Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Kupriako Praktoreio Eidnsewv (96-05-11,12)

Cyprus News Agency (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: Giorgos Zacharia <lysi@MIT.EDU>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Κίπρις": Χιλιάδες Τ/Κ θέλουν να εργαστούν στις ελεύθερες περιοχές
  • [02] Ατούν: Εσωτερικό πρόβλημα της Τουρκίας το Κυπριακό
  • [03] Η Νέα Ζηλανδία υποστηρίζει αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων
  • [04] Ευρωπαίος Εισηγητής υποστηρίζει την ελεύθερη διακίνηση των εγκλωβισμένων
  • [05] Χαιρετισμός του Προέδρου Κληρίδη στα Ανθεστήρια Αμμοχώστου
  • [06] Ο Πρόεδρος Κληρίδης δεν αναμένει υποβολή σχεδίου

  • [01] "Κίπρις": Χιλιάδες Τ/Κ θέλουν να εργαστούν στις ελεύθερες περιοχές

    Λευκωσία, 11/5/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο λεγόμενος "υπουργός οικονομικών" του κατοχικού καθεστώτος παραδέχθηκε ότι τα ταμεία του ψευδοκδράτους είναι άδεια και ότι για την καταβολή των μισθών των λεγόμενων "δημοσίων υπαλλήλων", τα χρήματα αποστέλλονται από την Τουρκία με τη σύναψη δανείων. Αυτό αναφέρει σήμερα η Τ/κ εφημερίδα "Κίπρις", η οποία αφιερώνει το σύνολο της πρώτης σελίδας της στην κατάσταση που επικρατεί στα κατεχόμενα.

    Η εφημερίδα γράφει ότι από τώρα και στος εξής θα παρακολουθεί, θα επικρίνει, θα καταδικάζει και θα αποκαλύπτει κάθε πράξη ή παράλειψη των παράνομων "αρχών", κομμάτων και ιδρυμάτων, γιατί, όπως γράφει, "ο κόμπος έχει φθάσει στο κτένι".

    "Δε χρειάζεται πλέον να μας προκαλούν φόβο οι Ε/Κ ή οποιοσδήποτε άλλος εχθρός. Αλληλοτρωγόμαστε. Βρισκόμαστε στην άκρη του γκρεμού. Αρκεί ένα ελαφρύ αεράκι να μας ρίξει στο κενό και να χαθούμε στις σελίδες της ιστορίας", γράφει η "Κίπρις".

    Προσθέτει ότι χιλιάδες άτομα φωνάζουν να τους επιτραπεί να έρθουν να εργαστούν στις ελεύθερες περιοχές. "Φτάνει πια", συμπληρώνει, "δε θέλουμε να πεθάνουμε".

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΜΑ/ΓΠ)

    [02] Ατούν: Εσωτερικό πρόβλημα της Τουρκίας το Κυπριακό

    Λευκωσία, 11/5/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο ψευδοπρωθυπουργός των κατεχομένων Χακκί Ατούν δήλωσε ότι το Κυπριακό αποτελεί εσωτερικό πρόβλημα και για την Τουρκία ενώ ανέφερε ότι η Τουρκία έχει δικαιώματα στην Κύπρο που πηγάζουν από διεθνείς συμφωνίες.

    Σύμφωνα με την Τ/κ εφημερίδα "Κίπρις", σε ομιλία του κατά τα εγκαίνια του οικήματος "Σπίτι της Κύπρου" στην Κωνσταντινούπολη, ο Ατούν ανέφερε ότι κατά τις επαφές του το κατοχικό καθεστώς δεν υπερασπίζεται μόνο τα συμφέροντα, την κυριαρχία και την ελευθερία των Τ/Κ. Το Κυπριακό, είπε, είναι εσωτερικό πολιτικό πρόβλημα και της Τουρκίας. Πρόσθεσε ότι η Τουρκία έχει ποικίλα δικαιώματα στο νησί που πηγάζουν από διεθνείς συμφωνίες. Κανείς δεν μπορεί να τα παραβλέπει, συμπλήρωσε ο Ατούν.

    Επανέλαβε τον τουρκικό ισχυρισμό ότι η Ε/κ πλευρά δεν ετοιμάζεται για ειρήνη αλλά για πόλεμο, και επέκρινε την πώληση ρωσικού οπλισμού στους Ε/Κ.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΜΑ/ΓΠ)

    [03] Η Νέα Ζηλανδία υποστηρίζει αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων

    Λευκωσία, 11/5/1996 (ΚΥΠΕ) -- Το Κοινοβούλιο της Νέας Ζηλανδίας επαναβεβαίωσε την υποστήριξή του στην κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και στην απόσυρση όλων των ξένων στρατευμάτων από το νησί.

    Η υποστήριξη αυτή του Κοινοβουλίου της Νέας Ζηλανδίας περιέχεται σε ψήφισμα που υιοθετήθηκε ομόφωνα στις 8 Μαϊου, το οποίο κατέθεσε η βουλευτής του Εργατικού Κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ανετ Κινγκ.

    Στο ψήφισμα, μεταξύ άλλων, υποστηρίζεται η αποστρατικοποίηση της Κύπρου και σημειώνεται ότι η προοπτική ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση προσφέρει δυνατότητες για οικονομική ανάπτυξη και ασφάλεια και την ευκαιρία να έρθουν οι δύο κοινότητες πιο κοντά.

    Παράλληλα επαναβεβαιώνεται η υποστήριξη στις προσπάθειες του Γ.Γ. του ΟΗΕ και καλεί όλα τα μέρη στο Κυπριακό να επιδείξουν καλή θέληση και ανανεωμένη αποφασιστιστικότητα για επίτευξη λύσης.

    Τέλος ενθαρρύνει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να μελετήσει υπαλλακτικούς τρόπους για προώθηση της λύσης του Κυπριακού, βάσει των σχετικών ψηφισμάτων του και περιλαμβανομένων κινήτρων για ενθάρρυνση της επίτευξης προόδου στις συνομιλίες.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [04] Ευρωπαίος Εισηγητής υποστηρίζει την ελεύθερη διακίνηση των εγκλωβισμένων

    Λάρνακα, 12/5/1996 (ΚΥΠΕ) -- Την ανάγκη εφαρμογής του δικαιώματος ελεύθερης διακίνησης από και προς την κατεχόμενη Καρπασία, τόνισε ο Ερικ Γιούργκενς, Εισηγητής της Επιτροπής για τις Νομικές Υποθέσεις και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας πριν από την αναχώρησή του, ο Ολλανδός Σοσιαλιστής Γερουσιαστής χαρακτήρισε την ελεύθερη διακίνηση καθώς και τη βελτίωση της ιατρικής περίθαλψης και των σχολείων στην κατεχόμενη Καρπασία ως απόλυτα βασικά θέματα.

    Παράλληλα, ο κ. Γιούργκενς επεσήμανε ότι η κατάσταση που επικρατεί σήμερα, δηλαδή, να κρατείται ημι-φυλακισμένος ο κόσμος σε περιοχή όπου ζει και έζησε σε όλη του τη ζωή, είναι απόλυτα εναντίον της ευρωπαϊκής νοοτροπίας και συνήθειας.

    Ο Εισηγητής του Συμβουλίου της Ευρώπης επισκέφθηκε την Κύπρο για να εξετάσει την κατάσταση διαβίωσης των Ελληνοκύπριων και Μαρωνιτών εγκλωβισμένων στα κατεχόμενα, καθώς και την κατάσταση διαβίωσης των Τουρκοκυπρίων στις ελεύθερες περιοχές.

    Εκτός από τις επαφές με αξιωματούχους του κράτους, ο κ. Γιούργκενς μετέβη στα κατεχόμενα όπου συναντήθηκε με εκπροσώπους του κατοχικού καθεστώτος. Για τα πορίσματά του θα ετοιμάσει σχετική γνωμοδότηση.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [05] Χαιρετισμός του Προέδρου Κληρίδη στα Ανθεστήρια Αμμοχώστου

    Λευκωσία, 12/5/1996 (ΚΥΠΕ) -- "Η σημερινή γιορτή των λουλουδιών, η γιορτή της άνοιξης φέρνει στη μνήμη τη σκλαβωμένη Αμμόχωστο που γιόρταζε κάθε χρόνο τα ανθεστήρια", τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης στα ανθεστήρια Αμμοχώστου 1996, στο στάδιο της Ενωσης Νέων Παραλιμνίου.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι η Αμμόχωστος, όπως και όλες οι άλλες σκλαβωμένες πόλεις και χωριά μας, βρίσκεται καθημερινά στη σκέψη μας και είναι το κύριο πρόβλημα που μας απασχολεί.

    Ανέφερε ότι όλοι προσβλέπουμε με αισιοδοξία "την άνοιξη της ελευθερίας", ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι εκδηλώσεις που οργάνωναν οι Αμμοχωστιανοί "θα ζωντανέψουν και πάλι".

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης σημείωσε ότι "η κατοχή της Αμμοχώστου θα παραμείνει μια πικρή ανάμνηση και ένα ιστορικό μάθημα για να αποφεύγουμε τα λάθη του παρελθόντος και να κτίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία".

    Τέλος τόνισε ότι "έχουμε υποχρέωση να διαφυλάξουμε την κληρονομιά των προγόνων μας και την πατρίδα ουκ ελάττω να παραδώσουμε" και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα παραμείνει παρά το πλευρό των κατοίκων της περιοχής.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [06] Ο Πρόεδρος Κληρίδης δεν αναμένει υποβολή σχεδίου

    Λάρνακα, 12/5/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης διέψευσε σήμερα χθεσινές δηλώσεις του Ραούφ Ντενκτάς ότι η Βρετανία ετοιμάζει σχέδιο λύσης του Κυπριακού, και τόνισε ότι στο παρόν στάδιο δεν αναμένεται η υποβολή σχεδίου από καμία χώρα γιατί αυτό θα δυσκόλευε τις προσπάθειες διαπίστωσης των θέσεων της κάθε πλευράς.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης απαντούσε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στη Λάρνακα, πριν από γεύμα που παρέθεσε προς τιμή του η επιτροπή ανέγερσης του ιερού ναού του Αγίου Ραφαήλ στην Ξυλοτύμπου.

    "Δε νομίζω ότι υπάρχει βρετανικό σχέδιο κι ούτε σχέδιο της Ευρώπης ή των ΗΠΑ σ' αυτό το στάδιο", ανέφερε συγκεκριμένα.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διευκρίνισε ότι κατά τις επαφές που γίνονται διερευνώνται οι θέσεις των δύο πλευρών και παράλληλα είπε ότι οι ξένοι "δεν έχουν ακόμη ολοκληρώσει τις σκέψεις τους και δεν έχουν κάνει σκέψεις για να υποβάλουν σχέδιο".

    Εξέφρασε την πεποίθηση ότι δε θα ακολουθήσουν την τακτική της υποβολής σχεδίου "διότι ένα σχέδιο θα έχει πράγματα που θα επικρίνει η μία πλευρά ή η άλλη", οδηγώντας την πρωτοβουλία σε αδιέξοδο.

    "Πιστεύω ότι η τακτική που θα ακολουθήσουν θα είναι μάλλον εκεί που ο ένας έχει μία άποψη κι ο άλλος έχει άλλη άποψη να ρίχνουν κάποιες ιδέες προς περαιτέρω συζήτηση", συμπλήρωσε. Στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε ότι δεν αναμένεται η εκδήλωση πρωτοβουλίας μόνο από πλευράς των ΗΠΑ, αλλά πρωτοβουλία στην οποία θα συμμετέχουν και η Ευρώπη και η Βρετανία.

    Αναφερόμενος στο θέμα της ασφάλειας, ο κ. Κληρίδης είπε ότι "όλοι πιστεύουν ότι πρέπει να γίνει σοβαρή ανταλλαγή απόψεων μέσα στην πρωτοβουλία αυτή για το θέμα της μελλοντικής ασφάλειας" και ότι αντιλαμβάνονται επίσης ότι "το θέμα της αποστρατικοποίησης είναι αρκετά κυρίαρχο στις σκέψεις όλων".

    Σε ερώτηση εάν τα μηνύματα που μετέφερε ο Διευθυντής Πολιτικών Υποθέσεων στο βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τζέρεμι Γκρίνστοκ από τον Ραούφ Ντενκτάς είναι εντελώς αρνητικά, ο Πρόεδρος Κληρίδης απάντησε θετικά.

    Οπως είπε, ο Τ/Κ ηγέτης επανέλαβε τις γνωστές του θέσεις επί του θέματος της κυριαρχίας, των εγγυήσεων και της παρουσίας των τουρκικών στρατευμάτων. Τόνισε ότι δεν πρέπει να αναμένεται μετακίνηση των θέσεων του Ντενκτάς "αν δεν υπάρξει μετακίνηση των θέσεων της Αγκυρας".

    Κληθείς να διευκρινίσει την πρόταση για αποστρατικοποίηση, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι με αυτή εννοούμε ότι δε θα υπάρχουν στρατεύματα στην Κύπρο. "Θα καλωσορίσουμε φυσικά μία διεθνή δύναμη η οποία θα σταθμεύει στην Κύπρο και θα έχει ευθύνη, κατόπιν εντολής του Συμβουλίου Ασφαλείας, να υπερασπίζει την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα της κυπριακής ομόσπονδης δημοκρατίας", είπε. Πρόσθεσε ότι η δύναμη αυτή θα έχει το δικαίωμα να επεμβαίνει εάν τεθεί σε κίνδυνο η μία εκ των δύο κοινότητων.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την πεποίθηση ότι το Συμβούλιο Σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ενωσης - Κύπρου θα συνέλθει κανονικά και θα ξεπεράσει τις δυσκολίες που φαίνεται να προκύπτουν από την προσπάθεια μερικών χωρών να συνδέσουν τις σχέσεις με την Κύπρο με αυτές με την Τουρκία, βάσει της συμφωνίας της 6ης Μαρτίου.

    Σε ερώτηση εάν σε περίπτωση που υπάρξει διασύνδεση η Κύπρος θα ζητήσει αναβολή του Συμβουλίου, ο Πρόεδρος Κληρίδης απάντησε αρνητικά και εξέφρασε την πεποίθηση ότι δε θα υπάρξει διασύνδεση.

    Οσον αφορά το εκλογικό κλίμα ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 26ης Μαϊου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το χαρακτήρισε "πολιτισμένο" και σημείωσε ότι "είναι αναμενόμενο" ορισμένα πράγματα να λέγονται λόγω του ότι βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο.

    (ΚΥΠΕ/ΤΑ/ΜΑ/ΓΠ)

    Cyprus News Agency (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.01 run on Friday, 31 May 1996 - 19:06:02