνει».

    Επαναλαμβάνοντας την αξία των εγγυήσεων της Τουρκίας και της παρουσίας του τουρκικού στρατού στο νησί για να υπάρχει ειρήνη και ηρεμία, ο Τατάρ υποστήριξε ότι κατά το δημοψήφισμα για το Σχέδιο Ανάν και στο Κραν Μοντάνα καταδείχθηκε ότι δεν είναι δυνατή η επίτευξη λύσης ομοσπονδίας και απηύθυνε έκκληση την ΕΕ να σταματήσει να υποστηρίζει το «δίδυμο Ελληνοκύπριοι ? Ελλάδα» που υποστηρίζει την μη λύση και να υλοποιήσει τις υποσχέσεις που έδωσε στους Τουρκοκύπριους κατά την διαδικασία του δημοψηφίσματος της 24ης Απριλίου 2004.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Ανακοινώθηκε το νέο «υπουργικό συμβούλιο» στα κατεχόμενα

    Κάτω από τον τίτλο «Μήπως άξιζε η απώλεια χρόνου;» η Halk?n Sesi (26.04.22) γράφει ότι ανακοινώθηκαν χθες τα ονόματα του νέου «υπουργικού συμβουλίου» στα κατεχόμενα και ότι η μοναδική αλλαγή έγινε στο λεγόμενο υπουργείο οικονομικών με τον διορισμό του Ολγκούν Αμτζιάογλου στην θέση του Σουνάτ Ατούν, ο οποίος είχε προκαλέσει την κρίση που οδήγησε στην υποβολή της παραίτησης της προηγούμενης «κυβέρνησης» των κομμάτων Εθνικής Ενότητας-Δημοκρατικού-Αναγέννησης (UBP-DP-YDP) υπό τον Φαϊζ Σουτζούογλου που είχε διάρκεια ζωής μόνο 59 ημέρες.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, «πρωθυπουργός» παραμένει ο πρόεδρος του UBP, Φαϊζ Σουτζούογλου, ενώ οι πρόεδροι των άλλων δύο εταίρων, Φικρί Ατάογλου και Ερχάν Αρικλί παρέμειναν ο πρώτος στο πόστο του «αναπληρωτή πρωθυπουργού» και «υπουργού» τουρισμού, πολιτισμού, νεολαίας και περιβάλλοντος και ο δεύτερος στη θέση του «υπουργού» συγκοινωνιών και έργων.

    Οι υπόλοιποι «υπουργοί» που προέρχονται από το UBP είναι οι εξής: Ταχσίν Ερτουγρούλογλου (εξωτερικών), Ουνάλ Ουστέλ (εσωτερικών), Ολγκούν Αμτζιάογλου (οικονομικών), Κουτλού Εβρέν (οικονομίας και ενέργειας), Ναζίμ Τσαβούσογλου (παιδείας), Ντουρσούν Ογούζ (γεωργίας και φυσικών πόρων), Αλί Πιλλί (υγείας) και Χασάν Τάτσοϊ (εργασίας και κοινωνικών ασφαλίσεων).

    Κατά την ανάγνωση των ονομάτων των μελών του «υπουργικού συμβουλίου», οι «βουλευτές» της αντιπολίτευσης εγκατέλειψαν την αίθουσα της «βουλής» ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τα τεκταινόμενα. Όταν μπήκαν ξανά στην αίθουσα οι «βουλευτές» της αντιπολίτευσης, προέβησαν στην ίδια ενέργεια οι «βουλευτές» της «κυβέρνησης» ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την στάση της αντιπολίτευσης.

    Όταν τελείωσαν οι διαμαρτυρίες αναγνώστηκε στην «βουλή» το πρόγραμμα της νέας 27ης «κυβέρνησης» του καθεστώτος που σύμφωνα με την εφημερίδα ήταν ακριβώς το ίδιο με το πρόγραμμα της προηγούμενης 26ης «κυβέρνησης» που είχε σχηματιστεί πάλι υπό τον Σουτζούογλου. Οι συζητήσεις για το πρόγραμμα θα αρχίσουν την Πέμπτη και αν ολοκληρωθούν μέχρι τα μεσάνυκτα, το Σάββατο θα διεξαχθεί η ψηφοφορία για εξασφάλιση ψήφου εμπιστοσύνης. Αν παραταθούν μέχρι την Παρασκευή οι συζητήσεις, η ψηφοφορία θα διεξαχθεί την Κυριακή.

    Κάτω από τον τίτλο «Σαν κοροϊδία», η Yeni D?zen (26.04.22) γράφει ότι άλλαξε η «κυβέρνηση» για έναν «υπουργό» και ότι μια βδομάδα μετά την παραίτησή της σχηματίστηκε εκ νέου η «κυβέρνηση» UBP-DP-YDP, η οποία είναι η τρίτη «κυβέρνηση» Σουτζούογλου μέσα σε πέντε μήνες.

    Η εφημερίδα επισημαίνει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, ο οποίος δεν είχε εγκρίνει την παύση του Ατούν και δέχτηκε την παραίτηση της «κυβέρνησης», αυτή την φορά ενέκρινε το νέο «υπουργικό συμβούλιο» στο οποίο δεν συμμετέχει ο Ατούν.

    Η εφημερίδα χαρακτηρίζει το «κυβερνητικό πρόγραμμα» ως «παλιό - νέο πρόγραμμα» και σημειώνει ότι τα κόμματα Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό (CTP) και του Λαού (ΗΡ) εγκατέλειψαν την αίθουσα της «βουλής» κατά την ανάγνωση του προγράμματος λέγοντας πως δεν μπορούν να σεβαστούν εκείνους που δεν σέβονται την βούληση του «λαού».

    Η Yeni Bak?? (26.04.22) καλύπτει τις εξελίξεις κάτω από τον τίτλο «Μήπως επιθυμείται να ξεχαστεί το πρωτόκολλο;» και γράφει ότι έφυγε η «κυβέρνηση» UBP-DP-YDP και ήρθε ξανά η «κυβέρνηση» UBP-DP-YDP, ενώ ο Τατάρ ενέκρινε το «υπουργικό συμβούλιο» στο οποίο δεν συμμετέχει ο Σουνάτ Ατούν.

    «Αναφέρεται ότι ο σκοπός αυτών των γεγονότων είναι να φύγουν από την ημερήσια διάταξη οι συζητήσεις για το πρωτόκολλο», σημειώνει η εφημερίδα επισημαίνοντας ότι έστω και αν χαρακτηρίζονται ως «μασκαραλίκι» από πολλούς τα όσα συμβαίνουν, θεωρείται ότι εξασφαλίζουν κάποια πλεονεκτήματα στην «κυβέρνηση» UBP-DP-YDP.

    Σημειώνοντας ότι ακόμα δεν είναι γνωστό το περιεχόμενο του «πρωτοκόλλου οικονομικής συνεργασίας» που υπογράφηκε με την Τουρκία, η εφημερίδα αναφέρει ότι σύμφωνα με πληροφορίες, σε αυτό περιέχονται άρθρα που θα επηρεάσουν την τουρκοκυπριακή κοινότητα και προβλέπουν την ιδιωτικοποίηση κάποιων «οργανισμών».

    Η εφημερίδα διερωτάται κατά πόσον σκοπός των όσων συμβαίνουν είναι να ξεχαστεί το περιεχόμενο του «πρωτοκόλλου» και πόσο θα διαρκέσει η παρούσα «κυβέρνηση» UBP-DP-YDP.

    (Ι/Τσ.)

    [03] Προτεραιότητα η οικονομία στο «κυβερνητικό πρόγραμμα»

    Η G?ne? (26.04.22) γράφει ότι διαβάζοντας το πρόγραμμα της «κυβέρνησης» UBP-DP-YDP στην «βουλή», ο «πρωθυπουργός» Σουτζούογλου ανέφερε ότι μέσα σε πέντε χρόνια θα υλοποιήσουν με ενότητα και ομοψυχία με όλους τους εταίρους την απαραίτητη οικονομική μεταρρύθμιση για ανάπτυξη της «ΤΔΒΚ». Είπε ότι προτεραιότητα θα δοθεί στην οικονομία στην βάση της ανάπτυξης και ότι θα εργαστούν αρμονικά με όλα τα «υπουργεία» για ανάπτυξη των υφιστάμενων τομέων της οικονομίας και επενδύσεις σε νέους τομείς.

    Αναφέροντας ότι η «κυβέρνηση θα κάνει βήματα στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού, ο Σουτζούογλου σημείωσε ότι θα γίνουν οι απαραίτητες εργασίες για να αναπτυχθεί και να υλοποιηθεί σύντομα το σχέδιο ηλεκτρονικής διακυβέρνησης (e-government).

    Είπε ότι στον τουριστικό τομέα θα δημιουργηθούν συστήματα πιστοποίησης των οικολογικών και περιβαλλοντικά ευαίσθητων τουριστικών εγκαταστάσεων για να εφαρμοστούν βιώσιμα τουριστικά κριτήρια.

    Ανέφερε ότι θα φιλοξενήσουν στα κατεχόμενα διεθνώς γνωστούς influencers, bloggers και «φαινόμενα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης» για προώθηση του τουρισμού της κατεχόμενης Κύπρου και του πλούτου της στις ψηφιακές πλατφόρμες και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

    Η εφημερίδα δημοσιεύει αυτούσιο το «κυβερνητικό πρόγραμμα».

    (Ι/Τσ.)

    [04] Έρχουρμαν προς Σουτζούογλου: «Παρενέβη ή δεν παρενέβη η Τουρκία;»

    Η Yeni D?zen (26.04.22) γράφει ότι ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Τουφάν Έρχουρμαν ανέφερε ότι οι δηλώσεις του λεγόμενου πρωθυπουργού Φαϊζ Σουτζούογλου κατά την διάρκεια της «κυβερνητικής» κρίσης δημιούργησαν την εντύπωση στον λαό ότι παρενέβη η Τουρκία και πρόσθεσε ότι πρέπει να το διευκρινίσει αυτό ο Σουτζούογλου από το βήμα της «βουλής».

    Μιλώντας χθες στην «βουλή», ο Έρχουρμαν κατηγόρησε τους «βουλευτές» της «κυβέρνησης» ότι η ρητορική την οποία χρησιμοποιούν παραβιάζει το «σύνταγμα», ότι συμπεριφέρονται παραγνωρίζοντας την βούληση του τουρκοκυπριακού «λαού», ο οποίος κατά την άποψή τους είναι «ένα αντικείμενο κοροϊδίας» και ότι δεν λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους τις δυσκολίες που περνάει ο «λαός».

    Σημειώνοντας ότι δεν θα μπορούσε να συνοψίσει την κατάσταση με άλλη λέξη εκτός από «μασκαραλίκι», ο Έρχουρμαν υποστήριξε ότι ο Σουτζούογλου χρησιμοποίησε εσκεμμένα την έκφραση ότι «ο Τατάρ δεν μπόρεσε να παύσει τον Ατούν», κάτι το οποίο δημιούργησε την εντύπωση στην κοινή γνώμη ότι η Τουρκία παρενέβη στα γεγονότα.

    Υπενθυμίζοντας ότι αργότερα ο Σουτζούγολου μίλησε την ομάδα του κόμματός του η οποία του είπε να σταθεί όρθιος, ο Έρχουρμαν ανέφερε ότι ο Σουτζούογλου δεν είπε έναντι ποιου και τίνος πράγματος θα σταθεί όρθιος.

    Σημειώνοντας ότι ουσιαστικά το σύνθημα που φώναζαν τα μέλη του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) καλούσε τον Σουτζούογλου να σταθεί όρθιος απέναντι στην Τουρκία, ο Έρχουρμαν είπε ότι ο Σουτζούγλου οφείλει μιαν εξήγηση στον «λαό» και πρέπει να απαντήσει από το βήμα της «βουλής» για τις λέξεις που προκάλεσαν αυτή την εντύπωση. Πρόσθεσε και το εξής:

    «Παρενέβη ή δεν παρενέβη η Τουρκία; Αφότου απαντήσει σε αυτό ο κ. Σουτζούογλου, αν θα πει ότι δεν παρενέβη, τότε θα εξηγήσει πολύ ανοικτά στον λαό τον λόγο γι’ αυτό το μασκαραλίκι».

    Ο Έρχουρμαν υπενθύμισε ότι τελικά η μόνη αλλαγή στο «υπουργικό συμβούλιο» ήταν ο Σουνάτ Ατούν, ο οποίος είχε προκαλέσει αυτή την κρίση, ο Έρχουρμαν διερωτήθηκε:

    «Αφού θα γινόταν αυτό, γιατί αναγκάστηκε ο λαός να τα ζήσει όλα αυτά; Μήπως ο κ. Τατάρ δεν διαθέτει τη δυνατότητα και τα στελέχη που θα διαβάσουν και θα καταλάβουν ακόμα και το άρθρο 106 του συντάγματος; Δεν διαθέτει την δυνατότητα και τα στελέχη η προεδρία να καταλάβει ότι στο άρθρο 106 λέει ότι δεν έχει καμία άλλη εξουσία εκτός από το να παύσει έναν υπουργό όταν ο πρωθυπουργός ζητήσει την παύση του υπουργού;»

    Εξηγώντας ότι η αντιπολίτευση είχε μείνει εντός της «βουλής» όταν διαβαζόταν το πρόγραμμα της προηγούμενης «κυβέρνησης» Σουτζούογλου αμέσως μετά τις «εκλογές» ως ένδειξη σεβασμού της βούλησης που βγήκε μέσα από την κάλπη, ο Έρχουρμαν είπε ότι αυτή την φορά δεν θα βρίσκονται μέσα στην «βουλή» κατά την ανάγνωση του «προγράμματος» αφού δεν κατάλαβαν ποιου η βούληση είναι όσα διαδραματίστηκαν και πρόσθεσε:

    «Τώρα ποιαν βούληση περιμένετε να σεβαστούμε; Την δική σας βούληση ή μήπως την βούληση της Τουρκίας όπως τον συνειρμό που προκαλείτε; Τι προσπαθείτε να κάνετε; Τι είναι το μήνυμα που προσπαθείτε να δώσετε σε αυτό τον λαό; Ελπίζετε ότι θα μετατραπείτε σε ήρωες από αυτό το μασκαραλίκι; Δεν βγαίνει ηρωισμός από αυτό το μασκαραλίκι. Αυτό που αναγκάζεται να ζήσει τούτος ο λαός είναι μασκαραλίκι και το συζητούν αυτό και εκείνοι που ψήφισαν το UBP».

    (Ι/Τσ.)

    [05] Ρωτούν την Τουρκία για τα ονόματα των «υπουργών», λέει ο Όζερσαϊ

    Η Yeni D?zen (26.04.22) γράφει ότι ο πρόεδρος του Κόμματος του Λαού (ΗΡ), Κουτρέτ Όζερσαϊ δήλωσε ότι ως παιδί πεσόντος τον πονάει πολύ το γεγονός ότι η παρούσα «κυβέρνηση» ισοπέδωσε το κύρος του «κράτους».

    «Δεν έχετε το παραμικρό δικαίωμα να το κάνετε αυτό», έγραψε ο Όζερσαϊ σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σημειώνοντας ότι δεν σχηματίστηκε νέα «κυβέρνηση» και ότι άρχισαν να ρωτούν την Τουρκία πριν την ανακοίνωση του καταλόγου με τα ονόματα των μελών του «υπουργικού συμβουλίου».

    Ανακοινώνοντας ότι το κόμμα του δεν θα βρισκόταν εντός της «βουλής» κατά την ανάγνωση του «κυβερνητικού προγράμματος», ο Όζερσαϊ σημείωσε και τα εξής:

    «Οι ίδιοι τα κάνετε, οι ίδιοι τα βρήκατε. Σας συνέβη αυτό επειδή συνεχίζετε την λανθασμένη πρακτική. Επειδή δεν μπορέσατε να παύσετε τον υπουργό, χαλάσατε την κυβέρνηση και επιχειρήσατε να την κτίσετε ξανά. Λόγω του σεβασμού μας προς τον λαό, εμείς δεν θα γίνουμε κομμάτι αυτού του παιχνιδιού».

    Η διαδικτυακή ?zg?r Gazete (25.04.22, ozgurgazetekibris.com) γράφει ότι μιλώντας αργότερα στην «βουλή», ο Όζερσαϊ υπενθύμισε ότι ο ίδιος υπηρέτησε τέσσερα χρόνια στην «βουλή» και πρόσθεσε ότι ποτέ ξανά δεν είπε αυτά που επρόκειτο να πει, όμως ως παιδί πεσόντος υποχρεούται να πει ότι η «κυβέρνηση» ισοπεδώνει το κύρος του «κράτους», ότι δεν σχηματίζεται νέα «κυβέρνηση», αλλά παίζεται ένα παιχνίδι.

    Σύμφωνα με τον Όζερσαϊ, η «κυβέρνηση» ανέπτυξε μιαν συνήθεια να ρωτά την Τουρκία για τον κατάλογο των μελών του «υπουργικού συμβουλίου» ή εναρμονίστηκε σε αυτήν την συνήθεια, η οποία άρχισε κατά την περίοδο που ήταν «πρωθυπουργός» ο Ερσίν Τατάρ και συνεχίστηκε κατά τις περιόδους των Ερσάν Σανέρ και Φαϊζ Σουτζούογλου. Πρόσθεσε και το εξής:

    «Έκανα εγώ προσωπικά έκκληση στον Σουτζούογλου και του είπα: ‘Παρακαλώ ελάτε και πείτε από αυτό το βήμα ότι δεν θεωρούμε σωστό να διαβουλευόμαστε με την Τουρκία για τους υπουργούς μας όταν σχηματίζουμε κυβέρνηση’. Όμως, δεν το έκανε. Μείνετε αντιμέτωποι με το λάθος που κάνατε από την αρχή. Βιώνονται αυτά τώρα επειδή επιχειρήσατε να συνεχίσετε αυτή την λανθασμένη πρακτική».

    (Ι/Τσ.)

    [06] Σκοπός της κρίσης να μην συζητηθεί το «πρωτόκολλο», λέει ο Ντενκτάς

    Η Yeni Bak?? (26.04.22) γράφει ότι ο τέως πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Σερντάρ Ντενκτάς απηύθυνε έκκληση προς την αντιπολίτευση να μην παίξει το παιχνίδι της «κυβέρνησης» και να ασχοληθεί με το «οικονομικό πρωτόκολλο» που υπεγράφη με την Τουρκία.

    Σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Ντενκτάς σημείωσε ότι διερωτάται τι ανάγκη υπήρχε τώρα γι’ αυτή την αλλαγή «κυβέρνησης» και πρόσθεσε:

    «Ο μόνος σκοπός εδώ είναι να φύγουν από την ημερήσια διάταξη οι συζητήσεις για το πρωτόκολλο που υπογράφηκε και δεν υπήρξε ενημέρωση. Η πρότασή μου προς την αντιπολίτευση. Αφαιρέστε από την ημερήσια διάταξη το κυβερνητικό πρόγραμμα και το μασκαραλίκι που συμβαίνει. Στραφείτε προς το πρωτόκολλο. Κάποιο λάκκο έχει η φάβα εκεί. Είναι ολοφάνερο. Μη παίξετε το παιχνίδι αλλαγής της ημερήσιας διάταξης».

    (Ι/Τσ.)

    [07] Παρέμβαση Ακιντζί και Ατλί για την απόφαση στην υπόθεση του Πάρκου Γκεζί

    Η διαδικτυακή ?zg?r Gazete (25.04.22, ozgurgazetekibris.com) γράφει ότι ο τέως Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί ανέφερε ότι ως Τουρκοκύπριος, απλός πολίτης και άνθρωπος παρακολουθεί με πόνο ψυχής το αποτέλεσμα της απόφασης της υπόθεσης σε σχέση με τα γεγονότα στο Πάρκο Γκεζί στην Τουρκία.

    Σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Ακιντζί σημείωσε ότι βιώθηκε τόση παρανομία στο όνομα του νόμου, ότι πληγώθηκε τόσο πολύ η δικαιοσύνη και οι συνειδήσεις και ότι δεν θα είναι εύκολο να σταματήσει ο πόνος που προκαλεί αυτή η περίοδος κατά την οποία βγήκαν τόσο πολύ εκτός του δρόμου της λογικής οι πολιτικές που εφαρμόζονται τόσο στην Τουρκία όσο και στην κατεχόμενη Κύπρο.

    «Η διέξοδος θα βρεθεί βεβαίως σε μιαν πραγματικά δημοκρατική τάξη πραγμάτων και εκεί θα επιτευχθεί μόνο με αγώνα», υποστήριξε.

    Η ίδια εφημερίδα (ozgurgazetekibris.com) γράφει ότι σε παρέμβαση για το θέμα, η πρόεδρος του Κόμματος Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP), Μινέ Ατλί ανέφερε ότι η απόφαση στην υπόθεση Γκεζί δείχνει για ακόμα μια φορά ότι η Τουρκία έπαψε να είναι κράτος δικαίου. Σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η Ατλί σημείωσε ότι οι Τουρκοκύπριοι βρίσκονται στην σκιά μιας χώρας στην οποία καταπατώνται τα πιο θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και ότι με αυτή την απόφαση η Τουρκία αποκόπηκε εντελώς από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Υποστηρίζοντας ότι είναι φανερός ο δρόμος που θα ακολουθήσουν οι μαριονέτες της κυβέρνησης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) στα κατεχόμενα αν δεν τελειώσει μιαν ώρα αρχύτερα η διακυβέρνηση του ΑΚΡ στην Τουρκία, η Ατλί σημείωσε: «Αν οι Τουρκοκύπριοι ακόμα δεν αντιλήφθηκαν την σοβαρότητα της κατάστασης, τους αξίζουν τελικά οι αυριανές τιμές συναλλάγματος».

    Χαρακτηρίζοντας αδιαίρετα μεταξύ τους την σταθερότητα, την ανάπτυξη και τα ανθρώπινα δικαιώματα, η Ατλί ανέφερε ότι σε ένα μέρος που απουσιάζει το ένα από αυτά δεν είναι δυνατόν να γίνεται λόγος για τα άλλα.

    (Ι/Τσ.)

    [08] Τατάρ σε Σουηδό Πρέσβη: Λάβετε υπόψη τις πραγματικότητες στο νησί

    Η διαδικτυακή K?br?s Postas? (23.04.22, kibrispostasi.com) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ ισχυρίστηκε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να αλλάξει τον τρόπο που βλέπει το Κυπριακό ούτως ώστε να λαμβάνει υπόψη τα ίσα κεκτημένα δικαιώματα των δύο πλευρών και τις πραγματικότητες στο νησί.

    Μιλώντας κατά την διάρκεια συνάντησης στα κατεχόμενα με τον Πρέσβη της Σουηδίας στην Λευκωσία Anders Hagelberg, ο Τατάρ επεσήμανε ότι ανέφερε στον Σουηδό Πρέσβη ότι αναμένουν από την χώρα του να επιδείξει ισορροπημένη στάση στο Κυπριακό προστατεύοντας την ισότητα και υπέδειξε την «άδικη απομόνωση» στην οποία υπόκεινται οι Τουρκοκύπριοι, όπως υποστήριξε.

    Χαρακτηρίζοντας ιδιαίτερη χώρα την Σουηδία που διαθέτει στρατεύματα τα οποία υπηρετούσαν στην Κύπρο υπό την αιγίδα του ΟΗΕ κατά τις δεκαετίες του 1960 και του 1970, ο Τατάρ υποστήριξε ότι αυτά τα στρατεύματα έγιναν μάρτυρες των επιθέσεων και της τυραννίας του «διδύμου Ελληνοκύπριοι-Ελλάδα» κατά των Τουρκοκυπρίων.

    Σημειώνοντας ότι παρακολουθούν με ανησυχία τον πόλεμο ανάμεσα στην Ουκρανία και την Ρωσία, ο Τατάρ υποστήριξε:

    «Κάποιοι από εμάς θεωρούσαν ότι οι πόλεμοι είχαν θαφτεί στις σελίδες της ιστορίας και ότι αποτελούν παρελθόν οι εποχές του πολέμου. Αυτός ο πόλεμος έδειξε ότι πρέπει να είμαστε προσεχτικοί και απέδειξε δικαιολογημένη την στάση των Τουρκοκυπρίων στο θέμα της συνέχισης των δραστικών και αποτελεσματικών εγγυήσεων της Τουρκίας. Δεν θέλουμε να επαναληφθεί η καταπίεση που έζησαν οι Τουρκοκύπριοι στο πρόσφατο παρελθόν στο νησί. Ελπίζω όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία να αλλάξουν τον τρόπο που βλέπει το Κυπριακό η διεθνής κοινότητα, λαμβάνοντας υπόψη τα ίσα κεκτημένα δικαιώματα των πλευρών και τις πραγματικότητες στο νησί».

    Ο Τατάρ υποστήριξε ότι το κυρίαρχο ελληνοκυπριακό όραμα, κατά την έκφρασή του, είναι μια «λεγόμενη ομοσπονδιακή λύση» που δεν στηρίζεται στην κυριαρχική ισότητα και θα διασφαλίσει υπεροχή στους Ελληνοκύπριους. Εξέφρασε την θέση ότι στόχος των Ελληνοκυπρίων είναι η απόσυρση της Τουρκίας από την Κύπρο και η μετατροπή των Τουρκοκυπρίων σε μιαν ανυπεράσπιστη μειονότητα και επανέλαβε ότι λόγω της εμμονής ότι η Κύπρος είναι ελληνικό νησί, εξαντλήθηκαν οι διαπραγματεύσεις στη βάση του μοντέλου της ομοσπονδίας ως αποτέλεσμα της απροθυμίας των Ελληνοκυπρίων να μοιραστούν σε ίση βάση με τους Τουρκοκύπριους την διοίκηση και την ευημερία του νησιού.

    Ο Τατάρ επανέλαβε την θέση ότι για να επιτευχθεί σταθερότητα και ασφάλεια στο νησί πρέπει να επιβεβαιωθεί η κυριαρχική ισότητα της τουρκοκυπριακής πλευράς και το ισότιμο διεθνές καθεστώς της και να εξευρεθεί μια βιώσιμη λύση στο Κυπριακό στηριγμένη σε αυτό μέσω διαπραγματεύσεων.

    «Ο τουρκοκυπριακός λαός είναι τόσο κυρίαρχος όσο η ελληνοκυπριακή πλευρά. Οι πλευρές δεν μπορούν να κτίσουν κυριαρχία η μία πάνω στην άλλη. Το Κυπριακό είναι ζήτημα κυριαρχίας», ισχυρίστηκε και κατέληξε υποστηρίζοντας ότι η πρόταση που υπέβαλε η τουρκοκυπριακή πλευρά βασίζεται στις πραγματικότητες της Κύπρου και είναι μια μορφή λύσης ρεαλιστική, δίκαιη και βιώσιμη.

    (Ι/Τσ.)

    [09] Κομμάτι της πολιτικής των δύο κρατών το Βαρώσι, δηλώνει ο Τατάρ

    Η K?br?s (23.04.22) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης του Βαρωσιού μετατράπηκε σε κομμάτι της πολιτικής των δύο κρατών.

    Μιλώντας κατά την διάρκεια επί τόπου επιθεώρησης των εργασιών που διεξάγονται στην περιοχή του Βαρωσιού συνοδευόμενος από τον «δήμαρχο» της κατεχόμενης Αμμοχώστου Ισμαήλ Αρτέρ, ο Τατάρ είπε ότι μέχρι σήμερα επισκέφτηκαν την περιοχή πάνω από 500 χιλιάδες άτομα και ότι το μέρος αυτό έρχεται στο προσκήνιο ως μια τουριστική περιοχή.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της «προεδρίας», ο Τατάρ υποστήριξε ότι το Βαρώσι δέχτηκε ένα ρεύμα επισκεπτών και έχει την αξία μιας «διεθνούς μάρκας». Είπε ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις στην πόλη του Βαρωσιού και πρόσθεσε ότι η περιοχή συνέχισε να αναπτύσσεται και κατά την περίοδο της πανδημίας.

    (Ι/Τσ.)

    [10] Επικρίνει το πασχαλινό μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Κύπρου το καθεστώς

    Η Vatan (26.04.22) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο εξωτερικών του κατοχικού καθεστώτος επέκρινε τις αναφορές που έγιναν για την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους στο πασχαλινό μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου, υποστηρίζοντας ότι αυτές αντικατόπτρισαν το μίσος του προς αυτούς.

    Σε γραπτή δήλωση, το λεγόμενο υπουργείο ισχυρίζεται ότι δεν είναι τίποτε άλλο από απόκρυψη της μελανής κηλίδας της ελληνοκυπριακής πλευράς που άφησε το αποτύπωμά της στην ιστορία η προσπάθεια συσχετισμού της κατάστασης στην Κύπρο με την επίθεση που πραγματοποιεί η Ρωσία στην Ουκρανία.

    Υποστηρίζοντας ότι η Εκκλησία της Κύπρου είναι ένας από τους βασικούς υπεύθυνους για την καταπίεση που βίωσε για χρόνια ο τουρκοκυπριακός «λαός», το «υπουργείο» αναφέρει ότι ακόμα θυμούνται το γεγονός ότι από το 1963 μέχρι το 1974 οι Τουρκοκύπριοι ήταν αναγκασμένοι να ζουν σε γκέτο στο 3% του νησιού και ευρισκόμενοι κάτω από την απειλή θανάτου για την ζωή τους και τον κίνδυνο γενοκτονίας, όπως ισχυρίζεται.

    Στην ανακοίνωση προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου δεν βλέπει ως πηγή ντροπής την ένωση και δεν το κρύβει ότι θεωρεί την Κύπρο ελληνικό νησί. Προστίθεται επίσης ότι δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ο θεσμός που αποτελεί σημαιοφόρο της ένωσης αναφέρει ξεκάθαρα ότι το νησί είναι ελληνικό θεωρώντας μειονότητα τους Τουρκοκύπριους.

    (Ι/Τσ.)

    [11] Φτιάχνουν σταθμό παρακολούθησης πλοίων στον Απόστολο Αντρέα και δρόμους

    Η Diyalog (26.04.22) γράφει ότι δημοσιεύθηκε στην «επίσημη εφημερίδα» του καθεστώτος και τέθηκε σε ισχύ ο «νόμος» (κυρωτικός) του «πρωτοκόλλου εφαρμογής» του λεγόμενου σχεδίου μάστερ (master plan) για τους αυτοκινητόδρομους 2021-2022, που υπογράφηκε ανάμεσα στην Τουρκία και στο κατοχικό καθεστώς. Ο «νόμος» είχε εγκριθεί ομόφωνα από την «βουλή» κατά την συνεδρία της στις 11 Απριλίου 2022 και προνοεί κατασκευή, επιδιόρθωση και ενίσχυση δρόμων που χαρακτηρίζονται 3ης κατηγορίας.

    Εξάλλου, με βάση συμφωνία που υπογράφηκε ανάμεσα στην Τουρκία και στο καθεστώς και δημοσιεύτηκε στην «επίσημη εφημερίδα» θα φτιαχτεί σταθμός παρακολούθησης πλοίων στο Ακρωτήρι του Αποστόλου Αντρέα και στην περιοχή Τέμπλος. Ταυτόχρονα θα μετατραπεί σε σταθμό παρακολούθησης διέλευσης πλοίων και ο φάρος που υπάρχει στην περιοχή Τέμπλος.

    Οι σταθμοί παρακολούθησης πλοίων περιέχουν έναν συνδυασμό διάφορων οργάνων συλλογής, επεξεργασίας και μετάδοσης πληροφοριών για την κίνηση στην θάλασσα και την κατάσταση στον αέρα και στην θάλασσα.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, τα πλοία που μεταφέρουν μετανάστες τα τελευταία χρόνια και το λαθρεμπόριο ανθρώπων, καθώς και οι έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο έφεραν την Τουρκία σε θέση να διαδραματίζει πιο «εποπτικό ρόλο» στην περιοχή.

    (Ι/Τσ.)

    [12] Φυλάκιση ενός έτους στον δημοσιογράφο Σενέρ Λεβέντ

    Η Yeni D?zen (26.04.22, yeniduzen.com) γράφει ότι ποινή φυλάκισης ενός έτους επιβλήθηκε στον δημοσιογράφο Σενέρ Λεβέντ, ο οποίος ανακοίνωσε από τον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι ολοκληρώθηκε η δίκη κατά τη οποία κατηγορείτο ότι προσέβαλε τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν. Κάτω από τον τίτλο «Τα πλοκάμια του φασίστα δικτάτορα που απλώθηκαν στην Κύπρο», ο Σενέρ Λεβέντ έγραψε τα εξής στην ανάρτησή του:

    «Ολοκληρώθηκε η ποινική υπόθεση που καταχωρήθηκε εναντίον μου στην Άγκυρα και μου επέδωσαν την απόφαση του δικαστηρίου σήμερα το πρωί. Το Ποινικό Πρωτοδικείο Άγκυρας με καταδίκασε σε έναν χρόνο φυλάκιση με την κατηγορία της προσβολής του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν. Αυτή η υπόθεση είναι η γνωστή υπόθεση της γελοιογραφίας/κολάζ. Δικαστήκαμε για την ίδια υπόθεση και στο δικό μας δικαστήριο και αθωωθήκαμε, όμως επειδή δεν αναγνώρισαν την απόφαση του δικού μας δικαστηρίου καταχώρησαν την ίδια υπόθεση στην Άγκυρα. Με δίκασαν ερήμην και αποφάσισαν. Στο δίκαιο δεν υπάρχει κάτι όπως το να δικάζεται κάποιος δύο φορές για το ίδιο αδίκημα. Η φασιστική κυβέρνηση που ενέτεινε για τα καλά την πίεσή της πάνω μας, με αυτή την απόφαση θέτει στο στόχαστρό της όλους όσοι την αντιπολιτεύονται στο νησί μας και προσπαθεί να τους τρομοκρατήσει. Όπως εκείνοι δεν αναγνωρίζουν την απόφαση του δικού μας δικαστηρίου, έτσι και εγώ δεν αναγνωρίζω την απόφαση του δικούς τους δικαστηρίου. Άλλωστε είναι νεκρή η δικαιοσύνη στην Τουρκία που κάνει ό,τι θέλει ένας δικτάτορας».

    (Ι/Τσ.)

    [13] Παραίτηση του δημοσιογράφου Ρασίχ Ρεσάτ κατόπιν καταγγελίας από τον Τατάρ

    Η διαδικτυακή K?br?s Postas? (26.04.22, kibrispostasi.com) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος δημοσιογράφος Ρασίχ Ρεσιάτ ανακοίνωσε ότι παραιτήθηκε από πρόεδρος και μέλος της «ένωσης ξένου Τύπου».

    Σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Ρεσιάτ αναφέρει ότι η παραίτησή του οφείλεται σε καταγγελία που υπέβαλε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ σε σχέση με ένα άρθρο του και στο γεγονός ότι θεώρησε αναγκαίο κάτι τέτοιο η «αρμόδια υπηρεσία».

    Σημειώνεται ότι η ένωση ξένου Τύπου αποτελείται από εκπροσώπους ξένων ΜΜΕ (κυρίως τουρκικών) που εργάζονται στα κατεχόμενα.

    (Ι/Τσ.)

    [14] Συνεχίζεται η μείωση των κρουσμάτων Covid-19 στα κατεχόμενα

    Η Vatan (26.04.22) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 16,775 εργαστηριακές εξετάσεις και εντοπίστηκαν 76 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στα κατεχόμενα, τα οποία είναι όλα εγχώριες μολύνσεις.

    Δεν σημειώθηκε κανένας νέος θάνατος εξαιτίας της Covid-19 και έτσι ο αριθμός των νεκρών από την πανδημία παραμένει στους 235.

    Τα χθεσινά περιστατικά εντοπίστηκαν στις εξής περιοχές: Λευκωσία 34, Κερύνεια 16, Αμμόχωστος 19, Μόρφου 5 και Τρίκωμο 2.

    Μέχρι τις 25 Απριλίου 2022 διενεργήθηκαν συνολικά 6,742,284 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν συνολικά 93,072 κρούσματα Covid-19, ενώ 91,652 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο. Εξάλλου, συνεχίζεται η θεραπεία 1,187 ασθενών, 23 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 1,163 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και ένας ασθενής βρίσκεται στη μονάδα εντατικής φροντίδας.

    Στις 25 Απριλίου 2022 διενεργήθηκαν 328 εμβολιασμοί κατά της πανδημίας.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Ισόβια κάθειρξη σε Καβαλά και 18 χρόνια φυλάκιση σε άλλους 7 για την υπόθεση Γκεζί

    Κάτω από τον τίτλο: «Απόφαση για την υπόθεση Γκεζί: Η δικαιοσύνη δολοφονήθηκε, η τιμωρία έπεσε βροχή σε όσους δικάζονταν!», η BirG?n (25.04.22) γράφει ότι ο Οσμάν Καβαλά (Osman Kavala) καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στο πάρκο Γκεζί στην Τουρκία τον Μάιο του 2013, ενώ οι M?cella Yap?c?, ?i?dem Mater, Hakan Alt?nay, Mine ?zerden, Can Atalay, Tayfun Kahraman και Yi?it Ali Ekmek?i που επίσης ήταν κατηγορούμενοι στην υπόθεση, καταδικάστηκαν σε φυλάκιση 18 ετών.

    Ο Καβαλά καταδικάστηκε επιπλέον για «απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Τουρκίας με χρήση βίας». Αθωώθηκε ωστόσο για την κατηγορία της κατασκοπείας.

    Η ακροαματική διαδικασία για την υπόθεση έλαβε χώρα στο 13ο Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης. Λόγω του μεγάλου αριθμού θεατών, η ακροαματική διαδικασία συνεχίστηκε στην αίθουσα του 27ου Ανώτατου Ποινικού Δικαστηρίου.

    Μετά την απόφαση, στην αίθουσα του δικαστηρίου άρχισε να ακούγεται το σύνθημα «Παντού Ταξίμ, παντού αντίσταση».

    Οι καταδικασθέντες προεβήκαν σε δηλώσεις μετά την ανακοίνωση της απόφασης εναντίον τους. Η ?i?dem Mater δήλωσε: «Όλα όσα διαβάζουμε είναι αναληθή εκτός από τα ονόματα και τα επαγγέλματά μας. Επίσης, δεν δέχομαι ότι τα ονόματά μας αναφέρονται δίπλα-δίπλα με αυτούς που υποστήριξαν το πραξικόπημα. [?] Απορρίπτω όλες τις κατηγορίες εναντίον μου και απαιτώ την αθώωσή μου».

    Mine ?zerden: «Θέλω να τελειώσει η κηδεμονία της εκτελεστικής εξουσίας στο δικαστικό σώμα και να τελειώσει ο νόμος των ισχυρών».

    Tayfun Kahraman: «Μας διώκουν για ένα έγκλημα που δεν υπάρχει. Το ταξίδι δεν τελείωσε. Το πάρκο Γκεζί στέκεται στη θέση του. Ωστόσο, δεν μας επέτρεψαν καν να χρησιμοποιήσουμε το δικαίωμά μας να το υπερασπιστούμε εδώ χωρίς να συζητήσουμε αποδείξεις ή μάρτυρες. Ο κύριος λόγος για τη δίωξή μας ήταν πως εναντιωθήκαμε στην πολιτική εξουσία».

    Osman Kavala: «Είναι μια πράξη δολοφονίας που διαπράχθηκε από το δικαστικό σώμα σήμερα».

    (ΚΣ)

    [02] Πολιτικοί και καλλιτέχνες αντιδρούν στην απόφαση για το Πάρκο Γκεζί

    Πολιτικοί και καλλιτέχνες αντέδρασαν ενάντια στην απόφαση επιβολής βαριάς καταδίκης εναντίον του Οσμάν Καβαλά και 7 άλλων κατηγορουμένων για την υπόθεση Γκεζί.

    Το Τ24 (25.04.22) γράφει ότι ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, σε ανάρτησή του στο Twitter μετά τις ετυμηγορίες της δίκης Γκεζί, έγραψε: «Η αντίσταση του Γκεζί ήταν ένα εθνικό κίνημα αφιερωμένο στην αλληλεγγύη, την ειρήνη, την αδελφοσύνη και τη δημοκρατία. Αυτή η τυραννική και άνομη κυβέρνηση, που υπάρχει στη χώρα μας σαν εφιάλτης, δυστυχώς συνεχίζει να καταπατά το νόμο. Σύντομα θα τερματίσουμε αυτή τη δίωξη και θα αποκατασταθεί η δικαιοσύνη!»

    Η BirG?n (25.04.22) γράφει ότι ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής ομάδας του CHP, ?zg?r ?zel, σε δήλωσή του μπροστά στο δικαστικό μέγαρο επέκρινε την τουρκική δικαιοσύνη που όπως επισήμανε είναι τόσο μικρή ώστε να επιβάλει κάθειρξη 18 ετών στην 72άχρονη M?cella Yap?c?. «Αυτός που καταπατά τη διάκριση των εξουσιών καταργεί τη δική του νομιμοποίηση. [?] Είναι το τελευταίο σημείο περιθωριοποίησης και στόχευσης», ανέφερε ανάμεσα σε άλλα.

    Ο βουλευτής του φιλο-Κουρδικού Κόμματος Δικαιοσύνης των Λαών (HDP) Mehmet R??t? Tiryaki ανέφερε: «Για να το πούμε ξεκάθαρα πολιτικά, πρόκειται για μια επιχείρηση εκδίκησης. Δεν πρόκειται για δίκη. Αυτή είναι μια προσπάθεια της πολιτικής εξουσίας να εκδικηθεί τις διαδηλώσεις του Γκεζί. [?] Λυπάμαι πολύ, πάρα πολύ για το μέλλον της χώρας».

    Ο Ekrem ?mamo?lu, Δήμαρχος του Μητροπολιτικού Δήμου της Κωνσταντινούπολης αντέδρασε στην απόφαση σε δήλωσή του στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Η απόφαση που ελήφθη στην υπόθεση Γκεζί πλήγωσε τη συνείδηση εκατομμυρίων ανθρώπων [...] Θα είμαστε στο πλευρό της δικαιοσύνης ό,τι και να γίνει, θα υπερασπιστούμε τον νόμο για όλους».

    Το μέλος του Αριστερού Κόμματος SOL Alper Ta? δήλωσε στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «[?] Η πολιτική απόφαση μπορεί να ξεπεραστεί μόνο με πολιτικό αγώνα. Θα νικήσουμε αυτήν την κυβέρνηση[?]».

    Ο βουλευτής του Τουρκικού Εργατικού Κόμματος (TIP) της Κωνσταντινούπολης Ahmet ??k δήλωσε ότι «όποιος δεν έχει αντίρρηση για την απόφαση που λήφθηκε, είναι συνυπεύθυνος γι’ αυτήν» και αποκάλεσε την τουρκική κυβέρνηση «εγκληματική οργάνωση που παραμένει στην εξουσία».

    Η T24 (26.04.22) μετέδωσε ότι η συν-πρόεδρος του HDP Περβίν Μπουρντάν, δήλωσε ότι οι αποφάσεις των δικαστηρίων που διαχειρίζεται το ΑΚΡ δεν είναι ποτέ νόμιμες και αποτελούν «εκφοβισμό για την κοινωνία». «Δεν υπάρχει ανεξάρτητο δικαστικό σώμα, κανένας νόμος, ούτε καν ένας εχθρικός νόμος. Και οι δίκες και οι αποφάσεις τους δεν είναι ποτέ νόμιμες, είναι πολιτικές αποφάσεις, είναι πολιτικά δικαστήρια, αυτές οι ακροάσεις είναι πολιτικές ακροάσεις», είπε.

    Η BirG?n (25.04.22) έγραψε ότι καλλιτέχνες και συγγραφείς στην Τουρκία καταδίκασαν επίσης την απόφαση.

    Η συγγραφέας Ece Temelkuran είπε: «Αυτό το καθεστώς θα καταστραφεί και θα είστε κάτω από αυτό».

    Ο Z?fl? Livanelli δήλωσε πως η Τουρκία δεν ήταν ποτέ παράδεισος, αλλά τώρα έγινε μια χώρα τρέλας.

    Ο ηθοποιός Ahmet Mumtaz Taylan είπε: «Η παράσταση τελείωσε. Ντρεπόμαστε σήμερα».

    Ο επίσης ηθοποιός Ahmet ?mit έγραψε: «Χίλιους χαιρετισμούς σε όσους αντιστέκονται, μην υποχωρείτε και μην σιωπάτε».

    (ΚΣ)

    [03] Σε γεύμα με τον Ερντογάν το ανώτατο δικαστικό σώμα καθώς επιβάλλονταν οι ποινές στην υπόθεση Γκεζί

    Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (26.04.22) μετέδωσε ότι την ώρα που το ανώτατο δικαστήριο της Τουρκίας επέβαλλε ποινή ισόβιας κάθειρξης στον Οσμάν Καβαλά για τα γεγονότα στο Γκεζί, το ανώτατο δικαστικό σώμα της Τουρκίας συμμετείχε σε γεύμα ιφτάρ με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

    Ο πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου Z?ht? Arslan ήταν μεταξύ εκείνων που παρευρέθηκαν στο δείπνο.

    Σύμφωνα με πληροφορίες της Nursun Erel από την ιστοσελίδα oposition.com, ένας συνταξιούχος δικαστής είπε, «Δεν είναι ιφτάρ, είναι δείπνο νίκης, είναι γιορτή».

    Ο πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Κωνσταντινούπολης, νομικός Τουργκούτ Καζάν σχολίασε: «Εάν ο Πρόεδρος προσκαλέσει το ανώτατο δικαστικό σώμα σε ιφτάρ την ημέρα που λαμβάνεται αυτή η απόφαση, εάν τα μέλη του ανώτατου δικαστικού σώματος παρευρεθούν σε αυτό το ιφτάρ, δεν υπήρχε δικαστικό περιθώριο στην Τουρκία».

    Στην ομιλία του στο ιφτάρ, ο Ερντογάν είπε:

    «Ανήκουμε σε μια παράδοση που βλέπει τη δικαιοσύνη ως το θεμέλιο της ιδιοκτησίας [?] Η δικαιοσύνη είναι η κοινή αναζήτηση, κοινή απαίτηση και απαίτηση όλης της ανθρωπότητας, ανεξαρτήτως φυλής, πεποιθήσεων, χρώματος ή γεωγραφίας, είναι η κοινή αξία. Ο πρώτος και τελευταίος κρίκος της αλυσίδας σχέσης μεταξύ κράτους, νόμου, πολιτικής, στρατού, οικονομίας και κοινωνίας είναι η δικαιοσύνη. Όπου δεν υπάρχει δικαιοσύνη, δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη, ενότητα, ανάπτυξη, πρόοδος, ευημερία. Κοινωνική ειρήνη και σταθερότητα δεν μπορεί να αναφερθεί όπου ο νόμος δεν λειτουργεί και το αίσθημα της δικαιοσύνης βλάπτεται».

    (ΚΣ)

    [04] Καταδικάζει τις δηλώσεις Μπάιντεν περί Αρμενικής γενοκτονίας ο Ερντογάν

    Η T?rkiye (25.04.22) γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν αντέδρασε στις δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν περί αρμενικής γενοκτονίας και τον κάλεσε να μάθει ιστορία.

    Ο Ερντογάν έκανε αυτές τις δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της Τουρκίας.

    «Οι αξιώσεις των Αρμενίων, οι οποίες υποτίθεται ότι αναγνωρίζονται από τις κυβερνήσεις διαφόρων χωρών, δεν έχουν καμία σημασία για εμάς. Έτσι βλέπουμε τη δήλωση του Προέδρου των ΗΠΑ Μπάιντεν και δεν χρειάζεται καν να σταθούμε σε αυτήν. Μάθετε την ιστορία των Αρμενίων. Δεν πρέπει να λησμονείτε ότι τη μεγαλύτερη ζημιά αυτής της υποκρισίας, που επιδεικνύεται για να ενδυναμώσει την έχθρα μεταξύ του τουρκικού και του αρμενικού λαού, υπέστη και θα υποστεί η αρμενική κοινότητα», είπε.

    Επέκρινε επίσης το φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) για την στάση του απέναντι στην αρμενική γενοκτονία υποστηρίζοντας τα εξής: «Το γεγονός ότι αυτή η προδοσία, που έχει αποκαλυφθεί κατά καιρούς λεκτικά στο παρελθόν, έχει ανέβει σε επίπεδο πρότασης νόμου, αναπόφευκτα φέρνει στο νου το ερώτημα ποιος υποστηρίζει αυτούς τους αχρείους. Το HDP είναι ο σημαιοφόρος των αβάσιμων αρμενικών ισχυρισμών και επιμένει ότι δεν θέλει να είναι κόμμα αυτής της χώρας. Δεν μας αρέσουν αυτά στο κοινοβούλιο. Το έθνος μου δεν μπορεί να ανεχτεί αυτό το κόμμα, που είναι η κοινοβουλευτική προέκταση της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK, να τροφοδοτείται από τους φόρους του έθνους μας».

    (ΚΣ)

    [05] Νόμο για αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας κατέθεσε στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση το HDP

    To BBC T?rk?e - Τουρκική Υπηρεσία του BBC (24.04.22) μετέδωσε ότι ο βουλευτής του φολοκουρδκού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) στην Κωνσταντινούπολη, Γκάρο Παϊλάν, υπέβαλε την Παρασκευή στην Προεδρία της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας νομοσχέδιο με τίτλο: «Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, Αφαίρεση των Ονομάτων των δραστών της Γενοκτονίας από τον Δημόσιο Τομέα».

    Ωστόσο, ο Πρόεδρος της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας Μουσταφά Σιέτοπ ανέπεμψε το νομοσχέδιο με το σκεπτικό ότι ήταν αντίθετο με τον Κανονισμό της Βουλής.

    Το νομοσχέδιο του Παϊλάν προκάλεσε αντιδράσεις, ειδικά από τα κόμματα της κυβέρνησης.

    (KΣ)

    [06] Συναντήθηκε με τον Γκουντέρες ο Ερντογάν

    Το Ankara Anatolia (25.04.22) μετέδωσε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντώνιο Γκουτέρες στην Τουρκία.

    Κατά τη συνάντηση, ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε ότι «η διαδικασία της Κωνσταντινούπολης, η οποία διατηρεί τον χαρακτήρα της ως η πιο αξιόπιστη διέξοδος για την εδραίωση της ειρήνης, πρέπει να υποστηριχθεί από όλους».

    «Κατά τη συνάντηση, όπου αξιολογήθηκαν οι περιφερειακές εξελίξεις, ιδιαίτερα ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας, ο Γκουτέρες εξέφρασε την υποστήριξή του και τις ευχαριστίες του στις διπλωματικές προσπάθειες της Τουρκίας να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία», αναφέρει το ΑΑ.

    Ο Ερντογάν εξέφρασε την πεποίθησή του ότι θα εξευρεθεί μια λογική και βιώσιμη διπλωματική λύση για έξοδο από αυτή την κρίση, η οποία έχει επιπτώσεις όχι μόνο στα αντιμαχόμενα μέρη αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Δήλωσε επίσης ότι ενώ καταβάλλουν προσπάθειες για τον τερματισμό των συγκρούσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, θα συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά με τον ΟΗΕ για τον τερματισμό της ανθρωπιστικής κρίσης, συμβάλλοντας στην διαφυγή αμάχων και στην παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή.

    Εξάλλου, το Ankara Anatolia (24.04.22) μετέδωσε ότι ο Έρντογαν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

    Σύμφωνα με τη δήλωση της τουρκικής Προεδρίας, στην επικοινωνία συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας και θέματα σχετικά με τη διαπραγματευτική διαδικασία.

    Αναφέροντας ότι είναι έτοιμοι να παράσχουν όση βοήθεια μπορούν κατά τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων και να προσφέρουν την απαραίτητη υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένης και της διαμεσολάβησης, ο Ερντογάν είπε ότι κατ' αρχήν βλέπουν θετικά και το θέμα του να καταστεί η Τουρκία εγγυήτρια δύναμη στην Ουκρανία.

    (ΚΣ)

    [07] Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν-Ερντογάν

    Το T24 (26.04.22) μετέδωσε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογο του Βλαδιμήρ Πούτιν. Σύμφωνα με δήλωση της Διεύθυνσης Επικοινωνιών της Προεδρίας, στη συνάντηση συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας και οι σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας.

    Κατά την συνομιλία, ο Ερντογάν ανέφερε στον Πούτιν ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να κάνει ό,τι μπορεί για την εδραίωση μιας διαρκούς ειρήνης και τόνισε πως η συνέχιση της θετικής δυναμικής που αποκτήθηκε στις συνομιλίες της Κωνσταντινούπολης προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος προς την ειρήνη μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας είναι προς το συμφέρον όλων.

    Ο Ερντογάν επανέλαβε την πρότασή του να αναβαθμιστεί σε επίπεδο ηγετών η διαδικασία της Κωνσταντινούπολης, η οποία είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, όπως υποστήριξε.

    (ΚΣ)

    [08] Το σήμα των «γκρίζων λύκων» έκανε ο Τσαβούσογλου σε διαδηλωτές για την αρμενική γενοκτονία

    Η Ayd?nl?k (24.04.22) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου απάντησε με το σήμα των «γκρίζων λύκων» σε άτομα που διαμαρτύρονταν εναντίον του με αρμενικές σημαίες στην Ουρουγουάη με αφορμή την επέτειο της αρμενικής γενοκτονίας.

    Ο Τσαβούσογλου εγκαινίασε την Πρεσβεία της Τουρκία στο Μοντεβιδέο στην Ουρουγουάη, μια από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισαν την γενοκτονία των Αρμενίων, κατά την επίσημη επίσκεψή του στη χώρα.

    Βγαίνοντας με το αυτοκίνητό του από το κτίριο της πρεσβείας, ο Τσαβούσογλου απάντησε στους διαδηλωτές κάνοντας το σήμα των «γκρίζων λύκων».

    Η Ουρουγουάη είναι μια από τις κύριες χώρες όπου ζει αρμενική διασπορά στη Λατινική Αμερική.

    (ΚΣ)

    [09] Στις 2,604 μειώθηκαν τα νέα κρούσματα Covid-19 χθες στην Τουρκία

    Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Τ24 (26.04.22) γράφει ότι το Υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 2,604 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην χώρα από σύνολο 134,346 διαγνωστικών εξετάσεων.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, χθες απεβίωσαν 15 άτομα και ολοκληρώθηκε η αποθεραπεία και η περίοδος απομόνωσης 18,573 ατόμων.

    Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία μέχρι σήμερα ανήλθε στα 134,346.

    (ΚΣ) ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Wednesday, 27 April 2022 - 6:30:25 UTC