Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 22-09-27

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 187/2022 27.09.2022

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Πρόεδρος Επιτροπής Ακίνητης Περιουσίας: «Με την απόφαση του ΣτΕ επιβεβαιώθηκε ότι η ΕΑΠ αποτελεί αποτελεσματικό εσωτερικό ένδικο μέσο»
  • [02] Επέστρεψε στα κατεχόμενα ο Τατάρ ? «Δεν θα χρειαστεί προσωπικός απεσταλμένος»
  • [03] Τορε: «Αναμένουμε εξελίξεις στο Συμβούλιο Τουρκικών Κρατών»
  • [04] Κλονίζεται η «κυβέρνηση» UBP-DP-YDP στα κατεχόμενα
  • [05] Αντιδράσεις για έναρξη ανέγερσης του κτηριακού συγκροτήματος της «προεδρίας»
  • [06] Αεροπορική εταιρεία ΜGA: Καμία πτήση προς Ρωσία
  • [07] Ατάογλου: «Προχωράμε με στόχο τουρισμό 365 μέρες τον χρόνο»
  • [08] Υιοθέτησε πρωτόκολλο συνένωσης με ΤΚΡ το TDP
  • [09] Απαγόρευσαν την είσοδο στην Τουρκία στον βοηθό γενικό γραμματέα του ΒΥ
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Ερντογάν: «Θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματα μας έναντι της Ελλάδας με όλα τα μέσα»
  • [02] Διπλωματική νότα Τουρκίας σε ΗΠΑ και προειδοποίηση σε Ελλάδα για τα νησιά
  • [03] Συνεδριάζει αύριο το ΣΕΑ στην Τουρκία
  • [04] Αντιπροσωπεία του AKP πραγματοποιεί επίσκεψη στις ΗΠΑ για τα F16
  • [05] Επικρίνει τις επιθέσεις στο τζαμί Al-Aqsa το τουρκικό ΥΠΕΞ
  • [06] Αύξηση της τάξεως του 40% στο ενδιαφέρον Ρώσων για αγορά ακινήτων στην Τουρκία
  • [07] Αντιπροσωπεία από τη Σουηδία μεταβαίνει στην Τουρκία για έκδοση τρομοκρατών
  • [08] Συμπρόεδρος HDP: «Θα δημιουργήσουμε μια ευρεία κουρδική συμμαχία»
  • [09] Η οικονομική κρίση και η ανεργία οι κύριες ανησυχίες των Τούρκων

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Πρόεδρος Επιτροπής Ακίνητης Περιουσίας: «Με την απόφαση του ΣτΕ επιβεβαιώθηκε ότι η ΕΑΠ αποτελεί αποτελεσματικό εσωτερικό ένδικο μέσο»

    Η K?br?s Postas? (27.09.22, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fkibrispostasi.com&c=E,1,fWIPRMb5d-QX8pbQixP4pebo0xApsOkqqdqaUkzq5FC9XTfEHFbaxGNKXmOYu8jIxdBPBkqBk5Csw630CkIzyp7tTU6-oRjrbrqNdjqig,,&typo=1) γράφει ότι η πρόεδρος της «Επιτροπής Ακίνητης Περιουσίας», Νοβμπέτ Φερίτ Βετσχί, σχολιάζοντας της απόφαση της Επιτροπής Αντιπροσώπων του Συμβουλίου της Ευρώπης να τερματίσει την εξέταση για την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) στην υπόθεση Τιτίνας Λοϊζίδου, δήλωσε πως η απόφαση αυτή, αν και ήρθε αργά, «είναι μια θετική απόφαση για την ΤΔΒΚ και τη μητέρα πατρίδα Τουρκία».

    «Επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά ότι η Επιτροπή Ακίνητης Περιουσίας αποτελεί αποτελεσματικό εσωτερικό ένδικο μέσο», υποστήριξε και πρόσθεσε ότι υπάρχουν συνολικά 459 αιτήσεις στην «Επιτροπή» για την περιοχή του Βαρωσιού.

    Η Βετσχί έκανες αυτές τις δηλώσεις αξιολογώντας τη δομή και τη λειτουργία της «επιτροπής» και τη σημασία της για την «ΤΔΒΚ» και την Τουρκία».

    Ανέφερε πως η «Επιτροπή» ιδρύθηκε το 2005 στο πλαίσιο του «νόμου» περί ακίνητης περιουσίας σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) στην υπόθεση Ξενίδη-Αρέστη κατά της Τουρκίας και άρχισε να δραστηριοποιείται το 2006.

    Όπως υποστήριξε, «ιδρύθηκε για να αποτελέσει ένδικο μέσο για τους Ελληνοκύπριους που έχουν περιουσίες εντός των συνόρων της ΤΔΒΚ και άφησαν τις ακίνητες περιουσίες τους πριν από το 1974 στο βορρά».

    Υποστήριξε επίσης πως η «Επιτροπή» αποτελεί «εσωτερικό ένδικο μέσο που αναγνωρίζεται από το ΕΔΑΔ και ιδρύθηκε στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

    Υπενθυμίζοντας την απόφαση του ΕΔΑΔ της 1ης Μαρτίου 2010 σχετικά με το παραδεκτό της υπόθεσης Δημόπουλος κατά της Τουρκίας, η Βετσχί δήλωσε ότι «με την απόφαση αυτή το ΕΔΑΔ κατοχύρωσε ότι η Επιτροπή αποτελεί αποτελεσματικό εσωτερικό ένδικο μέσο».

    Όπως ανέφερε η «Επιτροπή» εξετάζει αιτήματα για ανταλλαγή, επιστροφή και αποζημίωση. Σημείωσε ότι ενάγων στις υποθέσεις είναι ο αιτητής και εναγόμενος το «υπουργείο εσωτερικών» της «ΤΔΒΚ» και ότι εξέτασαν 140 διαφορετικούς φακέλους κατά το τελευταίο έτος. Πρόσθεσε επίσης ότι 2 από αυτούς τους φακέλους αφορούσαν επιστροφή και ότι δεν έγινε καμία ανταλλαγή κατά τη διαδικασία αυτή.

    «Υποβλήθηκαν 7,159 αιτήσεις»

    Δήλωσε πως από την ίδρυση της «Επιτροπής» έχουν υποβληθεί συνολικά 7.159 αιτήσεις από τις οποίες 1,366 από αυτές κατέληξαν με φιλικό διακανονισμό και 34 ολοκληρώθηκαν με δικαστική διαδικασία. Η «επιτροπή» αποφάσισε να αποζημιώσει 1.169 αιτούντες για τις περιουσίες τους. Για 4 αιτήσεις αποφασίστηκε επιστροφή, για 2 αιτήσεις αποζημίωση-ανταλλαγή και για 8 αιτήσεις επιστροφή και αποζημίωση. Για μία αίτηση αποφασίστηκε να επιστραφεί η περιουσία μετά την επίλυση του Κυπριακού.

    Υποστήριξε επίσης ότι η «Επιτροπή» είναι ένας θεσμός που παράγει λύσεις στα περιουσιακά προβλήματα των Ελληνοκυπρίων και οι Ελληνοκύπριοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση εύκολα και πρόσθεσε πως «αν οι αιτούντες αποδείξουν ότι το ακίνητο για το οποίο υποβάλλουν αίτηση με τους τίτλους ιδιοκτησίας είναι δικό τους, οι διαδικασίες της υπόθεσης ξεκινούν και ολοκληρώνονται σε σύντομο χρονικό διάστημα».

    Δεν είναι ευχαριστημένη με τις προσφυγές η Κυπριακή Δημοκρατία

    Υποστήριξε επίσης ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι πολύ χαρούμενη που οι ίδιοι οι πολίτες της αναζητούν ένδικα μέσα προσφεύγοντας στην «Επιτροπή» και κάνει ό,τι μπορεί για να τους αποτρέψει.

    Πρόσθεσε πως η Τουρκία αναγνώρισε το δικαίωμα ατομικής προσφυγής στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το 1987, ότι υπήρξαν πολλές προσφυγές κατά της Τουρκίας και ότι η υπόθεση Λοϊζίδου είναι μια από αυτές.

    Υποστήριξε επίσης ότι η υπόθεση Λοϊζίδου δεν είναι μια ατομική αλλά μια υπόθεση που πολιτικοποιήθηκε, αφού πίσω από αυτήν βρίσκεται η «ελληνοκυπριακή διοίκηση», όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία.

    «Θετική απόφαση για την ΤΔΒΚ και την μητέρα πατρίδα»

    Η Βετσχί υποστήριξε πως η απόφαση να τερματίσει η διαδικασία επιτήρησης και επίβλεψης του Συμβουλίου της Ευρώπης στην εφαρμογή της απόφασης του ΕΔΑΔ για την υπόθεση Λοϊζίδου, «αν και ελήφθη πολύ αργά, είναι μια θετική απόφαση για την ΤΔΒΚ και τη μητέρα πατρίδα Τουρκία».

    «Επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά ότι η επιτροπή, η οποία θεσπίστηκε σύμφωνα με την εν λόγω απόφαση, αποτελεί αποτελεσματικό εσωτερικό ένδικο μέσο. Η αποτελεσματικότητα της επιτροπής αμφισβητήθηκε πάντοτε από τους Ελληνοκύπριους. Οι Ελληνοκύπριοι ήθελαν την επιστροφή της περιουσίας με την υπόθεση Λοϊζίδου, αλλά γνώριζαν ότι αυτό δεν ήταν δυνατό», είπε και υποστήριξε πως γνωρίζοντας αυτό, η ελληνοκυπριακή πλευρά πολιτικοποίησε το θέμα για χρόνια και επέμεινε στην επιστροφή της περιουσίας.

    «Με αυτή την απόφαση το ΕΔΑΔ είπε ότι η ΕΑΠ είναι το πιο αποτελεσματικό μέσο στην επιστροφή, αποζημίωση και ανταλλαγή», υποστήριξε.

    Η Βετσχί δήλωσε επίσης πως οι Ελληνοκύπριοι που απευθύνονται στην «επιτροπή» και δεν τους αρέσει η απόφαση που θα λάβει μπορούν να προσφύγουν στο «ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της ΤΔΒΚ» και αν δεν τους αρέσει η απόφαση και εκεί μπορούν να προσφύγουν στο ΕΔΑΔ, αφού εξαντλήσουν όλα τα εσωτερικά ένδικα μέσα. «Ωστόσο, το ΕΔΑΔ δεν θα αποφασίσει απαραίτητα υπέρ των Ελληνοκυπρίων», είπε.

    Δηλώνοντας ότι η πληρωμή των αποφάσεων αποζημίωσης της «Επιτροπής» γίνεται από το «υπουργείο οικονομικών της ΤΔΒΚ», είπε ότι η Τουρκία ήταν ο εναγόμενος πριν από τη σύσταση της «Επιτροπής».

    «Υπάρχουν συνολικά 459 αιτήσεις για το Βαρώσι»

    Δήλωσε ότι υπάρχουν συνολικά 459 αιτήσεις για την ανοικτή πιλοτική ζώνη και άλλα κλειστά τμήματα της περιοχής του Βαρωσιού και πρόσθεσε ότι υπάρχει συνεχής αύξηση των αιτήσεων προς την «επιτροπή» σχετικά με το Βαρώσι.

    Για το ΕΒΚΑΦ δήλωσε πως νομικά δεν μπορεί να υποβάλει αίτηση για τις περιουσίες του, όμως σε περίπτωση που έχει αξίωση για μια περιοχή στην οποία έχει επίσης αξίωση ένας Ελληνοκύπριος, το ΕΒΚΑΦ αποτείνεται στην «Επιτροπή», η οποία εξετάζει την αίτηση ΕΒΚΑΦ και το καθιστά διάδικο προκειμένου να λάβει μια δίκαιη απόφαση λαμβάνοντας υπόψη τα δικαιώματα όλων των πλευρών.

    «Τον περασμένο Οκτώβριο κάναμε το ΑΒΚΑΦ διάδικο και διεξαγάγαμε μια δίκη. Ακόμα δεν εξετάστηκε ο φάκελος, όμως το ΕΒΚΑΦ είναι διάδικος. Σε περίπτωση απόδειξης μπορεί να εμπλακεί και το ΕΒΚΑΦ», πρόσθεσε.

    Υποστήριξε επίσης ότι «η επιτροπή προστατεύει τους δικαιούχους στο περιουσιακό πρόβλημα της χώρας και βρίσκει τα κατάλληλα ένδικα μέσα στο ΕΔΑΔ».

    «Κάθε υπόθεση που ολοκληρώνουμε είναι ένα συν για την εθνική μας υπόθεση και συμβάλλει στην λύση περιουσιακού του κυπριακού ζητήματος. Όλοι μας πρέπει να υπερασπιστούμε αυτή την επιτροπή [?] Είναι το εθνικό μας συμφέρον, είναι πολύ σημαντικό τόσο για την ΤΔΒΚ όσο και για τη μητέρα πατρίδα Τουρκία. Η Τουρκία κατέβαλε πολύ μεγάλη προσπάθεια στο Στρασβούργο για να ιδρυθεί η ΕΑΠ», είπε.

    (ΚΣ)

    [02] Επέστρεψε στα κατεχόμενα ο Τατάρ ? «Δεν θα χρειαστεί προσωπικός απεσταλμένος»

    Σύμφωνα με τον παράνομο Bayrak (26.09.22, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fbrtk.net&c=E,1,cv3ftDnpmNYq7sWFKU6yxbve7BxroajzBMK5tKK29deOHg2hNpVFNoHAtwPJ3ihC5Gcx1DlvJ64FBQzu5IxyVnMlektBJNTI0BnNBoM6hQ,,&typo=1), επέστρεψε στα κατεχόμενα ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, ο οποίος ολοκλήρωσε τις επαφές του στη Νέα Υόρκη, όπου μετέβη για την 77η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

    Μιλώντας κατά την άφιξη του στο παράνομο αεροδρόμιο της Τυμπου, ο Τατάρ δήλωσε ότι προσπάθησε να κάνει τη φωνή του τουρκοκυπριακού «λαού» να ακουστεί σε διάφορες συναντήσεις που είχε στη Νέα Υόρκη.

    Ανέφερε ότι διεξήγαγε «σοβαρές συνομιλίες» με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν και τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην παρουσία των αντιπροσωπειών τους, και πρόσθεσε ότι είχε μια «σημαντική», όπως την χαρακτήρισε, συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

    «Διαπραγματεύσεις μόνο με την επιβεβαίωση της κυρίαρχης ισότητας»

    Ο Τατάρ δήλωσε ότι ανέφερε στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ ότι μια νέα διαπραγματευτική διαδικασία θα μπορούσε να είναι δυνατή μόνο με την επιβεβαίωση της κυριαρχικής ισότητας και του ίσου διεθνούς καθεστώτος, τα οποία είναι «κεκτημένα δικαιώματα» του του τουρκοκυπριακού «λαού», και υποστήριξε ότι αυτό καταγράφηκε στα αρχεία.

    Ο Tατάρ ισχυρίστηκε ότι η «νέα πολιτική», όπως την χαρακτήρισε, βρίσκεται τώρα στην ημερήσια διάταξη και επανέλαβε ότι πρέπει να γίνει αποδεκτή αυτή η πολιτική για μια πιθανή διαπραγμάτευση.

    Επισημαίνοντας ότι δεν θα είναι απαραίτητο να διοριστεί προσωπικός απεσταλμένος για την διερεύνηση του κατά πόσον υπάρχει κοινό έδαφος για διαπραγματεύσεις, ο Τατάρ δήλωσε ότι συμφώνησαν ότι θα μπορούσε να το κάνει αυτό η Rosemary DiCarlo, βοηθός του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αρμόδια για Πολιτικές Υποθέσεις.

    Ο Τατάρ ανέφερε επίσης ότι πλησιάζουν οι εκλογές στη «νότια Κύπρο», όπως χαρακτήρισε την Κυπριακή Δημοκρατία, και πρόσθεσε ότι μετέφεραν τις αντιδράσεις τους στον Γενικό Γραμματέα σχετικά με τις «επιθετική και μη ρεαλιστική» ομιλία του Πρόεδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.

    Ο Τατάρ δήλωσε ότι το σημείο που τους χαροποίησε περισσότερο κατά τη διάρκεια των επαφών τους στη Νέα Υόρκη ήταν η ομιλία του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

    Υποστήριξε ότι σφράγισε τη σύνοδο και είχε απήχηση στα παγκόσμια κέντρα η αναφορά του Ερντογάν ότι οι σημερινές πρακτικές συνιστούν καταπίεση κατά των Τουρκοκυπρίων και ότι η «ΤΔΒΚ», όπως αποκάλεσε το αποσχιστικό καθεστώς στην κατεχόμενη Κύπρο, πρέπει να αναγνωριστεί τώρα.

    Αναφέροντας ότι καταγράφηκε στον ΟΗΕ η θέση για κυριαρχική ισότητα και ισότιμο διεθνές καθεστώς, η οποία εκφράζεται από κοινού με τη «μητέρα πατρίδα» και εγγυήτρια Τουρκία, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι το σωστό για την επίτευξη ισορροπίας είναι η αναγνώριση της «ΤΔΒΚ».

    «Προτεραιότητά μας είναι να κάνουμε ό,τι μπορούμε για την εδραίωση των δικαιωμάτων, του δικαίου και της κυριαρχίας», είπε και πρόσθεσε ότι κατά τις συναντήσεις τους ανέφεραν ότι η απόφαση για άρση του εμπάργκο όπλων από τις ΗΠΑ στην Κυπριακή Δημοκρατία και ο εξοπλισμός της ελληνοκυπριακής πλευράς θα αυξήσει την ένταση στο νησί και θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην επίτευξη συμφωνίας.

    Ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι δεν έλαβε ακόμα απάντηση από την ελληνοκυπριακή πλευρά σχετικά με τις προτάσεις συνεργασίας που υπέβαλε στις 1-8 Ιουλίου και ανέφερε ότι μετέφερε στον Γενικό Γραμματέα την πρόταση για την εκπόνηση κοινών μελετών για θέματα όπως οι έρευνες υδρογονανθράκων, ο ενεργειακός τομέας, ο διαμοιρασμός των υδάτινων πόρων, η αποναρκοθέτηση και η πρόληψη της παράνομης μετανάστευσης με τη συνεργασία των δύο «κρατών».

    Ο Τατάρ πρόσθεσε ότι ο Γενικός Γραμματέας εξέφρασε την «αμεροληψία και το ευρύ πνεύμα του».

    Αναφορικά με τη θέση της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στο νησί, ο Τατάρ δήλωσε ότι επαναξιολόγησαν την κατάσταση αυτή μετά το πρόσφατο περιστατικό σε μια παραλία και μετέφεραν την επιθυμία τους για μια επίσημη συμφωνία με την Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ.

    Ο Τατάρ ανέφερε επίσης ότι η αντιπροσωπεία που τον συνόδευσε πραγματοποίησε πολλές επαφές με τον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας και μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και υποστήριξε ότι «μεταφέραμε την πολιτική μας στις αρχές με ολοκληρωμένο τρόπο».

    Ο Τατάρ είπε επίσης ότι με την αντιπροσωπεία του συναντήθηκαν με επιχειρηματίες και συλλόγους στις ΗΠΑ στη Σύνοδο της Τουρκοαμερικανικής Συντονιστικής Επιτροπής, καθώς και ότι πραγματοποίησαν ομιλίες και συναντήσεις στην έδρα της τουρκικής αντιπροσωπείας στη Νέα Υόρκη.

    Ο Τατάρ τέλος σημείωσε ότι συναντήθηκε και με απογόνους Τούρκων που μετανάστευσαν στις ΗΠΑ κατά τη δεκαετία του 1920 και την Ένωση Βοήθειας Τουρκοκυπρίων, με τους οποίους συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις.

    (ΓΜ)

    [03] Τορε: «Αναμένουμε εξελίξεις στο Συμβούλιο Τουρκικών Κρατών»

    Η Vatan (27.09.22) γράφει ότι ο Ζορλού Τορέ, λεγόμενος πρόεδρος της «βουλής» του κατοχικού καθεστώτος, είπε ότι η «επίσημη» άποψη της «ΤΔΒΚ» και της «μητέρας πατρίδας» Τουρκίας είναι ότι συνομιλίες μπορούν να διεξαχθούν μόνο με αναγνώριση της κυριαρχίας και της ισότητας τους.

    Ο Τορέ υποστήριξε ότι η ομιλία του Τούρκου Προέδρου στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών θα μείνει στην ιστορία και ότι επιθυμούν να συνεχίσουν το βήμα που έγινε με το κάλεσμα για αναγνώριση.

    «Υπό αυτή την έννοια αναμένουμε μια εξέλιξη στο Συμβούλιο Τουρκικών Κρατών», είπε ο Τορέ και τόνισε ότι είναι άσκοπο κάποιοι κύκλοι να επιμένουν στη θέση της ομοσπονδίας, καθώς η θέση ότι «συνομιλίες μπορούν να γίνουν επί της κυριαρχικής ισότητας» αποτελεί επίσημη και εθνική θέση της «μητέρας πατρίδας» Τουρκίας.

    (IΣ)

    [04] Κλονίζεται η «κυβέρνηση» UBP-DP-YDP στα κατεχόμενα

    Σύμφωνα με την Diyalog (27.09.22), η λεγόμενη κυβέρνηση συνεργασίας στα κατεχόμενα εισήλθε εκ νέου σε κρίση, καθώς κάποιοι «υπουργοί» θέτουν εμπόδια στο θέμα της νέας αεροπορικής εταιρίας και του διαγωνισμού για τα δίκτυα 5G.

    Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η «κυβέρνηση» που αποτελείται από το Κόμμα Εθνικής Ενότητας (UBP), το Δημοκρατικό Κόμμα (DP) και το Κόμμα της Αναγέννησης (YDP) των εποίκων κλονίζεται διότι υπάρχει σοβαρή διάσταση απόψεων μεταξύ των μελών του «υπουργικού συμβουλίου» σχετικά με υποθέσεις που έχουν μεγάλη σημασία για την οικονομία «της χώρας», όπως η πρόταση για ίδρυση νέας αεροπορικής εταιρίας και η μετάβαση στην τεχνολογία 5G.

    Όπως δήλωσε στην εφημερίδα ο πρόεδρος του YDP και λεγόμενος υπουργός δημοσίων έργων και μεταφορών, Ερχάν Αρικλί, δεν εγκρίθηκε από το λεγόμενο υπουργικό συμβούλιο η «νομοθετική» πρόταση που συντάχθηκε από κοινού με το λεγόμενο υπουργείο οικονομικών και προνοεί πραγματοποίηση πτήσεων προς το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου από την καινούργια αεροπορική εταιρία με την ονομασία «Mavi Girne»,.

    Σύμφωνα και πάλι με τον Αρικλί, οι πρώτες ρωγμές στο εσωτερικό της «κυβέρνησης» προήλθαν εξαιτίας της απόρριψης από το «υπουργικό συμβούλιο» της πρότασης για τα δίκτυα 4.5G και 5G που είχε ως αποτέλεσμα την μη πραγματοποίηση του διαγωνισμού για την παραχώρηση αδειών.

    Η εφημερίδα αναφέρει ότι η στάση του λεγόμενου πρωθυπουργού Ουνάλ Ουστέλ προκαλεί απορίες, ενώ υποστηρίζει ότι ο λεγόμενος αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός τουρισμού, νεολαίας και περιβάλλοντος, Φικρί Ατάογλου δεν εκφράστηκε αναφορικά με τα εμπόδια για την ίδρυση της νέας αεροπορικής εταιρείας. Ο δε Αρικλί ανακοίνωσε την πρόθεσή του να παραιτηθεί παραθέτοντας και τους λόγους.

    O Αρικλί ανέφερε δύο λόγους για τους οποίους τίθενται προσκόμματα στην υλοποίηση των σημαντικών έργων. Είπε τα εξής:

    «Πρώτον, πολλοί ‘υπουργοί’ επιχείρησαν να ιδρύσουν αεροπορική εταιρία επί δώδεκα χρόνια αλλά δεν τα κατάφεραν. Τώρα δεν θέλουν να τα καταφέρει το YDP. Δεύτερον, η παρούσα ‘κυβέρνηση’ είναι ‘κυβέρνηση’ του Ουνάλ Ουστέλ. Τόσο οι επιτυχίες όσο και οι αποτυχίες είναι δικές του. Κάποιοι, ωστόσο, θέλουν να αποτύχει η ‘κυβέρνηση΄ του Ουστέλ. Για αυτούς τους δύο λόγους προβάλλονται προσκόμματα στα έργα».

    (ΓΜ)

    [05] Αντιδράσεις για έναρξη ανέγερσης του κτηριακού συγκροτήματος της «προεδρίας»

    Κάτω από τον τίτλο «Ολοκληρωτικό όχι στο κτηριακό συγκρότημα», η Avrupa (27.09.22) γράφει ότι η κατοχική διοίκηση κινητοποιήθηκε για ανέγερση του κτηριακού συγκροτήματος που θα περιλαμβάνει νέο κτήριο της «προεδρίας» και της «βουλής».

    Σημειώνοντας ότι ξεριζώθηκαν τα δέντρα που βρίσκονταν εντός της περιοχής, η οποία ήταν στρατιωτική και «κρατικοποιήθηκε», η εφημερίδα αναφέρει ότι οι εργασίες καθαρισμού του χώρου ανατέθηκαν σε κάποιες ντόπιες εταιρείες.

    TDP: Ασέβεια στον «λαό» κατά την διάρκεια οικονομικής κρίσης

    Αντιδρώντας για την αποκοπή των δέντρων σε μια έκταση 500 στρεμμάτων, το Κόμμα Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP) εξέδωσε ανακοίνωση λέγοντας «μήπως μπορούμε να πούμε ολοκληρωτικά όχι σε αυτό;» και επεσήμανε ότι θα διοργανώσει διαμαρτυρία για να αντιταχθεί στην ανέγερση του συγκροτήματος και να εκφράσει την «βούληση της κοινότητας».

    Ο γενικός γραμματέας του κόμματος, Νεβζάτ Όζκουντ ανέφερε ότι η ανέγερση του κτηριακού συγκροτήματος δεν ήταν απαίτηση του τουρκοκυπριακού «λαού», ότι η βούλησή τους «εκμηδενίστηκε με αυτό τον τρόπο» και ότι μια τέτοια επένδυση αποτελεί παράδειγμα μεγάλης ανευθυνότητας και ασέβειας προς τον «λαό» σε ένα τέτοιο περιβάλλον κρίσης όταν δεν παρέχεται καμία στήριξη στον τομέα της εκπαίδευσης, της υγείας, στους χαμηλόμισθους που δυσκολεύονται και στους μικρομεσαίους.

    Επεσήμανε επίσης ότι είναι λάθος και η διασπάθιση των χρημάτων του λαού της Τουρκίας και ότι η ανέγερση κτηριακού συγκροτήματος με τζαμί αποτελεί επίθεση κατά του κοσμικού «κράτους» των Τουρκοκυπρίων. Υποστήριξε επίσης ότι το κύρος για το «κράτος» τους θα το κερδίσουν με προσήλωση στη δημοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη και όχι με επιβλητικά παλάτια.

    Αριστερό Κίνημα

    Ο γενικός γραμματέας του Αριστερού Κινήματος, Αμπντουλάχ Κορκμαζχάν δήλωσε ότι αν δεν υπάρξει αντιπολίτευση που δεν θα επιτρέψει να περάσουν αυτές οι επιβολές και παρεμβάσεις, «θα συνεχίσουν να καταστρέφουν την χώρα». Σε ανάρτηση στα με

    Σα κοινωνικής δικτύωσης, ο Κορκμαζχάν ανέφερε ότι το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και οι συνεργάτες του στα κατεχόμενα κινούνται άνετα σε όλους τους τομείς και εξέφρασε την άποψη ότι είναι απαραίτητο να επιδειχθεί και στα κατεχόμενα η ίδια προσέγγιση με εκείνη της «Συμμαχίας του Μόχθου και της Ελευθερίας», που συστάθηκε στην Τουρκία στο αντίποδα των συμμαχιών του Έθνους και της Δημοκρατίας.

    Δρόμος Ανεξαρτησίας

    Ο βοηθός γενικός γραμματέας του Δρόμου Ανεξαρτησίας (ΒΥ), Μουνούρ Ραχβαντίζογλου δήλωσε ότι προχωράει η διαδικασία πιέσεων, επιβολών και στέρησης της βούλησης των Τουρκοκυπρίων.

    Σημειώνοντας ότι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι παρεμβάσεις στις «εκλογές», στην «τοπική αυτοδιοίκηση», στην παιδεία και στο σύστημα πεποιθήσεων στα κατεχόμενα, ο Ραχβαντζίογλου ανέφερε ότι οι παρεμβάσεις υλοποιούνται τόσο μέσω κεφαλαίων και συνεργατών ανάμεσα στον «λαό» όσο και από το εξωτερικό μέσω του αντιδραστικού μπλοκ των κομμάτων ΑΚΡ-ΜΗΡ.

    Υποστήριξε ότι η τελευταία παρέμβαση είναι η πρακτική της παραχώρησης χρημάτων στο «κεφάλαιο των οικοδομών» και η απόδειξη για το ποιος είναι το αφεντικό κάτω από το όνομα της ανέγερσης του κτηριακού συγκροτήματος, την ώρα που καταρρέουν τα σχολεία στα κατεχόμενα, γεμίζουν ασφυκτικά τα νοσοκομεία και έχουν φτάσει στα όριά τους οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό.

    Τουρκική εταιρεία κτίζει το συγκρότημα

    Η Yeni D?zen (27.09.22) γράφει ότι το κτηριακό συγκρότημα (της «προεδρίας») άρχισε να κτίζεται «παράνομα» χωρίς την εξασφάλιση «άδειας» από το επιμελητήριο μηχανολόγων μηχανικών, όπως συνέβη και στην περίπτωση του νοσοκομείου επειγόντων περιστατικών και των νέων κεντρικών φυλακών.

    Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι η προσφορά για το έργο προκηρύχθηκε στην Τουρκία και κατακυρώθηκε στην τουρκική εταιρεία «Siyah Kalem», η οποία έκανε το πρώτο βήμα για ανέγερση του κτηρίου της «βουλής», χωρίς να εξασφαλίσει την απαραίτητη «άδεια» όμως. Λέγεται ότι η εταιρεία «Siyah Kalem» δεσμεύτηκε να δώσει σε Τουρκοκύπριους εργολάβους το 80% των εργασιών και ότι έδωσε την ανέγερση του κτηρίου της «βουλής» στην εταιρεία T?fek?i LTD.

    Ο διευθυντής της εταιρείας T?fek?i LTD, Χουσεϊν Τουφεκτσί δήλωσε στην εφημερίδα ότι άρχισε η ανέγερση του κτηρίου της «βουλής», όμως δεν λήφθηκε άδεια από το επιμελητήριο μηχανολόγων μηχανικών, προσθέτοντας ότι κάνει δουλειές για το «κράτος» εδώ και χρόνια και όλες γίνονται χωρίς «άδεια».

    Ο πρόεδρος του επιμελητήριου μηχανολόγων μηχανικών, Γκιουρκάν Γιοργκαντζίογλου ανέφερε ότι δεν λήφθηκε άδεια για το έργο και επομένως είναι παράνομο., αφού σύμφωνα με τον «νόμο», όλα τα έργα, συμπεριλαμβανομένων και των «κρατικών», πρέπει να έχουν εξασφαλίσει «άδεια».

    Γκιούρτζαφερ: Επέμεινε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας για το έργο

    Ο πρόεδρος της ένωσης Τουρκοκυπρίων εργολάβων οικοδομών, Τζαφέρ Γιούρτζαφερ δήλωσε στην εφημερίδα ότι ως ένωση είναι ενάντια στην φιλοσοφία του έργου, αφού περνούν οικονομικά δύσκολες μέρες και θα μπορούσαν να δαπανηθούν αλλού αυτά τα χρήματα, όμως ειδικά το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας επέμεινε στην ανέγερση του κτηριακού συγκροτήματος στο πλαίσιο της εξωτερικής του πολιτικής.

    Είπε ότι πρώτα προκηρύχθηκε προσφορά ύψους 4 δισεκατομμυρίων τουρκικών λιρών (ΤΛ), όμως αργότερα με την μέθοδο του παζαρέματος κατέβηκε στα 2 δισεκατομμύρια 850 εκατομμύρια ΤΛ και την κέρδισε η εταιρεία «Siyah Kalem».

    (Ι/Τσ.)

    [06] Αεροπορική εταιρεία ΜGA: Καμία πτήση προς Ρωσία

    Σύμφωνα με την διαδικτυακή K?br?s Postas? (26.09.22, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fkibrispostasi.com&c=E,1,1Bjbdv1nA5mJHJUj07QNHkxWbp63HVqe6GhEcSnWwR4A-563UprIUnPug7pOkNfNEk-Rd3utjblOmChXrbGrn2VEnoHA5h7QpXmVjAgTFiV2A,,&typo=1), η αεροπορική εταιρία MGA (Mavi G?k-Γαλάζιος Ουρανός) διαψεύδει ότι πραγματοποιεί πτήσεις προς τη Ρωσία.

    Μετά τους ισχυρισμούς ότι θα ξεκινήσουν απευθείας πτήσεις από τη Ρωσία προς την κατεχόμενη Κύπρο, η εταιρία Mavi G?k Havac?l?k με έδρα την Αττάλεια εξέδωσε δήλωση στην οποία σημειώνει ότι δεν έχει πτήσεις προς τη Ρωσία.

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι οι πτήσεις πραγματοποιούνται μόνο μεταξύ της Αττάλειας και ευρωπαϊκών χωρών και ότι δεν προγραμματίζεται καμία πτήση προς αυτή την κατεύθυνση στο εγγύς μέλλον.

    Υπενθυμίζεται ότι ο λεγόμενος υπουργός δημοσίων έργων και μεταφορών Ερχάν Αρικλί είχε ανακοινώσει ότι η «Blue Girne [Κερύνεια] Airlines» θα ιδρυθεί σε συνεργασία με την εταιρεία Anex. Λέγεται ότι ιδρυτής της MGA είναι η εταιρεία με την επωνυμία Anex και ότι το όνομα της νέας «εθνικής» αεροπορικής εταιρείας της «ΤΔΒΚ» προέρχεται από εδώ.

    (ΓΜ)

    [07] Ατάογλου: «Προχωράμε με στόχο τουρισμό 365 μέρες τον χρόνο»

    Σύμφωνα με τον παράνομο Bayrak (26.09.22, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fbrtk.net&c=E,1,vuQFiR9ftrIZN8SjsYleLurhUAQc6sCSE2aR9t-7VGJ1HJMh-QAhU-F7Rh8C2Yc7EbHgRhaHFCbzcyWv4YJPePd1jdEjOqPm9WiBVjg2Q,,&typo=1), o λεγόμενος αντιπρόεδρος της «κυβέρνησης», υπουργός τουρισμού, πολιτισμού, νεολαίας και περιβάλλοντος δήλωσε ότι προχωρούν με στόχο τουρισμό 365 μέρες τον χρόνο.

    Μιλώντας σχετικά με το πρόγραμμα χειμερινού τουρισμού στα κατεχόμενα, ο Ατάογλου ανέφερε ότι οι τουρίστες θα μπορούν να επισκέπτονται πολλές περιοχές, πόλεις και κωμοπόλεις που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα.

    Πρόσθεσε και τα εξής: «Συνεχίζουμε με αποφασιστικότητα τον τουριστικό μας στόχο των 365 ημερών. Το πρόγραμμα που καθορίζεται στο πλαίσιο του χειμερινού τουρισμού έχει οργανωθεί με τέτοιο τρόπο ώστε οι επισκέπτες που θα έρθουν να επισκεφθούν τη χώρα μας από πολλά μέρη της Ευρώπης να μπορούν να επισκεφθούν τους ιστορικούς και πολιτιστικούς μας χώρους καθώς και τα εμπορικά κέντρα και τις αγορές που θα τους δώσουν τη δυνατότητα να κάνουν τα ψώνια τους».

    Το δημοσίευμα αναφέρει ότι περίπου 15.000 επισκέπτες από 16 διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες επισκέπτονται την κατεχόμενη Κύπρο με το πρόγραμμα χειμερινού τουρισμού «Northern Travel NTL Winter Operation» που έγινε πράξη με πρωτοβουλίες του λεγόμενου υπουργείου τουρισμού και περιβάλλοντος. Η επιχείρηση χειμερινού τουρισμού, η οποία θα συνεχιστεί μέχρι τον Δεκέμβριο, απευθύνεται σε τουρίστες από την Αγγλία, την Γερμανία, την Σκανδιναβία, την Γαλλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

    Στο πλαίσιο της καμπάνιας, η οποία περιλαμβάνει κυρίως ξενοδοχεία 3 και 4 αστέρων και υπηρεσίες μεταφοράς και ξεναγού, οι τουρίστες θα επισκεφθούν πολλά ιστορικά και εμπορικά κέντρα της κατεχόμενης Κύπρου.

    (ΓΜ)

    [08] Υιοθέτησε πρωτόκολλο συνένωσης με ΤΚΡ το TDP

    Η Vatan (27.09.22) γράφει ότι η πρόεδρος του Κόμματος Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP), Μινέ Ατλί, ανακοίνωσε ότι η γενική συνέλευση του κόμματος δέχθηκε με πλειοψηφία το πρωτόκολλο για συνένωση με το Κόμμα Κοινοτικής Απελευθέρωσης (TKP).

    «Στην αποψινή μας συνέλευση επιλέξαμε όχι το παρελθόν, αλλά το μέλλον» δήλωσε η Ατλί και ευχαρίστησε όλους τους συναδέλφους της που εργάστηκαν σε αυτό το σημαντικό βήμα για τους αγώνες δημοκρατίας και βούλησης.

    (ΙΣ)

    [09] Απαγόρευσαν την είσοδο στην Τουρκία στον βοηθό γενικό γραμματέα του ΒΥ

    Η διαδικτυακή K?br?s Postas? (27.09.22, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fkibrispostasi.com&c=E,1,ZO2EanYbzVEyq41TAd3yPRKTGul1GrBG-IrELXHIw4r4XyMcdAtlKKzghxZYAGZYBnAgu6PtQIlApu1gmjbEiplO9fLZDSfEnKEzXFzE087mA1uajcWMEIqnCg,,&typo=1) γράφει ότι οι τουρκικές αρχές απαγόρευσαν την είσοδο στην Άγκυρα στον βοηθό γενικό γραμματέα του Δρόμου Ανεξαρτησίας (ΒΥ), Μουνούρ Ραχβαντζίογλου, ο οποίος συμμετείχε σε αντιπροσωπεία που επρόκειτο να πραγματοποιήσει συναντήσεις με σοσιαλιστικούς κύκλους στην Τουρκία με στόχο να τους ενημερώσει για τον «αγώνα» του τουρκοκυπριακού «λαού» και να αναπτύξει σχέσεις μαζί τους.

    Ως δικαιολογία για την παρεμπόδιση της εισόδου του Ραχβαντίζογλου στην Άγκυρα αναφέρθηκε ο «κωδικός Ν-82», σύμφωνα με το δημοσίευμα, το οποίο σημειώνει ότι αναμένεται να σταλεί πίσω στα κατεχόμενα εντός της ημέρας με άλλο αεροπλάνο ο Ραχβαντζίογλου.

    Ο γενικός γραμματέας του ΒΥ, Τζελάλ Όζκιραν δήλωσε ότι δεν θα τους πτοήσουν οι πιέσεις και δεν θα πετύχουν την υποχώρησή τους.

    Ο κωδικός Ν-82 αφορά την είσοδο αλλοδαπών στην Τουρκία κατόπιν εξασφάλισης άδειας. Όμως, σύμφωνα με το δημοσίευμα, σχεδόν ποτέ δεν δίνεται άδεια σε αυτή την πρακτική εφαρμογή. «Αυτή η κατάσταση είναι η εφαρμογή απαγόρευσης εισόδου στην χώρα», γράφει η εφημερίδα καταλήγοντας ότι δεν είναι δυνατόν να εισέλθει αλλοδαπός στην Τουρκία σε μια τέτοια περίπτωση χωρίς να καταχωρήσει αγωγή και να καταργηθεί ο κώδικας.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Ερντογάν: «Θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματα μας έναντι της Ελλάδας με όλα τα μέσα»

    Το Ankara Anatolia (27.09.22, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fhttaa.com.tr&c=E,1,5OOB2uBWgNlNEa43swWeU0xklSo96WJxIS-riN1p16zc5ur3taEPkGXHkBjWr8dooTX6VTU4KH6HLqXYWZz9pOrNAgGS7zEu8epRHYnPQ,,&typo=1 ) μετέδωσε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέκρινε έντονα την Ελλάδα κατηγορώντας την ότι προβαίνει σε προκλητικές ενέργειες που θα υποθηκεύσουν το μέλλον του ελληνικού λαού.

    Ο Ερντογάν έκανε αυτές τις δηλώσεις μιλώντας μετά την συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου της Τουρκίας.

    Υποστηρίζοντας ότι οι ξένες στρατιωτικές αναπτύξεις σε όλη την Ελλάδα με την εμφάνιση κατοχής πρέπει να ενοχλούν τον ελληνικό λαό και όχι την Τουρκία, ο Ερντογάν ισχυρίστηκε:

    «Οι οικονομικές και πολιτικές δεσμεύσεις που υποθηκεύουν το επόμενο τέταρτο του αιώνα για την Ελλάδα και το τίμημά τους θα πληρωθεί σίγουρα, απειλούν τον ελληνικό λαό, όχι εμάς. Ως Τουρκία, έχουμε παρακολουθήσει αυτή την ταινία στο παρελθόν, την έχουμε λύσει, έχουμε κλείσει αυτό το βιβλίο και έχουμε χαράξει ένα νέο δρόμο για τους εαυτούς μας. Τώρα, ως γείτονας, λυπούμαστε ειλικρινά που η Ελλάδα παρασύρεται σε μια παρόμοια καταστροφή. Ούτε αυτές οι στρατιωτικές ενισχύσεις ούτε αυτές οι πολιτικές και οικονομικές στηρίξεις είναι αρκετές για να φέρουν την Ελλάδα στο επίπεδό μας. Αλλά αυτά τα λάθος βήματα είναι αρκετά για να σύρουν την Ελλάδα σε τέλμα από κάθε άποψη.

    Ως εκ τούτου, δεν θα διστάσουμε να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας, χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα που διαθέτουμε εναντίον της Ελλάδας, την οποία συνεχίζουμε να παρακολουθούμε στενά σε κάθε τομέα, και αυτό πρέπει να είναι γνωστό. Όμως, ενώ το κάνουμε αυτό, δηλώνουμε επίσης ξεκάθαρα ότι δεν θα θέσουμε σε κίνδυνο τους δικούς μας πολιτικούς και οικονομικούς στόχους και τα δικά μας αναπτυξιακά προγράμματα».

    (ΚΣ)

    [02] Διπλωματική νότα Τουρκίας σε ΗΠΑ και προειδοποίηση σε Ελλάδα για τα νησιά

    Σύμφωνα με την Ak?am (27.09.22, aksam.com.tr), η Τουρκία αντέδρασε έντονα προβαίνοντας σε διαβήματα μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών στο θέμα των ενεργειών της Ελλάδας που αφορούν στην εγκατάσταση τεθωρακισμένων οχημάτων αμερικανικής προέλευσης στα νησιά Μυτιλήνη και Χίο.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, το τουρκικό ΥΠΕΞ κάλεσε τον Έλληνα Πρέσβη Χριστόδουλο Λαζαρή στο Υπουργείο για να εκφράσει τη διαμαρτυρία του, ενώ την ίδια στιγμή έστειλε διπλωματική προειδοποίηση (νότα διαμαρτυρίας) προς τις ΗΠΑ.

    Το τουρκικό ΥΠΕΞ, κάλεσε τις ΗΠΑ να σεβαστούν το μη στρατιωτικό καθεστώς των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και ζήτησε τη λήψη μέτρων για την παραβίαση, όπως υποστηρίζει, του αποστρατικοποιημένου καθεστώτος τους.

    (AK)

    [03] Συνεδριάζει αύριο το ΣΕΑ στην Τουρκία

    Σύμφωνα με τη Milliyet (27.09.22, milliyet.com.tr), το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας (MGK) θα συνεδριάσει αύριο υπό την προεδρία του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν για να αξιολογήσει τις νομικές, στρατιωτικές και διπλωματικές πτυχές που αφορούν στις δραστηριότητες της Ελλάδας για στρατικοποίηση των νησιών με μη στρατικοποιημένο καθεστώς, με τις οποίες παραβιάζει, όπως υποστηρίζεται, τη Συνθήκη της Λοζάνης.

    Στη συνεδρίαση, θα συζητηθούν επίσης οι επιχειρήσεις που διεξάγονται τόσο εντός των συνόρων της Τουρκίας, όσο και στη Συρία και στο Βόρειο Ιράκ για καταπολέμηση των «τρομοκρατικών» οργανώσεων PKK-PYD και τα μέτρα εναντίον της «τρομοκρατικής» οργάνωσης FET?.

    (ΑΚ)

    [04] Αντιπροσωπεία του AKP πραγματοποιεί επίσκεψη στις ΗΠΑ για τα F16

    Σύμφωνα με τη Milliyet (27.09.22, milliyet.com.tr), αντιπροσωπεία του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) με επικεφαλής τον Εφκάν Άλα, Αντιπρόεδρο του Κόμματος και Υπεύθυνο για Θέματα Διεθνών Σχέσεων, μετέβη χθες στις ΗΠΑ για να συζητήσει το θέμα των πολεμικών αεροσκαφών F16.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, κατά την τριήμερη επίσκεψη της στις ΗΠΑ, η αντιπροσωπεία θα συναντηθεί με μέλη του Αμερικανικού Κογκρέσου και Γερουσιαστές.

    Στην αντιπροσωπεία συμμετέχουν επίσης οι Βουλευτές του ΑKP, Οσμάν Ασκίν Μπάκ, Ακίφ Τσαγιατάϊ, Μεχντί Εκέρ και Βολκάν Μπόζκιρ.

    (ΑΚ)

    [05] Επικρίνει τις επιθέσεις στο τζαμί Al-Aqsa το τουρκικό ΥΠΕΞ

    Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών (26.09.22, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fmfa.gov.tr&c=E,1,EZfQcMwG9Fu2nn41PfjlaivN6toYdxREPdEFogCb-gOMGSXAfCTnHueOUOtphUZOpDcicbumhaMZNn1SfXoKElrAbVM5zXgPYayCJpSXfXiCpous8-ODA,,&typo=1) επικρίνει με ανακοίνωση του τις επιθέσεις στο τζαμί Al-Aqsa στην Ανατολική Ιερουσαλήμ από εθνικιστικές Ισραηλινές ομάδες, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτες τις επιθέσεις αυτές.

    Στην ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Εξωτερικών καλεί τις Ισραηλινές αρχές να λάβουν άμεσα μέτρα για αποκλιμάκωση της έντασης και παρεμπόδιση αυτών των επιθέσεων, που παραβιάζουν την ιερότητα του τζαμιού και το καθεστώς του που βασίζεται στο διεθνές δίκαιο, όπως αναφέρει.

    (ΑΚ)

    [06] Αύξηση της τάξεως του 40% στο ενδιαφέρον Ρώσων για αγορά ακινήτων στην Τουρκία

    Σύμφωνα με τη H?rriyet (27.09.22, hurriyet.com.tr), αύξηση παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στα αιτήματα και το ενδιαφέρον Ρώσων για αγορά ακίνητης περιουσίας στην Τουρκία.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, εκπρόσωποι του τομέα ακίνητης περιουσίας στην Τουρκία, αναφέρουν ότι την τελευταία εβδομάδα σημειώθηκε αύξηση της τάξεως του 40% στα αιτήματα Ρώσων πολιτών που επιθυμούν να αγοράσουν ακίνητη περιουσία στην χώρα.

    Εκπρόσωποι του τομέα δήλωσαν ότι οι Ρώσοι που μεταβαίνουν στην Τουρκία διαμένουν σε ξενοδοχεία σε πρώτο στάδιο και ακολούθως προτιμούν την ενοικίαση σπιτιών, ενώ στην συνέχεια προχωρούν σε αγορά κατοικιών. Εξέφρασαν επίσης την άποψη ότι κατά την προσεχή περίοδο θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο οι πωλήσεις ακινήτων σε Ρώσους, ειδικότερα μετά την μερική επιστράτευση που εξήγγειλε ο Ρώσος Πρόεδρος Vladimir Putin.

    Σε δηλώσεις του για το θέμα, ο Χακάν Μπουράκ, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας Mars Investment, που δραστηριοποιείται στον τομέα πωλήσεων και μάρκετινγκ πολυτελών κατοικιών, είπε ότι την τελευταία εβδομάδα υπάρχει σοβαρό ενδιαφέρον για αγορά ακινήτων από Ρώσους.

    «Μετά την μερική επιστράτευση που ανακοινώθηκε στη Ρωσία, την τελευταία εβδομάδα σημειώθηκε αύξηση της τάξεως του 40% στο ενδιαφέρον των Ρώσων», δήλωσε ο Μπουράκ, προσθέτοντας ότι άρχισε επίσης και προσωρινό μεταναστευτικό κύμα Ρώσων προς την Τουρκία. Ανάμεσα στις προτιμήσεις τους, όπως ανέφερε, είναι πρωτίστως η Αττάλεια και ακολούθως τα παράλια της Μεσογείου και του Αιγαίου.

    (ΑΚ)

    [07] Αντιπροσωπεία από τη Σουηδία μεταβαίνει στην Τουρκία για έκδοση τρομοκρατών

    Σύμφωνα με τη Sabah (27.09.22, sabah.com.tr), ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Μπεκίρ Μπόζνταγ ανακοίνωσε ότι αντιπροσωπεία από τη Σουηδία θα μεταβεί στην Τουρκία στις 5-6 Οκτωβρίου, προκειμένου να συζητήσουν το θέμα της έκδοσης εγκληματιών τρομοκρατών.

    Απαντώντας σε δηλώσεις δημοσιογράφων χθες μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου στην Τουρκία, ο Μπόζνταγ ανέφερε ότι συνεχίζονται οι επαφές με την Σουηδία και Φινλανδία για το θέμα της έκδοσης τρομοκρατών.

    «Στα πλαίσια της συμφωνίας του ΝΑΤΟ, αναμένουμε από την Σουηδία και την Φινλανδία να εκδώσουν στην Τουρκία τα μέλη της FET? και του PKK», δήλωσε ο Μπόζνταγ, ανακοινώνοντας ότι αντιπροσωπεία από το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, θα μεταβεί επίσης στη Φινλανδία για επαφές.

    Η εφημερίδα δημοσιεύει τα ονόματα των «τρομοκρατών» από κάθε οργάνωση των οποίων η Τουρκία ζητά την έκδοση από την Φινλανδία.

    (ΑΚ)

    [08] Συμπρόεδρος HDP: «Θα δημιουργήσουμε μια ευρεία κουρδική συμμαχία»

    Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Τ24 (27.09.22, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2ft24.com.tr&c=E,1,XL8CptLlQlvSR1SBlboMelah19Dxrsff8eQhMHpN1kNR7fmBwOg-9noj8C4Jl9tFyhyfDdA-NUCdiXlglGF360sozvC9ZDVxOQBav4ZmVHtknpmMjAzab2B&typo=1 ) γράφει ότι η συμπρόεδρος του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), Περβίν Μπουλντάντ, δήλωσε πως θα δημιουργήσουν μια ευρεία Κουρδική συμμαχία για τις εκλογές το συντομότερο δυνατόν.

    Μιλώντας στην περιοχή Αντιγαμάν (Ad?yaman), η Μπουλντάντ δήλωσε πως το πρόγραμμά του Κόμματος για τον Οκτώβριο θα περιλαμβάνει συναντήσεις με κουρδικά κόμματα και κουρδικούς κύκλους στο πλαίσιο της επέκτασης και ανάπτυξής.

    «Θα δημιουργήσουμε και θα υλοποιήσουμε μια μεγάλη κουρδική συμμαχία όχι μόνο με τις αριστερές και σοσιαλιστικές δυνάμεις στην Τουρκία, αλλά και με τους Κούρδους το συντομότερο δυνατό. [?] Όχι μόνο στο Αντιγαμάν, όπου και αν πάει το HDP με τους συμπροέδρους του και κάθε μέλος του, αντιμετωπίζεται με μεγάλο ενθουσιασμό, από τη Μανίσα (Μαγνησία) μέχρι την Αττάλεια, από το Καρς μέχρι το Χάκκαρι. [...] Θα δείξουμε ότι υπάρχει μια άλλη συμμαχία σε αυτή τη χώρα με τους ηγέτες της κοινής γνώμης, τις τοπικές ενώσεις και τα Κουρδικά κόμματα. Στο πλαίσιο αυτών των συμμαχιών, πρέπει να απευθυνθούμε σε κάθε πολίτη που δεν μας ψήφισε, που δεν μας κράτησε το χέρι, που ψήφισε άλλα κόμματα», είπε.

    Σε άλλο σημείο των δηλώσεών της η Μπουλντάντ κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση στην Τουρκία ότι είναι διεφθαρμένη. Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Τα ονόματα που κυβερνούν αυτή τη χώρα συνδέονται πλέον με τη διαφθορά και τις συμμορίες. Τα ονόματα αυτών που κυβερνούν αυτή τη χώρα συνδέονται πλέον με την καταστροφή της εργατικής τάξης και των εργαζομένων στην Τουρκία. [?] Υπάρχει μεγάλη εχθρότητα προς τις γυναίκες και τους Κούρδους».

    (ΚΣ)

    [09] Η οικονομική κρίση και η ανεργία οι κύριες ανησυχίες των Τούρκων

    Η BirG?n (27.09.22, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fbirgun.net&c=E,1,r9k-0l81JCXIt6zevOYLzBwTIQrW9LvqqZt0EkFs9Nw8mZpW1ntikOC6doqT6wC2GTBZyzrEOcoVyIr49NbToEOFYoqUqpsQoWGEUOv0GOpQSBSSZIO04y2I9w,&typo=1) γράφει ότι σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία ORC τον Σεπτέμβριο, οι κύριες ανησυχίες των Τούρκων πολιτών είναι η ανεργία και η οικονομική κρίση.

    Η εφημερίδα σημειώνει πως η κρίση στην Τουρκία έχει εξαπλωθεί σε όλους τους τομείς και αναφέρει πως οι πολίτες απομακρύνονται από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP).

    Η έρευνα διενεργήθηκε τον Σεπτέμβριο σε 33 επαρχίες με συνολικά 6.190 συμμετέχοντες.

    Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν: «Ποιο κόμμα θα ψηφίζατε αν γίνονταν σήμερα εκλογές» και απάντησαν ως εξής:

    ΑΚΡ 30,6%, Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) 24,8%, Καλό Κόμμα (?yi Parti) 19,4% (αύξησε τα ποσοστά του), MHP 7% (έπεσε κάτω από το εκλογικό όριο που είναι 10%) και φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP) 7,4%.

    Σύμφωνα με την έρευνα, το σημαντικότερο πρόβλημα της Τουρκίας είναι η οικονομία με ποσοστό 48,3%, ακολουθούμενη από την ανεργία με 17,7%, την προσφυγική κρίση με 15,7%, την εκπαίδευση με 5,1% και την «τρομοκρατία» με μόλις 2,2%.

    «Καθώς η Τουρκία εισέρχεται στις εκλογές του 2023 με τη μία κρίση να διαδέχεται την άλλη, η Συμμαχία της Δημοκρατίας (Cumhur ?ttifak?) που απαρτίζεται από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) χάνει ποσοστά, καθώς η κρίση διακυβέρνησης βαθαίνει λόγω οικονομικών παραγόντων, όπως ο πληθωρισμός, η ανεργία και το κόστος ζωής, το οποίο δεν μπορεί να μειωθεί. Ενώ το σημαντικότερο ζήτημα της χώρας στις δημοσκοπήσεις είναι μακράν η κρίση και η ανεργία, οι πολίτες δεν έχουν εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση σε άλλα ζητήματα, όπως η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης», σημειώνει η εφημερίδα.

    (ΚΣ) ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Tuesday, 27 September 2022 - 15:12:18 UTC