Browse through our Interesting Nodes about Foreign Delegations in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Kupriako Praktoreio Eidnsewv (96-05-09)

Cyprus News Agency (ELOT 928) Directory - Next Article

From: Giorgos Zacharia <lysi@MIT.EDU>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στεφανόπουλος: Θέμα κλειδί το Κυπριακό
  • [02] Κόρνμπλουμ: Πολύ δραστήριο ρόλο θα παίξουν οι ΗΠΑ στο Κυπριακό
  • [03] Σκληρή προειδοποίηση Πάγκαλου προς Γερμανία και Γαλλία
  • [04] Η Ιταλία αντιτίθεται στη στάση της Γαλλίας και της Γερμανίας
  • [05] Ικανοποίηση από το έργο της απερχόμενης Βουλής
  • [06] Σημίτης: Δεν τίθεται θέμα αναβολής ή ακύρωσης του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ-Κύπρου
  • [07] Ευρωπαίος Εισηγητής: Οι συνθήκες διαβίωσης των εγκλωβισμένων πρέπει να βελτιωθούν
  • [08] Συζήτηση για το Κυπριακό στη Νέα Υόρκη
  • [09] Αμερικανική τράπεζα αγοράζει και πωλεί την κυπριακή λίρα

  • [01] Στεφανόπουλος: Θέμα κλειδί το Κυπριακό

    Ουάσιγκτον, 9/5/1996 (ΚΥΠΕ - Δημήτρης Απόκης) -- "Θέμα κλειδί" χαρακτήρισε το Κυπριακό σε ομιλία που πραγματοποίησε αργά χθες το βράδυ στην Ουάσιγκτον ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος.

    Μιλώντας στο Συνέδριο, που πραγματοποιείται από το Ιδρυμα Καραμανλή και τη Σχολή Νομικής και Διπλωματίας Φλέτσερ, ο κ. Στεφανόπουλος αναφέρθηκε στο Κυπριακό και είπε ότι πρόκειται για θέμα κλειδί στο οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εκφράσει ανανεωμένο ενδιαφέρον, όπως και η Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο Ελληνας Πρόεδρος επισήμανε ότι η Κύπρος καλείται να κάνει νέες παραχωρήσεις οι οποίες, όπως είπε, είναι εξαιρετικής σημασίας. Αυτό σημαίνει, όπως τόνισε, ότι επιβραβεύεται η αδιαλλαξία της Τουρκίας.

    Ο κ. Στεφανόπουλος αναφέρθηκε στην αξίωση της Τουρκίας να προηγηθεί η λύση του Κυπριακού πριν την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, λέγοντας ότι η Τουρκία δεν έχει κανένα δικαίωμα να αξιώνει κάτι τέτοιο.

    Οπως είπε, επίλυση του Κυπριακού είναι αδύνατο να επιτευχθεί όσο η Τουρκία εμμένει στην αδιάλλακτη πολιτική της.

    Τέλος, χαρακτήρισε την αξίωση αυτή και την αξίωση για ένταξη της Τουρκίας να ενταχθεί και αυτή πριν στην Ευρωπαϊκή Ενωση "διπλό εκβιασμό ο οποίος έχει ως στόχο να παρεμποδίσει την ένταξη της Κύπρου και να προωθήσει την ένταξη της ίδιας της Τουρκίας".

    (ΚΥΠΕάΔΑάΓΠ)

    [02] Κόρνμπλουμ: Πολύ δραστήριο ρόλο θα παίξουν οι ΗΠΑ στο Κυπριακό

    Ουάσιγκτον, 9/5/1996 (ΚΥΠΕ - Δημήτρης Απόκης) -- Πολύ δραστήριο ρόλο θα παίξουν οι Ηνωμένες Πολιτείες αυτή τη χρονιά για επίλυση του Κυπριακού, διαβεβαίωσε εκ νέου ο Αμερικανός Υφυπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Τζον Κόρνμπλουμ.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, στη διάρκεια ομιλίας του στο Συνέδριιο που πραγματοποιείται στην Ουάσιγκτον από τη Σχολή Νομικής και Διπλωματίας Φλέτσερ και το Ιδρυμα Καραμανλή με θέμα τη Νοτιανατολική Ευρώπη και την Ελλάδα, ο Κόρνμπλουμ δήλωσε συγκεκριμένα:

    "Οσο αφορά την Κύπρο, σκοπεύουμε να αναλάβουμε πολύ δραστήριο ρόλο αυτή τη χρονιά. Ενας από τους σκοπούς του πρόσφατου ταξιδιού μου στην περιοχή ήταν να μιλήσω σε όλα τα μέρη που εμπλέκονται στο Κυπριακό και να εξασφαλίσω ότι αντιλαμβανόμεθα την παρούσα κατάσταση και επίσης να εκμεταλλευθώ αυτό, που πιστεύουμε, είναι μοναδική ευκαιρία να προχωρήσουμε το θέμα μέσα στον επόμενο χρόνο".

    Τοποθετούμενος στο θέμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, επανέλαβε την πάγια αμερικανική θέση ότι οι αποφάσεις για έναρξη των συνομιλιών ένταξης της Κύπρου μετά το πέρας της Διακυβερνητικής Διάσκεψης και η Τελωνειακή Ενωση Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας είναι αποφάσεις που συμβάλλουν θετικά στην κατεύθυνση επίλυσης του Κυπριακού.

    Επισήμανε ότι δεν έχει να δώσει λεπτομέρειες της οποιασδήποτε αμερικανικής προσπάθειας αλλά διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ είναι δεσμευμένες να αναλάβουν σοβαρή πρωτοβουλία και να παίξουν ουσιαστικό ρόλο στην προώθηση επίλυσης του προβλήματος.

    "Θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι το Κυπριακό δε θα παραμείνει το τελευταίο μεγάλο ανεπίλυτο πρόβλημα στην Ευρώπη", είπε ο κ. Κόρνμπλουμ.

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΓΠ)
    ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΝ ΣΥΝΔΕΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    [03] Σκληρή προειδοποίηση Πάγκαλου προς Γερμανία και Γαλλία

    Ουάσιγκτον, 9/5/1996 (ΚΥΠΕ - Δημήτρης Απόκης) -- Σκληρή προειδοποίηση προς τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ιδιαίτερα προς τη Γερμανία και τη Γαλλία, οι οποίες αναμένεται να προσπαθήσουν να συνδέσουν το θέμα της χρηματοδότησης της Τουρκίας από την ΕΕ, με το θέμα της Σύνδεσης ΕΕ - Κύπρου στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ενωσης, που πραγματοποιείται την ερχόμενη Δευτέρα, απηύθυνε ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος από την Ουάσιγκτον.

    [04] Η Ιταλία αντιτίθεται στη στάση της Γαλλίας και της Γερμανίας

    Λευκωσία, 9/5/1996 (ΚΥΠΕ) --Αντίθεση με τις θέσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας για σύνδεση του Συμβουλίου Σύνδεσης Κύπρου-ΕΕ με τη χρηματοδότηση της Τουρκίας, εξέφρασε ο Ιταλός ΥΦΕΞ Λουίτζι Βιτόριο Φεράρι, που επισκέφθηκε χθες την Αθήνα, υπογραμμίζοντας ότι η ιταλική προεδρία ουδέποτε έκανε σύνδεση των δύο θεμάτων.

    [05] Ικανοποίηση από το έργο της απερχόμενης Βουλής

    Λευκωσία, 9/5/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ικανοποίηση για το έργο που έχει επιτελέσει η Βουλή των Αντιπροσώπων, εξέφρασε ο Πρόεδρος του απερχόμενου Νομοθετικού Σώματος Αλέξης Γαλανός.

    Σε σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κ. Γαλανός προέβη σε απολογισμό του έργου της Στ βουλευτικής περιόδου και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα νομοσχέδια και στις προτάσεις που έχουν εγκριθεί.

    Συγκεκριμένα ανέφερε ότι κατά την περασμένη βουλευτική περίοδο εγκρίθηκαν περισσσότερα από 900 νομοσχέδια και 175 προτάσεις νόμου.

    Αναφερόμενος στις διεθνείς σχέσεις, ο κ. Γαλανός επεσήμανε ότι αναπτύχθηκε και προς αυτή την κατεύθυνση η έντονη δραστηριότητα του Σώματος και καθιερώθηκε και λειτούργησε η Μικτή Επιτροπή Κύπρου - Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)
    ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ - ΚΛΗΡΙΔΗ

    [06] Σημίτης: Δεν τίθεται θέμα αναβολής ή ακύρωσης του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ-Κύπρου

    Αθήνα, 9/5/1996 (Της απεσταλμένης του ΚΥΠΕ Ρεβέκκας Γρηγοριάδου) -- Δεν τίθεται θέμα αναβολής ή ακύρωσης του Συμβουλίου Σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ενωσης - Κύπρου, τόνισε σήμερα ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης, σχολιάζοντας σχετικές πληροφορίες στις οποίες αναφέρθηκε χθες ο Ελληνας ΥΠΕΞ Θεόδωρος Πάγκαλος.

    Ο κ. Σημίτης μιλούσε ύστερα από συνάντηση μιας ώρας περίπου στην Αθήνα με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    [07] Ευρωπαίος Εισηγητής: Οι συνθήκες διαβίωσης των εγκλωβισμένων πρέπει να βελτιωθούν

    Λευκωσία, 9/5/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Εισηγητής της Επιτροπής Νομικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ερικ Γιούργκενς, δήλωσε σήμερα ότι οι συνθήκες διαβίωσης των εγκλωβισμένων πρέπει να βελτιωθούν. Σε ερώτηση αν διαπίστωσε παραβίαση του δικαιώματος ελεύθερης διακίνησης, ο κ. Γιούργκενς απάντησε θετικά. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι αυτό είναι ένα θέμα το οποίο πηγάζει από την πολιτική κατάσταση στο νησί, την οποία προκαλεί η κατοχή. Ο κ. Γιούργκενς μιλούσε ύστερα από συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών Ντίνο Μιχαηλίδη.

    [08] Συζήτηση για το Κυπριακό στη Νέα Υόρκη

    Λευκωσία, 9/5/1996 (ΚΥΠΕ) -- Συζήτηση για το Κυπριακό στην οποία θα λάβουν μέρος εξέχοντες προσωπικότητες μεταξύ των οποίων και Βρετανοί βουλευτές, διοργανώνει στις 20 Μαίου το Ωνάσειο Κέντρο στη Νέα Υόρκη.

    Στη συζήτηση, που διοργανώνεται σε συνεργασία με ομογενειακούς φορείς, θα λάβουν μέρος ο Συντονιστής για το Κυπριακό στο αμερικανικό ΥΠΕΞ Τζέιμς Ουϊλλιαμς, οι Βρετανοί βουλευτές Τομ Κοξ και Εντι Ο'Χάρα, ο Αμερικανός βουλευτής Ρόμπερτ Τοριτσέλι, ο καθηγητής Βαν Κουφουδάκης του Πανεπιστημίου Ιντιάνα - Πέρτιου και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου, Νιαζί Κιζίλγιουρεκ.

    [09] Αμερικανική τράπεζα αγοράζει και πωλεί την κυπριακή λίρα

    Λευκωσία, 9/5/1996 (ΚΥΠΕ) -- Η αμερικανική τράπεζα Ζιςστ Βαξλ οζ Τθε Ανεςιγασ αγοράζει και πωλεί κυπριακές λίρες από τον περασμένο Απρίλιο.

    Σύμφωνα με τον Εμπορικό Σύμβουλο της Κύπρου στη Νέα Υόρκη, η διευθέτηση είναι καθ'όλα νόμιμη και έχει γίνει σε συνεργασία με την Τράπεζα Κύπρου.

    Ανακοίνωση της αμερικανικής τράπεζας αναφέρει ότι ο Απρίλιος είναι παραδοσιακά ο μήνας της έναρξης της τουριστικής περιόδου και άτομα που ταξιδεύουν προς και από την Κύπρο θα έχουν την ευκαιρία να αγοράζουν ή να πωλούν κυπριακές λίρες.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    Cyprus News Agency (ELOT 928) Directory - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.01 run on Friday, 31 May 1996 - 18:35:01