Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Kupriako Praktoreio Eidnsewv (96-05-17,18,19)

Cyprus News Agency (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: Giorgos Zacharia <lysi@MIT.EDU>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κινδυνεύουν με κλείσιμο οι Τ/κ εφημερίδες
  • [02] Προσπάθεια αναχαίτισης "λαθραίων" εργατών στα κατεχόμενα
  • [03] Εκπρόσωπος: Θετική εξέλιξη η ανάμιξη της Ρωσίας
  • [04] 22 Μαίου-2 Ιουνίου η Διεθνής Κρατική Εκθεση Κύπρου
  • [05] Δημοσιεύτηκε η έκθεση "Εργατικές Στατιστικές" 1994
  • [06] Γιουροβίζιον
  • [07] Σε επαρχίες μετατρέπουν οι Αττίλες κατεχόμενες κωμοπόλεις μας
  • [08] Ποδόσφαιρο
  • [09] Η Κύπρος εντάσσεται στην ΕΕ και χωρίς λύση του Κυπριακού υποστηρίζει ο Πρόεδρος Κληρίδης σε συνέντευξη στην "Αλήθεια"
  • [10] Οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες έχουν αρχίσει, δηλώνει ο Κασουλίδης στο συνέδριο της ΝΕΔΗΣΥ

  • [01] Κινδυνεύουν με κλείσιμο οι Τ/κ εφημερίδες

    Λευκωσία, 17/5/1996 (ΚΥΠΕ) -- Κίνδυνο να κλείσουν αντιμετωπίζουν οι πλείστες Τ/κ εφημερίδες λόγω οξύ ανταγωνισμού από τον τούρκικο Τύπο ο οποίος προσφέρει και δώρα στους αναγνώστες.

    Οι έξι από τις επτά Τ/κ εφημερίδες στο ψευδοκράτος κυκλοφόρησαν σήμερα με ολόμαυρη πρώτη σελίδα και με την εξής προειδοποίηση προς τους λεγόμενους "αρμοδίους: "Πολύ σύντομα θα σιωπήσει ο Τ/Κ Τύπος." Ο Τ/κ Τύπος αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα τα οποία χρονίζουν ενώ παράλληλα αδυνατεί να συναγωνιστεί με τις εφημερίδες της Τουρκίας που κυκλοφορούν στα κατεχόμενα. Εχουν πολλές σελίδες και κυριολεκτικά δίνουν πολλά και πλούσια δώρα στους αναγνώστες τους.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΑΧΡ/ΜΜ)

    [02] Προσπάθεια αναχαίτισης "λαθραίων" εργατών στα κατεχόμενα

    Λευκωσία, 17/5/1996 (ΚΥΠΕ) -- Την εισροή "λαθραίων" εργατών στα κατεχόμενα, συζήτησε στην Αγκυρα αντιπροσωπεία της ψευδοκυβέρνησης, ζητώντας ταυτόχρονα βοήθεια για να αναχαιτιστεί η είσοδος των εργατών.

    Σύμφωνα με τον Τ/κ Τύπο, συζητήθηκαν επίσης τα προβλήματα και οι δυσκολίες από την κυκλοφορία της τουρκικής λίρας ως δήθεν "επίσημο" νόμισμα του ψευδοκράτους.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΑΧΡ/ΜΜ)

    [03] Εκπρόσωπος: Θετική εξέλιξη η ανάμιξη της Ρωσίας

    Λευκωσία, 17/5/1996 (ΚΥΠΕ) -- Θετική εξέλιξη, χαρακτήρισε σήμερα η κυπριακή κυβέρνηση την ανάμιξη της Ρωσίας, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, στι προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης είπε ότι η κυβέρνηση αξιοποιεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το έντονο ενδιαφέρον της Ρωσίας στο Κυπριακό.

    Ο Εκπρόσωπος είπε ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία ενημέρωση από ρωσικής πλευράς για το περιεχόμενο της επιστολής του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών Γιεβκιένι Πριμακόφ προς τη Γραμματεία του ΟΗΕ.

    Ο κ. Κασουλίδης έκανε αναφορά στη δήλωση του Εκπροσώπου του Γ.Γ. του ΟΗΕ Αχμέντ Φάουζι, ότι ο κ. Πριμακόφ προσκαλούσε στη Μόσχα το νέο ειδικό αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στο Κυπριακό Χαν Σουνγκ Τζου για διαβουλεύσεις.

    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [04] 22 Μαίου-2 Ιουνίου η Διεθνής Κρατική Εκθεση Κύπρου

    Λευκωσία, 17/5/1996 (ΚΥΠΕ) -- Toν καθρέφτη της κυπριακής οικονομίας, ανάπτυξης και της προόδου που συντελείται σ'όλους τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας και του εκσυγχρονισμού των μέσων και μεθόδων στη βιομηχανία, το εμπόριο και τις υπηρεσίες, αποτελεί η 21η Διεθνής Εκθεση Κύπρου.

    Αυτό ανέφερε σήμερα ο Πρόεδρος της Αρχής Κρατικών Εκθέσεων, Τάκης Κυριακίδης, σε διάσκεψη Τύπου με την ευκαιρία της ετήσιας κρατικής έκθεσης, που φέτος θα διαρκέσει από τις 23 Μαίου μέχρι τις 2 Ιουνίου.

    Τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη την Τατάρτη, 22 Μαίου, και ώρα 7.30 μμ.

    Οι επίσημες κρατικές συμμετοχές ανέρχονται στις 19. Οι χώρες που θα συμμετάσχουν με δικά τους κρατικά περίπτερα είναι: Αίγυπτος, Βουλγαρία, Βραζιλία, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ηνωμένες Πολιτείες, Ιαπωνία, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Κίνα, Δημοκρατία της Κορέας, Πολωνία, Ρωσία, Σλοβακία, Συρία, Δημοκρατία της Τσεχίας. Επίσης συμμετέχει το Συμβούλιο Ανάπτυξης του Χογκ Κογκ ενώ η Ευρωπαϊκή Ενωση παρουσιάζεται με δικό της πληροφοριακό περίπτερο.

    Περίπου 1.600 εταιρείες από την Κύπρο και 40 ξένες χώρες παρουσιάζουν απευθείας ή μέσω αντιπροσώπων τους, σε 600 περίπτερα που καλύπτουν εκθεσιακό χώρο 41.500 τ.μ. μεγάλη ποικιλία προϊόντων και ευρύτατο φάσμα υπηρεσιών. Ο κ. Κυριακίδης είπε ότι η "21η Διεθνής Εκθεση Κύπρου ανοίγει τις πύλες της στις 23 Μαίου με άριστους οιωνούς δίδοντας το στίγμα της εντυπωσιακής ανάπτυξης και των ελπιδοφόρων προοπτικών της οικονομίας".

    Ο κ. Κυριακίδης είπε ότι πολύ σύντομα θα αρχίσει η διαδικασία ανασυγκρότησης και διαμόρφωσης του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου σε χώρο πολλαπλής χρήσης όπως για μικρές εκθέσεις, συνέδρια, συμπόσια, σεμινάρια, πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.

    Εξέφρασε την προσδοκία ότι η έκθεση θα "σημειώσει εντυπωσιακή επιτυχία από κάθε άποψη".

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [05] Δημοσιεύτηκε η έκθεση "Εργατικές Στατιστικές" 1994

    Λευκωσία, 17/5/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ευμενείς επιπτώσεις στην αγορά εργασίας είχε η ανάκαμψη της οικονομίας το 1994 σε σχέση με το 1993 σύμφωνα με την έκθεση "Εργατικές Στατιστικές" για το 1994 η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

    Οι εργαζόμενοι αυξήθηκαν κατά 1,8% και έφθασαν το 1994 τις 272.000 μετά τη στασιμότητα που παρατηρήθηκε το 1993. Μεγαλύτερη αύξηση παρατηρήθηκε στους τομείς των κοινοτικών, κοινωνικών και προσωπικών υπηρεσιών, των οινομικών οργανισμών, ασφαλειών και επαγγελματικών υπηρεσιών, των ξενοδοχείων και εστιατορίων και του χονδρικού και λιανικού εμπορίου.

    Παράλληλα όμως σημειώθηκε μείωση στην απασχόληση στους τομείς της γεωργίας, των κατασκευών και της μεταπόιησης, ενώ η ανεργεία σημείωσε μικρή αύξηση φθάνοντας στο 2,7% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού.

    Νέα αύξηση σημειώθηκε και στον τομέα της εργοδότησης αλλοδαπών o αριθμός των οποίων ανήλθε το 1994 στις 17 χιλιάδες από 15.500 ττον προηγούμενο χρόνο. Η μεγαλύτερη ομάδα αλλοδαπών που εργάζονται στην Κύπρο είναι αυτή των οικιακών βοηθών.

    Σύμφωνα με την έκθεση σημαντική μείωση παρουσίασε το 1994 ο ρυθμός αύξησης των μισθών και ημερομισθίων, ο οποίος μειώθηκε στο 7,7% από 9,6% το 1993 και 10,5% το 1992.

    Μείωση σημειώθηκε και στον τομέα των εργατικών αττυχημάτων το ποσοστό των οποίων βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων εννέα χρόνων, ενώ αυξήθηκε το ποσοστττό των απργιών.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΧ)

    [06] Γιουροβίζιον

    Η Κύπρος συμμετέχει απόψε στο 41ο Διαγωνισμό της Γιουροβίζιον στο Οσλο της Νορβηγίας. Την Κύπρο εκπροσωπεί ο Κωνσταντίνος με το τραγούδι "Μόνο για μας", σύνθεση του Ανδρέα Γιωργαλλή, σε στίχους Ροδούλας Παπαλαμπριανού.

    Ο διαγωνισμός, που θα αρχίσει στις 10 το βράδυ, θα μεταδίδεται σ'όλες τις χώρες της Ευρώπης, στην Αυστραλία και την Αμερική και υπολογίζεται ότι θα τον παρακολουθήσουν εκατοντάδες εκατομμύρια τηλεθεατές.

    [07] Σε επαρχίες μετατρέπουν οι Αττίλες κατεχόμενες κωμοπόλεις μας

    Λευκωσία, 18/5/1996 (ΚΥΠΕ) -- Σε επαρχίες μετατρέπονται οι κατεχόμενες κωμοπόλεις Μόρφου και Τρικώμου. Αυτό αναφέρει σήμερα η Τ/κ εφημερίδα "Κίπρις", η οποία αναφέρεται στην αύξηση των κατεχόμενων επαρχιών από τρεις σε πέντε και γράφει ότι η υποδομή της Μόρφου επιτρέπει να "ανακηρυχθεί" αμέσως σε επαρχία μετά την έγκριση από τη ψευδοβουλή του σχετικού "νομοσχεδίου".

    Ωστόσο αναφέρει ότι το Τρίκωμο, θα αναγκαστεί να περιμένει για κάποιο χρονικό διάστημα προκειμένου να συμπληρωθούν έργα υποδομής.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΑΧΡ/ΚΠΚ)

    [08] Ποδόσφαιρο

    Με τον αγώνα Ανόρθωση-Ομόνοια στο γήπεδο Αντώνης Παπαδόπουλος ολοκληρώνεται σήμερα το Παγκύπριο Ποδοσφαιρικό Πρωτάθλημα Πρώτης Κατηγορίας ενώ το ΑΠΟΕΛ κηρύχθηκε από χθες και τυπικά πρωταθλητής.

    Η Ομόνοια χρειάζεται ισοπαλία για να διατηρήσει τη δεύτερη θέση στην βαθμολογία και να συμμετάσχει στο κύπελο Ουέφα. Η Ανόρθωση χρειάζεται τη νίκη για να καταλάβει τη δεύτερη θέση και να πάρει μέρος στο Ουέφα.

    Τα αποτελέσματα των χθεσινών συναντήσεων έχουν ως ακολούθως:

                ΑΕΚ - Αλκή  3 - 1
    Αραδίππου - Ολυμπιακός  0 - 2
                 ΑΕΛ - ΕΝΠ  2 - 2
           Ευαγόρας - Αρης  1 - 2
         Εθνικός - Απόλλων  3 - 0
          ΑΠΟΕΛ - Σαλαμίνα  4 - 1
    
    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΚΠΚ)

    [09] Η Κύπρος εντάσσεται στην ΕΕ και χωρίς λύση του Κυπριακού υποστηρίζει ο Πρόεδρος Κληρίδης σε συνέντευξη στην "Αλήθεια"

    Λευκωσία, 19/5/1996 (ΚΥΠΕ) -- Την πεποίθηση ότι η Κύπρος θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση έστω και χωρίς λύση του κυπριακού προβλήματος αλλά με την προϋπόθεση ότι θα συμπεριφερθούμε σωστά, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης στο πρώτο μέρος αποκλειστικής συνέντευξης που παραχώρησε στην εφημερίδα "Αλήθεια" και δημοσιεύεται σήμερα.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ερωτηθείς για τη δυνατότητα ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ προ της λύσης, απάντησε χαρακτηριστικά ότι το θεωρεί "όχι (απλά) δυνατότητα αλλά βεβαιότητα αν ξέρουμε βέβαια να συμπεριφερθούμε σωστά". Εξηγώντας, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι αν επειδή βλέπουμε ότι μπορούμε να μπούμε στην Ευρώπη, δείξουμε ότι δε βιαζόμαστε για λύση, ή δεν πάμε για ομοσπονδιακή λύση, τότε ασφαλώς δε θα μπούμε στην Ευρώπη. Και αν οι ξένοι διαισθανθούν ότι η μη εξεύρεση λύσης είναι όχι εξ υπαιτιότητας των Τούρκων, αλλά εξ υπαιτιότητας δικής μας, τότε δε θα μπούμε στην Ευρώπη".

    Σε ερώτηση αν διαβλέπει κάποιους κινδύνους για την πλευρά μας αν η ένταξη γίνει με άλυτο το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι "δεν υπάρχει πρόβλημα" γιατί αν γίνει αποδεκτή η Κύπρος με άλυτο το πρόβλημα της, θα είναι υπό την προϋποθεση ότι "δε μπορεί αν εφαρμόσει τα ισχύοντα στην ΕΕ σε μια άλφα περιοχή του νησιού γιατί υπαρχει ξένη δύναμη που το εμποδίζει".

    [10] Οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες έχουν αρχίσει, δηλώνει ο Κασουλίδης στο συνέδριο της ΝΕΔΗΣΥ

    Λευκωσία, 19/5/1996 (ΚΥΠΕ) -- Η κυβέρνηση θεωρεί ότι έχουν αρχίσει οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες για το Κυπριακό δεδομένου ότι συζητούνται ουσιαστικά θέματα όπως εκείνο της ασφάλειας, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης.

    Μιλώντας στους δημοσιογράφους στο περιθώριο του συνεδρίου της νεολαίας του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΝΕΔΗΣΥ), οι εργασίες του οποίου άρχισαν το πρωϊ στη Λευκωσία, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι θα πρέπει να αναμένουμε να δούμε τις εξελίξεις όσον αφορά την πρωτοβουλία των ΗΠΑ, σε σχέση με τη θέση τους ότι το 1996 θα είναι η χρονιά της Κύπρου, δεδομένης και της αντίδρασης της Τουρκίας.

    Είναι πρώιμο, πρόσθεσε, η πρωτοβουλία να ξεκινήσει κατά τρόπο σαρωτικό ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να υπάρξει ελπίδα επιτυχίας. Ο Εκπρόσωπος είπε ακόμα ότι το Εθνικό Συμβούλιο θα συγκληθεί μετά τις εκλογές και προτού αναχωρήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης για τις επαφές του στις ΗΠΑ ώστε να εξεταστεί, πρόσθεσε, η κατάσταση όπως θα έχει διαμορφωθεί ως τότε.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΚΠΚ)

    Cyprus News Agency (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.01 run on Friday, 31 May 1996 - 18:56:14