Browse through our Interesting Nodes on Classical Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 22-09-26

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 186/2022 24-26.09.2022

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Την υπογραφή συμφωνίας για τις επιχειρήσεις της UNFICYP ζήτησε ο Τατάρ από τον Γκουτέρες
  • [02] Τατάρ: Η έλλειψη κοινού εδάφους πρέπει να έρθει στην ημερήσια διάταξη του ΟΗΕ
  • [03] Απάντηση Τατάρ στην ομιλία του Προέδρου Αναστασιάδη στον ΟΗΕ
  • [04] Τατάρ: «Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν εκπληρώνει την υποχρέωσή του ως εγγυήτρια χώρα»
  • [05] Τατάρ: «Είμαστε εξίσου κυρίαρχοι με τους Ελληνοκύπριους»
  • [06] Τατάρ: Το σημαντικότερο μιας «αλυσίδας λαθών» το ψήφισμα 186 του ΣΑ του ΟΗΕ
  • [07] Με τον ΥΠΕΞ του Αζερμπαϊτζάν και την DiCarlo συναντήθηκε ο Ερτουρούγογλου
  • [08] Επαφές Ολγκιούν με Αμερικανούς και Βρετανούς αξιωματούχους
  • [09] Μήνυμα αλληλεγγύης του ΓΓ της Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας προς την «ΤΔΒΚ»
  • [10] Κορούκογλου: Σημάδι νέας εποχής στο Κυπριακό οι δηλώσεις Έρντογαν
  • [11] Αντιδράσεις για την απόφαση Λοϊζίδου - Χασίπογλου: «Κλείνει ο δρόμος για το ΕΔΑΔ»
  • [12] Με τον Κιλιτσντάρογλου συναντήθηκε ο Τζαντάν στη Σμύρνη
  • [13] Έτοιμα τα «διαβατήρια» και οι «ταυτότητες» νέας γενιάς του καθεστώτος
  • [14] Ενέργειες της Net holding για την αγορά του 10% των μετοχών της Μavi G?k Havac?l?k
  • [15] Έτοιμος να αποχωρήσει από την «κυβέρνηση» ο Αρικλί
  • [16] Ακόμα μια αγωγή ενάντια στην Avrupa
  • [17] Ερωτηματικά προκαλεί το κόψιμο δέντρων στην περιοχή Κέρμια
  • [18] Συζήτησαν το «πρωτόκολλο» στην τεχνική επιτροπή Τουρκίας-κατεχομένων
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Χαιρετίζει την απόφαση για την Τιτίνα Λοϊζίδου το Τουρκικό ΥΠΕΞ
  • [02] Ταταρ: «Εταιρείες και άνθρωποι στη Ρωσία επιδεικνύουν ενδιαφέρον για την ΤΔΒΚ»
  • [03] Καλίν: «Η άρση του εμπάργκο όπλων των ΗΠΑ δεν θα συμβάλει στην ειρήνη»
  • [04] Ο Ερντογάν καλεί τους επενδυτές να επενδύσουν σε χαμηλά επιτόκια
  • [05] Στην Ιαπωνία για επαφές μεταβαίνει ο Τσαβούσογλου

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Την υπογραφή συμφωνίας για τις επιχειρήσεις της UNFICYP ζήτησε ο Τατάρ από τον Γκουτέρες

    Σύμφωνα με τον παράνομο Bayrak (24.09.22 https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fbrtk.net&c=E,1,K-qq5rvjYVMDeY-skT6K6b93AsWb9mjfXUFoILv2baneoBX5PstvaftY3HbcKbWwDWc-oB1ZESafQl6DdIu6nROChf3kK90huTJMZVn3juQlr4,&typo=1), την άρση της «απάνθρωπης απομόνωση» που, όπως υποστηρίζει, έχει επιβληθεί στον τουρκοκυπριακό «λαό» ζήτησε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν στην Νέα Υόρκη το Σάββατο.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η οποία διεξήχθη σε θετικό και εποικοδομητικό κλίμα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο Τατάρ τόνισε στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και κατέγραψε για άλλη μια φορά ότι μια νέα διαπραγματευτική διαδικασία είναι δυνατή μόνο με την επιβεβαίωση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος, τα οποία αποτελούν κεκτημένα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού «λαού».

    Ο Τατάρ ευχαρίστησε τον ΓΓ του ΟΗΕ για τη διαμεσολάβησή του στη μεταφορά των προτάσεων συνεργασίας έξι σημείων της τουρκοκυπριακής πλευράς προς την ελληνοκυπριακή πλευρά και του ζήτησε να «ενθαρρύνει» την ελληνοκυπριακή πλευρά στο θέμα της υλοποίησης αυτών των προτάσεων που θα ωφελήσουν και τις δύο πλευρές και να παρακολουθεί το θέμα.

    Ο Τατάρ υποστήριξε ότι η πιο σημαντική εξέλιξη που σημάδεψε την 77η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ήταν η έκκληση του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν προς τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει επίσημα την «ΤΔΒΚ» και ισχυρίστηκε ότι η διεθνής αναγνώριση του «κυρίαρχου ισότιμου κράτους» τους αποτελεί δικαίωμα των Τουρκοκυπρίων και ανέφερε στον συνομιλητή του ότι θα η τουρκοκυπριακή πλευρά θα συνεχίσει τον αγώνα με αποφασιστικότητα μαζί με τη «μητέρα πατρίδα» Τουρκία για την υλοποίηση αυτού του δικαιώματος.

    Ο Τατάρ υποστήριξε επίσης ότι η «απάνθρωπη απομόνωση» που, όπως ισχυρίστηκε, έχει επιβληθεί στον τουρκοκυπριακό «λαό» θα πρέπει να αρθεί το συντομότερο δυνατό και ζήτησε από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ να αναλάβει πρωτοβουλία για το θέμα αυτό.

    Ο Τατάρ υποστήριξε «ότι η συνέχιση αυτών των απάνθρωπων περιορισμών, συμπεριλαμβανομένης της αδυναμίας των Τουρκοκυπρίων νέων να συμμετέχουν σε διεθνείς αθλητικούς αγώνες, ως αποτέλεσμα της πίεσης των Ελληνοκυπρίων, δεν θα γίνει ποτέ αποδεκτή σε αυτή την εποχή και ότι η τουρκοκυπριακή νεολαία οπωσδήποτε δεν αξίζει αυτή την καταπίεση».

    Αναφερόμενος στις εξοπλιστικές προσπάθειες της ελληνοκυπριακής πλευράς και την άρση του εμπάργκο όπλων που επέβαλλαν οι ΗΠΑ στην Κυπριακή Δημοκρατία, ο Τατάρ δήλωσε ότι «το πεδίο δεν είναι ελεύθερο» και ότι «θα ληφθούν τα απαραίτητα αντίμετρα» μαζί με τη «μητέρα πατρίδα» Τουρκία.

    Υπενθυμίζοντας την πρόταση για υπογραφή της συμφωνίας για το «Καθεστώς των Δυνάμεων» που υπέβαλε ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών του καθεστώτος Ταχσίν Ερτουγρούλογλου στον Βοηθό Γενικό Γραμματέα αναφορικά με τις επιχειρήσεις της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο, ο Τατάρ υποστήριξε ότι αυτή η πρόταση είναι αναγκαιότητα και εξέφρασε την ελπίδα τα Ηνωμένα Έθνη να προσεγγίσουν θετικά το θέμα.

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Γκουτέρες δήλωσε ότι γνωρίζει πολύ καλά την τουρκοκυπριακή θέση για την επανέναρξη των επίσημων διαπραγματεύσεων και ότι έχει προγραμματιστεί να επισκεφθεί το νησί η βοηθός του Rosemary DiCarlo στο εγγύς μέλλον στο πλαίσιο των εργασιών για να διαπιστωθεί αν υπάρχει κοινό έδαφος μεταξύ των μερών. Τέλος, ο Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε τη χαρά του για το γεγονός ότι συναντήθηκε ξανά με την τουρκοκυπριακή πλευρά.

    Κατά τη συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, ο Τατάρ συνοδευόταν από τον λεγόμενο υπουργό εξωτερικών Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, τον ειδικό του αντιπρόσωπο Εργκιούν Ολγκούν, τον «αντιπρόσωπο» του κατοχικού καθεστώτος στη Νέα Υόρκη, Μεχμέτ Ντανά, τον συντονιστή των «διμερών», όπως τις χαρακτηρίζει το καθεστώς, τεχνικών επιτροπών Γκιουνές Ονάρ και τον ειδικό σύμβουλο Οσμάν Ερτούγ.

    (ΓΜ)

    [02] Τατάρ: Η έλλειψη κοινού εδάφους πρέπει να έρθει στην ημερήσια διάταξη του ΟΗΕ

    Σύμφωνα με τον παράνομο Bayrak (25.09.22, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fbrtk.net&c=E,1,KLz1u2RRXauvDOvy8hKOHj7pkYASzEcnGh3jFsetGUQVEj55FggSZwc9SAUK6QaYCC8FysY4vyWsgo40yQi16tgDodIU171MCgPXpsaVsqUrK0phf2VQpA,,&typo=1), o Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι η έλλειψη κοινού εδάφους μεταξύ των μερών στην Κύπρο θα πρέπει να έρθει στην ημερήσια διάταξη του ΟΗΕ.

    Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο Τατάρ προέβη σε αξιολόγηση των επαφών του στη Νέα Υόρκη, σημειώνοντας ότι είπε στον Αντόνιο Γκουτέρες «ότι δεν μπορεί πλέον να υπάρξει ομοσπονδιακή δομή στο νησί, ότι όλες οι διαπραγματευτικές διαδικασίες έχουν εξαντληθεί και ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να συνεχιστούν για μια λύση δύο κρατών κάτω από ίσα δικαιώματα».

    Ο Τατάρ είπε επίσης ότι μετέφερε στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ την πρόταση για την πραγματοποίηση κοινών εργασιών σε θέματα όπως η εξερεύνηση των υδρογονανθράκων με τη συνεργασία των δύο «κρατών», ο ενεργειακός τομέας, ο διαμοιρασμός των υδάτινων πόρων, η αποναρκοθέτηση και η πρόληψη της άτυπης μετανάστευσης.

    Ο Τατάρ ανέφερε στον Αντόνιο Γκουτέρες ότι «αν δεν καταστεί δυνατόν να βρεθεί κοινό έδαφος στο εγγύς μέλλον με την ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου», όπως χαρακτήρισε την Κυπριακή Δημοκρατία, μπορεί να χρειαστεί να υποβάλει σχετική έκθεση για το θέμα αυτό στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Συνεχίζοντας, ο Τατάρ υποστήριξε και τα εξής:

    «Τα ψηφίσματα που αποφάσισε το Συμβούλιο Ασφαλείας πριν 50 χρόνια και κάποιες παράμετροι στο κυπριακό ζήτημα που διαρκεί πολλά χρόνια, δένουν τα χέρια του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ σε όλες αυτές τις διαδικασίες και η εσαεί προσήλωση σε αυτά τα ψηφίσματα θα κλειδώσει πραγματικά το πρόβλημα στην Κύπρο ακόμη περισσότερο. Ως εκ τούτου, μοιραστήκαμε μαζί του την άποψη ότι ο Γενικός Γραμματέας μπορεί να χρειαστεί να υποβάλει στο Συμβούλιο αυτό το τελευταίο στάδιο κατά το οποίο δεν υπάρχει κοινό έδαφος».

    Ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι ο ΟΗΕ θα πρέπει να κάνει για την αναγνώριση της «βόρειας Κύπρου», όπως αποκάλεσε τα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου, ένα βήμα παρόμοιο με τη διαδικασία που πραγματοποίησε με τη «νότια Κύπρο», όπως χαρακτήρισε την Κυπριακή Δημοκρατία, και επανέλαβε ότι τώρα εργάζονται στη βάση της «κυριαρχικής ισότητας, των ίσων διεθνών δικαιωμάτων και του καθεστώτος» ως τη νέα πολιτική στην Κύπρο.

    Ο Τατάρ επίσης δήλωσε ότι παρά το σημείο στο οποίο έφτασε [το Κυπριακό], συνεχίζουν να συναντώνται εποικοδομητικά με την ελληνοκυπριακή πλευρά με τεχνικές επιτροπές σε 12 διαφορετικούς τομείς και συμπλήρωσε ότι: «Σκοπός αυτών των επιτροπών είναι να διασφαλίσουν τη συνέχιση της ζωής στην Κύπρο και να συμβάλουν στις εξελίξεις που θα ωφελήσουν και τους δύο λαούς».

    «Η διεθνής κοινότητα να μην αντιφάσκει»

    Απευθυνόμενος στη διεθνή κοινότητα ο Τατάρ ισχυρίστηκε τα εξής: «Μιλάτε για ανθρώπινα δικαιώματα, διεθνείς συμβάσεις και διακηρύξεις του ΟΗΕ, αλλά παραμένετε θεατές της απομόνωσης και των εμπάργκο που εξακολουθούν να επιβάλλονται επίμονα στον τουρκοκυπριακό ‘λαό’. Πρόκειται για δίωξη κατά του τουρκοκυπριακού λαού, όπως είπε ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογαν. Βάλτε τέλος σε αυτές τις διώξεις, άρετε την απομόνωση και τα εμπάργκο και αναγνωρίστε την πραγματικότητα της ‘ΤΔΒΚ’. Επειδή δεν υπάρχει επιστροφή στην Κύπρο, υπάρχουν δύο χωριστά κράτη με τους θεσμούς και τους οργανισμούς τους εδώ και 60 χρόνια».

    Επαναλαμβάνοντας την θέση ότι είναι εκ των ων ουκ άνευ οι εγγυήσεις και η στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στο νησί, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι: «Σκοπός είναι η αποκοπή του δεσμού μας με την μητέρα πατρίδα σέρνοντας μας σε μια ομοσπονδιακή δομή για μια υποτιθέμενη μόνιμη συμφωνία, με τον κίνδυνο μας της μετατροπής μας σε μειονότητα και της αφομοίωσής μας με την πάροδο του χρόνου».

    Ο Τατάρ ισχυρίστηκε και τα εξής: «Εάν η άλλη πλευρά δεν θα αξιοποιήσει ποτέ την υπεροχή που κατέχει σύμφωνα με τις πραγματικότητες της Κύπρου, το θέμα θα πρέπει να παραπεμφθεί ξανά στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Ως τουρκική πλευρά, βρισκόμαστε σε αυτή τη θέση, επειδή δεν μπορούμε πλέον να πάμε προς τα πίσω. Ούτε την ομοσπονδία θα συζητήσουμε ούτε θα επιστρέψουμε στην προ του 1974 περίοδο».

    Υποστήριξε ότι το μόνο που θέλει η άλλη πλευρά είναι να κάνει την Κύπρο ελληνικό νησί και πρόσθεσε ότι για να υπάρξει μια μόνιμη και επιτυχημένη συμφωνία στην Κύπρο πρέπει να είναι μεταξύ ίσων. Διατύπωσε την άποψη ότι «διαφορετικά, αν η Κύπρος επιστρέψει στην προ του 1974 περίοδο με τη βία και την επιβολή, μπορεί να αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο να βιώσουμε στο πολλαπλάσιο ό,τι συνέβη εκείνα τα χρόνια».

    (ΓΜ)

    [03] Απάντηση Τατάρ στην ομιλία του Προέδρου Αναστασιάδη στον ΟΗΕ

    Ο παράνομος Bayrak (24.09.22, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fbrtk.net&c=E,1,jZjg0Tl5kNknU7F5YXwWo9cCAoFK61hgoWBY136i4UofwbwuoPIRhx2QR94DNv59Tx2JKL6lKl2dOdzumkYObsUEXI6To4KXs0DbkisUzEkrA43ObI,&typo=1) δημοσιεύει την απάντηση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ στην ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη στην 77η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Μεταξύ άλλων ισχυρίζεται ότι η διεθνής αναγνώριση του «κυρίαρχου και ισότιμου κράτους» των Τουρκοκυπρίων είναι δικαίωμά τους και θα συνεχίσουν τον αγώνα τους με αποφασιστικότητα μαζί με τη «μητέρα πατρίδα» Τουρκία για την υλοποίηση αυτού του «δικαιώματος».

    Η δήλωση του Τατάρ υποστηρίζει τα εξής:

    «Η ομιλία του Ελληνοκύπριου ηγέτη Αναστασιάδη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ δεν μας εξέπληξε. Ωστόσο, ο Αναστασιάδης, ο οποίος με την ομιλία του αυτή ξεπέρασε ακόμη και τους γνωστούς ελληνοκυπριακούς ισχυρισμούς, τόσο με το περιεχόμενο όσο και με το ύφος του, έφερε σε νέο επίπεδο τους ισχυρισμούς του, οι οποίοι στερούνται κάθε είδους βάσης.

    Κάνοντας το αυτό, δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει την καρέκλα της λεγόμενης "Κυπριακής Κυβέρνησης", την οποία έχουν σφετεριστεί από το 1963, ως μέσο επίθεσης εναντίον της Τουρκίας και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου.

    Η ομιλία αυτή του Αναστασιάδη έχει καταγραφεί ως μία από τις πιο επιθετικές και εχθρικές ομιλίες της ελληνοκυπριακής ηγεσίας μέχρι σήμερα. Αυτή η θρασύτατη συμπεριφορά που επιδεικνύει ο Αναστασιάδης δεν περιορίστηκε μόνο στην Τουρκία και την ‘Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου’. Ο Ελληνοκύπριος ηγέτης χρησιμοποίησε επίσης εκφράσεις που προσβάλλουν το κύρος του ΟΗΕ και υποτιμούν τον οργανισμό.

    Θα θέλαμε να τονίσουμε ότι αυτός ο τίτλος, τον οποίο ο Αναστασιάδης χρησιμοποιεί καταχρηστικά, δεν εκπροσωπεί τον τουρκοκυπριακό λαό, ο οποίος έχει το δικό του ανεξάρτητο και κυρίαρχο ‘κράτος’, ούτε ολόκληρο το νησί και ότι ο Ελληνοκύπριος ηγέτης δεν έχει κανένα δικαίωμα και εξουσία να το κάνει.

    Οι δηλώσεις αυτές του Αναστασιάδη, οι οποίες ξεπερνούν τα όρια τόσο από άποψη περιεχομένου όσο και από άποψη ύφους, αποτελούν πλήρη διαστρέβλωση των ιστορικών και σημερινών πραγματικοτήτων στο νησί και θα μείνουν στην ιστορία της Κύπρου ως μια νέα μαύρη κηλίδα. Είναι σαφές ότι οι δηλώσεις αυτές, τις οποίες δεν θεωρούμε άξιες λεπτομερούς απάντησης, θα τροφοδοτήσουν περαιτέρω την έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο λαών στην Κύπρο και θα επιφέρουν νέο πλήγμα στις προσπάθειες συμφιλίωσης. Είναι διδακτικό το γεγονός ότι αυτός που έκανε αυτές τις δηλώσεις βγαίνει μπροστά στον κόσμο και προσπαθεί να δώσει μαθήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων χωρίς δισταγμό, σαν να μην ήταν οι ίδιοι υπεύθυνοι για τις σφαγές και τις θηριωδίες που ξεκίνησαν το 1963 και συνεχίστηκαν για 11 χρόνια.

    Με αυτές τις σφαγές και τις θηριωδίες, οι οποίες έφτασαν σε διαστάσεις γενοκτονίας κατά του τουρκοκυπριακού λαού, τοποθετήθηκε δυναμίτης στα θεμέλια της συνεταιρικής δημοκρατίας του 1960. Παράλληλα με αυτή τη θηριωδία, οι Τουρκοκύπριοι εκδιώχθηκαν με την βία των όπλων από όλα τα όργανα του συνεταιρικού κράτους και η συνεταιρική δημοκρατία τέθηκε κάτω από την πλήρη κατοχή της ελληνοκυπριακής πλευράς. Αυτό δεν αποτελεί ισχυρισμό, αλλά ιστορική πραγματικότητα που αντικατοπτρίζεται στις εκθέσεις του ΟΗΕ της εποχής και στον διεθνή Τύπο.

    Είναι γνωστό ποια πλευρά ευθύνεται για την αποτυχία επίτευξης συμβιβασμού στην Κύπρο μέχρι σήμερα και ποιος σαμποτάρισε αυτές τις προσπάθειες και αυτό αποτυπώνεται στις σχετικές εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα. Η προσωπική ευθύνη του Αναστασιάδη για αυτό είναι επίσης ένα αναμφισβήτητο γεγονός. Ούτως εχόντων των πραγμάτων, η χρήση του βήματος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ από τον Ελληνοκύπριο ηγέτη ως πλατφόρμα επίθεσης κατά της Τουρκικής Δημοκρατίας και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου δεν είναι τίποτα άλλο από την εκμετάλλευση ενός περιβάλλοντος όπου δεν δίνεται δικαίωμα στον τουρκοκυπριακός λαός να μιλήσει. Καταδικάζοντας έντονα αυτή την επιθετική και τολμηρή στάση του Αναστασιάδη, του επιστρέφουμε τα λόγια που είπε εναντίον της μητέρας πατρίδας Τουρκίας, του κράτους μας και του τουρκοκυπριακού λαού, και καλούμε τη διεθνή κοινότητα που επιτρέπει να συμβεί αυτό να επανεξετάσει αυτή τη μεροληπτική στάση.

    Θα θέλαμε για άλλη μια φορά να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Τουρκίας, κ. Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν, για την ιστορική ομιλία του στην 77η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, στην οποία εξέφρασε τα αισθήματα του τουρκοκυπριακού ‘λαού’ και του κυρίαρχου κράτους του, της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου. Η διεθνής αναγνώριση του κυρίαρχου ισότιμου κράτους μας είναι δικαίωμα και θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας με αποφασιστικότητα μαζί με τη Μητέρα Πατρίδα Τουρκία για την υλοποίηση αυτού του δικαιώματος».

    (ΓΜ)

    [04] Τατάρ: «Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν εκπληρώνει την υποχρέωσή του ως εγγυήτρια χώρα»

    Σύμφωνα με τον παράνομο Bayrak (24.09.22, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fbrtk.net&c=E,1,zA8MWdGUgC-GVAS5FxBlBh3BI5WVOLufzago8MS9ZyDVDuQiIWeXePIyvpa-FhQPnAR7SguZ3luISPuPwjsKMatwCu1vFwMOtEYhYAhxGgXbtClQ,,&typo=1), ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν εκπληρώνει την υποχρέωσή του ως εγγυήτρια χώρα.

    Μιλώντας στον ανταποκριτή του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων της Τουρκίας Ankara Anatolia από τη Νέα Υόρκη όπου βρίσκεται με αφορμή την 77η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Τατάρ δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο, μία από τις τρεις εγγυήτριες χώρες, δεν εκπλήρωσε την υποχρέωσή του του ως εγγυήτρια χώρα και υποστήριξε ότι:

    «Το Ηνωμένο Βασίλειο παρέμεινε πλήρως παρατηρητής στην εξέλιξη των συνθηκών στην Κύπρο με αυτό τον τρόπο εις βάρος των Τουρκοκυπρίων και υπέρ των Ελληνοκυπρίων. Δεν έχει κουνήσει καθόλου το δάχτυλό του, επειδή έχει βάσεις στο νότο και έχει τα δικά του συμφέροντα. Λυπάμαι που το λέω αυτό, αλλά είμαι πραγματικά απογοητευμένος που μια εγγυήτρια χώρα, η οποία υποτίθεται ότι είναι αμερόληπτη, η οποία ήταν θεατής σε μια τέτοια αδικία στην Κύπρο, συνεχίζει να είναι τόσο ανεύθυνη. Εξακολουθούν να μένουν παρατηρητές για τον τουρκοκυπριακό ‘λαό’, ο οποίος υφίσταται κάθε είδους αδικία κάτω από εμπάργκο και απομόνωση. Έτσι είναι ακόμα και τώρα. Η Βρετανία παραμένει θεατής».

    «Απαράδεχτη η άρση του εμπάργκο όπλων»

    Αναφερόμενος στην απόφαση των ΗΠΑ να άρουν το εμπάργκο όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία για το 2023 δήλωσε ότι η απόφαση αυτή είναι απαράδεκτη.

    Ισχυρίστηκε ότι η «νότια Κύπρος», κατά την έκφρασή του, εξοπλιζόταν ήδη και ένας τέτοιος εξοπλισμός δεν θα προσφέρει κανένα όφελος. Ο Τατάρ υποστήριξε: «Αυτή η απόφαση αυξάνει την ένταση στην περιοχή με τον εξοπλισμό του νησιού ακόμη περισσότερο και αυτό δεν ωφελεί κανέναν. Αυτό δεν είναι πραγματικά μια καλή κίνηση, είναι μια τρέλα των Ελληνοκυπρίων κατά τη γνώμη μου».

    Ο Τατάρ κάλεσε τις ΗΠΑ να επανεξετάσουν την απόφασή τους αυτή λέγοντας: «Το έργο στο οποίο θα γίνουν εργαλείο με τέτοιο οπλισμό, αν πρόκειται να δώσουν αυτά τα όπλα, θα οδηγήσει σε κάποιες εντάσεις στην Κύπρο που είναι πραγματικά ανεπιθύμητες».

    Αναφορά στην ομιλία Έρντογαν στον ΟΗΕ

    Ο Τατάρ υποστήριξε ότι «γράφτηκε ιστορία» με την έκκληση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν για αναγνώριση της «ΤΔΒΚ» ως ανεξάρτητου «κράτους» στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και συνέχισε λέγοντας ότι έγινε ένα ακόμη βήμα αναγνώρισης και δόθηκε ένα νέο μήνυμα στον κόσμο. «Αυτό που θέλουμε να πούμε στη διεθνή κοινότητα είναι ότι υπάρχουν δύο χωριστά κράτη στην Κύπρο», ισχυρίστηκε.

    «Εμπάργκο» και αναγνώριση

    Ο Τατάρ είπε επίσης ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν μπορούν να συμμετάσχουν σε διεθνείς αθλητικούς αγώνες λόγω της ούτω καλούμενης απομόνωσης που έχει επιβληθεί στη «βόρεια Κύπρο» και υποστήριξε ότι: «Δεν είναι δυνατόν να δεχτούμε πλέον μια τέτοια αδικία σε βάρος των Τουρκοκυπρίων. Ως εκ τούτου, καλούμε και πάλι τη διεθνή κοινότητα να επανεξετάσει αυτές τις αδικίες σε βάρος των Τουρκοκυπρίων».

    Αναφέροντας ότι η «ΤΔΒΚ» έχει διανύσει πολύ δρόμο προς την αναγνώριση με την ανάπτυξη των οικονομικών, εμπορικών, πολιτιστικών και κοινωνικών σχέσεων, ο Τατάρ είπε: «Αλλά φυσικά, είναι απαραίτητο να υποστηριχθεί αυτό με πολιτική εργασία και είναι απαραίτητο να εργαστούμε για την ανάπτυξη όλων αυτών των σχέσεων σε μια πιο νόμιμη βάση με πολιτική εργασία».

    «Ρωσική εταιρεία υπέβαλε αίτηση στη ‘διοίκηση πολιτικής αεροπορίας’ μας για απευθείας πτήσεις προς την ΤΔΒΚ»

    Αξιολογώντας την είδηση στον Τύπο ότι θα υπάρξουν απευθείας πτήσεις από τη Ρωσία προς την «ΤΔΒΚ» και δηλώνοντας ότι θα είναι ευχαριστημένοι με αυτό, ο Τατάρ υποστήριξε τα εξής:

    «Προς το παρόν, οι πληροφορίες μου λένε ότι μια εταιρεία ρωσικής προέλευσης έχει υποβάλει αίτηση στην ‘υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας’ μας για πτήσεις. Οι άνθρωποί μας, σε συνεννόηση με την τουρκική πολιτική αεροπορία, τους έδωσαν μια απάντηση σχετικά με τις συνθήκες υπό τις οποίες τα αεροπλάνα θα προσγειώνονται και θα απογειώνονται στο αεροδρόμιο ‘Ερτζάν’ και αυτή τη στιγμή επανεκτιμούν αυτή την απάντηση, αλλά τελικά δεν είμαι σίγουρος αν αυτή η πτήση θα είναι απευθείας ή όχι. Γνωρίζω ότι υπάρχει μελέτη».

    «Δεν θα υπάρξει τριμερής συνάντηση στα Ηνωμένα Έθνη»

    Ο Τατάρ δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει τριμερής συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και τον Ελληνοκύπριο ηγέτη Νίκο Αναστασιάδη στη Νέα Υόρκη φέτος φέροντας ως δικαιολογία το ότι θα πραγματοποιηθούν εκλογές στην Κυπριακή Δημοκρατία τον Φεβρουάριο του 2023 και ο Νίκος Αναστασιάδης δεν είναι πλέον υποψήφιος.

    Ο Τατάρ δήλωσε ότι κατά τη διμερή συνάντησή του με Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ ότι θα αναφέρει στον Αντόνιο Γκουτέρες ότι η μόνη λύση στο Κυπριακό είναι ένα ξεχωριστό κυρίαρχο «κράτος» στον «βορρά» και ότι δεν πρόκειται ποτέ να λυθεί το Κυπριακό χωρίς την Τουρκία.

    Αναφερόμενος στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που πρότεινε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο Τατάρ σημείωσε ότι αυτά αφορούν προτάσεις όπως οι έρευνες για υδρογονάνθρακες με μια κοινή επιτροπή, η συνεργασία στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας και της ενέργειας, ο διαμοιρασμός του νερού που έρχεται από την Τουρκία, η αποναρκοθέτηση και η κοινή δράση για την άτυπη μετανάστευση και είπε ότι θα ζητήσει από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ να ασκήσει πίεση στην «ελληνοκυπριακή διοίκηση» για την υλοποίηση των συνεργασιών που πρότειναν.

    «Κάθε Τούρκος πολίτης πρέπει να επισκεφθεί την ΤΔΒΚ τουλάχιστον μία φορά»

    Ο Τατάρ δήλωσε τέλος ότι με την έναρξη λειτουργίας του νέου παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου στις 15 Νοεμβρίου, θα είναι δυνατή η πρόσβαση στην «ΤΔΒΚ» από διάφορα αεροδρόμια της Τουρκίας και απηύθυνε έκκληση να επισκεφτεί «κάθε Τούρκος πολίτης την ‘ΤΔΒΚ’ τουλάχιστον μία φορά».

    (ΓΜ)

    [05] Τατάρ: «Είμαστε εξίσου κυρίαρχοι με τους Ελληνοκύπριους»

    Η K?br?s Postas? (23.09.22, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fkibrispostasi.com&c=E,1,Zsr2Ri5m7Utoqe3VcJoUqgGBR3o0a2ucKNOncdetPRuc15weKGbYJ3Nw5OVQtnzFwo8yqkNvkJvjHLcoOwcqfjJQVjfhnkHDxjVGBLVlwalfJSJdA,&typo=1) δημοσιεύει αποσπάσματα συνέντευξης που της παραχώρησε τηλεφωνικά ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ ο οποίος μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι εξίσου κυρίαρχοι στην Κύπρο με τους Ελληνοκύπριους.

    Μιλώντας σε εκπομπή που μεταδόθηκε από το διαδικτυακό κανάλι της K?br?s Postas?, o Τατάρ ισχυρίστηκε ότι η νοοτροπία της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι να απομονώσει τη «βόρεια Κύπρο», όπως χαρακτήρισε τα κατεχόμενα από την Τουρκία εδάφη και να κάνει τους Τουρκοκύπριους να μεταναστεύσουν.

    «Η Τουρκία στέκεται στο πλευρό της ‘ΤΔΒΚ’ υπό οποιεσδήποτε συνθήκες»

    Αναφορικά με τον ρόλο της Τουρκίας , ο Τατάρ είπε ότι η Τουρκία δήλωσε ότι στέκεται στο πλευρό της «ΤΔΒΚ» για τη δίκαιη «εθνική» υπόθεση της «ΤΔΒΚ», για να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Ο Τατάρ επανέλαβε ότι μια «νέα πολιτική» ήρθε στην ημερήσια διάταξη αφότου έγινε «πρόεδρος» και είπε ότι αυτό σημαίνει «κυρίαρχη ισότητα και ίσο εθνικό καθεστώς».

    Ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι εξίσου κυρίαρχοι με τους Ελληνοκύπριους στο νησί και υποστήριξε ότι η ιστορική έκκληση του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει την «ΤΔΒΚ», που διατυπώθηκε στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ παρουσία παγκόσμιων ηγετών, σφράγισε τις συνομιλίες της Νέας Υόρκης.

    Αναφέροντας ότι ο Ερντογάν είπε ότι η «καταπίεση των εμπάργκο και η απομόνωση» της «ΤΔΒΚ» πρέπει να τελειώσει, ο Τατάρ υπογράμμισε ότι η περίοδος που πέρασε έμεινε στο παρελθόν και πρόσθεσε ότι ο Ερντογάν δήλωσε επίσης ότι «είναι αναχρονιστικά και πρέπει να τερματιστούν όλα αυτά τα εμπάργκο που αποσκοπούν να αποκόψουν τον λαό από τη διεθνή κοινότητα».

    Αναφερόμενος στο θέμα της ομοσπονδίας, ο Τατάρ υποστήριξε τα εξής: «Έχουμε αφήσει πίσω μας την περίοδο που τέλειωσε, τέλειωσε επειδή δεν υπάρχει έδαφος για μια συμφωνία που να βασίζεται σε μια δικοινοτική ομοσπονδία». Ισχυρίστηκε ότι το Κυπριακό είναι θέμα δύο χωριστών λαών, των Τουρκοκυπρίων και των Ελληνοκυπρίων.

    Ο Τατάρ επεσήμανε το άρθρο 16 της Συνθήκης της Λωζάνης και υποστήριξε ότι η Τουρκία έχει επίσης λόγο στη δημιουργία του νέου καθεστώτος μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Κύπρο.

    Εκφράζοντας την άποψη ότι τα γεγονότα στην Ανατολική Μεσόγειο μας έφεραν σε αυτό το σημείο, ο Τατάρ αναφέρθηκε στη Συρία, στο ρωσοαμερικανικό ενδιαφέρον, στις βρετανικές βάσεις και και στην πολιτική της Ελλάδας που απειλή την Τουρκία με το ατού της ΕΕ όπως υποστήριξε.

    Ο Τατάρ επιπλέον υποστήριξε ότι «κύριο μέλημά μας είναι το μέλλον και η ύπαρξη του τουρκοκυπριακού λαού», και ισχυρίστηκε ότι «η νοοτροπία της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι να απομονώσει τους Τουρκοκυπρίους και ίσως και να τους εξαναγκάσει να μεταναστεύσουν». Ισχυρίστηκε ότι οι Τουρκοκύπριοι τους έχουν κλείσει αυτή την πόρτα και επανέλαβε ότι η νέα πολιτική είναι ότι «υπάρχουν δύο κράτη στην Κύπρο».

    Ο Τατάρ ανέφερε επίσης ότι θα επαναλάβει τα θέματα αυτά στη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

    Καταληκτικά υποστήριξε ότι απορρίπτουν τις προσπάθειες της ελληνοκυπριακής πλευράς να επεκτείνει την εξουσία της στον στην βόρεια κατεχόμενη Κύπρο και ότι στόχος των Ελληνοκυπρίων είναι να αποδυναμώσουν την «κυριαρχία» των Τουρκοκυπρίων στον «βορρά». «Δεν θα παίξουμε αυτά τα παιχνίδια», είπε.

    (ΓΜ)

    [06] Τατάρ: Το σημαντικότερο μιας «αλυσίδας λαθών» το ψήφισμα 186 του ΣΑ του ΟΗΕ

    Η K?br?s (26.09.22) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι οι συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι Τουρκοκύπριοι διεθνώς δεν είναι ίσες με εκείνες των Ελληνοκυπρίων και χαρακτήρισε το ψήφισμα 186 που ενέκρινε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στις 4 Μαρτίου 1964 ως «τον πρώτο και σημαντικότερο κρίκο μιας αλυσίδας λαθών» που διαπράχθηκαν στο Κυπριακό.

    Σε αποκλειστικές τηλεφωνικές δηλώσεις στην εφημερίδα πριν την αναχώρησή του από την Νέα Υόρκη, ο Τατάρ υποστήριξε ότι οι Ελληνοκύπριοι χρησιμοποιούν κατά κόρον το εν λόγω ψήφισμα και αξιοποιούν το καθεστώς της αναγνώρισης. Ισχυρίστηκε και τα εξής:

    «Κάτω από αυτές τις συνθήκες δεν έχουμε ισότητα ευκαιριών στις επαφές διεθνώς. Σε αυτή την περίπτωση είναι αδικία να συγκρίνονται οι δικές μου επαφές με εκείνες του Αναστασιάδη. Βρίσκονταν στην Νέα Υόρκη αυτή την περίοδο και οι πρόεδροι πριν από εμένα. Αυτό που θέλουν οι Ελληνοκύπριοι είναι να παραδοθούμε και να αφήσουμε ελεύθερο το πεδίο. Δεν θα παραδοθούμε, δεν θα αφήσουμε ελεύθερο το πεδίο».

    Αναφερόμενος στην συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν στη Νέα Υόρκη, ο Τατάρ είπε ότι επεσήμανε στον Έρντογαν ότι η ολοκλήρωση των επενδύσεων για ενίσχυση των υποδομών στα κατεχόμενα, η υπερπήδηση του ενεργειακού προβλήματος και η αναγνώριση της «ΤΔΒΚ» θα δώσουν στους Τουρκοκύπριους την δυνατότητα για περισσότερα οικονομικά ανοίγματα.

    Αναφερόμενος στην συνάντησή του με τον ΓΓ της Οργάνωσης Ισλαμικής Συνεργασίας, H?ssein Brahim Taha, ο Τατάρ είπε ότι ήταν παραγωγική και ότι ο Taha άκουγε προσεχτικά και σημείωνε όσα του έλεγαν, όμως παρά το γεγονός ότι ο ΓΓ μια σημαντικής οργάνωσης όπως η Οργάνωσης Ισλαμικής Συνεργασίας γνωρίζει την ύπαρξη των Τουρκοκυπρίων, δεν γνωρίζει για την λεγόμενη απομόνωση που βιώνουν.

    Είπε ότι όταν υπενθύμισε στον Taha την μη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων νέων στους πρόσφατους Ισλαμικούς Αγώνες που διεξήχθησαν στο Ικόνιο, ο ΓΓ της Οργάνωσης Ισλαμικής Συνεργασίας του απάντησε ότι έχει δίκαιο και ότι θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να λάβουν μέρος οι Τουρκοκύπριοι στους επόμενους αγώνες.

    Τατάρ: «Τα ΗΕ βλέπουν ότι ο Αναστασιάδης δεν προσπάθησε για λύση»

    Σημειώνοντας ότι κατά την συνάντησή του με τον ΓΓ του ΟΗΕ, ο Αντόνιο Γκουτέρες του ανέφερε ότι προσεχώς θα αποστείλει στο νησί την Βοηθό Γενικό Γραμματέα Αρμόδια για Πολιτικές Υποθέσεις και Οικοδόμηση της Ειρήνης, Rosemary DiCarlo, ο Τατάρ υποστήριξε ότι δεν είναι δυνατόν να ελπίζει κανείς, αν δεν υπάρξει μια προσέγγιση «με αποδεχτή αντίληψη, σεβασμό σε νέα ανοίγματα και επίλυση του προβλήματος» εκ μέρους της ελληνοκυπριακής πλευράς.

    «Μπορώ να πω και ότι ο Γενικός Γραμματέας θα περιμένει την εκλογή του νέου Ελληνοκύπριου ηγέτη», ανέφερε ο Τατάρ, ο οποίος σχολιάζοντας εκ νέου την ομιλία του Προέδρου Αναστασιάδη ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ισχυρίστηκε τα εξής:

    «Ο Νίκος Αναστασιάδης συμπεριφέρεται ως πολιτικός κληρονόμος της ΕΟΚΑ και όχι ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Και όταν είναι έτσι, δεν μπορεί να επιδείξει μια προσέγγιση πολύπλευρη και ειρηνική. Η ουσία της Μεγάλης Ιδέας έγινε οδηγός του Αναστασιάδη. Όλοι όσοι βάζουν το χέρι στην συνείδησή τους βλέπουν πολύ εύκολα ότι ο Αναστασιάδης δεν κατέβαλε καμία προσπάθεια για να έρθει η λύση στην Κύπρο. Κατάλαβα, παρατήρησα ότι το βλέπουν και τα Ηνωμένα Έθνη αυτό».

    (Ι/Τσ.)

    [07] Με τον ΥΠΕΞ του Αζερμπαϊτζάν και την DiCarlo συναντήθηκε ο Ερτουρούγογλου

    Η K?br?s (25.09.22) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών του κατοχικού καθεστώτος, Ταχσίν Ερτουρούγογλου, που βρίσκεται στις ΗΠΑ για την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, συναντήθηκε με την αναπληρώτρια Γενική Γραμματέα του ΟΗΕ Αρμόδια για Πολιτικές Υποθέσεις και Οικοδόμηση της Ειρήνης, Rosemary DiCarlo.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση στον λογαριασμό του λεγόμενου υπουργείου εξωτερικών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Ερτουρούγογλου αξιολόγησε τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το Κυπριακό και μετέφερε τη θέση της τουρκοκυπριακής πλευράς.

    Συνάντηση και με τον Υπουργό Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν

    Εξάλλου, η G?ne? (26.09.22) γράφει ότι ο Ερτουρούγογλου συναντήθηκε και με τον Υπουργό Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν Τζεϊχούν Μπαϊράμοβ με τον οποίο συζήτησε «τις σχέσεις Αζερμπαϊτζάν ?ΤΔΒΚ» και τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. Παρόν στην συνάντηση ήταν και ο σύμβουλος του λεγόμενου υπουργείου εξωτερικών Κεμάλ Κοπρουλού και ο «αντιπρόσωπος» του κατοχικού καθεστώτος στην Ουάσιγκτον Μουσταφά Λακαταμιαλί.

    Επαφές με αξιωματούχους του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ

    Όπως γράφει η εφημερίδα, ο Ερτουρούγογλου, ο οποίος ολοκληρώνει τις επαφές του στην Νέα Υόρκη, θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον εντός της βδομάδας «όπου θα έχει επαφές με αξιωματούχους του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ».

    Ο Ερτουρούγογλου θα συμμετάσχει σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στο «Washington for Near East Policy», όπου θα αξιολογήσει τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και επιπλέον θα έχει συναντήσεις και με δημοσιογράφους.

    (ΚΣ)

    [08] Επαφές Ολγκιούν με Αμερικανούς και Βρετανούς αξιωματούχους

    Η K?br?s (25.09.22) γράφει ότι ο Εργκιούν Ολγκούν, ειδικός αντιπρόσωπος του Τουρκοκύπριου ηγέτη, συναντήθηκε με την αναπληρώτρια Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ για τη Νότια Ευρώπη και τον Καύκασο, Erica Olson.

    Ο Ολγκιούν εξέφρασε την απογοήτευση και την ανησυχία της τουρκοκυπριακής πλευράς για την άρση του εμπάργκο όπλων προς την Κυπριακή Δημοκρατία από τις ΗΠΑ και δήλωσε ότι θα προβούν σε βήματα ενάντια σε αυτή την απόφαση μαζί με τη «μητέρα-πατρίδα» Τουρκία. Παράλληλα, δήλωσε ότι αναμένουν από τις ΗΠΑ να υποστηρίξουν τις προτάσεις συνεργασίας της τουρκοκυπριακής πλευράς, που θα συνεισφέρουν στην σταθερότητα της Κύπρου και της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου.

    Επίσης, κατά την παρουσία του στη Νέα Υόρκη, ο Ολγκιούν συναντήθηκε με τον πρέσβη James Kariuki Τζέημς Καριούκι, αναπληρωτή Μόνιμο Αντιπρόσωπο του Ηνωμένου Βασιλείου στον ΟΗΕ και δήλωσε ότι οι ευθύνες του Ηνωμένου Βασιλείου διαφέρουν από άλλες χώρες. Εξήγησε ότι αυτή η διαφορά οφείλεται στο γεγονός ότι η χώρα τους είναι Μόνιμο Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, εγγυήτρια χώρα και η χώρα που προετοιμάζει τα σχέδια ψηφίσματος για την Κύπρο (pen holder) και ως φυσικό αποτέλεσμα αυτού, η τουρκοκυπριακή πλευρά αναμένει από το Ηνωμένο Βασίλειο να διατηρήσει μια ισορροπία στην προσέγγισή του προς στις δύο πλευρές.

    Ο Ολγκούν υποστήριξε ότι οι δύο πλευρές στην Κύπρο είναι ίσες και ότι ο λόγος για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων, οι οποίες διήρκεσαν για περισσότερα από 50 χρόνια, ήταν ότι η ισότητα των μερών έμεινε στα λόγια και δεν εφαρμόστηκε στην πράξη. Επίσης, ισχυρίστηκε ότι είναι ξεκάθαρο όπως το φως της μέρας, κατά την έκφρασή του, ότι το Κυπριακό δεν μπορεί να οδηγηθεί σε επίλυση με την «βάση που κατέρρευσε» και επιχειρείται η επιβολή της και ότι μια νέα διαδικασία μπορεί να ξεκινήσει μόνο με την επιβεβαίωση και τον σεβασμό της κυρίαρχης ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώς της τουρκοκυπριακής πλευράς.

    Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο Συντονιστής «Διμερών», όπως τις χαρακτηρίζει η τουρκοκυπριακή πλευρά, Τεχνικών Επιτροπών, Γκιουνές Ονάρ, ο ειδικός σύμβουλος Οσμάν Ερτούγ και η 3η γραμματέας της «αντιπροσωπείας» του κατοχικού καθεστώτος στην Ουάσιγκτον, Ντενίλ Ερτούγ Ακίν.

    (ΙΣ)

    [09] Μήνυμα αλληλεγγύης του ΓΓ της Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας προς την «ΤΔΒΚ»

    Σύμφωνα με τον παράνομο Bayrak (25.09.22, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fbrtk.net&c=E,1,tU6pH0tpTn4u4JOsahej1jHm0TYpfDp66b8GgysE1NlpO2wFYIxiv2UBfD9O7rifpa2leA4mKDCMiyd52t-a1yJE2e1ZqPVigWlvZUAJLKQYtxekRGtsBbnrg,&typo=1), ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC), H?ssein Brahim Taha εξέφρασε στον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ την αλληλεγγύη του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας προς την «ΤΔΒΚ».

    Σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε ο ΟΙC αναφέρεται ότι ο Γενικός Γραμματέας του οργανισμού συναντήθηκε με τον Τατάρ στο πλαίσιο των επαφών του στην 77η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

    Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι ο Taha ενημερώθηκε από Τατάρ για την κατάσταση των μουσουλμάνων στην Κύπρο και εξέφρασε την αλληλεγγύη του OIC στην «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας.

    Συνάντηση Taha με Τατάρ

    Στο μεταξύ, ο παράνομος Bayrak (24.09.22, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fbrtk.net&c=E,1,pjusZHzXcIQ1HEXcjJPEten8MkGQU6gkXQ8BmDSJexDjzDbqsSxL23zReNgjuAihK90AbI5XtSuEVW2Ql7f6QfX1bXUZwOLcaESzSBCk0ZKqiuGkC6gVQ,,&typo=1) μετέδωσε ότι o Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC) Hissein Ibrahim Taha στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

    Όπως έγινε γνωστό, κατά τη συνάντηση οΤατάρ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την αλληλεγγύη που επέδειξαν οι αξιωματούχοι του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας προς τον τουρκοκυπριακό «λαό» και αντάλλαξε απόψεις με τον Hissein ?brahim Taha, σχετικά με το τι μπορεί να κάνει ο Οργανισμός για την υπεράσπιση και την προώθηση της των τουρκοκυπριακών θέσεων. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν το Κυπριακό και η ανάπτυξη των «διμερών» σχέσεων με τον οργανισμό.

    (ΓΜ)

    [10] Κορούκογλου: Σημάδι νέας εποχής στο Κυπριακό οι δηλώσεις Έρντογαν

    Ο παράνομος Βayrak (24.09.22 https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fbrtk.net&c=E,1,VKu5K9hJvGNh2D3sd7Gweyva0Ov2NOqENmwsQ6eFiYqn4pULlAi4DMpNhaHPBtY2cYwN9BeteMTV0pp8Q6MS75liZ8paUwJSTU-PGylyBVfSXujmbHs&typo=1) μετέδωσε δηλώσεις του λεγόμενου πρέσβη της του κατοχικού καθεστώτος στην Άγκυρα, Ισμέτ Κορούκογλου σύμφωνα με τις οποίες οι αναφορές του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ είναι σημάδι μιας νέας εποχής στο Κυπριακό.

    «Οι δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν ικανοποίησαν ιδιαίτερα τον τουρκοκυπριακό λαό», είπε και υποστήριξε ότι οι εν λόγω δηλώσεις «είναι ένα σημάδι ότι το Κυπριακό έχει μπει μια νέα εποχή» και σημαίνουν την επίσημη αναγνώριση της ύπαρξης «δύο κρατών» που ζουν σε σχέσεις καλής γειτονίας στο νησί.

    Ο Κορούκογλου ισχυρίστηκε επίσης ότι ήρθε η ώρα η «ΤΔΒΚ» να πάρει τη θέση που της αξίζει στη διεθνή κοινότητα.

    Αναφέροντας ότι το Κυπριακό παραμένει άλυτο επί 54 χρόνια, ο Κορούκογλου υποστήριξε ότι ο Ραούφ Ντενκτάς είχε κάνει την πιο ακριβή διάγνωση του προβλήματος και είπε: «Συνήθιζε να λέει ότι το Κυπριακό ήταν ένα ζήτημα καθεστώτος. Η αντιμετώπιση της ελληνοκυπριακής πλευράς ως ‘μοναδικού εκπροσώπου του νησιού’ και η μη αναγνώριση της ύπαρξης της ‘ΤΔΒΚ’ ήταν ο μοναδικός λόγος για τον οποίο το Κυπριακό παρέμεινε άλυτο μέχρι σήμερα. Η ελληνοκυπριακή πλευρά αρνείται να μοιραστεί τη διακυβέρνηση και την ευημερία με τον τουρκοκυπριακό λαό. Η ελληνοκυπριακή πλευρά ακολουθεί μια πολιτική που αποσκοπεί στη διατήρηση του στάτους κβο στο νησί υπέρ της και στη διαιώνιση της απομόνωσης που έχει επιβληθεί στον τουρκοκυπριακό λαό. Υπάρχουν δύο ξεχωριστά κράτη στο νησί με διαφορετική γλώσσα, θρησκεία και εθνικότητα. Οι προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού θα πρέπει να ξεκινήσουν και να πραγματοποιηθούν στη βάση αυτής της πραγματικότητας».

    (ΓΜ)

    [11] Αντιδράσεις για την απόφαση Λοϊζίδου - Χασίπογλου: «Κλείνει ο δρόμος για το ΕΔΑΔ»

    Η Diyalog (26.09.22) γράφει ότι ο γενικός γραμματέας του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP), Ογουζχάν Χασίπογλου δήλωσε ότι έχει κατοχυρωθεί πλέον ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν θα μπορούν να αποταθούν απευθείας στο Eυρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) σε σχέση με τις περιουσίες τους που βρίσκονται στην κατεχόμενη Κύπρο.

    Σχολιάζοντας την απόφαση της Επιτροπής Αναπληρωτών Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης να τερματίσει τη διαδικασία επιτήρησης και επίβλεψης του Συμβουλίου στην εφαρμογή της Απόφασης του ΕΔΑΔ, αναφορικά με την ιδιωτική προσφυγή της Τιτίνας Λοϊζίδου κατά της Τουρκίας, ο Χασίπογλου δήλωσε:

    «Η Επιτροπή Αναπληρωτών Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία επιβλέπει την εκτέλεση των δικαστικών αποφάσεων, αποφάσισε ότι η Τουρκία εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της στην υπόθεση Λοϊζίδου. Με αυτόν τον τρόπο έχει κατοχυρωθεί ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν θα μπορούν πλέον να πάνε απευθείας στο ΕΔΑΔ και ότι δεν θα έχουν επιτυχία στις απαιτήσεις τους για επιστροφές περιουσιών».

    «Η αρχή που υιοθέτησε ο ΟΗΕ σχετικά με τις περιουσίες στο νησί κατά τη διάρκεια των διαπραγματευτικών διαδικασιών ήταν ότι η ‘καθαρή ιδιοκτησία και πλειοψηφία του πληθυσμού’ θα ανήκει στους Τουρκοκύπριους στο βορρά και στους Ελληνοκύπριους στο νότο. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια των διαπραγματευτικών διαδικασιών, οι Ελληνοκύπριοι ερμήνευσαν διαφορετικά τη λέξη ‘καθαρή’ και εμείς διαφορετικά», υποστήριξε ο Χασίπολογλου και συνέχισε λέγοντας:

    «Σύμφωνα με την τουρκική πλευρά, στο εδαφικό και στο περιουσιακό θα έπρεπε να είχε προβλεφθεί ένα ιδιοκτησιακό καθεστώς που δεν θα προσφυγοποιήσει τους Τουρκοκύπριους από τα σπίτια τους. Αυτό αντιλαμβανόμασταν από την αρχή της διζωνικότητας, που είναι μια άλλη παράμετρος του ΟΗΕ. Για το λόγο αυτό, τα δικαιώματα ιδιοκτησίας των πολιτών μας που είναι κάτοχοι του τίτλου ιδιοκτησίας στο βορρά δεν έπρεπε να τεθούν ξανά προς συζήτηση. Διαφορετικά, θα μπορούσε να αποτελέσει θέμα συζήτησης σε επιτροπές ιδιοκτησίας που θα συσταθούν σε μια πιθανή ομοσπονδιακή λύση, το κατά πόσον θα επιστρέψουν τις περιουσίες τους οι πολίτες της ΤΔΒΚ».

    Οζερσάι: «Θετική εξέλιξη η απόφαση»

    Η Diyalog (26.09.22) γράφει επίσης ότι ο πρόεδρος του Κόμματος του Λαού(ΗP), Κουντρέτ Οζερσάι, σχολιάζοντας την απόφαση τη χαρακτήρισε ως θετική εξέλιξη και ευχήθηκε να γίνει κατανοητή η σημασία της Επιτροπής Ακίνητης Περιουσίας που έχει συσταθεί από το κατοχικό καθεστώς και να αρχίσει να εργάζεται πιο αποτελεσματικά η επιτροπή.

    Σε γραπτή δήλωση, ο Όζερσαϊ εξέφρασε την άποψη ότι η «Επιτροπή» πρέπει να εργάζεται πιο γρήγορα και να εφαρμόζει χωρίς καθυστέρηση τις αποφάσεις που λαμβάνει.

    Ο Οζερσάι ανέφερε επίσης ότι εάν επιχειρηθεί τα ζητήματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να χρησιμοποιηθούν ως πολιτικό εργαλείο, θα πρέπει να είναι γνωστό ότι αργά ή γρήγορα το Συμβούλιο της Ευρώπης δεν θα το επιτρέψει. Υποστήριξε και το εξής:

    «Καθώς η ελληνοκυπριακή ηγεσία προσπάθησε να εκμεταλλευτεί τις διεργασίες του ΕΔΑΔ με πολιτική πρόθεση, αντιμετώπισε αυτό το αποτέλεσμα και λυπήθηκε στο τέλος της ημέρας. Αν δεν θέλουμε να έχουμε μια παρόμοια κατάσταση, θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη τα προβλήματα της Επιτροπής Ακίνητης Περιουσίας σήμερα».

    «Η επιτροπή είναι το κλειδί, αν η πρόθεση είναι να ανοίξει το Βαρώσι»

    «Εάν η πρόθεση είναι πράγματι να ανοίξει το κλειστό Βαρώσι, η Επιτροπή Ακίνητης Περιουσίας είναι σε θέση να αποτελέσει το κλειδί στο θέμα αυτό», δήλωσε ο Οζερσάι και υποστήριξε ότι για αυτόν ακριβώς τον λόγο, μαζί με την απόφαση που ελήφθη για την Τιτίνα Λοϊζίδου, θα πρέπει να αρθούν οι ελλείψεις της «επιτροπής» και να επιταχυνθεί η αξιολόγηση των αιτήσεων που υποβλήθηκαν καθώς και η λήψη αποφάσεων και η εφαρμογή αυτών.

    Φόρος στις πωλήσεις ελληνοκυπριακών περιουσιών

    Εξάλλου, ο αρθρογράφος της Diyalog (26.09.22), Ρεσάτ Ακάρ, σχολιάζει ότι η απόφαση αποτελεί μια ευκαιρία την οποία θα πρέπει να εκμεταλλευτούν για να καθιερωθεί επιπρόσθετος φόρος 20% στις αγοραπωλησίες ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα, και τα έσοδα αυτά να διατεθούν στην «Επιτροπή Ακίνητης Περιουσίας». Θεωρεί ότι είναι μεγάλο λάθος που η εισήγηση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν έχει περάσει από τη «βουλή» και προτρέπει τα κόμματα από όλους τους χώρους να αλλάξουν την προσέγγιση «Δε θα δώσουμε γρόσι», καθώς μπορεί να αποδειχθεί πολύ επιζήμια για τις ιδιοκτησίες των Τουρκοκυπρίων.

    Κίνηση ματ στο θέμα της «Επιτροπής Αποζημίωσης Περιουσιών»

    Η K?br?s (26.09.22) γράφει ότι ο δικηγόρος Μουράτ Μετίν Χακκί είπε ότι η σημασία της απόφασης της Επιτροπής Αναπληρωτών Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι ότι καταδεικνύει την «Επιτροπή Ακίνητης Περιουσίας» ως μέσο επίλυσης των παραβιάσεων των περιουσιακών δικαιωμάτων και τόνισε το γεγονός ότι πλέον η Τιτίνα Λοϊζίδου θα πρέπει να αιτηθεί στην «επιτροπή» για το δικαίωμα στην περιουσία της και αποζημίωση.

    Ο Χακκί χαρακτήρισε την απόφαση σημαντική για την Τουρκία, από δημοκρατικής σκοπιάς και πρόσθεσε ότι καθιστά την «επιτροπή ως έγκυρο και αποτελεσματικό μέσο θεραπείας». Ωστόσο, σημείωσε ότι «δεν έχει παρέλθει ακόμη ο κίνδυνος για την επιτροπή», καθώς αν δεν πληρωθούν αποζημιώσεις, δεν δοθούν απτές λύσεις συμπεριλαμβανομένου του Βαρωσιού και δεν προταθούν συγκεκριμένες λύσεις, θα συνεχίσει να αμφισβητείται η αποτελεσματικότητα της «επιτροπής».

    (ΙΣ)

    [12] Με τον Κιλιτσντάρογλου συναντήθηκε ο Τζαντάν στη Σμύρνη

    Η Yeni D?zen (26.09.22) γράφει ότι ο «βουλευτής» του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) Αρμαγάν Τζαντάν, ο οποίος βρίσκεται στη Σμύρνη για την συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), συναντήθηκε με τον πρόεδρο του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

    Όπως ανακοινώθηκε, η συνάντηση Κιλιτσντάρογλου-Τζαντάν πραγματοποιήθηκε μέσα σε φιλικό και εποικοδομητικό κλίμα. Στη συνάντηση, συζητήθηκαν οι σχέσεις Κύπρου-Τουρκίας, το Κυπριακό και οι σχέσεις των δύο κομμάτων.

    Στην συνάντηση παρών ήταν και το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του CHP που εκπροσωπεί το κόμμα στην ΚΣΣΕ, Σελίν Σαγιέρ Μποκέ, καθώς επίσης και οι Βουλευτές Κωνσταντινούπολης, Γιουνούς Εμρέ και Αχμέτ Ουνάλ Τσιεβικόζ.

    Ο Τζαντάν συναντήθηκε επίσης και με τον Δήμαρχο Σμύρνης, Τούντς Σογιέρ.

    (ΑΚ)

    [13] Έτοιμα τα «διαβατήρια» και οι «ταυτότητες» νέας γενιάς του καθεστώτος

    Η K?br?s (25.09.22) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός εσωτερικών, Ζιγιά Όζτουρκλερ δήλωσε ότι, όπως είχαν ανακοινώσει και προηγουμένως, εντός Σεπτεμβρίου θα είναι έτοιμα τα νέα «διαβατήρια» του καθεστώτος με τσιπ σε «διεθνή πρότυπα» σε συνεργασία με την Τουρκία και ότι έχει λυθεί ολοκληρωτικά το πρόβλημα των «διαβατηρίων».

    Υπενθυμίζοντας ότι λόγω παγκόσμιας κρίσης αντιμετώπισαν πρόβλημα στην προμήθεια «διαβατηρίων» από μια αυστριακή εταιρεία, ο Όζτουρκλερ εξέφρασε περηφάνεια για το γεγονός ότι σε συνεργασία με την Τουρκία άρχισαν να τυπώνουν με εξολοκλήρου εθνικά και ντόπια λογισμικά τις νέας γενιάς «ηλεκτρονικές ταυτότητες», τα νέας γενιάς «διαβατήρια» και το «ηλεκτρονικό αρχείο πληθυσμού».

    «Σήμερα έχουμε ήδη προμηθευτεί όλα τα υλικά για να παράγουμε 60 χιλιάδες διαβατήρια με τσιπ», είπε προσθέτοντας ότι επιστρέφει από την Τουρκία με 1,800 νέα «διαβατήρια» με τσιπ έτοιμα για τύπωμα.

    Σημείωσε ότι διόρθωσαν με «νομική ρύθμιση» τις ελλείψεις που υπήρχαν στο «μητρώο εγγραφής των κατοίκων» στις κατεχόμενες περιοχές στις 28 Ιουλίου 2022 και ότι ως αποτέλεσμα αυτών των εργασιών, στο εξής θα παραχωρούνται νέας γενιάς «ταυτότητες» μπλε χρώματος με τσιπ στους Μαρωνίτες και στους Ελληνοκύπριους που διαμένουν στα κατεχόμενα. Πρόσθεσε ότι στους αλλοδαπούς που διαμένουν στα κατεχόμενα με «άδεια παραμονής» θα παραχωρείται νέας γενιάς «λευκή ταυτότητα» με τσιπ με ισχυρό κωδικό σε διεθνή πρότυπα.

    (Ι/Τσ.)

    [14] Ενέργειες της Net holding για την αγορά του 10% των μετοχών της Μavi G?k Havac?l?k

    Σύμφωνα με την Diyalog (25.09.22), η Χαντέ Τιμπούκ, Διευθύνουσα Σύμβουλος και Γενική Συντονίστρια του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρίας Net Holding, ανακοίνωσε ότι ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις για την αγορά του 10% των μετοχών της αεροπορικής εταιρείας «Γαλάζιος Ουρανός» (Mavi G?k Havac?l?k) που θα ξεκινήσει πτήσεις προς και από το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου.

    Στη δήλωσή της, η Hande Tibuk αναφέρθηκε επίσης στις αεροπορικές δραστηριότητες της Net Holding τα τελευταία χρόνια και επέστησε την προσοχή στη σημασία που έχουν οι πτήσεις της Mavi G?k προς παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου για την «ΤΔΒΚ», η οποία «βρίσκεται κάτω από εμπάργκο».

    Η Τιμπούκ ανέφερε τα εξής στη δήλωσή της:

    «Η άδικη απομόνωση της ‘βόρειας Κύπρου’ έχει περιορίσει σοβαρά τις μεταφορές για χρόνια. Η ανάπτυξη των μεταφορών είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη τόσο του εμπορίου όσο και του τουρισμού, εν ολίγοις όλων των οικονομικών δραστηριοτήτων. Όσο περισσότερες αεροπορικές εταιρείες οργανώνουν πτήσεις προς το νησί μας, τόσο πιο γρήγορα θα αναπτυχθεί η οικονομία του νησιού. Πιστεύουμε ότι οι πτήσεις που θα αρχίσει να εκτελεί η Mavi G?k προς στις 15 Νοεμβρίου είναι πολύ πολύτιμες για την οικονομική ανάπτυξη της βόρειας Κύπρου».

    Υπενθυμίζεται ότι η Net Holding ήταν ένας από τους εταίρους της τουρκικής αεροπορικής εταιρίας Pegasus Airlines που ιδρύθηκε το 1989 και ίδρυσε επίσης την Greenair σε συνεργασία με τον κρατικό αερομεταφορέα της Ρωσίας Aeroflot και Τούρκους επιχειρηματίες το 1990, αλλά εγκατέλειψε τις συνεργασίες αυτές λόγω του πρώτου πολέμου του Κόλπου. Η Net Holding, η οποία άρχισε να επενδύει στην κατεχόμενη Κύπρο το 1990, έχει εντείνει ραγδαία τις επενδύσεις της τα τελευταία 10 χρόνια και λειτουργεί οκτώ ξενοδοχεία και έξι καζίνο στα κατεχόμενα κυπριακά εδάφη με το εμπορικό σήμα Merit.

    (ΓΜ)

    [15] Έτοιμος να αποχωρήσει από την «κυβέρνηση» ο Αρικλί

    Η Avrupa (26.09.22) γράφει ότι ο «υπουργός δημοσίων έργων και μεταφορών» και ηγέτης του Κόμματος της Αναγέννησης (YDP) των εποίκων, Ερχάν Αρικλί, που είναι ο μικρός εταίρος στην «κυβέρνηση συνασπισμού», μαζί με το Κόμμα Εθνικής Ενότητας (UBP) και το Δημοκρατικό Κόμμα (DP), δήλωσε πως θα αποχωρήσουν από την «κυβέρνηση», αν αντιληφθούν ότι δεν είναι χρήσιμοι στο πόστο τους.

    Όπως ανέφερε, θα ζητήσουν συνάντηση με τη συμμετοχή των τριών αρχηγών των κομμάτων που συμμετέχουν στην «κυβέρνηση» την επόμενη εβδομάδα για να καθορίσουν από κοινού πού βρίσκονται στην εφαρμογή του «κυβερνητικού» προγράμματος.

    Σύμφωνα με τον Αρικλί, η «κυβέρνηση» δεν μπόρεσε να λειτουργήσει αποτελεσματικά την προηγούμενη περίοδο για διάφορους λόγους, αλλά πλέον δεν υπάρχουν εμπόδια στην εκτέλεση του έργου της. Πρόσθεσε και τα εξής:

    «Αλλά τώρα που το συνέδριο του UBP έχει τελειώσει και η αποδιοργάνωση στο κόμμα έχει τελειώσει, ο πρωθυπουργός θα πρέπει να πάρει τα ηνία στα χέρια του. Αυτή η κυβέρνηση είναι η κυβέρνηση του Ουνάλ Ουστέλ [?] Τα προβλήματα των ανθρώπων αυξάνονται μέρα με τη μέρα. [?] Δεν ξέρω για το DP, αλλά ως YDP, μόλις πειστούμε ότι δεν μπορούμε να είμαστε χρήσιμοι στο αξίωμα στο οποίο βρισκόμαστε, και είμαστε πολύ κοντά σε αυτό το σημείο, ζητάμε συγνώμη τον πρωθυπουργό και αποχωρούμε από την κυβέρνηση. Αν αποχωρήσουμε από την κυβέρνηση, δεν θα υπάρξει κρίση στην κυβέρνηση και η κυβέρνηση θα συνεχίσει άνετα την πορεία της ως δικομματική κυβέρνηση χωρίς εμάς. Επομένως, δεν υπάρχει λόγος να ενθουσιάζεται η αντιπολίτευση».

    (ΚΣ)

    [16] Ακόμα μια αγωγή ενάντια στην Avrupa

    Η Avrupa (26.09.22) γράφει ότι ακόμα μια μήνυση κατατέθηκε ενάντια στην εφημερίδα, για δημοσίευμα στις 20 Φεβρουαρίου 2020 με τίτλο: «Διαταγές και πάλι άνωθεν».

    Η μήνυση κατατέθηκε ενάντια στους δημοσιογράφους Μεχμέτ Λεβέντ και Αλί Οσμάν και ενάντια στην ίδια την εφημερίδα. Η κατηγορία εναντίον τους είναι ότι προκαλούν μίσος και δημιουργούν ψυχρότητα.

    (ΚΣ)

    [17] Ερωτηματικά προκαλεί το κόψιμο δέντρων στην περιοχή Κέρμια

    Κάτω από τον τίτλο «Μήπως για το κτηριακό σύμπλεγμα κόβονται τα δέντρα;» η Halk?n Sesi (26.09.22) γράφει ότι κόπηκαν δέντρα στην περιοχή Κέρμια, σε οικόπεδο που προορίζεται για την ανέγερση κτηριακού συμπλέγματος στο οποίο θα βρίσκονται τα νέα κτήρια της «βουλής» και της «προεδρίας» του κατοχικού καθεστώτος.

    Το έργο έχει χαρακτηριστεί ως «έργο που θα δωρίσει στον τουρκοκυπριακό λαό ο Προέδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν» και προϋπολογίζεται να κοστίσει 580 εκατομμύρια τουρκικές λίρες.

    Ο δήμαρχος της κατεχόμενης Λευκωσίας, Μεχμέτ Χαρμαντζή δήλωσε ότι τα οχήματα που απέκοψαν τα δέντρα δεν ανήκουν στον δήμο και ότι ο ίδιος δεν ενημερώθηκε για το θέμα.

    Το δημοσίευμα σημειώνει ότι η εν λόγω περιοχή ήταν στρατιωτική και «κρατικοποιήθηκε», όμως ακόμα είναι περιφραγμένη με τέλια.

    (ΙΣ)

    [18] Συζήτησαν το «πρωτόκολλο» στην τεχνική επιτροπή Τουρκίας-κατεχομένων

    Σύμφωνα με την K?br?s Postas? (24.09.22, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fkibrispostasi.com&c=E,1,YTNxLbLnyvuiWyRo-iZuhqKq4rqUHpq9dbn9omg7UlSJ-YqbMQSswFEmHViYUaPVDn6FTQOuFUk2Su6TPbOKhBgdr8HInlvuLGtICXhL97g7GwbQazr8,&typo=1), ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση των τεχνικής επιτροπής Τουρκίας-κατεχομένων, όπως ανακοίνωσε με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο λεγόμενος σύμβουλος στην «πρωθυπουργία», Χουσεΐν Αμτζάογλου.

    Σύμφωνα με τον Αμτζιάογλου, κατά τη συνεδρίαση αξιολογήθηκαν τα άρθρα της τελευταίας «συμφωνίας οικονομικής και χρηματοπιστωτικής συνεργασίας».

    (ΓΜ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Χαιρετίζει την απόφαση για την Τιτίνα Λοϊζίδου το Τουρκικό ΥΠΕΞ

    Το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, (23.09.22 https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fmfa.gov.tr&c=E,1,S6vApyJc-6kPhuLAw71DrB2RjcSRYBjwqGwRK6h3Ih6BzPvIR5lSppfA2hGAVvHWNgu1md7ekDf3sRbk1o9MHEasNd0iRMRhk80sAIBHHxxg,,&typo=1) χαρακτηρίζει «θετική εξέλιξη το γεγονός ότι η Επιτροπή των Αντιπροσώπων του Συμβουλίου της Ευρώπης, αν και πολύ αργά, έκλεισε την εξέταση της απόφασης Λοϊζίδου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) στην 1443η συνεδρίασή της για τα ανθρώπινα δικαιώματα, που πραγματοποιήθηκε στις 20-22 Σεπτεμβρίου 2022».

    Σε ανακοίνωση που δημοσιεύεται στην επίσημη ιστοσελίδα του τουρκικού υπουργείου υποστηρίζονται και τα εξής:

    «Με αυτή την απόφαση, επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά ότι η Επιτροπή Ακίνητης Περιουσίας (IPC) που συστάθηκε στην ΤΔΒΚ, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ, αποτελεί αποτελεσματικό ένδικο μέσο. Μάλιστα, η αποτελεσματικότητα της επιτροπής κρίθηκε από την απόφαση Δημόπουλου του ΕΔΑΔ το 2010. Αυτή η πάγια νομολογία επιβεβαιώθηκε και στις μεταγενέστερες αποφάσεις του ΕΔΑΔ.

    Παρά το γεγονός ότι ο τουρκοκυπριακός λαός εδώ και δεκαετίες έχει υποστεί απάνθρωπη απομόνωση μπροστά στα μάτια τις διεθνούς κοινότητας, εκτιμούμε τις προσπάθειες της ΤΔΒΚ να εφαρμόσει τις σχετικές αποφάσεις του ΕΔΑΔ. Αυτές οι προσπάθειες συμβάλλουν σημαντικά στην προστασία του συστήματος της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

    Από την άλλη, αποτελεί μεγάλη αντίφαση το γεγονός ότι στην ίδια συνεδρίαση δεν έκλεισε η εξέταση του cluster υποθέσεων ‘Cyprus vs. Turkey’. Αυτό το γεγονός αποδεικνύει ότι ορισμένοι κύκλοι αποσκοπούν στη διάβρωση του Συστήματος Σύμβασης, για χάριν των πολιτικών τους συμφερόντων.

    Θα θέλαμε να επαναλάβουμε το κάλεσμα του Προέδρου σε σχέση με την ΤΔΒΚ, η οποία συνεχίζει να διαδραματίζει ρόλο όσον αφορά στην προστασία του συστήματος της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, να φτάσει στη θέση που της αξίζει στη διεθνή κοινότητα».

    (ΑΚ)

    [02] Ταταρ: «Εταιρείες και άνθρωποι στη Ρωσία επιδεικνύουν ενδιαφέρον για την ΤΔΒΚ»

    Σύμφωνα με την Sabah (24.09.22 sabah.com.tr), ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, σε αποκλειστική του συνέντευξη στην δημοσιογράφο της εφημερίδας, Σιεμπνέμ Μπούρσαλι, στο «προξενείο της ΤΔΒΚ» στην Νέα Υόρκη, αξιολόγησε το θέμα της διεξαγωγής πτήσεων από τη Ρωσία στην «ΤΔΒΚ», επανέλαβε τη θέση του για «δύο κράτη και δύο λαούς» στην Κύπρο και ευχαρίστησε τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν για την «ιστορική», όπως την χαρακτήρισε, ομιλία του στον ΟΗΕ, η οποία δίνει δύναμη στην «ΤΔΒΚ» για να συνεχίζει, όπως ισχυρίστηκε.

    Στη συνέντευξη του που παραχώρησε στη δημοσιογράφο της Sabah προτού συναντηθεί με τον ΓΓ του ΟΗΕ, ο Τατάρ σχολίασε την είδηση που δημοσιεύθηκε στα ΜΜΕ περί έναρξης απευθείας πτήσεων από τη Ρωσία στην κατεχόμενη Κύπρο και δήλωσε ότι αυτό είναι αποτέλεσμα των βημάτων που έγιναν από πλευράς του Τούρκου Προέδρου Έρντογαν.

    Ο Τατάρ υποστήριξε και τα εξής:

    «Υπάρχουν αρκετές εταιρείες και άνθρωποι στη Ρωσία που επιδεικνύουν ενδιαφέρον για την ΤΔΒΚ. Από αυτής της άποψης, δίνουμε ιδιαίτερη σημασία σε αυτή την εξέλιξη. Από το 1974 μέχρι σήμερα, γίνονται απευθείας πτήσεις από όλα τα αεροδρόμια της Τουρκίας προς την ΤΔΒΚ. Πως γίνεται αυτό; Αυτή η απόφαση δεν μπορεί να ερμηνευθεί με άλλο τρόπο παρά με το ότι είναι μια απόφαση που λήφθηκε με την ελεύθερη βούληση ενός κυρίαρχου κράτους. Όμως, οι άλλες χώρες φοβούνται τους Ελληνοκύπριους. Επειδή τους απειλούν. Λένε ότι αυτοί που έρχονται εδώ δεν θα μπορέσουν να περάσουν στον ελληνοκυπριακό τομέα και προωθούν τους συγγενικούς δεσμούς της Ορθοδοξίας. Μάλιστα, μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, έχουν αρχίσει στη νότια Κύπρο να ενεργούν από κοινού μαζί με την ΕΕ. Εφαρμόζουν εμπάργκο εναντίον της Ρωσίας και τα ρωσικά πλοία δεν μπορούν να μπουν στα λιμάνια της Κύπρου. Η είδηση όσον αφορά στην έναρξη απευθείας πτήσεων από τη Ρωσία στην ΤΔΒΚ, έχει προκαλέσει έκτακτη κινητοποίηση. Οι Ελληνοκύπριοι έχουν πανικοβληθεί μετά από αυτή την είδηση. Κάλεσαν τον Ρώσσο πρέσβη και ζήτησαν εξηγήσεις. Ο Ελληνοκύπριος Υπουργός Εξωτερικών προέβη σε ενέργειες για να συναντηθεί με τον Ρώσο Υπουργό. Και εγώ, θα ήθελα μέσω της εφημερίδας Sabah, να εκφράσω ξανά τις ευχαριστίες μου στον κ. Πρόεδρο. Στην ιστορική του ομιλία στα ΗΕ, είχε πει ‘ότι ήρθε πλέον η ώρα για την αναγνώριση της ΤΔΒΚ’. Αυτή ήταν μια πολύ σημαντική ομιλία. Ταυτόχρονα, στο περιεχόμενο της ομιλίας, επιλέχθηκαν εκφράσεις όσον αφορά στην κυριαρχική ισότητα και την ισότητα».

    «Φοιτητές από 144 χώρες και εμπορικές δραστηριότητες με 100 χώρες»

    Επαναλαμβάνοντας τις γνωστές του κατηγορίες εναντίον της ελληνοκυπριακής πλευράς ότι «αποσκοπεί στο να καταστήσει τον τουρκοκυπριακό λαό μπάλωμα των Ελληνοκυπρίων και να οδηγήσει την ΤΔΒΚ στην οικονομική καταστροφή», ο Τατάρ υποστήριξε ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους, ισχυριζόμενος και τα εξής:

    «Παρά τα υποχθόνια σχέδια, τις ίντριγκες και τις πιέσεις των Ελληνοκυπρίων, στα πανεπιστήμια της ΤΔΒΚ φοιτούν σήμερα φοιτητές από 144 χώρες. Έχουμε εμπορικές δραστηριότητες με περισσότερες από 100 χώρες. Έρχονται μεγάλοι επενδυτές στην Κύπρο. Μετά το άνοιγμα του Βαρωσιού, αυξήθηκε ακόμη περισσότερο αυτό το ενδιαφέρον. Και παρά τις συνθήκες της πανδημίας, 700,000 άτομα επισκέφθηκαν τη χώρα μας μέσα σε δυο χρόνια. Σήμερα διαθέτουμε 30,000 κλίνες, τις οποίες μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια θα τις αυξήσουμε στις 40,000 και μετά στις 50,000».

    Επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό ότι «στην Κύπρο υπάρχουν δυο λαοί και δύο κράτη», ο Τατάρ ευχαρίστησε τον Έρντογαν για την έκκληση του στα ΗΕ για «αναγνώριση της ΤΔΒΚ» και δήλωσε ότι ο ρόλος που διαδραματίζει η Τουρκία στη διεθνή σκηνή, αλλά και η ομιλία του Τούρκου Προέδρου Έρντογαν στον ΟΗΕ τους δίνει δύναμη.

    «Παρά τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία, θα συνεχίσουμε τις εντατικές μας προσπάθειες για να μπορέσουμε να επιτύχουμε όλους τους στόχους μας στα πλαίσια της συνεργασίας μας με την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο», πρόσθεσε, ο Τατάρ.

    (ΑΚ)

    [03] Καλίν: «Η άρση του εμπάργκο όπλων των ΗΠΑ δεν θα συμβάλει στην ειρήνη»

    Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ankara Anatolia (24.09.22, aa.com.tr) μετέδωσε ότι ο Εκπρόσωπος Τύπου της Τουρκικής Προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν επανέλαβε την θέση ότι «δεν είναι δυνατόν να συμβάλλει στην περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο» η απόφαση των ΗΠΑ να άρουν το εμπάργκο όπλων κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Μιλώντας στο NTV, ο Καλίν δήλωσε ότι θεωρούν πολύ λανθασμένη την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης και ισχυρίστηκε ότι «αποκλείεται να συμβάλει στην ειρηνευτική διαδικασία για την Κύπρο».

    Δεν παραβίασαν τις κυρώσεις μέσω Τουρκίας οι Ρώσοι

    Υποστήριξε επίσης ότι οι ισχυρισμοί ότι η Ρωσία παραβίασε τις κυρώσεις μέσω τουρκικών τραπεζών δεν είναι ρεαλιστικοί και είπε: «Δεν υπάρχει βάση για αυτούς τους ισχυρισμούς. Αυτό που ονομάζουμε κάρτα Mir είναι μια κάρτα που περιορίζεται για τις καθημερινές δαπάνες των Ρώσων τουριστών όταν έρχονται στην Τουρκία».

    Ο Καλίν είπε ότι οι επαφές της Σαμαρκάνδης και της Νέας Υόρκης είναι ένας συνδυασμός έντονων και δυναμικών διπλωματικών πρωτοβουλιών που συνηθίζονται πλέον στην τουρκική εξωτερική πολιτική.

    Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα που θέλει να πραγματοποιήσει η Ρωσία σε ορισμένες περιοχές της Ουκρανίας, ο Καλίν δήλωσε ότι δεν βρίσκουν σωστές τέτοιες μονομερείς πρωτοβουλίες. Πρόσθεσε ότι πρέπει να ξεκινήσει μια διπλωματική διαδικασία διαπραγμάτευσης με βάση το διεθνές δίκαιο προκειμένου να τερματιστεί ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας και ότι η Τουρκία είναι η μόνη χώρα που το κάνει αυτό «ειλικρινά και σοβαρά».

    Υποστήριξε και τα εξής: «Όπως δεν αναγνωρίσαμε το δημοψήφισμα που έγινε στην Κριμαία το 2014 και το αποτέλεσμά του, δηλαδή την προσάρτησή της στην Ρωσία, η στάση μας σε τέτοιου είδους δημοψηφίσματα είναι γνωστή. Όταν κοιτάξετε την φωτογραφία σε ένα πιο ευρύ πλαίσιο, δημιουργεί μια νέα φάση του αγώνα που συνεχίζεται ανάμεσα στην Ρωσία και την Δύση».

    (ΚΣ)

    [04] Ο Ερντογάν καλεί τους επενδυτές να επενδύσουν σε χαμηλά επιτόκια

    Η Milliyet (25.09.22, milliyet.com.tr) γράφει ότι μιλώντας στο πρόγραμμα Ειδικών Βραβείων για την 140η επέτειο του Εμπορικού Επιμελητηρίου Κωνσταντινούπολης, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τους επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Τουρκία με χαμηλά επιτόκια.

    Ο Ερντογάν ανακοίνωσε επίσης νέες αποφάσεις σχετικά με το επίδομα σίτισης, τα τέλη ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου που αφορούν εργοδότες και εργαζόμενους.

    Απευθυνόμενος στους επενδυτές, ο Ερντογάν είπε:

    «Ελάτε, σας καλούμε να επενδύσετε με χαμηλά επιτόκια, ιδίως στις δημόσιες τράπεζες. Οι επενδύσεις που θα κάνετε με τα δάνεια που θα λάβετε με χαμηλά επιτόκια θα σας προσφέρουν θέσεις εργασίας. [?] Θα αυξήσει τις εξαγωγές και θα μετατρέψει το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών υπέρ μας. [?] Ο ρυθμός ανάπτυξής μας κατά 7,5% το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, οι αριθμοί απασχόλησης που φτάνουν τα 31 εκατομμύρια, οι εξαγωγές μας που φτάνουν τα 300 δισεκατομμύρια δολάρια, τα έσοδα από τον τουρισμό που φτάνουν τα 40 δισεκατομμύρια δολάρια είναι σημάδια ότι κινούμαστε προς τους στόχους μας».

    (ΚΣ)

    [05] Στην Ιαπωνία για επαφές μεταβαίνει ο Τσαβούσογλου

    Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών (25.09.22, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fmfa.gov.tr&c=E,1,X-4cYEOwaKvScouVKle2iWp40vGI0oC5RaMQFRaKDsPWH1MByThDtXHVZmm2J8UAcrkSUJZJfxoowuiG9SPcCDspbVLybTyvdsmPMNU1KabRIdbg,,&typo=1), ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα μεταβεί στην Ιαπωνία στις 26-27 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να παραστεί στην κηδεία του Πρωθυπουργού της χώρας, Abe Shinzo.

    Στα πλαίσια της επίσκεψής του, ο Τσαβούσογολου θα συναντηθεί με τον Υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Hayashi Yoshimasa.

    (ΑΚ) ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Monday, 26 September 2022 - 12:18:57 UTC